Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Mayıs 2023

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




2013 Emirates Cup, 3-4 Ağustos 2013 tarihlerinde Arsenal'ın ev sahipliğinde Londra'daki Emirates Stadyumu'nda düzenlenen, sezon öncesi hazırlık turnuvası statüsündeki Emirates Cup'ın 6. sezonudur. 2012 yılında 2012 Yaz Olimpiyatları sebebiyle düzenlenemeyen turnuvaya bir yıl aradan sonra ev sahibi Arsenal'ın yanı sıra Napoli, Porto ve Galatasaray katılmıştır. Turnuvada iki maç yapan her takıma galibiyette üç, beraberlikte bir puan verilirken mağlubiyet durumunda puan verilmedi. Ayrıca takımlara attıkları her gol başına fazladan bir puan daha verildi. Galatasaray ve Napoli ile Porto ve Arsenal arasında maç oynanmadı. Emirates Cup'ın açılış maçında, Galatasaray Porto'yu tek golle mağlup ederken, Arsenal ile Napoli 2-2 berabere kaldı. İkinci gün oynanan karşılaşmalarda ise Porto Napoli'yi 3-1 mağlup ederken Galatasaray da ev sahibi Arsenal'ı 2-1 yenerek toplamda kazandığı 9 puan ile ilk kez katıldığı turnuvada şampiyon oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Ur Kraliyet Oyunu ya da bilinen diğer adıyla Yirmi Kare Oyunu ya da kısaca Ur Oyunu, ilk olarak 3. bin yılın başlarında antik Mezopotamya'da oynanan iki oyunculu strateji yarış türünde bir masa oyunudur. Döneminde Orta Doğu'da tüm sosyal statüdeki insanlar arasında popüler olmuş ve oyunun tahtaları, Girit ve Sri Lanka gibi Mezopotamya dışındaki yerlerde de bulunmuştur. Popülerliğinin zirvesindeyken manevi bir önem kazanmış ve oyundaki olayların bir oyuncunun geleceğini yansıttığına ve tanrılardan veya diğer doğaüstü varlıklardan mesajlar taşıdığına inanılmıştır. Ur Oyunu, Geç Antik Çağ'a kadar popülerliğini korumuş ve muhtemelen zamanla tavlanın ilk biçimlerinden birine dönüşmüş ya da yerini tavlaya bırakmıştır. Neticede Hindistan'ın Koçi kentindeki Yahudi nüfusu dışında her yerde unutulmuş ve bu halk, İsrail'e göç etmeye başladıkları 1950'lere kadar oyunun bir versiyonunu oynamaya devam etmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


"Stranger in a Strange Land", Lost dizisinin üçüncü sezonunun dokuzuncu ve toplamda elli sekizinci bölümüdür. Bölüm, Elizabeth Sarnoff ve Christina M. Kim tarafından yazılırken; Paris Barclay tarafından yönetildi. İlk kez 21 Şubat 2007'de Amerika Birleşik Devletleri'nde ABC kanalında yayınlandı. Bölümde, Kate Austen (Evangeline Lilly), Karl (Blake Bashoff) ve James "Sawyer" Ford'un (Josh Holloway) esas adaya yolculukları sürerken; Jack Shephard (Matthew Fox) ve Alex (Tania Raymonde) de Juliet Burke'ü (Elizabeth Mitchell) infazdan kurtarmaya çalışırlar. Flashbacklerde, Jack'in dövmeleri anlatıldı. Bai Ling'in konuk oyuncu olarak rol aldığı bölüm, eleştirmenlerden olumsuz yorumlar aldı. Flashbacklerde Jack Phuket, Tayland'dadır ve burada Achara (Bai Ling) adında bir kadınla tanışır. Daha sonra sevgili olurlar. Onun bir dövme salonu sahibi olduğunu öğrenen Jack; kendisine dövme yapmasını ister. (Devamı...)

(Düzenle)


