En büyük imparatorluklar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu liste, insanlık tarihindeki en büyük imparatorluklar listesidir. Bununla birlikte hangi ülkenin "imparatorluk" olarak ele alınması kararı zor ve tartışmalarla dolu olduğu için bu liste tam olarak kesin değildir.

En büyük dönemiyle İmparatorluklar[değiştir | kaynağı değiştir]

İmparatorluk Yüzölçümü (milyon km²) Dünya yüzölçümünün %'si Yıl
Britanya İmparatorluğu 35.5[1] %26.35 01920 1920[1]
Moğol İmparatorluğu 24.0[1][2] %17.81 01270 1270[2] veya01309 1309[1]
Rus İmparatorluğu 22.8[1][2] %16.92 01895 1895[1][2]
Qing Hanedanlığı 14.7[1][2] %10.91 01790 1790[1][2]
İspanyol İmparatorluğu 13.7[1] %&0000000000000001.0200001,02 01810 1810[1]
İkinci Fransız Sömürge İmparatorluğu 11.5[1] %&0000000000000000.8500000,85 01920 1920[1]
Abbasi Halifeliği 11.1[1] %&0000000000000000.8200000,82 00750 750[1]
Emevi Halifeliği 11.1[1] %&0000000000000000.8200000,82 00720 720[1]
Yuan Hanedanlığı 11.0[1] %&0000000000000000.8200000,82 01310 1310[1]
Xiongnu Hanedanı 9.0[2][3] %&0000000000000000.6700000,67 -9823 176 BC[2][3]
Brezilya İmparatorluğu 8.337 %0.61 01889 1889[4]
Japon İmparatorluğu 7.4[5]–8.508,11 %&0000000000000000.5500000,55 01942 1942[5][6]
İberya Birliği 7.1[1] %&0000000000000000.5300000,53 01640 1640[1]
Doğu Han Hanedanlığı 6.5[3] %&0000000000000000.4800000,48 00100 100[3]
Ming Hanedanlığı 6.5[1][2] %&0000000000000000.4800000,48 01450 1450[1][2]
Raşidun Halifeliği 6.4[1] %&0000000000000000.4700000,47 00655 655[1]
Göktürk Kağanlığı 6.0[2][3] %&0000000000000000.4500000,45 00557 557[2][3]
Altın Orda Kağanlığı 6.0[1][2] %&0000000000000000.4500000,45 01310 1310[1][2]
Batı Han Hanedanlığı 6.0[2][3] %&0000000000000000.4500000,45 -9949 50 BC[2][3]
Ahameniş İmparatorluğu 5.5[2][3] %&0000000000000000.4100000,41 -9499 500 BC[2][3]
İkinci Portekiz İmparatorluğu 5.5[1] %&0000000000000000.4100000,41 01820 1820[1]
Tang Hanedanı 5.4[1][2] %&0000000000000000.4000000,40 00715 715[1][2]
Makedon İmparatorluğu 5.2[2][3] %&0000000000000000.3900000,39 -9676 323 BC[2][3]
Osmanlı İmparatorluğu 5.2[1][2] %&0000000000000000.3900000,39 01683 1683[1][2]
Kuzey Yuan Hanedanlığı 5.0[1] %&0000000000000000.3700000,37 01368 1368[1]
Roma İmparatorluğu 5.0[2][3] %&0000000000000000.3700000,37 00117 117[2][3]
Xin Hanedanı 4.7[3] %&0000000000000000.3500000,35 00010 10[3]
Tibet İmparatorluğu 4.6[1][2] %&0000000000000000.3400000,34 00800 800[1][2]
Xianbei Konfederasyonu 4.5[7] %&0000000000000000.3300000,33 00200 200[7]
Birinci Meksika İmparatorluğu 4.429[8] %&0000000000000032.87000032,87 01821 1821[8]
Timur İmparatorluğu 4.4[1][2] %&0000000000000000.3300000,33 01405 1405[1][2]
Fatımi Halifeliği 4.1[1][2] %&0000000000000000.3000000,30 00969 969[1][2]
