Cerignola

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cerignola
Comune di Cerignola
Cerignola eski Belediye Sarayi "Palazzo Carmelo"
İtalya üzerinde Cerignola
Cerignola
Cerignola
Ülkeİtalya İtalya
BölgePuglia
İlFoggia
İdare
 • Belediye BaşkanıFrancesco Bonito
Yüzölçümü
 • Toplam593,71 km²
Rakım120 m
Nüfus
 (30 Kasım 2017)
 • Toplam58,534
 • Yoğunluk99/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Posta kodu
71042
Alan kodu0885

Cerignola, güney İtalya'da Puglia Bölgesi'nde, Foggia iline bağlı ve Foggia şehrinin merkezinin 40 km güneydoğusunda bulunan bir kent ve bir komün. Komünün yüzölçümü 593.71 km² olup İtalya içinde alan bakımdan Roma ve Ravenna komünlerinden sonra üçüncü büyük alanlı komündür.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Cerignola antik Romalı belgelerinde önemli Romalı merkezleri olan Beneventum ile Brindisium'i bağlayan ve İmparator Trajan tarafından yaptırılan "Via Traiana" üzerinde bulunan "Canusium (bugünkü Canosa" ile "Herdonıae (bugünkü Ordona)" arasında bulunan "Furfane" adı verilen bir menzil istasyonu olarak görülmektedir. Roma İmparatorluğu döneminde "münicipium" statüsü taşımaktaydı. O dönemlerde de şehir civarı İtalya'nın önemli tarım ve tarım mamülleri ticaret merkezlerinden biri idi.

M.S. 300 yıllarından "Kerin " veya "Cerina" olarak bilinen ve Batı Roma İmparatorluğu çöküşü ve Bizanslıların İtalya'yı fethin dönemlerinde şehir tarımda önemini korumuştur. Normanların güney İtalya'yı fethiyle "Ceriniola (veya Keriniola)" adıyla önemli bir Norman merkezi oldu. Anjou hanedanının idaresi sırasında şehrin "Via Traiana" üzerindeki stratejik önemi görülüp şehir özellikle tarım ve ticaret alanlarında büyük gelişme gösterdi. 1418'de şehrin malikanelik hakları "Caraçcıolo Sülalesi"'ne geçti.

1503'te Napoli'den gelen "Gonzalo de Cordoba" komutasındaki bir İspanyol-Napoli Krallığı ordusu "6. Nemours Dükü" komutasında olan bir Fransız ordusunu şehir yakınlarında yapılan "Cerignola Muharebesi"'nde yendi. Bu galibiyet İspanyolların Napoli Krallığı'nı ellerinde tutmalarını garanti etti.

1731'de şehir büyük bir deprem geçirdi ve büyük hasar gördü. Fakat yeniden moda olan Barok stili mimarı ile yapıldı.

19. yy. başları şehir etrafında arazilerini sulanması ile yeni arazilerin tarıma açılması ile tarım üretimi artırıldı ve bu şehrin büyüyüp gelişmesine önayak oldu. Şehir ve civarında bulunan bağlar alanı artırıldı ve şehir özel ismi tescilli olan "Rosso di Cerignola" adlı bir kırmızı şarap üretimi ile ün yaptı. Tarım bu şehir için sonraki dönemlerde de başlıca ekonomik dayanağı oldu.

II. Dünya Savaşı'nda 1943'te İtalya müttefiklere teslim olduktan sonra Cerignola şehri yakınlarında bir askeri hava alanı yapılarak 1944-45 yıllarında şehir Amerikan Karaordusu Hava Gücünün 461. Bombardıman Grubu için uzun menzilli bombardıman uçakları üssü oldu.

Bu savaştan sonra da tarım üretimi şehir için başlıca ekonomik geçim alanı oldu. Fakat İtalya'nın hızla modern sanayilerde yatırımlarla gelişmesine paralel olarak Cerignola'da özellikle tarım mamülleri sanayileri ve diğer sanayiler de geliştirildi.

Coğrafi konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Cerignola komününün Foggia ili içindeki konumu
Uydudan Cerignola ve civarı

Cerignola şehri "Oflanto Vadisi"nde "Oflanto Çayı" ile "Carapelle Çayı" arasında bulunan "Aşağı Tavoliere" havzasının güney kısmında kurulmuştur. "Tavoliare havzası" Puglia bölgesindeki en mümbit ve en büyük alanlı tarım alanıdır.

593.71 km² gibi büyük alanlı olan Cerignola komünü rakımı 2 metre ile 285 metre arasında değişmektedir. Şehrin merkezi deniz kıyısında değildir.

Şehir eski Sicilya Krallığı ve Napoli Krallığı eyaleti olan "Capitanta" bölgesinde ikinci büyük nüfuslu şehirdir. Şehir yüzyıllarca bir Başpiskoposluk merkezi olmuştur.

Şehrin iklimi tipik bir kara iklimi olup yazları yüksek ışılı sıcak; kışları epeyce soğuk ve karlı iklime haizdir ve sıcak ve soğuk mevsimler arasındaki ortalama işi farkı yaklaşık 16 °C derecedir. Yıllık yağış ortalaması 600 mm olup bu düşük yağışın çoğu Eylül ile Şubat arasında görülür ve yazlar çok az yağışlıdır bazen de hiç yağışsız geçer. Bu nisbi yağışsızlık ve civardaki toprak tabakasının yüzeydeki suları çekmesi dolayıyla şehir civarında önemli şu taşıyan akarsu bulunmaz. Bu susuzluk Cerignola ve Tavoliare havzasında tarıma aksi tesir yaparsa da "Ofanto Çayı" üzerine yapılan su toplama barajı ve golü ve buna bağlı sulama tesisleri ile doğal susuzluğa bulunmuştur.

Batı ve kuzeydeki dağlık Gargano ve Altapeninler dolayısıyla şehir "Mistral" rüzgarlarına açıktır. Yazın ise sıcak "fohn" rüzgarları ve bazen Balkanlardan gelen Bora rüzgarına maruz kalır.

Nüfus gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Cerignola'nin belediye sınırları içinde nüfusu (30.11.2010 itibarıyla) 59.098 kişidir. 19. yy ve 20.yy da Cerignola'nin nüfusunun gelişmesi şu gösterimde görülebilir:[1]

Kişi

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]


Görülebilecek turistik yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Cerignola'da görülebilecek turistik yerler şunlardır:

Komşu komünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Cerignola komünü şu komünlerle sınır komşusudur: Ascoli Satriano, Canosa di Puglia (BT), Carapelle, Lavello (PZ), Manfredonia, Ordona, Orta Nova, San Ferdinando di Puglia (BT), Stornara, Stornarella, Trinitapoli (BT), Zapponeta

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Cerignola'nin şu kentlerle kardeş şehir bağlantıları bulunmaktadır:

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak: Italyanca Wikipedia "Cerignola" maddesi 25 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]