Profesyonel güreş maç türleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Amerikan güreşi, Türkiye dışında daha çok profesyonel güreş olarak bilinir. Bir spor türüdür ve dövüş ve güreş ögeleri içerir. Sonucu önceden belirlenmiş olan güreş tarzını belirtmek için kullanılır. Modern amerikan güreşi bir tür gösteri formudur. Katılımcıların amacı, ring içinde önceden planlanmış fiziksel bir güreş maçı sunarak izleyicileri eğlendirmektir. Güreşteki gerçekliğin derecesi ülkesine ve federasyonuna göre değişmektedir. Amerikan güreşinde sonuçlar önceden belirlenir ama bunu sadece o maçtaki güreşçiler ve hakemler bilir. Hareketlerin güreşçiler üzerindeki etkisi asla abartılmaz. Birçok kişiye göre Amerikan güreşi bir spor müsabakası olarak kabul görür ve "gerçek" kelimesi tercih edilir. Birçok güreş hareketi gerçek acı doğurabilir ve yanlış veya doğru uygulanırsa bile sakatlıkla ve ölümle sonuçlanabilir. Maçlarının sonucunun ve genel gidiş önceden bellidir. Genelde maçlar face olarak tanımlanan iyi karakterli güreşçiler ve heel olarak bilinen kötü karakterli güreşçiler arasında gerçekleşir. Bir güreşçi kariyeri boyunca hikâyeler gereği hem iyi hem de kötü güreşçi durumuna geçebilir. Pro güreş maçlarında yaptıkları hareketler gerçek olup sakatlanma yaralanma kanlar ölümler olmakta ve bunlar gerçektir.

Teke tek maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Teke tek maç, tüm profesyonel güreş maçlarının temelini oluşturur. İki rakip birbirleriyle karşılaşmaktadır. Kazanan tuş, pes ettirme, saydırma, nakavt veya diskalifiye ile belirlenmektedir.

Teke tek maç türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kemer için yapılan şampiyonluk maçları, diskalifiye veya nakavt gibi sonuçlarla biterse kemer maç sonucuna bakılmaksızın şampiyonda kalmaktadır. Meydan okuyan güreşçinin şampiyonu yenebilmesi için maçı tuş veya pes ettirme yoluyla kazanması gerekmektedir. Daha önceki hikâyelerde kötü karakterli şampiyonların diskalifiye veya nakavt gibi sonuçlarla yenilip kemerini koruduğu olmuştur.

Teke tek maçlar bazen kurallarla kısıtlanmış ve çeşitli maçlar ortaya çıkmıştır. Sadece tuşun olduğu Pinfall maçı, sadece pes ettirmenin olduğu pes ettirme maçı vb. Başka bir maç türü de belli bir süre geçince veya bir güreşçinin yenmesiyle sonuçlanan Zaman Sınırı maçıdır. Önceki etkinliklerde yapılan bu tür maçlarda kazanan çeşitli yöntemlerle (seyirci tepkisi, yargılar veya rövanş maçı) belirlenmiştir. Zaman Sınırı maçı fikri, maçlar çok uzun (bazı maçlar saatlerce) sürdüğünde profesyonel güreşin vodvil günlerinde bulunmuştur.

Teke tek yapılabilen aşağıdaki maçların kendine ait maddesi vardır:

Takım maçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım maçları, genelde iki veya daha fazla takım arasında yapılmaktadır. Çoğunlukla takımların ikişer üyesi maçta yer almaktadır.

Takım maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çoğu kez, takımın bir üyesi ringde yer alırken diğer üye(ler) iplerin arkasında bekler. Güreşçiler, genelde ellerini çak yaparak pozisyonlarını değiştirirler. Buna "tag" denir. Bazen tag yapmak isteyen takımın bunu yapmasının engellendiği görülür. Bunu genelde kötü karaktere sahip olan takımlar yapar. Normal takım maçlarında standart güreş kuralları uygulanır. Maç tuş, pes ettirme, nakavt veya diskalifiye ile sona erer.

Tornado takım maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Takımın tüm üyelerinin ringde olduğu maçlar tornado takımı maçı olarak adlandırılır. Maç, standart kurallara sahip olabilirken üstü açık kafeste veya merdiven maçı olarak da yapılabilir.

Elemeli takım maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Elemenin olduğu takım maçlarında yenilen güreşçi maçtan çıkar. Takımın diğer üyeleri maça devam eder.

Özellikle WWE'de düzenlenen Survivor Series izle ve öde etkinliklerinde bu tarz maçlar yapılmıştır. Takımlar daha çok dörde dört veya beşe beş yer alırken bu sayının yediye çıktığı da görülmüştür. Standart kurallar takım maçlarında olduğu gibi elemeli takım maçlarında da geçerlidir. Maçlarda yer alan takımlardan bazıları kurulmuş olsa da bazen diğer takımın güreşçi toplaması gerekebilir.

Lucha libre tanıtımlarında, Torneo cibernetico adlı takımlar arası bir maç türünde sekize kadar güreşçi önceden belirlenen bir sırayla ringe girer.

Kazanan Hepsini Alır maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazanan Hepsini Alır maçında iki güreşçinin (veya takım) sahip olduğu kemerler ortaya konur. Maçı kazanan iki kemeri de alır.[1][2][3]

WWE'de Kazanan Hepsini Alır maçlarının listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

# Maç Ortaya konan Etkinlik Tarih ve yer Süre
1 Santino Marella ve Beth Phoenix, Kofi Kingston ve Mickie James'i yendi. Kingston'ın WWE Intercontinental Championship ve James'in WWE Women's Championship kemerleri. SummerSlam (2008) 17 Ağustos 2008
Indianapolis, Indiana
05.35
2 Seth Rollins, John Cena'yı yendi. Rollins'in WWE World Heavyweight Championship ve Cena'nın WWE United States Championship kemerleri. SummerSlam (2015) 23 Ağustos 2015
Brooklyn, New York
20.44
3 Roman Reigns, Brock Lesnar'ı yendi. Reigns'in WWE Universal Championship ve Lesnar'ın WWE Championship kemerleri. WrestleMania 38 3 Nisan 2022
Arlington, Teksas
12.15

Boş Arena maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Boş Arena maçı, taraftarların olmadığı bir arenada iki veya daha fazla güreşçi arasında yapılan bir hardcore maçı. Rakiplerin yanında yalnızca hakem, yorumcular ve kameraman yer alabilir. Maç ya canlı yayınlanır ya da kamereya alınıp sonra gösterilir. Örneğin WWF'in 31 Ocak 1999 tarihindeki Super Bowl yarı zamanlı gösterisinde The Rock ve Mankind, Boş Arena maçı yapmıştır. Bilinen en eski boş arena maçı 1981 yılında Memphis, Tennessee'deki Mid South Coliseum'da Jerry Lawler ve Terry Funk arasında yapılmıştır.[4] Boş arena maçları nadiren, kiralanan ve bilet satımının olmadığı arenalarda yapılmaktadır.

Falls Count Anywhere maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Falls Count Anywhere maçı, sadece ringin içinde tuşlanmanın olduğu standart kuralların aksine arenanın herhangi bir yerinde tuşlanmanın olduğu bir maçtır.[5] Ayrıca "nakavt" kuralı kullanılmaktadır. "Falls Count Anywhere" maçlarına hemen hemen her zaman diskalifiye edilmeme şartı konarak bir hardcore maçına çevrilmektedir. Güreşçilerin herhangi bir yerde buldukları malzemeleri kullanması serbest olmaktadır.[6]

Daha farklı kuralların uygulandığı Falls Count Anywhere maçında bir tuş ringin dışında gerçekleştikten sonra hakem 10 veya 30'a kadar saymaya başlar. Eğer güreşçi ringe dönemezse maçı kaybeder. Ringe geri dönmeyi başarırsa maç devam eder. Ancak bu kurallar altında yapılan maçta tüm tuşlanmalar ringin dışarısında yapıldığı için bu maç artık teknik olarak falls count anywhere maçı sayılmamaktadır.[7] Bazen, maça belli bir bölgede tuşlanmanın olduğu bir şart konur (Ör: eyalet, ilçe veya maçın yapıldığı yer).[8]

Ayrıca bu maça benzer olarak her yerde pes ettirmenin olduğu (Submissions Count Anywhere) maçlar da yapılmıştır. Bu maç ilk kez WWE Breaking Point'te D-Generation X ve The Legacy arasında yapılmıştır.

Genelde Falls Count Anywhere maçı, maçın bulunduğu arena içerisinde sınırlandırılmaktadır. Ama St. Valentine's Day Massacre: In Your House programında yapılan bir maçta Hardcore Holly, Al Snow'u Mississippi Nehri'nin kıyısında tuşlamıştır.

Bayrak maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrak maçı, esasen bayrak yakalama oyununun profesyonel güreş versiyonudur. Karşı karşıya ringin iki köşesinde bayraklar yer alır. Belli bir takımı temsil eden veya kişisel olarak mücadele eden güreşçiler rakibinin bayrağını almaya çalışır.[9] Bayrak maçının bir benzeri olan Marş maçında, Olimpiyatlardaki madalya kutlamalarına benzer şekilde kazanan güreşçi veya takımın ülkesinin millî marşı okunur.

