Louis Bonaparte'ın 18 Brumaire'i

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Die Revolution, 1852 yayımı.

Louis Bonaparte'ın 18 Brumaire'i (AlmancaDer 18te Brumaire des Louis Napoleon), Karl Marx tarafından Aralık 1851 - Mart 1852 tarihleri arasında yazılmıştır. İlk defa New York'ta Almanca basılan Die Revolution aylık dergisinde yayımlanmıştır. Daha sonraki basımlarında Louis Bonaparte'in 18 Brumaire'i olarak adlandırılmıştır.

Bir sosyal ve politik tarihçi olarak Marx'ın, tarihsel materyalist bakış açısıyla güncel olayları nasıl analiz ettiğini göstermesi açısından önemlidir.

Marx, eserde 1848'de Fransa'da III. Napolyon'u 10 Aralık seçimleri ile iktidara getirecek darbeyi organize etmesi sırasında desteğini aldığı lümpen proletarya, oportunistler ve askeri liderleri detaylıca anlattı.[1] III. Napolyon'un gerçekleştirdiği darbeyi, amcası Napolyon Bonapart'ın daha önceden gerçekleştirdiği darbeyle kıyaslar ve daha sonra popüler olacak şu cümleyi yazar: "Hegel, bir yerde, şöyle bir gözlemde bulunur: bütün tarihsel büyük olaylar ve kişiler, hemen hemen iki kez yinelenir. Hegel eklemeyi unutmuş: ilkinde trajedi, ikincisinde komedi olarak." (ilkinde Napolyon Bonapart kastedilir, ikincisinde de III. Napolyon).

Marx'ın bireyin tarihteki rolünü gösteren ifadesi de bu çalışmada yer alır: "İnsanlar kendi tarihlerini kendileri yaparlar, ama kendi keyflerine göre, kendi seçtikleri koşullar içinde yapmazlar, doğrudan verili olan ve geçmişten kalan koşullar içinde yaparlar."

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Eighteenth Brumaire of Louis Napoleon". 20 Şubat 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]