Doğu Göktürk Kağanlığı 4.0[3] %&0000000000000000.3000000,30 00624 624[3]
Hun İmparatorluğu 4.0[2][3] %&0000000000000000.3000000,30 00441 441[2][3]
Babür İmparatorluğu 4.0[1][2] %&0000000000000000.3000000,30 01690 1690[1][2]
Büyük Selçuklu İmparatorluğu 3.9[1][2] %&0000000000000000.2900000,29 01080 1080[1][2]
Seleukos İmparatorluğu 3.9[2][3] %&0000000000000000.2900000,29 -9698 301 BC[2][3]
İtalyan İmparatorluğu 3.825 %&-1000000000000000.0300000,03 01941 1941[9]
İlhanlılar 3.75[1][2] %&0000000000000002.7800002,78 01310 1310[1][2]
Çungar Hanlığı 3.6[7] %&0000000000000000.2700000,27 01650 1650[7]
Çağatay Hanlığı 3.5[1][2] %&0000000000000000.2600000,26 01310 1310[1] veya 01350 1350[1][2]
Sasani İmparatorluğu 3.5[2][3] %&0000000000000000.2600000,26 00550 550[2][3]
Batı Göktürk Kağanlığı 3.5[3] %&0000000000000000.2600000,26 00630 630[3]
Batı Xiongnu Hanedanlığı 3.5[3] %&0000000000000000.2600000,26 00020 20[3]
Birinci Fransız Sömürge İmparatorluğu 3.4[1] %&0000000000000000.2500000,25 01670 1670[1]
Gazneli İmparatorluğu 3.4[1][2] %&0000000000000000.2500000,25 01029 1029[1][2]
Maurya İmparatorluğu 3.4[3]–5.0[2] %&0000000000000000.2500000,25–%&0000000000000000.3700000,37 -9738 261 BC[3] veya -9749 250 BC[2]
Delhi Sultanlığı 3.2[1][2] %&0000000000000000.2400000,24 01312 1312[1][2]
Alman Sömürge İmparatorluğu 3.1 %&0000000000023358.56000023.358,56 01911 1911[10]
Kuzey Song Hanedanlığı 3.1[1][2] %&0000000000000000.2300000,23 00980 980[1][2]
Uygur Kağanlığı 3.1[1][2] %&0000000000000000.2300000,23 00800 800[1][2]
Batı Jin Hanedanlığı 3.1[3] %&0000000000000000.2300000,23 00280 280[3]
Danimarka Sömürge İmparatorluğu 3.0[11] %&0000000000000000.2200000,22 01700 1700[11]
Sui Hanedanlığı 3.0[3] %&0000000000000000.2200000,22 00589 589[3]
Safevi İmparatorluğu 2.9[7] %&0000000000000000.2200000,22 01630 1630[7]
Samani İmparatorluğu 2.85[1][2] %&0000000000000002.1200002,12 00928 928[1][2]
Doğu Jin Hanedanlığı 2.8[3] %&0000000000000000.2100000,21 00347 347[3]
Med İmparatorluğu 2.8[2][3] %&0000000000000000.2100000,21 -9414 585 BC[2][3]
Part İmparatorluğu 2.8[2][3] %&0000000000000000.2100000,21 0[2][3]
Cücen Kağanlığı 2.8[2][3] %&0000000000000000.2100000,21 00405 405[2][3]
Bizans İmparatorluğu 2.7[2]–2.8[3] %&0000000000000000.2000000,20–%&0000000000000000.2100000,21 00555 555[2] veya 00450 450[3]
Hint-İskit İmparatorluğu 2.6[3] %&0000000000000000.1900000,19 00020 20[3]
Liao Hanedanlığı 2.6[1][2] %&0000000000000000.1900000,19 00947 947[1][2]
Grek-Baktriya Krallığı 2.5[3] %&0000000000000000.1900000,19 -9815 184 BC[3]
Sonraki Chao 2.5[3] %&0000000000000000.1900000,19 00329 329[3]
Maratha İmparatorluğu 2.5[2] %&0000000000000000.1900000,19 01760 1760[2]
Belçika Sömürge İmparatorluğu 2.366–2.47 %&-1000000000000000.0200000,02 01941 1941[9] veya 01939 1939[12]