WWE'deki bayrak maçları[değiştir | kaynağı değiştir]

# Maç Etkinlik Tarih ve Yer Notlar
1 Hulk Hogan, Nikolai Volkoff'u yendi. Saturday Night's Main Event 3 Ekim 1985
East Rutherford, NJ
-
2 Nikolai Volkoff, Corporal Kirchner'ı yendi. Saturday Night's Main Event 4 Ocak 1986 (19 Aralık 1985 tarihinde banda alındı)
Tampa, Florida
02.05
3 Corporal Kirchner, Nikolai Volkoff'u yendi. WrestleMania 2 7 Nisan 1986
Rosemont, Illinois
02.05
4 Jim Duggan, Boris Zuhkov'u yendi. Saturday Night's Main Event 26 Kasım 1988 (16 Kasım 1988 tarihinde banda alındı)
Sacramento, Kaliforniya
-
5 Team Canada (Bret Hart, Owen Hart ve The British Bulldog); Team USA'yi (Stone Cold Steve Austin, Dude Love ve The Undertaker) yendi. WWE Raw 21 Temmuz 1997
Halifax, Nova Scotia
-
6 Bret Hart ve The British Bulldog, Vader ve The Patriot'ı yendi. Badd Blood: In Your House 5 Ekim 1997
St. Louis, Missouri
25.07
7 Jim Duggan, Daivari'yi yendi. WWE Raw 17 Eylül 2007
-
8 Ted DiBiase, Hunico'yu yendi. WWE Smackdown 20 Ocak 2012
Las Vegas, NV
-
9 Rusev, Jack Swagger'ı nakavt ile yendi. SummerSlam (2014) 17 Ağustos 2014
Los Angeles
09.01

Sedye maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sedye (Stretcher) maçında ringin biraz uzağında bir çizgi, ringin iki tarafında da sedyeler bulunur. İki güreşçiden biri rakibini sedyeye yatırıp belirlenen çizgiye sürerek maçı kazanmaya çalışır. Eğer sedye ile rakibinin çizgiyi geçmesini sağlarsa maçı kazanır. Tuş, pes ettirme, saydırma veya diskalifiye yoktur. Bu maça örnek olarak Brock Lesnar - Big Show, Edge - Kane, Finlay - Rey Mysterio, Randy Orton - Rob Van Dam, Batista - Shawn Michaels, Matt Hardy - Jeff Hardy, Randy Orton (Ted DiBiase ve Cody Rhodes ile) - Triple H (Three Stage of Hell'in parçası olarak) ve John Cena - Kane maçları gösterilebilir.[10]

WWE'deki sedye maçları[değiştir | kaynağı değiştir]

# Maç Şart Etkinlik Tarih ve Yer Süre
1 Andre The Giant, Killer Khan'ı yendi. House Show 14 Kasım 1981
Philadelphia, PA
9.57
2 Brock Lesnar, Big Show'u yendi. WWE Championship Judgment Day (2003) 18 Mayıs 2003
Charlotte, NC
15.27
3 Edge, Kane'i yendi. WWE Raw 25 Temmuz 2005
Cleveland, OH
12.00
4 Rob Van Dam, Randy Orton'ı yendi. One Night Stand (2007) 3 Haziran 2007
Jacksonville, FL
14.31
5 Rey Mysterio, Finlay'ı yendi. Cyber Sunday (2007) 28 Ekim 2007
Washington
9.41
6 Batista, Shawn Michaels'ı yendi. One Night Stand (2008) 1 Haziran 2008
San Diego, CA
17.00
7 Matt Hardy, Jeff Hardy'i yendi. WWE SmackDown! 7 Nisan 2009
Austin, TX
13.59
8 Randy Orton, Triple H'i yendi. WWE Championship için yapılan Three Stages of Hell maçının üçüncü ve son turu The Bash (2009) 28 Haziran 2009
Sacramento, CA
21.23
9 John Cena, Kane'i yendi. WWE World Heavyweight Championship eleme maçı WWE Raw 16 Haziran 2014
Cleveland, OH
16.47

TNA'deki sedya maçları[değiştir | kaynağı değiştir]

# Maç Etkinlik Tarih ve Yer Süre
1 Trinity, Desire'ı yendi. NWA TNA Weekly PPV #31 23 Haziran 2004
11.18
2 Awesome Kong, Velvet Sky'ı yendi. TNA Impact 7 Mayıs 2009
Orlando, Florida
3 Awesome Kong, Cute Kip'i yendi. TNA Impact 14 Mayıs 2009
4 Bobby Lashley, Rhino'yu yendi. TNA Impact 15 Ekim 2009
5 Eric Young, Kurt Angle'ı yendi. TNA Impact 1 Mayıs 2015

Handikap maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Handikap maçı, ikiye bir veya üçe iki gibi bir güreşçi veya güreşçi takımının kendisine sayıca üstünlük sağladığı takımla karşılaştığı maçlardır. Genelde iyi karakterli güreşçiler, kendisinden sayıca üstün olan kötü karakterli güreşçilerle dövüştüğü olmuştur.[11] İkiye bir handikap maçlarında iki kişiden oluşan takım, takım maçı kurallarına göre hareket eder. Bir kişiye karşı takımdan biri ringde bulunur. Tornado takım maçı benzeri olan handikap maçlarında tüm rakipler aynı anda ringde bulunur.[12] 1980'ler ve 1990'larda handikap maçlarında King Kong Bundy, Big Van Vader ve Yokozuna gibi yüksek profilli kötü karakterli güreşçiler, birden fazla rakibe karşı maçta yer alır ve sayısal üstünlüğe rağmen maçı domine ederdi.

Kasım 2010'da yapılan Survivor Series'te Lay-Cool, 2'ye 1 handikap maçında Natalya'ya yenilerek Divalar Şampiyonluğu kemerini kaybetti.

Iron Man maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Iron Man (Demir Adam) maçı, belirlenmiş bir süre içerisinde gerçekleşen bir maç türü. Yaptığı tuş, pes ettirme, diskalifiye ve dışarıda saydırma gibi hareketlerle puan kazanan güreşçiler arasında maçın sonuna kadar en yüksek puana ulaşan maçı kazanır.

Kadınlar arasında yapılan ilk Iron Man maçı, NXT TakeOver: Respect etkinliğinde Bayley ve Sasha Banks arasında gerçekleşmiştir. 30 dakika süren kemer maçının sonunda, Bayley NXT Kadınlar Şampiyonluğu kemerini korumuştur.

Oduncu maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

1995 yılında yapılan oduncu maçı esnasında, temaya uygun olarak flanelden yapılmış kıyafetiyle 1–2–3 Kid.

Oduncu (lumberjack) maçı, maça doğrudan katılmayan güreşçilerin ringin etrafını kuşattığı normal bir maçtır.[13] Maç esnasında oduncu (lumberjack) olarak adlandırılan bu güreşçiler (kadın güreşçiler bazen İngilizce "lumberjills" olarak adlandırılır), maçtaki güreşçilerin ringden kaçmasını engeller.[13] Oduncu grubu, tipik olarak iyi ve kötü karakterli güreşçiler olarak ayrılır. Genelde oduncuların maça karıştığı ya da oduncuların kendi arasında kavga ettiği görülür. İlk zamanlarda yapılan oduncu maçlarında, güreşçiler temaya uygun olarak oduncu kıyafeti giyerlerdi.

Kanada'da yapılan oduncu maçlarında, deri kayışların olduğu Extreme kurallarla yapılmaktadır ve TNA'in "Taraftarın İntikamı" oduncu maçında deri kayış takan taraftarlar yer alır ve güreşçileri kırbaçlarlar.[14]

Strip maçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tarz maçlarda güreşçi tuş veya pes ettirmeyle değil rakibinin kıyafetlerini çıkararak kazanır.[15] Tarihte yapılan bu tür maçlara, güreş yeteneği eksikliği nedeniyle menajerler itiraz etmişlerdir. Ancak Attitude Era'da kadın güreşçiler (eski adıyla Divalar) kendi istekleriyle bu maçlara girmişlerdir.

Madde maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Genelde güreşçi veya güreşçi olmayan iki kadın arasında gerçekleştirilen bu maçlar, çamur havuzundan çikolatalı süte kadar her şeyi içerebilen maddelerin olduğu maçlardır. Bazen, özel olarak belirli günlerde, örn. Şükran Günü'ne özel et suyu veya Noel'e özel yumurta sosunu içeren havuzların olduğu maçlar yapılmıştır.

Güreş dışı maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazen farklı kuralların olduğu bir maç yapılmaktadır. Profesyonel güreş maçlarında olduğu, katılımcılar önceden belirlenen senaryoya göre çalışmaktadır.

Bilek güreşi maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Profesyonel güreş bağlamında yapılan bilek güreşi karşılaşmasıdır.[16]

Boks maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Boks maçının profesyonel güreş versiyonunda, bir boks maçındaki standart kurallar aynen geçerlidir. Güreşçiler boks eldiveni takarlar ve maç round'lar şeklinde ilerler. Maçlar genelde bir güreşçinin hileye başvurup güreş hareketlerini kullanmasıyla sona ermiştir.[17]

Karma dövüş sanatları maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Standart MMA maçı kurallarının olduğu bu maçta tuş, kazanmak için geçerli bir yöntem değildir.

Yastık kavgası[değiştir | kaynağı değiştir]

Yastık kavgası maçları genelde ringdeki bir yatak üzerinde yastıkları kullanan divalar arasında gerçekleştirilmiştir.[18] Yastık silah olarak kullanılırken standart güreş kuralları da geçerlidir. Bu maçın başka bir türü olan İç Çamaşırlı Yastık kavgasında katılımcılar iç çamaşırı giyer. Yine başka bir maç türü olan Pijamalı Yastık Kavgasında ise katılımcılar bu sefer pijama giymektedir.[18][19]

Sumo maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sumo maçında ringin ipleri kaldırılır ve standart sumo kuralları geçerlidir. Ringin dışına çıkan ilk kişi maçı kaybeder.[20]

Hardcore tabanlı maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Hardcore güreşi, geleneksel kuralların bazılarının, herhangi birinin veya hiçbirinin geçerli olmadığı bir profesyonel güreş dalıdır. Bu maçlarda çoğunlukla countout ve diskalifiye olmaz. Hardcore maçları; Sokak Kavgası (güreşçiler normal sokak kıyafetleri giyer), Extreme Rules maçı, Ultraviolent Rules maçı (CZW'ye özel, genelde merdiven, masa, çelik katlanır sandalyeler, raptiyeler, dikenli tel, ot biçme makineleri, ışık tüpleri ve ateşin kullanıldığı Extreme rules maçları), HardKore X-Treme maçı (Hardcore maçının; alev tablaları, yanan sandalyelerin silah olarak kullanılmadığı, ayrıca jiletli teller, cam levhalar ve dikenli tellerle sarmalanmış kafeslerin olmadığı versiyonu), No Holds Barred maçı, Bimbo Brawl (kadın güreşçilerin bulunduğu Hardcore maçı) ve Good Housekeeping maçı (silah olarak mutfak eşyalarının kullanıldığı maç) gibi maçların temelini oluşturur.

