Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Kasım 2023

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




"Miles Away", Amerikalı şarkıcı Madonna'nın 2008'de yayımlanan on birinci stüdyo albümü Hard Candy'de yer alan bir şarkıdır. Haziran 2008'de Japonya'da tanıtım single'ı olarak yayımlandı ve bir Fuji Television dizisi olan Change'in tema müziği olarak kullanıldı. 17 Ekim 2008'de Warner Bros. Records tarafından albümün üçüncü ve son single'ı olarak yayımlandı. Şarkı, daha sonra şarkıcının 2009 çıkışlı Celebration adlı derleme albümüne de dâhil edildi. Madonna, Justin Timberlake, Timbaland ve Nate "Danja" Hills tarafından yazılan "Miles Away", elektronik bir baladdır. Madonna'ya göre otobiyografik olan şarkı, şarkıcının o zamanki kocası Guy Ritchie'den esinlenmiştir. Sözler, uzak mesafeli ilişkileri ele almaktadır. Genel olarak müzik eleştirmenlerinden olumlu tepkiler alan şarkı; Çek Cumhuriyeti, Hollanda, İspanya, Japonya, Macaristan, Slovakya ve Türkiye'deki listelerde ilk ona girerken pek çok ülkede ilk kırka girmeyi başardı. (Devamı...)

(Düzenle)


Üçüncü Harkov Muharebesi (Almanca: Die dritte Schlacht um Charkow), Almanya'nın Güney Ordu Grubu tarafından Kızıl Ordu'ya karşı 19 Şubat ile 15 Mart 1943 tarihleri arasında, Harkov çevresinde gerçekleştirilen bir dizi saldırı harekâtıdır. Almanlarca Donets Seferi olarak, Sovyetlerce Don Havzası ve Harkov Harekâtı olarak da bilinen harekâtta; Sovyetlerin 52 tümeni bozguna uğramış, Harkov ve Belgorod şehirleri Almanlar tarafından yeniden ele geçirilmiştir. Bu muharebede Erich von Manstein'in kullandığı taktik, "Rochade", "Schlagen aus der Rückhand" (Backhand blow, Ters vuruşlu darbe) olarak anılır. Alman 6. Ordusu, 23 Kasım 1942 tarihinde Stalingrad'da kuşatılmış ve Kızıl Ordu ocak ve şubat ayının ilk günlerinde Alman Güney Ordu Grubu'nun kuşatma dışında kalan unsurlarına karşı daha geniş alanlı taarruzlara girişmiştir. Bu taarruzlarla Kızıl Ordu, ocak ayı ile şubat ayının başlarında Alman savunmasını kırarak Harkov, Belgorod ve Kursk'u geri aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Lady Gaga'nın et elbisesi, Lady Gaga'nın 2010 MTV Video Müzik Ödülleri'nde giydiği, çiğ dana bifteğinden yapılan ve basında "et elbise" olarak adlandırılan elbisedir. Arjantinli tasarımcı Franc Fernandez tarafından tasarlanan ve Nicola Formichetti tarafından şekillendirilen elbise, Time tarafından 2010 yılının en önemli moda olayı olarak adlandırıldı. Et elbise de Gaga'nın diğer elbiseleri gibi arşivlenebilmesi için tahnitlendi ve kurutulmuş et şeklinde 2011 yılında Rock and Roll Hall of Fame'de sergilenmeye başlandı. Ödül töreninden sonra Gaga elbisenin insanların inandığı şeyler için savaşma ihtiyacının bir ifadesi olduğunu açıkladı ve ABD ordusunun "Don't ask, don't tell" ("sorma, söyleme") politikasından nefret ettiğini vurguladı. Elbise hayvan hakları savunucularının eleştirilerine maruz kaldı. Basın et elbise fikrinin özgünlüğünü çağdaş sanat ve popüler kültürden benzer örneklerle karşılaştırmalar yaparak tartışmaya açtı. (Devamı...)

(Düzenle)


Hitmixes, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın 25 Ağustos 2009'da yayımlanan ikinci EP'sidir. Sanatçının 2008'de çıkan ilk albümü The Fame'deki şarkıların remikslerinin yer aldığı albüm sadece Kanada'da yayımlandı. Hitmixes aralarında RedOne ve Space Cowboy'un da yer aldığı birçok müzisyenin remikslerini barındırmakta, albümde 1980'ler etkisi taşıyan house remiksleri de bulunmaktadır. Hitmixes, Calgary Herald ile Blare Magazine'den olumlu eleştiriler aldı ve Canadian Albums Chart listesine sekizinci sıradan giriş yaptı. Lady Gaga ilk albümü The Fame'i 19 Ağustos 2008'de yayımladı ve bu albümden "Just Dance", "Poker Face", "Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)", "LoveGame" ve "Paparazzi" olmak üzere beş single çıktı. "Eh, Eh" Kuzey Amerika'da yayımlanmamıştı ve Hitmixes'da remiksi yer almadı. Diğer dört single'ın hepsi Canadian Hot 100 listesinde ilk 3'te yer aldı. Albüme adını veren parça "The Fame" de remikslenerek EP'ye eklendi. (Devamı...)

