Ülkelere göre özerk bölgeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
En az bir özerk bölgeye sahip ülkeler (2009 verileri)

Ülkelere göre düzenlenen bu özerk bölgeler listesi, dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan özerk bölgelere dair genel bir bakış sunar. Özerk bir bölge, bir ülkenin belirli bir derecede özerkliği olan veya bir dış otoriteden özgürlüğü olan bir bölgesi olarak tanımlanır. Bu bölgelerin genelde ülkeden coğrafi olarak uzak olması veya ulusal bir azınlık tarafından bölgedeki nüfusun çoğunluğunu oluşturması muhtemeldir. Özerk bölgeleri olan ülkeler genellikle federasyonlara ayrılmıştır.[1] Özerk bölgeler; federal birimlerden ve bağımsız eyaletlerden, aynı ülkedeki diğer alt ulusal bölgelerin çoğunluğuyla ilişkili olarak, eyalet içinde bazı yasama yetkilerini içeren özel bir statüye sahip olmaları bakımından farklılık gösterir.[2]

Bu liste, uluslararası olarak tanınan bölgeleri ve genel bakımdan tanınmayan bazı bölgeleri içerir.[a][b] Özerk bir bölgenin tanımı ülkeden ülkeye değişebilir, bu nedenle ilgili ülkenin hükümeti tarafından tanımlandığı şekliyle yerel terim listelenir ve terimin Türkçe çevirisi dahil edilir.

Özerk bölgeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası anlaşmalarla oluşturulanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Yerel terim
Türkçe çevirisi
Örnekler [bölgeler, anlaşmada özerk hale gelen yerler ve varsa belirtilen yıl(lar)] Kay.
 Birleşik Krallık Birleşik Krallık kurucu ülkelerinin yetki devri  Kuzey İrlanda (1999)  · Hayırlı Cuma Anlaşması (1998) [3]
 Çin Halk Cumhuriyeti Geleneksel Çince特別行政區 (Hem Hong Kong'un hem de Makao'nun resmi dili Çince'dir)

região administrativa especial (Makao'nun bir başka resmi dili Portekizce'dir)

special administrative region (Hong Kong'un bir başka resmi dili İngilizce'dir)

 Hong Kong (1997)  · Çin-Britanya Ortak Bildirisi[4]
 Macau (1999)  · Makao Sorunu Üzerine Ortak Bildiri[5]
[6]
 Filistin /  İsrail سلطة إدارية مؤقتة (Arapça)
סמכות מינהלית ביניים (İbranice)
geçici idari makam
 Filistin (1994)  · Oslo Anlaşması (1993) [7]
 Filistin "سلطة الحكم الذاتي الفلسطينية المؤقتة" (Arapça)
"Filistin Geçici Özyönetimi"
Gazze Şeridi ve Batı Şeria  · Oslo II Anlaşması (1995) [8]
 Finlandiya itsehallinnollinen maakunta (Fince)
självstyrande landskap (İsveççe)
özerk bölge
 Åland (1922)  · Åland sözleşmesi[9] [10]
 İtalya autonome Provinz (Almanca)
provincia autonoma (İtalyanca)
özerk bölge
Güney Tirol (1946, 1972)  · Gruber-De Gasperi Anlaşması (1946) [11]

Notlar:

