Vikipedi:Köy çeşmesi/2013/Temmuz

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Teklifler[kaynağı değiştir]

Dînî madde adlarında esas alınacak kaynak[kaynağı değiştir]

Her tür kelimenin yazılışında TDK'ya bakılıyor. Bakılmalı da fakat TDK'nın vahim hataları, hepimizce malûm. En azından dînî madde adlarında Diyânet İşleri Başkanlığı'nın Web Kütüphanesi esas alınmalı. TDK; diğer kelimelerde bile yanılıyor, aynı sayfada tutarsızlıklar sergiliyor. Bunu, bu sitedeki herkes görüyor.
Lütfen şu iki örneği inceler misiniz:

  1. imlâ
  2. imla etmek

Ayrıca TDK'da kelimelerin parantez içinde verilen okunuşları; birçok kelimenin yazımında her nedense ve hatalı olarak uygulanmamaktadır.
Bir de şu kısa "inceleme sonucu"na ( İmlasında* Şapkalı A (Â) Kullanılmadığında Anlamı Değişen Arapça Asıllı Türkçe Kelimeler, Hamza Ermiş, Arş. Gör. Dr., Sakarya Ü. İlâhiyat F. Arap Dili ve Belagati Anabilim Dalı, hermis@sakarya.edu.tr) bakar mısınız? M.F.Eirtibat 01:56, 3 Temmuz 2013 (UTC)

Teklif 1[kaynağı değiştir]

Dînî madde adlarında Diyânet İşleri Başkanlığı Web Kütüphanesi'nin esas alınması; kelimelerin okunuş ve yazılışına hâkim kurum olması dolayısıyla doğru olacak ve de adlandırmada standart sağlayacaktır.