Frontier Martial-Arts Wrestling, International Wrestling Association of Japan, International Wrestling Syndicate, Extreme Championship Wrestling, Big Japan Pro Wrestling ve Combat Zone Wrestling gibi bazı şirketlerde genelde hardcore maçları yapılır ve standart maçlar nadirdir. World Championship Wrestling, güreşçi Raven'ın yer aldığı hardcore maçlarında Raven'ın Kuralları terimini kullanmıştır. Ayrıca kendi brand'lerine özel olarak gerçekleşen hardcore maçları ring yerine sahne arkasında yapılmıştır.[21]

Dikenli tel kafes maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dikenli tel kafes maçı, dikenli tellerin kullanıldığı maçlardan biridir. Basitçe, üstü açık kafes maçında dikenli tellerin kullanılması onu dikenli tel kafes maçı yapmaz. Dikenli teller kafesin tasarımında yer almalıdır. Başka bir maç türü de jiletli tel kafes maçıdır. Dikenli tel kafes maçına benzer. Ancak dikenli telin yerine jiletten yapılmış bir tel kullanılır. Kafesin üstü, köşeleri ve kenarları telle sarılır. Dikenli ve jiletli tellerin bir arada kafese sarıldığı maçlar da yapılmıştır.[22]

Clockwork Orange House of Fun maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Raven's House of Fun (Raven'ın Eğlence Evi) veya House of Fun (Eğlence Evi) olarak da bilinen Clockwork Orange House of Fun (Otomatik Portakal Eğlence Evi) maçı, profesyonel güreşçi Raven (Raven, bu fikrin TNA'de gerçekleşmesini sağladı) tarafından tasarlanmıştır. teke tek gerçekleşen bu maçta ringin ipleri zincirlere sarılıdır. Ringe bağlanan zincirlere çeşitli noktalardan birçok silah asılıdır. Bazen de üstü açık bir kafesin kenarları ringin üzerine tutturulmuştur.[23] Silah kullanımının serbest olduğu ilk maç, kazanmanın tek yolunun rakibini "Raven'ın tüneği"nden (küçük bir iskele) iki masanın üzerine atmak olduğu maçtır.[23] Ancak daha sonra bu kural değiştirilmiş ve bu tür maçlarda her yerde tuşlanma ve pes ettirme eklenmiştir.[24]

Aslında bu maçtan önce WCW'da yapılan Bowery Ölüm Maçında ring, büyük bir çatılı kafesle çevrilidir. Ring çöp tenekesi gibi silahlarla doludur. Çatılı kafesin içinde diğerinin 10'a kadar kalkmamasını sağlayan kişi kazanır. Bu maçta diskalifiye olmaz ve ringin dışında count-out işlemez.

Insane Clown Posse, ayrıca kendi gerçekleştirdikleri JCW adlı promosyonda, kendi yaptıkları bir maç türü olan ve Hardcore tabanlı Holler maçını gerçekleştirmişlerdir.

Clockwork Orange House of Fun maçları[değiştir | kaynağı değiştir]

# Maç Etkinlik Tarih ve yer Süre
1 Raven, The Sandman'i yendi. NWA TNA PPV 14.48
2 Shane Douglas, CM Punk'ı yendi. NWA TNA PPV #51 7 Şubat 2003 14.25
3 Julio Dinero ve Alexis Laree, Jeff Jarrett'ı yendi. NWA TNA PPV 16 Nisan 2003 9.39
4 Sonny Siaki ve The Sandman arasındaki maç sonuçsuz bitti. NWA TNA PPV #45 21 Mayıs 2003 17.05
5 Raven, The Sandman ve Erik Watts; Kevin Northcutt, Ryan Wilson ve Joe E Legend'ı yendi. NWA TNA PPV #71 19 Kasım 2003 13.48
6 Raven, Sean Waltman'ı yendi. Hard Justice 15 Mayıs 2005 13.00
8 Raven, James Storm ve Robert Roode; Rhino, Chris Harris ve Frankie Kazarian'ı yendi. Impact! 9 Ağustos 2007 -

Hayranların silah getirdiği maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayranların silah getirdiği (Fans Bring the Weapons) maçlarda, hayranlar gösteri için silah getirir. Bazen maçlar başlamadan önce silahlar ringde durur, ancak eylem sırasında silahlar güreşçilere teslim edilecektir. Bu maç türü, şu anda faaliyet göstermeyen ECW'de ünlenmiştir.

İlk Kan maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk Kan maçı, diskalifiyenin olmadığı ve rakibin kanını akıtan güreşçinin kazandığı maç türüdür. Ya da maçın gidişatına göre kanı akan güreşçi maçı kaybeder. Total Nonstop Action Wrestling tarafından oluşturulan Sadistic Madness (Sadist Çılgınlık) adlı maçlarda güreşçi, rakibini tuşlayabilmek için önce onun kanını akıtmalıdır. Ancak bu maçlarda diskalifiye olmamasına rağmen katılımcıların kanını akmasına neden olan bir dış müdahale yapılmamıştır.[25] Buna benzer başka bir maç türü olan Doomsday Chamber of Blood maçı, üstü dikenli telle sarılmış kafeste yapılır.[26]

WWE'deki İlk Kan maçları[değiştir | kaynağı değiştir]

# Maç Etkinlik Tarih ve yer Süre
1 Kane (Paul Bearer ile) Stone Cold Steve Austin'ı yenerek WWF Şampiyonu oldu. King of the Ring 28 Haziran 1998
Pittsburgh, Pennsylvania
15.58
2 Stone Cold Steve Austin, The Undertaker'ı yendi. Fully Loaded 25 Temmuz 1999
Buffalo, New York
16.00
3 Chris Jericho, Ken Shamrock'u yendi. SmackDown! 23 Eylül 1999
Dallas, Teksas
-
4 X-Pac, Chris Jericho'yu yendi. Raw Is War 25 Eylül 2000
Pennsylvania
6.14
5 Kane ve The Undertaker, Haku ve Rikishi'yi yendi. SmackDown! 1 Şubat 2001
Columbus, Ohio
-
6 Booker T, Stone Cold Steve Austin'ı yendi. SmackDown! 18 Aralık 2001
New Orleans, Louisiana
-
7 Kurt Angle, John Cena'yı yendi. Raw 2 Ocak 2006
East Rutherford, New Jersey
13.00
8 Mr. Kennedy, The Undertaker'ı yendi. Survivor Series 26 Kasım 2006
Philadelphia, Pennsylvania
09.15
9 Triple H, William Regal'ı yendi. Raw 7 Ocak 2008
Uncasville, Connecticut
10.49
10 John Cena, John Bradshaw Layfield'ı yendi. One Night Stand 1 Haziran 2008
San Diego, Kaliforniya
14.30

WCW'daki İlk Kan maçları[değiştir | kaynağı değiştir]

# Maç Etkinlik Tarih ve yer Süre
1 Ric Flair, Hollywood Hogan'ı yendi (üstü açık kafes maçı). Uncensored 14 Mart 1999
Louisville, Kentucky
14.19
2 Sting ve Vampiro arasındaki maç sonuçsuz sona erdi. Nitro 24 Nisan 2000
Rochester, New York
05.21
3 The Harris Brothers (Don ve Ron Harris), KroniK'i (Brian Adams ve Bryan Clark) yendi (Zincir maço). Fall Brawl 17 Eylül 2000
Buffalo, New York
06.37
4 Buff Bagwell, David Flair'ı yendi. Halloween Havoc 29 Ekim 2000
Las Vegas, Nevada
05.37
5 Shane Douglas, General Rection'ı yenerek WCW Birleşik Devletler Ağırsiklet Şampiyonu oldu (Zincir maçı) Sin 14 Ocak 2001
Indianapolis, Indiana
11.36

Son Kalan Adam maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Son Kalan Adam maçı yalnızca nakavt ile kazanılan bir hardcore güreş maçıdır. Boks maçındaki kurala benzer olarak yerde 10 saniye boyunca kalan güreşçi maçı kaybeder. Ringin dışında 10'a kadar sayılması maçı kaybettirmez.[27] TNA'de 2011 yılındaki Against All Odds etkinliğinde, beş kez TNA Nakavtlar Şampiyonu olan Madison Rayne'ın, rakibi Mickie James'e karşı yaptığı ilk kemer koruma maçı kadınlar arasında yapılan ilk Son Kalan Adam maçıdır. Bu maça benzeyen bir maç türü olan Texas Death maçında (diğer adıyla Mexican Death Match), hakem ona kadar saymaya başlarken güreşçi, rakibini pes ettirmeli veya tuşlamalıdır.[28][29]

WWE'deki Son Kalan Adam maçları[değiştir | kaynağı değiştir]

