Vikipedi:Danışma masası: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
k 85.103.236.196 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Serdar Esentürk tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
Tugay354 (mesaj | katkılar)
Yeni başlık: Çeviri
57. satır: 57. satır:
== İçerik kontrolü ve onayı ==
== İçerik kontrolü ve onayı ==
* {{soru}} Merhaba, [[Podoloji]] adı ile bir sayfa oluşturdum. Bir denetleyici arkadaşım içerik kontrolü yapıp, uygun bulunduğu takdirde onaylayabilir mi? Tesekkürler.--[[Kullanıcı:Serdar Esentürk|Serdar Esentürk]] ([[Kullanıcı mesaj:Serdar Esentürk|mesaj]]) 15:37, 28 Aralık 2014 (UTC)
* {{soru}} Merhaba, [[Podoloji]] adı ile bir sayfa oluşturdum. Bir denetleyici arkadaşım içerik kontrolü yapıp, uygun bulunduğu takdirde onaylayabilir mi? Tesekkürler.--[[Kullanıcı:Serdar Esentürk|Serdar Esentürk]] ([[Kullanıcı mesaj:Serdar Esentürk|mesaj]]) 15:37, 28 Aralık 2014 (UTC)
* {{cevap}}

== Çeviri ==

* {{soru}} Ben https://en.wikipedia.org/wiki/Physics_in_medieval_Islam bu maddeyi Türkçe'ye çevirdim. word dosyası üzerinde yaptım bu işi. Çeviriyi edit'e tıkladıktan sonra Türkçe Vikipedi'ye nasıl ekleyebilirim?--[[Kullanıcı:Tugay354|Tugay354]] ([[Kullanıcı mesaj:Tugay354|mesaj]]) 23:22, 1 Ocak 2015 (UTC)
* {{cevap}}
* {{cevap}}

Sayfanın 23.22, 1 Ocak 2015 tarihindeki hâli

Bu sayfa, Vikipedi'nin kullanımı ile ilgili sorular içindir. Ansiklopedik sorular için arama kutusunu kullanın. Güvenilir kaynaklarla ilgili sorularınız için ise güvenilir kaynaklar duyuru panosuna bakabilirsiniz.

Soru sormadan önce yardım sayfalarını, sıkça sorulan soruları ve danışma masası arşivlerini incelemeniz tavsiye edilir.


Herhangi bir konuda danışmadan önce arşiv araması yapmayı deneyebilirsiniz.

Bir konuyu danışın


Şablon:Vikipedi dolaşım/Yardım


Levent Erkan Maddesi eklenmiyor

  • Soru Merhabalar,Daha önceden de yazılmış ve sorasında çeşitli sebeplerden dolayı silinmiş 'Levent Erkan' maddesi eklenmiyor. Eklenmesi için nasıl yardımcı olabilirsiniz? Sevgiler.— Bu imzasız görüş Krcaykut (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Cevap Cevap Madde kayda değer olmadığı için silinmiş. Vikipedi:Kayda değerlik (kişiler) maddesini okumanızı tavsiye ederim. Burası bir ansiklopedi, LinkedIn değil. Herkes için bir sayfa oluşturamayız. İyi günler. --Mavrikantmsj 15:37, 3 Aralık 2014 (UTC)

İçerik kontrol edilmesi onaylanması

  • Soru Merhabalar; POODLE sayfasına içerik yazdım yaklaşık 2 ay önce aceba müsait bir denetleyici arkadaşımız kontrol edip onaylanacaksa onaylayabilir mi? İngilizce WikiPedia'dan çevirip koydum. Orada onaylı burada 2 aydır kontrol edilmedi bile. Biliyorum müsait bir denetçi yada konudan anlayan bir arkadaşımız denetliyor ama bu konunun denetlenip kontrol edilirse onaylanırsa ya da kriterlerinize uymadığından onaylanmazsa yani bir şekilde işleme tabii tutulması benim için önemlidir. Teşekkür ederim ilginize, iyi çalışmalar.Bu imzasız yazı Yildirim.sahiner (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Cevap Cevap Sürüm kontrolü yapıldı. Ellerinize sağlık. Türkçe Vikipedi'ye sürekli katkı yapmanızı bekliyoruz. --i.e.msj 23:40, 7 Aralık 2014 (UTC)

