Vikipedi:Şikâyet/Arşiv/2015

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Fenerli 1978 ve Hacı Talha[kaynağı değiştir]

Şikâyet sebebi[kaynağı değiştir]

Soğucak köyü vize sayfasında uzun süre olduğu yaptığımız çalışmalar Fenerli 1978 ve Hacı Talha tarafından silindi. Köy kırklareliye bağlı olmasına rağmen haritada yozgatta görünüyordu.Bunu değiştirmeye çalıştık.İzin vermediler.Haritayı da bozdular.Bu kişilerin köyle uzaktan yakından bilgi birikimi yoktur.Kafalarına göre bilgileri siliyorlar.Onların hazırladığı taslağı bile kabul etmiyor.Ne yazsak siliyorlar.Sesimizi duyan yok mu? (Cames39 (mesaj) 11:26, 28 Ocak 2015 (UTC))

Savunma[kaynağı değiştir]

Diğer kullanıcıların yorumları[kaynağı değiştir]

Köy, maddede Kırklareli'ne bağlı gözüküyor. Harita da düzgün. (Benim kaçırdığım bir şey yok ise eğer.) Sanırım burada anlaşılması gereken, ama anlaşılamayan bir durum var. O da şudur: "Köy maddeleri"nin bir şablonu var(mış). Tüm kullanıcıların kendi bildikleri gibi değil de bu şablona uygun olarak "köy maddesi" girdisi yapması bekleniyor ki bu da gayet normal. Sitemlerinizi yersiz buluyorum. Köy şablonu konusunda tavsiyeleriniz varsa bunlar dikkate alınabilir. Herkes kendi bildiği gibi kendi köyünü wikipedia'ya girmeye kalkarsa ortaya ansiklopediden daha çok "kaotiklopedi" gibi bir şey çıkar. (Tam olarak ne gibi bilgiler girmeye çalıştınız ve bunlar silindi. Bunu daha açık olarak belirtebilirsiniz belki.) Saygılar... magawla

Karar[kaynağı değiştir]

Fenerli 1978 ve Hacı Talha[kaynağı değiştir]

Şikâyet sebebi[kaynağı değiştir]

Soğucak köyü vize sayfasında uzun süre olduğu yaptığımız çalışmalar Fenerli 1978 ve Hacı Talha tarafından silindi diğer köy sayfalarına daha uygulanmamış ve şu andada var olan değişiklikler bizim sayfamıza uygulandı.Şimdi onların oluşturduğu taslak üzerinden değişiklik yapmaya çalışıyoruz ancak yine siliyorlar.Acaba vikipedi bu tür arkadaşların tekelinde mi?Kafasına göre her devriye adı her neyse kendine göre ansiklopedik olmayan verileri silebiliryor mu?Burda amaç doğru bilgi değil mi?Onaların bizim bilgilerimizi bozup oluşturduğu taslağa bile izin vermiyorlar.Ne yapabiliriz.

(59HAKO39 08:44, 28 Ocak 2015 (UTC))

--Kural ihlali yapılan yazıya bağlantı vererek delil göstermek. --Gösterilen bu ihlale karşılık gelen ilgili Vikipedi kuralını göstermek. --Şikâyeti yapanın imzası ve tarih 27.01.2015 (59HAKO39 08:44, 28 Ocak 2015 (UTC))

Savunma[kaynağı değiştir]

  • Şikâyet edilen kişi hakkını bu kısımda savunabilir.
Kullanıcıya daha önce mesaj yolu ile değişikliklerin neden geri alındığı açıklanmıştır. İyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 14:15, 28 Ocak 2015 (UTC)

Diğer kullanıcıların yorumları[kaynağı değiştir]

"Ansiklopedik bilgi" kavramı belki tartışılabilir. (Ama burada değil.) Lakin "köy" maddelerinin bir standardı varmış. Herkesin bu standarda uyması beklenir. Standart dışı bilgi girilmesi bence makul değil. Standartları değiştirme konusunda teklifleriniz varsa bunlar değerlendirilebilir. Sizin sitemleriniz de bana göre çok anlamlı değil. "Ne yapabiliriz?" diye sormuşsunuz. Yapılacak şey, standartlara uygun bilgiler girmektir. Saygılar... magawla 14:37, 28 Ocak 2015 (UTC)magawla
Sayfa üzerinde değişiklik yapıp bu değişikliklerin kalmasını istiyorsanız sayfaya kaynak ekleyiniz. Eğer sayfadaki çalışmalarınız bitmemiş ise sayfanın başına {{Çalışma}} şablonunu eklerseniz yetkili arkadaşlar yaptığınız değişiklikleri geri almayacaklardır. Ancak yedi gün içerisinde değişiklik yapılmamış şablon sayfadan kaldırılır ve son hali yeterli bulunmazsa sayfa eski haline geri alınır. TheCountTRfısılda 00:23, 29 Ocak 2015 (UTC)

Karar[kaynağı değiştir]

  • Şikâyet haklı ya da haksız bulunarak gereği yapılır.

Şikâyet sebebi[kaynağı değiştir]

Kullanıcı Kullanıcı:Superyetkin oldukça uzun saatler harcayarak oluşturmuş olduğum Sürmenespor 2010-11 sezonu sayfasını Madde-6'ya dayandığını iddia ederek silmiştir. Bana göre oluşturmuş olduğum sayfa Madde-6'ya ters değildir. Sayfayı silerken bana herhangi bir şekilde bir bilgi de vermemiştir. Daha sonra sorduğum sorulara da cevap alamıyorum kendisinden. Ayrıca hazırlamış olduğum sayfayı bana geri vermesini istiyorum. Çünkü emek emek topladığım bilgilerin başka bir yerde yedeği de bulunmamaktadır. Bunlardan başka Sürmenespor 2011-12 sezonu ve Sürmenespor 2012-13 sezonu sayfalarına da artık rastlamamaktayım. Kullanıcı:Superyetkinin bu sayfaları da sildiğini düşünüyorum. magawla 12:52, 2 Mayıs 2014 (UTC)

Savunma[kaynağı değiştir]

Sayfaların silinme nedeni amatör sezonların kayda değer kabul edilmemesidir. Bu ansiklopedi belirli kurallar çerçevesinde işlemekte ve gelişigüzel bilginin toplandığı bir alan sunmamaktadır. İyi çalışmalar. --Superyetkinileti 17:05, 2 Mayıs 2014 (UTC)

Diğer kullanıcıların yorumları[kaynağı değiştir]

Bu konuda alınmış herhangi bir kararımız yok. Superyetkin'in verdiği bağlantıda konu tartışılmaya çalışılmıştı, ancak sonuca bağlanmamış. Tartışmaya açık bir konu. Maddeler getirilip, kayda değerlik şablonu eklenirse ve konu hakkında bir tartışma yapılırsa bundan sonraki dönem için daha iyi olur. Aynı durum Bilecikspor 2009-10 sezonu ve benzeri maddelerde de mevcut.--RapsarEfendim? 08:46, 5 Mayıs 2014 (UTC)

şu andaki kriterlere göre silinebilirler. kayda değer olmaları isteniyorsa tartışılır, bundan sonrası için karar alınır. --kibele 09:32, 5 Mayıs 2014 (UTC)

Kriter yok ki bu konu hakkında. O yüzden zaten tartışma başlatılmıştı. Ben de katılıyorum olmaması gerektiğine bu maddelerin; ancak bir dayanak noktamız yok. Tartışma sonuçlansaydı (benim dışımda bir kişi katılmıştı zaten) onu esas alabilirdik.--RapsarEfendim? 13:54, 5 Mayıs 2014 (UTC)

Karar[kaynağı değiştir]

Şikâyet sebebi[kaynağı değiştir]

Keyfi engelleme

Kibele'nin, oluşturmaya çalıştığım sayfaları ısrarla silmesi üzerine kendisine Oluşturmuş olduğum sayfaları neden sildin? Senin sorunun nedir? şeklinde bir mesaj gönderdim. (Mesajı görmek için) Hiçbir hukuk sistemine göre kişisel saldırı olarak algılanamayacak bu ifadeleri kendisi kişisel saldırı olarak algılayıp iki gün boyunca değişiklik yapma yetkimi elimden almıştır. (Hukuk mastırı yapıyorum. Neyin suç olduğunu, neyin suç olmadığını az çok bildiğimi düşünüyorum.) (Engellemenin başlangıç zamanı: 11:42, 13 Ekim 2014 - Engellemenin bitiş zamanı: 11:42, 15 Ekim 2014)

1) Kibele'nin yukarıda yer alan ifadelerimin burada yer alan "Kişiselleştirme örnekleri"nden hangisine girdiğini açıklamasını istiyorum.

2) Bu davranışın şahsıma yapılmış çok ciddi bir haksızlık ve saygısızlık olduğunu düşünüyorum. Ceza olarak da Kibele'nin de iki gün boyunca değişiklik haklarının elinden alınmasını talep ediyorum.

3) Bu sayfada Vikipedi'de hizmetlilik güç değil, sorumluluk anlamına gelir. Hizmetlilerin topluluğu yönetmeleri söz konusu değildir. Tüm diğer Vikipedistler gibi eşit söz yetkileri vardır; kuralları koymazlar. ifadeleri geçmektedir. Kibele'nin bu hükümlere de aykırı davrandığını düşünüyorum. Bu konuyla ilgili olarak da gereğinin yapılmasını istiyorum.

Saygılar...

Kullanıcı:Magawla61 magawla 08:46, 15 Ekim 2014 (UTC) magawla

Savunma[kaynağı değiştir]

Diğer kullanıcıların yorumları[kaynağı değiştir]

Bu konuyla ilgili şikayetim devam etmektedir. Dört noktanın altını çizmek istiyorum. 1) Bu maddedeki şikayet ile bir aşağıdaki maddedeki şikayet konuları farklı olmasına rağmen Kibele her iki şikayete de aşağıdaki maddede cevap yazdığını belirtmiştir. savunma yapma gerekliliği diye bir şey yok diye de açıklama yapmıştır. Savunma gerekliliği diye bir şey (yani sanırım kural) yoksa "Biz burada neyi yazıyoruz? Neden yazışıyoruz?" diye sorası geliyor insanın. Nezaketi dile dolayıp bu şekilde davranmak büyük bir tezat ve aynı zamanda bir saygısızlıktır. Düşünün şimdi: Hakkınızda iki dava var ve mahkemeye gidiyorsunuz. Birinci davada ikinci davanın da savunmasını yapıyorsunuz ve benden bu kadar diyorsunuz. (İşinize gelirse yani.) Bu durum hukuk kaideleri açısından trajikomiktir ve tabii ki de geçersizdir. Bu maddedeki şikayet konusu ile aşağıdaki maddenin şikayet konularının farklı oldukları çok açık değil mi? 2) Beni kendisine karşı [bu ifadeyi] kullandığım için engellediğini yazmış. Birincisi bu ifadeyi de hiçbir hukuk sistemi hakaret olarak kabul etmez. Ancak anti-demokratik sistemlerde, kanunları eğerek, bükerek [bu ifadeyi] bir suç olarak kabul edip, bununla ilgili olarak bir ceza öngörebilirsiniz. İkincisi de [bu ifade] bir maddenin açıklama kısmında yazan bir ifadedir. Sen neden bunu üzerine alınıyorsun ki? (Ben bunu yazdığımı bile unutmuşum.) "Birisi bana [böyle] dedi." diye mahkemeye başvurursanız hakimden okkalı bir fırça yiyeceğiniz açıktır. Hatta "mahkemeyi gereksiz yere meşgul ettiğiniz" için bir de hakkınızda dava açılabilir. 3) Evrensel hukukun temel ilkeleri vardır. Bunlardan belki de en önemlisi dürüst yargılanma ve savunma hakkıdır. Wikipedia'da bu evrende olduğuna göre bu ilke burada da geçerlidir sanırım. Bana verilen iki günlük engelleme cezasından önce bana herhangi bir savunma hakkı verilmemiştir. Kibele kendi keyfi yorumuna göre beni engellemeyi tercih etmiştir. Yani hem fiilin suç olduğunu tespit etmiş (burada savcı), hem de bu fiile bir suç öngörerek bir ceza belirlemiş (burada hakim) sonrasında da cezayı uygulamıştır (kolluk kuvveti - polis ya da jandarma). Bir mahkemede hem savcı hem de hakim olunamayacağı gayet açıktır. Kibele burada hem savcı hem de hakim rolünü üstlenerek bana ceza vermiştir. Bir de; neden "iki gün" de "üç gün", "dört gün" ya da "bir gün" değil? Tamamen keyfi bir uygulama olduğu buradan da anlaşılabilir. 4) Suç belirleme ve ceza verme ve hatta bunu uygulama (savcı-hakim-kolluk aynı kişide) yetkisini bir kişide toplarsanız bu tür haksız uygulamaların yaşanacağı açıktır. Ben demiyorum ki: "Oturup bir wikipedia kanunları serisi yazalım." Ama bu tür keyfi uygulamaların önüne geçmek için bazı kontroller öngörülebilir. (Aklıma hemen gelen.) Kişiye bir savunma hakkı verilir. Buna bir süre biçilir. Kişi savunmasını yaptıktan sonra da kullanıcılar bunu oylar. (Haklı ya da haksız diye) Belirli bir süre geçtikten ya da belirli bir kişi sayısına ulaşıldıktan sonra da karar verilir. Çok zor şeyler değil bunlar. Diğer türlü bu tip keyfi ve hukuksuz davranışlara çok rastlarız. Sonuç: İki numaralı maddedeki talebim hala geçerlidir. Kullanıcıların yorumları benim için oldukça önemli. Konuyla ilgili yorum yaparlarsa sevinirim. Yorumlara alınmam. İsteyen bana e-posta da yollayabilir. Saygılar... Kullanıcı:Magawla61 magawla 07:05, 22 Ekim 2014 (UTC) Bu konuyla ilgili bir karar verilecek midir? Yoksa yapılan saygısızlığı yutacak mıyız? magawla 07:05, 10 Kasım 2014 (UTC) Kullanıcı:Magawla61

Aradan geçen 101 gün ve verilmiş herhangi bir karar yok. Biz buraya neden şikayet girdisi yapıyoruz madem? Kendi kendimize sinir olmak için mi? magawla 14:48, 23 Ocak 2015 (UTC) magawla

Siz Vikipedi'yi mahkeme mi zannediyorsunuz? Bakınız: VP:KANUNDEGIL--i.e.msj 02:08, 24 Ocak 2015 (UTC)
Selamlar. Açıklamalara geçmeden önce sorunuza kısaca cevap vereyim: "Evet. Burası de facto bir mahkemedir."
+Hak aranan yerlere genellikle "mahkeme" denmiştir. Ama hak yerini bulduğu ve adalet sağlandığı sürece bu isimlendirmenin çok da fazla bir önemi yoktur. Burası bir "mahkeme" ya da buna benzer bir şey olmasaydı, burada "Şikayet", "Savunma" ve "Karar" gibi başlıklar olmazdı. Şunu tartışabiliriz: "Bu başlıklar var ama işe yarıyorlar mı?" Buna benim kesin cevabım: "Hayır!" olacaktır. Çünkü bu sayfanın kurgusunun en baştan yanlış olduğunu düşünüyorum.
+Bir kısım "yetkili" kullanıcılar; kendilerinde hem kolluk kuvvetinin yetkisini, hem yargılama yetkisini ve buna bağlı olarak da da cezalandırma yetkisinin var olduğunu düşünüyorlar. Düşünmekle de kalmayıp bu şekilde davranıyorlar. Aşamaları örneklendiryim: 1) "Seni bana hakaret etmekten dolayı yakalıyorum." (Burada polis ya da jandarma) 2) "Seni bana hakaretten dolayı suçlu buluyorum. Delilleri de ben söylüyorum. Savunma hakkın yok." (Burada savcı ve/veya hakim) 3) "Seni, bana hakaretten bir hafta boyunca engelleme cezasına çarptırıyorum." (Burada da hakim.) Yabancı wikipedia'ları bilmiyorum ama görüldüğü kadarıyla bizim ellerde süreç bu şekilde işliyor. Canı yanan kişi de cezası biter bitmez buradan şikayette bulunuyor. "Yetkili kullanıcımız"; suçluyu(!) yakalayıp, yargılayıp, hemen cezasını kesiyor. Ceza kesilmeden önce bizim gibi maraba kullanıcıların herhangi bir savunma hakkı bulunmuyor. Buradaki şikayetler ancak "yetkili" kullanıcımız cezasını kestikten sonra yapılabiliyor. Kolluk kuvvetlerinin (polis & jandarma) ve yargı kuvvetlerinin gücünü kendinde topladıklarını düşünen "süpsüper", "müsmüthiş" kullanıcılara karşı da -izin verin de- de facto bile olsa bir mahkemeye şikayetlerimizi bildirebilelim maraba kullanıcılar olarak. ("Wikipedia'da herkes eşittir." mottosunun işlemediğini görüyoruz. Kimse bana bununla gelmesin. =) )
+Peki süreç nerede aksıyor? Ona da gelelim. Yapılan şikayetlere "yetkili" kullanıcılarımız "lütfederlerse" en fazla şöyle bir cevap veriyorlar: "Size cevap vermeye lütfediyorum ve falan falan maddelere göre haklıyım. Bitti. Beni daha fazla meşgul etmeyin." Bu arada diğer hiçbir "yetkili kullanıcımız" da "Evet. Bu kişi haklıdır." ya da "Hayır. Bu kişi haksızdır." demiyor. "KARAR" diye bir bölümün doldurulduğunu ben pek görmedim. Şikayetlere hiçbir yetkili kullanıcı tarafından bir "karar" verilmeyince de konular ve polemikler uzuyor. İnsanlar gereksiz yere birbirlerini geriyorlar. Buradaki suçluların, şikayetleri zamanında karara bağlamayan yetkili kullanıcılar olduğunu düşünüyorum. (Sanırım hizmetli deniyor kendilerine.) Böylece de wikipedia'ya katkı yapmak isteyen insanlar birbirlerini yıpratıyorlar. Karar mekanizmasını geciktirip, ya da bu mekanizmayı hiç çalıştırmayan yetkili kullanıcıların; "Vikipedi topluluğunu kaosa sürüklemekten dolayı" kendilerine birer hafta engelleme cezası vermeleri talep ediyorum. =)) Böyle durumlarda en kötü karar, karar vermemekten daha az kötüdür. (Daha iyidir demiyorum bakın.)
+Şikayetlerin sorulmadan arşive kaldırılmasına gelince: Sayın i.e.. Yapmış olduğum ve herhangi bir karara bağlanmamış bir şikayeti hangi hakla ve yetkiyle arşive kaldırıyorsunuz? Bunun çok çok yanlış bir hareket olduğunu düşünüyorum. Bunun yerine "yetkili" kullanıcıları, "-iyi ya da kötü/doğru ya da yanlış- bir karar vermeleri noktasında tetiklemenin doğru hareket olduğunu düşünüyorum.
+Son notum: Burası bir mahkeme değilse nedir? Neden "Şikayet" var? Neden "Savunma" var? Neden "Karar" var? Aslında bence oldukça önemli bir sayfa burası ama karar mekanizması işlemediğinden dolayı bir kaos merkezi ve katkı yapmaya çalışan "vikipedist"lerin birbirlerini gereksiz yere yıprattığı bir arenaya dönüşmüş durumda. Hizmetlileri acilen göreve çağırıyorum. Herkese saygılar... magawla 13:51, 26 Ocak 2015 (UTC)magawla

Karar[kaynağı değiştir]

Şikâyet sebebi[kaynağı değiştir]

Keyfi madde silme

Kibele oluşturmaya çalıştığım bazı sayfaları ısrarla silmiştir. [Örnek] Sebep olarak da bu sayfaların kayda değer sayfalar olmadığını belirtmiştir. Bunlarla ilgili olarak Kibele'nin aşağıdaki soruları cevaplamasını istiyorum:

1) Kibele'nin; benim oluşturmaya çalışıp, kendisinin ısrarla sildiği sayfalarımın (maddelerimin) bu sayfada yer alan kayda değerlilik ölçütlerinden hangilerine uymadığını açıklamasını istiyorum.

2) Wikipedia'da her dilde [bu maddeye] benzer birçok madde bulunmaktadır. Bunlar kayda değer değil midirler? GS 1952-53, GS 1932-33, Birmingham 1998-99, Samsun 1965-66, Balıkesir 2013-14, Lecce 1998-99 gibi sayfalar örnek verebileceğim binlerce sayfadan sadece birkaç tanesidir. Kibele'nin bu tür sayfalar hakkında ne düşündüğünü yazmasını istiyorum. Bunlar kayda değer maddeler midirler, değil midirler? Kayda değer değillerse kendisinin bu sayfaları da silmesi gerekmiyor mu(ydu)? Bu türden olup da kendisinin sildiği sayfalarımı (maddelerimi) hangi kritere göre silmiş olduğunu, silmediklerini de hangi kriterlere göre silmemiş olduğunu belirtmesini talep ediyorum.

3) Kibele'nin bu sayfada yer alan Vikipedi'de hizmetlilik güç değil, sorumluluk anlamına gelir. Hizmetlilerin topluluğu yönetmeleri söz konusu değildir. Tüm diğer Vikipedistler gibi eşit söz yetkileri vardır; kuralları koymazlar. hükümlerine aykırı davrandığını düşünüyorum. Bu konuyla ilgili olarak da gereğinin yapılmasını istiyorum.

4) Kibele'nin yukarıda belirttiğim sayfaları (maddeleri) silmemesi garanti altına alınırsa çalışmalarıma kaldığım yerden tekrar başlamak istiyorum.

Saygılar...

Kullanıcı:Magawla61 magawla 08:46, 15 Ekim 2014 (UTC) magawla

Savunma[kaynağı değiştir]

sayfaların kayda değer olmadığını nerede belirtmişim? bütün şikayet bunun üzerine kurulduğuna ve bazı 'tecrübeli' arkadaşlar da bunun üzerine yorum yaptıklarına göre gösterebilirler herhalde.

gelelim meseleye: kullanıcı '1991-92 sezonu aynen kopyalandı. Zamanla güncellenecek.' diye iki dakikada on adet madde açtı. çalışma var şablonu eklemeden. ben de tamamını 'maddeleri güncellemeden açmayınız' diye sildim. toplu sildiğim için hızlı sil maddesi eklememişim. M1, M3, M8'den istediğinizi seçebilirsiniz. vikipedi güncel bir ansiklopedi, kimsenin çalışma alanı değil. pek nazik bir mesaj yolladı ve cevabını beklemeden maddelerden birini '1991-92 sezonu aynen kopyalandı. Sivri zekalının birisi tekrar silmezse eğer zamanla güncellenecek.' diye yeniden açtı. o maddeyi de m³ ile sildim ve kullanıcının mesaj sayfasına baktım. kişisel yorum konusunda defalarca uyarıldıktan sonra aldığı bir engeli gördüm ve iki günlük engel verdim.

hâkim rolüne soyunup kalem kıracak olanlara genel tavsiyem, konuları gördükleri ve görmemiş olma ihtimalleri olan durumlara göre değerlendirmeleridir. bu noktada yorumu için sait'e teşekkürler.. --kibele 15:35, 19 Ekim 2014 (UTC)

Basit bir konuyu uzatmak istemiyorum ama gerçeklerin ortaya çıkması için bunu gerekli görüyorum. Gizli, kapaklı bir şey kalmasın ortada. Öncelikle sayfaların içeriklerinin güncel olmaMAsından dolayı sayfaları silmene bir şey demedim. Dikkat edersen şikayetin konusu bu değil. İçerikleri güncel olmayan sayfaları kısa bir zaman içerisinde güncelleyecektim zaten ama -bu yaklaşımını tasvip etmesem de- bu duruma "Peki. Olabiir." deyip, sayfaları teker teker oluşturma yoluna gittim. Amaç -her zaman olduğu gibi- üzüm yemek olduğundan bunu büyütmedim. (Bu konuyla ilgili de uzun yazılar yazabilirim ama gerek yok. Karara saygı duydum.) Bunun üzerine ilk olarak [Trabzonspor 1970-71] maddesiyle işe başladım. Şablon standart olsun diye benzer bir başka sayfanın içeriğini aynen kopyalayıp sayfanın (maddenin) içeriğini hemen güncellemeye başladım. Ama hoppala!!! Bir de baktım ki üzerinde çalışıyor olduğum madde (sayfa) üzerinde çalışıyor olduğum esnada senin tarafından tekrar silinmiş. Gerekçe olarak da "güncel olmayan içerik" gerekçesinin yanı sıra bir de "anlamlı içerikten yoksun madde" gerekçesi eklenmiş. (sayfaların kayda değer olmadığını nerede belirtmişim? sorusunun cevabı için LÜTFEN BAKINIZ!) Bunun üzerinde de sana yukarıda senin de işaret etmiş olduğun mesajı yazdım. Sen bu mesaja cevap yazacağın yere [mesaj sayfandan] bu mesajı sildin. Beni engellediğin iki gün içerisinde de senden bu konuyla ilgili bir mesaj almadım. [Bu mesajda] herhangi bir hakaret, aşağılama, vs. yok. Kaldı ki saygısızlık ve haksızlık yapmış olduğun bir kişiden nezaket bekleMEmen gerektiğini de bilmen gerekir diye düşünüyorum. Ayrıca beni neden engellediğine dair savunmanı buraya değil bir üst maddeye yazmanı bekliyorum. Sadede gelelim: Benim anladığım kadarıyla [1] gibi sayfalar "anlamlı içerikten yoksun madde" değiller. Sanırım bunda herkes hemfikir. Kullanıcı:Kibele de yukarıdaki "iki" numaralı maddeye cevap verirse benim için bu konu kapanmış olur. Saygılar... magawla 21:52, 19 Ekim 2014 (UTC)
baktım BAKINIZ'a.. kayda değerlik nerede? sanırım hızlı sil kriterlerini bir gözden geçirmeniz gerekiyor. ayrıca, nezaketsiz ve hakaretamiz hiç bir yorumu mesaj sayfamda bulundurmuyor ve cevap vermiyorum, onu da ekleyeyim. -kibele 22:27, 19 Ekim 2014 (UTC)
Oluşturmuş olduğum maddelerin (Madde 3: Anlamlı bir içerikten yoksun madde)'kapsamına girdiği kanaatine nereden vardın peki? Sayfanda nezaketsiz ifadelere yer vermemen senin tercihindir. (Kaldı ki bahsi geçen mesajın nezaketszliği konusu da tartışmaya fazlasıyla açıktır.) Ama mesajlara cevap vermen gerekir. Hele ki bir haksızlık yapmış isen. Ayrıca mesaja cevap vermek yerine, mesajı hemen silmenin nezaketsizliğini de tartışmak gerekir. "Kayda değer" ile "anlamlı bir içerikten yoksun" madde kavramlarını yanlış biliyormuşum. (İkisini aynı sanıyordum. Az önce öğrendim. Çok tecrübeli bir kullanıcı değilim. Bunu inkar edecek de değilim. Gerçekler ortaya çıksın yeter ki.) Yorum yapan insanları yanıltmış isem kendilerinden özür diliyorum. "Kayda değer madde" değil de "anlamlı içerikten yoksun madde" olacak. Lakin Kibele oluşturmuş olduğum maddenin neden "anlamlı içerikten yoksun madde" olduğunu açıklamak zorundadır. Kavramları yanlış biliyor olmam yapılmış olan saygısızlığın ve haksızlığın üzerini örtemez. Örtmemeli. magawla 22:53, 19 Ekim 2014 (UTC) Magawla61
tecrübe, şikayet sayfasından önce politikalar arasında dolaşarak ve burada zaman geçirerek edinilebilir. böylece kimseyi yanıltmamış olursunuz. ancak her yorum yapanın kendi sorumluluğu var, sizin yorumlarınızla yetinmeyip açıklama beklemeleri gerektiğini bilmeliler. arkadaşlarınızla nasıl konuştuğunuz, bu lafları nezaketsiz bulmamanız sizin sorununuz, vikipediyi bağlamaz. mesaj sayfanızda epeyce anlatılmaya çalışılmış daha önce, dönüp onları da okuyabilirsiniz. içerikten yoksun madde, içerikten yoksun maddedir. başlığı 1970-71 sezonu olup içine başka bir içerik yapıştırılan ve çalışma var şablonu eklenmeyen madde silinir. nasıl yapmanız gerektiğini öğrendiğinize göre bundan sonra öyle devam edersiniz. daha önce de söylediğim gibi burası kuralları olan güncel bir ansiklopedi, kimsenin çalışma alanı değil. çalışma yapmak istiyorsanız ya şablon ekleyecek ya da kullanıcı adınızın altında bir sayfada çalışacaksınız. mesajınız, siz 'sivri zekalının biri..' diye madde açtıktan sonra sayfamdan çıkartıldı. sadece ikinci cümleyi çıkartıp bilgilendirme mesajı atmaya hazırlanıyordum. bu tip yorumlar çıkartılır ve daha önce bilgilendirilen ve engellenen bir kullanıcı söz konusu ise uyarılmadan engellenir. kolay gelsin. --kibele 08:25, 20 Ekim 2014 (UTC)
Yukarıda diline doladığın arkadaşlarımla nasıl konuştuğuma konusundan tut da "sivri zekalı"nın ne demek olduğuna, nezaket kavramının tanımına kadar daha başka birçok konuya kadar söylenecek daha çok şey var ama gereksiz uzatmak istemiyorum mevzuyu. (Odasını temizleyen temizlik personeline bile siz diye hitap eden birisine karşı yanlış yorumlar bunlar. Normal şartlar altında herkes saygıyı hak eder çünkü. Çok uzayabilir. Uzatmıyorum.) Sanırım her şey ortada. Karar kamuoyunun. (Ya da karar vericilerin.) Engellemeyle ilgili yukarıdaki maddeye savunma yazman gerekir. (Hani kuralları var ya bu ansiklopedinin. O yüzden.) Engellemeyle ilgili buraya yorum yazmayacağım. magawla 09:01, 20 Ekim 2014 (UTC) Magawla61
temizlik personelinden esirgemediğiniz nezaketinizi (ki bunu böyle söylemeniz bile sıkıntılı ya neyse, konu o değil) vikipedi kullanıcılarından da esirgememeniz dileğiyle. bir konu için iki ayrı şikayet açılmaz, konu ile ilgili bütün açıklamayı yaptım. savunma yapma gerekliliği diye bir şey yok, nezaket gereği açıklama yaptım. benden bu kadar. --kibele 09:31, 20 Ekim 2014 (UTC)

Diğer kullanıcıların yorumları[kaynağı değiştir]

İlgili madde Vikipedi standartlarına uygun bir biçimdeyse KD'dir. Ancak silme nedeni olarak güncellemeden açmayın yazılmış. Eğer aynı anda birçok sezon maddesini mavi olsun diyerek açıp, uzun süre ilgilenmediyseniz silinmesi doğaldır. Mesela eksik olan sezon maddelerini tek tek açıp, birini bitirdikten sonra diğerine geçmeniz daha kolaylık sağlar bu konuda. Hepsini açıp, çalışma şablonu ekleyip uzun süre ilgilenemezseniz silinebilir.Sait71 08:56, 15 Ekim 2014 (UTC)

Yorumunuz için teşekkür ederim. "Güncellemeden açmayın." uyarısını tam olmasa da haklı bularak 10 maddeyi birden açıp, sonra güncelleme fikrinden vazgeçtim. (Kaldı ki Trabzonspor 1980-81 ve 1991-92 arası sezonlarını bu şekilde düzenlemiştim. Kimsenin ruhu duymamıştı.) Lakin maddeleri oluşturduktan sonra maddeler uzun süre güncellenmemiş haliyle kalsa "Tamam." diyeceğim. Ama böyle bir şey olmadı. Olmaz(dı) da. Maddeleri kısa bir süre içerisinde güncelleyecektim. (Ne kadar zamanda güncellediğimi görmek için önceki çalışmalarıma bakılabilir.) Kaldı ki -misal- Trabzonspor'un 1980-81 sezonu birkaç ay güncellenmeden kalsa ne değişir? Dünyada hemen hemen hiçbir şey bundan olumsuz etkilenmez. Ben yine de "Neyse. Haklı olabilir eleman." deyip sayfaları teker teker oluşturayım dedim ama arkadaş buna da izin ver(e)medi. Sebebini öğrenmek istiyorum. magawla magawla 10:48, 15 Ekim 2014 (UTC) Kullanıcı:Magawla61

Yorum Yorum İşlemi uygularken, ilgili politikanın hangi maddesine göre işlemi uyguladığını belirtmesi gereklidir.