İç tüzükler tarafından oluşturulanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Yerel terim
Türkçe çevirisi
Örnekler [bölgeler, anlaşmada özerk hale gelen yerler ve varsa belirtilen yıl(lar)] Kay.
 Antigua ve Barbuda özerk ada Barbuda [17]
 Azerbaycan muxtar respublika
özerk cumhuriyet
Nahçıvan (1924) [18][d]
 Birleşik Krallık Birleşik Krallık kurucu ülkelerinin yetki devri  İskoçya (1999)  ·  Galler (1999) [10]
 Çin Halk Cumhuriyeti Basitleştirilmiş Çince自治区 (zìzhìqū)
özerk bölge
Guangşi Zhuang (1958)  · İç Moğolistan (1947)  · Ningksia Huy (1958)  · Sincan Uygur (1955)  · Tibet (1965) [6]
Çince自治州 (zìzhìzhōu)
özerk vilayet
Bayangolin · Bortala  · Sanci Hui  · Chuxiong Yi · Dali Bai  · Dehong Dai ve Jingpo · Diqing · Enshi  · Gannan  · Garzê  · Golog  · Yushu  · Haibei  · Hainan  · Haixi  · Honghe  · Huangnan  · İli  · Kızılsu  · Liangshan  · Linxia  · Ngawa  · Nujiang  · Qiandongnan  · Qiannan  · Qianxinan  · Wenshan  · Xiangxi  · Xishuangbanna (Sibsongbanna)  · Yanbian [6]
Basitleştirilmiş Çince自治县 (zìzhìxiàn)
özerk ilçe
117 (tam liste) [6]
Çince自治旗 (zìzhìqí)
özerk sancak
Evenki  · Morin Dawa  · Oroqen [6]
 Danimarka özerk ülke
(Danimarka Krallığı)
 Faroe Adaları (1948)  ·  Grönland (1979) [10]
 Endonezya daerah istimewa
özel bölge
Yogyakarta (1950)  · Açe (2005)
daerah otonomi khusus
özel özerk bölge
Papua (2000)  · Batı Papua (2008)  · Cakarta (1961)
 Fiji özerk bölge Rotuma [19]
 Filipinler rehiyong awtonomus
özerk bölge
Bangsamoro (2019) [20]
 Fransa Sui generis collectivité
Özel sui generis kolektivite
 Yeni Kaledonya (1999) [e]
Collectivité d'outre-mer
Denizaşırı kolektivite
 Saint Martin (2007)  ·  Saint Barthélemy (2007)  ·  Saint Pierre ve Miquelon (2003)  ·  Wallis ve Futuna (2003)
Pays d'outre-mer
Denizaşırı ülke
 Fransız Polinezyası (2004)
Collectivité territoriale unique
Tek yerel yönetim
 Mayotte (2011)  ·  Fransız Guyanası (2015)  ·  Martinique (2015)  ·  Korsika (2018)  · Alsace (2021)
 Güney Kore teukbyeol jachido
özel özerk şehir
Jejudo (2006) [21]
 Gürcistan avtonomiuri respublika
özerk cumhuriyet
Abhazya (1991)  ·  Acara (1991) [22]
geçici idari birim Güney Osetya Güney Osetya (2007) [23]
 Hindistan özerk bölge ve bölge konseyi
भारत के स्वायत्त प्रशासनिक क्षेत्र
Bodoland (2003)  · Chakma (1972)  · Churachandpur (1971)  · Deori (2005)  · Dima Hasao (1970)  · Garo Hills (1952)  · Gorkhaland (2011)  · Jaintia Hills (1972)  · Karbi Anglong (1970)  · Kargil Hills (1995)  · Khasi Hills (1952)  · Lai (1972)  · Leh Hills (1995)  · Mara (1972)  · Mising  · Rabha Hasong (1995)  · Sadar Hills (1995)  · Tripura Tribal Areas (1982) ve de facto özerk bölge - Kuzey Sentinel Adası (1947) [24]
 Irak kurdistan region
özerk bölge
Kürdistan Bölgesel Yönetimi Kürdistan Bölgesel Yönetimi (1992) [25]
 İtalya regione autonoma
özerk bölge
Aosta Vadisi (1948)  · Friuli-Venezia Giulia (1963)  ·  Sardinya (1948)  · Sicilya (1946)  · Trentino-Alto Adige/Südtirol (1948) [10]'
provincia autonoma
özerk şehir
Güney Tirol (1972)  · Trento (1972)
 Mauritius özerk ada Rodrigues (2002) [26]
 Meksika özerk şehir Meksiko (2016) [27]
 Moldova unitate teritorială autonomă
özerk bölge birimi
 Gagavuzya (1995)  · Transdinyester (2005) [10]
 Myanmar kendi kendine yönetilen bölgeler Danu  · Kokang  · Naga  · Pa Laung  · Pa-O  · Wa (2011)
 Nikaragua región autónoma
özerk bölge
Atlántico Norte (1986)  · Atlántico Sur (1986) [28]
 Özbekistan respublika
özerk cumhuriyet
 Karakalpakistan
 Panama comarca indígena
yerli bölge
Emberá-Wounaan (1983)  · Kuna de Madugandí (1996)  · Kuna de Wargandí (2000)  · Kuna Yala (1938)  · Ngöbe-Buglé (1997) [29]
 Papua Yeni Gine özerk bölge Bougainville (2000) [30]
 Portekiz região autónoma
özerk bölge
Azorlar (1976)  · Madeira (1976) [10]
 Rusya respublika
özerk cumhuriyet
 Adige Cumhuriyeti ·  Altay Cumhuriyeti ·  Başkurdistan ·  Buryatya ·  Çeçenistan ·  Çuvaşistan ·  Dağıstan ·  Hakasya ·  İnguşetya ·  Kabardino-Balkarya · Kalmukya ·  Karaçay-Çerkesya · Karelya ·  Kırım Cumhuriyeti[f] · Komi ·  Kuzey Osetya-Alanya ·  Mari El · Mordovya ·  Tataristan ·  Tuva · Udmurtya  ·  Yakutistan [10]
avtonomnaya oblast
özerk şehir
Yahudi Özerk Oblastı (1934) [10]
avtonomny okrug
özerk bölge
Çukotka · Hantı-Mansi · Nenets · Yamalo-Nenets [10]
 Saint Kitts ve Nevis özerk ada Nevis (1967) [g]
 São Tomé ve Príncipe região autónoma
özerk bölge
Príncipe (1995) [33]
 Sırbistan autonomna pokrajina
özerk şehir
Voyvodina (1945)  · Kosova (1946–1999) [34]
 Somali özerk bölge Puntland (1998) [35]
 Tacikistan viloyat mukhtor
özerk şehir
Dağlık Badahşan (1925) [36]
 Tanzanya Serikali ya Mapinduzi Zanzibar
devrimci hükümet
 Zanzibar (1964) [37]
 Trinidad ve Tobago özerk ada Tobago (1980) [38]
 Ukrayna avtonomna respublika
özerk cumhuriyet
 Kırım (1992)[h] [10]
 Yunanistan aftonomi monastiki politia
özerk manastır devleti
Aynoroz (1913) [40]

