Vittoria, İtalya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vittoria
Città di Vittoria
Vittoria Piazza_del_Poppolo
İtalya üzerinde Vittoria
Vittoria
Vittoria
Ülkeİtalya İtalya
BölgeSicilya Özerk Bölgesi
İlRagusa ili
İdare
 • Belediye BaşkanıFrancesco Aiello
Yüzölçümü
 • Toplam181,31 km²
Rakım168 m
Nüfus
 (30 Kasım 2016)
 • Toplam64,212
 • Yoğunluk350/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Posta kodu
97019
Alan kodu0932

Vittoria, İtalya'da Sicilya Özerk Bölgesi'nin güneyinde, Ragusa ili'ne bağlı bir kent ve bir komün.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehri 24 Nisan 1607'de Kontes Vittoria Colonna Henriquez-Cabrera tarafından kurulmuştur. Bu kontesin çok yüksek mevkilerde bir İspanyol asılı ("Kastilya Amirali", "Medina de Rioseco Dükü" ve "Modica Kontu") olan kocası Luigi III İspanya Kralı'nın 1599'da evlenmesi dolasıyla büyük masraflar yapmış ve bundan sonra hemen ölmüş olduğu için kontes büyük mali sıkıntılar içine girmişti. Kontes ailenin mali sıkıntılarından kurtulmak için, İspanya Kralı'ndan Sicilya'da yeni bir şehir kurmak için 1607'de imtiyaz almayı başardı. Bu yeni şehre Kontes'in adı dolayısıyla Vittoria adı verildi ve Sicilya'nın güneyinde eski bir kalıntı olan Kamarina'da şehri yerine kurulmaya başlandı. Yeni şehrin nüvesi, ortasında bulunan eski bir şato ve bir kilise oldu. Vittoria Colonna sonradan İspanya'ya çekildi ve 1633'te orada öldü.

Vittoria şehri 1863'te onun anısına bir tiyatro yatırdı. 1990'da Kontes'in naaşı İtalya'ya Vittoria şehrine nakledilip şehirdeki San Giovanni Kilisesi'ne gömüldü.

1693'te bir deprem şehri yerle bir etiyse de şehir yeniden yapıldı ve genişlemeye başladı. 1812'de eski Orta Çağ'dan kalma malikane hakları yürürlükten kaldırılıp iptal edilmesi şehrin büyümesine önemli bir katkı yaptı. Şehir o tarihe kadar "Modica Kontluğu" idaresi altında idi ve sonradan onun yerine kurulan yerel idare olan Siraküza iline bağlı Modica komününün bir parçası oldu. Şehrin ve civarının iktisadi gelişmesi hızla devam etti. 1927'de Ragusa ili kurulunca Vittoria bu ile bağlı bir komün oldu.

Coğrafi konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Vittoria'nın Ragusa ili içindeki konumu

Komünün bulunduğu konum engebelidir. Şehir denizden ortalama 168 m rakımlıdır. Komünün en yüksek noktası 250 m rakımlı "Monte Calva" olup bu tepenin üzerinden Akdeniz ve Sicilya Boğazı görülmektedir. Şehrin kurulma mevki ise "Boscopiano" adı verilen çok mümbit ovadır ve "Ippari Çayı" ve "Dirillo Çayı" arasında olup bu mevkiye antik Grekler "Plaga Mesopotamian Sicula (Sicilya Mezopotamyası)" adı vermişlerdi. Şehrin güneyinden Ippari Çayı civarında ta sahile kadar çamlık korular bulunup, bunlar bölgesel "Riserva Naturale Pino d'Aleppo (Halep Çamı Doğal Koruma Alanı)" olarak koruma altına alınmıştır. Komüne dahil olan sahil ise genellikle düşük rakımlıdır ama biraz kayalıktır.

Vittoria il merkezi olan Ragusa'dan 27 km; bölge merkezi olan Siraküza'dan 108 km ve Sicilya'nın önemli şehirleri olan Katanya'dan 131 km ve Caltanissetta'dan 117 km uzaktadır.

Nüfus gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Vittoria'nın belediye sınırları içinde nüfusu (1.01.2009 itibarıyla) 63.104 kişidir. 19. yy ve 20.yy'da Vittoria'nın nüfusunun gelişmesi şu gösterimde görülebilir:

Kişi

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüzde Vittoria güneydoğu Sicilya'nın önemli nüfus merkezi olup bu nüfus için gerekli çeşitli hizmet sektörü ihtiva etmektedir.

Şehir 168 m rakımlı olmakla beraber şehre bağlı ve şehir merkezinden yaklaşık 11 km uzakta bir semt olan "Scoglitti" Gela Körfezi'nde bir limandır. Bu semt ve civarındaki plajlar yazlık turist merkezleridir. Ayrıca bu semt limanından yapılan balıkçılık şehir ekonomisine önemli katkı yapar.

Şehir önemli bir tarım üretim merkezidir. Şehir civarındaki tarımda seracılık çok önem kazanmıştır ve Vittoria seracılıkta güney İtalya'da başta gelmekte ve hem İtalya ve tüm Avrupa pazarları için domates, patlıcan, biber ve kabak yetiştirilmektedir. Bağcılık ve zeytincilik önemli tarım alanlarıdır. Zeytinyağı ve şarap üretimi çok ileridir ve "Cerasuolo" tescilli isimli şarabi çok ünlüdür. Çiçekçilik tarımı da önemli olup Vittoria ürettiği karanfillerle isim yapmıştır.

Komşu komünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Vittoria komünü şu komünlerle sınır komşusudur: Acate, Chiaramonte Gulfi, Comiso, Ragusa

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Vittoria şu kentlerle kardeş şehir bağlantısı kurmuştur:

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]