(Düzenle)


Büyük Balık (Özgün ismiyle: Big Fish), Tim Burton'ın yönettiği, John August'un yazdığı 2003, ABD yapımı fantastik drama filmidir. Daniel Wallace'ın Büyük Balık: Efsanevi Ölçülerde Bir Roman adlı romanından uyarlanan filmin başrollerinde Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange, Alison Lohman, Steve Buscemi, Helena Bonham Carter ve Danny DeVito yer alır. Will Bloom (Crudup), babası Edward (Finney) ile hiç konuşmadan geçirdiği üç yılın ardından Alabama'daki ailesinin yanına döner. Ölmek üzere olan Edward hayat hikâyesini kendi eşsiz, abartılı ve tamamen fantastik olaylara dayanan üslubuyla anlatmaya başlar, bu geriye dönüşlerde Edward'ın gençliği McGregor tarafından canlandırılır. Filmin, babasının ölümüyle birlikte projeyi alan Tim Burton'dan önce, ilk olarak Steven Spielberg tarafından yönetilmesi planlanmıştı. Büyük oranda Alabama'da çekilen film, Burton'ın Makas Eller ve Hayalet Süvari gibi filmleri kadar gotik tonlar içermez. Eleştirmenler filmi Burton'ın başyapıtı olarak göstermişlerdir. (Devamı...)

(Düzenle)


Bob Lazar ya da Robert Scott Lazar (d. 26 Ocak 1959), 1980'lerin sonlarında "Sector-4" adlı gizli bir askerî üs olarak tanımladığı yerde dünya dışı teknolojiler üzerinde tersine mühendislik yapması için işe alındığını iddia eden Amerikalı komplo teorisyenidir. Lazar, istihdam edildiğini iddia ettiği 4. Sektör'ün; halk arasında 51. Bölge olarak bilinen ABD Hava Kuvvetleri tesisinin birkaç kilometre güneyinde yer alan bir yan kuruluş olduğunu iddia etmiştir. Lazar, itiş sisteminde, o zamanlar henüz sentezlenmemiş olan Element 115'i yakıt olarak kullanan bir anti-madde reaktörüne sahip bir UFO incelediğini ve ABD hükümetine ait son 10.000 yıla yayılan dünyadaki uzaylı yaşamına ilişkin resmi belgeleri okuduğunu iddia etti. İddiaları, kamuoyunun dikkatini 51. Bölge'ye çekti ve 51. Bölge'nin gizli faaliyetlerini konu alan komplo teorilerinin yayılmasına sebep oldu. Lazar'ın uzaylı teknolojisiyle ilgili temel iddialarını destekleyecek hiçbir kanıtı yoktu. Hikâyesi, şüpheciler ve bazı ufologlar tarafından analiz edilmiş ve reddedilmiştir ancak bir destekçi kitlesini korumaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


Britney Spears: In the Zone, Amerikalı şarkıcı Britney Spears'ın beşinci video çalışmasıdır. 6 Nisan 2004'te Jive Records tarafından yayımlandı ve In the Zone adlı albüme eşlik etti. DVD, sanatçının Britney Spears: In the Zone adlı ABC konser yayınını ve albümü tanıtmak için sergilediği canlı performansların görüntülerini içermektedir. Ayrıca DVD'de "Me Against the Music" ve "Toxic" klipleri, bu kliplerin Making the Video bölümleri ve aralarında pek çok yeni parçanın da olduğu daha önce yayımlanmamış eserler bulunmaktadır. Bir eleştirmen albüm için "In the Zone ses ile biraz hayal kırıklığı yaratıyor" değerlendirmesini yaptı ve "hayranlarına önerilir" ifadesini kullandı. Britney Spears: In the Zone, ABD genelinde 200.000 kopya satışın ardından Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA) tarafından iki platin sertifika ile ödüllendirildi. Albüm ayrıca Arjantin ve Fransa'da platin, Avustralya ve Brezilya'da ise altın sertifika aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