Jin Hanedanlığı (1115–1234) 2.3[1][2] %&0000000000000000.1700000,17 01126 1126[1][2]
Harzemşahlar İmparatorluğu 2.3[2]–3.6[1] %&0000000000000000.1700000,17–%&0000000000000000.2700000,27 01210 1210[2] veya 01218 1218[1]
Qin Hanedanlığı 2.3[3] %&0000000000000000.1700000,17 -9779 220 BC[3]
Hollanda İmparatorluğu 2.1[7] %&0000000000000000.1600000,16 01938 1938[7]
Birinci Fransız İmparatorluğu 2.1[1] %&0000000000000000.1600000,16 01813 1813[1]
Kiev Knezliği 2.1[1][2] %&0000000000000000.1600000,16 01000 1000[1][2]
Memlük Sultanlığı 2.1[1][2] %&0000000000000000.1600000,16 01300 1300[1] veya 01400 1400[2]
Güney Song Hanedanlığı 2.1[1] %&0000000000000000.1600000,16 01127 1127[1]
Üçüncü Portekiz İmparatorluğu 2.1[1] %&0000000000000000.1600000,16 01900 1900[1]
Muvahhid İmparatorluğu 2.0[2]–2.3[1] %&0000000000000000.1500000,15–%&0000000000000000.1700000,17 01200 1200[2] veya 01150 1150[1]
Wei Hanedanı 2.0[3] %&0000000000000000.1500000,15 00263 263[3]
Önceki Qin 2.0[3] %&0000000000000000.1500000,15 00376 376[3]
Önceki Chao 2.0[3] %&0000000000000000.1500000,15 00316 316[3]
Gur Hanedanlığı 2.0[7] %&0000000000000000.1500000,15 01200 1200[7]
İnka İmparatorluğu 2.0[1][2] %&0000000000000000.1500000,15 01527 1527[1][2]
Kuşan İmparatorluğu 2.0[2]–2.5[3] %&0000000000000000.1500000,15–%&0000000000000000.1900000,19 00200 200[2][3]
Liu Song Hanedanlığı 2.0[3] %&0000000000000000.1500000,15 00450 450[3]
Kuzey Wei 2.0[3] %&0000000000000000.1500000,15 00450 450[3]
Batı Roma İmparatorluğu 2.0[3] %&0000000000000000.1500000,15 00395 395[3]
Eyyübi Hanedanlığı 1.7[1]–2.0[2] %&0000000000000000.1300000,13–%&0000000000000000.1500000,15 01200 1200[1] veya 01190 1190[2]
Gupta İmparatorluğu 1.7[3]–3.5[2] %&0000000000000000.1300000,13–%&0000000000000000.2600000,26 00440 440[3] veya 00400 400[2]
Ak Hun İmparatorluğu 1.7[13]–4.0[3] %&0000000000000000.1300000,13–%&0000000000000000.3000000,30 00500 500[13] veya 00470 470[3]
Büveyhi Hanedanlığı 1.6[1][2] %&0000000000000000.1200000,12 00980 980[1][2]
Doğu Wu 1.5[3] %&0000000000000000.1100000,11 00221 221[3]
Kuzey Qi 1.5[3] %&0000000000000000.1100000,11 00557 557[3]
Kuzey Xiongnu 1.5[3] %&0000000000000000.1100000,11 00060 60[3]
Kuzey Zhou 1.5[3] %&0000000000000000.1100000,11 00577 577[3]
Yeni Asur İmparatorluğu 1.4[2][14] %&0000000000000000.1000000,10 -9329 670 BC[2][14]
Doğu Maurya İmparatorluğu 1.3[3] %&0000000000000000.1000000,10 -9789 210 BC[3]
Liang Hanedanlığı 1.3[2][3] %&0000000000000000.1000000,10 00502 502,[3] 00549 549,[3] veya 00579 579[2]
Kaçar İmparatorluğu 1,29 %&0000000000000000.1000000,10 01873 1873[15]
Aksum Krallığı 1.25[2] %&0000000000000000.9300000,93 00350 350[2]
Shang Hanedanlığı 1.25[2][14] %&0000000000000000.9300000,93 -8877 1122 BC[2][14]
