Rho, İtalya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rho
Citta di Rho
Rho Belediye Sarayı
İtalya üzerinde Rho
Rho
Rho
Ülkeİtalya İtalya
BölgeLombardiya
İlMilano
İdare
 • Belediye BaşkanıAndrea Orlandi
Yüzölçümü
 • Toplam22,32 km²
Rakım156 m
Nüfus
 (31 Ağustos 2015)
 • Toplam50,558
 • Yoğunluk2,300/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
Posta kodu
20017
Alan kodu02

Rho (Lombardca: ), kuzeybatı İtalya'da Lombardiya Bölgesi'nde, Milano iline bağlı ve Milano şehrinin merkezinin 14 km kuzeybatısında bulunan bir kent ve bir komün. Rho 31 Mart 1932'de krallık beratı ile "Şehir (Citta d'İtalia)" statüsü ile şereflendirilmiştir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir geleneğe göre "Rho" ismi antik Romalı konsül "Caius Marius"'un "Çimbri" kavmine karşı galip geldiği mevki olan Campi Raudi sözcüğünden gelmiştir. Diğer bir hikâyeye göre şehir Rodos adasından göç edenler tarafından kurulduğu için "Rho" adını almıştır.

Şehrin elimizdeki yazılı kaynaklarda ilk görülmesi MS 846 tarihlidir ve bu belgede "Vicus Raudüs" adlı birkaç evden oluşan bir yerleşke olarak nitelendirilmektedir.

Yaklaşık MS 1000'den itibaren bu yerleşke bir bağımsız komün olarak gelişmeye başladı. 1004'te II. Heinrich (Kutsal Roma İmparatoru)'nun bu şehirde kaldığı belgelenmiştir. 1160'ta imparatorluğa karşı isyan ettiği için şehir İmparator Friedrich Barbarossa tarafından ele geçirilip talan edilip tahrip edilmiştir. Fakat Rho hızla yeniden yapılmıştır. 1313'ta Milano Düklüğü orduları tarafından kuşatılmış; ele geçirilmiş ve şehirliler ya öldürülmüş ya da sürülmüşlerdir. Şehir yeniden canlanmayı başarmıştır.

1511'de şehir bu sefer imparator tarafından tutulmuş bir Landsknecht paralı ordusu tarafından ele geçirilip talan edilmiş ve şehir İspanyol hanedanı idaresine geçmiştir. İspanya Kralı da olan Şarlkent tarafından malikane hakları Visconti sülalesine verilmiştir. 1570'de şehir veba salgını dolayısıyla büyük nüfus kaybetmiştir. 1583'te şehirde bulunan ana kilisede bir İsa resminde gözyaşları görüldüğü için Katolik kilisesi tarafından mucize olduğu kabul edilmiş ve bu resme şehirliler tarafından günümüzde bile bir mucize olarak tapınılmaktadır. 1663'te yeni bir veba salgını ölmüştür ve bu salgın anısına şehrin merkezi olan "Piazza San Vittore Meydanı"'na bir "veba istavrozu" dikilmiştir.

Coğrafi konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Rho şehri Milano'nun 14 km kuzeybatısında bulunup metropoliten büyük Milano'nun bir varoşu sayılmaktadır. Milano varoşları demiryolu sisteminin "S5 hattı" üzerinde bulunur. Şehrin kuzeyinde "Olona Çayı" akar ve bu nehre eskiden şehrin içinden açıkta akıp bağlanan "Bozzente" ve "Lura" dereleri günümüzde üzerleri kapatılarak şehrin atık su sistemi parçası olmuşlardır.

Nüfus gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Rho'nun belediye sınırları içindeki nüfusu (30.9.2009 itibarıyla) 50.648 kişidir. Rho şehri günümüzde büyük metropoliten Milano şehrinin bir varoşu haline gelmiştir. 19. yüzyıl ve 20. yüzyılda Rho'nun belediye sınırları içindeki nüfusunun gelişmesi şu gösterimde görülebilir:[1]

Kişi

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Rho şehri 19. yy sonu ve 20.yy. başlarında İtalya'nın kuzeyinde özellikle Lombardiya'da görülen sanayi devriminin çok uygun bir örneğidir. Rho şehrinden birçok büyük fabrika ve sanayi tesisi geliştirilmiştir. Bunlardan bazıları hâlâ çalışmaktadır. Ama birçoğu pazarların kaybolması dolayısıyla kapatılmıştır.

Bunlardan bir örnek 1904'te kurulan büyük "Muggiani Pamuklu Fabrikası"'dır ve günümüzde bir "sanayi arkeolojisi" anıtı örneği olarak ayakta tutulmaktadır. 1905'te kurulan ve 1932'de revize edilen "Bönechi Boyahane" fabrikası ve sonradan kurulan suni ipek fabrikası kapanmış son yıllarda yıkılmışlardır. "El Condor" şirketi tarafından kurulan; sonra "Shell" ve "Agıp" tarafından işletilen, 1948'de yapılmaya başlayan ve 1953'te açılan ve Cenova limanından gelen ham petrolü işleyen büyük "Petrol Rafinerisi"'nin üretimi 1980'li yıllarda, devamlı doğa kirliliğine yol açtığı şikayetleri dolayısıyla, azaltılmaya başlamış ve rafineri 1992'de kapatılmış ve üzerinde bulunduğu arazi kirliklerden temizlenmiştir.

2004'te dünyanın en büyük ticaret fuarlarından biri olan "Fiera Milano (Milano Ticaret Fuarı)" için fuar sergi merkezi Rho civarına nakledilip 345,000 m<süp>2</süp> büyük bir alanda yerleşmiştir.

Komşu komünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Rho komünü şu komünlerle sınır komşusudur:Arese, Cornaredo, Lainate, Milano, Pero, Pogliano Milanese, Pregnana Milanese, Settimo Milanese

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak: İtalyanca Wikipedia "Rho" maddesi 5 Aralık 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]