En büyük imparatorluklar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu liste, dünya tarihindeki en büyük imparatorluklar listesidir. Bununla birlikte hangi ülkenin "imparatorluk" olarak ele alınması kararı zor ve tartışmalarla dolu olduğu için bu liste tam olarak kesin değildir.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

İmparatorluk Yüzölçümü (milyon km²) Dünya yüzölçümünün %'si Yıl
Britanya İmparatorluğu 35.5[1] %23,84 01920 1920[1]
Moğol İmparatorluğu 24.0[1][2] %16,11 01270 1270[2] veya 01309 1309[1]
Rus İmparatorluğu 22.8[1][2] %15,31 01895 1895[1][2]
Qing Hanedanı 14.7[1][2] %9,87 01790 1790[1][2]
İspanyol İmparatorluğu 13.7[1] %9,2 01810 1810[1]
İkinci Fransız sömürge imparatorluğu 11.5[1] %7,72 01920 1920[1]
Abbasi Halifeliği 11.1[1][2] %7,45 00750 750[1][2]
Emevi Halifeliği 11.1[1] %7,45 00720 720[1]
Yuan Hanedanı 11.0[1] %7,39 01310 1310[1]
Portekiz İmparatorluğu 10.4[3] %6,98 01815 1815[3]
Büyük Hun İmparatorluğu 9.0[2][4] %6,04 MÖ 176[2][4]
Brezilya İmparatorluğu 8,337[5] %5,6 01889 1889[5]
Japon İmparatorluğu 7.4 %3,34 1942
Doğu Han Hanedanı 6.5[4] %4,36 00100 100[4]
Ming Hanedanı 6.5[1][2] %4,36 01450 1450[1][2]
Raşidun Halifeliği 6.4[1] %4,3 00655 655[1]
Göktürk Kağanlığı 6.0[2][4] %4,03 00557 557[2][4]
Altın Orda Hanlığı 6.0[1][2] %4,03 01310 1310[1][2]
Batı Han Hanedanı 6.0[2][4] %4,03 MÖ 50[2][4]
Ahameniş İmparatorluğu 5.5[2][4] %3,69 MÖ 500[2][4]
Tang Hanedanı 5.4[1][2] %3,63 00715 715[1][2]
Makedon İmparatorluğu 5.2[2][4] %3,49 MÖ 323[2][4]
Osmanlı İmparatorluğu 5.2[1][2] %3,49 01683 1683[1][2]
Maurya İmparatorluğu 5.0[2] %3,36 -9749 250 BC[2]
Babür İmparatorluğu 5.0[6] %2,69 01700 1700[6]
Roma İmparatorluğu 5.0[2][4] %3,36 00117 117[2][4]
Tibet İmparatorluğu 4.6[1][2] %3,09 00800 800[1][2]
Timur İmparatorluğu 4.4[1][2] %2,95 01405 1405[1][2]
Fatimi Devleti 4.1[1][2] %2,75 00969 969[1][2]
Doğu Göktürk Kağanlığı 4.0[4] %2,69 00624 624[4]
Ak Hun İmparatorluğu 4.0[4] %2,69 00470 470[4]
Avrupa Hun İmparatorluğu 4.0[2][4] %2,69 00441 441[2][4]
Büyük Selçuklu İmparatorluğu 3.9[1][2] %2,62 01080 1080[1][2]
Seleukos İmparatorluğu 3.9[2][4] %2,62 MÖ 301[2][4]
İtalyan İmparatorluğu 3,798[7] %2,55 01938 1938[7]
İlhanlılar Devleti 3.75[1][2] %2,52 01310 1310[1][2]
Harezmşahlar Devleti 3.6[1] %2,42 01218 1218[1]
Çağatay Hanlığı 3.5[1][2] %2,35 01310 1310[1] veya 01350 1350[1][2]
Gupta İmparatorluğu 3.5[2] %2,35 00400 400[2]
Sasani İmparatorluğu 3.5[2][4] %2,35 00550 550[2][4]
Batı Göktürk Kağanlığı 3.5[4] %2,35 00630 630[4]
Birinci Fransız sömürge imparatorluğu 3.4[1] %2,28 01670 1670[1]
Gazne Devleti 3.4[1][2] %2,28 01029 1029[1][2]
Delhi Sultanlığı 3.2[1][2] %2,15 01312 1312[1][2]
Alman sömürge imparatorluğu 3,199[8][9] %2,15 01912 1912[9]
Song Hanedanı 3.1[1][2] %2,08 00980 980[1][2]
Uygur Kağanlığı 3.1[1][2] %2,08 00800 800[1][2]
Batı Jin Hanedanı 3.1[4] %2,08 00280 280[4]
Hazar Hanlığı 3.0[2] %2,01 00850 850[2]
Sui Hanedanı 3.0[4] %2,01 00589 589[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba Rein Taagepera (Eylül 1997). "Expansion and Contraction Patterns of Large Polities: Context for Russia". International Studies Quarterly. Cilt. 41 no. 3: 492–502. doi:10.1111/0020-8833.00053. JSTOR 2600793. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh Turchin, Peter; Adams, Jonathan M.; Hall, Thomas D. (Aralık 2006). "East-West Orientation of Historical Empires". Journal of world-systems research. Cilt. 12 no. 2: 222–223. ISSN 1076-156X. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  3. ^ a b Brzezinski, Zbigniew (2013). Strategic Vision: America and the Crisis of Global Power (İngilizce). New York: Basic Books. s. 10. ISBN 9780465061815. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad Taagepera, Rein (1979). "Size and Duration of Empires: Growth-Decline Curves, 600 B.C. to 600 A.D.". Social Science History. Cilt. 3 no. 3/4: 121–122, 124–125, 127–129, 132–133. doi:10.2307/1170959. JSTOR 1170959. 
  5. ^ a b "Área Territorial Brasileira". www.ibge.gov.br (Portekizce). Brezilya Coğrafya ve İstatistik Enstitüsü. 21 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  6. ^ a b "BBC The Story of India - Episode 5 - The Meeting of Two Oceans". www.youtube.com (İngilizce). PBS. 9 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  7. ^ a b Harrison, Mark (2000). The Economics of World War II: Six Great Powers in International Comparison. Cambridge University Press. s. 3. ISBN 9780521785037. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  8. ^ "Encyclopedia Britannica: Germany from 1871 to 1918". 6 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017. 
  9. ^ a b "Statistische Angaben zu den deutschen Kolonien". www.dhm.de (Almanca). Deutsches Historisches Museum. 10 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2017.