SMS Friedrich Carl, 1900'lü yılların başında Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilmiş bir zırhlı kruvazördür. Prinz Adalbert sınıfının ikinci ve son gemisidir. Friedrich Carl, Hamburg'daki Blohm + Voss tersanesinde inşa edildi. 1901'de kızağa konuldu, Aralık 1903'te tamamlandı, toplam maliyeti 15.665.000 Goldmark idi. Ana bataryaları dört adet 21 cm'lik toptan oluşuyordu ve 20,4 kn (37,8 km/sa) hız yapabilmekteydi. 1909'da torpido eğitim gemisi olarak kullanılmadan önce Alman donanmasına hizmet etti. Ağustos 1914'te I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla beraber Baltık Denizi'nde Tuğamiral Behring'in bayrak gemisi olmak üzere yeniden aktif göreve getirildi. Friedrich Carl'ın 17 Kasım'da Memel'deki Rus mayınlarına çarpmasıyla beraber geminin savaş hizmeti sona ermiş oldu. Mayınlar ölümcül hasara yol açmış; ancak geminin yavaş batması sayesinde çok sayıda mürettebat güvenli şekilde tahliye edilmiş, kazada yedi mürettebat yaşamını yitirmişti. (Devamı...)

(Düzenle)


The Fame Monster, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın 2008 çıkışlı ilk stüdyo albümü The Fame'in 18 Kasım 2009'da Streamline Records, KonLive Distribution, Cherrytree Records ve Interscope Records tarafından yeniden yayımlanan sürümüdür. İlk olarak, albümde yer alan şarkıların, Gaga'nın The Fame için hazırlanan deluxe versiyonda ek olarak yer alması düşünüldü. Ancak Gaga, yeni bir sürüm yayımlamanın pahalı olması ve şarkıların ilk albümden farklı bir konsepti işlemesi nedenlerinden ötürü, yeni şarkıları başlı başına farklı bir çalışma olarak yayımlamaya karar verdi. Albümün 15 Aralık 2009'da yayımlanan Super Deluxe sürümünde, The Fame albümünün tamamına ve Gaga'nın bir tutam saçına yer verildi. Müzikal anlamda The Fame Monster, 1970 ve 1980'lerdeki disko, glam rock ve synthpop müzik türlerinin yanı sıra endüstriyel ve gotik müzik türlerini barındırdı. Ayrıca birçok pop albümünün etkisi altında kaldı. Albüm, moda defile ve pistlerinden esinlendi. (Devamı...)

(Düzenle)


Beren ve Lúthien'in Hikâyesi, J. R. R. Tolkien'in birçok eserinde bahsedilen, ölümlü insan Beren ile ölümsüz elf bakiresi Lúthien'in aşkı ve maceraları ile ilgili hikâyedir. Orta Dünya'nın ilk çağında, Tolkien'in en ünlü eseri Yüzüklerin Efendisi kitabının geçtiği dönemden yaklaşık 6500 yıl önce geçer. Tolkien, hikâyenin birçok farklı versiyonunu yazmıştır, en son versiyon Silmarillion'da yer almaktadır. Ayrıca Yüzüklerin Efendisi'nde de Beren ve Lúthien'den bahsedilmektedir. Tolkien, Beren ve Lúthien'in hikâyesinin Silmarillion'un ana hikâyesi olduğunu söylemiştir. Hikayenin ilk versiyonu olan the Tale of Tinúviel (Tinúviel'in Hikâyesi), 1917 yılında Kayıp Masallar Kitabı'na dahil olarak yazılmıştır. 1920'li yıllar boyunca Tolkien hikâyeyi yeniden şekillendirip The Lay of Leithian (Leithian Türküsü) adında bir epik şiire dönüştürmüştür. Tolkien 1931'de bu şiir/öykü üzerindeki çalışmalarını bırakmıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


Simpson ailesi, Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'da yer alan ve şova adını veren kurgusal karakterlerden oluşan ailedir. Simpsonlar, ebeveynler Homer ve Marge ile onların üç çocuğu Bart, Lisa ve Maggie'den oluşan bir çekirdek ailedir. Springfield kasabasında 742 Evergreen Terrace'de yaşamaktadırlar. "Simpson ailesi" fikri, James L. Brooks'un lobisinde beklemekte olan karikatürist Matt Groening tarafından ortaya çıktı. Groening, yarattığı karakterlere kendi ailesindeki üyelerin adını verdi fakat kendi adı yerine "Bart" ismini kullandı. Aile, 19 Nisan 1987 tarihinde The Tracey Ullman Show kısası "Good Night" ile çıkış yaptı ve 17 Aralık 1989 tarihinde yayımlanmaya başlayan kendi dizisine sahip oldu. Beş ana aile üyesinin yanı sıra, ailede küçük ve büyük birçok karakter mevcuttur. Homer'ın babası Abraham Simpson; Marge'ın kızkardeşleri Patty ve Selma Bouvier ve ailenin iki evcil hayvanı olan Santa's Little Helper ile Snowball II, en çok tekrarlanan karakterlerdir. Homer'ın annesi Mona Simpson, Homer'ın "Vegas karısı" Amber, Marge'ın annesi Jacqueline Bouvier ile ikincil akrabaların tümü, diğer aile üyelerini oluşturmaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