CRC

  • Soru VİKİPEDİA özgür ansiklopedi de yer alan açıklamalara sınava girdiğim tarihler (23/10/2011-18/05/2013) de dahil olmak üzere, 21/07/2014 tarihinden önce en son 01/07/2014 tarihinde bakmış bulunmaktayım. Ve aşağıdaki açıklama yer almaktadır;

• Döngüsel artıklık denetimi (CRC: Cyclic Redundancy Check), çoğunlukla sayısal şebekelerde ve depolama cihazlarında kullanılan ve ham veride yapılan hatalı değişimleri algılayan, uygulaması kolay ve güvenliği güçlü bir hata bulma ve düzeltme yöntemidir. ... http://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6ng%C3%BCsel_art%C4%B1kl%C4%B1k_denetimi (01/07/2014)

Yukarıdaki açıklamaya göre bilgilerimizi tazeleyip notlarımızı da değiştirmiştik. Bu tarihten sonra tanımlama ifadesi neden ve neye dayanarak değiştirilmiştir?--Mrzekevci (mesaj) 09:22, 12 Aralık 2014 (UTC)

  • Cevap Cevap Yazarların, katkıda bulunanların, destekleyenlerin, hizmetlilerin, sistem operatörlerinin, veya Vikipedi ile herhangi bir şekilde bağlantıda olan kişilerin hiçbiri, bu veya buradan bağlantılı web sayfalarında bulunan, doğru olmayan ve karalayıcı özellik taşıyan bilgilerin görünüşünden, veya sizin bu bilgileri kullanmanızdan dolayı sorumluluk taşımazlar. Bknz:Vikipedi:Genel sorumluluk reddi --Mavrikantmsj 23:17, 19 Aralık 2014 (UTC)

Bilgi

  • Soru Bilgimi yazdım. Kaydet diyorum ama kaydetmiyor. Viki Kodu'nu yazmanız gerekiyor diyor. Viki Kodu nedir? Uzunca açıklar mısınız?--Boraysahiner07 (mesaj) 15:13, 14 Aralık 2014 (UTC)
  • Cevap Cevap İç bağlantı vermeniz lazım.--RapsarEfendim? 15:35, 14 Aralık 2014 (UTC)

Türkçe sayfasında sadece taslak olan konular

Çevirim devriyenin kontrolünden bir iki gün içinde geçer mi yoksa zaten Türkçe'si olduğundan(ki sadece birkaç cümlelik bir taslak var) kontrol edilmesi uzun mu sürer(yada atlanır mı?)? Quelpascquelreg (mesaj) 17:56, 18 Aralık 2014 (UTC)

  • Cevap CevapBaşlatılan maddeleri biz devriyeler incelemeye çalışıyoruz. Ben veya diğer arkadaşlarım bakmaya çalışırız. Telif hakkı ihlali olmadan oluşturursanız iyi olur. Her türlü soruyu sormaktan da çekinmeyin. --Uğurkentmesaj 18:03, 18 Aralık 2014 (UTC)

Çok hızlı oldu cidden,teşekkürler.Aynen kurallara uygun olarak,matematik ve fizikten çeviriler yapacağım.Quelpascquelreg (mesaj) 18:08, 18 Aralık 2014 (UTC)