Orada belirtilmemiş. --Turgut46 (mesaj) 11:31, 15 Ekim 2014 (UTC)
  • Açılan maddeler KD, bu tartışmasız (şu SAS'a da bakılabilir). "Çalışma" şablonu olduğu sürece bir sayfa herhangi bir şekilde açılabilir, boş olarak da açanı gördüm bu tarzda kopyala-yapıştır (başka bir maddeden kopyalanarak) şeklinde açanı da yabancı dilde açanı da tek cümleyle açanı da. Mesajlaşarak çözülebilecek bir problem bence, buraya taşımak gereksiz geldi.--RapsarEfendim? 15:41, 15 Ekim 2014 (UTC)
Bence de gereksiz lakin arkadaş kendisine yazmış olduğum mesaja cevap vermek yerine yazmış olduğum mesajı anında silmeyi ve beni de keyfince iki gün engellemeyi tercih etti. Dolayısıyla mesajla çözülme ihtimalini kendisi ortadan kaldırmış oldu. Kullanıcı:Magawla61 magawla 07:54, 16 Ekim 2014 (UTC)
Şimdi böyle durumlarda benim anladığım kadarıyla bu arkadaş gibi davrananlara herhangi bir yaptırım uygulanmıyor. Yapılan eylem yanlarına kar kalıyor. Biz de sinir olduğumuzla kalıyoruz. Öyle mi oluyor? (Okuduklarıma bakılacak olursa böyle görünüyor.) Nedir bu tür eylemlerin yaptırımı? Beni aydınlatabilecek olan var mıdır? Kullanıcı:Magawla61 magawla 07:54, 16 Ekim 2014 (UTC)
Şimdi gördüm bunu. Her ne kadar tasvip edilmese de bir sinirle söylenmiş bir söz belli ki. Hizmetlilerin neden sildiğini açıklaması gerektiği konusunda (özellikle daha önceleri onlarca olumlu katkı yapmış ve buraya bir şeyler katmak istediği açık olan kullanıcılara) hemfikirim.--RapsarEfendim? 08:07, 16 Ekim 2014 (UTC)
Sevgili dostum. Bu ifadeler herhangi bir hakaret, aşağılama, vs.. içermiyor. Hatta bu ifadelere sert bile denemez. Yukarıda da belirtmiş olduğum gibi bu ifadeleri suç sayabilecek bir hukuk sistemi dünya üzerinde yoktur. (Ama wikipedia'da varmış. Görmüş olduk.) Bu ifadeleri hakaret ya da kişisel saldırı olarak algılamak nasıl bir psikolojidir ve merak ediyorum dayanağı nedir? Bizler farklı ülkelerde mi yaşıyoruz acaba? (Sınırlı da olsa yurt dışındaki insanları görme fırsatım oldu. Öyle nazik falan değil insanlar. Bize rahmet okutacak çok lafları var.) Ben Türkiye'de yaşıyorum ve her gün bu tür ifadelerin kat kat ağırlarına günlük konuşmalarda, televizyonlarda, gazetelerde, vs. rastlıyoruz. Bunlara aldırmıyoruz bile. Kaldı ki bu ifadelere verilecek tepki; cevap vermeye bile tenezzül etmeden mesajı hemen silmek ve kullanıcıyı iki gün engellemek mi olmalı? Bu çok açık bir haksızlık ve saygısızlıktır. Asıl cezalandırılması gereken eylem de bence budur. Bizler maddelerdeki nokta, virgül hatalarını bile düzeltmeye çalışırken birisinin çıkıp da uğraştığınız sayfaları makul bir gerekçe göstermeden silmesine ve sonrasında da sizi kaale almamasına kim olsa sinirlenir. Bu arada yaptığınız -görebildiğim kadarıyla- yapıcı ve tarafsız yorumlara teşekkürler. Kullanıcı:Magawla61 magawla 08:24, 16 Ekim 2014 (UTC)
Bence de yok :) Ben de bu tip durumlarda buları söyleyebiliyorum ki bunlar doğal şeyler. Kişisel hakaret yok, engellenmeyi gerektirecek bir saldırı yok -ki kaldırılırken de saldırıdan değil nezaketsizlikten bahsedilmiş. Dediklerinize katılıyor ve bu engellemenin/maddeleri silmenin geçerli bir yanını göremediğimi belirtiyorum.--RapsarEfendim? 08:28, 16 Ekim 2014 (UTC)

Karar[kaynağı değiştir]

Bu konuyla ilgili bir karar verilecek midir? Yoksa yapılan saygısızlığı yutacak mıyız? magawla 07:04, 10 Kasım 2014 (UTC) Kullanıcı:Magawla61

Aradan geçen 101 gün ve verilmiş herhangi bir karar yok. Biz buraya neden şikayet girdisi yapıyoruz madem? Kendi kendimize sinir olmak için mi? magawla 14:49, 23 Ocak 2015 (UTC) magawla

  • Aslında konuyu şikayet sayfasına getirip, kimsenin -az ya da çok- zamanını almak istemezdim fakat bu şahsın gerek birtakım konularda ardı sıra yarattığı polemikleri, gerekse kendi bireysel inançlarıyla döşenmiş ansiklopedi anlayışını Vikipedi için merkezi bir konuma getirme uğraşlarının hudutsuz bir şekilde sürüp gidiyor oluşu ve bu halin de Vikipedi'nin işleyişini hem yavaşlatan hem de hedef almaktan bıkkınlık duymadığı bazı kullanıcıları son derece rahatsız eder bir duruma doğru gelmesi artık büsbütün caydırıcı bir ikazı gerekli kılıyor. Sözün özeti, bu, uzun müddetli bir engel olabilir ancak. Falanca asır öncesinde ortaya konmuş ve doğal olarak bir bilgi olma niteliği taşıyan tasviri "bizim dinimizde bu yok, ayıp" tarzı çıkışlarla geri almalarından tutun, "İbrahimi bir dinin temsilcisi asla eleştirilemez" dercesine maddeden kaldırdığı eleştiri bölümüne kadar Vikipedi'yi kendi inanç ve görüşleriyle şekillendirebileceği bir alan olarak algıladığı apaçık ortada. Elbette ki her şeyden önemlisi, kendisine bu yaptıklarının TBA'ya aykırı olduğunu ve dolayısıyla tekrar etmesinin doğru olmayacağını ifade eden herkesi aklı sıra kategorilere yerleştirip, insanı yorarak usanç üstüne usanç yaşatması. Benim için merak konusu şudur; acaba ne vakit bir hizmetliden hak ettiği engeli alabilecek bu şahıs? Vitruvian (mesaj) 01:03, 6 Aralık 2014 (UTC)

Savunma[kaynağı değiştir]

Öncelikle belirtmek isterim ki, 4 Aralık 2014 tarihinden itibaren 1 hafta süre ile, ne maksatla olduğunu burada şimdilik konuyu dağıtmamak adına açıklamak istemediğim ama birçok kullanıcı tarafından izleme listeleri aracılığıyla haberdar olunan, bir engele tabi tutuldum. Yani 4-11 Aralık 2014 tarihleri arasında engellenmiştim. Şikayet, bu süre içerisinde başlatılmış olup, şahsıma engeli veren hizmetliyi ve onun engel kararını, bir bakıma şikayetçinin örtülü olarak desteklemesi maksatlı olarak açılmıştır. Tarafımdan algı budur. Bazı maddelerin tartışma sayfalarında ilgili hizmetli ile yaptığımız tartışmalarda, sürekli 'paralel tavır ve düşünce' ile müdahil olan şikayetçi, aldığım engeli haklı çıkarmak çabasındadır. Hatta daha da fazlası verilmek suretiyle re'sen emekli edilmemi istemektedir. Öte yandan konunun özü "Diğer kullanıcıların yorumları" bölümünde Sn.Kafkasmurat tarafından özet olarak açıklanmış/izah edilmiş olsa da şikayet sahibinin yukarı da yazdığı içerikte yer alan ve aşağıya madde madde çıkardığım sıralı ifadelerini/iddialarını örneklendirerek izahı zaruret arz etmektedir. Onlara dayanak teşkil olabilecek bağlantı, politika, yönerge, vs. ile açıklama yapılması akabinde, daha sonra yapacağım açıklama ile meselenin daha net bir şekilde topluluğa sunulmasının sağlanmış olacağına inanıyorum. Aksi, kuru iddia veya ilgilinin genel varsayımlarından öteye geçmeyecektir.

  1. "bu şahsın gerek birtakım konularda ardı sıra yarattığı polemikler" derken?
  2. "kendi bireysel inançlarıyla döşenmiş ansiklopedi anlayışını Vikipedi için merkezi bir konuma getirme uğraşları" mesela?
  3. "Vikipedi'nin işleyişini hem yavaşlatan hem de hedef almaktan bıkkınlık duymadığı bazı kullanıcıları son derece rahatsız eder bir durum" işleyişi yavaşlattığım davranış? Kimlere ne tür rahatsızlıklar veriyorum?
  4. "büsbütün caydırıcı bir ikazı gerekli kılıyor. Sözün özeti, bu, uzun müddetli bir engel olabilir" gönlünde yatan olmasın?
  5. "Falanca asır öncesinde ortaya konmuş ve doğal olarak bir bilgi olma niteliği taşıyan tasvir" vikipedide hangi içerik neye göre maddelere eklenir?
  6. "bizim dinimizde bu yok, ayıp" tarzı çıkışlarla geri almaları" politika/yönergelere uygun ve kabul edilebilir hangi kaynağa/referansa sahip içerik tarafımdan geri alınmıştır.
  7. "İbrahimi bir dinin temsilcisi asla eleştirilemez" dercesine maddeden kaldırdığı eleştiri bölümüne" eleştiri mi hakaret mi? eleştiri nedir, hakaret nedir? Çıkmamasını istediğiniz ve tarafımdan çıkarıldığını iddia ettiğiniz ifadeler ve onların kaynakları nelerdir?
  8. "Vikipedi'yi kendi inanç ve görüşleriyle şekillendirebileceği bir alan olarak algıladığı" siz düşüncemi/algı mı nasıl ölçebiliyorsunuz, yani ölçme aracınız/kriteriniz/değer yargınız nedir?
  9. "herkesi aklı sıra kategorilere yerleştirip" mesela kendinizi hangi kategoriye koyduğumu söyleyebilir misiniz? Hatta başkalarını da?
  10. "Benim için merak konusu şudur; acaba ne vakit bir hizmetliden hak ettiği engeli alabilecek bu şahıs?" Size önerim merak konunuzun gerçekleşmesine yönelik başından beri sürdürdüğünüz dipte köşede bekleme, zamanlı zamansız bu ve benzeri davranışlarınızı aksatmadan sürdürmenizdir. Bu sorunuzun davranış bilimleri açısından bilimsel karşılığını ben açıklamak istemem ama sizin araştırmanızı ancak önerebilirim..--Eğitmenmahmut msj 00:40, 12 Aralık 2014 (UTC)

Diğer kullanıcıların yorumları[kaynağı değiştir]

  • Yorum Yorum Wikipedide kuralları yamultan, tarafsızlığı sadece bir slogan zanneden, kendi anlayışlarını vikipedi politikası yerine koyarak devriyelik yapan birkaç kişi bulunuyor ve bunların korunması wikipediye zarar veriyor. Habitus Habitus (mesaj) 13:20, 11 Aralık 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Eğitmen'in tutumunu yanlış anladığınızı düşünüyorum. Konuya müdahil olduğum için fikir belirtiyorum. İçerikteki eleştirileri ve görüşleri değil, kullanılan resimleri mevzu bahis etmişti. Şikayetçi arkadaşımız gibi kullanıcılar konu hakkında herhangi bir aksi görüşü yanlış anlıyorlar. Doğruluğu olması "muhtemel" fotoğraflar konulabilir, ancak bin yıl sonra uydurulmuş resimlerin burada ne işi olabilir? Bu, insani değerleri aşağılamaktan başka neye yarar? Savaş karşıtlığı maddesine Hitler'i ve SS subaylarını koyduğunuzu düşünün, karşı olduğu bir konuda haksız materyaller eklenmesi söz konusu. Empati yapmanızı tavsiye ederim. --Kafkasmurat- 16:24, 11 Aralık 2014 (UTC)
  • vitruvian'ın söyledikleriyle hemfikirim. yaptığı değişiklikler için hadislere bağlantı veren bir kullanıcı kendisi. türkçe vikipedi'nin türk vikipedi olmayacağını/olmaması gerektiğini söyleyen bütün kullanıcıların bu konuya dikkat etmeleri gerektiği açık, bu da meselenin islamviki boyutu..
ek olarak: bu şikayetin, engellenmesini örtülü olarak desteklemek amacıyla açıldığını söylemek vitruvian'a yapılmış kişisel bir yorumdur. bu politikayı küfür, hakaret sanan biri olduğu için zaten yazdıklarının neredeyse tamamı bu politikanın ihlalidir. aylardır ve sürekli olarak.. şu mesajında da onlarcası var. ama sabrınız yoksa sadece son cümleyi okuyabilir ve topluluğun neye hokkalı cevap vereceğini de görebilirsiniz. dolayısıyla şuradaki konuda olduğu gibi, cinsiyetçi ve saldırgan bir tavırdır. --kibele 20:07, 12 Aralık 2014 (UTC)
"..Vikipedi'de hizmetlilik güç değil, sorumluluk anlamına gelir. Hizmetlilerin topluluğu yönetmeleri söz konusu değildir. Tüm diğer Vikipedistler gibi eşit söz yetkileri vardır; kuralları koymazlar…" şeklindedir. O zaman meseleyi “islamwiki” tanımını olarak değerlendirip kullanıcıları suçlayan bir hizmetlinin, wikipedideki kendi durumunun kullanıcılar tarafından nasıl değerlendirildiğine bir kez daha azami özenle dikkat etmesi gerektiği kaçınılmazdır. Evet kibele, verdiğin bağlantıda yer alan ve sana hitaben yazdığım belki görünüşte uzun ama yazmak istediğim her şeyi sığdıramadığım mesajımın 4 Aralık 2014 tarihinden beri kullanıcı mesaj sayfamda olduğunu biliyorsun. Kişisel hırsınla IP ile eklediğim söz konusu mesajı sayfandan silmekle kalmayıp, IP 'da engellediğini de biliyorsun. Kendisine engel verilmiş bir kullanıcı sayfana mesaj yazarken IP haricinde hangi vasıtayı kullanacaktı? Bunları ne hakla yapıyorsun? Sana bir dur diyen olmayacak mı?
Diğer yandan "..ama sabrınız yoksa sadece son cümleyi okuyabilir ve topluluğun neye hokkalı cevap vereceğini de görebilirsiniz. dolayısıyla şuradaki konuya bağlantılıdır, cinsiyetçi ve saldırgan bir tavırdır.." diyorsun. Bu ifadeyi buraya eklerken şuradaki 4 Aralık 2014 günlü ifadende yer alan "...topluluğun 'taş..'ı var mıymış? "
şeklindeki ifadeni hangi yakışır alır bir mantıkla izah edebiliyorsun? Bu konuda derhal açıklama yapman gerekiyor..Bence burada birilerini gereksizce suçlayacağına, kendini sorgulaman ve yaptıklarını tekrar tekrar gözden geçirmenin senin için daha iyi olacağı kanaatindeyim. Aslında seninle ilgili nihai kararın; kendinde bu anlamda sorumluluk hisseden, duyarlı ve özellikle ansiklopedinin gerçekten gelişmesini düşünen yetki ve söz sahibi olan kişilerce en kısa sürede verilmesi, inanıyorum ki, benim subjektif görüşüm olmaktan ziyade topluluğun objektif bir görüşü olarak da değerlendirilmelidir. İspatı da gerek bu tür sayfalarda yer alan hakkındaki şikayet ve yakınmalar ve gerekse kullanıcı mesaj sayfana yazılan ve tarafından derhal hızlı bir şekilde silinen kullanıcı mesajları. Tabii buna tartışma sayfalarındaki yakınmalar ve tarafından verilen engellemeler de eklenebilir. Ve daha niceleri. Bugüne kadar bu sayfada belki hakkında bir şikâyet başlatmadım ama gerçekten çok rahatsız olduğumu tekrar tekrar vurgulamadan geçemeyeceğim... --Eğitmenmahmut msj 23:10, 12 Aralık 2014 (UTC)
  • Öncelikle küçük bir rica, biraz daha kısa tutabilmen mümkün mü yazdıklarını? Daha az cümlelerle anlatılabilecek şeyler, uzunca anlatımlarla yapıldığı vakit okuyan kullanıcı sayısı çok azalıyor. Din konusunda güvenilir kaynakların hangi merciler olduğuyla alakalı olarak yönergede işaret edilen, teoloji ile ilgilenen kimselerdir. Çok normal. Buradan hareketle ancak ve ancak Peygamber maddesindeki tarihsel çalışmanın altına "Peygamberin tasvirinin İslamdaki yeri ve karşılığını" açıklayan bir ek yapabilirsin, görseli kaldıramazsın. Zira gösterdiğin bağlantıda güvenilir kaynaklar mevzusu işlenerek başvuru kaynağı olarak teologlar kabul edilir bulunmuş. Hepsi bu. Bu demek değildir ki İslami kaidelere göre madde düzenleyip, tarihsel ve kayda değer çalışmaları kaldırabilirsin. Oradan farklı anlamları çıkarmışsın, kendi yorumlarınla hareket etmişsin, sıkıntı buradan kaynaklanıyor. Örneğin, Yaşar Nuri de türbe ziyaretleri şirk koşmakla bağlantılı diyor, peki ne yapacağız şimdi? Türbe maddesindeki dua eden insanların resmini mi derhal kaldıracağız? Sürekli olarak türbelere akın eden bir Müslüman çoğunluk var bu ülkede ve de bunun şirkle zerre alakası olmadığını söyleyen teologlar. Bu, bizi resim ekleme-çıkarmada etkileyemez. Aynı şekilde teolog olup da "Peygamberin resminin yapılmasına" hiç ses çıkarmayacak inançsız teologlar var, kime göre hareket edeceğimiz de yazıyor muymuş? Lütfen bu konulara biraz dikkat ediniz, kendi yorum-çıkarımlarınızla yol almayınız. Vitruvian (mesaj) 12:24, 13 Aralık 2014 (UTC)
  • Bu savunmadan bişey anlayan var mı, ben anlamadım?24.133.230.86 17:58, 15 Aralık 2014 (UTC)

Karar[kaynağı değiştir]

Şikâyet sebebi[kaynağı değiştir]

kullanıcı bırakın bir hizmetliyi, herhangi bir kullanıcının da yapmaması gereken bir şekilde şöyle bir yorum yaptı. bunun, kullanıcılara uygun bir dille yaklaşılması gerektiğini söyleyen bir 'tavsiye'nin altında olması ironisi de cabası. şikayet sayfalarının azalarak bitmesi gerektiğini düşünüyorum. ancak amacının benimle ilgili şikayetler aracılığıyla laf etmek ve öne çıkmak olduğu çok açık olan bu kullanıcının üslubunu buraya not etmek istedim. gerekirse kendisinin üslubuna ve hizmetliliği uygularken yaptığı yanlışlara ilişkin de onlarca bağlantı verebilirim. kategori eklemediği için kullanıcı engelleyen bir hizmetliden söz ediyoruz sonuç olarak. ama mesajındaki 'Vito ya da Eldarion hariç hizmetlilerin de sorunlara çözüm bulabileceğini' şeklindeki yorumu zaten amacının ne olduğunu açıkça ortaya koyuyor. kolay gelsin diyorum kendisine. ek olarak, sevgiliden filan söz açarak ispat edilmeye çalışılan 'cinsiyet' rolünü de dikkate almak gerekiyor. biraz da, nelerin taciz sayıldığı üzerine bir iki makale okumasında yarar var. yapılanın 'terbiyesizlik'ten daha fazlası olduğunu, taciz boyutu taşıdığını da söylemeden geçemiyorum. --kibele 14:09, 11 Aralık 2014 (UTC)

kimliğim ve cinsiyetim konusunda herhangi bir bilgi paylaşmışlığım yok vikipedi içinde. kullanıcı bunu neye dayanarak söylüyor bilmiyorum. kendisinin, yukarıda belirttiğim gibi, kişisel yorum ve nezaket politikalarını vahim biçimde ihlal etmek ve 'kişisel bilgi ihlali' nedeniyle engellenmesini ve mevcut sürümün gizlenmesini istiyorum. --kibele 14:22, 11 Aralık 2014 (UTC)
aşağıda konuya ilişkin herhangi bir özür görünmüyor. kaba, terbiyesizce yapılan cinsiyetçi yorumun anlaşıldığına dair bir emare bile yok. yapılanın vahametinden olacak, herkes bilgi ihlaline yoğunlaşmış. şikayetim bakidir. --kibele 16:02, 12 Aralık 2014 (UTC)
kullanıcı, yazdığı e-postalarda yengesinin yaşından, sevgilisinden filan dem vurarak aynı minvalde devam ediyor. özür dilediğini söylediği için belirtme ihtiyacı duydum. özür zaten lafta dilenen bir şey değildir, aslolan ne yaptığını anlamaktır. bu arada, bu mesajın iyi niyetlilikle herhangi bir bağının kurulamayacağını, kişinin iyi niyetli olduğu sanısının buna yol açtığını da söylemek isterim. hiç kimse mutlak olarak iyi ya da kötü niyetli olmaz, yapılana bakılır. bu noktada 'eylemin aşağılayıcılığına, kasıtlılığına ve uzunluğuna' vurgu yapan abuk sabuk'a teşekkürler..--kibele 19:49, 12 Aralık 2014 (UTC)
bu şikayete şaşırarak ve 'İnsanların eleştirilere karşı hoşgörülü ve açık olması çok önemli' diye karşılık veren sabri'nin, kime değil ne yapıldığına göre yorum yapan kullanıcıların söylediklerini gerçekten anladığını ummak istiyorum. (gerçi ben hâlâ 'etkin pişmanlık' göremiyorum.) değilse, benden özür dilenmesinin hiç bir önemi yok elbette. beni değil kendisini 'aşağıladığını', beni değil vikipedi'yi 'rahatsız ettiğini' de umarım anlamıştır. eğer 'cinsiyetçilik', 'ayrımcılık' ve 'kabalık' konularında gerçekten bilgilendiyse ve hizmetli olarak yararlı olmak istiyorsa, bir üstteki şikayette verdiğim bağlantı üzerine de fikirlerini ve etkinliğini görmek güzel olurdu. dediğim gibi aslolan anlamak ve tekrarlamamak. bundan sonraki benzer herhangi bir yorumunda kalben değil fiilen engellenmesi kaçınılmaz görünüyor. bu arada etkinliğim aynı ritminde sürüyor, meraka mahal yok. :) bu şikayet, bir hizmetlinin yaptığı son derece vahim bir davranışla ve vikipedi içi dilin geleceğiyle de ilgili olduğu için önemli. --kibele 16:18, 15 Aralık 2014 (UTC)

Savunma[kaynağı değiştir]

Öncelikle bu şikayeti görünce Vikipedi'de yaşadığım anlardan belki de en çok şaşırtıcı olanını yaşadım. İnsanların eleştirilere karşı hoşgörülü ve açık olması çok önemli. İroninin bunun neresinde olduğunu da anlayamadım. Laf atmak yoluyla öne çıkmak fikri cidden gülünç geliyor. Bir insan neden sanal bir ortamda öne çıkmaya çalışsın ki? Bu sitede herkes gerçek hayatından saatleri feda ederek özgür bilgiye katkıda bulunuyor, vandalizmi engelliyor, yeni kullanıcılara yol gösteriyor. Hizmetlilerin birbirlerinin yanlışlarını birbirlerine göstermeleri gayet olağan bir durum. Diğer konuya gelirsek, kategori eklemediği için bir kullanıcıyı engellemedim. Önce tavsiyeleri, sonra uyarıları dinlemediği için kategorisiz ve tek cümleli maddeler girerek taslak madde sayılmayan ya da taslak madde sayılması tartışmalı olan binlerce madde girdiği için çabalarım sonuç vermediği için engelledim. Engel kalktıktan sonra hiçbir şey olmamış gibi yine aynı katkılarına devam eden kullanıcıyı da Eldarion engelleyince sırf ilerleme katedebileceğini düşünerek daha hoşgörülü davranmayı planlarken Eldarion'un davranışını haklı bularak engelin devam etmesinde bir sakınca görmedim. Engellemenin yapıcı olması için de süresiz engele çok zorunda kalmadıkça başvurmam ve kullanıcılarla diyalog yolunu tercih ederim. Şimdi eğer bir SAS tartışmasını kapatsam yine neden kapattığım sorgulanacak mı düşüncesine kapıldım. Yıllardır Vikipedi'ye yanlış mı katkıda bulundum? Hatalarımdan ders çıkarmadıysam insanları sıkıntıya soktuysam, affola. Herkese kolay gelsin...