"Özerk" olarak adlandırılan tüm bölgeler

Bazı ülkelerde, belirli bir türdeki tüm bölgeler veya bazı bölgeler "özerk" olarak adlandırılabilir. Duruma bağlı olarak bu, özel bir yetki devrini veya dış otoriteden özgürlüğü yansıtıp yansıtmayabilir.

Ülke Yerel terim
Türkçe çevirisi
Örnekler [bölgeler, anlaşmada özerk hale gelen yerler ve varsa belirtilen yıl(lar)] Kay.
 Bolivya departamento
(özerk) bölüm
Beni (2006)  · Pando (2006)  · Santa Cruz (2006)  · Tarija (2006)  · La Paz (2009)  · Cochabamba (2009)  · Chuquisaca (2009) · Oruro (2009) · Potosi (2009) [41]
provincia autónoma
özerk şehir
Gran Chaco [42]
municipio autónomo
özerk belediye
Huacaya · Tarabuco · Mojocoya · Charazani · Jesús de Machaca · Pampas Aullagas · San Pedro de Totora · Chipaya · Salinas de Garci Mendoza · Chayanta · Charagua [43][44][45]
territorio indígena
yerli bölge
Bütün yerli bölgeler (tierras comunitarias de origen): Asamblea del Pueblo Guaraní, Central de Pueblos Nativos Guarayos, Central de Pueblos Indigenas del Beni, Central Indigena de la Region Amazonica de Bolivia, Central Indigena de Pueblos Amazonicos de Pando, Central de Pueblos Indigenas del Tropico de Cochabamba, Central de Pueblos Indigenas de La Paz, Organizacion de la Capitania Wehenayek Tapiete. [46]
 Bosna Hersek entitet
bölge
Bosna-Hersek Federasyonu (1995)  ·  Sırp Cumhuriyeti (1995) [47]
 İspanya İspanyolcacomunidad autónoma[i]
Baskçaautonomia erkidegoa[j]
Oksitanca (1500 sonrası)comunautat autonòma[k]
Katalancacomunitat autònoma[l]
Galiçyacacomunidade autónoma[m]
özerk topluluk
(İspanya'daki bölgeler ve uluslar)
 Endülüs (1981)  ·  Aragon (1982)  ·  Asturias (1981)  ·  Balear Adaları (1983)  ·  Bask Bölgesi (1979)  ·  Kanarya Adaları (1982)  ·  Cantabria (1981)  ·  Kastilya-La Mancha (1982)  ·  Kastilya ve Leon (1983)  ·  Katalonya (1979)  · Extremadura (1983)  ·  Galiçya (1981)  ·  La Rioja (1982)  ·  Madrid (1983)  ·  Murcia (1982)  ·  Navarra (1982)  ·  Valensiya (1982) [10]
İspanyolcaciudad autónoma
özerk şehir
Ceuta (1995)  · Melilla (1995) [10]
 Komorlar île autonome
özerk ada
Anjouan (2002)  · Büyük Komor (2002)  · Mohéli (2002) [48]

