Eugene V. Debs

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eugene V. Debs
Debs
Kişisel bilgiler
Doğum 5 Kasım 1855(1855-11-05)
Terre Haute, Indiana, ABD
Ölüm 20 Ekim 1926 (70 yaşında)
Elmhurst, Illinois, ABD
Partisi
Evlilik(ler)
Kate Metzel (e. 1885)
İmzası

Eugene Victor "Gene" Debs (5 Kasım 1855 - 20 Ekim 1926) Amerikalı bir sosyalist, politik aktivist, sendikacı, Dünya Endüstri İşçileri'nin (IWW) kurucu üyelerindendir. Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı için 5 kez Amerika Sosyalist Partisi adayı olmuştur.[1] Başkanlık adaylıkları ve işçi hareketleriyle yaptığı çalışmalar sayesinde Debs sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan en tanınmış sosyalistlerden biri oldu.

Siyasi kariyerinin başlarında Demokrat Parti'nin bir üyesiydi. 1884'te Indiana Temsilciler Meclisine Demokrat üye olarak seçildi. Lokomotif İtfaiyecileri Kardeşliği de dahil olmak üzere birkaç küçük sendikayla çalıştıktan sonra, Debs, sendikasını 1888'de CB&Q Demiryoluna karşı on aylık büyük bir grevde yönetti. Debs, ülkenin ilk sanayi sendikalarından biri olan Amerikan Demiryolu Birliği'nin (ARU) kuruluşunda etkili oldu. Pullman Palace Car Company'deki işçiler 1894 yazında maaş kesintileri için bir grev düzenledikten sonra Debs birçok ARU içinde birçok belgeyi imzaladı. ARU tarafından Detroit'in batısındaki çoğu hattı ve 27 eyalette 250.000'den fazla işçiyi etkileyen, ülke çapında Pullman Strike haline gelen, Pullman arabalarıyla trenlerin taşınmasına karşı bir boykot başlattı. İddiaya göre, postayı çalışır durumda tutmak için Başkan Grover Cleveland grevi kırmak amacıyla Birleşik Devletler Ordusunu kullandı. ARU'nun lideri olarak Debs, greve karşı mahkeme emrine karşı geldiği için federal suçlamalardan mahkum edildi ve altı ay hapis yattı.

Hapishanede sosyalist teorinin çeşitli eserlerini okudu ve altı ay sonra uluslararası sosyalist hareketin kararlı bir taraftarı olarak ortaya çıktı. Debs, Amerika Sosyal Demokrasisi'nin (1897), Amerika Sosyal Demokrat Partisi'nin (1898) ve Amerika Sosyalist Partisi'nin (1901) kurucu üyesiydi. Debs, 1900 (oyların yüzde 0,6'sını kazandı), 1904 (yüzde 3,0), 1908 (yüzde 2,8), 1912 (yüzde 6,0) ve 1920 (yüzde 3,4) olmak üzere beş kez ABD Başkanlığı için Sosyalist aday oldu. Son adaylığı bir hapishane hücresinden olmuştur. Ayrıca 1916'da memleketi Indiana'dan Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'ne adaydı.

Debs, hitabet becerileriyle dikkat çekti ve Amerika'nın I. Dünya Savaşı'na katılımını kınayan konuşması, 1918'de ikinci tutuklanmasına yol açtı. 1918 İsyan Yasası uyarınca suçlu bulundu ve on yıl hapis cezasına çarptırıldı. Başkan Warren G. Harding cezasını Aralık 1921'de değiştirdi. Debs, hapishanede geçirdiği süre boyunca gelişen kardiyovasküler problemler nedeniyle bir sanatoryuma kabul edildikten kısa bir süre sonra 1926'da öldü.

Medyada temsili[değiştir | kaynağı değiştir]

  • John Dos Passos, Debs'i ABD Üçlemesi'ne tarihi bir figür olarak dahil etti. Debs, 42. Paralel'de (1930) diğer figürler arasında yer alır. Dünyanın Endüstri İşçileri ile olan ilişkisi, Mac gibi romandaki kurgusal karakterlerin eylemlerine yol açtı. [ <span title="This claim needs references to reliable sources. (July 2021)">alıntı gerekli</span> ]
  • Gözlerinizden Elli Yıl Önce (1950), Robert Youngson tarafından yönetilen Debs'in tarihi görüntülerini içeren bir belgeseldir.   [ güvenilmez kaynak?]
  • Kurt Vonnegut tarafından yazılan Hokus Pokus'un anlatıcısının adı Debs'in onuruna Eugene Debs Hartke'dir (s. 1).
  • Debs, Harry Turtledove'un Southern Victory Series romanları The Great War: Breakthroughs ve American Empire: Blood and Iron'da yer alır.
  • Demokratik sosyalist Bernie Sanders, siyasi kariyeri hakkında 1979 tarihli bir belgeselde Debs'i seslendiriyor. [2]
  • Kim Newman ve Eugene Byrne tarafından kaleme alınan alternatif tarih koleksiyonu Back in the USSA, Debs'in 1917'de Amerika Birleşik Devletleri'nde komünist bir devrime öncülük ettiği bir dünyada geçiyor.
  • The Plot Against America HBO mini dizisinin üçüncü bölümünde, kurgusal karakterler Herman Levin ve Shepsie Tirchwell, geçmiş ABD Başkanlığı seçimlerinde Debs'e mi yoksa Franklin D. Roosevelt'e mi oy verip vermediklerini tartışıyorlar.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • medeni haklar liderlerinin listesi
  • Amerika Birleşik Devletleri başkanı tarafından affedilen veya affedilen kişilerin listesi
  • Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çok yıllık adaylar

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Eugene V. Debs". Time. 1 Kasım 1926. 12 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2007. 
  2. ^ Sanders 1979.

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]