Bir dakika, ikinci gönderi gelmeden olayı fark edememiştim. Şimdi fark ettim. Oldukça saf biriymişim Bu davranışım eğer yanlış ise özür dilerim. Ayrıca "taciz" boyutunu duyunca birkaç kat daha şaşırdım. Ya çok safım ya da, toplumdan soyutlanmış bir insanım. Gerçekten çok ilginç. İnsan yaşadıkça neler neler görüyor... Ek olarak herkesin bildiği bir gerçeklikten bahsettiğimi sanıyordum. Bunun da bu kadar büyütülecek bir mesele olduğunu tahmin etmemiştim. Halen şaşkınlığım devam ediyor...--Śαвяí¢αи76ileti 15:02, 11 Aralık 2014 (UTC)

Khutuck'ün bahsettiği kısma dayanarak hata ettiğimi fark ettim. Artık aklımda nasıl kalmışsa... Neyse, kaba davranışım için özür dilerim. Mesajın gizlenmesi bence de en doğru seçenek. Umarım bir an önce şikayet sonuca bağlanır da, Vikipedi'yle meşgul olmaya devam ederiz...--Śαвяí¢αи76ileti 17:29, 11 Aralık 2014 (UTC)
Yukarıda özür dilememe rağmen Kibele'nin neden herhangi bir özür görmediğini anlamadım. Kendisine yolladığım e-postalarda özür dileyerek iyi niyetli olduğumu ayrıntılarıyla açıkladığım için yapabileceğim başka bir şey kalmadı. Bunun yanında, Kibele'nin engellenmem ısrarı karşısında kendisinin henüz söylediği uyarılar da engeller de ceza amaçlı değil, önleme amaçlıdır sözünü hatırlatmak isterim.--Śαвяí¢αи76ileti 17:31, 12 Aralık 2014 (UTC)
Özür dilemek erdemli bir davranıştır. Eğer özrüm kabul görmemişse elbette bunu istenilen şekilde yapmam gerekir. 23 yıllık gerçek, 7 yıllık Vikipedi hayatımda ilk kez sergilediğim bu davranışta, farkında olmadan yaptığım cinsiyetçi yorumla Kibele'yi aşağıladığım, rahatsız ettiğim, mesajımın ardından kendisinin Vikipedi'ye olan katkılarını azaltıp dikkatini sadece bu şikayete vermesiyle Vikipedi'ye katkıda bulunmasına engel olduğum için sadece Kibele'den değil tüm Vikipedi camiasından özür diler ve bir daha buna benzer davranışlarda bulunmayacağım konusunda söz veririm.--Śαвяí¢αи76ileti 09:09, 14 Aralık 2014 (UTC)

Diğer kullanıcıların yorumları[kaynağı değiştir]

Kibele'nin gösterdiği yorumu yapan Sabri76 değil. Bu nedenle kafam karıştı. Anadolu kullanıcısının yaptığı bu yorum için neden Sabri76 şikayet konusu olmuş anlayamadım. Söz konusu yorumun revizyonu, kişisel bilgi nedeniyle gizlenebilir. Bu kadar basit. --i.e.msj 15:13, 11 Aralık 2014 (UTC)
Hayır, o yorumu yapan benim ancak sayfada ANADOLU adlı kullanıcı benden sonra değişiklik yaptığı için öyle bir izlenim olmuş. Çok gizli kişisel bir bilgi olduğunu bilmiyordum. O bilgiye de uzun zamandır kulak aşinalığı taşıdığımdan kişisel bilgi ihlali yaptığımı fark etmemişim. Zaten o bilgiye birçok Vikipedi kullanıcısı sahipken gizli bir bilgiyi ortaya çıkarmakla suçlanınca çok şaşırmıştım.--Śαвяí¢αи76ileti 15:40, 11 Aralık 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Hepimizin farklı duygusal durumlara sahip olabildiğini göz önünde bulundurunuz. Kibele, diğer herkese karşı adaletsiz(herkese eşit biçimde uygulanmayan) işlemler yaparken, kendisine her zaman aynı düzeyde seslenilmesini bekliyor. Unutmayalım ki, hepimizin kötü anları olabilir. Birbirimize karşı hoşgörülü olmak toplum olmanın hayati koşuludur. Kibele tarafından birkaç kere engellenmiş biri olarak şunu söyleyebilirim: Eleştiri vücuttaki acı gibidir. Hoşlanmayabilirsiniz, ancak sizin için önemli bir duruma dikkat çekmektedir. Buna dikkat ediniz. Eleştiren şahısları Vikipedi'den uzaklaştırarak zararları bertaraf etmiyorsunuz. Kullanıcı her şekilde zarar verebilir. Sadece katkıları uzaklaştırıyorsunuz. Sabri76'ya karşı da böyle bir tutum görüyorum. Umarım sizin için çabaladığını fark edersiniz. --Kafkasmurat- 16:45, 11 Aralık 2014 (UTC)
  • Sabri'nin mesajı iyi niyetle yazdığını düşünüyorum, ancak belirtilen kısmı son derece kaba ve cinsiyetçi buldum. Vikipedi'de olması gereken dil bu değil. Kullanıcının cinsiyetini isteği dışında yayınlamayı ve cinsiyetle Vikipedi'de yaptıkları arasında bağlantı kurmayı da yanlış buluyorum.
Kişisel bilgi ihlali politikalarında bu duruma net bir karşılık bulamadım, benim eksiğim olabilir. En.wiki politikasında "Personal information includes legal name, date of birth, identification numbers, home or workplace address, job title and work organisation, telephone number, email address, other contact information (...)" diye geçiyor, ancak Sabri'nin bu bilgiyi "unintentional and non-malicious" (istemsizce ve zarar vermeden) yazdığını düşünüyorum. kibele'nin kullanıcı adı da bu tür bir yargı oluşturmuş olabilir.
Sonuç olarak Sabri'nin kibele'den cinsiyetçi yorumu için özür dilemesini, kişisel bilgi ihlali içeren ilgili sürümlerin silinmesini öneriyorum. --Khutuckmsj 17:03, 11 Aralık 2014 (UTC)
  • Kibelenin cinsiyetini bilmiyorum ama Sabri çok büyük ayıp etmiş. Özür dilesin -hacitalhamesaj at 22:06, 11 Aralık 2014 (UTC)
@hacitalha Özür dilenmiş. Sanırım önceki yazılanlar gözünden kaçmış olmalı. Bu arada konuyu fazla uzatmanın da bir anlamı yok. Keşke buradaki herkes Sabri gibi özür dileme erdemliliğini yeri geldiğinde gösterebilse, değil mi?..--Eğitmenmahmut msj 23:26, 11 Aralık 2014 (UTC)
  • Kadınlıkla ilgili yorum hizmetlilik başvurusunda da çok sık dile getirilmiş. Yazılanlardan anladığım kadarıyla Kibele'nin bu bilgiyi yalanladığını görmedim, açık bir dille kabul ettiğini de. Nezaket ihlali sebebiyle şikayetin yerinde olduğunu düşünüyorum; ancak Sabri'nin sözlerinin kişisel bilgi ihlali olarak tanımlanamayacağını söylemem gerekiyor. --esc2003 (mesaj) 07:54, 12 Aralık 2014 (UTC)
  • evet, sabri çok yakışıksız konuşmuş, ama gençliğine verilebilir belki. ve evet, kibele'nin hem tutumu, hem de işine gelmeyen konularda üslubu en sakin kişileri tırlattırabilecek kapasiteye sahip, ama kibele'nin yaşını (cinsiyetini, ırkını, hatta gerçekten var olup olmadığını) bilemediğimizden, bunu yaşına veremiyoruz maalesef. tr. viki'de bulunduğum 4,5 senede sabri'nin varlığıyla yokluğu belli değildi aslında. şimdi yaptığı vurgu dobralık üzerine. sırf bu olay için konuşursak, kurallara binaen kibele saldırıya uğrayan taraf. kibele-sabri sorununun aslında tr. viki'nin genel ve de çok ciddi bir sorununun konsantresi olduğuna inanıyorum. kurallar mı, yoksa samimiyet mi? yani "bütün kuralları yok sayın" diye bir kuralı da olan, dolayısıyla alabildiğine esnetilmeye müsait viki kurallarını bazı hizmetlilerin diledikleri gibi eğip bükmelerine daha ne kadar göz yumulabilir? bunu reglle ilişkilendirmek ne kadar çirkinse, görmezden gelmek de aynı derecede çirkindir. ANADOLU (mesaj) 14:16, 12 Aralık 2014 (UTC)
  • Sabri'nin yaptığı yorumun iyi niyetle olduğunu varsayıyorum. Fakat Kibele'nin bahsettiği mesajda kişisel bilgi ihlali yok gibi, nedeniyse hizmetlilik başvurusunda, fakat nezaket sorunu var anlaşılan. Sabri'de özür dilediğine göre sorun çözülmüştür. Hiç hizmetlilere yakışmıyor böyle davranışlar, diğer kullanıcılara örnek olacakken... :). --Uğurkentmesaj 14:36, 12 Aralık 2014 (UTC)
  • Seksizmin bu kadar bariz ve kaba bir şekilde ifade edilmesi, gelişmiş herhangi bir ülkede kişiyi koltuğundan etmeye yeterlidir. Kişisel bilgiler paylaşılmış mı paylaşılmamış mı bakılmadan; eylemin aşağılayıcılığına, kasıtlılığına ve uzunluğuna konsantre olunması ve mutlaka yaptırım uygulanması gerekir.--Abuk Sabuk 17:05, 12 Aralık 2014 (UTC)
  • sabri'nin sözlerini çirkin bulduğumu yineleyerek, olayın daha iyi anlaşılması açısından (malum, tr.viki'de kimse kimsenin yazdığını baştan sona okuyup anlama sabrını göstermez pek) özetlemek isterim:

1. önce rapsar viki'de birtakım şeylerin düzeltilebilmesi için mecazen taş..lı bir hizmetli istedi.[2]
2. sonra kibele buna karşılık topluluğun da taş..ının olup olmadığını sorguladı.[3]
3. ardından eğitmen mahmut topluluğun taş.. konusunda kibeleye "hokkalı" (yani okkalı) bir yanıt vereceğini iddia etti. [4]
4. ardından da sabri'nin malum iması geldi. ama sabri'nin yukarıdaki gelişmeyi takip ederek o imada bulunduğunu sanmıyorum. yine de kibele eğitmen'in okkalı yanıtını buraya bağlamıştır.
dolayısıyla birtakım konularla taş.. geçmenin sonu işte böylesi bir çıkmaza dayandı.
kişisel görüşüm, yukarıdaki 4 maddenin faillerinin kabahati aynı sıralamayla artmıştır. yani kibele rapsar'dan, mahmut hoca kibeleden daha kabahatli. sabri bir sıçrama yapmış, o ayrı. ama yine de bu durumda sırf sabri engellenirse hakkaniyete uygun olmayacağını düşünüyorum. dördünün de engellenmesi yine viki'ye kaybettirir. bu yüzden bence barışmalılar. bir önemli nokta da şu ki sabri sarfettiği sözlerle aslında kibele'yi değil, kendini (bir ölçüde) gözden düşürmüştür. kibele bunu göz önünde bulundurursa, sabri'yi affetmesi belki daha kolay olabilir. ANADOLU (mesaj) 22:35, 12 Aralık 2014 (UTC)

@ANADOLU Sn.Hakem & Hakim bey, şahsi izlenimleriniz ve kararınız konusunda kısmen itirazım var. Hem süreci tribünden tam olarak izleyemediğinizi ve hem de kürsüden açıkladığınız bu kararı tam olarak yerinde bulmadığımı belirtmek isterim. Hal böyle iken, sonuç kısmındaki temennileriniz yerinde olsa bile, bu karar için 'temyiz' başvurusunun kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum.. :)..--Eğitmenmahmut msj 23:59, 12 Aralık 2014 (UTC)
@anadolu: rapsar'ın ve benim kullanımlarımda mecazi olarak 'inisiyatif gösterme, irade gösterme' anlamlarında kullanılan taş, mahmut'un dilinde tek bir kişiye yönleniyor ve okka da eklenerek adlı adınca kullanılıyor. bu önemli farkı not etmek isterim. bir de diğer şikayeti anladığınız gibi buraya bağlamamıştım, ikisinin de cinsiyetçi ve saldırgan olduğuna dikkat çekmiştim. son olarak, söz zaten her zaman kişinin kendisini bağlar, yüceltir ya da gözden düşürür. mesele benim affetmem değil, konunun anlaşılması hayati önem taşıyor vikipedi içi dil açısından. teşekkürler. --kibele 09:22, 13 Aralık 2014 (UTC)
  • Yalnızca bu konu hakkında, başka konulara görmeden fikirlerimi paylaşmak istiyorum. Sabri'nin dediği şey gerçekten hoş değil, bana dense beni de rahatsız eder. Her şeyden önce içerik üzerine değil de katılımcı üzerine söylenen ifadeler. Şikayetin konusu bu sözler iken, "gerekirse kendisinin üslubuna ve hizmetliliği uygularken yaptığı yanlışlara ilişkin de onlarca bağlantı verebilirim" denmesi olayı başka boyuta çekiyor. Konu kişisel söylemin yanlış olduğunun belirtilmesiyken, bir anda hizmetli olarak yaptığı yanlış uygulamalara geçiyor. Eğer ki şikayetin esas sebebi Sabri'nin hizmetli fonksiyonlarını yanlış kullanması ise, bu yanlış olduğu düşünülen konular üzerinde daha fazla durulması ve bunların gösterilmesi gerekiyor. "Kişisel bilgi ihlali" olmadığı, bu bilginin yıllar önce bilinen bir bilgi olduğu Esc'nin verdiği bağlantıdan görülebiliyor. Sabri daha önce böyle bir şikayete konu olmadığından ve bariz bir politika ihlali bulunduğundan (yoruma çok açık nezaket politikasından ziyade -ki bu da ihlal edilmiş bence- kullanıcı üzerine yorum yapmama politikası ihlali) uyarılması gerektiğini düşünüyorum. Kendisi de bu konuda uyarılmış zaten.--RapsarEfendim? 09:26, 13 Aralık 2014 (UTC)
olay başka boyuta çekilmiyor ama yorumlarda başka boyutlara çekerek vahameti gizleme ve iyiniyet vehmetme çabaları da gözden kaçmıyor. . 'hoş değil' fazlasıyla hafifletilmiş bir tanım. üstelik mesele benim rahatsız olmam değil, siz de olmalısınız kendinize yapılmadan da.. kişisel bilgi ihlaline gelirsek.. yıllar önce kullanıcı adımdan hareketle yapılan esprilerle, yılların kullanıcısının somut bir bilgi paylaşırcasına yaptığı şey aynı değil elbette. kaldı ki bağlantısı verilen sayfada o yorumlardan sonra kişisel olarak vurgulamadığımı söylemişken.. bu açıdan 'yıllar önce bilinen bir bilgi' doğru bir tanım değil. isterseniz 'sanılan' diyebilirsiniz. vikipedi içi/dışı söylentiler engelleme politikasındaki tanımı bağlamıyor: 'Herhangi bir kullanıcının kişisel bilgilerini onlardan izinsiz yayımlayan kullanıcılar..' --kibele 09:38, 13 Aralık 2014 (UTC)
Yıllar önce ortaya atılan bir iddia diyelim, Sabri'nin de bu iddiayı tekrar dile getirmesi diyelim o halde. Sabri'nin de bilmediği bir konu oluyor, dolayısıyla bilmediği bir bilginin ihlali durumu da söz konusu olmuyor. Kibele'nin kadın olup olmaması yine de bu söylemlerin kişi üzerine yapıldığı gerçeğini değiştirmemekte, bunu da tekrar belirteyim.--RapsarEfendim? 09:41, 13 Aralık 2014 (UTC)
Gizlenecek çok sürüm (cinsiyetinizle ilgili söylemler içeren) bulunuyor demek istiyoruz eğer gizli bir bilginin olduğunu söylüyorsanız. Bilginin varsayım veya sanı olduğu söyleniyorsa zaten gizli bir bilgiden söz edemeyiz. Siz Sabri'ye bunu söylemiş olun, o da gelip burada açıklasın; ancak o zaman bu şekilde değerlendirilebilir. Daha önce, Diğer kullanıcılara tavsiyem asla kendinizle ilgili memleketiniz olsun, cinsiyetiniz olsun, milliyetiniz olsun, yaşınız olsun... hiçbir bilgiyi Vikipedi'nin herhangi bir yerinde paylaşmayın. Paylaşırsanız vay halinize. diye bir açıklama yapmıştım. Kendinizle ilgili açık bilgi paylaşmamakla iyi yapmışsınız. Çünkü gün geliyor kullanıcılar bunu bir kışkırtma, yıldırma faaliyeti olarak kullanabiliyorlar. Sizin şimdi, benim de o zaman dediğim gibi bu denli "terbiyesiz" olunmamalı. --esc2003 (mesaj) 09:51, 13 Aralık 2014 (UTC)
izninle bu karşılaştırma çabasının da zoraki olduğunu söylemek zorundayım sevgili esc.. şöyle söyleyeyim. ben bugüne kadar vikipedi içinde buna yaklaşan herhangi bir 'terbiyesizliğe' rastlamadım. yukarıdaki taş muhabbeti hariç denebilir. bana söylendiği için söylemediğimi, diğer kullanıcılara yapılan ihlallerde daha da aktif olduğumu en iyi bilenlerden olmalısın. anonimliğin, hiyerarşi ile zehirlenen kafalarımız için iyi çözüm olduğunu düşünüyorum, haklısın. --kibele 10:22, 13 Aralık 2014 (UTC)
söylenti böyle bir şey zaten. ben sabri'ye veya bir başkasına söylemiş olabilirim, o kulaktan kulağa böyle yorumlanmış olabilir. bilemeyiz. bu yorumu okuyan ve bütün bunlardan habersiz kişiler de bilemez. o, buradaki söylemleri okur ve söylenti değil gerçek olarak algılar. bu, bana kimi zaman abi, kimi zaman abla diyen yeni kullanıcıların yaptıklarından farklı bir şey. bir hizmetliden söz ettiğimizi de unutmayalım. --kibele 10:29, 13 Aralık 2014 (UTC)
  • kibele'nin bilgi ihlalinden şikayetlenmesi bana göre hem çok yersiz, hem de çok samimiyetsiz bir hareket. diyelim ki kull. adı cinsiyete yönelik hiçbir imada bulunmuyordu ve sabri "bu kullanıcı kadın" dedi. bu nasıl bir kişisel bilgi ihlalidir? kişisel bilgi ihlali, kullanıcının şantaj ya da tehdit edilmesine yol açtığından yasaklanmış. kadın olmak bir kullanıcı için nasıl bir tehdit ya da şantaj unsurudur? "biz seni erkek biliyorduk, madem kadınsın gel bakalım şöyle" diye bir köşede kıstıracak mıyız yani kullanıcıyı? kaldı ki başından beri bilinçli olarak adını, sanını, hatta cinsiyetini sır gibi saklayan birinin samimiyetinden şüphe ederim. başka vikilerde böyle şey bu boyutta yok arkadaşlar. nedir bu gizlilik merakı? eğer özgür ansiklopedide özgür bilgiyi paylaşıyorsan, gizli kapaklı işler çevirmiyor, birilerine çalışmıyor ve bu yüzden birgün hesaba çekileceğinden korkmuyorsan, bu ne saklambaç oyunudur? hele hele hizmetliler. ellerinde bunca yetki varken ve çok sık kötüye de kullanabiliyorken bu yetkilerini. düşünsenize, yıllarca emek veriyorsunuz, ondan sonra kim olduğunu ya da hatta kim olduklarını bilmediğiniz biri(ler)i tarafından engelleniyorsunuz. diyelim ki politikaların tartışmasız üstünlüğü söz konusu (faraza). adam (ya da kadın) senden farklı yorumluyor ve onun yorumunun neden üstün olduğuna dair tek cevap "hizmetli" oluşu. hakkında başka hiçbir şey bilmiyoruz. belki okuduğunu anlamaktan aciz biridir, ilkokul mezunu bile değildir, ya da 10 yaşında bir çocuktur. bu ansiklopedide hepimiz eşitiz, akıl yaşta değil baştadır diyecek olursanız, aklıma (...). ANADOLU (mesaj) 20:35, 13 Aralık 2014 (UTC)
Türkiye gibi bir yerde kimlik fotokopisi ya da TC kimlik numarası ile insanların dolandırıldığını; normal bir ülkede ifade özgürlü olarak değerlendirilecek 2 satır yorum için insanların hapse atıldığını düşünürsek kişilerin internet üzerinde anonim olarak dolaşması, gerçek kimliklerini saklaması gayet doğal. Hizmetlilerin kararlarına gelince, Mahkemeye gittiğinizde de hakimin yaşına, başına, kimliğine bakıyor musunuz? 10 yaşında aklı başında olmayan bir çocuk olsa burada topluluktan en az % 70 olumlu oy alıp hizmetli yapılmaz herhalde. Burada boş ithamlar savurmak yerine yanlış kararlar aldığını düşündüğünüz bir hizmetliyi Vikipedi:Şikâyet/Hizmetli sayfasından şikayet edebilirsiniz. Son olarak akıl gerçekten yaşta değil başta. Şimdi kerem abiyi düşünüp istediğiniz kadar gülebilirsiniz. --Mavrikantmsj 23:14, 13 Aralık 2014 (UTC)
(...) ANADOLU (mesaj) 00:29, 14 Aralık 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Bu olay kişisel bilgi ihlalinden öte Cinsel ayrımcılıkdır. VP:İÜYYKÜD'nin en uç noktası. Böyle bir şeyin yaşanacağını düşündüğüm son yer Vikipedi idi. Hayal kırıklığına uğradım. Önce Cinsiyetçilik maddesindeki şu tanımı hep beraber okuyalım:
    "Cinsel ayrımcılık ise insanların diğer insanlar hakkındaki yargıları, kişisel değerlerden çok cinsiyete dayandığında ortaya çıkan ve kimi zaman nefret içeren çatışmalı durumdur. Daha genel olarak cinsiyete dayanan her tür ayrım, cinsel ayrımcılık olarak tanımlanabilir."
    Sabri76'nın yazdığı bu şeyleri(Sen kadınsın. Senin aklın kıt. Mantıklı karar veremiyorsun.) normal bir kullanıcı yazsaydı ya da hafiften ima etseydi anında engelleneceğini düşünüyorum. 7 yıldır Vikipedi üyesi bir Hizmetlinin böyle bir şeyi söylemesi yapmacık bir özür ile affedilemez. Özür diledi hadi affedelim diyenler için hatırlatayım Neyse, kaba davranışım için özür dilerim. bir özür sayılmaz, erdemli özür hiç sayılmaz. Ben burada etkin pişmanlık göremiyorum çünkü. Eşitlik ilkesi uyarınca, kullanıcını konumundan bağımsız olarak yargılanmalı ve ona göre karar verilmeli.
    Son olarak Kibele'nin cinsiyetini bilmiyordum, halan daha bilmiyorum, umurumda da değil. Çünkü cinsiyetler hiç kimseyi ilgilendirmez. Yanılmıyorsam her yerde olduğu gibi burada da kimin söylediğine değil, ne söylediğine göre değerlendirme yapıyorduk. Cinsiyeti neymiş diye arşivdeki mesajları karıştıran veya bunun üzerinden tartışma yürütenleri de kınıyorum. --Mavrikantmsj 23:14, 13 Aralık 2014 (UTC)
  • Sabri76 defalarca özür dilemiş. Kibele'nin buna rağmen engel mekanizmasını istismar etmek istemesi anlaşılamaz. Şikayeti kapatacak kullanıcı benim Kibele'yi şikayetimi öncelikle okursa iyi olur. Benim kendisini engelletme talebim yok. Zaten Kibele gibi hizmetlilerin keyfi kararları haricinde bunun pek bir işlevi de yok. Yalnızca tezat oluşturan talepleri ve davranışları görmenizi dilerim.--Kafkasmurat- 17:38, 15 Aralık 2014 (UTC)
siz önce VP:İÜYYKÜD'yi bir kez daha okuyun. böylece her durumun kendi içinde değerlendirildiğini de farketmeniz mümkün olur. bunca açık bir ihlale, sadece sizi engelleyen bir hizmetliye yapıldığı için 'evet yapılmıştır' diyemiyorsanız hiç değilse sessiz kalmayı başarabilmelisiniz. en azından kendi vikipedistliğinize saygı adına.. --kibele 17:54, 15 Aralık 2014 (UTC)
Kurallar yoruma açıktır. Bizim için vardır. Belki ihlalden söz edilebilir ancak yaptırıma tabi olacak bir eylem görünmemekte. Hele ki kullanıcıyı sadece katkı yapmaktan alıkoyacak bir engel söz konusu olamaz. Bunu talep ederken de, uygularken de dikkate alınız. Kurallar katı ve duygusuzdur, öylece tepeden inme uygularsanız asayiş amacını da yerine getiremez. Bu yüzden mahkemeler var. Düz mantık ile değil yorumlarla çalışıldığı için milyonlarca dosya var. Öncelikle özrü kabul ederseniz hizmetli niteliğinizin hakkını verirsiniz. --Kafkasmurat- 22:32, 15 Aralık 2014 (UTC)
bu vahim ihlalin hizmetli niteliğini bırak vikipedist niteliğine uygun olmadığını söyleyemeyen birinin (belki? söz edilebilir?) hizmetli niteliği hakkında söylediklerinin hükmü yok benim nezdimde. --kibele 17:16, 16 Aralık 2014 (UTC)
  • Şikayet edenin ve savunmasını yapanın dışında (ilgili konu ile bağlantılı olmak kaydıyla), yorumcuların bir takım tartışma/mesajlaşma iç bağlarını sunmaları uygun değil. Çünkü diğer iç bağlar ve farklı mecralardaki tartışmalar araya girince mahalle kavgasına dönüşüyor. Bu tür şikayetlerde amaç topluluk birlikteliğini tekrar tesis etmektir. Kamplaşma yaratmak değil. Ayrıca bu şikayetin şikayet/hizmetli sayfasında açılmasını gerektirecek bir durum yok. Orada hizmetli fonksiyonlarını kullanma ile ilgili şikayetler söz konusu. Burada ise temel bir Vikipedi kuralı ihlali söz konusu. Sadece kullanıcının bir hizmetli olması şikayetin kendisini vahim bir hale sokuyor. Bu nedenle Ad hominem yasağına ilişkin uygulamanın (kullanıcının ısrarlı tutumu var mı yok mu gözetilerek) yürütülmesi gereklidir.--ahzaryamedileti 10:06, 16 Aralık 2014 (UTC)

Karar[kaynağı değiştir]

çeşitli tartışma sayfalarındaki yorumlarımı, kendisiyle alakası olmadığı halde, çoğunu da kendi üzerine alınarak geri alıp durmakta ya da cımbızlamaktadır. bunu çok uzun zamandan beri yapmaktadır ve kendisine attığım uyarı mesajlarını da dikkate almıyor. üstelik, yine uzun zamandan beri yalnızca benim yorumlarıma karşı aynı tutumu sergiliyor. ya benim her yorumumu gerçekten üzerine alınıyor ki ciddi bir psikolojik rahatsızlık belirtisi olabilir, ya da ansiklopedide beni yıldırmak, bıktırmak, ya da kendisine aslına çoktan haketmiş olduğu şekilde karşılık vererek ceza almamı sağlamak amacını güdüyor. hizmetlilerin lütfen gereğini yapmasını rica ediyorum. bu arada, çok önceden sudan sebeplerle bana karşı açtığı dava vardı ki aylarca sürüncemede bırakıldıktan sonra, aynı dava bahanesiyle 6 ay süreyle engellenmiştim. lütfen ayaklarımın altında dolaşarak beni sinirlendirmeye çalışan bu şımarık çocuğu benden uzak tutunuz. şikayet başvurumu sert buluyorsanız, yıllardan (!) beridir sabrediyor oluşuma verebilirsiniz. ANADOLU (mesaj) 12:59, 15 Aralık 2014 (UTC)

Diğer kullanıcıların yorumları[kaynağı değiştir]

  • Köy Çeşmesi'nde şikayet sayfasını kapatalım dersin, buraya gelir şikayet edersin. Bugün 1 Nisan mı? --bermanya 15:06, 15 Aralık 2014 (UTC)
@bermanya, görüleceği üzere şikayet sayfasını kapatalım demedim, kişilerin değil eylemlerin şikayet edilmesi teklifini destekledim. üstelik şikayetlerin mutlaka kısa sürede çözümelenmesi gerektiğini ekledim. kaldı ki bu henüz teklif aşamasında. hatta kapatalım demiş olsaydım bile henüz teklif aşamasında kalırdı. ne zaman ve nasıl sonuçlanacağını bilemeyiz. bu sürede herkesin yaptığı yanına kar mı kalacak? 1 nisan değilmiş, değil mi? eğer okumadan yorum yapıyorsan ya da okuduğunu anlamakta zorlanıyorsan, birşey demeyeceğim de, eğer algı operasyonu yapmanın peşindeysen, şu an hiç sırası değil. ANADOLU (mesaj) 15:15, 16 Aralık 2014 (UTC)
Valla Khutuck'ün ve senin yorumun ortada Anadolu'cuğum. Bence okuduğunu anlamakta zorluk çekenin kim olduğuna başkaları karar versin. --bermanya 18:15, 16 Aralık 2014 (UTC)

Şikâyet sebebi[kaynağı değiştir]

Kullanıcı Fthylcn, şuradan da görülebileceği gibi Zazalar maddesi ile ilgili yoğun bir değişiklik savaşına girmiş bulunmakta. Ayrıca bu kişi tartışma sayfasında delilleriyle ispatladığım gibi kaynaklı bilgileri çıkarmakta, kaynaklarda var olmayan bilgileri varmış gibi göstererek tahrif etmekte, daha önceki kaynaklı obejektif bilgilerin yanına kendi ideolojik görüşüne uygun ifadeler koyarak maddeyi taraflı hale getirmeye çalışmaktadır. Benzer davranışları şurada Zazana maddesi için de tekrarlamıştı ve özgün araştırmalara yer verilmemesi uyarısına rağmen değişiklik savaşına girmişti.
Kullanıcı Fthylcn, şuradaki tartışmada bana yönelik "Faşizm bırakın." diyerek ve yine şuradaki geri alma/değişiklikte "Neribij adlı kullanıcı kürtçü milliyetçidir" diyerek, hem de şuradaki geri alma/değişiklikte "kürtçü siyasi görüşler sergileyen orjins ve neribij adlı kullnıcılar..." diyerek şahsımı hedef alan itibarsızlaştırma girişimlerine yöneldiği görülmektedir. Wikipediada bu tür kişisel saldırılar kabul edilemez.
Böylelikle Kullanıcı Fthylcn VP:D, VP:TBA, VP:ÖAYV, VP:3R ve VP:N gibi wikipedia kurallarına aykırı davrandığı gibi, VP:5de belirtilen "kişisel saldırılar" ve "hatalı genellemeler"den uzak durmamış ve düzenleme savaşlarına girmiştir. Bu sebeplerden dolayı bu kullanıcının bir süreliğine uzaklaştırılması gerektiğini düşünüyorum.
Not: İlk defa birini şikayet ediyorum. Normalde tartışma sayfalarında çözümlemeyi istediğim bir konuyu, hem söz konusu kullanıcının bunu tartışma sayfasında çözmeye yanaşmaması hem de kişisel saldırılar dolayısıyla şikayet sayfasına taşımak zorunda kaldım. Neribij (mesaj) 21:19, 18 Aralık 2014 (UTC)

Kullanıcı Fthylcn, ısrarla kişisel saldırda bulunmayı sürdürmekte. En son şurada mesaj sayfama yazdığı yazıda şahsıma karşı "aç kurt gibi saldırmanızı..." ve "kendiniz gibi kürt milliyetçilerini kulalnıp...." ve "Atatürkçü,türkçü tutumunuz...." şekillerinde hitap ederek kişisel saldırı, itibarsızlaştırma ve hatalı genellemeler içeren nezaketsiz tavrında ısrar etmektedir. Neribij (mesaj) 11:07, 19 Aralık 2014 (UTC)
Kullanıcı Fthylcn, birkaç gün önceki mesajında "......samimiyetsizliğiniz açık bulmaya çalışmanız sizlerin karakterini amacını ap açık sergiliyor." diyerek yine benzer bir dil kullanmayı sürdürmekte maalesef. Neribij (mesaj) 22:26, 24 Aralık 2014 (UTC)
Kullanıcı Fthylcn, şurada hala kişisel saldırıda bulunmaya devam etmektedir. Artık bu yapılanlar durdurulmalı. Neribij (mesaj) 09:42, 26 Aralık 2014 (UTC)

Kullanıcı Fthylcn'in madde katkılarının TAMAMININ harfi harfine bazı yazılardan ve forumlardan kopyala-yapıştır şeklinde olduğunu tartışma sayfasındaki şu mesajımda delilleriyle ortaya koydum. Kişi aynı zamanda wikipedianın telif haklarıyla ilgili politikalarını da çiğnemiştir. Neribij (mesaj) 09:46, 26 Aralık 2014 (UTC)

Kullanıcı Fthylcn, tartışma sayfasındaki şu mesajında "ırkçı" ve "faşist" şeklinde ağır kişisel saldırıda bulunmaya devam ediyor maalesef. Neribij (mesaj) 09:58, 26 Aralık 2014 (UTC)
Kullanıcının mesaj sayfama bıraktığı kişsel saldırı mesajını geri almam üzerine az önce şurada bir mesajımı silip, "cevap silerek faşistlik sergiliyorsunuz" diyerek tekrar kişisel saldırıda bulunmuştur. Neribij (mesaj) 10:19, 26 Aralık 2014 (UTC)

Kullanıcı:Fthylcn'in Şurada yaptığı değişiklikte onlarca kaynağı bir çırpıda çıkardığı, 3R kuralını sık sık ihlal ettiği, daha önce yukarıda (tartışma sayfasında) delilleriyle belirtilen tahrifli eklemelere devam ettiği, kopyala-yapıştır yaptığı, telif problemini gözardı ettiği, maddeyi bozmaya çalıştığı; en basitinden "ilgili kitaplar" kısmından birçok kitabı ve "Dış bağlantılar"da bazı website isim ve adreslerini sırf görüşüne uymuyor diye çıkaracak kadar vandallıkta ileri gittiği görülüyor. Neribij (mesaj) 10:58, 27 Ocak 2015 (UTC)

Savunma[kaynağı değiştir]

Neribij, adlı kullanıcı Zazalar sayfasındaki bir çok tahribinden keyfi yorumlamalarına ithafen örneğin; Evliya çelebi nin Zazalar için Ekrad-ı Zaza demesine zaza kürtleri yazmış evet ekrad arapça kürtler demektir ama bende gerekli kayanaklarla Osmanlı döneminde sık sık kullanılan Ekrad-ı Zaza,Ekrad-ı Türkmen vs. kürt değil konar göçer topluluklar için kullanıldığını yazdım ve geri aldı bu kullanıcı gerçekten ne yazdığın bilmiyor, çok samimiyse Türkmen sayfasında Osmanlı döneminde Türkmenlere kürt deniyordu diyebilsin o zaman derse bile bunu wikipedia da kesinlikle onaylatamaz ama Zazalar sayafasında bunu rahat bir şekilde yazıyor.Hem tartışma sayfasında hem de zazalar sayfasında incelenirse maddeleri değiştiren ve kendisiyle aynı düşüncede olan kürt milliyetçisi kullanıcılardan yardım alarak onaylatıp bir çok madde de değişiklik yapmıştır.Eksik ve değiştirilmiş Zazalara maddesi incelenirse Zazaların kürt olduğunu iddaa edenler sayfanın en üst kısmında, taraflı olduğu kesin bu da wikipedia kuralLarına aykırıdır. "Zazaların etnik kimliği üzerine iddialar" maddesinde bilim adamları,tarihçi ve araştırmacıların görüşleri olmalıdır bunların dışında birçok görüş var ve bunların çoğunu ekleyende kendisidir. Gerekli incelemelerin yapılmasını diliyorum. Saygılarımla. Bu imzasız yazı Fthylcn (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Diğer kullanıcıların yorumları[kaynağı değiştir]

  • Kullanıcı:Fthylcn ile Kullanıcı:Neribij galiba ikinizi Şeyh Said maddesinden hatırlıyorum. Çözüme kavuşturmak yerine işi gittikçe büyütmüşsünüz doğrusu. Neribij'e katılıyorum çünkü fthylcn gerçekten olumsuz şeyler yazmış bazı sayfalarda. Fthylcn böyle davranmak yerine sorunu karşıdakini aşağılamadan çözseydi bütün bunlar olmazdı.-- •Master•Hobbit•Mc• Mesaj 19:08, 20 Ocak 2015 (UTC)

Karar[kaynağı değiştir]

  • Şikâyet haklı ya da haksız bulunarak gereği yapılır.

