Vikipedi:Seçkin madde adayları/Arşiv/Mayıs 2017

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu, bir seçkin madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu maddenin "seçkin madde" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır.--ahzaryamedileti 00:53, 18 Mayıs 2017 (UTC)


Buffy the Vampire Slayer[kaynağı değiştir]

Maddenin bütün kriterleri sağladığını düşünüyorum. Yalnızca maddede bazı kırmızı bağlantılar mevcut, ama o bağlantılar da dizi hakkında mühim maddeler değiller. Yine de onları en yakın zamanda oluşturacağım. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 13:04, 16 Kasım 2016 (UTC)

  • Destek Destek Görsellik arttırılabilirse daha da iyi olur. Bu şekilde de yeterli olduğunu düşünüyorum. Ceas08 (mesaj) 19:35, 22 Kasım 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Emeği geçenlerin emeğine sağlık. Detaylı okuma yapmadım, ilk bakışta dikkatimi çekenleri yazayım:
  1. IMDb güvenilir kaynak olmadığından kaldırılmalı.
  2. Bazı web kaynakları arşivlenmemiş. Bunların arşivlenmeleri, ileride bu bağlantıların silinme veya değiştirilme ihtimalleri göz önüne alındığında önemli. Yine kaynaklarda, kaynak gösterme şablonları eksiksiz olarak (mümkün mertebe) doldurulmalı.
  3. Giriş ve bilgi kutusu, tüm maddenin özeti niteliğinde. Bu sebeple, aşağıda kaynaklı bir şekilde olan bilgiler için bir de buralarda kaynak göstermeye gerek yoktur.
  4. Bazı verilmemiş iç bağlantılar var (Tru Calling'e denk geldim örneğin). Kırmızı olsalar dahi bunlar verilmeli.--RapsarEfendim? 09:36, 31 Aralık 2016 (UTC)
@Rapsar, imdb kaynaklarını kaldırdım, yalnız arşivleme konusuna gelince sanırım haberiniz yok ama sayfaları arşivlemek için kullandığımız Wayback Machine Türkiye'de yasaklandı. Bu nedenle oraya erişim sağlayamıyorum. Ki zaten öncesinde YBot arşivleme işlemlerini sık sık yapıyordu, artık o da yapmıyor. Giriş kısmındaki kaynaklar ise aşağıda verilmemiş zaten, kaldırılmalarına gerek olduğunu sanmıyorum. Giriş kısmında kaynak gösterilemez diye bir kural da yok zaten. Verilmemiş iç bağlantılar içinse maddeyi gözden geçirmekteyim şu anda. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 10:11, 31 Aralık 2016 (UTC)
VPN ile erişebilir (Türkiye'de engelli olması Vikipedi'yi bağlamıyor), olmadı webcitation.org kullanılabilir ;) Aşağıda varsa giriş kısmında olmaması biçem el kitabında geçen bir ifadedir, öyle bir kural var.--RapsarEfendim? 10:17, 31 Aralık 2016 (UTC)
Evet aşağıda varsa yukarıda olmaması gerekiyor. Ama aşağıda yok, dediğim gibi. O yüzden kaldırılmamalılar. :) O zaman kaynakları arşivlemeye başlıyorum. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 10:33, 31 Aralık 2016 (UTC)
Aşağıda o bilgiler kaynaklı bir şekilde yoksa daha büyük sıkıntı. Giriş, dediğim gibi maddenin özeti olmalı ve aşağıda yer almayan hiçbir bilgiyi içermemeli.--RapsarEfendim? 11:17, 31 Aralık 2016 (UTC)
@Rapsar Zira Madonna maddesinin bilgi kutusunda da kaynak verilmiş. Bunun nedeni de dediğim gibi maddenin içerisinde yer almaması. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 10:38, 31 Aralık 2016 (UTC)