Frank Krallığı 1.2[1][2] %&0000000000000000.0900000,09 00814 814[1][2]
Srivijaya İmparatorluğu 1.2[2] %&0000000000000000.0900000,09 01200 1200[2]
Hint-Yunan Krallığı 1.1[3] %&-1000000000000000.0800000,08 -9849 150 BC[3]
Mali İmparatorluğu 1.1[1][2] %&-1000000000000000.0800000,08 01380 1380[1][2]
Lehistan-Litvanya Birliği 1.1[1][2] %&-1000000000000000.0800000,08 01480 1480[2] veya 01650 1650[1]
Murâbıt Hanedanlığı 1.0[2] %&-1000000000000000.0700000,07 01120 1120[2]
Harşa İmparatorluğu 1.0[1][2] %&-1000000000000000.0700000,07 00625 625[1] veya 00648 648[1][2]
Gurjara-Pratihara Hanedanlığı 1.0[1] %&-1000000000000000.0700000,07 00860 860[1]
Kutsal Roma İmparatorluğu 1.0[1] %&-1000000000000000.0700000,07 01050 1050[1]
Hazar Kağanlığı 1.0[1]–3.0[2] %&-1000000000000000.0700000,07–%&0000000000000000.2200000,22 00900 900[1] veya 00850 850[2]
Khmer İmparatorluğu 1.0[1][2] %&-1000000000000000.0700000,07 01290 1290[1][2]
Yeni Mısır Krallığı 1.0[2][14] %&-1000000000000000.0700000,07 -8549 1450 BC[14] veya -8699 1300 BC[2]
Ptolemaios Krallığı 1.0[3] %&-1000000000000000.0700000,07 -9698 301 BC[3]
Karahıtay Hanedanlığı 1.0[1]–1.5[2] %&-1000000000000000.0700000,07–%&0000000000000000.1100000,11 01130 1130[1] veya 01210 1210[2]
İskit Hanedanlığı 1.0[13] %&-1000000000000000.0700000,07 -9599 400 BC[13]
Shu Han 1.0[3] %&-1000000000000000.0700000,07 00221 221[3]
Tahiri Hanedanlığı 1.0[1] %&-1000000000000000.0700000,07 00800 800[1]
Batı Xia 1.0[2] %&-1000000000000000.0700000,07 01100 1100[2]
İsveç İmparatorluğu 0.99[16] %&0000000000000000.7300000,73 01700 1700[16]
Nazi Almanyası 0.824 %&-1000000000000000.0100000,01 01941 1941[9]
Akad İmparatorluğu 0.8[14] %&-1000000000000000.0600000,06 -7749 2250 BC[14]
Avar Kağanlığı 0.8[3] %&-1000000000000000.0600000,06 00600 600[3]
Chu 0.8[3] %&-1000000000000000.0600000,06 -9699 300 BC[3]
Hunlar 0.8[3] %&-1000000000000000.0600000,06 00287 287[3]
Songhay İmparatorluğu 0.8[1] %&-1000000000000000.0600000,06 01550 1550[1]
Hiksoslar 0.65[14] %&0000000000000000.4800000,48 -8349 1650 BC[14]
26. Mısır Hanedanlığı 0.65[14] %&0000000000000000.4800000,48 -9449 550 BC[14]
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu 0.62 %&0000000000004612.8700004.612,87 01905 1905[17]
Endülüs Emevi Devleti 0.6[1] %&-1000000000000000.0400000,04 01000 1000[1]
Birinci Portekiz İmparatorluğu 0.6[1] %&-1000000000000000.0400000,04 01580 1580[1]
Vizigot Krallığı 0.6[3] %&-1000000000000000.0400000,04 00580 580[3]
Zhou Hanedanlığı 0.55[18] %&0000000000000000.4100000,41 -8899 1100 BC[18]
Kurtuba Emirliği 0.5[1] %&-1000000000000000.0400000,04 00756 756[1]
Kosala Krallığı 0.5[3] %&-1000000000000000.0400000,04 -9456 543 BC[3]
Lidya 0.5[14] %&-1000000000000000.0400000,04 -9414 585 BC[14]
Magadha Krallığı 0.5[3] %&-1000000000000000.0400000,04 -9489 510 BC[3]