Şikâyet sebebi[kaynağı değiştir]

Zazalar,Zazaca gibi Zaza halkı ile ilgili tüm Wikipedia sayfalarında Wikipedianın politikaları dışında taraflı bir şekilde kürt milliyetçi görüşlere sahip kişilerce zazaları kürt olarak gösterme çabası mevcut, Neribij.Orjins,Azadi adlı bu kullanıcılar siyasi görüşlerini kürtçü milliyetçi görüşlerine göre yorum yapıyorlar. Kendi görüşlerine zıt kaynaklı bilgileri çıkartıp onaylatıyorlar. Zazalar ve Kürtleri birleştirici cümleler ekliyor ve doğru bilgileri kaynaklı bilgileri tahrip diyerek siliyorlar.Objektif olmayan ve bunda ısrarcı olup Zazalar maddesi ve aynı maddenin tartışma sayfasındaki bilgileri değiştiriyorlar birçok kaynaklı bilgiyi değiştirip kendilerince yorumlayıp bilgilerin eksik ve hatalı olmasını sağlamaktalar. Wikipedia kuralları dışında hareket eden kullanıcının incelenmesini ve gereğinin yapılmasını diliyorum.. Saygılarımla..

Savunma[kaynağı değiştir]

  • Şikâyet edilen kişi hakkını bu kısımda savunabilir.

Diğer kullanıcıların yorumları[kaynağı değiştir]

  • Burada Fthylcn'ın da şikayet ettiğini bilmiyordum. Galiba kendisi imza atamış ama kurduğu cümlelerden o olduğu anlaşılıyor. Lütfen yazılarınıza imza atın ki kim olduğunuz anlaşılsın. Bir ikincisi çözüme kavuşturmuyorsunuz siz bu olayı aksine karşıdakini alt etme çabasındasınız. Neribij'i aşağılamak veya onu rencide etmek yerine yazdığı bilgilerin yanlış olduğunu söyleseydiniz ondan sonra yapacağınız şikayet sizin lehinize olurdu belki ama bu şekilde davranmanız tartışmayı çözmez.-- •Master•Hobbit•Mc• Mesaj 19:14, 20 Ocak 2015 (UTC)

Karar[kaynağı değiştir]

  • Şikâyet haklı ya da haksız bulunarak gereği yapılır.

Şikâyet sebebi[kaynağı değiştir]

Charlie Hebdo saldırısı maddesindeki bilgiye ön ek olarak Hz. ekledi ve kendisine aynı maddenin tartışma sayfasında VP:TBA gereğince lord, lady, hz. gibi eklerin kullanılmadığını söylememe rağmen 2 kere geri aldı ve değişiklik savaşına girdi. Topluluğa tartışma açmadan konu içerisindeki karikatürü sildi ve kaynağı olmayan bilgiler ekledi.
TBA, Değişiklik savaşı
--Ԙobserve 17:54, 15 Ocak 2015 (UTC)

Savunma[kaynağı değiştir]

  • Sayın Kullanıcı:Khutuck ile konuyu müzakare ettik ve gerekli telkini aldım. Ben prensibim gereği politikanın ifası ile ilgili son sözü hep hizmetlilerden duymak isterim. Kullanıcı:Khutuck uyardıktan sonra kesinlikle geri alma işlemi yapmadım. Sayın Müddei (Kullanıcı:Reob bahse konu maddede (kaldı ki güncel bir hadise, madde olacak olgunlukta değil) durmadan Muhammed yazıyor. Yahu bu hangi Muhammed? Bizim bakkal amca Muhammed mi, nüfus müdürü Muhammed mi, alim Muhammed mi? Kim? Hangi ansiklopedide sadece isim kullanıldığını gördünüz. Ad-Soyad ile anarsınız yahut başka bir spesifik başka bir ifade kullanırsınız. Hz. yazdım (kural dışıymış) bu da olmadıysa soyadı yerine geçen Abdullah ibni Muhammed kullanılır. Savunmaya nihayet verirken ansiklopedik üslub ve elzem mefhumları idrak etmekten uzak olan ve de üstüne üstlük mesnetsiz iddialarda müfterilik yapan Sayın Kullanıcı:Reoba şikâyetimi arz ederim. Vandalizm ve reklam sahifeleriyle amansız bir savaşın içinde olan ve Vikipedi faidesi için gayret sarf eden şahsım muhayyel mevzularla meşgûl edilmektedir.

Saygılarımla İkmal (mesaj) 14:24, 16 Ocak 2015 (UTC)

Diğer kullanıcıların yorumları[kaynağı değiştir]

  • Kullanıcıyı uyardım, ilgili kuralı gösterdim. --Khutuckmsj 22:38, 15 Ocak 2015 (UTC)
Benim eklediğim bilgileri kendisi öyle istedi diye istediği gibi siliyor. Onunla ilgili kuralı da göstermeniz iyi olur. Dergi "cinsel içerikli tahrik" üslubuyla tanınıyormuş. ayrıca karikatürlürü de aynı şekilde cinsel içerikli aşağılayıcı çizimlermiş. dün akşam saatlerinde kendisinden önceki kişi içeriğe hz. ekleri eklemeye başladı daha sonra onu geri aldığımda benimle değişiklik savaşına girerek hz. yi kaldırdığım için beni vandal olmakla suçlayıp karikatürü kimseye danışmadan ve sormadan sildi. Bu şekilde devam edecekse herkes, kendisine hoş gelmeyen bilgiyi sırf öyle istedi diye kaldırabilir demektir. Bu bir uyarıyla geçiştirilebilecek hata değildir. Ayrıca üslubu neticesiyle ağdalı konuşup hakaret edince herhalde karşısındakini saf sanıyor ve istediği gibi karamalacı, ideolojik görüşlerini empoze eden, vandal gibi aklına ilk geleni söyleyebiliyor. Bu şekilde insanların oluşturduğu bir yer haline getirmek istiyorsanız burayı kavga ve gürültü hiç bitmez, ne zaman ki insanlar ortak akıl ile tartışıp bir sonuca varır işte o zaman karşılıklı saygı çerçevesinde sonuç alınabilir. İki tane maddeyi güncellemeye çalışıyorum ve ikisinde de birileri hesapsızca gelip "öyle istediği için" başlıkları manipüle edebiliyor. İnsanların fikirlerine saygı duyarım ama onlar da bana saygı duyuyorsa. Çalışma var yazdığım yerde inatla gelip bu taşınsın deniyorsa hiç umursamadan, eklediğim bilgilerin silinmesi hiç önemsenmiyor ve uyardım denilip geçiliyorsa bu pek hoş değildir. Nasıl olsa birilerinin hoşuna gitmeyecek ve yapılan uyarılar da içeriği istediği gibi değiştirmesine izin verecek ve üstelik bunu günlerdir o başlığa emek veren kişiye hakaretler edip yapacak. Bu tek kelimeyle umursamazlık. Ԙobserve 00:47, 16 Ocak 2015 (UTC)
Henüz sadece kuralları göstererek uyardım, farkındaysanız "kullanıcı yorumları" bölümüne yazıyorum. Bu bir karar değil. --Khutuckmsj 08:44, 16 Ocak 2015 (UTC)
Sayın Kullanıcı:Reob bakınız en sevdiğim tarafınız "emeğe saygı" anlayışınız lakin bu platformda 25 bini devirmiş olan emektar Kullanıcı:Khutucka karşı hiç de hoş bir üslubu yeğliyorsunuz. Kendinizle çeliştiniz. Size karşı hakaret içeren tek bir kelimeni gösterin, ben BU PLATFORMU BIRAKIR giderim, ama ispat etmezseniz müfterisiniz. Saygılar. İkmal (mesaj) 14:33, 16 Ocak 2015 (UTC)
  • İkmal isimli Vikipedistin hiçbir şekilde fikirlerini değiştirmeyeceğini düşünüyorum. Birincisi müfteri diye hala hakaret ediyor, bu beni rahatsız ediyor. İkinci olarak dün Charlie Hebdo saldırısı başlığına yapacağını yaptıktan sonra Khutuck'un bireysel sayfasına beni şikayet etmiş. Orada Khutuck güzel bir dil ile kendisine politikalardan bahsetmiş. Charlie Hebdo tartışma sayfasında B.S.R.F. aynı şekilde kendisine aynı politikadan bahsetmişti. Hepsinden önce olaya en yakın kişi olarak ilk ben bahsetmiştim. Bu kadar kişi bahsetmesine rağmen Vikipedi Devriyelik başvurusunda yaklaşık beş dakika önce hala Hz. yazmalıyız diye diretiyor. Ayrıca hangi Muhammed olayı polemikten ibarettir, dün karikatürü silerken de Işid ile ilgili bu diye bir bahane bulup kaldırdı. Charlie Hebdo saldırısı başlığında eğer içerik yeterince açık değilse İslam Peygamberı Muhammed ifadesi de bulunuyor. Karar verdikten sonra kılıfı bulunur ama bu Vikipedi'nin lehine olması önemli. "Son sözü hizmetlilerden duymak isterim" konusuna değinmek istiyorum. Burada hizmetli olsun, devriye olsun, beyaz liste, üye olsun herkesin sözü eşit derecede geçerlidir. Hizmetliler sadece topluluğun aldığı ortak kararları uygularlar. Aklınızdaki Vikipedi insanları ayırmış ama gerçekte öyle değil. Ԙobserve 14:37, 16 Ocak 2015 (UTC)
Cevap Cevap Bakınız hâlâ iftira ediyorsunuz. Benim bir şeyi direttiğim yok. Ayrıca ispat edemeyeğini şeyi iddia edene müfteri denir bu direkt olarak bir hakaret değildir. Ayrıca Vikipedi politikalarını "bence" en iyi biçimde idrak edenler bu platformun yetki sahibi eski kullanıcılarıdır. Bu benim "kişisel" görüşüm. Bundan yola çıkarak bir iftira da daha bulunmuşsunuz. Müfteri kelimesini anlamadınız daha açık bir biçimde söyleyeyim AYIP oluyor. Fikrinize muhalif herkese hücum edecekseniz ne olacak bu işin sonu? Vikipedi de kişisel saldırı yasaktır. Bu da size son kelâmım olsun. Sevgiler İkmal (mesaj) 15:21, 16 Ocak 2015 (UTC)
Ben size ayıp nedir söyleyeyim. [[5]] Burada kullandığınız "Peygamber efendimize inanmayan bir insan için Muhammed demek bir deşarj yoludur." sözüdür. Yani sizin için politikaların, tarafsız bakış açısının ve diğer unsurların bir önemi yok. Demek ki sizin diretmenizin sebebi emek vererek yazılan o kadar yazının arasına bir isim sıkıştırıp bundan faydalandığımı düşünmeniz öyle mi? Buna verebilecek en ufak cevabım bile yok. Ayrıca müfteri demek ayıp demek değildir yalan söyleyen, iftiracı ve karalayan demektir. Bu lafı şahsım hakkında dört farklı yerde kullandınız. Beni dilinize bu kadar dolayamazsınız çünkü ben size en ufak bir kötü yakıştırma bile yapmadım. Ԙobserve 15:40, 16 Ocak 2015 (UTC)
Cevap Cevap Gülsem mi ağlasam mı bilmiyorum :) Burda aslolan üzerinde çalıştığımız madde/maddelerdir beyefendi/hanımefendi. Fakat siz kişiye odaklanıyorsunuz. Özür dileseniz, maksadımı aştım deseniz konu kapanacak ama hala aslı astarı olmayan şeylerle suçluyorsunuz. Ben bir şeyi diretmiyorum diretecek olsam yaptığınız değişiklikleri geri alırdım. Ayrıca mesaj sayfaları kişisel iletişimi muhteva eder. Orda sayın hizmetliye şiir de yazabilirim, espiri de yaparım, düşüncelerimi de paylaşabilirim. Orada ki "kişisel" konuşmalarımızı burda sanki suçmuş gibi ifşa etmeniz ÇOK AYIPTIR, zararu ziyandır. Bakın yazdığınız şeylere uzun uzun cevap yazmaktan ÖNEM ARZ EDEN ŞEYLERE VAKİT AYIRAMIYORUM. Bari Vikipedi'yi düşünün olmaz mı? İkmal (mesaj) 16:19, 16 Ocak 2015 (UTC)

Karar[kaynağı değiştir]

Şikâyet sebebi[kaynağı değiştir]

.--wikicont (mesaj) 09:36, 10 Eylül 2015 (UTC) http://tr.wikipedia.org/wiki/Ula%C5%9F_%C3%96cal adlı konu gösterdiğim kaynak ve referanslara rağmen kasıtlı olarak silinmekte. Kişilerin biyografilerinin eklenme kıstaslarını da okudum. Dünkü burada yazdığım mesajlarda silinmiş. Yazdıklarım "kişisel saldırı" olarak görülmüş. "Fazla kayda değer olmak" saldırı değil övgüdür. Bir ansiklopedi editörünün bilmesi gerekir. Ayrıca kişileri bu kadar çabuk tanımak ve ön yargılı bir şekilde neye değip neye değmeyeceğini hemen anlamak için "fazla kayda değer" bir insan olmak gerekli. Siz saldırı diyorsunuz ama kontrol edilmiş ve eklenmiş konunun art niyetli olarak aynı kişi ya da kişiler tarafından defalarca silinmesi saldırı değil de nedir? Tüm hizmetlilere sesleniyorum. Eklediğim referansta kayda değerlik kriterlerini paylaştım. Yaptığım çalışmalarla asgari tanınmışlığa sahip olduğumu düşünüyorum. Fakat siz görmemezlikten geliyorsunuz. Bilmiyorum belki ismim sizi rahatsız ediyor. Diyorum ki sadece 1 neden söyleyin beni 6. maddeye dahil etmenizi gerektiren? Ayrıca insanları kırmızı yazıyla "kayda değer olmayan" diye aşağılamak işte bu kişinin şahsiyetine yapılmış gerçek saldırıdır. Benim için en büyük kayda değerlik ilkesi önce "ahlaktır". Etiketi ne olursa olsun. Katıldığım her toplulukta bunu görmek isterim. Ama siz bana takdınız. Sanki bu isim burada 1 ay kalsa adınız kirlenecek burası gibi. Şikayet sayfalarını dahi silmek hangi maddeye giriyor? Bu eleştiride bir saldırı var mı Sayın Elderion,Kibele veya Superyetkin? Bu sayfa kayda değerlik ispatı yapılmıyor sadece bir eleştiri sayfası. Bakın alttaki konulara bence biraz kendinizi eleştirin. benimle ne alıp veremediğiniz varsa söyleyin. Ben bu konunun orada olması gerektiğine yürekten inanıyorum. İnanmasam açmazdım. Ama muhanetlik ve çekememezlik insanı bu hale getiriyor. P2P Tv yayınları sayfasına referans olarak kendi 2 programımı koydum. Biri Canlı Tv diğeri "TvMediaPlayer". Birini silmiş diğerini bırakmışlar. Türkçe ya birisi."Olur mu şimdi bir Türk'ü markalaştıralım değil mi?" Bu muhanetlik değil de ne? Otobiyografi mi? Hangi madde ile 20 tane program arasından benim 2 programım siliniyor. 1 milyon kişi kullanıyor şimdi bunları. Sopcast kalsın, Vlc kalsın Canlı Tv yi şutla. Ayıp gerçekten nerede yanlış yaptım ve kime saldırdıysam söyleyin? Ben şahsıma yapılan saldırıları anlatıyorum aylardır burada. Size o halde çok sevdiğim ansiklopedik bir söz paylaşayım. "When a true genius appears in this world, you may know him by this sign, that the duces are all in confederacy against him." J. Swift.

Savunma[kaynağı değiştir]

Art niyetli olarak kişileri silmenin savunulacak bir tarafı yok maalesef.

Şikâyet sebebi[kaynağı değiştir]

Taraflı olarak işaretlenmiş, yalnızca provokatif bir gazete haberini kaynak (Bu tarz bir yayının kaynak gösterilemeyeceği Vikipedi Standartları sayfasında belirtilmiştir.) gösteren Barnabas İncili konusunu, İngilizce Wikipedia' dan Harvard ve Oxford Üniversitelerine ait makalelerle kaynak gösterilmiş çeviri ile değiştirmeme rağmen sebep göstermeden makaleyi eski taraflı haline çevirmiştir. İncilin kayıp incil, Muhammedi anlatan İncil olduğuna dini ve manevi inancı gereği inandığından taraflı makalenin kaynaklı İngilizce Wikipedia' daki çevirisi eklenmesine rağmen değiştirmemekte ısrar etmektedir. Standartlara uygun makalenin, standartlara uygun olmayan makale ile ısrarla değiştirilmemesi de inanç özgürlüğünü baltalamaya yönelik bir harekettir. Burada kendi inancını ısrarla konuyu araştıran insanlara dayatmaya çalışmaktadır.--Bilnur (mesaj) 09:36, 8 Eylül 2014 (UTC)

Savunma[kaynağı değiştir]

Diğer kullanıcıların yorumları[kaynağı değiştir]

İçerikle ilgili bir görüş ayrılığınız olduğu anlaşılıyor. Hizmetli işlevlerini ilgilendiren bir konu olduğunu sanmıyorum. Vikipedide "yasal tehdit" konusunu da öğrenmenizi öneririm. Bir de bilip bilmeden "dini ve manevi inancı gereği inandığından" gibi -ifadenin bozukluğu önemli değil- "niyet okuma" yoluna gitmeyin. "İyi niyet" varsayın. Selamlar. --E4024 (mesaj) 11:10, 8 Eylül 2014 (UTC)

Onlarca Üniversite' nin teoloji bölümünde konu incelenmiştir ve İncil' in 17. yüzyılda müslüman olan bir hristiyan tarafından yazıldığı kesinleşmiştir. Zaten en eski nüshası 18. yüzyıla aittir ve 17. yüzyılda yazıldığı ve bu nüshanın kaybolduğu bilinmektedir. Bunu müslüman ilahiyatçılar da belirtmektedir. Dönemin coğrafik ve sosyal yapısını aktaran ayetlerden sahteliği net olarak anlaşılmaktadır. Konudaki İznik konsilinde yüzlerce incil arasından seçim yapıldığı, incilin Roma Katolik kilisesi tarafından yasaklandığı çok tehlikeli Hristiyanlığı bitirebilir üslüpları radikal müslümanlara aittir. Nitekim İngilizce Wikipedia' da konu akademik kaynaklı olarak aktarılmıştır. Bilnur' un İngilizce çevirisinin Kibele nickli hizmetçi tarafından yayınlanmaması açıkça taraflı bir yaklaşımdır. Burada E4024 nickli kullanıcının bilip bilmeden gibi konuşuyor gibi üslüplarda kişinin farklı inançtan olmasından ötürü yargılayıcı ve dışlayıcı bir yaklaşımdır. Özgür bir ansiklopedinin bu tarz taraflı davranışlara yaklaşımı ülkemizin malesef geri kalmışlığının göstergelerinden birisidir. --Bilginu (mesaj) 18:31, 3 Ekim 2014 (UTC)

Karar[kaynağı değiştir]

İçeriğin Keyfi Silinmesi ve Kullanıcının Yetkilerini Kötüye Kullanması[kaynağı değiştir]

Merhaba,

Bizler yaklaşık 1 aydır firmamız Dora Telekomunikasyon Hizmetleri A.Ş nin bilgilendirici sayfasını yayınlamaya çalışıyoruz fakat içeriğimiz kayda değer içerik olarak görülmeyip otomatik olarak siliniyor.

Amacımız şirketimizin reklamını yapmak değildir. Genç ve dinamik bir ekip olarak farklılaşmış hizmetler ve global iş ortaklıkları ile Türkiye’ye getirdiğimiz katma değerli hizmetlerdir. Bu hizmetlerimiz ile güçlü Türk markalarına hizmet veriyoruz (Vodafone, Sabah ve ATV gibi). Asıl amacımız; farklılaşmış hizmetlerin Türkiye pazarında olduğu ve Türk firmalarına değer kattığı konusunda bilgilendirmek. Ansiklopedik içerik hazırlama konusunda deneyimli olmadığımız için hazırladığımız içerik uygun bulunmamış olabilir. Örnek aldığımız içerikler Wikipedia’da yer alan Türk şirketleri; • KoçSistem, http://tr.wikipedia.org/wiki/Ko%C3%A7Sistem • Turkcell Superonline, http://tr.wikipedia.org/wiki/Superonline • Turkcell, http://tr.wikipedia.org/wiki/Turkcell • Avea, http://tr.wikipedia.org/wiki/Avea

Bizlere içerik yüklememiz konusunda bugüne kadar desteğini eksik etmeyip sizlere yönlendiren Permissions - Turkish Wikipedia permissions-tr@wikimedia.org<mailto:permissions-tr@wikimedia.org den sn. Tahsin OZUN ile mailleşmemiz, Wikipedia USA Help Desk ile mailleşmemiz ve Eldarion kullanıcısının hakaret ve art niyet dolu maili de dahil olmak üzere tüm mailler kayıtlıdır. İhtiyaç halinde hepsini sizlerle paylaşabiliriz. Lütfen aşağıda Eldarion Kullanıcısının yazmış olduğu maili okuyunuz:

" Öncelikle şunu bildireyim, daha önce de belirttim, kendi şirketinizi Superonline ile aynı kefeye koymanız gerçekten komik. Şirketiniz kayda değer değildir. Dolayısıyla Vikipedi'de yer alamaz. Israrla eklemeniz halinde ben bizzat sayfayı silinmeye aday göstereceğim, ve kararı topluluk verecek. İkinci olarak Vikipedi'de yasal tehditler yasaktır. Tekrarlamanız halinde kullanıcı hesabınız engellenecektir.

1 Eylül 2014 16:46 tarihinde Dora2014 <info@doratelekom.com.tr> yazdı: Sayın Eldarion,

Yaklaşık 1 aydır Dora Telekom kurumsal kimliğimizi Vikipedi bilgilendirme sayfasına koymaya çalışıyoruz, fakat reklam amaçlı olduğu gerekçesi ile tarafınızdan silinmektedir.

İçeriğinin hazırlanmasında birebir örnek alınan Superonline ve KoçSistem Vikipedi sayfalarının reklam amaçlı algılanmayıp, bizim sayfamızın reklam olarak algılanmasının adil olmadığı kanısındayız.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Ko%C3%A7Sistem http://tr.wikipedia.org/wiki/Superonline

Cümle yapıları, kurgu ve içerik uyarlanmış şekliyle aynıdır. Bu sebepten hazırladığımız yeni içeriğin tekrar tarafınızdan şirket reklamı olarak algılanması halinde, örnek aldığımız diğer şirketler de reklamdır mantığı ile hareket edeceğiz ve gerekli mercilere ulaşacağız.

Sayfamızın onaylanması konusunda fikir ve destek almak amacıyla, Permissions - Turkish Wikipedia <permissions-tr@wikimedia.org> adresinden sayın Tahsin OZUN, bizlere çıkarılması gereken sözcükleri iletti, ardından sizinle iletişime geçmemizi ve sorunun çözümlenmesini rica etti.

Bizler Vikipedi'de içerik oluşturarak, herhangi bir kar yada reklam amacı gütmemekteyiz. Sayın Tahsin Ozun'un yönlendirmesi ile düzenlediğimiz içeriğimizi yeniden koyacağız.

Çözüm odaklı bir kuruluşuz ve bu reklam algısının da çözülebileceğine inanıyoruz.

Geri dönümlerinizi bekliyoruz.

Saygılarımızla,"

İyi niyetimiz ve kurumumuzun özlük haklarına hakaret olduğundan, Eldarion kullanıcısının görevinden alınmasını ve içeriğimizin yayınlanması konusunda yardımlarınızı rica ediyoruz.

Ekte içeriğimizin Permissions-Turkish Wikipedia tarafından da önerileriyle editlenmiş hali bulunmaktadır.

Yardımlarınızı rica ederiz.

Saygılarımla, Dora Telekomunikasyon Hizmetleri A.Ş

Diğer kullanıcıların yorumları[kaynağı değiştir]

Konu hakkında halen bir cevap veya savunma görünmüyor. Anonim Şirketi olmak kolay işler değil bu konuda savunma yapılması gerekli. --Bilginu (mesaj) 21:18, 3 Ekim 2014 (UTC)

Şikâyet sebebi[kaynağı değiştir]

Şikayet olunan hizmetli, tarafımca usule uygun açılan Lopado­tema... maddesini keyfi olarak silmiştir. Kibele'nin uyarısı üzerine geri getirmiştir. Ama gerekçe olarak bu madde bana çok saçma geldi ve sildim. ilginç. geri getiririm sorun değil, iyi günler... ifadesiyle gayri ciddi, özensiz, duyarsız bir tavır sergilemiştir. Silme gerekçesi "deneme yapılan sayfa" şeklindedir. Geri getirme gerekçesi olmadığı gibi mesaj sayfasına silme gerekçesini bu sefer farklı bir anlatımla "saçma bulduğum için" şeklinde ifade etmiştir. Kesinlikle hizmetlilik sorumluluğunu layıkıyla yerine getirmemiştir. Özensiz davranmış, gerekçe gösterme kurallarına uymamıştır. Keyfi olarak eline toplulukça verilmiş yetkiyi aşmıştır. Akabinde Kibele'ye sitemkar olarak yazdığım O kadar uğraşıp bir ansiklopedik madde ortaya koyuyorsun, o kadar basitçe açılmıyor bunlar. Özenle açılıyor. Yanlışlıkla sildim vs. dersin de böyle demezsin, subjektif, keyfi, özensiz, duyarsız şeklindeki mesajım üzerine, bendenize mesaj yazarak benimle ilgili bir şikayetiniz varsa ilk bunu bana söylemeniz gerekir. Çok özen gösterek büyük çabalarla açtığınız madde buysa gerçekten zor bir iş yapmışsınız diyerek dalgasını geçmiş, kendi hatasını ortamı gerginleştirerek savuşturmaya çalışmıştır. Cevaben Şikayetim yok size. Çok zor yaptığınız hizmetliliği bırakınız, olmuyor. Özensiz, kafanıza göre madde siliyorsunuz, bir de kendinize bakmadan dalga geçmeye çalışıyorsunuz...Size ihtiyaç yok, sıradan bir kullanıcı olarak kalınız... şeklindeki şikayetim olmadığını ancak hizmetliliği bırakması gerektiği yönündeki tavsiyeme, neredeyse hakaret edecek noktaya getirerek, Ne yapacağımı sizden öğrenecek değilim.. diye cevap vermiştir. Karşılığında Bilmiyorsanız öğreneceksiniz. Açın okuyun kuralları, madde silme nedenlerini. Sonra dalga geçin kullanıcılarla... şeklindeki kuralları bilmiyorsa öğrenmesini, açıp okumasını ve kullanıcılarla dalga geçmemesini ifade eden mesajım üzerine, sen büyüzden mi bıraktın hizmetlilik görevini, seninle daha fazla muhatap olmayacağım diyerek olayı şahsileştirerek, topluluğun verdiği yetkiyi ciddiyetsiz kullanmasını ve yanlış işlemler yapmasını örtbas etmeye çalışmıştır. Bunun üzerine Yok sizin bırakmanız gereken bir sebeple bırakmadım. Muhatap olmayalım tabi. Ama yapamıyorsunuz, bunu da bilin. Dalgayı kendinizle geçebilirsiniz şeklindeki mesajımla muhatap olunmaması fikrine katıldığımı, herhangi bir yanlış iş/işler nedeniyle hizmetliliği bırakmadığımı, dalga geçecekse kullanıcılarla sırf madde açıyorlar diye değil, çok istiyorsa sadece ve sadece kendisiyle dalga geçebileceği kısaca anlatılmıştır.