Nasıl Delirdim?, Türk şarkıcı Hande Yener'in beşinci stüdyo albümüdür. 15 Mayıs 2007'de Erol Köse Production etiketiyle piyasaya sürülmüştür. Elektronik, pop, house, downtempo, dans ve club ritimleri içerir. Şarkıcının 2006 yılında satışa sunulan Apayrı albümünden sonraki ilk stüdyo albümüdür. Albümdeki dokuz şarkının sözlerini yazıp bestesini yapan Boaz Aldujeli, albümde en çok adı geçen söz yazarıdır. Albümün prodüktörü Hande Yener'dir. Toplam 15 şarkıdan oluşan Nasıl Delirdim?, müzik eleştirmenlerinden olumlu geri dönüşler aldı ve en iyi Türkçe albümlerden biri olarak gösterildi. Kayıtları T-Ekspres Studio'da tamamlanmıştır, çıkış şarkısı ve ilk klibi "Kibir (Yanmam Lazım)" olarak seçilmiştir. İkinci klip "Romeo" ve üçüncü klip "Yalan Olmasın" şarkısına çekildi, tüm kliplerin yönetmenliğini, albüm fotoğraflarını da çeken Kemal Doğulu üstlendi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Moaning Lisa", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun altıncı bölümüdür ve 11 Şubat 1990 tarihine yayımlanmıştır. Al Jean ile Mike Reiss tarafından yazıldı ve Wes Archer tarafından yönetildi. Ron Taylor, bölümde Bleeding Gums Murphy rolüyle konuk oyuncu olarak yer aldı. Bölüm, Lisa'nın depresyonunu ve saksafon çalarak bunu yüceltmeye çalışmasını anlatmaktadır. Televizyon eleştirmenlerinden olumlu yorumlar aldı. Lisa, bir sabah güçlü bir depresyon ile uyanır. Üzüntüsünü gidermek için saksofonunu yaratıcı bir şekilde çalmaya başlar fakat bu durum orkestra öğretmeni Bay Lango tarafından hoş karşılanmaz. Jimnastik öğretmeni ise halden anlamayan birisidir, Lisa'nın yakartopa katılmayı reddettiğini belirten bir notu ailesine yollar. (Devamı...)

(Düzenle)


2014 Emirates Cup, 2-3 Ağustos 2014 tarihlerinde Arsenal'ın ev sahipliğinde Londra'daki Emirates Stadyumu'nda düzenlenen, sezon öncesi hazırlık turnuvası statüsündeki Emirates Cup'ın 7. sezonudur. Arsenal'ın yanı sıra Valencia, Monaco ve Benfica katılmıştır. Turnuvada iki maç yapan her takıma galibiyette üç, beraberlikte bir puan verilirken mağlubiyet durumunda puan verilmedi. Ayrıca takımlara attıkları her gol başına fazladan bir puan daha verildi. Valencia ve Arsenal ile Monaco ve Benfica arasında maç oynanmadı. Turnuvanın açılış maçında Valencia ile Monaco 2-2 berabere kalırken sonrasında oynanan maçta Arsenal, Befica'yı 5-1'lik skorla mağlup etti. İkinci gün oynanan karşılaşmalarda ise Valencia Benfica'yı 3-1, Monaco ise Arsenal'ı 1-0'lık skorla yendi. Emirates Cup'a ikinci kez katılan Valencia, kazandığı 9 puan ile ilk kez şampiyon oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Justinus (LatinceIustinus, YunancaGrekçeἸουστίνος; y. 525 - 566), Bizanslı bir general ve aristokrattır. Jüstinyen Hanedanı'nın üyesi ve Bizans İmparatoru I. Justinianus'un yeğenidir. 540 yılında son Roma konsüllerinden biri olarak atanan Justinus, Lazika ve Balkanlardaki savaşlarda üst düzey komutan olarak görev yaptı. Bizans'ın Slav ve Sasanilere karşı giriştiği mücadelelerin yanı sıra, Avarlarla yapılan ilk temasları yönetti. İmparator I. Justinianus öldüğünde tahta aday olan Justinus, kuzeni II. Justinus tarafından saf dışı bırakıldı ve sürüldüğü Mısır'da düzenlenen suikast sonucu öldürüldü. Justinus, yaklaşık 525 yılında Germanus ve eşi Passara'nın en büyük oğlu olarak doğdu. Babası Germanus, I. Justinianus'un kuzeni ve Jüstinyen Hanedanı üyesiydi. Justinus, Justinianus'un ardılı II. Justinus (565-578 arası hükümdar) ile kuzendi. 540'ta konsüllüğe seçilen Justinus, konsül kabartmalarında sakalsız olarak tasvir edilmiş, bu tarihten 9 yıl sonra da Prokopius ondan "genç adam" olarak bahsetmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


