Macaristan başbakanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Macaristan Başbakanı sayfasından yönlendirildi)
Macaristan Başbakanı
Magyarország miniszterelnöke
Başbakan tarafından kullanılan arma[1]
Görevdeki
Viktor Orbán

29 Mayıs 2010 tarihinden beri
AtayanUlusal Meclis tarafından seçilir
Görev süresi4 yıl
Oluşum17 Mart 1848
Açılışı yapanLajos Batthyány
MaaşMilletvekili maaşı dahil yıllık 25.680.000 MF[2]
WebsitesiBaşbakanlık Ofisi

Macaristan Başbakanı (Macarca: miniszterelnök) Macaristan'da hükûmetin başıdır. Başbakan ve kabine, parlamentoya, siyasi partilerine ve nihayetinde seçmenlere yönelik politika ve eylemlerinden toplu olarak sorumludur. Makamın şu anki sahibi, 29 Mayıs 2010'dan beri hizmet veren Fidesz - Macar Yurttaş Birliği'nin lideri Viktor Orbán'dır.[3]

Macaristan Anayasası'na göre, Başbakan Macaristan Cumhurbaşkanı tarafından aday gösterilmekte ve resmi olarak Ulusal Meclis tarafından seçilmektedir. Anayasa gereği, Cumhurbaşkanı, Millet Meclisi'nde sandalye çoğunluğunu kazanan siyasi partinin liderini Başbakan olarak aday göstermelidir.[4] Mecliste çoğunluğu olmayan bir parti yoksa, başkan mecliste temsil edilen tüm partilerin liderleriyle müzakere eder ve mecliste çoğunluğu komuta etme olasılığı en yüksek olan kişiyi aday gösterir. Uygulamada, bu durum ortaya çıktığında, başbakan seçimde çok sayıda oy alan partinin lideri veya iktidar koalisyonunun önde gelen kişisidir. Başbakan, Macaristan Anayasasına uygun olarak yürütme dalında kendisine “Hükümetin genel politikasını tanımlama” yetkisini veren öncü bir role sahiptir. Başbakan, Bakanlar Kurulunu seçer ve onları görevden alma hakkına sınırlı olarak sahiptir. Kabine adayları, istişare amaçlı açık oturumlarda bir veya daha fazla parlamento komitesinin huzuruna çıkarlar. Daha sonra parlamento tarafından yapılan oylamadan güvenoyu almaları ve başkan tarafından resmen onaylanmaları gerekiyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "2011. évi CCII. törvény Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről" [Act CCII of 2011 on the Use of the Coat of Arms and Flag of Hungary and on State Awards]. CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye (Macarca). 10 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  2. ^ "How much cost is the PM's work? And others? 2,14 million HUF per month, annually 25,68 million.(Hungarian)". 16 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2018. 
  3. ^ "Members of the Government". 19 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2018. 
  4. ^ "The Fundamental Law of Hungary (English)" (PDF). Hungarian State. 29 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Mayıs 2017.