Şikayet olunanın, hem maddeleri kurallara uygun silmesi gerektiği konusundaki hatası nedeniyle, hem de kullanıcıları sırf ansiklopedik maddeler ekliyorlar ve yanlışa ses çıkartıyorlar diye rencide etmesi sebebiyle durumu topluluğun takdirine sunuyorum...Vikiçizer (mesaj) 17:16, 8 Şubat 2013 (UTC)

Savunma[kaynağı değiştir]

Vikipedi:adlandırma kuralları gereğince belirtilen Genel olarak maddeler, Türkçe konuşanların büyük çoğunluğunun kolaylıkla tanıyabileceği, en az düzeyde belirsizlik içeren ve aynı zamanda bu maddelere yapılacak olan iç bağlantıların kolayca ve doğal olarak yapılmasına olanak verecek biçimde adlandırılmalıdır metnini hatırlatmak isterim. Madde adı çok uzun ve anlamsızdır. Saçma derken anlatmak istediğim buydu. Aynı zamanda içerikte madde başlığı aynen tekrarlanıyor ve bir iki türkçe cümleyle sonra eriyor. Madde içerikleri bazen çok kısa olabilir, buna itirazım yok. Diyeceksiniz ki bu madde diğer vikilerde var ama diğer vikilerde açılan her madde türkçe vikidide olacak diye bir kural yok. Bu benim düşüncem doğrudur veya yanlıştır. Katılırsınız veya katılmazsınız. Ancak kimse bu yüzden beni yargılayamaz, hele hele hizmetliliği bırakmam gerektiği yönünde tavsiyede ve yorumda asla bulunamaz. Fagusmsj 16:32, 8 Şubat 2013 (UTC)

Yaptığınız bu savunmadan ben, Vikipedi politikalarına tam olarak hakim olmadığınız kanaatine varıyorum. Madde adına bakarak o maddenin ansiklopedik bir değer taşıyıp taşımadığı nerede görülmüş? İçeriği okunmadan silmişsiniz anladığım kadarıyla.--RapsarEfendim? 16:41, 8 Şubat 2013 (UTC)
Fagus'un silerken belirttiği silme nedeni "deneme amaçlı sayfa"dır. Burada bambaşka şeyler anlatıyor ki alakasız. Maddeyi okumamış, araştırmamış adı uzun ve karışık görüp "çat" diye silmiştir. Uyarı gelince de "çat" diye geri getirmiştir. Sebep de sunmamıştır. Hizmetliden ilgi beklenir, özen beklenir, acele edecek yer vardır, yavaş olacak yer vardır. Bunları bilmediğiniz açıksa "bırak bu işi" demek ayıp değildir. Soğukkanlı değil diye hizmetli seçmediklerimiz, satırlarca yazı yazdığımız durumlar varken, Fagus alay edecek, dalga geçecek, bırakınız silme kurallarını ne koruma kurallarını, ne iyiniyeti, ne düzgün iletişimi bilecek. Sonra da beni sorgulayamazsınız diyecek. Yine tavsiye ediyorum, ya düzgün yapın ya da bırakın lütfen...Vikiçizer (mesaj) 17:14, 8 Şubat 2013 (UTC)
Senin derdin maddenin silinmesi falan değil. Tamamen benim üzerimden tribünlere oynuyorsun. Amacın açık ve net bir şekilde beni karalamak. Çünkü geçmişten gelen bir öfken var, onu sürdüyorsun. ilk anda itibaren bu yola başvurdun. Öfkenle seni başbaşa bırakıyorum.. Fagusmsj 20:20, 8 Şubat 2013 (UTC)
Alakası yok. Geçmişte ne oldu ki? Hizmetliliği çeviremediğiniz çok öfkelendiğiniz ortada. Yetkinizi aşıp kurallara aykırı davranmasaydınız bugün hiç bir diyaloğumuz olmayacaktı. Okumadan bakmadan madde sildiniz, üstüne dalgalar geçip alaylar ettiniz. Duyarlı bir kullanıcıyla karşılaşınca ne yapacağınızı şaşırdınız. Hatayı kabul etmek çok zor değildir. Sizin için çok zor belli...Vikiçizer (mesaj) 20:29, 8 Şubat 2013 (UTC)

Diğer kullanıcıların yorumları[kaynağı değiştir]

  • Vikiçizer gereken her şeyi söylemiş, aynen altına imzamı atarım.--RapsarEfendim? 14:39, 8 Şubat 2013 (UTC)
  • Bence iki taraf hatalı

benimle ilgili bir şikayetiniz varsa ilk bunu bana söylemeniz gerekir. Çok özen gösterek büyük çabalarla açtığınız madde buysa gerçekten zor bir iş yapmışsınız.

— Fagus 09:35, 8 Şubat 2013

Şikayetim yok size. Çok zor yaptığınız hizmetliliği bırakınız, olmuyor. Özensiz, kafanıza göre madde siliyorsunuz, bir de kendinize bakmadan dalga geçmeye çalışıyorsunuz...Size ihtiyaç yok, sıradan bir kullanıcı olarak kalınız.

— Vikiçizer 09:37, 8 Şubat 2013 (UTC)
  • Bu tür diyaloglara bakınca Vikiçizer'in de Fagus'a yazdığı mesajlar hiç öyle masumâne gelmiyor. Fagus'un sayfayı silmesi hatalı olabilir ve silenden rica ederseniz geri getirir fakat Vikiçizer'in Kibele'ye dert yanması ve Fagus'un hizmetliliğini sorgulaması da yanlış bir şey. --heddagabler 14:51, 8 Şubat 2013 (UTC)
Dalga geçiyor dalga, ayda yılda bir uğrayıp üstüne bir de dalga geçiyor. Hem hatalı silme işlemi yapıyor. Hem de tartışma başlatıyor. Maddeyi çat diye saçma deyip silmek nerede yazıyor. Burada hatasını kabul etmeyip, üstüne zeytinyağı gibi çıkma durumu vardır. Hizmetlilik yetkisini kurallara uygun kullanmama vardır. Bakınız hizmetli Fagus'un dalga geçip küçümsemesinden sonra hizmetliliği bırakmasını tavsiye ediyorum. Benimle dalga geçene bile nazik oluyorum, hizmetliliği bırakması masum bir tavsiyedir. Sürekli aktif bir kullanıcı olarak Fagus'un hizmetlilikte yaptıklarını biliyorum. Hatalı silme yanında hatalı korumaları da vardır, engellemesi doğru dürüst yoktur bile. Kayıtlar orada. Burada ansiklopedik işler yapmaya çalışıyoruz. Üstüne fırça yiyip, alay ediliyoruz...Fagus da benim kadar dikkat edecek nazik olmaya, hatalı işler yapmamaya. Hoyrat olacaksa sorumluluğu bıraksın, dalga geçmesin, alay etmesin. Kibele'ye Fagus'u uyaran kişi olduğu ve durumu farkettiğimde maddenin zaten geri getirilmiş halde olduğu için yazdım. Geri getirilmiş madde varken niye sildin diye tartışma başlatmak istemedim. Çünkü Fagus kimseden birşey öğrenmek istemediğini şimdi de daha önce de söyleyen birisi. Kendi kendine de öğrenmiyor. Ne yapabilirim. İlk defa bir kullanıcıyı şikayet ediyorum. Vikiçizer (mesaj) 17:07, 8 Şubat 2013 (UTC)
  • Bu ne demek anlamadım? "kimse beni yargılayamaz. hizmetliliği bırakmamı söyleyemez" Nereden geliyor bu güç? Bilinmeyen şeyler varsa açıklanmalı: Neden? diye sorarlar insana, sorarım. Yani kimse hakaret olarak algılamasın ama, hatalı silip geri getirme gibi bir durumdan sonra bu şekilde kendini savunmak, biraz tükürdüğünü yalamak olmuyor mu??? Eksik yazmışım: Hatta; üste çıkmaya çalışmak resmen... 195.174.142.177 20:02, 8 Şubat 2013 (UTC)
  • Benden de size bir tavsiye vikipediyi bırakın. Fagusmsj 20:22, 8 Şubat 2013 (UTC)
  • Kullanıcının davranışlarının yanında, davranışları da hizmetli olmak için uygun gözükmüyor, bence. Hizmetliliği gözden geçirilmeli diye düşünüyorum.--RapsarEfendim? 20:24, 8 Şubat 2013 (UTC)
  • rapsar ve vikiçizer kankalar birlikte hareket ediyorlar. devam edin bakalım.... Fagusmsj 20:59, 8 Şubat 2013 (UTC)
Evet? Onun dediklerini değil de sizinkileri mantıklı bulsaydım, sizinle birlikte hareket edecektim. Bundan daha doğal ne olabilir ki?--RapsarEfendim? 21:23, 8 Şubat 2013 (UTC)
  • Dalgalar, alaylar, küçümsemeler...Şimdi de ithamlar, yakıştırmalar, 'bırakın'lar...İstediğim hukuktur, karşılığında evire çevire laf yiyoruz hizmetlimizden...Vikiçizer (mesaj) 21:24, 8 Şubat 2013 (UTC)
Troll kelimesi bırakın benimle eş tutmak yanımdan bile geçmez, sözlerine dikkat etsen iyi olacak. Fagusmsj 22:57, 9 Şubat 2013 (UTC)
Yaptığınız açık bir trollüktür ve tehdittir. Onları da açıp okumanız lazım. Konuyu yolundan saptırmak için her türlü trol işini burada yaptınız, son sözlerinizle ve tehditinizle de yapıyorsunuz...Sözlerinize ve tehditlerinize herkesten önce ve daha fazla sizin dikkat etmeniz gerekiyordu/gerekiyor. Bu tavrınız, tehditleriniz, hakaretleriniz, alaylarınız, dalgalarınız, suçlamalarınız, saldırılarınız, trol hareketleriniz; hatalı işlerinizi kapatamayacak. Herkes böyle duyarsız değil. Vikiçizer (mesaj) 11:57, 10 Şubat 2013 (UTC)
Seni tehdit ettiğim falan yok, bunuda nerden çıkardın. Havadan nem kapıyorsun. Asıl sen beni troll olmakla suçlayarak hakaretlerin en büyüğünü yapıyorsun. Şahsıma yönelik yapılan saldırgan tavrını bir önce sona erdimeni bekliyorum. Fagusmsj 17:09, 10 Şubat 2013 (UTC)
Yaptığınız maalesef tehdittir. Benim zaten şahsınıza karşı bir sözüm olamaz, sadece yaptıklarınıza sözüm olabilir. Bu şikayet hizmetlilik yetkisini kurallara aykırı kullanmanız ve kullanıcıyı açtığı madde yoluyla küçük düşürmeye/dalga geçmeye/rencide etmeye çalışmanız nedeniyle yapıldı. Sonrasında yaptıklarınız/söyledikleriniz yukarılarda açık ve net. Bu şikayeti ekseninden kaydırmaya çalışmanızı hür bir şekilde eleştirmek zorundayız. Trol davranışı gösterdiğinizi söylemek hakaret değildir. Şikayetin özüne odaklanalım. Takdiri diğer kullanıcılara bırakıyorum...Vikiçizer (mesaj) 18:09, 10 Şubat 2013 (UTC)
  • İlkin Fagus'un maddeyi özensizce silmesi hatalı işlem. Bu ne kadar ve nereye kadar eleştirilir tam emin değilim ancak "hiçbir şey silinmiyor" diye düşünürsek silme çok büyük bir olay değil, fark edilmeseydi olay olabilirdi. Ancak Fagus'un "çok özenerek açtığınız madde buysa ifadesi" "hizmetliliği bu yüzden mi bıraktın" ifadesi VP:N sorunu olarak algılanabilir. Ancak Fagus'un söylediği "benimle ilgili şikayeti ilk bana söyleyin" lafı da çok doğru. İlaveten Vikiçizer'in hassasiyetinin aşırılığı "size ihtiyaç yok" lafı da VP:N sorunu. Yani sanki karşılıklı tırmandırılmış bir durum olarak görülüyor. Bence büyütülecek bir mesele değil. Fagus hatalı olarak silmiş ve madde burada, tartışılacak bir şey olmadığı kanaatindeyim.Bu arada madde gerçekten ilginçmiş, biraz geliştirilmesi lazım tebrikler ve teşekkürler Vikiçizer --Boyalikus (mesaj) 23:35, 10 Şubat 2013 (UTC)
  • Burada benim merak ettiğim konu, Fagus bu diyalogu deneyimsiz -büyük ihtimalle kendini çok iyi ifade edemeyen, uzun soluklu tartışmalara çok alışık olmayan, ortalama- bir kullanıcı ile yaşasaydı ilgili maddenin ve bu varsayımsal kullanıcının sonu ne olurdu? Sonuçta madde silinecek, kullanıcı ne yapacağını bilemeyip, büyük ihtimalle çileden çıkıp -en başta haklı olduğu halde- marjinalleşip ya engellenecek (kötü ihtimal) ya da vikipediyi terk edecekti (iyi ihtimal). Bu tartışmanın yukarıdaki senaryonun gerçekleşmesini engellemesini temenni ediyorum. Coriolis (mesaj) 20:28, 14 Şubat 2013 (UTC)
  • Senaryo yazmak kolay, bende size birçok senaryo yazabilirim. Olaylara her zaman olumsuz tarafdan bakmayı seviyoruz. Olayların ne şekilde ilerleyeceğini bilemeyiz. ama bahsettiniz kişiliğe sahip bir kullanıcıyla tartışma yaşansaydı hiçbir şey değişmezdi. Bence ihtimallerle kafanızı yormayın. Fagusmsj 07:39, 15 Şubat 2013 (UTC)
  • Bu şikayet hakkında ne karar verildi acaba? Eğer hizmetliler hakkındaki şikayetler bir sonuç vermezse kendileri tekrar tekrar şikayet konusu olurlar. Öyle de oluyor zaten, değil mi? --E4024 (mesaj) 08:19, 22 Nisan 2014 (UTC)
  • Tiksinerek okudum tartışmayı. Adamlar resmem tiranlaşmışlar bu sitede. Hatasını kabullenmek yerine dalga bile geçebiliyor kullanıcıyla pes. Birde amacın tribünlere oynamak gibi bir kelime kullanmış ansiklopedi sitesinde yönetici olan kişi. İngilizce sürümünün yanında acınacak halde olmasına şaşmamak lazım bu sitenin. Burada yöneticilik yapan kişinin kültürlü, alçakgönüllü, tarafsız ve kişisel tartışmalara girmemesi girerse de sakin olması gerekiyor mu?--Perencal (mesaj) 02:58, 13 Aralık 2014 (UTC)

Karar[kaynağı değiştir]

Şikâyet sebebi[kaynağı değiştir]

Kullanıcı kibele'nin haksız yere tarafımı engellemesi ve şahsi mücadele alanı oluşturmasından ibarettir.

Kullanıcı:Anton.aldemir yoruma dayalı ekleme yapmaktaydı

Ben kullanıcıyı şikayet etmek yerine anlamasını diledim. Konuyu şurada inceleyebilirsiniz: Tartışma:Resul Dindar. Şahsın Laz olup olmadığı ile ilgili bir eklemeydi. Webte "herhangi bir ifade, bir bilgi dahi yoktu".
En son kibele eklemeyi tekrar yaptı ve yalnızca bana uyarı verdi. Mesaj sayfasına yazdım, yanıt vermedi. Ben de açıklama yaparak bilgi eklendikten sonra telafisi imkansız olacağını, tartışarak eklenmesini arz ettim.
Keşke adam Laz olsa da yazsak. Ben farklılıklara, çeşitliliğe taparım. Kendim felsefeciyim. Ben ömrüm boyunca sınırlamalara karşı çıkmışımdır. Şahısla da tanışmışlığım var. Köylerimiz 40 km. uzaklıkta. Adamı bilgi olmadan Laz diye lanse etmek haksızlık olur diye düşündüm. Bunun için tartışma sayfasına davet ettim.
Ancak kibele beni engelledi. Tek uyarı, tek değişiklik. Bu kadarla olsa iyi, bana cevap verme tenezzülünde bulunmadı. 9 yıllık deneyimli bir kullanıcıyım. Diğer dillerde de çabalıyorum. Bu engel neye yaradı?
Şahsı şikayet etmemin sebebi engel değildir. Olayı kişiselleştirmesidir. Referans istediğim için cezalandırıldım, bunu kabul edebilirim (Kişisel saldırı kaldırıldı)
Kullanıcı kibele engelden sonra yazdığım mesajımı geri aldı: https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Kullan%C4%B1c%C4%B1_mesaj:Kibele&diff=14321311&oldid=14321308
Kullanıcı kibele hiç müdahil olmadığı (Kişisel saldırı kaldırıldı) https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Tart%C4%B1%C5%9Fma%3AResul_Dindar&diff=14321316&oldid=14321292
Nihayetinde kendi kullanıcı sayfamdaki, pasif kalacak olmamın açıklamasını da sansürledi: https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Kullan%C4%B1c%C4%B1%3AKafkasmurat&diff=14321331&oldid=14321327

(Kişisel saldırı kaldırıldı)

https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Vikipedi%3ASilinmeye_aday_sayfalar%2FHepimiz_Ermeniyiz&diff=14076005&oldid=14075732
https://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Silinmeye_aday_sayfalar/Trabzon_Olaylar%C4%B1
https://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Silinmeye_aday_sayfalar/Yozgat_Ermeni_Olaylar%C4%B1
https://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Silinmeye_aday_sayfalar/F%C4%B1nd%C4%B1cak_%C4%B0syan%C4%B1
https://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Silinmeye_aday_sayfalar/Haluk_Din%C3%A7er
https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Vikipedi%3ASilinmeye_aday_sayfalar%2FMehdi_Aksu&diff=14297220&oldid=14297038

Kullanıcı kibele'nin hizmetlilik haklarını istismar ettiğini düşünüyorum. Olayı incelemeniz inceliğini gösterirseniz mutlu olurum. Ancak vakit ayırmasanız da bu hizmetlinin tutumlarından haberdar olmanız, gelecekteki bilgi çabaları için sağlıklı bir ortam oluşturabilir. Hizmetliler yoğun olabilir, bu yüzden yanlış ya da fazla engelleme de yapabilir. İnsanlarla mücadele etmek zordur. Ancak bu olay tamamen yanlıdır ve iktidar kaygısı taşımaktadır. İlginiz için teşekkürler. İyilikler dilerim.--Kafkasmurat- 22:00, 21 Nisan 2014 (UTC)

  • Kibele'nin aynı kullanıcıya tanıdığı taraflılık devam etmektedir. Kendisine yazdığım mesajın sayfada kalmasına dahi tahammül edememiştir. Mesajı en azından şikayet sayfasında paylaşarak bu kullanıcıların tahakkümünü tüm topluluğun dikkatine sunmak istiyorum: Kişisel saldırı gerekçesi ile yorumumu sansürlediniz. Ancak orada herhangi bir kişiye saldırmıyorum, yalnızca esprili bir yorum katıyorum. Kimi incittiğini anlamıyorum. Kullanıcı:Zohak'ın o madde hariç katkılarını çok beğeniyorum. Esc2003 adlı kullanıcının tarafıma saldırılarına meydan vermektesiniz. Tartışma sayfaları sayısız hakaretlerle doludur. Eylemlerini savunduğunuz kullanıcı ben dahil birçok kişiye hakaretler savururken neredeydiniz? Başka hiçbir çalışmada görmediğim eşgüdümünüzü tebrik ediyor, bunun kişisel çekişmelere değil, ansiklopedik çalışmalara da tesir etmesini umuyorum. Daha önce Tartışma:Resul Dindar ve Tartışma:Hemşinliler sayfalarındaki yanlı tutumunuzun şahsınızı yücelttiğini düşünmüyorum. Hizmetli olarak, üçüncü defadır danışıklı dövüş yapmaktasınız. Üçüncü seferdir belirtiyorum ki, savunduğum konular halihazırda dediğim gibi düzenlenmiştir, veyahut yakın zamanda düzenlenecektir. Sırf taraf tutmak adına gerçekleri erteliyorsunuz. Bunun size faydası olduğunu sanıyorsanız da, hepimiz için zararlı olduğunu gözden kaçırıyorsunuz. --Kafkasmurat- 09:11, 6 Kasım 2014 (UTC)
  • Kendisi tarafımı taciz etmektedir.
https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Kullan%C4%B1c%C4%B1_mesaj%3AKafkasmurat&diff=14889315&oldid=14850644
Kendi beğenilerine uymuyor diye 42 ülkede yayımlanan "akademik" bir dergiyi silmeye niyetlenmiştir. Aynı sayfada beğenmediği maddeleri silme niyetlerini de görmelisiniz. Dergiye ilişkin yorumumu ilettim.
https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Vikipedi:Silinmeye_aday_sayfalar/Yeni_%C3%9Cmit_(dergi)&curid=1793265&diff=14891647&oldid=14891635
Kendisini yorumlamak Vikipedi'de yasak olduğu için, hemen tarafımı engelledi. Kişisel yorum yapmakla herkesi suçlamaktadır. Ancak kendi kişisel yorumları ile katkılarımızı engellemektedir. Şahsın onur kırıcı eylemleri topluluğun bir araya geliş amacına uymamaktadır. Dayanışmaya zarar vermekte, şahsını yüceltmek adına, parçası olduğu toplumu yok etmektedir. Lütfen bu eylemlerden haberdar olunuz. Lütfen kendimiz için bütünümüzü görmezden gelmeyelim. Kimsenin de bunu yapmasına imkan vermeyelim.
  • Hizmetli, Türk tarihine ilgi duyan kimselere önyargılıdır. Bazı insanlar sırf yakın olduğu kültürü inceliyor diye başkalarını kınamaktadır. Mesela ben, Osmanlı İmparatorluğu maddesindeki boşlukları görüp, Viki adına mahcup oldum ve doldurmaya başladım. Bu maddeleri her yıl milyonlarca kişi okuyor. İlgilenmek zorunda hisseden kimseler ise hizmetliler tarafından uzaklaştırılıyor. Dünyanın bu tarafı ile de biz ilgileniyoruz, neden bunu milliyetçiliğe çekiyorsunuz? Alakalı maddelerdeki yanlışları düzeltirken Kibele ve Esc200 kullanıcıları tarafından suçlandım. Birkaç kere engellendim. Bu vesileyle, ilgili maddelerin gelişmesindeki engeli vurgulamak istiyorum. Bu konularla ilgilenenlere karşı ön yargılı olmak ve kuralları onların aleyhine uygulamak ansiklopediye zarar vermektedir. --Kafkasmurat- 17:19, 17 Aralık 2014 (UTC)
  • Tüm bu şikayetin özü: hizmetlinin kuralları "eşit biçimde uygulamaması", hiçbir iyiliğe yaramayan engel ve sansür mekanizmasını şahsi amaçları uğruna kullanmasıdır. Benim gibi nice kullanıcının, birer Viki hakaret halini alan engel ve sansür ile uzaklaştırıldığını düşünüyorum. Hizmetlilerin bu şikayeti okuması ve yorumlaması halinde bir talebim yoktur. Kendisine yaptırım uygulanması zararları daha da artıracaktır. Diğer hizmetlilerin Kibele'ye örnek olması dileğindeyim. --Kafkasmurat- 16:40, 11 Aralık 2014 (UTC)

Mini Feryat[kaynağı değiştir]

Neden gerideyiz? Türkçe sürüm neden bu kadar niteliksiz ve yavan kaldı? Kibele adlı hizmetlinin tarafıma yönelik tutumu ve kişisel kanaatleri bize ipucu verebilir. Beni gözaltında tutarak açığımı kollayan ve hiçbir açıklaması olmayan engellemelerle tarafımı yıldırmaya çalışan bu insanlara topluluğun dur demesini umuyorum. Unutmayınız ki burası herkese açık bir bilgi kaynağıdır. Ancak kapıyı kapatan bu hizmetli oldukça, boş kalmaya devam edecektir. Önceden kendisine yaptırım talebim yoktu. Ancak şu an insanlığa ne kadar büyük bir kötülük yaptığını anlamış bulunmaktayım. Umarım şahsi mücadeleler için kullandığı yetkileri kısıtlanır. Keşke engelleyenler olmasa ve insanlar en azından kendilerince aydınlanabilseler. --Kafkasmurat- 19:07, 28 Ocak 2015 (UTC)

Savunma[kaynağı değiştir]

maddedeki birkaç gün süren etkinliği izleyince, başlangıçta bu eki geri alan Kullanıcı:Esc2003'ün kaynak eklediğini ve konunun tartışılmasını talep ettiğini görmek mümkün. bu noktada tartışmadan içeriği çkartmakta ısrar eden kullanıcıya üç geri dönüş uyarısı yollandı. buna rağmen aynı değişikliği yaptı ve engellendi. kişisel yorumları temizlendi ve bu konuda da uyarıldı. eski kullanıcı olmak bu konularda serbestlik sağlamıyor hiç kimseye. diğer hizmetlilerden ve kullanıcılardan yukardaki ağır ithamların temizlenmesini rica ediyorum. --kibele 07:44, 22 Nisan 2014 (UTC)

Kurallar yalnızca benim için mi işliyor? Madem birkaç gündür izlemekteydiniz, neden bir cümle sarf etmediniz de direkt engelleme ve sansür yoluna gittiniz? Tartışma sayfasına konuyu açan benim. Tartışılırken yazdıklarımı geri aldınız. Yanlış ifadelerle toplumu yanıltmayınız.
  • Benden başka 3 devriye daha aynı eklemeyi reddetmiştir. Ben izleme sayfamı sürekli kontrol ettiğimden, zararlı eylem tekrarlandıkça reddettim. Kendince ekleme yapmaya çalışan birini engelletmediğim için suçlu konumuna mı düşmeliyim? İfadeleriniz dayanaksızdır. Verilen referans eklemeye ait bilgi içermemektedir. Tavrınız düşmancadır. Hepimiz insanlara bilgi verebilmek için buradayız. Siz buna şahsi nitelikler katmaktasınız. --Kafkasmurat- 08:10, 22 Nisan 2014 (UTC)

Diğer Kullanıcıların Yorumları[kaynağı değiştir]

Engelle alakalı değil de, maddeyle alakalı bir şey demek istiyorum. Özgün araştırma dediğimiz olay tam anlamıyla gerçekleşmiş bulunmaktadır. Özgün araştırma, bir kaynağı değerlendirerek ona göre çıkarım yapmaktır. Bu madde için, "Lazca konuşuyor annesi ve babası, o halde Laz olmalı" gibi bir çıkarım yapılmıştır, bu çok net. Bu noktada şikayet eden kullanıcının hareketini doğru buluyorum. Aslında bulmuyorum, çok bariz bir biçimde doğrudur. Kaynaktan çıkarım yapılmıştır, kaynak yorumlanmıştır ve özgün araştırmaya yer vermemek politikası net bir biçimde ihlal edilmiştir.--RapsarEfendim? 07:58, 22 Nisan 2014 (UTC)

Evet, Lazcayı konuşan 20-30 bin kişi arasında Laz olmayan unsurlar da mevcut :) -esc2003 (mesaj) 08:13, 22 Nisan 2014 (UTC)
O halde neden "kendisi/ailesi Laz'dır" gibi bir çıkarımda bulunuluyor? Diğer taraftan bakılırsa, anası-babası Türkçe konuşanlar Laz olamaz mı? Bunlar hep çıkarım işte.--RapsarEfendim? 08:17, 22 Nisan 2014 (UTC)
Türkiye'de her anlamda hakim dil Türkçedir. Türkçe konuşanların önemli bir kısmı etnik Türk değil. Lazca ile Türkçenin statüsünü nasıl bir tutuyorsun, karşılaştırıyorsun anlamadım. --esc2003 (mesaj) 08:22, 22 Nisan 2014 (UTC)
Ekleme: "O halde neden 'kendisi/ailesi Laz'dır' gibi bir çıkarımda bulunuluyor?" Rapsar espriyi anlamamışsın anlaşılan :D Tabii varsa böyle bir şey paylaşabilirsin bizle. esc2003 (mesaj) 11:38, 22 Nisan 2014 (UTC)
Burada Türkçe- Lazca mücadelesi verilmemektedir. Konu referansın bu bilgiyi içermemesidir. Böylesine önemli ve şahsı kamuoyunda farklı yerlere taşıyacak bir bilginin esamesi dahi okunmamaktadır. Ona zarar verebilir, kişilik haklarını zedeleyebilir. Sizce kendi sitesinde bundan bahsetmemesi, ya da bir tane bile böyle bilgi olmaması biraz garip değil mi? Burada çıkarım yapmak için mi bulunuyoruz, referans göstermek için mi?--Kafkasmurat- 09:29, 22 Nisan 2014 (UTC)

Ek olarak herhangi bir olayın içinde olan hizmetliler, hizmetli yetkilerini kullanarak o olaya müdahale etmemelidir. Kullanıcıya verilen engel, engeli veren hizmetli ve maddeye/konuya olan katkıları göz önüne alındığında bu ihlalin gerçekleştiği söylenebilir. Engel sebebi yoğun geri dönüş olarak gösterilmiş. Kullanıcı ihlal yapmıştır, doğrudur. Ancak aynı ihlali Anton.aldemir de yapmış olmasına karşın herhangi bir engel veya uyarı verilmemiş. Adaletse herkes için adalet.--RapsarEfendim? 08:15, 22 Nisan 2014 (UTC)