Bağımlı ve özerkliğe sahip bölgeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Yerel terim
Türkçe çevirisi
Örnekler [bölgeler, anlaşmada özerk hale gelen yerler ve varsa belirtilen yıl(lar)] Kay.
 Amerika Birleşik Devletleri Commonwealth  Porto Riko (1952)  ·  Kuzey Mariana Adaları (1978) [49]
 Birleşik Krallık Taç toprakları  Guernsey  ·  Man Adası ·  Jersey [10]
Britanya Denizaşırı Toprakları  Falkland Adaları  ·  Cebelitarık  ·  Bermuda  ·  Cayman Adaları  ·  Britanya Virjin Adaları  ·  Montserrat  ·  Anguilla [10]
 Hollanda autonoom land
özerk ülke
 Aruba (1986) ·  Curaçao (2010) ·  Sint Maarten (2010) [50]
 Yeni Zelanda ilişkili devlet  Cook Adaları (1965) ·  Niue (1974) [51]
kendi kendini yöneten bölge  Tokelau (1948) [n]

"Özerk" olarak adlandırılan diğer bölgeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış otoriteye karşı istisnai bir özgürlükleri olmamasına ve özerk alan tanımına girmemelerine rağmen, bazı kuruluşlar da resmi olarak "özerk" olarak adlandırılır. Açıklık için burada listelenmiştir.

"Özerk" olarak adlandırılan başkentler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Yerel terim

Türkçe çevirisi

Örnekler [özerk hale gelen bölgeler ve varsa belirtilen yıl(lar)] Kay.
 Arjantin ciudad autónoma

özerk şehir

Buenos Aires (1994) [52]
 Endonezya daerah khusus ibukota

özel başkent bölgesi

Cakarta [53]
 Gine-Bissau sector autónomo

özerk bölge

Bissau Bölgesi [54]
 Kamboçya krong

özerk belediye

Phnom Penh, aynı sınıflandırma altındaki bağımsız şehirlerle birlikte [55]
 Orta Afrika Cumhuriyeti commune autonome

özerk komün

Bangui [56]
 Özbekistan shahar

özerk şehir

Taşkent (1918) [57]

"Özerk" olarak adlandırılan bağımsız şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Yerel terim

Türkçe çevirisi

Örnekler [özerk hale gelen bölgeler ve varsa belirtilen yıl(lar)] Kay.
 Güney Kore Hangıl특별자치시

özel özerk şehir

Sejong [58]
 Kamboçya krong

özerk belediye

Phnom Penh · Sihanoukville · Pailin · Kep [55]

Eskiden kendi kendini "özerk" olarak adlandıran bölgeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Yerel terim