kayıt silme

Lisanslama ile ilgili yardım talebi

Merhabalar arkadaşlar, bugün bir arkadaşım vasıtası ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden Coğrafi Birimler ve Harita müdürleri ile görüştüm. Bu görüşmemdeki amaç Kocaeli Bş. Bld.nin hazırlamış olduğu haritaları kullanmak içindi. İlk görüşmem için gayet olumlu geçti. Özellikle Coğrafi Birimler Müdürü yardım etmek için ellerinden geleni yapabileceklerini belirttiler. Burada tek çekinceleri telif dolayısıyla bunları Wikipedia'ya nasıl yükleyebilecekleri ve paylaşılan haritaların Wikipedia dışında ticari amaçlarla kullanımının yapılacak lisanslama ile nasıl engellenebileceği. Bu konularda ne yapabiliriz? Bu haritalar daha önceden İnternette yayınlanmış haritalar değiller. Ben bu haritalardan birini İzmit Belediyesi Turizm müdürünün odasında kağıtta basılı halde görmüştüm o vesile ile Kocaeli BB ye gittim. Haritaları yapan kişiden bu dosyaların soft hallerinin mevcut olduğu ve dağıtımının genelde baskı yoluyla ilgili müdürlüklere yapıldığını öğrendim. Haritalar Kocaeli vilayetindeki tüm köy ve mahallelerin coğrafi sınırlarını göstermekte ve tüm köyler ve mahalleler layer lı bir şekilde yapılmış. Yani istediğimiz köyü istediğimiz renkte boyayarak ilgili köyün sayfasına ekleyebileceğimizi düşünüyor ve hayal ediyorum Bu konuda fikirlerinizi ve yardımlarınızı rica ediyorum. Selamlar ve iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 23:54, 22 Aralık 2014 (UTC)