İki geri dönüş yapmışım nasıl aynısını yapmış oluyorum Rapsar? -esc2003 (mesaj) 08:17, 22 Nisan 2014 (UTC)
Doğru, yanlış yazmışım. Özür dilerim.--RapsarEfendim? 08:19, 22 Nisan 2014 (UTC)
nerede olayın içindeymişim? ingilizce kurallara bağlantı yapana kadar onun bağlantısını vereydin ya.. kaynaklı içeriğin çıkartıldığını gördüm, geri alıp kullanıcıyı uyardım. o noktada anton aldemir ortada yoktu, esc de tartışma sayfasını kullanmaktaydı. engellerin ceza değil önleme amaçlı olduğu biliniyordur umarım. doğrudur, adaletli olmak, kullanıcıya göre değil, duruma göre yorum yapmak gerek, di mi rapsar? --kibele 08:30, 22 Nisan 2014 (UTC)
Şu 1, şu 2. Buralarda dahil oluyorsun olaya.--RapsarEfendim? 08:37, 22 Nisan 2014 (UTC)
şikayeti yapan kullanıcı da 'neden bir cümle etmediniz?' demiş. bence bir karar verin karışmış mıyım, karışmamış mıyım.. bir de VP:ÜGD sayfasını okumak gerek. kolay gelsin. --kibele 09:03, 22 Nisan 2014 (UTC)
Ortada yoktu, duruma göre ceza gibi ifadeler size yakışmıyor. Her şeye muktedir bir pozisyonunuz var, sadece insanları engellerken mi yetersiz kalıyorsunuz? Bana yanıt vermediniz. Olayı takip ettiğinizi söylemenize rağmen birkaç gündür, yapıcı bir müdahalede bulunmadınız. Sizin tek müdahaleniz beni engellemeye yönelik geri alma ve engellemedir.
Bir de yanlışlık olmasın. Tartışma sayfasına davet eden benim. İlk yazıyı yazan da benim1 Ama son yazımı sansürleyen de sizsiniz 2--Kafkasmurat- 09:26, 22 Nisan 2014 (UTC)
olayı takip ettiğimi nerede söylemişim? farkettiğimde 3gd'yi ihlal eden tek kullanıcı sizdiniz. yanıt verilmesini istiyorsanız kişisel yorum yapmadan soru sormalısınız. yukarıdaki 'zannımca' diye başlayan kısmın tamamı VP:İÜYYKÜD ihlalidir yani hâlâ bu kuralı ihlal etmektesiniz. 3gd'yi ihlal ettiğiniz için önce uyarıldınız, sürdürünce engellendiniz, konu bundan ibarettir. maddeyle ilgilenmedim, ilgilenmiyorum. --kibele 14:47, 22 Nisan 2014 (UTC)
Savunmada birkaç gündür izlediğinizi belirtmişsiniz. Zannımca ifadesi edebi bir kullanımdır. Düşünceme göre, savıma göre anlamı verir. Bunun neresinde politika buldunuz? Kurallar yalnızca benim için mi işlemektedir? Değişik devriyelerce reddedilmiş bir eklemeyi aynı kullanıcı 10 kere yaparsa ne diyeceğiz buna? Kabul mu edeceğiz? Üstelik hem ben, hem de Kullanıcı:Théoden bu kullanıcıyı uyarmıştık.1 Yaklaşık 20 kere uyarıları sildi ve aynen işlemleri tekrarladı: 2 Bu kullanıcıya karşı sadece ben mi politikadan sorumluyum. Beni engelleyip siteden atabilirsiniz ancak görevlilerin zamanlarını defalarca boş yere harcayan bu kullanıcıyı eleştirmek bir yana korumanız hayret vericidir.--Kafkasmurat- 15:17, 22 Nisan 2014 (UTC)
doğru yorum yapmak için önce doğru okuma yapmak gerekiyor: 'izleyince görmek mümkün'den birkaç gündür izlediğimi çıkartmak ilginç olmuş. 'zannımca'da da aynı sorun var. kelimeyle değil, o kelimeden sonra yazdıklarınızla ilgili bir şey söylüyorum. bir kullanıcının engellenmesi, bir başkasının korunması anlamına gelmez. yanlış anlamalarınızı ve kişisel yorumlarınızı düzeltmek için daha fazla zaman harcamayacağımı söyleyerek çekileyim. --kibele 15:24, 22 Nisan 2014 (UTC)
Politika nedeniyle engellenmedim. Siz beni engellediniz. Arasında fark var. Bunu da yanlış anlamayın. Bu ansiklopedi ile ilgili bir durum değildir. Sizin kullanıcı olarak yaptığınız bir harekettir. Düşmanlık en son ihtiyaç duyulan şeydir. Kişi önce kendisine kötüdür. Ben topluluğu bilgilendirerek bunun daha fazla yayılmamasını istedim. Hepimizin ancak birlikte var olduğu mesajını vermeye çalıştım. İşlem için yaptırım talep etmiyorum. İnsanlar bunu bilsin yeter. İncelemeye bile değer bulmadığınızı, anlamaya çalışmadığınızı düşünüyorum. Kurallar, politikalar dogmatik varlıklar değildir. Tepeden inme olurlarsa siz haklı olursunuz. Ancak kurallar bizim için vardır. 3 değil 10 kere zarar verdi, 10 kere geri aldım. Bunu kendim için yapmadım. Doğru bilgi için yaptım. Yukarıda her şey açıklanmıştır. Okumaktan çekinmeyiniz. bunları en başta sizin için yazdım.--Kafkasmurat- 15:39, 22 Nisan 2014 (UTC)

@Kibele: Bence o ağır ithamlara maruz -ve bu sayfada en çok şikayete konu olmuş hizmetli durumunda- kalınmaya yol açan imge'nin (imaj) düzelmesi gerek. Bu da "gerçek" bir yansızlıkla sağlanabilir; ama bu iş kolay değildir ve bugünden başlansa yine zaman alacaktır. --E4024 (mesaj) 08:03, 22 Nisan 2014 (UTC)

  • Hepinizin bildiği gibi, ülkemizin genel sorunsalı olan etnisite meselesi aynen Vikipedi'ye de yansıyor. Bunun güzel bir örneğini, katıldığım Vikipedi toplantısında da görmüştüm. Toplantıda son soruyu soran, neden Türk yazıyorsunuz. Bunun yerine hiçbir şey yazmasanız olmaz mı? demişti. Bu sorunu, üzgünüm ama çözemeyiz. Bu gibi durumlarda en güzel çözüm yolu, referans bulmaktır. Fakat referans yok ise ya da referans KD değil ise; tüm referanssız bilgilerin çıkarılması eğer tartışma uzuyor ve durum 3 geri dönüşe doğru gidiyorsa, bir hizmetliden sayfanın acil olarak korunma altına alınmasını istemek olmalıdır. Elbette iyi niyetli olmanın da yararları görülebilir. Unutuyorsanız, sorunu bir kenara not edin ve sakinleştikten sonra geriye döndüğünüzde; elinizde çok daha fazla imkan olduğunu göreceksiniz. Herkese sevgiler.--i.e.msj 20:38, 22 Nisan 2014 (UTC)
Az önce, bazı kişisel saldırı cümlelerini Kafkasmurat'ın metninden çıkardım. Fakat kendisi tekrar geriye aldı. Üzgünüm ama kullanıcının devriye yetkilerinin de gözden geçirilmesi gerektiğine daha çok inanmaya başladım. Kendi mesaj sayfasına yazacaktım. Fakat buraya yazmanın daha doğru olduğuna kanaat getirdim. Kendisine, nacizane tavsiyem ise şayet sinirleri yatışmayacak ise; bir süre Vikipedi'den uzak kalmasıdır. Kullanıcının isteği doğrultusunda, bir hizmetli arkadaşımız; şikayet edenin metnindeki kişisel saldırıları temizleyebilirse sevinirim. Herkese kolay gelsin.--i.e.msj 20:46, 22 Nisan 2014 (UTC)
i.e. Bu şikayetimde 4. kez bir kullanıcı girip istediği cümleleri siliyor. Her gelen bir şeyleri sildiğinde ne dediğim anlaşılamıyor. Paragrafların tümü silindiğinden, işleminizi geri alıp cümleleri yumuşattım. İşlem kayıtlı, lütfen bakınız. Ayrıca ilk yorumunuz olumluyken, sırf işleminizi geri aldım diye kötülemeniz de garip. Sonuçta hizmetli değilsiniz ve büyük bir problemi anlattığım metinde çok büyük farklılıklar oluşturmuştunuz.--Kafkasmurat- 21:53, 23 Nisan 2014 (UTC)
  • Kafkasmurat engellenmeden önce 3GD hakkında uyarılmış mı diye mesaj sayfasına bakayım dedim, uyarılmış. Fakat mesajlarda gözüme bir şey takıldı; esc2003'ün mesajı. "Lazca ölen bir dildir konuşanları elbette lazdır". Bunu esc2003 yazmış. Açık konuşayım tartışmaya ve olaya vakıf değilim ama esc2003'ün yaklaşımını Vikipedi açısından sağlıklı bulmuyorum. Umarım başka bir şey söylemek istemiştir. Son olarak; "Napsak da yeni kullanıcı bulsak?" diye kara kara düşündüğümüz şu günlerde bir iki günlük tartışma sonucu kullanıcıların engellenmesini mümkün kılan mekanizma sağlıksız gelmeye başladı; bildiğin tezat. --bermanya 21:31, 22 Nisan 2014 (UTC)
"...esc2003'ün yaklaşımını Vikipedi açısından sağlıklı bulmuyorum..." Bahsedilen durumun aksini çıkaran bir durum, bir kaynak varsa paylaşabilir misiniz lütfen? Bunların ciddi olarak söylendiğine hala inanamıyorum. Aynı şeyleri tekrar etmemek için mesaja tartışma sayfasında da bağ vermiştim. Ortada saklanan veya kıyıda köşede kalmış bir söz yok. Yukarıda da aynılarını söyledim. Eklenen bilgi için şikayetçi kullanıcı tarafında yukarıda söylenen: "...böylesine önemli bilgi..." ve mesaj sayfama yazdığı "...Bu dayanaksız eklemenin sanatçıyı ve çevresini itham ettiğini ve açık bir nitelendirme olmadan haksızlık oluşturduğunu belirtmeliyim. Vikipedi bu tür bilgiler için ana kaynaktır. Burada yapılan bir hata telafisi imkansız zararlara yol açar..." gibi cümlelerin Vikipedi'ye katkı sağlayanlara yakışmadığını söylemem gerekiyor. Gayritürk olmanın, olarak verilmenin nasıl tanımlandığını okumak yeterli. Türkçe, günümüzde Türk otoritesinin bulunmadığı yerlerde de birçok Türk olmayan insanın ana dili konumunda, buna dair birçok kaynak da mevcut zaten, kuşkuculuğun gösterilmesi gerektiği yerler buralardır. Bunu yapmayıp kişilere Türkü yapıştıranlar, aksi bir durum ortaya çıktığında "...yapılan bir hata telafisi imkansız zararlara yol açar..." diyecek mi bunu merak ederim. Yukarıda Rapsar'ın da örnek olarak verdiği bu durumun (ana dil olarak Lazca, Türkçe) karşılaştırılamayacağını tekrar etmekte fayda var. --esc2003 (mesaj) 06:34, 23 Nisan 2014 (UTC)
berm Problem esc2003'ün yoruma dayalı eklemeyi önce reddetmesi, sonra da onaylamasından kaynaklanıyor. Bu eklemenin aynısını yapan kullanıcı 3 devriyenin farklı zamanlarda reddettiği eklemeyi sürekli yapmıştır. Sürekli de reddetmek durumu doğmuştur. Kullanıcı:kibele'nin uyarısının yanlış yapıldığını sanıyordum. Sadece ben uyarılmıştım. Kullanıcı:kibele'ye yazdım ancak cevap alamadım. Vermeyince de tekrar değişiklik yaptım. İzleme listemdeki sayfaların hiçbirini bekliyor konumunda bırakmam. Ne yazık ki özenmek burada iyi olmadı. --Kafkasmurat- 21:58, 23 Nisan 2014 (UTC)
Peki esc, diğer taraftan bakarsak, "annem baban Türkçe konuşuyordu denseydi", kişiye Türk kökenli mi diyecektik? Burada kaynağı yorumlamak sıkıntı, Laz'a falan takılmamak lazım. Apaçık bir şekilde kaynağı yorumluyorsun, kendi çıkarımını katıyorsun. Bunu tartışmak bile anlamsız.--RapsarEfendim? 07:33, 23 Nisan 2014 (UTC)
Okuduklarından anlamıyorsan yapacak bir şeyim yok Rapsar. Hala da tutup Lazca ve Türkçe konuşanları bir tutuyorsun. Evet, Laza takılmamak gerek. "Annem babam evde Ladinoca konuşurdu" diyen birinin Sefarad Yahudisi kökenli olmayabileceğini söylemeye benziyor bu. --esc2003 (mesaj) 08:08, 23 Nisan 2014 (UTC)
Bir de şu yorumları Allah aşkına sansürleyip durmayın. Hakaret var madem, uyarın kullanıcıyı, gereğini yapsın. Onun o hakaretine göre davranalım. Onlar olunca farklı, olmayınca farklı. Müdahale edip durmayın lütfen.--RapsarEfendim? 07:37, 23 Nisan 2014 (UTC)
Yani Rapsar, senin çıkardığın cümlelerde; kişiselleştirme örnekleri yok ve biz kullanıcıyı uyarmadık? Benim uyarım, Garbin'nun uyarısı 1 ve 2. Neden kullanıcıyı uyarmadığınızı söyledin, anlayamadım. Kibele'nin de uyardığını biliyoruz ve görüyoruz. Kaldı ki, 18 Nisan tarihinde, bundan sonra Kafkasmurat'ın geri almalarını Sonraki sürümle aradaki fark → bağlantısına tıklayarak, takip edersen; 1, 2, 3, 4, 5 defa geriye alındığını, 3 ve 4'üncü geri almalarda ise sadece gülme sembolü ile geriye alındığını açıkça görüyoruz. Bu arada Kullanıcı:Anton.aldemir daha fazla geriye alma yapmış. Fakat ona herhangi bir engel hala verilmemiş. Fakat, tüm bunlar yine de bir kullanıcının kişisel saldırı yapmasına neden olamaz. Yani artık, bundan sonra kişisel yorumları çıkarmayacak mıyız? Burada, öylece kalsınlar mı? --i.e.msj 07:57, 23 Nisan 2014 (UTC)
Ayrıca, sayfa geçmişine bakacak olursan. Söz konusu saldırıların pek çok defa çıkarılmasına rağmen; kullanıcının topluluğu bile suçlayarak, defalarca geriye aldığını görebilirdin.--i.e.msj 08:00, 23 Nisan 2014 (UTC)
Topluluğu suçladığım, ya da gülerek aşağıladığım yorumları yanlıştır. Siz diğer kullanıcının işlem özetlerine bakmaktasınız. Gayri ciddi ve hakaret amiz işlemler yapmaktadır. 15 adet işlemden 10'u hiçbir bilgi içermeyen referanslarla yapılmıştır. Kalan 5'i de esc nin müdahalesiyle yanlış yoruma dayalı referanstır. Olayın, Kullanıcı:Anton.aldemir adlı kullanıcının yanlış uygulamasından kaynaklandığını ve tecrübesizliğini ısrar ile kapatmaya çalıştığını belirtmeliyim. Dostumuza hiçbir mesaj atılmamış, esc'nin yoruma dayalı eklemesi mevzu bahis yapılmamış, 9 yıldır sadece akademik referans kullanan ve tek çabası yeni maddeler oluşturmak olan bana direkt engelleme yapılmıştır. --Kafkasmurat- 22:15, 23 Nisan 2014 (UTC)
Bu kadar demagoji yapıldığı yeter. Şurada da aynı kullanıcıyla bir devlet adamının dini hakkında değişiklik savaşına girmiştiniz. Eklediğiniz kaynağın gerçekten de hiçbir alakası yoktu. Kullanıcı bunu geri aldığında "vandalizm amaçlı değişiklik" deyip siz de geri almışsınız. Kullandığınız "akademik referans" bu mudur? Diğer kullanıcının, bozuk link olduğu için kaldırdığı kaynağı arşivden bularak ekledim (oradan da Müslüman olduğu sonucu tam olarak çıkar mı emin olamadım). Savaşı ancak öyle bitirdiniz. Davranışınız tarafsızlığa aykırı. Kaynaklar konusundaki aynı inceliği diğer maddeler için göstermiyorsunuz. --esc2003 (mesaj) 12:54, 24 Nisan 2014 (UTC)
Bu cümleleriniz açıkça rekabet içeriyor. Genç bir arkadaşımız olduğunuzu düşünüyorum, hırslı olmanız anlaşılır ancak insanların hak arayışına yeter diye kestirip atmak doğru değil. O dediğiniz kaynak İngilizce Vikipedi'den alınmıştır. Burada dikkat etmeniz gereken ekleme değil önleme yapmamdır. Savunduğunuz [Kullanıcı:Anton.aldemir]] hiçbir değişikliğinde kaynakça sunmamıştır. Sadece silmiş ve açıklamada Wiki adresi kopyalamıştır. Ayrıca burada talebiniz de anlaşılamamaktadır. Ben birçok değişikliği kontrol ettim, neden gerçeklere saldırmaktasınız? Kullanıcının değişikliklerini kontrol etme nezaketinde bulunanlar, doğru bir işlem görmekte zorlanacaktır. Sırf yanlışlığınızı gördüm diye bu değişiklikleri savunmanız rekabet açmazına düştüğünü izlenimi uyandırabilir.1,2, 3, 4, 5 Lütfen bir göz atınız.--Kafkasmurat- 08:45, 25 Nisan 2014 (UTC)
Uyarılmadığını söylemedim, olması gereken uyarmaktır zaten. Uyarın, ısrarla ekliyorsa devamı engeldir zaten. Ama kaldırmayın lütfen. Onlar olmadan ben ne demek istediğini, nasıl bir davranışta bulunduğunu net olarak anlayamıyorum.--RapsarEfendim? 08:10, 23 Nisan 2014 (UTC)
@rapsar. mealen 'kibele şu şu oylamalardaki davranışlarımdan ötürü bana engel verdi' denmesinin VP:İÜYYKÜD ve VP:İNOV ihlali olduğunun farkında değil misin yoksa hakaretleri görmek istemeni neye bağlayalım? --kibele 09:44, 23 Nisan 2014 (UTC)
  • Rapsar, Şikayet sayfasındaki dilekçem nedeniyle Kullanıcı:Théoden tarafından bir gün daha engellendim. Nezaket gerekçe gösterilmiştir. Nezaketsizliğimin tarafıma bildirilmesini arz ve rica ederim. Şu an şikayet metninden bir şey anlaşılamamaktadır. Silinen içerik politika ihlal etmemektedir. Ayrıca iki gündür ayrı ayrı engellenmem kamuoyunu aydınlatmayı imkansız kılmıştır. Hem sansürleyip, hem de engelleyerek nasıl anlaşmayı düşünebiliriz?--Kafkasmurat- 22:03, 23 Nisan 2014 (UTC)
Valla azizim, yukarıdaki yazdıklarıma cevap vermişsin. Fakat, emin ol. Bu hizmetlilik olayını gereğinden fazla düşünüyorsun. Hizmetliler, politika ile yönergelere aykırı bir eylem yapmadığın sürece seni engelleyemez. Durum, bu kadar basit. Eğer bu sorunun bittiyse, seni maddelerde görmek isteriz. Eğer kendi kendine bunu sıkı bir tartışma haline getiririm ve devam etmek istiyorum diyor isen de; geçmişte ben örneğini bir kaç defa yaşadım. Fakat, bunun ne kendime ne de topluluğa bir yarar getirmediğini, getirmeyeceğini gördüm. Umarım, yolun başından dönersin. Benden, bu pastaya katkı bu kadar. Kal sağlıcakla. --i.e.msj 23:08, 23 Nisan 2014 (UTC)
"Engelledikleri" için buraya yazıyorum. Buradan da pek bir umut yok, şikayet sayfası nedeniyle de engellendim. Problem hizmetli olmak ya da engellenmek değil. Engelin amacını gerçekleştirmemesi, eşitlik ilkesine aykırılık ve bireysellik uğruna bilgi imkanının yok edilmesi. Daha önce de dedim, bir yaptırım talep etmiyorum. Yeterince insan bu engelden ve tutumun zararından haberdar olursa ne güzel.--Kafkasmurat- 23:19, 23 Nisan 2014 (UTC)

yukarıda "Kullanıcı:kibele'ye yazdım ancak cevap alamadım. Vermeyince de tekrar değişiklik yaptım." denmiş de onu bir düzeltelim. elbette doğrusu bu olurdu. ama, önce madde geri alınıp, sonra bana yazılmış. --kibele 14:01, 24 Nisan 2014 (UTC)

Bende neden bu tarih çıkıyor acaba: ...Tartışma sayfasına bakarsanız bilgi alabilirsiniz.--Kafkasmurat-ℳ 18:58, 20 Nisan 2014 (UTC) On gün evvel de yazsam, cevap vermediğiniz ve hala da vermeyeceğiniz için değişiklik olur muydu bilemiyorum.--Kafkasmurat- 20:02, 24 Nisan 2014 (UTC)
vikipedi'nin sendesi bendesi olmaz. yanıltıcı ifadelerde bulundunuz, şimdi de lafı dolandırmayın. kural ihlali yaptınız, engellendiniz. burada topluluğu meşgul etmek yerine VP:ÜGD sayfasını okursanız daha yararlı bir şey yapmış olursunuz. --kibele 20:23, 24 Nisan 2014 (UTC)
Hiç çabalamayın, ne kadar sansürleseniz de, ne kadar engelleseniz de insanlar merak ediyor, araştırıyor. Gerçeği görmeye çabalıyorlar. Hatalı işlemlerinizle mağdur edilen tek ben değilim. İnsanlar şikayetçi. Bu görmezden gelinemez. Ben politika yerine iyilik ve özgürlük çağrısı yapıyorum. Biraz eleştirel baksanız, kendiniz de göreceksiniz. Burada bir yanlışlık var.--Kafkasmurat- 20:43, 24 Nisan 2014 (UTC)
Aldığınız engel yerindedir. Engel verilmeseydi duracağınız yoktu çünkü. Şurayı cevaplarsanız çok iyi olur. Haddinden fazla uzayan bu tartışma da bir son bulsun artık. Şimdiye dek hatalı hizmetli davranışları olmuştur ama burada yok. --esc2003 (mesaj) 04:33, 25 Nisan 2014 (UTC)
Bu tür Vikipedi'nin müdürü tarzı konuşmalarla bir yere varılacağını sanmıyorum. Tüm konuşmalarınızda kestirip atıyorsunuz. Burası hak arama sayfasıdır. Engel ve sansür zaten vuku buldu. Bir de demagoji ile, en azından burada, insanların bilgi almasına engel olmayın. Burada değişiklik yapmamı engel durdurmamıştır. İddia ettiğiniz gibi zarar vermek isteyen biri bunu pek ala yapabilir. Hatta zarar vermek isteyen kötü niyeti olan kimse bunu kendi ismi altında yapmaz(pek çok kullanıcının yaptığı gibi)--Kafkasmurat- 08:27, 25 Nisan 2014 (UTC)

Karar[kaynağı değiştir]

Şikâyet sebebi[kaynağı değiştir]

24 Eylül 2014'de Dabbe (film serisi) maddesinin Eldarion tarafından silinmesine "kolajdır, filmlerin maddeleri zaten ayrı ayrı mevcut" diyerek; yine 24 Eylül 2014'de Magi (film) maddesinin Eldarion tarafından silinmesine "ne de olsa henüz gösterime girmedi" diyerek ses etmedim, lakin 6 Ekim 2014'te Alper Mestçi maddesinin yine Eldarion tarafından silinmesiyle beraber bugün artık gür bir ses çıkarmak istiyorum. Saygıdeğer hizmetliler, bu Türkçe Vikipedi içerik olarak nasıl büyüyecek? Dabbe (film serisi); şablon doğru, kaynaklar mevcut, taslaklar tam siliniyor. Hadi bunu geçelim Magi (film); şablon doğru, kaynaklar mevcut, taslaklar tam siliniyor. Merak ediyorum Gelecek filmler kategorisi neden mevcut? İngilizce Vikipedi'de Gelecek filmler kategorisinde 1.100 madde bulunuyorken, Gelecek Televizyon filmleri‎ kategorisinde bile 13 madde bulunuyorken, Türkçe Vikipedi'de Gelecek filmler kategorisine 21. maddesi olarak bu filmli ekleyemiyorum mesela. Üstelik her şeyi düzgünken. Deneyimsiz değilim, daha önce de çeşitli filmler gösterime girmeden kaynaklarıyla açtığım maddeler oldu, başka başka hizmetliler tarafından kabul edildiler. Vizyon sonrası hasılat rakamlarını, eleştirmen yansımalarını vs. ekleyerek maddeleri geliştirdim filan. Amerikalı oyuncular gelmiş, filmin çekimleri tamamlanmış; filmin vizyon tarihi belli ama madde silinmiş. Alper Mestçi maddesine gelirsek... Senarist ve yönetmen. Yine soruyorum Yaşayan insanların biyografileri ile Türk film yönetmenleri kategorileri neden var? Benim bu kişinin maddesini açabilmem içim hem şarkıcı hem yönetmen veya hem oyuncu hem yönetmen mi olması gerekiyor? İbrahim Tatlıses veya Cem Yılmaz gibi. Ya da ölmüş olması mı gerekiyor? Türk televizyon yönetmenleri için, Türk dizi yönetmenleri için, hatta Türk video klip yönetmenleri için maddeler açılıyorken, bu 7. sanat yönetmenimiz için madde açamayacak mıyız? Üstelik yönetmenin adı 20 farklı maddede geçiyorken. Sonra film maddeleri kırmızı renkli boş bağlantılardan geçilmiyor tabii. Amerikan sinema yönetmenlerini sayalım desem kaçını sayabiliriz? 100, 200, 300? American film directors kategorisinde 4.066 madde mevcutken; Türk film yönetmenleri kategorisine 271'incisini ekleyemiyorum. Korku sineması üzerinden gidersek Hasan Karacadağ maddesi mevcut ise, Alper Mestçi maddesi neden yok. Mantığa göre ansiklopedik içeriğin sürekli artması gerek. Peki biz ne yapıyoruz? İki maddeyi karşılaştırır hale gelirsek, yapıya tuğla koymak yapıyı yıkmaya başlarız. Silme şablonlarını, oylama durumlarını da deneyimlediğim oldu. Türkçe Vikipedi içerik üretmek yerine tam tersi çalışıyorsa o konuda da yardımcı olabilirim. Latife bir yana, şikâyetimi Eldarion özelinde yapmak yerine genele hitap ederek yazdığımı anlamışsınızdır. Sizlerden isimsiz de olsa yapıcı kullanıcılara müsamaha göstermenizi, içeriğin artmasında özendirici olmanızı rica ediyorum. Saygılarımla... --85.108.68.16 16:33, 6 Ekim 2014 (UTC)

Savunma[kaynağı değiştir]

Diğer kullanıcıların yorumları[kaynağı değiştir]

Karar[kaynağı değiştir]

Şikâyet sebebi[kaynağı değiştir]

Verdiği engel hatalıdır. Olayı 3GD'den ibaret sayıp inceleme gereği duymadan karar aldı. Geri alma sebebini kendisine açıkladım. Özel mesaj yoluyla da görüştük. Bütün açıklamalarıma rağmen olayı teknik bir uygulamaya indirgeyip meseleyi göz ardı etti. Nezaket ihlallerini geri almak, sözlere hak verildiği anlamını çıkarır. Açık nezaket ihlalleri için "nezaket sınırlarını aşan ifadelerle ilgili henüz bir aksiyon almadım." diyerek bunları görmezden, anlamamazlıktan geldiği belli oluyor. Hizmetli hakkına sahip olan kullanıcının engelleme işlemini hatalı kullandığını, bunun için de gerekli önlemin alınmasının gerektiğine inanıyorum. --esc2003 (mesaj) 15:53, 16 Aralık 2014 (UTC)

  • Bir kullanıcıya "size fikrinizi soran olmadı" diye bir cümle kullandığım için bana VP:N, VP:İÜYYKÜD uyarısında bulunmuş. Böyle bir durumda bile bu kadar hassas olan bir hizmetlinin belirttiğim durum karşısında tepkisiz kalmasına, "aksiyon almadım" diyerek açık bir ihlali anlamamazlıktan gelmesini ne kapsamında değerlendirileceğini bilmiyorum. Bunu da not etmiş olayım. --esc2003 (mesaj) 15:59, 19 Ocak 2015 (UTC)

Savunma[kaynağı değiştir]

VP:3GD son derece net bir yönerge. --Khutuckmsj 22:19, 16 Aralık 2014 (UTC)

Mutlaka engel gerektirir diye bir ifade göremedim. Net olan nedir? O gün on küsur özel mesaj göndererek de seninle görüştük. Son olarak buna örnek teşkil eden bir durumu sana göstermiştim. Potansiyel hakaretlerin geri alınması alt başlığında ne yazıyor acaba? Orada geçen "değişiklik savaşlarıyla karıştırmak olasıdır" ifadesinin savunma olarak kullanmazsın umarım. Çünkü dediğim gibi gönderdiğim birçok mesajla anlattım sana. Verdiğin cevap da zaten yazıyor. --esc2003 (mesaj) 05:01, 17 Aralık 2014 (UTC)

Diğer kullanıcıların yorumları[kaynağı değiştir]

yorum yapmadan önce bir sorum olacak Kullanıcı:Khutuck.. " "nezaket sınırlarını aşan ifadelerle ilgili henüz bir aksiyon almadım." ne demek, anlayamadım da.. --kibele 07:46, 18 Aralık 2014 (UTC)

"Detaylı inceleme gereken bir konu, yeterli inceleme yapmadan acele karar almadım" demek istedim.--94.153.192.49 13:59, 19 Aralık 2014 (UTC)(Khutuck)
peki o zaman inceleyip esc'nin söylediklerine yorum yapar mısın rica etsem.. 3gd'nin yorumlanması açısından da oldukça önemli. --kibele 15:12, 19 Aralık 2014 (UTC)
Gerekli işlemi e.c. yaptı. --Khutuckmsj 18:57, 22 Aralık 2014 (UTC)
Yapılan işlem nedir? --esc2003 (mesaj) 20:53, 22 Aralık 2014 (UTC)
Kullanıcı:Khutuck oradaki nezaket sınırlarını fazlasıyla aşan ifadelere müdahale etmekten neden geri durduğunu ben de merak etmekteyim. 3gd için bir uygulama yapılırken vandalizm önleme amacı bu şekilde gözden kaçırılmamalı. --kibele 16:15, 19 Ocak 2015 (UTC)
İlgili kullanıcıları ağır ve iyi düşünülmesi gereken sebeplerle engellemeyi düşünüyordum, CEE2014 hazırlıkları sebebiyle iyi düşünecek ve inceleyecek vaktim olmadı. Zaten Kullanıcı:Elmacenderesi ilgili engellemeleri yaptı, sonrasında engeller kaldırıldı. --Khutuckmsj 18:11, 19 Ocak 2015 (UTC)
İyi düşünecek vaktinin olmadığını bildiği halde engel kararı alması ne dahilinde değerlendirilmelidir? Zamanı olmadığını söyleyen kullanıcı nasıl olur da benimle on küsur özel mesajla konuşabilir? Kendisine birçok açıklama yaptım, bağlantı paylaştım ama kararından geri dönmedi. --esc2003 (mesaj) 18:39, 19 Ocak 2015 (UTC)
Bu tartışma yapıcılıktan iyice uzaklaşıyor. Yazmamak için uğraştım ama, VP:TROLL engelleri kolay verilen engeller değildir. Onlarca, yüzlerce mesajın detaylıca incelenmesini gerektirir. Sizinle en son 16 Aralık'ta e-posta vasıtasıyla görüştük, zaten 18 Aralık sabahı da CEE2014 toplantısına gittim. Bu esnada inceleme yapacak vaktim olmadığından konuyu Elmacenderesi'ne ilettim, 19 Aralık'ta da Elmacenderesi 5 kullanıcıyı engelledi.
Özetle: Kullanıcı 3GD'yi ihlal etmiş mi? Etmiş. Değişiklik savaşı olmuş mu? Olmuş. İki taraf da savaşı sona erdirmek için kısa süreyle engellenmiş mi? Engellenmiş. İki kullanıcıya da engel sebebi detaylıca ve kibarca anlatılmış mı? Anlatılmış. Kullanıcının şikayet ettiği diğer kullanıcılara düzeni bozma sebebiyle engelleme yapılmış mı? Yapılmış. Kullanıcı nezaketsiz bir değişiklik özeti yazmış mı? Yazmış. Kullanıcı nazik bir dille uyarılmış mı? Uyarılmış.
Bu şikayetin yapıcı bir amacı olduğu konusundan şüphe duymaya başladım. --Khutuckmsj 18:58, 19 Ocak 2015 (UTC)

