Toplumsal bakımdan gerekli emek süresi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Toplumsal olarak gerekli emek zamanı, Marx'ın ekonomi politik eleştirisinde, ticarette metaların değişim değerini düzenleyen şeydir. Kısacası, toplumsal olarak gerekli emek zamanı, bir metayı üretmek için mevcut koşullar altında gerçekleştirilmesi gereken ortalama emek zamanı miktarını ifade etmektedir [1]

Adam Smith ve David Ricardo tarafından formüle edilen klasik emek değer teorisindeki bireysel emek saatlerinden farklı olarak, Marx'ın değişim değeri toplumdaki emek-zamanının bir oranı olarak düşünülmüştür.

Marx bu kavramı hesaplama açısından titiz bir şekilde tanımlamamış, ortalama düzeyde emek üretkenliğini metalara yönelik parasal olarak etkin pazar talebi olarak kendini gösteren toplumsal ihtiyaçlarla ilişkilendirmek için özel durumlarda kullanılmasında esnekliğe izin vermiştir.

Sosyal olarak gerekli olan emek ile meta değeri arasında matematiksel bir ilişki kurmak, emek sürecini etkileyen sosyal, fiziksel veya teknik koşulların sürekli değişmesi nedeniyle oldukça güç olmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Indart, Gustavo (1987). "Marx's Law of Market Value". Science & Society. 51 (4): 458-467. ISSN 0036-8237. In Capital, Volume I, Marx (1977a, 47) offers the following definition of socially necessary labour time: The labour-time socially necessary is that required to produce an article under the normal conditions of production, and with the average degree of skill and intensity prevalent at the time.