"Hair", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ikinci stüdyo albümü Born This Way'den bir şarkıdır. Yapımcılığını ve yazımını Gaga ile RedOne'ın üstlendiği şarkı, iTunes Store'da "Countdown to Born This Way"in parçası ve albümden bir tanıtım single'ı olarak dünya genelinde 16 Mayıs 2011'de dijital olarak yayımlandı. "Hair", albümün üçüncü single'ı yapılmadan önce tanıtım single'ı olarak yayımlanan "The Edge of Glory"den sonra yayımlandı. Buna rağmen Gaga, "Hair"ın single olarak düşünülmediğini; ancak "The Edge of Glory" gibi iTunes Store'da iyi satış yaparsa belki single olarak yayımlanabileceğini belirtti. Lady Gaga'ya göre "Hair"ın melodisi Kiss ve Iron Maiden gibi metal grupların çalışmalarına benzerken ayrıca Bruce Springsteen esintileri barındırıyor. Şarkı, Lady Gaga'nın ergenlik yıllarında ailesinin onu düzgün giyinmesi konusunda zorlamasından edindiği deneyimlerden ilham alan yüksek tempolu bir kulüp şarkısıdır. Gaga kendisini ifade etmesinin tek yolunun saçı olduğunu anladı. (Devamı...)

(Düzenle)


Lütf-i Celil sınıfı, 1860'ların sonlarında Osmanlı donanması için Fransa'da inşa edilmiş bir çift zırhlı korvet tipi savaş gemisidir. Sınıf, Lütf-i Celil ve Hıfzu'r-Rahman gemilerinden oluşmaktaydı. İki gemi de başlangıçta Mısır Eyaleti tarafından sipariş edilmiş; ancak yapım aşamasında iken Osmanlı İmparatorluğu'na devredilmiştir. İki gemi de döner taretli gemi türündeydi ve ön taretinde iki 229 mm Armstrong top, arka taretinde ise iki 178 mm Armstrong top taşıyordu. Her iki gemi de 1877-1878 Rus-Türk Savaşı sırasında görev yaptı. Lütf-i Celil 11 Mayıs 1877'de Tuna üzerinde Rus topçu bataryaları tarafından batırıldı. Hıfzu'r-Rahman Tuna ağzında Rus mayın gemileriyle girdiği çatışma haricinde önemli bir çatışmada yer almadı; savaştan sonraki yirmi yıl boyunca donanmanın geri kalanıyla beraber Haliç'te bekledi. 1897'de Osmanlı-Yunan Savaşı'nın patlak vermesiyle seferber edildi; ancak Osmanlı filosunun geri kalanı gibi kötü durumdaydı. 1909'da satıldı ve parçalandı. (Devamı...)

(Düzenle)


Hande Maxi, Türk şarkıcı Hande Yener'in ikinci extended play (EP) albümüdür. 8 Eylül 2006'da Erol Köse Production etiketiyle satışa sunulmuştur. House müzik ritimleri içerir, şarkıcının müzikal anlamda tarz değişikliği yaptığı Apayrı (2006) albümünden sonra satışa sunulan ilk çalışmasıdır. Prodüktörlüğünü Hande Yener yapmıştır. Erdem Kınay albümdeki şarkıların prodüktörüdür, aynı zamanda beste, kayıt ve miks görevlerini de üstlenmiştir. Toplam altı şarkıdan oluşur. Müzik eleştirmenlerinden karışık geri dönüşler alan Hande Maxi; "Biraz Özgürlük", "Deri Eldiven" ve "Heey Çocuk" adlarındaki üç şarkının yanı sıra, Apayrı albümündeki Alper Narman ile Fettah Can'ın yazdığı "Kelepçe", Ertuğ Ergin'in yazdığı "Kim Bilebilir Aşkı" ve "Yola Devam" şarkılarının yeni sürümlerini içerir. EP'nin ilk klibi için "Kim Bilebilir Aşkı" şarkısının yeni sürümü seçildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Atlasjet'in 4203 sefer sayılı uçuşu, Atlasjet tarafından İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na yapılması planlanan ancak tüm yolcu ve mürettebatın ölümüne sebep olan bir kazayla sonuçlanan bir iç hat yolcu seferidir. Atatürk Havalimanı'ndan Isparta'ya 29 Kasım 2007 günü saat 23.20'de havalanması gerekirken, Priştine seferinden geç dönmesi nedeniyle 30 Kasım'da saat 00.51'de toplam 50 yolcu ve 7 mürettebat ile İstanbul'dan kalkan KK4203 sefer sayılı uçak, saat 01.36'da Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada Isparta'ya 18 km mesafedeki Keçiborlu'da düştü. Atlasjet Hava Yolları başkanı Tuncay Doğaner kazadan kimsenin sağ kurtulamadığını açıkladı. Atlasjet'in World Focus Hava Yolları'ndan kiralamış olduğu uçak bir McDonnell Douglas MD-83 idi. Uçak kaza esnasında World Focus Hava Yolları pilotları tarafından kumanda edilmekteydi. (Devamı...)