"Speak Now", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in country pop tarzındaki şarkısıdır. Sözleri Swift'e, yapımcılığı da Swift ve Nathan Chapman'a ait olan şarkı, 25 Ekim 2010 tarihinde sanatçının üçüncü stüdyo albümü Speak Now'ın promosyon teklisi (single'ı) olarak, Big Machine Records etiketiyle satışa sunuldu. Swift şarkıyı bir arkadaşının ona anlattıklarından ilham alarak yazdı. Arkadaşının Swift'e, eski sevgilisinin yakında başka biriyle evleneceğinden bahsetmesi üzerine sanatçı, bu şarkıyı eski sevgilisinin başka bir kadınla evleneceğinde neler olabileceğini hayal ederek yazdı. Şarkıda akustik gitar kullanılmıştır ve şarkı eski sevgilisinin düğününü basan ve onu geri kazanmak isteyen bir kadının perspektifini anlatır. Şarkının sözleri olumlu eleştiriler aldı; şarkı Kanada ile Birleşik Devletler'de iyi bir ticari başarı elde etti. Speak Now hem Canadian Hot 100 hem de Billboard Hot 100 listesine sekiz numaradan giriş yaptı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Live Together, Die Alone", Amerika Birleşik Devletleri'nin ABC kanalında yayımlanan Lost dizisinin ikinci sezonunun final bölümüdür. Dizinin toplamında kırk sekizinci, ikinci sezonunun ise yirmi üçüncü ve yirmi dördüncü bölümü olan "Live Together, Die Alone", Damon Lindelof ve Carlton Cuse tarafından yazıldı, Jack Bender tarafından yönetildi. İlk kez 24 Mayıs 2006 tarihinde ABC'de yayımlandı ve 17,84 milyon kişi tarafından izlendi. Bölümü değerlendiren eleştirmenler, bölüm hakkında olumlu eleştiriler yaptılar. Bölümde, Desmond yelkenlisiyle istemeyerek adaya geri döner ve John Locke ile birlikte 108 dakikada bir bastıkları sayacı sıfırlamaya çalışırken diğer yandan kazazedelerden bazıları Diğerleri'nin elinde olan Michael'ın oğlu Walt'u kurtarmaya çalışırlar. Flashback sahnelerinde ise Desmond'ın adaya nasıl geldiği anlatılır. (Devamı...)

(Düzenle)


2004 Doğubayazıt depremi, 2 Temmuz 2004 tarihinde Türkiye saati ile ile 01:30'da Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 5.1 Mw veya 5.2 Mw büyüklüğünde meydana gelen depremdir. Deprem sonucu 18 veya bazı kaynaklara göre 17 kişi öldü. Deprem sonucu 32 kişi de yaralanmıştır. Depremde en büyük hasarı Yığınçal köyü görmüş, Kutlubulak ve Sağlıksuyu köylerinde de hasar meydana gelmiştir. Kandilli Rasathanesi'ne göre depremde 1000 bina hasar almıştır. Deprem, Ağrı, Iğdır, Kars ve Türkiye-İran sınırının İran tarafında, sınıra yakın olan bölgelerde hissedildi. Depremin şiddeti VII, derinliği ise 5 km veya 27,1 idi. Deprem sırasında köy sakinlerinin çoğunun yaylada olması can kaybını azalttı. Depremden sonra çeşitli kuruluşlar bölgeye yardım gönderdi, üç bakan bölgeye gitti, Yunanistan yardım teklif etti ve Fransa Türkiye'ye dayanışma mesajı gönderdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Avustralya, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na iki sporda mücadele eden bir sporcuyla katıldı. İngiltere doğumlu olan, hayatının büyük bir kısmını Avustralya'da geçiren ve oyunların düzenlendiği dönemde Londra'da ikamet eden Edwin Flack, Uluslararası Olimpiyat Komitesi olarak Avusturya adına yarışmış olarak kabul edilmektedir. Üç atletizm ile bir tenis etkinliğinde yarışan Flack, atletizmdeki 800 metre ve 1500 metre etkinliklerinde altın madalyanın sahibi olarak hem bu branşlardaki ilk Olimpiyat şampiyonu oldu hem de ülke tarihinin ilk Olimpiyat madalyasını kazandı. Maraton yarışını ise tamamlayamadı. Flack, tenisteki tek erkekler turnuvasının ilk turunda elenirken çiftler müsabakalarında ise Britanyalı partneriyle mücadele etmesinden ötürü bu etkinlikte karma takımlar adına yarışmış olarak gösterilmektedir. (Devamı...)

(Düzenle)


Zamanda sonlu farklar yöntemi, kısaca FDTD (İngilizceFinite-difference time-domain) ya da Yee yöntemi, hesaplamalı elektromanyetizmada kullanılan bir sonlu farklar tekniğidir. Zaman düzleminde çalışan bir yöntem olduğundan ötürü, elektromanyetik spektrumun mikrodalga veya görünür ışık gibi farklı bölgelerinde anten veya fotonik aygıt tasarımı gibi çeşitli problemlerin çözümünde kullanılır. Aynı zamanda bu özellik, simülasyonu yapılan sistemin geniş bir frekans yelpazesine tepkisinin gözlenebilmesini sağlamaktadır. Matris tersinmesi gerektirmeyen bu FDTD, en yaygın elektromanyetik simülasyon yöntemlerinden biri olarak kabul edilir. FDTD yönteminin temeli, elektromanyetik teorinin temelini oluşturan Maxwell denklemleri'nin zamanda ve uzayda ayrıklaştırılmasına dayalıdır. Denklemlerdeki zamana ve uzaya bağlı kısmi türevlerinin sonlu farklar cinsinden yazılması ile yaklaşık bir çözüm elde edilebilir. (Devamı...)

