Üç İmparatorluk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çin tarihi
Çin Tarihi
Çin Tarihi
Üç İmparatorluk (262)

Üç İmparatorluk dönemi (basit: 三国, geleneksel: 三國, pinyin: Sānguó, 220 - 280 ya da 184 - 280), 220'de derbeylerden Cao Cao, Cao Pi'nin Batı Han Hanedanı'nın son imparatoru Xian di'den tahtını teslim alarak Kuzey Çin'de Vey hanedanını kurmasıyla başlayarak derbeylerden Liu Bei’nin bugünkü Sichuan’da kurduğu Şu ile yine derbeylerden Sun Jian’nun oğlu ve Sun Ce'nin küçük kardeşi olan Sun Quan Güney Çin'de kurduğu Vu olmak üzere üç ülkenin güç mücadelesi yaşadındığı dönem.

Vey Hanedanı’nın yönetimini benimseyen vazirlerinden Sima Yi'nin torunu Sima Yan (236 - 290, taht: 265 - 290) Vey Hanedanının yerini kurulan Batı Jin Hanedanı'nın Vu Hanedanı'nı yıkmasıyla bitmiştir.

184'te günümüz Taoizm'inin kaynaklarından olduğu düşünülen ve Zhang Jiao (張角 Zhāng Jiǎo)’nun başlattığı Taipin dao'ya dayanarak meydana gelen Sarı Türbanlılar isyanı'ı bu dönemin başlangıcı olarak sayan görüşler de yaygındır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

İlgili roman[değiştir | kaynağı değiştir]

Luo Guanzhong, Üç İmparatorluk Romanı 羅貫中, "三國演義"

İlgili anime[değiştir | kaynağı değiştir]

Mitsuteru Yokoyama, 'Sangoku shi' (İngilizce: Romance of the Three Kingdoms) 1. bölüm11 Mart 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.