(Düzenle)


Rodos kan iftirası, 1840'ta Yahudilere atılmış bir kan iftirasıdır. O dönemde Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı olan Rodos'taki Yunan Ortodokslar, 1840 yılının Şubat ayında kaybolan bir Hristiyan erkek çocuğunu bir ayin esnasında kurban ettikleri gerekçesiyle Yahudileri suçladı. Başlangıçta kan iftirası, aralarında Birleşik Krallık, Fransa, Avusturya İmparatorluğu, İsveç ve Yunanistan olan bazı Avrupa ülkelerinin konsoloslukları tarafından desteklendi. Bunlardan bazıları ise sonradan Yahudi cemaatini desteklemeye başladı. Rodos'un Osmanlı valisi, uzun yıllar süren kan iftiralarını kabul etmeme geleneğini bozup dini cinayet suçlamalarını destekledi. Hükûmet birkaç Yahudiyi tutukladı ve bunlardan bazılarına işkence yapıp suçlamaları zorla kabul ettirdi. Yahudi mahallesi on iki gün boyunca ablukaya alındı. Rodos Yahudi cemaati, İstanbul Yahudi cemaatinden yardım edilmesini talep etti ve İstanbul Yahudi cemaati bu talebi Avrupa hükûmetlerine iletti. (Devamı...)

(Düzenle)


"Mean", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in üçüncü stüdyo albümü Speak Now'da yer alan country pop tarzındaki şarkıdır. Şarkının sözleri Swift'te ait olup yapımcılığını da Nathan Chapman ve Swift üstlenmiştir. 17 Ekim 2010'da Big Machine etiketiyle, albümün tanıtımı amacıyla yayımlandı. Şarkı, içerisinde yoğun olarak keman ve banjo ezgileri içermesi nedeniyle, eleştirmenler tarafından albümün en "country" şarkısı olarak nitelendirildi. Swift bu şarkısını, şarkıları ve yetenekleri hakkında sürekli olumsuz yorum yapan insanlar için yazdığını söyledi. Şarkının promosyon single olarak yayınlanmasının ardından, eleştirmenler onun çoğunlukla barındırdığı yoğun country müziği ve sözleri hakkında yorum yaptı. "Mean" Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da iyi bir ticari başarı yakaladı, Billboard Hot 100 listesine on bir numaradan ve Kanada Hot 100 listesine de on numaradan giriş yaptı. (Devamı...)

(Düzenle)


SMS Prinz Adalbert, 1900'lerin başında Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen bir Alman zırhlı kruvazörüdür. İsmini İmparator II. Wilhelm'in üçüncü oğlu Prusya Prensi Adalbert'ten almaktadır. Sınıfının ilk gemisi olan Prinz Adalbert iken, ikinci gemisi ise kardeş gemi Friedrich Carl idi. Prinz Adalbert'in inşasına 1900 yılında, Kiel'deki İmparatorluk Tersanesi'nde başlandı. 16.371.000 Goldmarklık maliyet ile Ocak 1904'te tamamlandı. Dört adet 21 cm'lik ana batarya ile silahlandırılan zırhlı kruvazör, 20 kn (37 km/sa; 23 mph) hız yapabilmekteydi. Prinz Adalbert, göreve başlayınca topçu eğitim gemisi olarak kullanılmaya başlandı ve bu görev, geminin hizmet süresi boyunca önemli bir süre zarfını teşkil etti. Ağustos 1914'te I. Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine Baltık Denizi'ndeki keşif kuvvetlerine atandı. Kasım 1914'te kardeş gemisi batınca, Baltık Denizi'ndeki kruvazör filosunun bayrak gemisi oldu. Burada, Rus kuvvetlerine karşı Libau'nun topa tutulması gibi operasyonlarda bulundu. (Devamı...)

(Düzenle)


No Doubt, Amerikan üçüncü dalga ska grubu No Doubt'ın 17 Mart 1992 tarihinde Interscope Records'tan çıkardığı kendi adını taşıyan albümüdür. Albüm, esasen kayıt şirketinden bağımsız olarak kaydedildi fakat grubun, Interscope ile kontrat yapması sonucu, albüm tekrar kaydedildi. Dito Godwin tarafından prodüksiyonu yapıldı ve Los Angeles'ta bir kayıt stüdyosunda kaydedildi. Albüm, No Doubt'ın iyimser ticarî soundunun hemen hemen tam karşıtı olan, global sorunlara duyarlı grunge müziğinin ABD'de merkezde olduğu bir dönemde piyasaya sürüldü. Güçlü turnelere rağmen, sadece 30.000 kopya satışıyla kayıt şirketinin umduğu başarıyı elde edemedi. Kayıt şirketi, albümden bir single (tekli) yayınlanması için para sağlamayı reddetti, bu nedenle No Doubt, albümün tek single çalışması "Trapped in A Box"ı bağımsız olarak çıkardı. Albümün listelerde başarı elde edemeyişiyle Interscope, başka bir albümü finanse etmeyi reddetti. (Devamı...)