(Düzenle)


Muin-i Zafer (Osmanlı Türkçesi:معین ظفر Zaferin yegane yardımcısı), 1860'ların sonlarında Osmanlı donanması için inşa edilen iki Avnillah sınıfı zırhlı korvetin ikincisidir. Geminin inşasına 1868'de başlandı, 1869'da denize indirildi ve ertesi yıl filoya katıldı. Merkezî bataryalı olan gemi, ana silah olarak kazamatlara monte edilmiş dört adet 230 mm top taşıyordu ve saatte 12 deniz mili (22 km/sa) hıza ulaşabiliyordu. Muin-i Zafer 1877-1878'deki 93 Harbi esnasında Ruslara karşı Karadeniz'de görev yaptı ve Kafkasya'daki Osmanlı kuvvetlerine destek verdi. Savaştan sonra yedeğe alındı ve bakımsız durumda bırakıldı; 1897'de Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başlangıcında hizmete uygun durumda değildi. Savaştan sonra donanma yeniden yapılanma programı kapsamında Gio. Ansaldo & C. tarafından yeniden inşa edildi. Daha sonra yan görevlere alınarak 1913'te eğitim gemisi, 1920'de bir kışla gemisi ve 1928'de denizaltılar için bir depo gemisi de dâhil olmak üzere farklı görevlerde kullanıldı. Gemi en sonunda 1932'de hizmet dışı bırakıldı ve 1934'te hurda olarak söküldü. (Devamı...)

(Düzenle)


Max Payne, aynı adlı neo-noir video oyun serisinin oynanabilir ana karakteridir. Sam Lake'in yazdığı ve Remedy Entertainment tarafından geliştirilen karakterin yer aldığı ilk oyun, 2001 yapımı üçüncü şahıs bakış açısı ile oynanan Max Payne'dir. Oyunun yayıncısı 3D Realms, Max'i "yeni oyun serisinin baş kahramanı" olarak kullanmayı istemekteydi. Max Payne ilk oyunda Sam Lake, daha sonra ise Timothy Gibbs ve James McCaffrey tarafından canlandırıldı; seslendirmesi ise tüm seri boyunca McCaffrey tarafından yapıldı. Film uyarlamasında ise karakteri Mark Wahlberg oynadı. Serinin ilk oyununda hikâye Max'in bakış açısıyla anlatılırken, devam oyunu olan Max Payne 2: The Fall of Max Payne ise femme fatale karakter Mona Sax ile ortak bir hikâyeyi konu almaktadır. Max Payne, NYPD'de polis dedektifi ve DEA için çalışan gizli özel ajandır. Max, ailesinin ve polis partnerinin öldürülmesinin ardından yasal yetkisi olmadan kendi başına adalet dağıtmaya çalışan bir karaktere dönüşür. Daha sonra yeniden dedektif olarak çalışmaya başlar; ancak hayatı ölümler ve ihanetlerle tekrar dağılır. (Devamı...)

(Düzenle)


4: The Remix, Amerikalı R&B şarkıcısı Beyoncé'nin 23 Nisan 2012'de Columbia Records etiketiyle yayımlanan extended play (EP) çalışmasıdır. EP yayımlanmadan önce Beyoncé, 4 albümünün son single'ı "End of Time" için bir remiks yarışması düzenledi. Bir jüri tarafından seçilen yarışmanın birincisi Radzimir "Jimek" Debski oldu. 4: The Remix, Beyoncé'nin 2011 tarihinde piyasaya sürdüğü dördüncü stüdyo albümü 4'da yer alan bazı şarkıların remikslerini barındırır. Toplam altı şarkıdan oluşur ve "Run the World (Girls)" şarkısının Dave Audé remiksini, "Countdown" şarkısının Isa Machine remiksini, "Best Thing I Never Had" şarkısının Lars B remiksini, "Love on Top" şarkısının DJ Escape & Tony Coluccio remiksi ve "End of Time" şarkısının WAWA ile JIMEK tarafından yapılan iki remiksini içerir. EP, yayımlandığı tarihten sonra ilk olarak UK R&B Albums Chart'ta yirmi sekiz numaraya yükseldi. (Devamı...)