Türkçe çevirisi

Örnekler [özerk hale gelen bölgeler ve varsa belirtilen yıl(lar)] Kay.
 Amerika Birleşik Devletleri Özerk bölge Capitol Hill Özerk Bölgesi (2020) [59]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Örneğin: "Çin, Hong Kong Özel İdare Bölgesi". Birleşmiş Milletler. 20 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  2. ^ Kosova Cumhuriyeti'ni tanıyan ve tanımayan devletler için Kosova'nın tanınma süreci maddesine bakınız.
  3. ^ Ortak katma değer vergisi sistemi hakkındaki 28 Kasım 2006 tarihli (değiştirildiği şekliyle) 2006/112 / EC sayılı Konsey Direktifinin 6. Maddesi[13]
  4. ^ Moskova Antlaşması (1921) ve Kars Antlaşması (1921)
  5. ^ Birleşmiş Milletler kendi kendini yönetemeyen bölgeler listesine dahil edildidiler.
  6. ^ Uluslararası olarak çoğu devlet tarafından Ukrayna'nın bir parçası olarak tanınmaktadır.
  7. ^ 1983 Saint Christopher ve Nevis Anayasa Kararı'nda Nevis Adası Yasama ve İdare hakkında 3. ve 4. bölümlere bakınız.[31][32]
  8. ^ Mart 2014'te Rusya Federasyonu tarafından ilhak edildi.[39]
  9. ^ İspanyolca (diğer adıyla Kastilya dili) ülkenin genel ana dilidir.
  10. ^ Baskça İspanyol özerk bölgeleri Bask Bölgesi ve Navarra'nın resmi dilidir.
  11. ^ Oksitanca İspanyol özerk bölgesi Katalonya'nın resmi dilidir.
  12. ^ Katalanca/Valensiyaca İspanyol özerk bölgeleri Katalonya, Balear Adaları ve Valensiya'nın resmi dilidir.
  13. ^ Galiçyaca İspanyol özerk bölgesi Galiçya'nın resmi dilidir.
  14. ^ Birleşmiş Milletler kendi kendini yönetemeyen bölgeler listesine dahil edildidiler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lucas I. González (11 Şubat 2008). "Political Power, Fiscal Crises, and Decentralization in Latin America: Federal Countries in Comparative Perspective (and some Contrasts with Unitary Cases)". Publius: The Journal of Federalism. Oxford University Press. 38 (2): 211-247. doi:10.1093/publius/pjn001. 
  2. ^ Olausson, Pär M. (2007) Autonomy and Islands: A Global Study of the Factors that Determine Island Autonomy, Turku: Åbo Akademi Üniversitesi Press, pp. 21–25
  3. ^ "Agreement reached in the multi-party negotiations" (PDF). 3 Ekim 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2011. 
  4. ^ "The Joint Declaration (and following pages)". Constitutional and Mainland Affairs Bureau, The Government of the HKSAR. 1 Temmuz 2007. 10 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Joint declaration of the Government of the People's Republic of China and The Government of the Republic of Portugal on the question of Macao". io.gov.mo. 6 Nisan 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ a b c d e "Provinces of China". Statoids. 26 Haziran 2006. 1 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  7. ^ "Area C and the future of Palestinian economy" (PDF). World Bank. 26 Nisan 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2015. 
  8. ^ "رُبع قرن على اتفاق "أوسلو" (إطار)". Anadolu Ajansı. 12 Eylül 2018. Erişim tarihi: 18 Aralık 2020. 
  9. ^ (Fransızca) Edouard Gourdon, Histoire du Congrès de Paris, Paris, 1857, full text at google Print
  10. ^ a b c d e f g h i j k l m n "The working autonomies in Europe". Society for Threatened Peoples. 19 Haziran 2006. 9 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  11. ^ "Accordo Degasperi-Gruber". 5 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Treaty concerning the Archipelago of Spitsbergen, and Protocol [1925] ATS 10". austlii.edu.au. 17 Eylül 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "EUR-Lex - 32006L0112 - EN - EUR-Lex". EUR-Lex. 28 Kasım 2006. 24 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2020. 
  14. ^ "Currency converter Swiss Franc, CHF". nm-devises.com. 11 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ It is legal tender in Campione d'Italia
  16. ^ "2.1.2 Erhebungsgebiet". admin.ch. 14 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  17. ^ "The Barbuda Land Act, 2007" (PDF). Laws.gov.ag. Government of Antigua and Barbuda. s. 5. 19 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2017. 
  18. ^ "Regions and territories: Nagorno-Karabakh". BBC News. 15 Ocak 2008. 4 Ocak 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  19. ^ "Rotuma Act". Laws of Fiji. 1978. Suva, Fiji: Government of Fiji. 1927. 19 Nisan 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. .
  20. ^ "Provinces of the Philippines". Statoids. 31 Ocak 2008. 5 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  21. ^ "Jeju City". Galbijim. 8 Nisan 2007. 10 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  22. ^ "Regions of Georgia". Statoids. 30 Kasım 2007. 5 Aralık 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  23. ^ "Sanakoev Appointed as Head of S.Ossetia Administration". Civil.ge. 10 Mayıs 2007. 26 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2008. 
  24. ^ "The World's Working Regional Autonomies, Thomas Benedikter". Anthem Press. 2007. 3 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2008. 
  25. ^ "Provinces of Iraq". Statoids. 29 Ağustos 2007. 1 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  26. ^ "Districts of Mauritius". Statoids. 8 Mayıs 2007. 5 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  27. ^ "DECRETO por el que se declaran reformadas y derogadas diversas disposiciones de la Constitución Política de los Estados Unidos Mexicanos, en materia de la reforma política de la Ciudad de México" [Meksiko'nun siyasi reformu ile ilgili olarak, Birleşik Meksika Devletlerinin Siyasi Anayasasının çeşitli hükümlerinin reforme edildiğini ve yürürlükten kaldırıldığını ilan eden kararname]. Diario Oficial de la Federación [Official Journal of the Federation] (İspanyolca). 29 Ocak 2016. 