(Düzenle)


2012 Eurovision Şarkı Yarışması, 57. kez gerçekleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Azerbaycan adına yarışan Ell & Nikki'nin 2011 yarışmasını kazanmasının ardından Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlendi. 22 ve 24 Mayıs günlerindeki yarı finaller ile 26 Mayıstaki final aşamaları yeni inşa edilen Kristal Salon'da gerçekleştirildi. Kırk iki ülkenin katıldığı yarışmaya, en son 2009 yarışmasına katılan Karadağ geri dönerken, Azerbaycan ile Karabağ Savaşı'ndan beri çözülemeyen sorunlar ve güvenlik kaygısı nedeniyle Ermenistan ve Eurovision yerine 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası (Ukrayna ile birlikte ev sahipliği yaptığı) ve 2012 Yaz Olimpiyatları'na odaklanılacağı gerekçeleriyle Polonya katılmaktan vazgeçti. Öte yandan pek çok insan hakları savunucusu, Azerbaycan'daki hükûmetle ilgili endişelerin ifade edilmesinin kısıtlanmasını protesto etti. (Devamı...)

(Düzenle)


"Pilot" ya da DVD ve Blu-ray sürümlerindeki adıyla "Breaking Bad", Amerikan polisiye dram dizisi Breaking Bad'in ilk bölümüdür. Senaristliğini ve yönetmenliğini Vince Gilligan'ın yaptığı bölüm, 20 Ocak 2008'de AMC'de yayımlandı. Bölümde, üçüncü evre akciğer kanseri tanısı konan kimya öğretmeni Walter White (Bryan Cranston), hamile eşi Skyler White (Anna Gunn) ve oğlu Walter Jr.'dan gizlice son yıllarını ailesi için para biriktirerek geçirmeye karar verir. Bir DEA ajanı olan bacanağı Hank Schrader'ın (Dean Norris) bir eve düzenlediği uyuşturucu baskınını izlerken eski öğrencisi Jesse Pinkman'ı (Aaron Paul) görür ve birlikte metamfetamin üretip satmaları için ona şantaj yapar. Bölüm, 60. Primetime Emmy Ödülleri'nde çeşitli kategorilerde adaylık elde etti. Cranston, Drama Dizilerinde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazanırken Gilligan da Drama Dizilerinde En İyi Yönetmenlik Ödülü'ne aday gösterildi. (Devamı...)

(Düzenle)


2013 Emirates Cup, 3-4 Ağustos 2013 tarihlerinde Arsenal'ın ev sahipliğinde Londra'daki Emirates Stadyumu'nda düzenlenen, sezon öncesi hazırlık turnuvası statüsündeki Emirates Cup'ın 6. sezonudur. 2012 yılında 2012 Yaz Olimpiyatları sebebiyle düzenlenemeyen turnuvaya bir yıl aradan sonra ev sahibi Arsenal'ın yanı sıra Napoli, Porto ve Galatasaray katılmıştır. Turnuvada iki maç yapan her takıma galibiyette üç, beraberlikte bir puan verilirken mağlubiyet durumunda puan verilmedi. Ayrıca takımlara attıkları her gol başına fazladan bir puan daha verildi. Galatasaray ve Napoli ile Porto ve Arsenal arasında maç oynanmadı. Emirates Cup'ın açılış maçında, Galatasaray Porto'yu tek golle mağlup ederken, Arsenal ile Napoli 2-2 berabere kaldı. İkinci gün oynanan karşılaşmalarda ise Porto Napoli'yi 3-1 mağlup ederken Galatasaray da ev sahibi Arsenal'ı 2-1 yenerek toplamda kazandığı 9 puan ile ilk kez katıldığı turnuvada şampiyon oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Justinus (LatinceIustinus, YunancaGrekçeἸουστίνος; y. 525 - 566), Bizanslı bir general ve aristokrattır. Jüstinyen Hanedanı'nın üyesi ve Bizans İmparatoru I. Justinianus'un yeğenidir. 540 yılında son Roma konsüllerinden biri olarak atanan Justinus, Lazika ve Balkanlardaki savaşlarda üst düzey komutan olarak görev yaptı. Bizans'ın Slav ve Sasanilere karşı giriştiği mücadelelerin yanı sıra, Avarlarla yapılan ilk temasları yönetti. İmparator I. Justinianus öldüğünde tahta aday olan Justinus, kuzeni II. Justinus tarafından saf dışı bırakıldı ve sürüldüğü Mısır'da düzenlenen suikast sonucu öldürüldü. Justinus, yaklaşık 525 yılında Germanus ve eşi Passara'nın en büyük oğlu olarak doğdu. Babası Germanus, I. Justinianus'un kuzeni ve Jüstinyen Hanedanı üyesiydi. Justinus, Justinianus'un ardılı II. Justinus (565-578 arası hükümdar) ile kuzendi. 540'ta konsüllüğe seçilen Justinus, konsül kabartmalarında sakalsız olarak tasvir edilmiş, bu tarihten 9 yıl sonra da Prokopius ondan "genç adam" olarak bahsetmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