  • Bu harika fikir ve uğraşınız için tebrik ederim, Kocaeli BB'nin yaklaşımı da ümit verici görünüyor. Ancak, ticari kullanım sınırlaması Vikipedi için uygun değil. Kişiler buradan dosyaları indirip (Kocaeli BB'nin gösterdiği ve Vikipedi için uygun olan) aynı lisansla yayınlamak veya paylaşmak zorunda olacaklar yalnız yayınlarını ticari amaçla da kullanabilirler. Bu lisansın esprisi o eserleri alıp kopyalayan veya üzerinde oynama yapan kişinin eserle ilgili yeni kısıtlama getiremeyecek olmasıdır. Yani çıkıp da kimse bu eser artık teliflidir diyemez. Kaynak gösterdiği ve aynı lisansla yayınladığı sürece kişiler istediklerini yapabilirler (tişörte basmak, kitaba eklemek vb ticari aktiviteler). Diğer kullanıcıların da yorumlarını okuyalım, belki bir ara yol bulunabilir ... Bunun heyecan verici bir gelişme olduğu kesin. Kolay gelsin. --Gökhan (mesaj) 02:13, 23 Aralık 2014 (UTC)
  • Biraz araştırma yaptım. 19 Mayıs 2005'ten beri NonCommerial lisansı kullanımı Vikipedi'de kaldırılmış. Her ne kadar biz NonCommercial olsak ta FREE politikamıza uymuyorlarmış. [1] Eski dosyaları da silmeye başlamışlar. Commons'a yüklediğim ve sonra silinen dosyaları NonCommercial sadece Commons'ta yasak diye buraya aktarmıştım. Anlaşılan buradan da silinmesi gerekiyormuş. Bi hizmetli silebilir mi?[2][3]— Bu imzasız görüş Mavrikant (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Khutuck, Superyetkin, İncelemeelemani, Cobija, Théoden, Elmacenderesi, Eldarion, Mskyrider, kibele, Sabri76, SAİT71 bu konudaki fikirlerinizi ivedilikle belirtebilir misiniz! Eğer bu konuda fikri olabileceğini düşündüğünüz başka birisi varsa da mention verirseniz de yardımcı olabilir. Şimdiden teşekkürler ve iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 08:33, 26 Aralık 2014 (UTC)
"Benim bildiğim" basit çizimler kapsamında değerlendirilebilen haritalar üzerinde telif hakkı iddiasında bulunulmuyor. Bir ilin ilçe sınırlarını gösteren bir harita üzerinde mesela telif hakkı olduğu iddia edilebilir mi? Sen o haritayı kopyalarsan, telif hakkı ihlali mi gerçekleştirmiş olursun? Pek tabi ki hayır. Ya da dünya haritası mesela :) Özgün şeyler içerirse durum değişir elbet.--RapsarEfendim? 09:00, 26 Aralık 2014 (UTC)
  • Bence ticari kullanımdan korkuları yüksek çözünürlükteki resimlerin(ya da harita için özel bir format) haritalama hizmeti veren şirketler tarafından kullanılması. Halbuki bize küçük çözünürlükte JPG dosyaları lazım. Bunları CC-BY-SA lisansı ile verebilirler bence. --Mavrikantmsj 09:05, 26 Aralık 2014 (UTC)
  • en:Wikipedia:Non-free content sayfasında non-commercial kullanımla ilgili rehber var. Özetle "mecbur kalmadıkça non-commercial lisanslı görsel kullanmayın" deniyor. Maalesef haritalarda bu mecburiyeti göremiyorum. "Unacceptable use" başlığında da bu durumdan bahsediliyor: "A map, scanned or traced from an atlas, to illustrate the region depicted. (...)"--Khutuckmsj 09:33, 26 Aralık 2014 (UTC)
  • Belirttiğiniz türde korkular varsa, Mavrikant'ın dediği gibi çözünürlüklerin ve boyutun düşürülmesi sorunun çözülmesine yeterli olacaktır. Sonuç olarak bu paylaşım aynı zamanda bir örnekte olacağından dolayı, aynı türdeki paylaşımların önünü açan bir çalışma olacaktır. Bence, lisanslara alternatif bulmak yerine, çözümü bu şekilde değerlendirmeliyiz. CC lisansları çok açık. Biz kendimizi sıkıyoruz. Lisanslara alternatif aramak, paylaşım süresinin uzamasına ve sonuç olarak CC lisansları ticari kullanıma da izin verdiği için, gelecekte tüm paylaşım yapmayı düşünen kuruluşların önünde engel olarak duracaktır. Bildiğim kadarıyla photoshop dahil pek çok resim uygulaması, birden fazla görüntünün çözünürlüklerinin düşürülmesine imkan veriyor. Bu kapsamda da sorun olacağını düşünmüyorum. Hatta bunun için makro dahi oluşturulabiliyor diye biliyorum. Küçük bir google araması yetecektir. --i.e.msj 10:00, 26 Aralık 2014 (UTC)
Çözünürlükleri düşürmeyi, belediyede yaparsanız onların da kafalarındaki lisans düşüncelerini temizlemiş olursunuz. Hem de bunun için güçlü bir pc lazım olduğu için, pc aramaktan da kurtulursunuz. (Benim pc güçlü olmadığı için örnek verdim :) )...--i.e.msj 10:02, 26 Aralık 2014 (UTC)
  • Haritaları yapan kişi benim çok yakın bir arkadaşımın eski çalışma arkadaşı. Benim düşüncem şu idi! Tek tek köylere ait haritaları ona renkletemeyeceğim için ondan dosyanın ham halini alarak ben köyleri renklendireceğim ve düşük çözünürlükte jpeg yaparak yüklemeyi ben kendim yapacağım. Belediye personeli sadece haritaların köylerin sınırlarının belirli olduğu beyaz halini lisans belirterek sisteme yükleyecek! Böyle bir süreç için fikriniz nasıl olur? Selamlar, iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 14:28, 26 Aralık 2014 (UTC)
Ben önümüzdeki hafta bu kişi ile görüşerek bir örnek yaparım ve internete yükleyerek görmeniz için sizlere linkini yollarım. Fenerli1978Buyrun beniiiim? 14:30, 26 Aralık 2014 (UTC)
Düşük çözünürlük, her iki tarafında işine gelecektir. Örnekleri sabırsızlıkla bekliyoruz.--i.e.msj 00:44, 27 Aralık 2014 (UTC)

İçerik kontrolü ve onayı

  • Soru Merhaba, Podoloji adı ile bir sayfa oluşturdum. Bir denetleyici arkadaşım içerik kontrolü yapıp, uygun bulunduğu takdirde onaylayabilir mi? Tesekkürler.--Serdar Esentürk (mesaj) 15:37, 28 Aralık 2014 (UTC)
  • Cevap Cevap

Çeviri