  28. ^ "Departments of Nicaragua". Statoids. 12 Nisan 2005. 5 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  29. ^ "Panama Provinces". Statoids. 5 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2008. 
  30. ^ "Provinces of Papua New Guinea". Statoids. 1 Haziran 2005. 5 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  31. ^ "1983 Saint Kitts and Nevis Constitution". pdba.georgetown.edu. 15 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2020. 
  32. ^ "BNCCDE Home Page". www.open.uwi.edu. 3 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2020. 
  33. ^ "Sao Tome and Principe". Central Intelligence Agency. 12 Şubat 2008. 12 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  34. ^ "Districts of Serbia". Statoids. 17 Şubat 2008. 11 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  35. ^ "Constitucional act granting special status of Easter Island and Juan Fernández Islands. As the special charter is being discussed, they remain being governed as provinces of the Valparaíso Region". 30 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2010. 
  36. ^ "Regions of Tajikistan". Statoids. 16 Ekim 2005. 8 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  37. ^ "Regions and territories: Zanzibar". BBC News. 16 Ağustos 2007. 5 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  38. ^ "Towards Tobago's Autonomy". Tobago House of Assembly (İngilizce). 30 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2020. 
  39. ^ "Meeting of the Valdai International Discussion Club". kremlin.ru. 24 Ekim 2014. 19 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2017. 
  40. ^ "Departments of Greece". Statoids. 1 Eylül 2007. 5 Aralık 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  41. ^ Doug Hertzler. "Debunking Myths Part II: Bolivia's Autonomy Initiatives". 4 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2010. 
  42. ^ "5 departamentos se suman a la autonomía; Gran Chaco la primera región autónoma". eju.tv. 7 Aralık 2009. 10 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2011. 
  43. ^ Postero, Nancy; Tockman, Jason (19 Mart 2020). "Self-Governance in Bolivia's First Indigenous Autonomy: Charagua". Latin American Research Review (İngilizce). ss. 1-15. doi:10.25222/larr.213. 20 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2020. 
  44. ^ Flores, Pabel Camilo López; Makaran, Gaya (1 Mayıs 2020). "Autonomía indígena en disputa: entre la reconstitución comunitaria y la tutela estatal. La experiencia guaraní de Huacaya en Bolivia". Revista Crítica de Ciências Sociais (İspanyolca). ss. 49-70. doi:10.4000/rccs.10159. 21 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2020. 
  45. ^ Alderman, Jonathan (2 Ocak 2018). "Indigenous autonomy and the legacy of neoliberal decentralization in plurinational Bolivia". Latin American and Caribbean Ethnic Studies. ss. 1-21. doi:10.1080/17442222.2018.1417692. 2 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2020. 
  46. ^ Albó, Xavier; Carlos Romero (2009). Autonomías Indígenas en la realidad boliviana y su nueva Constitución (PDF). La Paz: Vicepresidencia del Estado Plurinacional de Bolivia. s. 32. 
  47. ^ "Bosnia and Herzegovina Government". Encyclopædia Britannica. 14 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  48. ^ "Autonomous Islands of Comoros". Statoids. 16 Ekim 2005. 5 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  49. ^ "December 2005 report of the President's Task Force on Puerto Rico's Status" (PDF). pfraa.com. 26 Mart 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  50. ^ "Sint Maarten niet langer levensvatbaar als autonoom land | Clingendael Spectator". spectator.clingendael.org. 22 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2020. 
  51. ^ "United Nations - Office of Legal Affairs". legal.un.org. 12 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2020. 
  52. ^ Pinduli, Irene; Spivacow, R; Del Valle, E; Vidal, S; Negri, AL; Previgliano, H; Farías Edos, R; Andrade, JH; Negri, GM (20 Ocak 2006). "Prevalence of urolithiasis in the autonomous city of Buenos Aires, Argentina". Urological Research. 34 (1): 8-11. doi:10.1007/s00240-005-0003-7. PMID 16425020. 
  53. ^ "Jakarta". Encyclopædia Britannica. 2008. 11 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  54. ^ "Regions of Guinea-Bissau". Statoids. 14 Eylül 2006. 9 Şubat 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  55. ^ a b "Provinces of Cambodia". Statoids. 13 Mayıs 2005. 5 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  56. ^ "Prefectures of the Central African Republic". Statoids. 1 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  57. ^ "Regions of Uzbekistan". Statoids. 17 Mayıs 2007. 8 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2008. 
  58. ^ "Sejong City to Become Biz Hub, Not Gov't District". 12 Ocak 2010. Erişim tarihi: 18 Aralık 2020. 
  59. ^ "Seattle to Crack Down on Protesters Occupying Capitol Hill After Shootings". Newsweek. 22 Haziran 2020. 26 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020.