  • Destek Destek M.F.Eirtibat 19:18, 3 Temmuz 2013 (UTC)
  • Destek Destek Dini kavramlarla iligili olarak hazırlanmış bölümü inceledim güzel. Gerekçeye katılıyorum.--Eğitmenmahmut msj 19:34, 3 Temmuz 2013 (UTC)
  • Destek Destek-- Batuhan 13:56, 6 Temmuz 2013 (UTC)
  • Destek Destek TDK'nın nasıl bir sistem ile çalıştığını bildiğimden dolayı kesinlikle sizi destekliyorum. Bir sene şapkalar kaldırıldı denmişti, yeni başkan geldi böyle bir şeyin olmadığını söyledi vs. vs... Web Kütüphanesi çok iyi olacaktır, hatta gerektiğinde Diyanet İşlerinin 30 küsür ciltlik önemli ansiklopedisine de başvurulabilir. Kolay Gelsin ve Hayırlı Olsun. Ramazan ayından güzel bir değişiklik olacak :)--Talha Çakırileti 11:13, 9 Temmuz 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı DİB'in Web Kütüphanesindeki sözlüğe baktım. Örneğin Abdal sözcüğünü Abdâl şeklinde yazmışlar. Ama metin içinde sürekli abdal şeklinde kullanılmış. Doğru olan sanırım Abdaldır, zira okurken inceltme yapmıyoruz. Başka bir örnek Araf kelimesi. Kelimeyi Türkçede hiç bir zaman kullanmadığımız ve sadece arapça okunuşu tarif edebilmek için kullanılan bir kesme işareti (yani ' işareti) ile birlikte "A'râf" şeklinde kullanmış. Burda gördüğüm şey Diyanetin dil konusunda bir hassasiyetinin olmadığı ve sitelerindeki yazım biçimlerinin bizim için doğru bir referans noktası olamayacağı şeklinde.
Ayrıca din konusunda şu kurumu, politika konusunda bu kurumu vb. referans almaya başlarsak bu işin sonu gelmez. Herkes kendisine göre referans gösterir. Hangi konunun din konusu olduğu falan gibi bitmek tükenmez tartışmalara gireriz. Öneriye kesinlikle karşıyım. Mukaddimeileti 11:32, 9 Temmuz 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı Mukaddime'ye katılıyorum. - Seyit mesaj 12:05, 9 Temmuz 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı Türkçenin belli kuralları var zaten, onu veya bunu esas almak da ne oluyor? Kuralları belirleyen kurum TDK, o baz alınmalı elbette.--RapsarEfendim? 12:09, 9 Temmuz 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı Mukaddime'ye katılarak.. --Garbino ileti 13:16, 9 Temmuz 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı Diyanet'in bunları yazarken bizi esas alın gibi bir iddia ile yazdığını düşünmüyorum. TDK'da Edebiyat ve Dil Uzmanı kişiler var. İlahiyatçıların aldığı eğitimle bu eğitim arasında farklılıklar var. Alexandre M. 16:02, 11 Temmuz 2013 (UTC)
  • Destek Destek 5 --OrjinS 18:08, 11 Temmuz 2013 (UTC)
    • Burada "istemezük" tarzı bir gruplaşma vár. İlk 7 günde kullanılmış ve 4'e 0 yapmış olan 4 destek oyuna, 9 Temmuz'da 4 adet karşı oy birden gelmesinden belli. Bu durum, herhálde ilkelere aykırıdır. Bázı değerlendirmelerdeki sivri dil ve yersiz savunmacılık da cabası. Kuralları belirleyen TDK ise, neden madde adlarında ve metinlerde buna dikkat edilmiyor? Sayfalarda çeşit çeşit imlâ hatáları vár. Bu değişiklikler, neden onaylanıyor? Bári bir robot yapılsın da imlâ bilmeyenlerin değişikliklerini düzelterek onaylayabilesiniz... Birinin adı soyadı, Nüfús'a "Fetah Nüansfarkı" diye yazılmışsa; "TDK'ya göre" diyerek "Fettah Nüans" veyá "Fettah Fark" diye mi yazacaksınız? Uçuk bir örnek verdim ki ilk cümleyi neden kurduğum anlaşılsın diye. TDK diyor mu "beni esás alın." diye? Wikipedia'da "TDK, esás alınacak." diye kesin bir ültimatom mu vár? Wikipedia; ülke kánúnlarına göre mi hareket ediyor?.. Üstelik yaygın yanlışlarda ısrár etmek; Wikipedia ilkelerine de aykırı değil mi? TDK'daki uzmanların hepsi, aynı fikirde mi? Öyle olsaydı, Wikipedia'da TDK'nın yanlışlarından yoğun şekilde şikâyet edilir miydi? TDK daha "Âdem oğlu Kabil, Karun, kafiye, kafile, kamus, kamet, ikamet, itikat, itikaf, mukabil gibi kelimelerin uzun -ka'larına (ince okunur kaygısıyla) şapka koyamazken ve bir çözüm üretememişken (çaba da göstermezken) TDK'yı neden böylesine savunuyorsunuz? Biz burada, Diyánet'in metinlerinde geçen her kelimeyi esás alalım demedik. Diğer bir ifádeyle, Diyánet'i TDK'nın yerine koyalım demedik. Sâdece dînî kavramların yazılışında Diyánet'i esâs alalım dedik... Sırf muhálefet etmek için TDK uzmanları ile ilâhiyatçıları karşılaştırılması; hiç ama hiç doğru değil. "İlâhiyatçı" dedikleriniz, uzman değil mi? Dînî ıstıláha dáhil kelimeleri ekiyle köküyle, kavramıyla anlamıyla, alt-üst-yan kavramlarıyla, türemiş kelimeleriyle, okunuşuyla yazılışıyla acabâ o sahadakiler mi iyi bilirler yoksa TDK'nın uzmanları mı? Lütfen objektif bir bakış açısıyla değerlendirme yapalım, değerlendirmemizde gösterdiğimiz delíllere açıklama ve ispát getirelim. Aksi takdírde bu şekilde kullanılan oyların geçersiz sayılması (VP:OOO) bile tartışmaya açılabilir. M.F.Eirtibat 03:32, 23 Temmuz 2013 (UTC)