3gd, görülen her yerde, düşünmeden incelemeden engelleme verilebilecek bir kural değil. bunun yapılabileceği tek yer küfür olabilir, vandalizm olabilir, bariz kişisel yorumlar olabilir. bu açıdan, 'inceleme fırsatım olmadı, 3gd'den engeli veriverdim' açıklamasını yeterli bulmuyorum. diğer ifadelerin ağırlığı ortada iken neden bu kadar düşünülüp düşünülüp verilemediğini de ayrıca merak etmeyi sürdürüyorum. ilgili engellemeleri yapan hizmetlinin de gereken dikkati ve ilgiyi göstermemiş olması, engelleme politikası haricinde gerekçelerle engeller vermesi ve açmasından bellidir zaten. tarafsız bakış, sadece politik alanlarda ve soyluluk ibarelerini çıkartırken değil, esas olarak bu tür kararlardaki dikkatte gerekiyor herkese. --kibele 18:59, 19 Ocak 2015 (UTC)

VP:3GD ile küfre varan ifadeler farklı konular. Gördüğüm değişiklik savaşını durdurmasa mıydım, veya düzgün incelemeden ilgili kullanıcılara süresiz engel mi verseydim? --Khutuckmsj 19:17, 19 Ocak 2015 (UTC)
3gd, bir taraf küfürlü değişiklik ekliyor ve diğeri çıkartıyorsa bir değişiklik savaşı olarak değerlendirilemez. bu açıdan sadece sayıya bakarak verilen karar da adaletli ve vikipedi kurallarına uygun olmuyor. düzgün incelemeden başka karar verilmemesi savunuluyor ama bu da incelemeden verildiği için düzgün olmuyor. --kibele 19:37, 19 Ocak 2015 (UTC)
"(...) kural ihlali yaptınız, engellendiniz. burada topluluğu meşgul etmek yerine VP:ÜGD sayfasını okursanız daha yararlı bir şey yapmış olursunuz." demişti bir hizmetli bir zamanlar. Bu tartışmadan Vikipedi'ye yönelik bir katkı çıkmayacak, dolayısıyla benim için sona ermiştir, devamına yorum yapmayacağım. --Khutuckmsj 19:51, 19 Ocak 2015 (UTC)
bağ verirsen adaletli davranmış mıyım, sadece savaşı mı durdurmuşum görebiliriz. engeli iki saat sonra vermişsin yanlış görmüyorsam. her neyse, geçmişleri, katkıları, neyin niye yapıldığını incelemeden engel verilmemeli, 3gd sadece bir matematik problemi değildir diye bitireyim ben de. --kibele 20:00, 19 Ocak 2015 (UTC)
Kibele diyecek söz bırakmamış. Benzer açıklamaları ben de yapmıştım zamanında kendisine ama bu seferki daha net olmuş. Aslında "bu tartışmadan Vikipedi'ye yönelik bir katkı" çıkabilir. Hatalı engellemelere yol vermemek açısından önemli olur bu tartışma. Dolayısıyla "bu şikayetin yapıcı bir amacı olduğu konusundan şüphe"niz olmasın hiç. Sizin için tartışmanın bitmiş olmasını da normal buluyorum; çünkü bu saatten sonra yapabileceğiniz tek şey hatanızı kabul etmek olur. --esc2003 (mesaj) 21:23, 19 Ocak 2015 (UTC)

Karar[kaynağı değiştir]

6. madde keyfiyetinden rahatsızım[kaynağı değiştir]


Merhaba,
Türkçe Vikipedi hakkındaki ciddi bir durumdan bahsetmek istiyorum. Bazı yöneticilerin maddeleri keyfi olarak sildiklerini düşünüyorum (işlerini düzgün yapanları istisna tutarım). Kayda değerlik konusu, öznel bir mevzudur. Kişiden kişiye değişebilir. Herhangi bir konuda bir maddeyi silmeden önce iyi araştırma yapmak gerek. Ama maalesef daha önce 3 kere şahit olduğum üzere rastgele silinmeler yapılıyor. Daha önce (hatta yıllar önce) silinmiş konuyu tekrar açtığımızda, zaten silinmişti diye tekrar siliniyor. Oysaki günün şartları değişebilir. O zaman önemsiz olan şu an merak konusu olabilir. Bu durumla en son dün "Son Feci Bisiklet" maddesinde karşılaştım. (detaylarına Şikayet/Hizmetli bölümünden ulaşabilirsiniz.) Bu vaziyetten çok rahatsızım. Biliyorsunuz herhangi bir sayfa silinince yazarın emekleri de çöpe gidiyor.
Bir şeyler yapmalıyız diye düşünüyorum. Tartışma sayfalarının geçmiş maddelerine bakınca çok da yalnız olmadığımı gördüm. Hatta üstü kapalı tehditlerle karşılaşan yazarlar varmış. Bu konuda bir şeyler yapılması için Wikimedia'ya mail yazacağım. Eğer benimle aynı fikirde olan varsa bu başlığın altına isim bırakabilirler. Daha kalabalık olursak daha ikna edici olabiliriz.

Teşekkür ederim. ~satanist kesen kedi~ (mesaj) 14:27, 15 Ağustos 2016 (UTC)

"Yıllar önce" veya günler önce olsun, KD olmadığından silinmiş bir maddeyi yeniden açmanın yolu, onun KD olduğunu güvenilir kaynaklarla göstermektir. Yıllar önce -hatta aylar veya haftalar önce- KD olmadığı için ansiklopediden silinen bir konu, elbette aradan geçen dönemde güvenilir kaynaklara konu olmak suretiyle KD hale gelmiş olabilir. Tek yapmanız gereken bu kaynakları bulup metne eklemek. Bir de "yazarın emekleri de çöpe gidiyor" demişsiniz ki, bu da pek doğru değil. Her zaman silinen bir metninizi silen hizmetliden veya bir diğerinden geri isteyebilir ve kendi çalışma sayfanızda geliştirip -varsa- güvenilir kaynaklarla destekleyerek KD hale getirebilirsiniz. Ondan sonra tekrar sunacağınız metin yine reddedilirse bana haber verin, kavgasını birlikte yapalım. --E4024 (mesaj) 06:52, 23 Ağustos 2016 (UTC)

Merhaba, Lütfen https://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Şikâyet/Hizmetli bu linkteki şikayetimi inceleyin. Kaynak belirtmiştim sayfada zaten.😔 ~satanist kesen kedi~ (mesaj) 18:34, 3 Eylül 2016 (UTC)

Sakhalinio rumuzlu hizmetlinin gerçekleştirmekte olduğu suistimaller hakkında bildiri[kaynağı değiştir]

Daha önce defalarca telif hakkı ihlali olmadığı halde, tarafımızın yüklemiş olduğu resim içeriklerini kendi kafasına göre silerek ilgili hesabımızı haksız yere bir kaç kez engellemekle birlikte yazmış olduğumuz pek çok vikipedi maddesini de saçma ve absürd sebeplerle defalarca düzenlemiş bulunmaktadır. Son olarak Kanun Namına maddesini de yine saçma sapan ve sözde kural ihlali olduğu gerçekesiyle eklemiş olduğumuz dış bağlantıyı kaldırarak yeniden düzenlemiştir. Orijinal wikipedia'daki Miami Vice dizisine ait sayfa ile pek çok orijinal İngilizce wikipedia'daki maddelerde dahi resmi olmayan sayfaların dış bağlantı olarak verilmiş olmasına rağmen sözü geçen hizmetli kendi kafasına göre saçma sapan bir kural uydurarak sürekli suistimallerde bulunmaktadır. Daha pek çok wikipedia yazarının bu hizmetli hakkındaki şikayetlerine defalarca tanık olmuş bulunmaktayız. İlgili hizmetlinin yetkisinin elinden alınmasını ya da ciddi bir şekilde uyarılarak aynı suistimalleri bir daha tekrarlamayacağını teyit etmesini talep ediyoruz. Saygılarımızla, --Vicenarcotics (mesaj) 20:11, 7 Temmuz 2016 (UTC)

Birkaç örnek: https://en.wikipedia.org/wiki/Miami_Vice#External_links - https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Steele_(musician)#External_links https://en.wikipedia.org/wiki/Don_Johnson#External_links

Sakhalinio'u şikayet ediyorum[kaynağı değiştir]

Kendisi her hangi bir uyarıda bulunmaksızın şirket profil sayfamızı silmiştir. Wikipedia'da birçok şirket tanıtım sayfası mevcut. Bizim ki neden siliniyor? Wikipedia'da sayfanızı tanıtalım 1500 lira verin gibi mesajlar alıyoruz. Ama bunun yerine kullanım ihlali ve haksızlık olmaması için içeriği kendimiz şirket hesabımızla girmek istedik. Fakat ertesi gün sayfamız kapatıldı. Bundan anlıyoruz ki bu tür kapatmalar sayfalar birilerinin tekelinde olsun diye olabilir mi?. Reklam amaçlı sayfa açtı diyen bu şahıs kendi sayfasında Türk takımlarının tanıtımını yapıyor linklerini veriyor. Merak ediyoruz bu acaba reklam amaçlı mı yoksa gerçekten topluma hizmet mi? Ha topluma hizmetse bizim sayfamızda topluma hizmet için açıldı sonucunda. Hakkımızda bilgi almak isteyen bu mecrada alabilsin diye. O halde bizimkini de kapamaması gerekir. Fakat ne yazıkk ki kendisinin kukla olduğunu düşünüyorum. Kafasına göre istediği sayfayı kapatması bunun arkasında hoş bir izlenim bırakmıyor. Bu durumda Sakhalinio'u şikayet ediyorum. Lütfen →→Gedikholding engeli kalksın ve sayfamız geri açılsın. 13:38, 19 Ocak 2016 (UTC)

Seçtiğiniz kullanıcı adınız kullanıcı adı politikasına aykırıdır. Engel açıklamasında belirtildiği gibi başka bir kullanıcı ile kayıt olabilirsiniz.-- Hakan·IST 12:53, 19 Ocak 2016 (UTC)
Teşekkürler. Kullanıcı adı uygun değilse farklı bir kullanıcı adı açabiliriz. Fakat sayfanın silinmesini anlayamıyorum. Yani bir Fenerbahçe sayfası açık olacak arkadaş kendi sayfasından istediği gibi link verecek ki başkası kendi sayfasını açmak istediğinde açamayacak. İşte bu biraz anlamsız kalıyor. Farklı bir kullanıcı adıyla yeniden sayfamızı açacağız, ki Wikipedia'da binlerce şirket sayfası mevcut umarız kimse kafasına göre gelip silmez. Bu işi tekel almış yürümüş her yerde binlerce lira para verin öyle sayfanızı açayım mailleri dönüyor. 08:19, 20 Ocak 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Silinen kullanıcı katkılarınızda sadece "Gedik Holding" sayfası bulunuyor ve eklediğiniz içerik hem reklam amaçlı hem de telif hakkı ihlali oluşturuyor. Başka bir kaynaktan kopyala-yapıştır yapılarak eklenmiş. İki durumda hızlı silme nedenidir. Eklediğiniz içeriğin telif hakkı size/firmanıza ait olsa dahi bu şekilde Wikipedia'ya eklenemez. Kullanıcı:Sakhalinio'ya büyük bir ithamda bulunmuşsunuz ama tarafından yapılmış bir yanlış göremedim. Eklenen resim özgür bir lisans modeline sahiptir, ayrıca belirttiğiniz takım ile ilgili öznel bir bilgi bulunmamaktadır. Yeni bir kullanıcı hesabı açarak veya varolan hesabınız için yeni isim talebinde bulunarak devam edebilirsiniz. Bir diğer konu ise bahsi geçen e-postalar. Bunlardan bir veya birkaç tanesini bana yönlendirme şansınız varsa sevinirim, eposta adresim kullanıcı sayfamda mevcut. --taysin (mesaj) 08:23, 20 Ocak 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Vikipedide reklam yapılamaz ve kimse maddenizin kalabileceği konusunda size garanti veremez. İlgili e postaları görürsek, Vikipedi adını kullanarak dolandırıcılık yapan bu kişileri belki tespit edebiliriz. --KediÇobanı🐈 09:08, 20 Ocak 2016 (UTC)
  • Gözetmen @Taysin'de ilgili sayfayı kontrol etmiş ve benimle hemfikir olduğunu belirtmiş. Şikayette bulunan kullanıcı yeni bir üyelik alır ve ücretli değişikilkle ilgili gelen maildeki gizlilik içeriği olmayan bilgileri paylaşırsa buradaki çalışmaların gelişmesi açısından yardımcı olacaktır. Bu konu toplulukta hala çözülememiş büyük bir problemdir. Saygılarımla, SakhalinioBuyrun beniiiim? 09:24, 20 Ocak 2016 (UTC)

Sn. Yetkili ya da Yetkisiz, Nedim Taktak madde zararlı olarak tanımlanmaktadır. Nedenini bildirmeden otomatik bir tanım yapılmaktadır. Eğitimci yazar olan ve öğretmen olan hocamızın burada yer almasını istiyoruz. Aşağıda kendisiyle ilgili bilgi bulabilirsiniz: Eğitimci Yazar.1970 Bolvadin/Afyonkarahisar doğumlu.İlk ve orta öğrenimini doğduğu ilçede yaptı.Dokuz Eylül Üniversitesi Denizli Eğitim Yüksek Okulu Sınıf Öğretmenliği Bölümü(1991) mezunu. 2000 yılında Türkçe Öğretmenliği Bölümünde lisans tamamladı.1992 yılında Sınıf Öğretmeni olarak mesleğe başladı. Doğu ve Güneydoğu illerinde çalıştıktan sonra 1996 yılında İstanbul'a atandı. ESERLERİ Hiç Kızmayan Öğretmen (2003) Gerçek Müfettiş Velidir (2004) Kaynak:İhsan Işık/ Resim ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2.baskı,2009). http://www.biyografya.com/biyografi/11679

İşte burası[kaynağı değiştir]

--Kullanıcı:Uğurkent yaptığım yapıcı değişiklikleri geri alıyor ama sorun sebep göstermemesi. Kendisine ulaşılamıyor ya da ben ulaşamıyorum. Bu sayfaya tıkladığım zaman "Aşağıdaki nedenden dolayı bu sayfayı değiştirmeye yetkiniz yok: Bu sayfa değişiklik yapılmasını önleme amacıyla koruma altına alınmıştır." yazısı ile karşılaşıyorum. Bu nedenle buraya yazmayı uygun gördüm. Teşekkürler. --88.235.147.63 19:36, 26 Şubat 2015 (UTC)

Değişikliğinizde bilgi kutusundaki bazı kelimeleri kalın, bazılarını ince yazmışsınız. Yazıları normal büyüklükte yazdığımızdan dolayı geri aldım. Bu sayfa herhangi bir kullanıcı politikaları ihlal ettiğinde kullanılır. Bu tür durumlarda diğer kullanıcılar aracılığıyla benden yardım isteyebilirsiniz. --Uğurkentmesaj 20:20, 26 Şubat 2015 (UTC)
  • Uğurkent'in mesaj sayfası vandalizm sebebiyle koruma altında olduğu için buraya yazılması bence uygun. Gördüğüm akdarıyla kalın/ince olayı kullanıcı tarafından yapılmamış, önceden varmış, kullanıcı düzeltmiş. Bold/düz hale Uğurkent geri almış. Uğurkent, rica etsem ilgili değişikliği tekrar gözden geçirebilir misin? --Khutuckmsj 14:47, 10 Mart 2015 (UTC)
Şikayet sayfası, sistem daha hızlı işlesin diye değiştirildi ama gördüğüm kadarıyla pek değişen birşey yok. Ayrıca bir hizmetli incelemeden ve sebebini belirtmeden revizyonu geri alıyor, anonim yapılan yanlışlığı belirtmesine rağmen tekrar gözden geçirmiyor. Bu yanlışlığı üçüncü bir kişi de belirtiyor ve hala düzeltilmiyor. Anonimin düzelttiğini dikkatsiz bir hizmetli bozuyor. Ԙobserve 19:44, 18 Mart 2015 (UTC)

köy çeşmesine bırakılan mesaj[kaynağı değiştir]

Kullanıcı:ANADOLU tarafından bir maddeyle ilgili olduğu halde köy çeşmesine getirilen ve vahim VP:İÜYYKÜD ihlali taşıyan yorum. kullanıcının daha önceki ihlallerinin ve engellerinin de göz önünde tutulmasında yarar var. --kibele 18:00, 11 Mart 2015 (UTC)

Kullanıcının net politika ihlaliyle karşılaştığımı ve kullanıcının bu ihlali savunduğunu hatırlatmak isterim. Hata yapmak doğaldır fakat açık ihlalleri savunmanın yeterli bir şikayet sebebi olduğunu düşünüyorum. Kullanıcının haklarının gözden geçirilmesinin gerekmektedir fikrimce.--İyi Vikiler.Ayrıntılı Bilgi#ileti 18:30, 11 Mart 2015 (UTC)
Süresiz engellenen bazı kullanıcıları düşündüğümde, amacının katkı sağlamak olmadığı belli olan bu kullanıcıyı bu kadar alttan almanın haksızlık olduğuna inanıyorum. --esc2003 (mesaj) 02:21, 20 Mart 2015 (UTC)

Kobani adlandırması[kaynağı değiştir]

-- Rapsar Kobani sayfasının tartışma sayfasında politikaları kaynak göstererek madde adını Ayn-el Arap şeklinde değiştiriyor. Bana kalırsa bu değişikliğiyle tarafsız bakış açısını ihlal ediyor, madde adının nasıl olması gerektiğini düşünüyora onun doğru diğer herkesin yanlış olduğunu ima ediyor. Sorun şu ki İlgili politikada özel adlar başlığına bakacak olursak yaygınlık kriterini baz almamız gereken bir durumda Rapsar bu gerçeği reddediyor. Tartışma sayfasında süregelen tartışma artık sonuçlanmış gözüktüğü için madde adını taşıdım ancak Rapsar tartışmaya katkı sunacak bir argüman sürmeden "o öyle değil böyle" diyerek madde adını geri alıyor. Artık bu durumun sonuçlanması gerektiğini düşünüyorum. --Kudyaz 09:49, 16 Haziran 2015 (UTC)

  • Politikaya uygun olduğunu düşündüğüm şekilde gerekçeleri sundum, bazı diğer kullanıcılar da hemfikir olduğunu belirtti. Buna rağmen taşıma yapıyorsunuz, benim yaptığım şey bunu geri almaktı.--RapsarEfendim? 09:51, 16 Haziran 2015 (UTC)


Tartışma istemediğiniz doğrultuda evrildiği andan sonra yorumlarınızı göremedik. Hala anlamadığınız şeyi politikayı nasıl okumanız gerektiği. Açık açık net cümlelerle yazıyor orada bir daha okumanızı tavsiye ederim.--Kudyaz 10:08, 16 Haziran 2015 (UTC)
Aynı düşüncelere sahibim, çünkü doğru olduklarını biliyorum. Aynı şeyi defalarca yazmam bir şey değiştirmeyecek ki.--RapsarEfendim? 12:07, 16 Haziran 2015 (UTC)
Hayır yanlış politikaya bakıyorsanız kopyala yapıştır yapıyorum buraya:
  • Eğer yerel adın yaygın bir Türkçe karşılığı varsa Türkçe karşılığı Türkçe versiyonu öncelik kazanır (örneğin Plovdiv yerine Filibe; Mòdú dānyú yerine Mete; Hiung-nu yerine Büyük Hun İmparatorluğu).
  • Eğer sözkonusu varlığın adı kendini tanımlayıcı ve Türkçe karşılığı yok ise o varlığın kendine seçtiği adı kullanın.
  • Eğer cansız ya da insan olmayan varlığın adının yaygın Türkçe karşılığı yoksa o varlığın bulunduğu yerin yasal yönetimince uygulanan resmî adını (ya da Türkçe çevirisini) kullanın (Örneğin İngilizce Mount McKinley yerine McKinley Dağı gibi).
  • Eğer cansız ya da insan olmayan varlığın adı iki ya da daha çok yasal yönetime sahip taraf arasında anlaşmazlık konusu ise ve birden çok Türkçe karşılığı bulunuyorsa Türkçede en yaygın kullanılanını seçin.
  • Eğer cansız ya da insan olmayan varlığın adı iki ya da daha çok yasal yönetime sahip taraf arasında anlaşmazlık konusu ise ve Türkçede karşılığı yok ise en yaygın kullanılan Türkçe olmayan adı kullanın.--Kudyaz 12:27, 16 Haziran 2015 (UTC)
Burası madde adının ne olacağı konusunu tartışma yeri değil. Politikayı yanlış anladığımı söylüyorsunuz, ben de diyorum ki tartışma sayfasında bu fikri destekleyen kullanıcılar da var. Hadi ben yanlış anlıyorum, onlar da mı yanlış anlıyor?--RapsarEfendim? 12:31, 16 Haziran 2015 (UTC)
Yanlış anlaşılabilir. Bu insanlık hali. Hepimiz hatalar yapıyoruz. Sizin yaptığınız başka. Ben madde adını böyle istiyorum ve böyle kalacak tarzı üslubunuz. Tartışma sayfasında görüşünüze aleyh şeyler paylaşılmaya başlandığı anda hiçbir katkıda bulunmadınız. Tartışmayı tıkayan kullanıcı siz olduğunuz da apaçık ortada. Artık bu davranışınızdan vazgeçip tartışma sayfasına politikalar bağlamında yorum yapmanızı umuyorum ki gözünüzün önünde apaçık duran politikada bile orada öyle yazmıyor diyorsunuz. Politikayı yanlış yorumladığınızı belirtiyorsanız tartışma sayfanızda siz aleyhtarlığınızdan vazgeçtiğinizi beyan ediyorsunuz demektir. O halde diğer aleyhtar kullanıcılarla bir müzakere yürütmeye devam edeceğim. --Kudyaz 13:08, 16 Haziran 2015 (UTC)
Ayrıca şikayetimin konusu politikayı çarpıttığınızı düşünmem ve bu konuda taraflı olduğunuzu düşünmem olduğu için politikanın burada tartışılmasında beis görmedim. --Kudyaz 13:13, 16 Haziran 2015 (UTC)

Bana kişisel saldırıda bulunuldu[kaynağı değiştir]

  • Eldarion açık bir şekilde şahsıma karşı kişisel bir saldırıda bulunmuş ve asılsız bir iddia da bulunmuştur. "Mesnetsiz" dediği her iddianın "mesnet" i mevcuttur. Kişisel saldırısı ise; tanıtım yapmak için sayfayı açtığım yönündeki iddasıdır. Bu iddia asılsızdır. Üstelik bunları yaparken yazısının başına "yorum", "cevap" gibi uayrılar koymamış, bir kuralı daha çiğnemiştir. Gereğinin yapılmasını talep ediyorum.Ashur (mesaj) 07:03, 30 Eylül 2015 (UTC)
  • Oylamanın bitip sayfanın kapanma ihtimaline karşılık "Eldarion" adlı kullanıcının asılsız iddialarını burada da tutmanın doğru olacağını düşündüm.Ashur (mesaj) 14:06, 2 Ekim 2015 (UTC)
  • Yorum Yorum Bir kişisel saldırı olduğu kanaatinde değilim. Eldarion, Ashur'un katkılarının ve yorumlarının kaynaksız olduğunu dile getirmiş. Üslupta ve izerikte bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Bu arada oylama bittikten sonra bütün tartışmalar arşivde saklanıyor. Vikipedi'de hiçbir şey yok olmaz. Saygılar. Sultan Galiyev (mesaj) 20:35, 3 Ekim 2015 (UTC)
  • Cevap Cevap Her zaman olduğu gibi sadece bir kısmına cevap vermiş oldunuz şikayetimin. Haklısınız, herkes fikrini açıklamakta özgür. Ben pek çok kaynak sunup, bu kaynağa karşı sunulan argümanlara cevap vermiş olsam bile yine de kayda değer olmayabilir. Ama, şikayetimin önemli kısmı bu değildi, esas önemli kısmı bana yapılan kişisel saldırı: "Tanıtım yapmak" için o sayfayı kullandığım iddası ve "tanıtım yapmak için başka ortamlar kullanılması" önerisi. Kullanıcılar hakkında böyle "mesnetsiz" iddialar kişisel saldırı sayılmıyor mu? Tanıtım yaptığıma dair elinde herhangi bir kanıt var mı? Sonuçta ben burada açık bir şekilde "reklam yapmak" ile suçlanıyorum. Bu da ağır bir suçlama değil mi? Aynı zamanda bu şikayet vesilesiyle "Eldarion" isimli kullanıcının mesaj sayfasına da dikkatinizi çekmek isterim. Kendisinin otoritesini yanlış kullandığı yönünde pek çok iddia pek çok kullanıcı tarafından yapılmış ve çoğu cevapsız kalmış. Ayıracağınız zaman için şimdiden teşekkürler.Ashur (mesaj) 06:07, 4 Ekim 2015 (UTC)
  • Yorum Yorum Merhaba Ashur. Kullanıcı sayfama gönderdiğin mesaj sayesinde bu şikayetten haberim oldu. Ben de gönderdiğin bağlantıyı ve Eldarion'un mesajını inceledim. Bir kişisel saldırı olduğunu düşünmüyorum. Bu gibi durumlarda ön koşul olarak topluluktaki herkesin iyi niyetli olduğunu kabul etmek benim açımdan işe yarıyor. Benim şahsi kanaatim senin bu sayfayı tanıtım yapmak amacıyla açmadığın yönünde fakat Eldarion'un böyle olduğunu düşünmesi de kişisel saldırı anlamına gelmiyor. Vikide kalıcı olacağını ve katkıda bulunmaya devam edeceğini umuyorum. Vikipedi'deki yazılı kurallar daha iyi bir ansiklopedi oluşturmak için tasarlanmış kurallardır. Ayrıca, burası da faydalı olabilir. İyi vikiler. --Yesevi (mesaj) 18:30, 12 Ekim 2015 (UTC)
  • Cevap Cevap Vakit ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkürler, fakat sonuçta burada kanıtsız bir suçlama var ve bence sonuçsuz kalmamalı bu hareket. Sonuçta bu Eldarion isimli kullanıcıya yöneltilmiş ilk şikayet değil, mesaj sayfası incelendiğinde, Eldarion'un pek çok bu tarz mesajlaşma yaşadığını ve hiç birisinden bir uyarı bile almadığını görebilirsiniz.Ashur (mesaj) 19:55, 12 Ekim 2015 (UTC)
  • Yorum Yorum Bence şikate konu olan kısında Eldarion kişisel saldırıda bulunmamış (mesnetsiz, kaynaksız demekmiş) ancak genel olarak kırıcı bir üslubu olduğunu düşünüyorum. Bazen yorum, cevap gibi uyarılar konulmadığını gördüğümde ben ekliyorum, böyle şeylere takılmamak gerek. --KediÇobanı🐈 05:56, 13 Ekim 2015 (UTC)
  • Cevap Cevap Vakit ayırıp cevap verdiğiniz için size de teşekkür ederim. En azından kırıcı bir uslup kullandığına hem fikiriz. Bu yanlış bir tutum olmasına rağmen sadece kırıcı bir tutum olduğuna hemfikir olmamız ne fayda sağlayacak bilmiyorum tabi ama en azından sadece bir konu hakkında onaylanmak güzel. Üstelik bunu yapan bir hizmetli. Pek çok iyi niyetli hizmetli olmasına rağmen, hizmetli görevini böyle kullanan birisine hiç uyarı verilmemiş olması çok enteresan. Aynı zamanda en başından beri dediğim gibi, eğer kullanıcının mesaj sayfasına bakılırsa bunun uzun süren bir tavır olduğunu, çoğu kullanıcının yetkilerini kötüye kullandığı hakkında şikayeti olduğunu fakat tek bir uyarı bile almadığını görebilirsiniz. Bazı kullanıcılar hiç uyarılmadan engellenirken bir hizmetlinin bunca şikayete ve mesaja rağmen bir uyarı bile almamış olması da ilginç bir durum tabi...Ashur (mesaj) 13:29, 13 Ekim 2015 (UTC)
Kırıcı, sert bir üslubu olduğu konusunda hemfikiriz: en alttaki "Bilgi" başlığına bakınız --Diyapazon, 06:26, 26 Ekim 2015 (UTC)
Bu konuda birşey yapılması gerekir bence Diyapazon. Kimse vazgeçilmez değildir. Hizmetliler ile beyaz liste üyeleri arasında görevler dışında bir fark yok diyorsak eğer bu konuya duyarsız kalmamalyız. Bazı kullanıcılar sabrımızı taşırıyor ancak böyle durumlarda bile "atara atar gidere gider" yapılmamalı. Kişinin mizacı öyleyse eğer, kişi hizmetli olmamalı. Bu konu Ashur'un meselesini de aşan bir konu. Vikipedi'nin devlet dairesi gibi olmaması için hizmetli yetkilerinin geri alınması konusunda politika yapmalıyız. --KediÇobanı🐈 07:40, 26 Ekim 2015 (UTC)
KediÇobanı, çok haklısınız, söylediklerinize içtenlikle katılıyorum. --Diyapazon, 07:52, 26 Ekim 2015 (UTC)
  • Yorum Yorum Maddeyi inceledim. Vikipedi'ye yeni dahil olup, bir şeyler eklemeye çalışan yeni ir çok arkadaşın karşısına kayda değerlik engeli takılıyor. Bu bazen sevdiğiniz bir sanatçı için bazen bir firma, grup, topluluk vs. için gerçekleşiyor. Bu ilk başta maalesef biraz kırıcı bir durum. Zira ben de kd kriteri ile oluşturduğum makalelerde çok karşılaştım ve bazıları kd olmadığı için silindi. Bu açıdan maddenin silinmiş olmasını yanlış bulmuyorum, zira bence yapılan oylama bile kendi içinde bir kd kriteri taşıyor. Esasen ben Aslı İnandık kimdir, henüz az önce öğrendim. Ben oyuncular açısından en azından bir imdb kriteri (kendi koyduğum bir kriter bu) bekliyorum, zira imdb'de kayıt açtırmak biroyuncu olarak zor bir iş değil ve 15 dakika alıyor (onay süreci 1 hafta olsa da). Tabii ki tüm bunların yanında Eldarion'un "Tanıtım yapmak için başka ortamları kullanmanızı tavsiye ederim" demesi tabi ki üzücü. Ancak şunu da takdir etmenizi istiyorum, herkes bir şekilde sevdiği sanatçının derdinde olmadan sırf isim duyurmak için de böyle girişimlerde bulunuyor ve bunun ayrımını yapmak hizmetliler için biraz zor maalesef. H. Aziz Kayıhanmesaj 11:28, 14 Ekim 2015 (UTC)
  • Cevap Cevap Vakit ayırıp cevap verdiğiniz için size de teşekkür ederim. Anlaşılmayan bir nokta var benim şikayetimde sanırım. Pek çok kullanıcı sizin gibi cevap verince bunu anladım. Benim bu şikayeti başlatma sebebim kesinlikle sayfalarımın silinmiş olması değil. Sonuçta vikipedide bir kayda değerlilik kuralı var ve benim açtığım sayfalar bu kurallara uymadığı için silindi, zaten farkındaysanız ben bu sayfaları tekrar açmak için uğraşmadım. Gerekli kayda değerlilik kriterleri oluşuna kadar da bu sayfaları açmayacağımı belirttim. Benim bu başlıkta ki şikayetimin esas amacı kullanıcı Eldarion'un anlamsız tavırları. Her mesajımda yazdığım gibi, eğer Eldarion'un mesaj sayfası incelenirse benim bu konuda tek başıma olmadığımı görecekseniz. Bütün bunlara rağmen bir uyarı bile verilmiyor oluşu zaten ilk kendisiyle konuşmaya başladığımızda garibime gitmişti, daha sonra bana da aynısı olunca şikayet sayfasına taşıyarak bu duruma dikkat çekmek istedim. Umarım bir faydası olur.Ashur (mesaj) 14:37, 14 Ekim 2015 (UTC)