(Düzenle)


İsveç, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen ve modern Olimpiyat Oyunları'nın ilki olma niteliği taşıyan 1896 Yaz Olimpiyatları'na bir sporcuyla katıldı. Oyunlardaki 14 ülkeden biri olan İsveç'i temsil eden Henrik Sjöberg; atletizm ve jimnastikte, toplamda beş farklı branşta mücadele etti. İlk olarak atletizm etkinlikleri kapsamında yapılan 100 metre yarışlarına katılan Sjöberg, eleme turunu geçemeyerek final aşamasına katılamadı. Sonrasında atletizmdeki disk atma ile uzun atlama ve jimnastikteki atlama yarışmalarında mücadele etti. Sjöberg, son olarak yüksek atlama branşında yarıştı ve etkinliği dördüncü sırada tamamlayarak oyunlardaki en iyi derecesini elde etti. Modern Olimpiyat Oyunları'nın ilki olma niteliği taşıyan ve Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'nda mücadele etmek isteyen iki İsveçli sporcu vardı. Yolculuk masraflarını, hem kendisi hem de bulunduğu Stockholm Amatör Atletizm Derneğinden kendisine verilen ödeneklerle karşılayan Henrik Sjöberg, oyunlarda yarışacak olan tek İsveçli oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


"The Crepes of Wrath", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun on birinci bölümüdür ve 15 Nisan 1990 tarihinde yayımlanmıştır. George Meyer, Sam Simon, John Swartzwelder ile Jon Vitti tarafından yazıldı ve Wes Archer ile Milton Gray tarafından yönetildi. Bölümde Bart, öğrenci değişim programıyla Fransa'ya gönderilir ve ev sahipleri ona bir köle gibi davranır. Diğer taraftan bir Arnavut öğrenci Bart'ın yerine Simpson ailesiyle yaşamaya başlar ve Homer'ın nükleer santraldeki işine oldukça ilgi duyar. Homer, Bart'ın yerde bıraktığı kaykayına basınca yere düşerek sırtını incitir ve evde birkaç gün kanepede yatar. Marge, Bart'a odasını temizleme cezası verir ve temizlerken eşyaları arasında kiraz bombası bulur. Sonraki gün okulda, arkadaşları Milhouse, Richard ve Lewis ile bombayı okul tuvaletine atmaya karar verirler. Aynı gün, Müdür Skinner'ın annesi, okulda Skinner'a eşlik etmektedir. (Devamı...)

(Düzenle)


Feth-i Bülend (Osmanlı Türkçesi: فتج بلند Anlamı: "Büyük Fetih"), 1860'ların sonlarında sınıfının öncü gemisi olan demir zırhlı korvet savaş gemisidir. Osmanlı Donanması için İngiliz Thames Iron Works'ten sipariş edildi ve 1868'de inşasına başlandı, 1869'da denize indirildi ve 1870'te hizmete girdi. Dört 229 mm topu vardı, tek pervaneyi çeviren bileşik buhar motoru ile 13 deniz mili (24 km/sa) hıza ulaşabilmekteydi. Feth-i Bülend, 1877-1878 Rus-Türk Savaşı sırasında görev alarak Rus vapuru Vesta'yla sonuçsuz bir çatışmada yer aldı. Osmanlı filosu sonraki yirmi yılın büyük bir kısmında hizmet dışında kaldı, Feth-i Bülend bu dönemde hiçbir faaliyette yer almadı. 1890'da modernize edilmiş olmasına rağmen 1897'de Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başlangıcında aktif hizmet için hâlâ hazır değildi. Bu nedenle 1903 ve 1907 yılları arasında Almanya'da yoğun bir şekilde yeniden modernize edildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Sovyet Savaş Anıtı veya Kurtarıcı Savaşçı Heykeli (AlmancaTreptower Ehrenmal, RusçaВоин-освободитель), Berlin'deki Treptower Parkı'nda yer alan savaş anıtıdır. Sovyet mimar Yakov Belopolski ve Sovyet heykeltıraş Yevgeni Vuçetiç tarafından tasarlanmış olup elinde birer kılıç ile çocuk tutan, Nazilerin sembolü olan svastika sembolünün parçalanmış hali üzerinde yer alan bir Sovyet askerini tasvir eder. Yaklaşık 12 m uzunluğunda ve 70 ton ağırlığındaki anıtın bulunduğu meydanda ayrıca Berlin Muharebesi'nde ölen yaklaşık 7 bin Sovyet askerinin mezarları da bulunmaktadır. Anıt, Büyük Yurtseverlik Savaşı kapsamında Nazilerin yenilmesiyle birlikte Avrupa halklarının faşizmden kurtuluşunu anlatan semboller arasında yer alır. Berlin'de II. Dünya Savaşı'ndan sonra inşa edilen üç sovyet savaş anıtından biridir. Diğer iki anıt Tiergarten ve Pankow'da yer alır. (Devamı...)