The Singles 1992–2003, Amerikalı rock grubu No Doubt'ın toplama albümüdür. Nellee Hooper tarafından prodüksiyonu gerçekleştirildi ve 25 Kasım 2003 tarihinde Interscope Records etiketiyle piyasaya çıktı. Albüm, grubun son üç albümünden—Tragic Kingdom, Return of Saturn ve Rock Steady—seçilen on üç single ile grubun ilk albümü No Doubt'tan "Trapped in a Box" şarkısının yanı sıra "It's My Life" şarkısının cover versiyonundan oluşmaktadır. Albümde yer alan Talk Talk'un "It's My Life" şarkısının coverı, albümdeki tek yeni şarkıdır ve single olarak yayınlandı. Bu albüm ayrıca, B-yüzü remikslerden oluşan Everything in Time'da ve Everything in Time, The Videos 1992–2003 ile Live in the Tragic Kingdom çalışmalarını da içeren kutu set Boom Box'da yer aldı. No Doubt, beşinci stüdyo albümü Rock Steady'den çıkan dört single çalışmasını yayınladıktan sonra, dört grup üyesinin daha fazla zaman harcayabilmesi için Nisan 2003'te ara verdi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Walking on Air", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Katy Perry'nin 2013'te yayımlanan dördüncü stüdyo albümü Prism'ın dördüncü şarkısıdır. 30 Eylül 2013'te "Dark Horse"un ardından albümün ikinci tanıtım single'ı olarak Capitol Records tarafından yayımlandı. Prism'in ilk tanıtım single'ını seçmek için hayranlara yönelik yapılan Pepsi destekli ankette "Dark Horse"la birlikte yarıştı. CeCe Peniston ile Crystal Waters'ın çalışmalarından esinlenilerek oluşturulduğu belirtilen "Walking on Air", deep house tarzında olup 90'ların Eurodans ritimlerinden gelen etkiler içermektedir. "Walking on Air", piyasaya sürüldükten sonra müzik eleştirmenlerinden genellikle olumlu geri dönüşler aldı. Bazıları şarkının çekiciliğini vurguladı, ancak beste hakkında kararsız kaldı. İnternet üzerinden da yayımlanan şarkı, 34 numaraya yükseldiği ABD Billboard Hot 100 listesi dahil olmak üzere çeşitli ülkelerin listelerine giriş yaptı. (Devamı...)

(Düzenle)


Lisa Simpson, Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'da yer alan kurgusal bir karakterdir. Simpson ailesinin orta çocuğu ve büyük kızıdır. Seslendirmesi Yeardley Smith tarafından yapılmaktadır ve ilk kez 19 Nisan 1987 tarihinde The Tracey Ullman Show kısası "Good Night"ta göründü. Lisa, James L. Brooks'un ofisinin lobisinde beklemekte olan karikatürist Matt Groening tarafından yaratıldı ve tasarlandı. Groening, kendi çalışması Life in Hell'e dayanan kısa bir animasyon dizisinin sunumu için çağırılmıştı fakat bunun yerine bir dizi yeni karakter oluşturmaya karar verdi. Karaktere kız kardeşi Lisa Groening'in adını verdi. The Tracey Ullman Show'da üç sezon yayınlandıktan sonra, Simpson ailesi 17 Aralık 1989 tarihinde Fox'ta yayınlanmaya başlanan kendi şovuna sahip oldu. Sekiz yaşında olan Lisa, Simpson ailesinin orta çocuğu ve Homer ile Marge'ın en büyük kızı, Bart'ın kız kardeşi ve Maggie'nin ablasıdır. (Devamı...)