# Maç Etkinlik Tarih ve yer Süre
1 Mankind (ş) ve The Rock arasındaki WWF Şampiyonluğu maçı sonuçsuz sona erdi. St. Valentine's Day Massacre: In Your House 14 Şubat 1999 22.00
2 Triple H, Chris Jericho'yu yendi. Fully Loaded 23 Temmuz 2000 23.11
3 Chris Jericho, Kane'i yendi. Armageddon 10 Aralık 2000 17.14
4 Shane McMahon, Big Show'u yendi. Backlash 29 Nisan 2001 11.53
5 Kane, Shane McMahon'ı yendi. Unforgiven 21 Eylül 2003 19.42
6 Triple H (ş) ve Shawn Michaels arasındaki Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu maçı sonuçsuz sona erdi. Royal Rumble 25 Ocak 2004 22.46
7 John Bradshaw Layfield ve Kurt Angle arasındaki maç sonuçsuz sona erdi. SmackDown! 27 Ocak 2005 -
8 Edge, Chris Benoit'i yendi. Backlash 1 Mayıs 2005 18.47
9 Triple H, Ric Flair'ı yendi. Survivor Series 27 Kasım 2005 27.01
10 The Undertaker, The Great Khali'yi yendi. SmackDown! 18 Ağustos 2006 -
11 John Cena (ş), Umaga'yı yenerek WWE Şampiyonluğunu korudu. Royal Rumble 28 Ocak 2007 23.09
12 The Undertaker (ş) ve Batista arasındaki Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu maçı sonuçsuz sona erdi. Backlash 29 Nisan 2007 20.23
13 Randy Orton, Triple H'i (ş) yenerek WWE Şampiyonu oldu. No Mercy 7 Ekim 2007 20.25
14 Batista, Kane'i yendi. SmackDown! 14 Aralık 2007 -
15 Triple H (ş), Randy Orton'ı yenerek WWE Şampiyonluğunu korudu. One Night Stand 1 Haziran 2008 13.15
16 Big Show, Matt Jackson'ı yendi. SmackDown 17 Ekim 2008 -
17 The Undertaker, Big Show'u yendi. Cyber Sunday 25 Ekim 2008 19.23
18 Chris Jericho, Shawn Michaels'ı yendi. Raw 11 Kasım 2008 -
19 Big Show, Triple H'şi yendi. SmackDown 9 Ocak 2009 -
20 Montel Vontavious Porter, Big Show'u yendi. SmackDown 16 Ocak 2009 -
21 Edge, John Cena'yı (ş) yenerek Dünya Ağırsiklet Şampiyonu oldu. Backlash 26 Nisan 2009 28.24
22 Randy Orton (ş) ve Triple H arasındaki WWE Şampiyonluğu maçı sonuçsuz sona erdi. Raw 22 Haziran 2009 -
23 John Cena (ş), Batista'yı yenerek WWE Şampiyonluğunu korudu. Extreme Rules 25 Nisan 2010 24.34
24 Edge (ş), Kane'i yenerek Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğunu korudu. SmackDown 7 Ocak 2011 -
25 Randy Orton, CM Punk'ı yendi. Extreme Rules 1 Mayıs 2011 20.06
26 Alberto Del Rio (ş), John Cena'yı yenerek WWE Şampiyonluğunu korudu. Vengeance 23 Ekim 2011 26.59
27 Alberto Del Rio, Big Show'u (ş) yenerek Dünya Ağırsiklet Şampiyonu oldu. WWE SmackDown 11 Ocak 2013 -
28 Alberto Del Rio (ş), Big Show'u yenerek Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğunu korudu. Royal Rumble 27 Ocak 2013 16.58
29 John Cena (ş) ve Ryback arasındaki WWE Şampiyonluğu sonuçsuz sona erdi. Extreme Rules 19 Mayıs 2013 21.26
30 Bray Wyatt, Jimmy Uso'yu yendi. SmackDown 30 Mayıs 2014 -
31 John Cena, Bray Wyatt'ı yendi. Payback 1 Haziran 2014 25.24
32 Sheamus (ş) Alberto Del Rio'yu yenerek Birleşik devletler Şampiyopnluğunu korudu. Main Event 8 Temmuz 2014 -
33 Roman Reigns, Kane'i yendi. Raw 4 Ağustos 2014 -
34 Roman Reigns, Big Show'u yendi. Extreme Rules 26 Nisan 2015 19.46
35 Dean Ambrose (ş), Kevin Owens'ı yenerek Kıtalararası Şampiyonluğunu korudu. Royal Rumble 24 Ocak 2016 20.21

TNA'deki Son Kalan Adam maçları[değiştir | kaynağı değiştir]

# Maç Etkinlik Tarih ve yer Süre
1 Rhino, A.J. Styles'ı yendi. Final Resolution (2007) 14 Ocak 2007 14.44
2 A.J. Styles, Kurt Angle'ı yendi. Hard Justice (2008) 10 Ağustos 2008 24.50
3 Bobby Lashley, Scott Steiner'ı yendi. Final Resolution (2009) 20 Aralık 2009 09.13
4 Mick Foley, Ric Flair'ı yendi. TNA Impact 7 Ekim 2010 13.16
5 Bully Ray, A.J. Styles'ı yendi. Slammiversary IX 12 Haziran 2011 20.18
6 A.J. Styles, Christopher Daniels'ı yendi. Destination X (2012) 8 Temmuz 2012 17.41
7 Bully Ray, Mr. Anderson'ı yendi. Hardcore Justice 3 10 Ocak 2014 13.01
8 Bobby Roode, Eric Young'ı yendi. Impact Wrestling 13 Mart 2015 17.37
9 Bobby Roode, Lashley'yi yendi. Hardcore Justice 4 1 Nisan 2015 13.00
10 Matt Hardy, Ethan Carter III'ü yenerek TNA Dünya Ağırsiklet Şampiyonu oldu. Impact Wrestling 19 Ocak 2016 18.06
11 Ethan Carter III, Tyrus'u yendi. Impact Wrestling 17 Mayıs 2016 10.50

No countout maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

İki güreşçinin de ringin dışında istediği kadar durabildiği ve ringin dışındayken 10'a kadar sayma kuralının bulunmadığı maç türüdür.[30]

No Holds Barred maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Diskalifiyesiz maç olarak da bilinen No Holds Barred maçı,[31] (Bazen Anything Goes maçı, Boot Camp maçı ve Raven'ın Kuralları maçı olarak da adlandırılır) güreşçinin maç sırasında istediğini yapabildiği ve diskalifiye edilmediği maç türüdür.[32] No Holds Barred maçının standart bir hardcore maçınn-dan farkı, galibiyetlerin ringde alınması ve silahlara daha az önem verilmesidir.

Taipei Deathmatch[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu maçta güreşçilerin yumrukları bantlanır ve yapışkan bir maddeye daldırılır. Kırık ve ezilmiş camlar yumruğa yapışabilir. Maçın kazanılması için tuş, pes ettirme kullanılır veya kaçarak kazanılır.[22][33]

Dikenli Tel Katliamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu maçta ringin iplerinin yerine dikenli teller geçmiştir ve silahlar dikenli tellerle sarılmıştır. 1970'lerin sonları ve 1980'lerin başlarında ABD'nin güreş liglerinde ünlü olan bu maç türü 1990'larda Japonya promosyonlarında da ünlenmiştir.

Çok rakipli maç çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı durumlarda, bir maçta ikiden fazla güreşçi veya takım olması gerekebilir.

Temel elemesiz maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tarz elemesiz maçların en yaygın örneği, üç güreşçi arasında standart kuralların döndüğü Üç Yönlü maçtır (WWE'de Üçlü Tehdit maçı, WCW'da Üçgen maçı olarak bilinir). Güreşçilerden biri tuş veya pes ettirmeyle maçı kazanır. Teke tek maçlardan farklı olarak genelde diskalifiye kuralı ihmal edilir. Ayrıca dört güreşçinin mücadele ettiği Dört Yönlü maçlar (WWE'de Ölümcül 4 Yönlü maç olarak bilinir) da buna örnektir. ABD bağımsız promosyonlanlarından USA Xtreme Wrestling'de (USA Pro Wrestling) 8-12 güreşçinin olduğu 8 Ball Challenge yapılır. Birden fazla kemer adayı olması durumunda bu tarz maçlara başvurulabilir. Bu duruma örnek olarak WrestleMania XXX'da 14 kadın güreşçi arasında yapılan maç örnek verilebilir. Bu maçta ilk tuşlayan/pes ettiren AJ Lee, maçı kazanarak Divas Championship kemerini korumuştur.

Bazı durumlarda, çok dövüşçülü maçlar takım maçı olarak düzenlenebilir. İki rakip güreşçi maça başlarken diğer takım üyeleri ringin dışında bekler. Kenardaki güreşçi, genelde kuşkusu olmayan bir güreşçiye dokunarak içeri girme hakkı elde eder. Ring of Honor'da bu tarz maçların benzeri olarak Four Corners Survival ve Six-Man Mayhem maçı yapılır. Bu maçlarda güreşçinin konumunu terk edip ringin dışındaki güreşçilere saldırmasına izin verilir.

Şampiyona Mücadelesi[değiştir | kaynağı değiştir]

WWE'de bazen elenmenin olmadığı Championship Scramble (Şampiyona Mücadelesi) adlı maçlar düzenlenir. Beş katılımcının olduğu maça iki güreşçi başlar ve her beş dakikada bir diğer güreşçilerden biri ringe girer. Son güreşçi maça katıldıktan sonra önceden belirlenen bir zaman sınırı başlar. O süre içinde güreşçi tuş ve pes ettirme yapar. Süre dolmadan önce son tuş veya pes ettirmeyi yapan güreşçi, maçı kazanır. WWE'de yapılan en son Championship Scramble, 2009 yılındaki The Bash'te yapılmıştır. Tommy Dreamer; Christian, Jack Swagger, Mark Henry ve Finlay'yi yenerek ECW Şampiyonluğu kemerini korumuştur.