Orta Mısır Krallığı 0.5[14] %&-1000000000000000.0400000,04 -8149 1850 BC[14]
Yeni Babil İmparatorluğu 0.5[14] %&-1000000000000000.0400000,04 -9437 562 BC[14]
Satavahana Hanedanlığı 0.5[3] %&-1000000000000000.0400000,04 00150 150[3]
25. Mısır Hanedanlığı 0.5[14] %&-1000000000000000.0400000,04 -9284 715 BC[14]
Batı Satraplar 0.5[3] %&-1000000000000000.0400000,04 00100 100[3]
Yeni Hitit Krallığı 0.45[14] %&0000000000000000.3300000,33 -8749 1250 BC-8779 1220 BC[14]
Xia Hanedanlığı 0.45[14] %&0000000000000000.3300000,33 -8199 1800 BC[14]
Fransız Krallığı (Orta Çağ) 0.4[1] %&-1000000000000000.0300000,03 01250 1250[1]
Orta Asur İmparatorluğu 0.4[14] %&-1000000000000000.0300000,03 -8919 1080 BC[14]
Eski Mısır Krallığı 0.4[14] %&-1000000000000000.0300000,03 -7599 2400 BC[14]
Sokoto Halifeliği 0.4[19] %&-1000000000000000.0300000,03 01804 1804[19]
Antik Kartaca 0.3[3] %&-1000000000000000.0200000,02 -9779 220 BC[3]
İndus Vadisi Uygarlığı 0.3[18] %&-1000000000000000.0200000,02 -8199 1800 BC[18]
Mitanni 0.3[14] %&-1000000000000000.0200000,02 -8549 1450 BC-8624 1375 BC[14]
Birinci Babil İmparatorluğu 0.25[14] %&0000000000000000.1900000,19 -8309 1690 BC[14]
Aztek İmparatorluğu 0.22[1] %&0000000000000000.1600000,16 01520 1520[1]
Zulu İmparatorluğu 0.21 %&0000000000000000.1500000,15 01822 1822[20]
Elam İmparatorluğu 0.2[14] %&-1000000000000000.0100000,01 -8839 1160 BC[14]
Frigya 0.2[14] %&-1000000000000000.0100000,01 -9249 750 BC[14]
İkinci İsin Hanedanlığı 0.2[14] %&-1000000000000000.0100000,01 -8869 1130 BC[14]
Urartular 0.2[14] %&-1000000000000000.0100000,01 -9199 800 BC[14]
Orta Hitit Krallığı 0.15[14] %&0000000000000000.1100000,11 -8549 1450 BC[14]
Eski Asur İmparatorluğu 0.15[14] %&0000000000000000.1100000,11 -8269 1730 BC[14]
Eski Hitit İmparatorluğu 0.15[14] %&0000000000000000.1100000,11 -8469 1530 BC[14]
Bornu İmparatorluğu 12,95 %&0000000000000000.1000000,10 01892 1892[21]
Larsa 0.1[14] %&-1000000000000000.0100000,01 -8249 1750 BC-8299 1700 BC[14]
Yeni Sümer İmparatorluğu 0.1[14] %&-1000000000000000.0100000,01 -7999 2000 BC[14]
Tarasca Devleti 0.075[22] %&0000000000000000.5600000,56 01450 1450[22]
Lagaş 0.05[18] %&-1000000000000000.0400000,04 -7599 2400 BC[18]
Sümerler 0.05[14] %&-1000000000000000.0400000,04 -7599 2400 BC[14]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de df dg dh di dj dk dl dm dn Taagepera, Rein (September 1997). "Expansion and Contraction Patterns of Large Polities: Context for Russia" (PDF). International Studies Quarterly. 41 (3): 492-502. doi:10.1111/0020-8833.00053. JSTOR 2600793. 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Temmuz 2020. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de df dg dh di dj dk dl dm dn do dp Turchin, Peter; Adams, Jonathan M.; Hall, Thomas D. (December 2006). "East-West Orientation of Historical Empires" (PDF). Journal of World-Systems Research. 12 (2): 222-223. ISSN 1076-156X. 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Temmuz 2020. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc Taagepera, Rein (1979). "Size and Duration of Empires: Growth-Decline Curves, 600 B.C. to 600 A.D.". Social Science History. 3 (3/4): 121-122, 124-129, 132-133. doi:10.2307/1170959. JSTOR 1170959. 
  4. ^ "Área Territorial Brasileira". www.ibge.gov.br (Portekizce). Brazilian Institute of Geography and Statistics. 23 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2016. A primeira estimativa oficial para a extensão superficial do território brasileiro data de 1889. O valor de 8.337.218 km2 foi obtido a partir de medições e cálculos efetuados sobre as folhas básicas da Carta do Império do Brasil, publicada em 1883. [The first official estimate of the surface area of the Brazilian territory dates from 1889. A value of 8,337,218 km2 was obtained from measurements and calculations made on drafts of the Map of the Empire of Brazil, published in 1883.] 
  5. ^ a b Conrad, Sebastian (2014). "The Dialectics of Remembrance: Memories of Empire in Cold War Japan" (PDF). Comparative Studies in Society and History. 56 (1): 8. doi:10.1017/S0010417513000601. ISSN 0010-4175. JSTOR 43908281. 8 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Temmuz 2020. In 1942, at the moment of its greatest extension, the empire encompassed territories spanning over 7,400,000 square kilometers. 
  6. ^ James, David H. (1 Kasım 2010). The Rise and Fall of the Japanese Empire (İngilizce). Routledge. ISBN 9781136925467. 6 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2018. by 1942, this 'Empire' covered about 3,285,000 square miles 
  7. ^ a b c d e f g h i j Bang, Peter Fibiger; Bayly, C. A.; Scheidel, Walter (2 Aralık 2020). The Oxford World History of Empire: Volume One: The Imperial Experience (İngilizce). Oxford University Press. ss. 92-94. ISBN 978-0-19-977311-4. 
  8. ^ a b Rodríguez, Jaime; Vincent, Kathryn (1997). "The Colonization and Loss of Texas: A Mexican Perspective". Myths, Misdeeds and Misunderstandings: The Roots of Conflict in US-Mexican Relations (First bas.). Wilmington, DE, USA: Scholarly Resources Inc. s. 47. ISBN 0-8420-2662-2. 15 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020. When it was founded in 1821, the Mexican Empire extended over 4,429,000 km2 (not including the 445,683 km2 temporarily added by the short-lived union of the Central American provinces). 
  9. ^ a b c Soldaten-Atlas (Tornisterschrift des Oberkommandos der Wehrmacht, Heft 39). Leipzig: Bibliographisches Institut. 1941. ss. 8, 32. 
