Afragola

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Afragola
Comune di Afragola
Afragola Belediye Sarayi
İtalya üzerinde Afragola
Afragola
Afragola
Ülkeİtalya İtalya
BölgeCampania
İlNapoli (NA)
İdare
 • Belediye BaşkanıClaudio Grillo
Yüzölçümü
 • Toplam17,9 km²
Rakım43 m
Nüfus
 (28 Şubat 2017)
 • Toplam64,470
 • Yoğunluk3,600/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Posta kodu
80021
Alan kodu081

Afragola (Napoli lehçesi: Afravóla, Afragola lehçesi: Afraóra), güney İtalya'da Campania Bölgesi'nde, Napoli iline bagli ve Napoli şehrinin merkezine 15 km uzaklikta bulunan bir kent ve bir komün. Afragola'nın "Şehir (Citta d'Italia)" olma statüsü 5 Ekim 1935'te İtalya Kralı II. Vittorio Emmanuele tarafından verine berata dayanmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Afragola'nın bulunduğu mevkinin Samnitler tarafından yerleşildiği arkeologlar tarafından kazılan bazı M.Ö.4-M.Ö. 3. yy. mezarlarından; özellikle şehir içinde Cantarillo semtinde 1962'de bulunun içerisi renkli duvar tablolu mezar ve şehrin Sanguineto mezarlığındaki bazı mezarlardan anlaşılmaktadır

Afragola şehrinin kuruluşu ise geleneksel olarak 1140'ta Norman Sicilya kralı II. Rugerro'ya atfedilmektdir. Bu kralın askerlerine bu bölgedeki üzerinde tarım yapılmayan toprakları bağışladığı ve bunların şehrin nüvesini teşkil ettiği kabul edilmektedir. Şehrin Belediye Sarayı'nda bu konuyu işleyen 1855 tarihli ressam "Augusto Moriani"nin hazırladığı bir fresko tablo bulunmaktadır. Fakat 19. yy. dan itibaren tarihçiler bunun gerçek olmayan bir mit olduğunu iddia etmişlerdir. Olasılıkla Afragola bu mevkide bulunan (Arcopinto, Cantarello, Casavico, San Salvatore manastırı, Archora) adlı küçük kırsal köysel yerleşkeler ve bu köylerin civarında bulunan kiliseler arasındaki arazilerin nüfusun büyümesi ile birleşip şehirleşmesinden ortaya çıkmıştır.

"Afraore" veya "Afraora" ismi verilen bu kent ilk yazılı belgeler 12. yy ilk yarısında görülmektedir. Sonraki belgelerde bu yerleşke Afragone, Afraolla, Fraolla, Afrangola olarak da anılmaktadır. Bazı geleneklere göre şehir ismi İtalyanca "fragola (çilek)" sözcüğünden şehrin bulunduğu arazide çok yetiştirilen bu bitkiden ortaya çıkmıştır. Diğer bir açıklama ise isim aslının Latince "fragom (gürültülü)" sözcüğü olduğudur.

Şehrin arazisinin ve üzerindeki binaların kimin sahipliğinde olacağı (Napoli Başpiskoposluğu'na mı yoksa yerel soylu ailelere mi ait olduğu) Orta Çağ'da büyük tartışma ve mücadeleler yaratmıştır. Şehirdeki bazı binaların Napoli Başpiskoposluğuna ait olduğu bilinmektedir. Bazı araziler değişik Orta Çağ asıl arazi sahiplerinin malikanelerine ait olarak üzerlerinde feodal haklar bulunmaktadır. Diğer araziler Krallığın feodal malikanesinesine ait olduğu bilinmektedir. Diğer taraftan yerel ahali için "Universitas" adı verilen bir cemiyet kuruluşu bulunmakta ve bu kuruluş bir "Syndius" tarafından idare edilmekteydi. 1576'da Krallık malikane haklarını bu "Universitas" satın almıştır, ama Kral şahsen "Snydicus"'a bir üye seçeceği de bu satış anlaşmasında kaydedilmiştir.