# Maç Falls Şartlar Etkinlik Tarih ve Yer Süre
1 Matt Hardy; Mark Henry (ş), The Miz, Chavo Guerrero ve Finlay'yi yendi. 5 ECW Şampiyonluğu için Şampiyona Mücadelesi Unforgiven (2008) 7 Eylül 2008
Cleveland, Ohio
20.00
2 Triple H (ş); Jeff Hardy, The Brian Kendrick, Shelton Benjamin ve Montel Vontavious Porter'ı yendi. 6 WWE Şampiyonluğu için Şampiyona Mücadelesi Unforgiven (2008) 7 Eylül 2008
Cleveland, Ohio
20.00
3 Chris Jericho; John "Bradshaw" Layfield, Batista, Rey Mysterio ve Kane'i yendi. 3 Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu için Şampiyona Mücadelesi Unforgiven (2008) 7 Eylül 2008
Cleveland, Ohio
20.00
4 Tommy Dreamer (ş); Jack Swagger, Christian, Mark Henry, ve Finlay'yi yendi. 5 ECW Şampiyonluğu için Şampiyona Mücadelesi The Bash 28 Haziran 2009
Sacramento, Kaliforniya
14.46

Temel elemeli maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

İkiden fazla güreşçinin yer aldığı eleme maçlarıdır. Tüm güreşçiler ringdeyken veya belirli aralıklarla aşamalı şekilde maç başlar.

Bu tarz maçlardan çoğunlukla üç yönlü dans adlı maç yapılır. İlk tuşlayan veya pes ettiren güreşçi maçı kazanır. Extreme Championship Wrestling'de ünlenen Üç Yönlü Dans maçı. Bunun dışında dört yönlü maç yapılır ve genelde bu maça ölümcül dört yönlü eleme maçı denir. Bazı promosyonlarda bu tarz maçlar takım maçı olarak da düzenlenir. Rakip iki güreşçi ringdeyken maç başlar ve diğer güreşçiler dışarıda yer alır. Ayrıca toplam dört güreşçinin dışarıda, iki güreşçinin içeride olduğu six-pack challenge da bu maçlara örnektir.

Çift Tehlike maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Double Jeopardy (Çift Tehlike) maçı, güreşçilerin çift halinde ayrıldığı ve sadece birbirlerini eleyebildiği dört yönlü eleme maçı türüdür. İki güreşçi elendikten sonra, kalan iki güreşçi karşılaşmaya devam eder.

Battle Royal[değiştir | kaynağı değiştir]

Sadece bir kişi kalana kadar elemenin olduğunu bir çoklu güreşçi maçıdır. Tipik Battle Royals maçları 20 veya daha fazla katılımcıyla başlar. Güreşçi, rakiplerini iplerin üstünden atıp elemeye çalışır. Her iki ayağı da ringin dışındaki yere dokunan kişi elenir (Shawn Michaels, 1995 Royal Rumble maçında iplerin üzerinden atıldıktan sonra yalnızca bir ayağı yere değdiği için maça devam etmiştir. Bu yüzden bu kural bazen "Shawn Michaels kuralı" olarak ifade edilir). Ayrıca TNA'de "Reverse Battle Royal" adlı bir maç türü vardır.

Özel şartlı maç türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Profesyonel güreşte bir hikâye anlatılmaya çalışırken bazı maçlar konuyu ilerletmek için yapılır. Bu tarz maçları genellikle kaybeden güreşçi cezalandırılır.

Elevation X maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Elevation X maçı, İskele maçına benzemektedir. İskeleden düşen mağlup olur. Maçın adı iskelenin X şeklinde olmasından gelmektedir.

Elevation X maçlarının listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

# Maç Şartlar Etkinlik Tarih ve yer Süre
1 Rhino, A.J. Styles'ı yendi. Destination X 11 Mart 2007 09.05
2 Rhino, James Storm'u yendi. Destination X 9 Mart 2008 13.18

Son Şans maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Son Şans (Last Chance) maçında (Do or Die maçı olarak da adlandırılır), bir kemere meydan okuyan kimsenin maçı kazanamaması hâlinde kemer aynı kişide kaldığı sürece tekrar meydan okuyamamaktadır.[34] Nadiren, meydan okuyan bir güreşçinin bu tarz maçları kaybetmesi hâlinde kendisi şirkette olduğu sürece bu kemer için meydan okuyamadığı şartı konan maçlar olmuştur. Buna en yakın zamanda bir örnek olarak Slammiversary XI'in ana etkinlik maçında Sting'in şampiyon Bully Ray'i yendiği No Holds Barred maçı örnek gösterilebilir. Eğer kemere meydan okuyan Sting maçı kazanamasaydı bir daha TNA World Heavyweight Championship kemeri için meydan okuyamayacaktı.

Kaybeden Kenti Terk Eder maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaybeden Kenti Terk Eder terimi yenilen güreşçinin bulunduğu promosyondan veya brand'den ayrılması gerektiğini gösteren genel bir terimdir.[35] Bu maçlar sıklıkla güreşçilerin şirketten şirkete atladığı "bölgesel günlerde" yapılmıştır. WWE'de brand ayrımı olduğu zamanlarda bu tarz maçlar artmıştır. WWE'de bu tarz maçları kaybeden güreşçiler genelde diğer brand'e katılmak için kaybetmiştir.

Emeklilik maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

"Emeklilik" şartı genelde sadece bir güreşçiye uygulanmaktadır.[36] İki güreşçinin kariyerleri için güreştiği maçlar da olmuştur.[37] Emeklilik maçları genellikle bir güreşçinin (genelde "efsane") kariyerinin son maçı olarak ayarlanmıştır. Bu durumda güreşçi, yeteneklerini son kez hayranları için sergileyebilmektedir.[38] Çoğu güreşçi kariyere karşılık kemer maçı yaparak bu yolla WWE'den ayrılmıştır. Bu maçlara örnek olarak Ric Flair ve Shawn Michaels'ın yaptığı maç örnek gösterilebilir. Bu tarz maçlar ayrıca "Kovuldun" maçı veya "Kariyeri Tehdit" maçı olarak da adlandırılabilir.

Ayağımı Öp maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Teke tek maçın kurallarının geçerli olduğu bu maçta kaybeden güreşçi, kazanan güreşçinin çıplak ayağını öpmesi gerekmektedir. Bret Hart ile Jerry Lawler'ın 1995 King of the Ring etkinliğinde ve Lawler ile Michael Cole'un 2011 Over the Limit izle ve ödesinde yapıldığı maçlar, bu tarz maçlara örnek gösterilebilir. Buy maçın başka bir türü olan Kıçımı Öp maçında kaybeden güreşçi, kazananın kıçını öpmektedir ve bu tarz maçlar daha çok WWE'nin Attitude Era'sında yapılmıştır. Yakın zamanda Dolph Ziggler ile İrlandalı güreşçi Sheamus arasında yapılan maçta bu kural uygulanmış ve bu maç 'Kiss Me Arse' maçı olarak adlandırılmıştır.

Luchas de Apuestas[değiştir | kaynağı değiştir]

Luchas de Apuestas (tam anlamıyla "kumar kavgaları") maçları, iki güreşçinin kendilerine ait özel şeylerini (maske veya saç gibi) bahis olarak sunduğu maçlardır. Maçı kaybeden de sunduğu şeyi kaybetmektedir. Eğer maskeyi sunmuşsa maskeyi çıkarmak zorunda kalır, saç sunmuşsa saçını sıfıra vurdurmak zorundadır. Bir güreşçinin maça bahis olarak başkasının özelini koyma ihtimali de olmaktadır.[39] Bu tarz maçlar daha çok Meksika'da yapılmaktadır.[40] Maçlardan sonra aşağılamak için kazanan güreşçi fiziksel yollar kaybeden güreşçinin bahis sunduğu şeyi almak zorunda da kalabilmektedir.[40]

En popüler bahis türleri maskeli güreşçinin maskesi ve maskesi olmayan güreşçinin saçları olmaktadır. Bu maçlar maskeye karşılık maske (İspanyolca: máscara contra máscara), maskeye karşılık saç (máscara contra cabellera), veya saça karşılık saç (cabellera contra cabellera) maçları olarak adlandırılmaktadır. Meksika'da maskeli güreşçilerin maskesini kaybetmesi durumunda aynı karakterle güreşmesine izin verilmemektedir.[40] Maske ve saça ek olarak bahse kemer veya emeklilik maçında olduğu gibi kariyer de sunulabilmektedir.[41][42]

Saçın ortaya konduğu maçlarda genellikle kötü karakterli güreşçileri maçı kaybedip aşağılanmaktadır. Saça karşılık saç maçlarında bu yolla aşağılanan güreşçilere Gorgeous George, Adrian Adonis, Jeff Jarrett, Kurt Angle, Molly Holly ve CM Punk örnek verilebilir.

Çoğu güreşçi (özellikle kadın güreşçiler) saçlarını kaybettiğinde tekrar uzatırken, bazı güreşçiler tarzını değiştirmektedir. Angle, saçını kaybettiğinde Rogaine, saç kremi, hatta gübre kullanmasına rağmen saçını uzatamamıştır (Gerçekte, doğal olarak kel olmaktaydı, saçlarını tıraşlamadan çok önce televizyonda çekilmiş olan saç teline ilişkin şakalar vardı. Karısı Karen Angle, Kurt'ün başını tıraş etmesini istemişti. Angle, saçlarını tekrar tıraş etmeden önce "Büyük Dövüş" filmindeki rolüyle kısmen yeniden canlandıracaktı.[43] Molly Holly ve CM Punk, saçları çıkana kadar peruk veya maske kullanmıştır.

Luchas de Apuestas temalı maç, WWE'de en son 2016 No Mercy etkinliğinde Dolph Ziggler ve The Miz arasında gerçekleşen WWE Kıtalararası Şampiyonluğu maçıdır. Maça bahis olarak kemere karşılık kariyer konmuştur.

Tekerleği Döndür, Anlaşmayı Yap[değiştir | kaynağı değiştir]

WWE'de Raw Ruleti olarak da bilinen "Tekerleği Döndür, Anlaşmayı Yap" (Spin the Wheel, Make the Deal),[44] bir maç türü değil, maç türü belirleme yöntemidir. Maçtan önce çevrilen çark veya rulette birkaç maç türü yer alır. Hangi maç türü çıkarsa o maç yapılır.[45] Bu tarz maçlar sıklıkla Las Vegas'ta yapılan Raw bölümlerinde uygulanmıştır. Aynı konsept bir kez SmackDown brand'inde uygulanmış ve orada Sin City SmackDown olarak adlandırılmıştır.