Bütün arşivlemeleri hallettim. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 11:07, 31 Aralık 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Maddeyi okumaya başladım ama çok fazla yorum içeriyor, nesnel olmayan ifadeler çok fazla. Birkaç örnek vermem gerekirse:
"Dizi oldukça iyi bir karşılama almış[...]" cümlesi komple yorum. İyi ve oldukça iyi arasındaki fark?
"Buffy'nin başarısı; romanlar, çizgi romanlar ve video oyunları da dahil olmak üzere yüzlerce alt ürüne öncülük etmiştir." > yüzlerce? Başarısı?
"oldukça büyük bir ilgi almıştır">Büyük ilgi? Oldukça? Neye göre büyük, neye göre küçük?
"İlk sezon, kısa-sürmüş[...]">Kısa? Neye kıyasla kısa?
Özellikle sıfatları kullanırken dikkatli olmak, mesnet noktası yoksa sıfat kullanmamak gerekiyor. İngilizceden çeviri bir madde, orada da hayranları tarafından yazılınca bu şekilde oluyor. Birebir çeviri yapmayalım, yazdıklarımızı kontrol edelim, gereken yerlerde ekleme/çıkarma yapalım.--RapsarEfendim? 11:17, 3 Ocak 2017 (UTC)
@Rapsar, hatamı gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Sözünüzden anladığım kadarıyla bu maddeleri yazarken kendimi bir "hayran" olarak görmemem gerekiyor. Bundan sonra dikkat edeceğimden emin olabilirsiniz. Söyledikleriniz üzerine maddeyi tamamen süzgecimden geçireceğim, ama "İlk sezon, kısa-sürmüş[...]">Kısa? Neye kıyasla kısa? demişsiniz cümleyi tamamen okursanız kısa-sürmüş sıfatı ilk sezona değil orada bahsi geçen Savannah dizisine ait ki bu dizi zaten kısa soluklu bir dizi bir karşılaştırmaya ihtiyacı yok. Bir de "yüzlerce alt ürüne öncülük etmiştir" sözü zaten maddenin içerisinde açıklanmış, giriş bölümünde de kısaca "romanlar, çizgi romanlar ve video oyunları" şeklinde özetlenmiş. Bunun nesi yanlış? Diğer yorumları kaldıracağımdan emin olabilirsiniz. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 16:25, 3 Ocak 2017 (UTC)
Estağfurullah, "orada da hayranları tarafından yazılınca" dedim, yani sizin sonradan eklediğiniz şeyler değil, çeviriye aşırı sadık kalma hatasına düşerek çevirdiğiniz şeyler. "Kısa soluklu"nun sınırı nedir? Nereye kadar kısa, nereden sonra uzun olur? Bunlar göreceli kavramlar.--RapsarEfendim? 16:44, 3 Ocak 2017 (UTC)
Yani, bir tv dizisi kısa soluklu ise tek sezon sürmüş manasına gelir. Genel bilinen bir kavram. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 19:50, 3 Ocak 2017 (UTC)
  • Yorum Yorum "Premise", "Öncül" diye çevrilmiş ama bana bir şey ifade etmedi bu tabir. Bir de "Diğer dillerde Buffy the Vampire Slayer" alt başlığı gereksiz ve ansiklopedik değil. Reytingler ile Bölüm listesi birleştirilebilir. "Dizi bilgileri" denmiş de tüm içerik diziye ait zaten. Bu alt başlık da yeniden düzenlenmeli. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 15:41, 13 Nisan 2017 (UTC)
    Biraz düşündüm ve öncül başlığını tamamen dağıtmaya karar verdim. "Karakterler", "Hikaye" ve "Biçim" gibi başlıklar zaten kendilerine özgüler. "Çekim yerleri" başlığı da yapım ile alakalı olduğu için oraya aldım. Dizi bilgileri başlığını da aynı şekilde dağıttım. :) ~ Z (m) 16:10, 13 Nisan 2017 (UTC)


Bu, bir seçkin madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.