1639'da Napoli'de Aragon Krallığı hükümdar naipliği yapan "Medina Dükü" Otuz Yıl Savaşları'nda kullandığı İspanyol ordusunun finansmanı için şehirde Krallığa ait olan evleri satmak zorunda kalmış ve şehir ahalisinin bu evleri satın almak için büyük meblağlar bulmaları gerekmiştir.

1799'da Afragola Fransızlar gayretiyle Napoli Krallığı yerine kurulan Napoli Cumhuriyeti'ne katılmış ve şehir merkezi olan "Piazza Müniçipio"'ya hürriyet bayrağı asılmıştır.

1809da Afragola'da Napoli Krallığı bölgesinde ilk yerel demokratik idare kurulmuş ve "Ceasr Castaldo" adlı kişi seçilen belediye tarafından belediye başkanlığına getirilmiştir.

İki dünya savaşı arasında Faşist hükûmet altında diğer büyük İtalyan şehirleri gibi Afragola da Faşist Parti tarafından tayinle gelen bir belediye başkanı tarafından (Afragola'da 1927-1942 döneminde "Louis Ciarmaella") yönetilmiştir. Afragola'ya Şehir (Citta d'İtalia) unvanı bu dönemde 1935'te verilmiştir.

Günümüzde Afragola şehri birçok tipik güney İtalya şehirsel sorunları ile karşı karşıyadır. Bunların başında Napoli gangsterlerinin de karıştığı çöplük sorunları; yüksek işsizlik ve sosyal ve şahsi suçluluk sorunları gelmektedir.

Coğrafi konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Afragola İtalya yarımadasının en mümbit topraklarının bulunduğu Campania;nin ortasında, yani (yani günümüzde büyük bir kısmı Caserta ili'ne dahil olan) antik "Campania Felix" veya "Terra Lavoro" adı verilen düzlük ovada kurulmuştur. Napoli Kralı Burbon'lu III. Karlo tarafından başkenti Napoli ile kraliyet sarayı bulunan Caserta'yi birbirine bağlayan "Via Sennitica" ile antik Roma yolu olan "Via Appia" arasında bulunur. En kısa karayoluyla Napoli'ye 15 km, Caserta'ya 16 km uzaklıktadır.

Günümüzde Afragola komünü güneyde Napoli'yi, doğuda Nolla'yı, kuzey ve batıda Caserta ve Aversa'yı içine alan büyük bir kentsel alan içinde ve hemen hemen tam merkezinde bulunmaktadır. Bu kentsel alan 18 komünden oluşmakta ve nüfusu yaklaşık 800.000 kişiye ulaşmaktadır.

Nüfus gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Afragola'nın belediye sınırları içinde nüfusu (1.3.2010 itibarıyla) 63.874 kişidir. Fakat şehrin şehirsel varoşlarıyla çok daha büyük olduğu' 18 komünden oluşan büyük şehirsel alanın ortasında bulunduğu ve "Napoli'nin kuzey bölgesi" veya "Campania şehirsel alanı" adı verilen bu şehirsel bölge nüfusunun 800.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Afragola komününün alanı 17.99 km² olup böylece Afragola İtalya içinde en yoğun nüfuslu (1.3.2100 3550,52 itibarıyla kişi/ km² ile) komünlerin başında gelmesine yol açar.

19. yy ve 20.yy da belediye sınırları içindeki Afragola'nın nüfusunun gelişmesi şu gösterimde izlenebilir:[1]

Kişi

Görülebilecek turistik yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Afragola'da görülebilecek turistik yerler şunlardır:

  • Basilica di Sant'Antonio
  • Piazza del Municipio
  • Castello
  • Kiliseler:

Komşu komünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Afragola komünü şu komünlerle sınır komşusudur: Acerra, Caivano, Cardito, Casalnuovo di Napoli, Casoria


Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak: İtalyanca Wikipedia "Afragola" maddesi 3 Ağustos 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]