Konum tabanlı maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Çoğu maç ring içerisinde gerçekleşse de bazı maçlar farklı mekânlarda gerçekleştirilmektedir. Bu maçların adında genellikle "kavga" sözcüğü yer almaktadır ve bu maçlar hardcore güreşini temsil etmektedir. Aşağıda standart kuralların yerine değişik kurallar konan ve farklı yerlerde gerçekleştirilen maçlar listelenmiştir.

Belfast Kavgası[değiştir | kaynağı değiştir]

Belfast Kavgası maçı ilk kez WWE'nin bir SmackDown programında gerçekleştirilmiş ve Finlay ile The Great Khali karşılaştırılmıştır. Maç, tuş veya pes ettirme ile bitirilmektedir. Dışarıda saydırma ve diskalifiye yoktur.

Kazan Odası Kavgası[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazan Odası Kavgası, bir kazan odasında başlamakta ve başarıyla oradan çıkan ilk güreşçi maçı kazanmaktadır.[46] World Championship Wrestling, benzer kurallara sahip bir maçı kendileri isimlendirerek The Block adı altında gerçekleştirmiştir.[47]

Sokak kavgası [değiştir | kaynağı değiştir]

Sokak kavgası olarak adlandırılan bir maçta diskalifiye yoktur ve tuşlama ile pes ettirme her yerde gerçekleştirilebilmektedir.

Miracle on 34th Street Fight[değiştir | kaynağı değiştir]

Noel temalı bir maç olan Miracle on a 34th Street Fight (34. Sokak Kavgasında Mucize), adını Miracle on 34th Street filminden almaktadır. Maçta itfaiye malzemeleri, balkabağı turtaları, hediye paketleri, Noel ağaçları, Noel çelenkleri, şeker şeklinde kendo stick'ler, bowling topları ve peluş ayıcık gibi Noel silahları kullanılmaktadır.

Park Yeri Kavgası[değiştir | kaynağı değiştir]

Park yerlerinde iki türlü maç gerçekleştirilir: Park Yeri Kavgası ve Demir Çember maçı.[48][49] İki maçta da iki güreşçi park yerinde güreşmektedir. Demir Çember maçında bir daire üzerinde çok sayıda araba park edilmişken, park yeri kavgası arabaların daha seyrek olduğu bir konumda gerçekleştirilmektedir. Güreşçilere silah olarak tüm eşyaları kullanma izni verilmektedir. Arabalar ve etrafındaki tüm eşyalar silah olarak kullanılabilir. Maçı rakibini ilk tuş yapan veya pes ettiren kişi kazanmaktadır.

Trick or Street Fight[değiştir | kaynağı değiştir]

Trick or Street Fight, Cadılar Bayramı temalı bir maçtır ve Cadılar Bayramı'nın geleneksel "şeker mi şaka mı" deyiminden gelmektedir. Bu maçta genelde kullanılan masa ve sandalye gibi güreş silahlarıyla beraber balkabakları, şeker kepçeleri, su veya elma dolu kasalar, iskeletler, cadı süpürgeleri, mezar taşları, şeker şeklinde kendo stick gibi Cadılar Bayramı temalı silahlar kullanılmaktadır.

Silah bulunan maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yabancı nesnelerin kullanıldığı maçlar, genelde kullanılan silahların adını alır ("Singapore cane maçı", "Sandalye maçı"). Aşağıdaki listede standart kuralların yerine ek kuralların konduğu silah kullanılan maçlar gösterilmiştir.

Crazy 8 maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Crazy 8 maçı, daha çok şu anda bulunmayan Pro Wrestling Unplugged federasyonunda yapılmıştır. İskelenin tepesindeki şampiyonluk kemerini alan ilk güreşçi maçı kazanmaktadır. Maç sırasında güreşçilerin kullanması için ringin içine ve etrafına yerleştirilen bir üstü açık kafes, iki trambolin ve dört halat yer almaktadır.[50]

Merdiven maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Merdiven maçı, güreşçilerin ulaşamayacağı alanın üstünde belirli bir nesnenin (genelde bir kemer veya kemer sözleşmesi) olduğu maçtır. Ringin ortasına merdiven koyup nesneye ulaşan ve onu ilk alan güreşçi maçı kazanmaktadır. Genelde WWE'deki Money in the Bank maçlarında görülür.[51] Merdiven silah olarak da kullanılabilmektedir.

Dağın Kralı maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

King of the Mountain (Dağın Kralı) maçı, "ters merdiven maçı" olarak tanımlanır. Ringin üzerine merdiven koyup eşya almak yerine, kemeri merdiven kullanarak ringin üstündeki silindire asan ilk güreşçi maçı kazanmaktadır. Bu hakkı elde etmek için güreşçi bir tuş veya pes ettirme skoru kazanmalıdır. Tuş her yerde yapılabilmektedir. Tuşlanmış veya pes etmiş güreşçi iki dakika maçtan yasaklanmaktadır.[52]

TLC maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Masa, merdiven ve sandalye (genelde İngilizce kısaltmasıyla "TLC") maçı; yalnızca masa, merdiven ve sandalyelerin silah olarak kullanılabildiği maçtır.[53] İlk TLC maçı, WWF'in Summerslam 2000 etkinliğinde Edge ve Christian, The Dudley Boys ve The Hardy Boyz arasında gerçekleştirilmiştir. 2009 yılından beri WWE, her yılın Aralık ayınca TLC: Tables, Ladders and Chairs etkinliğini gerçekleştirmekte ve bu maçı o etkinlikte yapmaktadır. Maçta iki kazanma şekli vardır. Merdiven maçında olduğu gibi ringe merdiven kurarak nesneye ulaşıp onu alarak veya geleneksel olarak tuş veya pes ettirme ile maç kazanılmaktadır. TNA'da bu maçın "Full Metal Mayhem" adlı versiyonu yapılmaktadır ve o maçta ayrıca çelik zincir kullanılmaktadır.

Silah maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tarz maçlarda yalnızca maçın adını taşıyan silahlar kullanılmaktadır. Bunlara örnek olarak çelik sandalye maçı, dikenli telli beyzbol sopası maçı, raptiye maçı vb. örnek verilebilir.

Sandalye maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sandalye (Chair) maçı, aynı zamanda çelik sandalye (steel chair) maçı olarak da bilinmektedir. Bu maçta silah olarak yalnızca sandalye kullanılabilmektedir.

Kendo stick maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Johnny Devine (solda), bir maçta Buck Gunderson'a karşı kendo stick kullanırken.

Kendo stick maçı, ayrıca Singapore cane maçı veya dueling canes maçı olarak bilinir. Maçta silah olarak yalnızca kendo stick kullanılabilmektedir. Genelde ringin içinde güreşçilerin kullanması için çok sayıda kendo stick bulunur. Hardcore güreş federasyonu Combat Zone Wrestling'de kendo stick ile beraber bu maçlarda floresan lamba tüpü kullanmaktadır.

(Object) on a Pole maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Object on a Pole maçı, genelde ringin köşesinde ilgili nesnenin asıldığı maçlardır. "Brass knuckles on a Pole", "Steel chair on a Pole", "Singapore cane on a Pole", "Paddle on a Pole", "Necklace on a Pole", "Contract on a pole", "Mistletoe on a Pole" ve merdiven maçının manevi öncüsü sayılan "Judy Bagwell on a Pole" maçları örnek gösterilebilir. Bu maçlarda bir nesne ringin dört köşesinden birinde yükseğe asılır ve güreşçi maçta onu almayı başaran ilk kişi olmaya çalışır.[54] Ancak merdiven maçının aksine nesneye ulaşılma maçı sonlandırmaz. Silahı alan güreşçi onu kullanma fırsatı elde eder.[55] Bu maç diskalifiyesiz maç olmadığından diğer güreşçi bu silahı kullanamaz. Ancak bazen diskalifiyesiz maç olarak gerçekleştirildiğinde güreşçilerin hepsi bunu kullanabilir. Bu maç, WCW'daki is Vince Russo'nun görev süresince yapılmasından dolayı birçok güreş eleştirmenleri tarafından bu şirkette yapılan bu tarz maçalr "Russo Special" olarak adlandırılmıştır.

Bu maçların çoklu türleri de bulunmaktadır. Bazı durumlarda nesneye ulaşmanın maçı bitirmesi açısında merdiven maçına yakındır.[56] In others there will be objects above all of the turnbuckles.[57] Daha da ötesi, ringin her köşesine yerleştirilmiş bir nesneyle, maçı sonlandırmak için bir nesne ile silah olarak kullanılmak üzere ikisinin bir karışımı olabilir.[58] Total Nonstop Action Wrestling, altı köşenin dördüne nesneler yerleştirerek "Pole maçı" gerçekleştirmiştir ve maçta ulaşılan nesnenin ileriki haftalarda gerçekleştirilecek kafes maçında nesneye ulaşan güreşçinin onu kullanabileceği söylenmiştir.[59]

Deli gömleği maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Deli gömleği maçı (straitjacket match), güreşçinin rakibine boğazlı ceketi tamamen giydirmeye çalıştığı maçtır. Bunu yaparken güreşçi rakibini pes ettirmehareketiyle bilinçsiz bırakmaya çalışır. Bu maç televizyonda ilk kez TNA'de Samuel Shaw ile Mr. Anderson asrasında yapılmıştır. Shaw, rakibini önce chokehold hareketiyle bilinçsiz bırakarak deli gömleğini ona giydirmiştir.[60]

Kayış maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Brçok adla bilinen ve çok ufak değişiklikler yapılan kayış maçı, güreşçileri fiziksel olarak birbirine yakın tutmak için onlara bir kayışın bağlandığı maçtır. Bu maçlarda kayış veya ona bağlı herhangi bir eşya silah olarak kullanılabilmektedir. Maçı kazanmak için yaygın kural olarak tuş gerekse de öncelikle güreşçinin ringi dolanarak ringin dört köşesine de dokunması gerekmektedir.[61] WCW'nin Uncensored 1995 etkinliğinde Hulk Hogan, aslında maçta bulunmayan güreçiyi (Ric Flair) ringin dört köşesine sürüklemiş ve kayış maçındaki rakibi Big Van Vader'ı yenmiştir. Kayış maçlarında kayışın güreşçiyi boğmak için kullanma ihtimali nedeniyle maçta bu tarz pes ettirme hareketleri genellikle yasaktır.[62][63]

Kayış maçlarında maçın adı güreşçilerin karakteri de gösterilmiştir. Ör: Rus Zinciri maçı, Yappapi Hint Kayış maçı, Umaga'nın imza maçı olan Samoalı kayış maçı, Teksas Halatı maçı, Country Whipping Match. Maçlarda sıklıkla kemer, bağlama halatı, çelik zincirler, 30–60 cm boylarında "köpek tasması" veya deri kayış kullanılmaktadır. Maçın köpek tasmalı versiyonlarında güreşçilerin boynuna köpek tasması bağlanır.