(Düzenle)


"Scheiße", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ikinci stüdyo albümü Born This Way'den bir şarkıdır. Yapımında ve söz yazımında Gaga ile RedOne'ın görev aldığı şarkı, The Monster Ball Tour sırasında Avrupa'da tur otobüsünde kaydedildi. İlk olarak 19 Ocak 2011'de bir Thierry Mugler defilesinde tanıtıldı. Daha sonra Gaga şarkının ilk kısmını Germany's Next Topmodel'in 2011 sezon finalinde seslendirdi. "Scheiße" ağır synth ögelerinin bulunduğu dans-pop türünde bir parçadır. Şarkıda ayrıca hızlı tekno ritimler ile electroclash ve euro disco etkileri bulunmaktadır. Gaga, adı Almanca olan şarkının ilk kısmında ve nakaratın bir bölümünde uydurma bir Almancayla konuşmaktadır. Feminist temalı şarkının sözleri kadınların güçlendirilmesi hakkındadır. Şarkı, ağır dans ritimlerini ve akılda kalıcı nakaratını beğenen; fakat Almanca sözlerinde ve Gaga'nın aksanında kusur bulan çağdaş müzik eleştirmenlerinden olumlu geri dönüşler aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Tammy Abraham ya da Kevin Oghenetega Tamaraebi Bakumo-Abraham (d. 2 Ekim 1997, Camberwell), İngiliz kulübü Chelsea'de ve İngiltere millî takımında forvet pozisyonunda görev yapan İngiliz futbolcudur. Chelsea'nin akademisinden yetişen Abraham, kulübü adına ilk profesyonel maçına 2016 yılında çıktıktan sonra Championship takımı Bristol City'de bir sezon kiralık oynamıştır. Orada, kulübe özel Sezonun Oyuncusu, Sezonun Genç Oyuncusu ve en golcüsü ödülü kazanarak tek sezonda bunu başaran ilk futbolcu olmuştur. Ardından Swansea City'de de bir sezon kiralık oynamış, ancak takımı sezonun sonunda Premier League'den küme düşmüştür. 2018 yılında bu sefer Aston Villa'ya kiralanmış ve orada kulübü adına 25 gol atarak 1977'den beri bunu başaran ilk futbolcu olmuştur. (Devamı...)

(Düzenle)


"Simpson and Delilah", Amerikan animasyon dizisi Simpsonlar'ın ikinci sezonunun ikinci bölümüdür ve ilk kez 18 Ekim 1990 tarihinde Fox Broadcasting Company'da yayımlanmıştır. Bölümde, Homer çalıştığı Springfield Nükleer Enerji Santrali'nin sigorta şirketini kullanarak mucizevi saç çıkarma ilacı Dimoxinil'ı satın alır. Saçları uzayınca iş yerinde terfi eder ve Karl adında bir yardımcı tutar. Bölüm, Rich Moore tarafından yönetildi ve Jon Vitti tarafından yazıldı. Karl rolüyle Harvey Fierstein konuk oyuncu olarak yer aldı. Simpsonlar'ın ilk sezonunun başarısı nedeniyle Fox kanalı dizinin yayın saatini değiştirerek perşembe akşamı 20.00'ye (EST) aldı. Dizi, böylece aynı saatte NBC'de yayınlanan ve Nielsen reytinglerine göre o dönemin bir numaralı şovu olan The Cosby Show'a rakip hâle geldi. (Devamı...)

(Düzenle)


Bereketli Topraklar Üzerinde, Erden Kıral'ın yönettiği 1979 yapımı dram filmidir. Orhan Kemal'in aynı adlı romanından uyarlanan filmin senaryosunu en başta Mahmut Tali Öngören yazmış, ancak Erden Kıral'ın senaryoyu beğenmemesi üzerine oyuncu Tuncel Kurtiz senaryoyu yeniden kaleme almıştır. Hikâyede Çukurova'ya gelip ağır şartlar altında çalışan Köse Hasan, Pehlivan Ali ve Yusuf adlı üç arkadaşın başından geçenler anlatılmaktadır. 1979 yılında çekimleri tamamlanan film, sıkıyönetim tarafından yasaklandı, daha sonra ise kimliği belirsiz kişi veya kişilerce çalındı. Negatiflerin bulunmasından hemen sonra film, Türkiye'de 28 yıl sonra gösterime girdi. Bereketli Topraklar Üzerinde, 1981 yılında Strazburg'da yapılan oylama sonucu "Avrupa'nın En İyi Filmi" seçildi. Ancak yurtdışı yasağı nedeniyle Erden Kıral'ın ödülü alması engellendi. Darbe günlerinde Kıral negatiflerin izini kaybetti. Yapımcılardan Nurettin Sezer negatifleri korumak için İsveç'e götürdü. (Devamı...)