(Düzenle)


Gılgamış, Sümer şehir devleti Uruk'un tarihî kralı, antik Mezopotamya mitolojisinin önemli bir kahramanı ve 2. binyılın sonlarında Akadca yazılan epik şiir Gılgamış Destanı'nın protagonistidir. Muhtemelen MÖ 2800 ile 2500 arasındaki bir zaman aralığında ülkeyi yönetmiş ve ölümünden sonra tanrısallaştırılmıştırUr'un üçüncü hanedanlığı (y. MÖ 2112-2004) döneminde Sümer efsanelerinde önemli bir şahsiyet olmuştur. Gılgamış'ın efsanevi kahramanlıkları günümüze kadar gelen beş Sümer şiirinde anlatılmıştır. Bunların tespit edilebilen en eskisi Gılgamış, Enkidu ve Ölüler Diyarı'dır. Bu şiirde Gılgamış, Tanrıça İnanna'nın yardımına gelir ve tanrıçanın huluppu ağacını istila eden yaratıkları defeder. İnanna, Gılgamış'a mikku ve pikku adı verilen iki bilinmeyen nesne verir fakat Gılgamış, bunları kaybeder. Enkidu'nun ölümünden sonra gölgesi, Gılgamış'a Ölüler Diyarı'nın kasvetli koşullarını anlatır.  (Devamı...)

(Düzenle)


Asar-ı Şevket sınıfı, 1860'larda başta Mısır, ardından Osmanlı donanması için inşa edilen Asar-ı Şevket ve Necm-i Şevket olmak üzere iki gemiden oluşan zırhlı korvet sınıfıdır. Fransa'da inşa edilen gemiler, tasarımları daha önceki zırhlı korvet sınıfı Asar-ı Tevfik'in tasarımına dayanıyordu. Merkezî bataryalı olarak inşa edilen iki gemi, merkezî bir kazamat içinde dört adet 178 mm Armstrong top ve kazamatın üstünde döner bir barbette bir adet 229 mm Armstrong top taşıyordu. Her iki gemi de 1877-1878 Rus-Osmanlı Savaşı'nda (93 Harbi) hizmet verdi ve Karadeniz'deki Rus kuvvetlerine karşı faaliyet gösterdiler. Kafkasya'da Osmanlı kara kuvvetlerini desteklemekle görevlendirilen gemiler, savaştan sonra alınarak Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başlangıcında seferber edildikleri 1897'ye kadar başka bir faaliyette bulunmadılar. Bu savaşın başında Osmanlı filosunun geri kalanı gibi Asar-ı Şevket sınıfı gemiler de, kötü durumları nedeniyle hücumda kullanılamadı. Asar-ı Şevket, 1900'lerde hizmet dışı bırakıldı ve hurda olarak satıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Melek, Türk şarkıcı Candan Erçetin'in beşinci stüdyo albümüdür. 17 Haziran 2004'te Pasaj Müzik etiketiyle yayımlandı ve Erçetin'in bu şirketten çıkan ilk çalışması oldu. Melek için hazırlıklar, şarkıcının dördüncü stüdyo albümü Neden'in Mayıs 2002'deki çıkışından hemen sonra başladı. Pop müzik tarzındaki çalışmada en çok adı geçen söz yazarı ve besteci, altı şarkıyı tek başına yazan Erçetin'dir. Albümün yapımcılığını ise Rıza Erekli üstlenmiştir. Melek, daha önceden Zeki Müren'in seslendirdiği Türk sanat müziği parçalarından ikisini de barındırır. Toplam 14 şarkıdan oluşan albümdeki sekizinci şarkı "Şehir"de müzisyen Ceza düet şarkıcısı olarak yer alır. Albümün çıkış şarkısı "Melek", aynı zamanda ilk klip olarak gösterime girdi. İkinci klip ise "Meğer"e çekildi. İki klibi de, albümün sanat yönetmenliğini de üstlenen Bozkurt Bayer yönetti. (Devamı...)

(Düzenle)


"Stupid in Love", Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 2009 çıkışlı dördüncü stüdyo albümü Rated R'dan bir şarkıdır. Shaffer Smith, Mikkel S. Eriksen ve Tor Erik Hermansen tarafından yazılıp bestelenen şarkının yapımcılığını Eriksen ile Hermansen'in oluşturduğu StarGate yaparken, Ne-Yo da yardımcı yapımcı olarak görev aldı. Şarkı, Rihanna ve erkek arkadaşı Chris Brown'ın 8 Şubat 2009'da gerçekleştirilen 2009 Grammy Ödülleri gecesindeki kavgasından iki gün önce yazıldı. Sözlerinde artık bozulan bir ilişkinin konu edilmesini Ne-Yo "önsezi" olarak yorumladı. Pop ve R&B tarzında bir power balad olan "Stupid in Love"ın müziği; parmak şıklatmaları, minör piyano tuşları ve piyano riffleri ile yapılmıştır. Sözler, kötü niyetli ve kendisini aldatan erkek arkadaşı olan bir kadının kaçması gerektiğini anlaması etrafında gelişir. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 27 Nisan 2024, Cumartesi ; saat 06.08 UTC