Masa maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Proto Riko'da yapılan bir 2008 canlı etkinliğindeki masa maçında Chris Jericho ve Shawn Michaels.

Masa maçı, silah olarak yalnızca masanın kullanıldığı bir maç tır ve güreşçi maçı kazanmak için rakibiyle masayı kırmak zorundadır.[64]

Masa maçlarında takımlar da mücadele edebilir ve elemeli veya elemesiz olarak maçlar gerçekleştirilebilir.[65] Masa maçlarında "diskalifiyesiz" maç kuralları da geçerli olabilmektedir. Bu tarz maçlar Hardcore güreşine dönmektedir. Harcdore güreşinin kullanıldığı masa maçları Hardcore Masa maçı olarak da bilinir. Takımların mücadele ettiği bazı masa maçlarında güreşçi takım arkadaşını kurtarıp kendi vücuduyla masayı kırabilmektedir. Bu durumlarda rakip maçı kazanmış olmaz.[66] Masa maçlarının "extreme" versiyonu olarak ayrıca Alevli Masa maçı bulunmaktadır. Bu tarz maçlarda masa aleve verilir ve rakip masaya atılır.[67] Maçlar ayrıca two out of three masa maçı olarak yapılabilir. Rakibi üç masa üzerinde yenmek gerekir ama hepsi aynı anda olmak zorunda değildir.

Bantlı Yumruk maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bantlı Yumruk maçında güreşçilerin ellerine bant veya sargı sarılmaktadır. Böylelikle yumruklar daha az hasar vermektedir.[68] Bir başka maç türü olan Taipei Ölüm maçında yumruklar bantla sarılıp Japon yapıştırıcısı ile yapıştırılmaktadır.[69]

Kafes maçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı maçlar belirli kapalı ortamlarda gerçekleşir. Bu kapalı ortamların çoğunluğu ringin içinde veya etrafında kurulsa da, bazıları bunlardan ayrı yerleştirilmektedir. Her durumda, yapının kendisi "oyunda" olarak kabul edilir ve çoğu kafes olarak da adlandırılan çevrelemelerin olduğu bu maçların galibi, önceden belirli diğer şartlar yerine getirilmedikçe tuş veya pes ettirme ile belirlenir.

Üstü açık kafes maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

2013 Impact Wrestling etkinliğinde bir üstü açık kafes maçı

Üstü açık kafesler profesyonel güreşte kullanılan en eski çevreleme şekillerinden biridir. Bilinen en erken "üstü açık kafes maçı", 9 Ocak 1936 tarihinde Caruthersville, Missouri'de Lon Chaney ile Otto Ludwig ve Joe Dillman ile Charles Sinkey arasında yapılan "kümes teli" maçıdır.[70] Bu maçlar, sporcuları içeride tutmak ve herhangi bir potansiyel müdahale girişimini önlemek için kümes teli ile çevrilen bir ringde yapılmıştır.[71] Zaman içinde kümes teli yerine, daha ucuz olması ve nakliye için daha hafif ve esnek olması nedeniyle zincir bağlantı çitine çelik çubuklar kullanılmaya başlandı. Ayrıca güreşçiler için daha güvenliydi.[72]

Bir üstü açık kafes maçı, güreş ringinin kenarlarına, içine veya etrafındaki metal örgülere yerleştirmek suretiyle oluşturulan bir kafes içinde yapılan maçtır. Kazanmanın en yaygın yolu kafesin üstünden veya kapısında kaçmaktır ve iki ayağın da zemine değmesi gerekmektedir. Modern çağda daha az görünse de üstü açık köafes maçını kazanmanın diğer yolları da tuş ve pes ettirmedir.

Maçlarda bir güreşçi kafesinden üstünden kaçmaya çalışırken, diğer güreşçinin kafesin kapısından çıkmayı istemesi mümkündür.[73] Meksika'da yapılan maçlarda üstü açık kafes maçını kazanmanın yolu sadece kafes duvarının en üstüne tırmanmaktır. Impact Wrestling'in geçmişinde bu maçlar altı köşeli ringde gerçekleştirildiğinden genelde "six sides of steel" olarak adlandırılmıştır.

Çember maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu maç TNA'de bir çember içinde iki güreşçi (en çok altı) arasında yapılmaktadır. Maçta yer almayan güreşçiler çemberi çevrelemektedir. Maçın yaklaşık beş dakikasında dışarıdaki güreşçiler silahları çemberin içine atmaktadırlar. Bu maç yalnızca bir güreşçinin rakibini bayıltmasıyla sona erer.

Scramble Cage maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu maç özellikle Ring of Honor (ROH) federasyonunda yapılmaktadır. "Yüksek riskli" güreş hareketlerini yapmak için ring, köşelerinde dört ahşap platform bulunan çelik bir kafesle çevrelenmiştir. Tüm katılımcılar herhangi bir zamanda kafesin içinde veya dışında bulunabilir.

Chamber of Extreme maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu maç Extreme Canadian Championship Wrestling'den (ECCW) gelmektedir. Ringi çevreleyen 2,5 m çelik kafes, dikenli tellerle sarılmış ve silahlar ring etrafına dağılmıştır. Diskalifiye, count-out ve rope-break yoktur. Kazanan; rakibini tuş yaparak, pes ettirerek belirlenmektedir veya rakip, 10 olana kadar yerden kalkamazsa yenilmektedir.

Inferno maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ringin apron kısmı 500 fahrenheit (260° Celcius) sıcaklığa ulaşabilen alevle kaplıdır.Maçı kazanmak için rakibi ringden atmak gerekir.Ringden atılan güreşçi yetkililer tarafından söndürülür.

(Move) Match[değiştir | kaynağı değiştir]

Belirlenen hareketi(Mesela Bodyslam Mark Henry vs Big Show gibi) ilk yapan kişinin kazandığı maç çeşididir.

No Hope Barbed Wire Deathmatch[değiştir | kaynağı değiştir]

İplerin çıkartılıp ipler yerine ringin dikenli teller ile çevrildiği maç türüdür. (bu maç sadece CZW için geçerlidir)

Falls Count Everywhere[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu maçta her yerde tuş yapmak serbesttir ki Jeff hardy vs. Umaga maçı ringin bulunduğu binanın dışında bitmiştir.

Casket Match[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu maçta apronun hemen altında bir tabut bulunur, bu maçta hakem yoktur. Rakibini tabuta ilk yerleştirip kapağını kapatan kazanır. (Bu maç türünü The Undertaker ortaya çıkarmıştır).

Elimination Chamber[değiştir | kaynağı değiştir]

Ringin üzerine en alçak kısmı ringin üst kısmı kadar ringi içine kapsayan 4 ucunda (sözde)kırılmaz camlardan oluşan kabinler bulunan büyük bir kafes indirilir.4 kabindede birer güreşçi bulunmak üzere 4 kişi kabinlerde 2 kişi ise ringdedir, belirlenen zaman aralıkları ile kabinler açılır ve güreşçiler tek tek dışarı çıkar, tuş ve pes ettirme ile 5 güreşçi elenir en son kalan güreşçi kazanır.

Gauntlet Match[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir güreşçi 3 rakibe karşı mücadele eder. İlk başta ilk rakibi gelir onunla güreşir eğer onu tuş veya pes ettirise diğer güreşçi ringe girer 1. güreşçi ringi terk eder. Yine onu da yenerse 3. güreşçi gelir ve maç böyle devam eder. Tag team Gauntlet Match'da olabilir. Diskalifiye vardır. Maçı kazanmak için sırayla 3 rakip ya tuş ettirilmeli ya da pes ettirilmelidir.

Ambulance Match (Ambulans Maçı)[değiştir | kaynağı değiştir]

Maçta tuş, pes ettirme, dış sayım ve diskalifiye yoktur. Kazanmak için rakibinizi stagein (ringe giriş yerinin) yanında bulunan ambulansa sokup ambulansın kapısını kapamanız gerekrir.

Last Ride Match (Son Sürüş Maçı)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurallar ve kazanmak için yapmanız gereken şey ambulans maçının aynısıdır. Tek fark stagein (ringe giriş yerinin) yanında ambulans yerine cenaze arabası vardır.