(Düzenle)


2013 Eurovision Şarkı Yarışması, 58. kez gerçekleştirilen geleneksel Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Loreen'in "Euphoria" şarkısıyla 2012 yarışmasını kazanması üzerine İsveç'in Malmö şehrinde düzenlendi. Bu yarışmayla birlikte İsveç, sonuncusu 2000 yılında olmak üzere yarışmaya beşinci kez ev sahipliği yaptı. Sveriges Television (SVT), mekân olarak İsveç'teki çeşitli adaylar arasından Malmö Arena'yı seçti. Petra Mede yarışmanın sunuculuğunu tek başına yaptı. En son 2011 yarışmasında yer alan Ermenistan dahil olmak üzere otuz dokuz ülke yarışmaya katıldı. Bosna-Hersek, Portekiz, Slovakya ve Türkiye 2013 yılında yarışmaya dahil olmaktan vazgeçti. Yarışmanın teması, kültürel çeşitlilik ve katılımcı ülkeler arasındaki eşitliliğin yanı sıra her yarışmacının yarışmaya getirdiği etkiyi vurgulayan "We Are One" (Türkçe: Hepimiz Biriz) sloganı etrafında inşa edildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Aynî hak, kişilerin eşya üzerinde doğrudan doğruya hakimiyetini sağlayan ve bu nedenle herkese karşı ileri sürülebilen haklardandır. Özellikle de eşya hukukunda, hak sahibinin, söz konusu eşya üzerindeki tasarruf yetkisini tespit etme bakımından, hakkın sınırının tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu hakkın aynî hak olması hâlinde farklı, olmaması hâlinde farklı hükümler uygulanabilecektir. Aynî hakların üç unsuru vardır. Bu unsurlar sırasıyla, eşya, eşya üzerinde doğrudan hâkimiyet ve herkese karşı ileri sürülebilmedir. Bu şartlar birlikte şartlardır, yani hepsinin bir arada olması gerekir. Aynî hak, eşyalar üzerinde kurulabilmektedir, bu nedenle malvarlığına ilişkin haklardandır. Bu eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyet kurulması ve bu hâkimiyetin herkese karşı ileri sürülebilir olması da aynî hakkı mutlak bir hak yapar. Bu nedenle hak sahibi haricindeki herkesin bu hakka uyma mecburiyeti bulunmaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


Oliver Kahn (Almanca telaffuz: [ˈɔlɪvɐ ˈkaːn]; d. 15 Haziran 1969), Alman eski futbolcudur. Kaleci pozisyonunda oynayan oyuncu, kariyerine Karlsruher SC yıldız futbol takımında başladı. İlk profesyonel karşılaşmasına 1987 yılında çıktı. 1994 yılında 4.600.000 Alman markı karşılığında kariyerinin sonuna kadar oynayacağı Bayern Münih'e transfer oldu. Sekiz Bundesliga, altı DFB-Pokal, bir UEFA Kupası (1996), UEFA Şampiyonlar Ligi (2001) ve Kıtalararası Kupa (2001) şampiyonluğu yaşayan Kahn, Alman futbolunun yakın tarihte yetiştirdiği en başarılı oyunculardan oldu. Bireysel çapta gösterdiği başarılar ona art arda dört UEFA Avrupa'nın En İyi Kalecisi, üç IFFHS Dünyanın En İyi Kalecisi ve iki kez de Almanya'da Yılın Futbolcusu ödülü kazandırdı. 2002 FIFA Dünya Kupası'nda aldığı Altın Top Ödülü ile birlikte, turnuva tarihinde bu ödülü kazanan ilk ve tek kaleci unvanını elde etti. 1994'ten 2006'ya kadar Almanya millî futbol takımında oynayan Kahn, Andreas Köpke'nin millî takımı bırakmasından sonra sahaya ilk 11'de çıkmaya başladı. (Devamı...)

(Düzenle)


Mukaddeme-i Hayr (Osmanlı Türkçesi: ﻣﻘﺪّﻣﻪ ﺧﻴﺮ, Anlamı: Hayrın Başlangıcı), Osmanlı donanması için 1860'larda inşa edilen Feth-i Bülend sınıfı demir zırhlı korvetlerin ikincisidir. Gemi, İstanbul'daki Tersane-i Amire'den sipariş edildi. Omurgası 1870'te kızağa konan gemi, 1872'de denize indirildi ve 1874'te de hizmete girdi. Ana silah olarak dört adet 229 mm çapında topu vardı. Tek pervaneyi çeviren bileşik buhar motoru ile 12 deniz mili (22 km/sa) hıza ulaşabiliyordu. Gemi, 1877-1878 Rus-Türk Savaşı (93 Harbi) sırasında görev aldı, ardından 1878'den 1897'ye kadar Haliç'te yattı. 1897'de Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başlangıcında, Osmanlı donanması Mukaddeme-i Hayr'ı ve geri kalan zırhlı filoyu seferber etti ancak neredeyse tüm gemilerin kullanılamaz durumda olduğunu gördü. Mukaddeme-i Hayr ertesi yıl silahsızlandırıldı ve 1911'de sabit bir eğitim gemisine dönüştürüldü. 1914'te I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden sonra kışla gemisi haline getirildi ve 1923'te sökülmesine kadar bu sıfatla hizmet etti. (Devamı...)