Uyarılmadan engellendim ve bu yönde sorduğum sorulara cevap verilmedi[kaynağı değiştir]

  • Kibele isimli hizmetli hiçbir uyarıda bulunmadan beni engelledi. Aynı zamanda engellenme sebebi olarak yazan maddeyi incelediğimde karşıma çıkan sayfada beni engelleyen kişinin bir tartışma açması gerektiği gözükmekte. Evet benin engellemem 2 gündü, şikayetime bile 2 haftadır cevap alamıyorum ama kurallarda yazan bu. Bu da uygulanmadı. Başlıkta yazdığı gibi bu yönde sorduğum sorulara da sadece "neden engellendiğim" yönünde bir cevap verildi. Fakat, yaptığım araştırmalar da gösteriyor ki neden engellendiğimin zaten farkındayım. Gereğinin yapılmasını talep ediyorum. Zaman ayıran herkese şimdiden teşekkürler.Ashur (mesaj) 05:20, 9 Ekim 2015 (UTC)
Merhaba Ashur, hizmetliler her engel icin tartisma acmak durumda degiller. Tahmin edersen is yukunu oldukca artiracak bir yaptirim olur. Ancak engellenmen ile ilgili Kibele sayfana mesaj birakmis; ve ayrica sordugun ilk soruyu da cevaplamis. Gene tahmin edebilecegin gibi her sorunu cevaplamak mumkun degil. Eger neden engellendigini bilmiyorsan, bu konudaki gosterilen kaynaklara bakmani oneririm. Lutfen engelli kisisel algilama. Ilk donemlerde vikipedistlerin genel kurallari bilmediklerinden engel almalari normal; zaten engel uyari seklinde verilmis. Vikipedi'ye duzenli katkida bulunulmasi son derece onemli hepimiz icin. O yuzden engelden cok, amaca yonelik tartismalar daha yapici olacaktir. Saygilar ve kolay gelsin Citrat
Merhaba Citrat, vakit ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Fakat, kibele isimli kullanıcının 1inci soruma cevap verdiği yönündeki cevabınız yanlış. İsterseniz soruyu hatırlayalım;
"1)Benim Vikipedi:Şikayet sayfasında 2 haftaya yakın bir süredir duran şikayetime hala cevap alamamışken ben nasıl bu kadar çabuk engellendim?"
Bu sorunu cevabı nerede verilmiş ben mi göremiyorum acaba?
Kibele hiç bir soruma cevap vermedi. Buna ek olarak da üstüne basa basa söylediğim gibi ben neden engellendiğimi biliyorum. Bunu kaç kere yazmış olmama rağmen hala "neden engellendiğini bilmiyorsan..." diye başlayan cümleler kurmanız da ilginç. Aynı zamanda sorularıma cevap alamazsam vikipedi'nin tartışarak sorun giderme işlevini kaybetmiş oluruz. Herkes "yoğunum" diye işine gelen sorulara cevap verir gelmeyenlere vermez böylelikle tartışma şansı ortadan kalkmış olur. Bu ne derece mantıklı? Yanlış anlamayın, bana cevap vermeyen insanların işine gelmedi o yüzden cevap veremiyorlar demiyorum ama sonuçta bunu düşünmmekte özgürüm değil mi? İster istemez bunu düşünüyor insan.
Benim bu şikayeti başlatma sebebim, engellenme metodumun ve engellendiğimden sonra ki davranışların yanlış olduğunu belirtiyorum. Sonuçta ortada uyarılmadan engellenen bir kullanıcı var ve bir kullanıcıyla girdiğim tartışma üzerine engelleniyorum. Diğer kullanıcıya bir uyarı bile verilmiyor! Ki diğer kullanıcının mesaj sayfasına baktığınızda pek çok kullanıcıyla tartışmaya girdiğinide açıkça görebiliyorsunuz. Bütün bu durumları üst üste koyduğumuzda bana mantıksız geldiği için hem bahsi geçen kullanıcıyı hem de beni uyarmadan engelleyen kullanıcı kibele'yi şikayet ettim. İkisininde üstünde 2-3 hafta geçmesine rağmen ne bana karşı ne de onlara karşı bir yaptırım uygulanmadı. Hizmetli oldukları için mi acaba? Ama en azından her engellediği kullanıcı için tartışma açmasının yoğunluktan dolayı mümkün olmadığını öğrenmiş oldum bu yüzden teşekkürler.Ashur (mesaj) 14:35, 12 Ekim 2015 (UTC)

Ashur, kusura bakma ama neden engellendigini biliyorsan bu konuyu uzatmani yapici bulmuyourm. Dusuncelernde serbestsin ancak buradaki hareketlerinde degil. Sorularini kisaca cevapliyayim:

-Uyarilman sart degil, her engellene cevap vermek de sart degildir.
-Vikipedi'nin amaclari demokrasi kurmak degildir; yapici tartismalarla ansiklopedinin gelismesini saglamaktir.
-Kurallari aciklamak hizmetlilerin gorevi degil; Türkçe sayfalarimiz var bunun icin.
-Kibele'ye kisisel odaklanmanin bir anlami yok; eger olaya daha buyuk bir cerceveden bakarsan bu konunun sadece seni ve digerleriyle olan iliskilerini kapsamadigini anlayabilirsin.

Buranin amaci disindaki etkinlikler yapratici bir etki yaratiyor katilimcilarda. Hizmetliler dahil toplulugun ilgi gostermemesini anlayabiliyorum. O yuzden olaylara lutfen farkli bir gozle bakmani rica edecegim. Bu ilk sorunu da "indirek" olarak cevapliyor. Tesekkurler, Citrat

Verdiğiniz cevap olayların daha ürkütücü boyutlarda olduğunu düşünmemi sağladı. Daha büyük çerçeveden olaya baktığım zaman belli başlı hizmetlilerin asla "rahatsız" edilmemesi gerektiğini görmeye başlıyorum. Bunun en güzel örneğide Eldarion. Hakkında pek çok kullanıcı pek çok kez şikayette bulunmuş olmasına rağmen hiç bir yaptırım uygulanmamış, kendisi bana teker teker cevap vermiş ama ben onunla tartıştığım için engellenmişim ona bir uyarı bile gelmemiş. Garip garip olaylar... Belki de ilginç rastlantılar sadece...
Vikipedi'nin amaçları demokrasi kurmak değilden kast ettiğiniz tam olarak nedir? İlk paragrafta yazdığım düşüncenin oluşmasındaki en büyük etken böyle bir görüş bildirmenizdi. Vikipedi: ÖZGÜR ansiklopedi yazısı görmezden mi geliniyor? Üye olmadan önce pek çok arkadaşım beni uyarmıştı "Ben de orada üyeydim ama kurulu bir düzen var, wikipedia.org'la alakası yok" diye ama ben inanmamıştım. Ama haklı olduklarını bu mesajınızda açıkça gördüm ve çok korktum. Vikipedi "demokratik" bir ortam değilse "özgür ansiklopedi" yazısınıda kaldırın sizin gibi düşünenlerle beraber o zaman?Ashur (mesaj) 17:22, 12 Ekim 2015 (UTC)
Aynı zamanda adı geçen kullanıcının (Eldarion) bana karşı yaptığı çok açık olan bir kişisel saldırısının (üstteki şikayetimde olan) neredeyse 10 gündür görmezden geliniyor oluşu ve benim o kullanıcıyla girdiğim bir tartışma üzerine engellenmiş olmam, onun da uyarılmamış olması, gerçekten çok ilginç...Ashur (mesaj) 17:41, 12 Ekim 2015 (UTC)
Hem buradaki hem kisisel sayfandaki cevaplari gozden gecirmeni onerecegim. Verdigin cevap, acikcasi ne burayi ne de yazilanlari anladigini gosteriyor. Her davranisi saldiri olarak gormen, tabii olaylari ilginc kilacaktir. Olaylar sizin etrafinizda dolanmiyor; isin tum ozeti bu. Citrat
Yorum Yorum Ashur bu tartışmadan da kullanıcı sayfama attığın mesaj sayesinde haberim oldu. Bence gereksiz uzamış konu Vikipedi'ye farklı bir çok konuda destek olabilirsin. Tartışmalı olan başlıklardan ve konulardan bir süre uzak durmak en iyisi. --Yesevi (mesaj) 19:05, 12 Ekim 2015 (UTC)
  • Cevap Cevap "Vikipedi'nin amaçları demokrasi kurmak değil" görüşüne sahip bir kullanıcının bu konu hakkında tarafsız yorum yapabileceğine inanmadığım için ve aynı zamanda tartıştığı-konuştuğu kişi adına fikir üretmeye de başladığı için (her davranışı saldırı olarak görmem;8-9 farklı kullanıcılya tartışmam oödu sadece bir tane şikayet taşıdım ama bir anda her davranışı saldırı olarak gördüğüm ortaya çıktı) Citrat adlı kullanıcının bu konu hakkındaki yorumlarına cevap vermeyeceğimi bildirmek isterim.Ashur (mesaj) 19:53, 12 Ekim 2015 (UTC)
İsterseniz bundan sonra şikayetimin esas amacına dönelim:
Uyarılmadan, "uyarılara rağmen" engellendim. Hizmetliye bu yönde sorduğum sorulara sadece neden engellendiğim yönünde bir cevap verildi. Fakat bu hizmetliye attığım mesaj incelendiğinde neden engellendiğimi bildiğim açıkça gözükmekteydi. Bu bağlamda bana karşı bir yanlış yapıldığını düşünmekteyim.Ashur (mesaj) 20:34, 12 Ekim 2015 (UTC)
  • Merhaba Kullanıcı:Ashur. İstatistiklerinize göz attım, son 100 değişikliğinizden 9'u madde sayfalarında, kalan 91'i şikayet ve şikayetle ilgili mesaj sayfalarında. Zaten toplam 373 değişikliğiniz var. Ansiklopedi yazacaksanız buyurun yazın, yazmayacaksanız bizi uğraştırmayın. --Khutuckmsj 20:49, 12 Ekim 2015 (UTC)
  • Merhaba Kullanıcı:Khutuck, zaman ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Son değişikliklerim şikayet sayfasına ve şikayet sayfasına bağlı mesaj sayfalarına yoğunlaşmış olabilir falat bundan önceki değişikliklerimi incelerseniz, Türkiye"'deki çoğu (neredeyse tümü) stadyuma kaynak eklediğimi görebilirsiniz. Yani kısaca, evet ansiklopedi yazmak için buradayım. (120den fazla mesaj sayfası ve tartışma sayfaları hariç değişikliğim var.) Ama ortada bu kadar garip iş dönerken insanın ansiklopedi yapmaya konsantre olması biraz zor olabiliyor. Şikayetlerim çözüldükten sonra katkılarımın artacağına emin olabilirsiniz.Ashur (mesaj) 20:54, 12 Ekim 2015 (UTC)
  • Şikayetinizde haksızsınız. Bu cevabı veren 4. hizmetliyim, artık şikayetiniz sonuca bağlandı diyebiliriz. Ansiklopedik katkılarınızın devamı dileğiyle,S iyi akşamlar dilerim. --Khutuckmsj 21:02, 12 Ekim 2015 (UTC)
  • Selam Kullanıcı:Khutuck, öncelikle bu kadar hızlı geri dönüş sağladığınız için teşekkür ederim. Neden haksız olduğumu düşünmektesiniz? Sonuçta ortada dönen uzun bir tartışma var ve bütün bunlara 2 kelime ile cevap vermek biraz haksızlık olur düşüncesindeyim. İkinci olarak ta haksız olduğumu söyleyen 2.hizmetlisiniz, bir hizmetli biraz uzaklaşmamı önerdi, diğer hizmetli de sizin gibi haksız olduğumu söyleyip zaten bildiğim bir şeyi bana tekrarladı. Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkürler.Ashur (mesaj) 21:08, 12 Ekim 2015 (UTC)
  • Eldarion'un mesajında kişisel saldırı, kibele'nin engelinde haksız bir durum bulunmuyor. --Khutuckmsj 21:11, 12 Ekim 2015 (UTC)
  • Kullanıcı:Khutuck Bunu zaten bir önceki mesajınızda belirtmiştiniz, ben de neden olduğunu sormuştum ama açıklama yapma zorumluluğunuz yok sanırım? Sonuçta ansiklopedi yazma işim bu yüzden engelleniyor ve kaç gündür bu iş için uğraşıyorum, bir açıklamayı hak ettiğimi düşünmekteyim. Aynı zamanda ben hiçbir zaman kibele'nşn beni haksız bir şekilde engellediğini söylemedim, şikayetimi dikkatli incelerseniz, benim hiç uyarıladan engellenmeme rağmen, "uyarıla rağmen" denmesi, ve bu yönde kendisine sorduğum sorulara cevap vermemesi oksuğunu görebilirsiniz.(Bu arada karışıklık olmaması adına diğer şikayetle ilgili kısmı, diğer başlık altında yazarsanız sevinirim, böylelikle kimin hangi şikayet hakkında yorum yaptığı karışıklığı ollmaz. Benim yukarıda hem kalın hem italic kullanarak yapmaya çalıştığım gibi, sayfanın daha düzenli olmasının, tartışmaya belki daha sonra dahil olacak kullanıcılar adına kolaylık sağlaması açısından faydalı olacağını düşünmekteyim, teşekkürler.)Ashur (mesaj) 21:17, 12 Ekim 2015 (UTC)
  • Yorum Yorum Ashur ben de konu ile ilgili aşağı yukarı Yesevi ile aynı noktadayım. 2 gün engellenmişsin ve engellenmen şu ana kadar kalkmış olması lazım. Şu açıdan seni haklı buluyorum; keşke her şey kitabına göre yapılsaymış. Ancak bu hizmetlileri de %100 yanlış gördüğüm anlamına gelmiyor. Başlarının gerçekten yoğun olduğunu biliyorum ve bazen bu tarz şeyler yüzünden bu durumlar gerçekleşiyor. Geri alınabiliecek bir durum olsa bunu burada konuşmanın bir faydası olur derdim. Karşılık olarak hizmetlilere bir ceza vermenin de bir yaptırımı olacağını sanmıyorum. Kişisel kanaatim senin bu noktadan sonra iyi niyetini göstermen ve ne kadar emin olsan da, hizmetlilere bazı şeyleri sormaktan ve danışmaktan çekinmemen olacaktır. Viki'ye katıldığım ilk zamanlar ben de hizmetlilerin tepkileri ile karşılaştığımdai ters, soğuk, yanlış buluyordum. Ancak bu zaman içierisinde böyle olmadığını gördüğün bir nokta. Sorulara cevap alamamış olman üzücü buna da diyecek bir şeyim yok. Tekrar aynılarının olmamasını dileyelim. bu süreçte de, tartışma sayfalarından bir süre uzak kalmakta fayda var. Bu sana aynı zamanda güzel katkılar kazandıracaktır. H. Aziz Kayıhanmesaj 11:39, 14 Ekim 2015 (UTC)
  • Cevap Cevap Vakit ayırıp iki şikayetime birden cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Vikipedi'nin nasıl işlediğini görmem açısından bu şikayet sayfalarındaki şikayetlerimin nasıl karşılık aldığını görmek güzel oldu. Sizin gibi gerçekten iyi niyetli kullanıcılar da yardımlarını esirgemedi. Fakat hizmetlilerin esas görevi sizin ve benim gibi kullanıcılara destek olmasıyken böyle bir şey olmasını da, kaldıramadım. Sonuçta eğer yaşadığım bir tartışma üzerine engelleniyorsam, ki benim bildiğim tartışma iki taraflı yaşanır ve buna rağmen karşı tarafa bir uyarı bile verilmiyorsa bu durum garip değil de nedir? Yoğunluk" olayını da bir yere kadar kabul edebilirim. Ama baktığınız zaman, en başından beri her konuşmamda sadece soruların bir kısmına cevap verildiğini de görebilirsiniz. (Hizmetlilerle konuşmalarım da özellikle) O yüzden "galiba yoğunlar" diye düşünmek bazı durumlarda fazla iyimser kalıyor. Ben nasıl iki şikayetime gelen her yoruma cevap verebilecek vakti yarabiliyorsam hizmetlilerde bu sorulara tam olarak cevap verebilir diye düşünmekteyim. Konu bir engelleme olduğu zaman da, engellenmemle ilgili sorulara cevap istemekten anormal bir durum var mı? Çünkü bariz bir şekilde garip bir durum söz konusu ve ben bu garip durumu çözme amaçlı sorular soruyorum ki hem vikipedi'nin nasıl işlediğini anlayım ve engellenmeme sebep olan olayları tekrar yaşamıyim. Bunlara bile "neden engellendiğim" yönünde cevap veriliyor. O da cevap sayılmıyor doğal olarak çünkü en başından beri belli olan bir şey var: ben neden engellendiğimi biliyorum. Yanlış uygulamadan dolayı bu şikayetim. Umudum, insanların bazı şeyleri açıkça görmesi, umarım bunda da başarılı olurum.Ashur (mesaj) 14:46, 14 Ekim 2015 (UTC)

Mahidevran sayfası ve yaşadıklarım[kaynağı değiştir]

(...) Mahidevran Sultan sayfası da artık çığrından çıktı, eklediğim kaynakları bilinçli bir şekilde çarpıtıp siliniyor (...). Prof. Dr Ahmet Akgündüz hocanın kitabını "akademik değil" diye defalarca kaldırdılar. Mesaj sayfalarına yazdığım mesajları sildiler bana cevap bile vermediler. Mahidevran Sultan'ın çocuklarını yok sayıyorlar. Benimle bir haftadır değişiklik savaşı yapıp Osmanlı Araştırma Vakfı onaylı kaynaklarımı siliyorlar. Ailemize verilmiş Mahidevran Sultan'la ilgili belgeleri siliyorlar. Yeter artık. (...) Bu apaçık büyük halam Mahidevran nezdinde bize hakarettir. Ayrıca Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş'ın medyaya Mahidevran Sultan'ın kökeni ile ilgili verdiği röportajı silip "güvenilir kaynak değil notu düşmüş. Defalarca tartıştık, kendisine bir gazetede bir akademisyenin konu ile ilgili verdiği bilgilerin kaynak olduğunu söyledim ama beni umursamadı. Syafasına yazdım cevap vermedi sildi, buna rağmen hiç bir ceza almadı. 46.221.96.222 21:07, 3 Kasım 2015 (UTC)

Sevgili yetkililer neden vikipedi olarak benim şikayetlerimi görmezden geliyorsunuz. (...) Şimdi aynı kullanıcı mesaj sayfasına yazdığım ve kaynaklı olduğunu belirttiğim eklemelere cevap vermek yerine sayfayı boşaltıyor, En son "size tartışma fırsatı sunuyorum sayfayı boşaltıyorsunuz" dediğimde de "trol beslememeyi ilke edindim" https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Kullan%C4%B1c%C4%B1_mesaj:Rapsar&action=history diyor. (...) dahası vikipedi bu kadar antidemokratik bir yer mi? Diğer mesajlarım "burası tartışma sayfası" diye silindi. Hadi bunu tartışalım o zaman? (...) Bu imzasız yazı 78.167.136.66 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
Değerli anonim. Trol kelimesi bir hakaret değildir (Bkz. Vikipedi:Trol nedir?). Bu nedenle bunu hakaret olarak algılamamınızı sizden rica ediyorum. Ayrıca her ne kadar anonim olarak katkıda bulunsanız bile sizin Vikipedi geçmişinizin çok daha eski olduğunu biliyorum. Kullanıcılara kızabilirsiniz ama yaptıkları değişiklerde ekledikleri kısa bilgileri küfür olarak algılamamanızı istiyorum. Kullanıcılar bazen birden fazla aynı konu hakkında kendilerine atılan mesajları, yapıcı olduğunu düşündükleri katkılarına karşı bir engelleme olarak görebilirler. Vikipedi'ye sizin gibi hepimiz gönüllü olarak katkıda bulunuyoruz. Mesaj sayfama yazdığım gibi açıklamalarınız doğrultusunda nasip olursa bu hafta geniş kapsamlı bir araştırma yapmak ve başlık hakkında düzenlemelerde bulunmak istiyorum. Lütfen konu hakkında bundan sonra (her ne kadar hemen yazamasam da ve konu hakkında çok detaylı bilgim olmasa da) beni muhatap almanızı rica ediyorum. Sizin bilgileriniz ile benim Vikipedi geçmişim birleştiğinde, söz konusu maddeyi daha fazla geliştireceğimize inanıyorum. Fakat burada kişilerin sizin akrabanız olduklarını unutarak, sayfayı tarafsız bir şekilde gözden geçireceğimizi de hatırlatmak istiyorum. Vikipedi'deki bu şikayet sayfası, şikayet amaçlı değildir aslında. Buradaki ana amaç bile sizin görüşlerinizi Vikipedi yönerge ve politikaları kapsamında nasıl daha değerli hale getireceğimizi bulmaktır. Uzun soluklu katkılarınızı sayfaya bir şekilde taşımaya çalışacağım. Fakat bazı bilgiler sizin istediğiniz gibi olmayacaktır. Bu nedenle asıl görmenizi istediğim hal budur. Umarım yardımcı olurum. Saygılar. --i.e.msj 12:49, 5 Kasım 2015 (UTC)
  • Tartışma sayasında benim ve Keivan.f'in belirttiği gibi, kaynaklarda olmayan bilgileri orada varmışçasına ekliyor sürekli olarak. Bunun yanında kendi blogunu da kaynak olarak ekliyor -ki blogdaki yazı da mesnetsiz iddialardan oluşuyor. Yapılan uyarılar ve açıklamalar fayda etmiyor ne yazık ki.--RapsarEfendim? 13:52, 5 Kasım 2015 (UTC)
Umalım, bu defa fayda sağlar be paşam. Biliyorsun ve biliyorum geçmişte benzer anonimler olmuştu ki mesaj sayfalarında çok sorun yaşamıştık. Bu nedenle anonime bunu da anlattım ama kendisinin farklı bir kullanıcı olduğunu söyledi. Bu nedenle yeniden denemekte zarar görmediğim için deneyeceğim. Umarım, Hasan Tahsin gibi bir sayfayı ortaya koyabilirim. Eğer detaylar konusunda yaptıklarımı değerlendirirsen sevinirim. Bir bak bakalım. Biraz bilgi okudum ama kafa toplamaya ihtiyacım var. Hayırlısı bakalım. --i.e.msj 20:32, 5 Kasım 2015 (UTC)


Bu şahıs denetçi olma görevini vikipedi kullanıcılarını tehdit ederek suistimal etmektedir.şurada görüleceği üzere saldırgan bir üslup kullanarak benim engelleneceğimi söylüyor. Bunun tek nedeni ise Zeynep Kınacı maddesinde yaptığım değişiklik. Sebebini tartışma sayfasına yazdım lakin uzun süre karşıt görüş gelmeyince değişikliğimi yaptım ve kayda değerlik şablonunu ekledim. Gördüğüm kadarıyla bu şahıs yukarıda bir başkasına da aynı şekilde davranmış. Böyle pervasızca tutumlarda bulunduğu için kendisinin görevinin alınmasını rica ediyorum, saygılarımla.--Kadirmesaj sayfam 19:53, 1 Aralık 2015 (UTC)

  • Yorum Yorum Özellikle, kendi mesaj sayfasındaki içeriği silen kullanıcılara sergilenen davranış bazen istinalar gösteriyor. Ayrıca üslup konusunda da sıkıntılar var. Bu politika çıkmadıktan sonra ve herkes için eşit şekilde uygulayacak kullanıcı olmadıktan sonra buradaki şikayetlerin bir sonuca ulaşmayacağı kanaatindeyim. --KediÇobanı🐈 08:22, 2 Aralık 2015 (UTC)
  • KediÇobanı'na aynen katılıyorum. - OkanfanEvet benim? 15:53, 11 Ocak 2016 (UTC)
  • KediÇobanı'na aynen katılıyorum.Manaviko (mesaj) 16:12, 13 Şubat 2016 (UTC)

Bu kullanıcı beyaz liste de olma görevini vikipedi maddelerinde istediği doğrultuda görüşü doğrultusunda kaynaklı kabul görmüş bilgileri silerek istismar ediyor otomotik olarak düzenlmeyi kötü yönde kullanıyor. https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Zazalar&action=history gerekenin yapılmasını rica ediyorum. waxt 11:27, 3 Aralık 2015 (UTC)

  • Yorum Yorum HEY NERDE YETKİLİ YOK MU madde silip karşı sildi gösteriyor otomotik düzeltme yetkisi ile yetkisini kotuye kullanılıyor.

( 07:14, 15 Aralık 2015‎ Neribij (Mesaj | Katkılar)‎ . . (33.946 bayt) (-4.295)‎ . . (Waxt tarafından yapılan 16339178 sayılı değişiklik geri alınıyor. Kaynaklı bilgilerin ve resimlerin çıkarılması, daha önce eklenemiş kaynaklı bilgiler üzerinde tahrifat, subjektif bilgi eklenmesi, VP:GÜVEN) (Geri al | teşekkür et) [otomatik olarak kontrol edildi]) waxt 05:07, 20 Aralık 2015 (UTC)

Jumpeaxla egitmeni sikayet ediyorum. İkisi ittifak kurarak islam maddelerine islamohobi propagandasi olacak sekilde davranis sergiliyorlar. Tarafsiz bir ansiklopedide bunlara dur denmeli 5.47.14.170 17:17, 12 Aralık 2015 (UTC)

  • Son iki-üç gündür kullanıcı sayfamda vandal girişimleri olan bu IP 'nin derhal engellenmesi talebimdir. "Yavuz hırsız ev sahibini bastırır" anlayışı ile hareket eden bu tür vandallara fırsat verilmemesi gerektiğine inanıyorum..--Eğitmenmahmut msj 21:43, 12 Aralık 2015 (UTC)
senin kim olduğunu çok iyi bilmekteyim ama derdimi kime anlatayım? Jumpeax (mesaj) 22:44, 12 Aralık 2015 (UTC)
  • Yorum Yorum Ben şikayete mevzu bahis bir durumun olmadığını düşünüyorum. Şikayet eden kişinin, şikayet ettiği kişilerin kullanıcı sayfalarında ve kullanıcı mesaj sayfalarında vandallıklar yaptığını düşünmekteyim. Ayrıca bu ip kullanıcısının (yazdığı "İslam hobiligi sergileyen bu iki sakalliyi vikipedide istemiyoruz!!!!" cümlesindeki gibi) "sakkallılar" hakkında çirkin bir önyargı beslediğini düşünüyorum. Vikipedi insanların şekillerine bakmaz, gerçekçi kaynaklara bakar. Herkese selamlar. --KediÇobanı🐈 12:04, 13 Aralık 2015 (UTC)
  • Yorum Yorum Anonim, birşeylere sinirlenmiş olabilirsin fakat bu yaptığın, en azından şikayeti açış biçimin, yanlış. İlgili şikayete konu olan değişiklik bağlantılarını gönderirsen neye kızmış olduğunu diğer kullanıcılar da anlayabilir. --Yesevi (mesaj) 21:41, 13 Aralık 2015 (UTC)

Konu :Hizmetli Kullanıcı:Kibelenin yetkisini kötüye kullanması[kaynağı değiştir]

Bu sabah İngilizce Wikipediadea Dua maddesinin ingilizcesi çok hoşuma gitti. Acaba Türkçesi nasıl diye bakınca inanamadım. 1. İngilizcesinde dua eden bir müslüman kişi resmi varken bizimkinde farklı bir resim vardı. Hadi tutucu olma dedim. Bu kadar ne gatif yaklaşma dedim. Bir de maddenin içeriklerine baktım ve şok oldum. Hiçbir şey yoktu. Acaba memleket bu kadar ilgisiz mi? dedim. Sayfanın geçmişine baktım. Bir bayan kullanıcı, dua kavramıyla alakalı ku'an ayetlerini ingilizce wikipediden aktarmış. Bizim hizmetli bu açıklayıcı ayetleri hizmet olsun diye TELİF İHLALİ gerekçesiyle hayrına çıkartmış. (...) "Ama bu esaslı bir görevi kötüye kullanmadır." Bilgi ve gereğini wiki camiasının dikkatine sunarım. Teşekkürler ve iyi çalışmalar --94.55.44.117 05:21, 14 Aralık 2015 (UTC)

ben de dahil olmak üzere Türkiyeli Arapların sayfalarına hakaret ve tehdit içerikli yazılar yazmaktadır. Kendisi Kürt fanatizmi ve örgütçülük yaparak Türkiyeli Arapları bu topraklardan kovmak ve öldürmekle tehdit etmektedir. İlk olarak benim şahsi sayfamda kaba bir uslupla alenen nefret söylemi yapmıştır. Daha sonra ise furkanordu isimli kullanıcının sayfasında Ermenileri nasıl öldürdüklerini, aynısını Araplara da yapacaklarını belirterek alenen nefret suçu işlemektedir. Zeynep57 isimli kullanıcıya ise kadın olduğu için yazılı biçimde cinsel istismar uygulamaktadır. Gerekenin yapılmasını arz ederim. Teşekkürler. --Al-Zoromesaj 19:16, 17 Aralık 2015 (UTC)

  • @Al-Zoro kullanıcı vandalizm nedeniyle 1 hafta süreyle engellendi. devam ederse bildirin lütfen. teşekkürler. --kibele 17:53, 17 Aralık 2015 (UTC)


Kendisi hizmetli statusunu kotuye kullanarak hoslanmadigi kullanicilara vikipedi politikalarina aykiri olarak baski uygulamakta ve engellemektedir. İnanin bu sahis vikipediye zarar veriyor. Ego tatmin ediyor. Hemen yaptirim uygulanmali ve gereken yapilmalidir. 5.47.109.176 12:39, 19 Aralık 2015 (UTC)