Buried Alive Match[değiştir | kaynağı değiştir]

Ringin dışında bir mezarlık çukuru vardır ve maçı kazanmak için rakip çukura atılmalı ve üzerine toprak dökülmelidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Seth Rollins' U.S. Title reign - WWE.com". 26 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2016. 
  2. ^ "Summerslam 2008 Winner Take All Match - WWE.com". 6 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2016. 
  3. ^ "WWE Champion Brock Lesnar vs. Universal Champion Roman Reigns (Winner Take All Championship Unification)". Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 
  4. ^ "Mid-Week Report". DDT Digest. 17 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2007. 
  5. ^ Foley, Mick. Have A Nice Day: A Tale of Blood and Sweatsocks (s.193)
  6. ^ "Ring of Honor: Fifth Year Festival: Finale". Online World of Wrestling. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2008. 
  7. ^ Randy Savage vs Crush (20 Mart 1994). WrestleMania X (television production). World Wrestling Federation. 
  8. ^ "2005 Destination X results". Online World of Wrestling. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2008. 
  9. ^ "2007 Wrestling almanac & book of facts". Wrestling’s historical cards. Kappa Publishing. 2007. ss. 126-127. 
  10. ^ "Specialty Matches: Stretcher Match". World Wrestling Entertainment. 23 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2010. 
  11. ^ "WCW Monday Nitro results – September 4, 2000". DDT Digest. 4 Eylül 2000. 28 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2007. 
  12. ^ "Uncensored 1999 results". DDT Digest. 16 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2007. 
  13. ^ a b Foley, Mick. Have A Nice Day: A Tale of Blood and Sweatsocks (s.184)
  14. ^ "TNA iMPACT! results – 7 Eylül 2006". Online World of Wrestling. 7 Eylül 2006. 31 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2007. Jim Cornette said he would pick out 10, 12 or 18 TNA fans to act as Lumbjacks with a leather strap..[...]Jim Cornette announced that Jeff Jarrett would face Samoa Joe in a "Fans Revenge Lumberjack Match".. 
  15. ^ "2007 Wrestling almanac & book of facts". Wrestling’s historical cards. Kappa Publishing. 2007. ss. 133-134. 
  16. ^ "SmackDown! results – June 12, 2003". Online World of Wrestling. 12 Haziran 2003. 1 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2008. 
  17. ^ "Bash at the Beach 1999 results". DDT Digest. 21 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2008. 
  18. ^ a b Antonia Simigis. "The Dirty Dozen: Jerry Lawler". Playboy.com. 19 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2008. 
  19. ^ "RAW results – January 7, 2008". Online World of Wrestling. 7 Ocak 2008. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2008. 
  20. ^ "WrestleMania 21 results". Online World of Wrestling. 1 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2008. 
  21. ^ "Thunder results – June 21, 2000". Slash Wrestling. 21 Haziran 2000. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2007. 
  22. ^ a b "Death Match Dictionary". Online World of Wrestling. 16 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2008. 
  23. ^ a b "TNA Wrestling results – March 3, 2005". Online World of Wrestling. 3 Mart 2005. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2008. 
  24. ^ "Hard Justice 2005 results". Online World of Wrestling. 1 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2008. 
  25. ^ "NWA: Total Nonstop Action PPV – March 26, 2003". Online World of Wrestling. 26 Mart 2003. 4 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2007. SADISTIC MADNESS[...]The rules are that a guy had to bleed before he could be pinned.. 
  26. ^ "News And Video DOOMSDAY CHAMBER OF BLOOD MATCH ANNOUNCED FOR SUNDAY [...] The bout will be held inside the Six Sides Of Steel cage with barbed wire lining the top – and in order to qualify to pin your opponent you have to make someone bleed!". 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2016. 
  27. ^ Martin, Finn (22 Ekim 2003). "Power Slam Magazine, issue 112". "Boldberg grabs gold" (Unforgiven 2003). SW Publishing. ss. 22-23. 
  28. ^ Foley, Mick. Have A Nice Day: A Tale of Blood and Sweatsocks (s.265)
  29. ^ "Sacrifice 2007 results". Online World of Wrestling. 1 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2007. 
  30. ^ "2007 Wrestling almanac & book of facts". Wrestling’s historical cards. Kappa Publishing. 2007. s. 113. 
  31. ^ "Monday Nitro results – December 20, 1999". DDT Digest. 20 Aralık 1999. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2008. 
  32. ^ Shields, Brian; Sullivan, Kevin (2009). WWE Encyclopedia. Dorling Kindersley. s. 226. ISBN 978-0-7566-4190-0. 
  33. ^ Scott E. Williams (2007). Hardcore History: The Extremely Unauthorized Story of ECW. Sports Publishing LLC. s. 65. ISBN 1-59670-021-1. 
  34. ^ "Vengeance 2007 results". Online World of Wrestling. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2007. 
  35. ^ Hulet, Marc. "Jeff Black: Goderich's hometown hero". SLAM! Sports. 31 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2008. 
  36. ^ "RAW results – June 7, 2004". Online World of Wrestling. 7 Haziran 2004. 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2007. MATCH: Eugene Dinsmore w/William Regal vs Johnny Nitro (If he loses he is FIRED!).. 
  37. ^ "Mayhem 1999 results". DDT Digest. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2007. Match 5: Loser retires – Curt Hennig vs. Buff Bagwell 
  38. ^ Barry W. Blaustein (22 Ekim 1999). Beyond the Mat. 
  39. ^ McElvaney, Kevin (Haziran 2007). "Pro Wrestling Illustrated, July 2007". "WrestleMania 23". Kappa Publishing. ss. 74-101. 
  40. ^ a b c "History of the Mask". Online World of Wrestling. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2007. 
  41. ^ "Superbrawl VIII results". DDT Digest. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2007. Chris Jericho defeats Juventud Guerrera with the Liontamer in a mask vs. title match. 
  42. ^ "Bound for Glory 2006 results". TNAWrestling.com. 14 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2007. TITLE VS. CAREER
    NWA WORLD HEAVYWEIGHT CHAMPIONSHIP MATCH
     
  43. ^ "Samoa Joe Joins Main Event Mafia; Angle Grows His Hair Out". 5 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2017. 
  44. ^ "RAW results – November 24, 2003". Online World of Wrestling. 24 Kasım 2003. 30 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2007. 
  45. ^ Reynolds, R.D.. WRESTLECRAP: The Very Worst of Pro Wrestling (p. 123-124)
  46. ^ "Inside WWE > Specialty Matches > Boiler Room Brawl". WWE. 29 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2007. 
  47. ^ "Monday Nitro results – December 13, 1999". DDT Digest. 13 Aralık 1999. 26 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2007. 
  48. ^ "Year-by-year Nitro results (1996)". Online World of Wrestling. 12 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2007. 29 Nisan 1996 
  49. ^ "Fully Loaded 1999 results". Online Onslaught. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2007. 
  50. ^ Pro Wrestling Unplugged (16 Haziran 2007). Crazy 8 2007 (DVD). Alternative Media Productions. 
  51. ^ "Inside WWE > Specialty Matches". WWE. 28 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2007. 
  52. ^ "TNA Specialty Matches: King of the Mountain match". TNAWrestling.com. 9 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2007. 
  53. ^ "Inside WWE > Specialty Matches: TLC match". WWE. 14 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2007. 
  54. ^ Shields, Brian; Sullivan, Kevin (2009). WWE Encyclopedia. DK. s. 144. ISBN 978-0-7566-4190-0. 
  55. ^ "Thunder results – January 12, 2000". DDT Digest. 12 Ocak 2000. 23 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2007. Match #5 
  56. ^ Zimmerman, Chris (27 Aralık 1999). "RAW results – December 27, 1999". [slash] wrestling. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2007. MANKIND [...] v. LA ROCA in a "pink slip on a pole" match 
  57. ^ "Genesis 2005 results". Online World of Wrestling. 6 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2007. HOCKEY STICK STREET FIGHT: 3-Live Krew defeated Team Canada with Kip James as referee.. 
  58. ^ "WCW Nitro results – October 2, 2000". DDT Digest. 2 Ekim 2000. 4 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2007. Match #8: Jeff Jarrett vs. Booker T. in a San Francisco 49'ers Match for the vacant WCW World Heavyweight Title 
  59. ^ "iMPACT! results – November 2, 2006". Online World of Wrestling. 2 Kasım 2006. 6 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2007. 
  60. ^ "Straitjacket Match: Mr. Anderson vs. Samuel Shaw (April 3, 2014)". 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2018. 
  61. ^ Shields, Brian; Sullivan, Kevin (2009). WWE Encyclopedia. DK. s. 290. ISBN 978-0-7566-4190-0. 
  62. ^ "Inside WWE > Specialty Matches: Strap match". WWE. 23 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2007. 
  63. ^ "New Blood Rising 2000 results". DDT Digest. 19 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2007. Match 5: Strap match — Shane Douglas (w/Torrie Wilson) vs. Kidman[...]Kidman pins Douglas. 
  64. ^ "Inside WWE > Specialty Matches: Tables match". WWE. 1 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2007. 
  65. ^ "iMPACT! – November 16, 2006". Online World of Wrestling. 16 Kasım 2006. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2007. 
  66. ^ "SmackDown! results – January 24, 2002". Online World of Wrestling. 24 Ocak 2002. 18 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2007. 
  67. ^ "highriskprowrestling.com". High Risk Pro Wrestling. 26 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2007. FLAMING TABLES AT BLAZE OF GLORY [...]To Win you have to put your opponent through a Table that has been set alight. 
  68. ^ "2007 Wrestling almanac & book of facts". Wrestling’s historical cards. Kappa Publishing. 2007. s. 136. 
  69. ^ "Hardcore Heaven 1995". RF Video. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2007. Ian Rotten vs. Axl Rotten (Taipei Death match, broken Glass was glued to their fists) 
  70. ^ Meltzer, Dave, The Wrestling Observer, 12 Mart 2018, pg. 9
  71. ^ Mejia, Carlos (8 Ağustos 2007). "25 Moments That Changed WWE History". WWE. 2 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2007. 
  72. ^ "Cards & Results – 1937". Georgia Wrestling History. 12 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2008. 
  73. ^ "Cage Match: Kurt Angle vs. Bobby Roode (January 23, 2014)". 16 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2018. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]