  10. ^ "Encyclopaedia Britannica, 11th Edition, Volume 11, Slice 7, "Geoponici" to "Germany (part)"". www.gutenberg.org. 1911. 21 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. Area English Sq. m. [...] German Empire: 208,780
    [...]
    Area (estimated) sq. m. [...] Total dependencies: 1,006,412
     
  11. ^ a b Korchmina, Elena; Sharp, Paul (Haziran 2020). "Denmark and Russia: What can we learn from the historical comparison of two great Arctic agricultural empires?" (PDF). European Historical Economics Society. s. 3. 8 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Temmuz 2020. Around 1700, the Danish Empire covered around 3 million square kilometers 
  12. ^ Townsend, Mary Evelyn; Peake, Cyrus Henderson (1941). European Colonial Expansion Since 1871 (İngilizce). J.B. Lippincott. s. 19. 19 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2020. 
  13. ^ a b c d Turchin, Peter (2009). "A theory for formation of large empires" (PDF). Journal of Global History (İngilizce). 4 (2): 202. doi:10.1017/S174002280900312X. ISSN 1740-0228. 31 Ocak 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2020. 
  14. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az Taagepera, Rein (1978). "Size and Duration of Empires: Growth-Decline Curves, 3000 to 600 B.C." (PDF). Social Science Research. 7 (2): 182-189. doi:10.1016/0049-089x(78)90010-8. ISSN 0049-089X. 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Temmuz 2020. 
  15. ^ Hughes, William (1873). A Class-book of Modern Geography: With Examination Questions (İngilizce). G. Philip & Son. s. 175. 26 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. In size it is about 500,000 square miles 
  16. ^ a b Sundberg, Ulf (2018). Swedish defensive fortress warfare in the Great Northern War 1702-1710 (PDF). Åbo: Åbo Akademis förlag. s. 26. ISBN 978-951-765-897-3. OCLC 1113941754. 3 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. In 1700, the Swedish Empire covered a land area of 990,000 square kilometers and had 2,500,000 inhabitants. 
  17. ^ Encyclopaedia Britannica, 11th Edition, "Austria, Lower" to "Bacon" Volume 3, Part 1, Slice 1 (İngilizce). 12 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2019. It occupies about the sixteenth part of the total area of Europe, with an area (1905) of 239,977 sq. m. 
  18. ^ a b c d e f Taagepera, Rein (1978). "Size and duration of empires: Systematics of size" (PDF). Social Science Research (İngilizce). 7 (2): 116-117. doi:10.1016/0049-089X(78)90007-8. ISSN 0049-089X. 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Temmuz 2020. 
  19. ^ a b Wesseling, H. L. (23 Ekim 2015). The European Colonial Empires: 1815-1919 (İngilizce). Routledge. s. 93. ISBN 978-1-317-89507-7. 8 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2020. Islam spread quickly in Hausaland, which, after the jihad of 1804, was incorporated into the Sokoto Caliphate, a vast empire of 400,000 square kilometres. 
  20. ^ Gluckman, Max (1960). "The Rise of a Zulu Empire". Scientific American. 202 (4): 162. Bibcode:1960SciAm.202d.157G. doi:10.1038/scientificamerican0460-157. ISSN 0036-8733. JSTOR 24940454. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2020. By 1822 he had made himself master over 80,000 square miles 
  21. ^ Hughes, William; Williams, J. Francon (1892). A Class-book of Modern Geography: With Examination Questions, Notes, & Index (İngilizce). G. Philip & son. s. 281. 30 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. It has an area of perhaps 50,000 square miles. 
  22. ^ a b Blanford, Adam Jared (2014). "Rethinking Tarascan Political and Spatial Organization" (PDF). Anthropology Graduate Theses & Dissertations. University of Colorado Boulder: 6. 13 Şubat 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2020. By A.D. 1450, the Tarascan Uacúsecha were leaders of an empire that spanned 75,000 square kilometers of west Mexico