(Düzenle)


Detroit: Become Human, Quantic Dream tarafından geliştirilip Sony Interactive Entertainment ile Quantic Dream'in müştereken yayımcılığını üstlendiği 2018 yapımı macera oyunudur. Oyun Kara, Connor ve Markus adlı üç androidin hikâyesine odaklanmaktadır. Hizmet androidi olan Kara evrilip bilinç sahibi olarak efendisinin kızıyla birlikte kaçmış, bakıcı android Markus kendisini androidlerin özgürlük mücadelesine adamış, Connor ise bilinç sahibi androidleri avlamak üzere görevlendirilmiştir. Bir noktadan sonra hikâyeleri kesişen karakterlerin her birinin kendi konuşma ağacı vardır, yaşamaları veya ölmeleri oyuncunun tercihlerine bağlıdır. Oyun, Quantic Dream'in 2012 yılındaki Kara adlı teknoloji gösterisine dayanmakta, hikâye ise Detroit şehrinde geçmektedir. Şehrin oyuna doğru şekilde aktarılabilmesi için oyun geliştiricileri tarafından keşif turları yapılmış, oyunun senaryosu aynı zamanda yönetmeni de olan David Cage tarafından yapay zekâ uzmanlarına danışılarak iki yılda tamamlanmıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


"Running", Tony Kanal ve Gwen Stefani tarafından No Doubt'ın dördüncü stüdyo albümü Rock Steady (2001) için yazılmış olan bir şarkıdır. 1 Temmuz 2003'te albümün dördüncü ve son single çalışması olarak dünya genelinde yayımlandı. Şarkı, ayrıca 2003'te Sabrina the Teenage Witch dizisinin son bölümünde de kullanıldı. Şarkı, müzik eleştirmenlerince karışık eleştiriler aldı ve Depeche Mode stili şarkılara benzetildi. Şarkı, sadece grubun en düşük single sıralamasını aldığı Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî listesiyle, uzun süre kaldığı Almanya'daki şarkı listesinde yer aldı. Şarkıya, Chris Hafner tarafından çekilen grup üyelerinin eski ve yeni resimlerinin derlendiği bir video klip eşlik etti. Şarkı, basçı Tony Kanal'ın oturma odasında Stefani ve Kanal tarafından yazıldı. Kanal'a, sekizinci sınıftayken babası tarafından alınan eski bir Yamaha klavye şarkıda kullanıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Some Enchanted Evening", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun on üçüncü ve final bölümüdür. 13 Mayıs 1990 tarihinde yayımlanmıştır. Dizinin ilk bölümü olarak yapılmasına rağmen önemli animasyon hataları nedeniyle sezon finali olarak gösterilmiştir. Bölümde Bart, Lisa ve Maggie sahte bebek bakıcısı Ms. Botz ile mücadele eder. Homer ile Marge bir bebek bakıcısı bulup, aralarındaki sorunları çözmek için geceyi dışarıda geçirmek isterler. Aradıkları şirketten Bayan Botz'u gönderirler. Sonrasında Bayan Botz'un sahte bebek bakıcısı olduğu ve büyük çocukları bağlayıp aileyi soyduğu ortaya çıkar. Bölümde The Night of the Hunter, Psycho ve A Star Is Born filmlerine çeşitli göndermeler yapılmıştır. Bölüm eleştirmenlerden karışık geri dönüşler almıştır. Bazı eleştirmenler bölümü sezonun en iyisi olarak değerlendirirken diğerleri en kötü bölüm olduğunu belirttiler. (Devamı...)

(Düzenle)


Türkiye, 12-27 Şubat tarihleri arasında Norveç'in Lillehammer şehrinde yapılan 1994 Kış Olimpiyatları'nda, kayaklı koşudaki bir sporcuyla mücadele etti. Bu, Türkiye'nin katıldığı 11. Kış Olimpiyatları oldu. Ülke adına yarışan tek sporcu olan Mithat Yıldırım, mücadele ettiği 10 km klasik kategorisini, 32:34.8'lik derecesiyle 87. sırada tamamladı. 1924, 1928 ve 1932'deki olimpiyatlara katılmayıp, 1936 Kış Olimpiyatları'ndan beri etkinliğe katılan Türkiye; bu tarihten sonra 1952, 1972 ve 1980 yıllarındakiler olmak üzere oyunların üçüne katılmamıştı. 1994 Kış Olimpiyatları 12-27 Şubat 1994 tarihleri arasında 67 ülkeden 1737 sporcunun katılımıyla yapıldı. İki yıl önceki 1992 Kış Olimpiyatları'nda da Türkiye'yi temsil eden Mithat Yıldırım, açılış töreninde ülkesinin bayrağını taşıyan isim oldu. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 27 Nisan 2024, Cumartesi ; saat 09.16 UTC