Kurlandiya'nin kolonileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kurlandiya ve Semigalya Dükalığı
Afrika'daki Kuronya yerleşimleri
Amerika kıtasındaki Kuronya yerleşimleri (Tobago'daki Yeni Courland)

Kurlandiya'nın Kolonileri ya da Kurlandiya'nın kolonizasyon girişimleri, Kurlandiya ve Semigalya Dükalığı'nın (bugün Letonya'nın bir parçası) kolonizasyon çabalarını ifade eder. Küçük ama varlıklı olan Dükalık, Avrupa'nın Batı Afrika ve Karayipler'deki kolonileştirme girişimlerinde mütevazı bir rol üstlenmiştir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Alman İmparatorluğu kurulmadan önce çok daha büyük bir Alman kolonileşme gücüne sahip olan Brandenburg gibi Kurlandiya'nın da Avrupalı bir haçlı geçmişi vardı. Koloniler, Kurlandiya ve Semigalya Dükü Jakob'un yönetiminde kurulmuştu ve Letonya'nın iki kolonisinden biriydi. İkinci koloni ise Afrika'daki Gambiya Nehri idi. Hükümdarlığı sırasında (1642-1682) Dükalık, tüm büyük Avrupa güçleriyle ticari ilişkiler kurdu.

Jakob, Windau (bugün Ventspils) ve Libau'daki (bugün Liepāja) ana limanlarıyla Avrupa'nın en büyük ticaret filolarından birini kurdu. Filosu, yerleşimcilerin Tobago'da ilk koloniyi kurdukları 1637 gibi erken bir tarihte Batı Hint Adaları'na seferler yaptı. İlk koloni başarısız oldu, ancak 1639'da koloni yeniden kuruldu.

1651 yılında Kurlandiya ve Semigalya, Afrika'da Gambiya Nehri'ndeki Aziz Andrew Adası'nda bir koloni elde etti ve adada Jakob Kalesi'ni inşa etti. Dükalık ayrıca Aziz Mary Adası (günümüz Banjul) ve Jillifree Kalesi'ni de içeren ek toprakların kontrolünü ele geçirdi. Courland ve Semigallia'nın kolonileri şeker, tütün, kahve, pamuk, zencefil, çivit, rom, kakao, kaplumbağa kabukları ve tropik kuşlar ile bunların çok aranan tüylerini ihraç ediyordu. Sonunda Dükalık bu toprakların kontrolünü on yıldan daha kısa bir süre elinde tutmayı başaracak ve koloniler 1664 yılında resmen İngiltere 'ye devredilecektir.

Jakob'un 1658'den 1660'a kadar İsveç Ordusu tarafından esir tutulduğu Kuzey Savaşları sırasında, Kurlandiya ve Semigalya'nın zayıf savunması sebebi ile koloniler kaybedildi. Savaşın sona ermesinin ardından Tobago adası, Kurlandiya'ya iade edildi. Ancak Dükalık 1666 yılında adayı terk etmek zorunda kaldı. 1668 yılında Kurlandiyalı birkaç kolonist, Jacob Kalesi'ni yeniden işgal etmeye çalışmış ancak adada konuşlu Hollanda garnizonu tarafından püskürtülmüştür. Büyük Kurlandiya Körfezi yakınlarındaki Kurlandiya Anıtı, Dükalığın yerleşimini anmaktadır.

Eski koloniler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Andrews Adası ya da Kurlandiya Gambiyası, sonradan İngilizler tarafından ele geçirilen James Kalesi. (1651-1660, 1660-1661)
  • Tobago'daki Yeni Kurlandiya (1637, 1642, 1654-1659, 1680-1690)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]