Türkçe Vikipedi elbette ki bir devletin ansiklopedisi değil, ancak TDK'nın açılımı da Türkiye Dil Kurumu değil, Türk Dil Kurumu. Oy verenlerin objektifliğe dikkat ettiğini düşünüyorum. Aynı gelen karşı oyları ise, son değişikliklerde gezen veya izleme listesinde bu sayfaları bulunduran kullanıcılar tarafından verilmiş olabilir. Yani ilk oy, diğer oyların verilmesi için kullanıcıların buraya ilgisinin odaklanmasını sağlamış. TDK, Türkçe ile ilgili en yetkili makam. Dini madde de Diyanet İşleri Başkanlığı'nı alırsak başkası çıkar başka maddelerde ise şunu ele alalım der. Ayrıca bu dini maddeye hangileri giriyor henüz o bile belli değil. Müslüman, Yahudi, Hıristiyan maddelerinin tamamı dini maddeler değil mi? Ben karşı oyu değil de, destek oyu verenleri açıkçası anlayamadım. Gördüğünüz imla hatalarını, TDK sözlüğündeki hali ile siz değiştirebilirsiniz. Burası belirli bir kullanıcıya ait değil sonuçta. Yanlışları tartışma sayfalarında belirtin. Burada, "Vikipedi'nin dili Türkçedir, dolayısıyla Türkçe yazım kuralları geçerlidir." diye bir ibare var. Türkçe yazım kurallarını da TDK belirliyor, bir ültimatom değil ancak bir kural var. Diyanet mi iyi bilir TDK mı konusuna ise hiç girmeyelim bence çıkamayız, Diyanet'inkiler din konusunda, TDK'nınkiler yazım kuralları konusunda uzman. Burada tartıştığımız ise yazım kuralları... - Seyit mesaj 07:05, 23 Temmuz 2013 (UTC)
@ Seyit. İkinci sırada destek oyu veren biri olarak derim ki : Oyum tamamen objektif olup, SD ekranı da, bir devriye olarak en çok uğradığım yerdir. Bu yorumu yazmamdaki asıl neden: " Yani ilk oy, diğer oyların verilmesi için kullanıcıların buraya ilgisinin odaklanmasını sağlamış " ifadenizdir. Bildiğiniz üzere bu tür oylamalarda, topluluğun oylamasına sunulan madde/içerik/konu belirtildikten sonra, oylamayı açan/başlatan kullanıcı gerekçe ve görüşünü belirtir ardından da oyunu kullanır. Daha sonra iştirak edenler de görüş ve oylarını kullanırlar. Buraya kadar bir sorun yok. Sorun sizin ifadenizin çağrıştırdığı anlam veya benim algılamamda. Dilerim ikincisidir. Yani, birinci oya bakıp " Sazan gibi atlayanlar" demek istemediğinizi düşünmek isterim. Bu arada yakın zamana kadar TDK " Hâlâ orada mısın? " ifadesini, " Hala orada mısın? " şeklinde vermekteydi. Araştırırsanız sizin de göreceğinizden şüphem yok. Diğer bir husus dînî konularla ilgili kelimelerin yazılışlarının yer aldığı söz konusu WEB kütüphanesinin ait olduğu kurumun, " kelimelerin okunuş ve yazılışına hâkim bir kurum olması " sebebiyle dînî madde adlandırmalarında esas alınması gerekçesiyle teklif getirilmiş. Katılmamak elde mi? Bizim madde başlığımız bu. Halbuki olması gereken " İslâm ". Ne dersiniz teklife destek oyu vermekte haksız mıyım? :) --Eğitmenmahmut msj 14:50, 25 Temmuz 2013 (UTC)
Kesinlikle kötü bir niyet içinde değilim, bilirsiniz beni muhtemelen. Ben, aynı gün gelen karşı oylarının, Mukaddime'nin verdiği oydan sonra, kullanıcılarının ilgilerinin birden buraya çevrilmiş olabileceğine dikkat çekmek istemiştim. (Nitekim ben Mukaddime'nin oy kullandığını izleme listemde görüp burada oy kullandım.) Sizin destek vermenizdeki sebep, TDK'nın yanlışlıkları gördüğüm kadarıyla. TDK'nın yanlışları olduğunu hepimiz biliyoruz, ancak bu o kurumun esas alınacak tek merci olduğunu değiştirmez. Türkçe dil kurallarını TDK belirlemiyor mu? Evet TDK belirliyor. E o zaman başka kurumların esas alınmasına gerek yoktur. TDK bir dil kurumu, DİB ise bir din kurumu. Yazım için TDK'yı esas almaktan başka çare yok o halde. Hem Mukaddime, DİB'in kelime yazımı konusunda hassas olmadığını belirlemiş. Halbuki TDK'da bildiğim kadarıyla kelimelerin yazımı tartışmalarla belirleniyor. Hem bugün DİB'i esas aldık diyelim, yarın başkası çıkacak şu siteyi alın bu siteyi alın diyecek. O zaman ise biz "TDK dil kurumu, sizin gösterdiğiniz değil" dediğimizde, "DİB neden esas alındı" diye sormayacaklar mı? Lütfen kusura bakmayın ve bana kızmayın ama, aslında bu teklif bana çok mantıksız geldi.. - Seyit mesaj 22:58, 26 Temmuz 2013 (UTC)
Ben bu şekilde kullanılan oyların geçersiz sayılması (VP:OOO) kısmına takıldım. Bu nedir? Mukaddimeileti 09:40, 23 Temmuz 2013 (UTC)
*4-0 destekten sonra birden 5-4 karşı oluvermesinin şüpheli olduğudur. Fakat içiniz serin olsun, konunun uzmanı değilim. Yani bunu gündeme getirebilcek durumda değilim. Rahat olunuz... M.F.Eirtibat 23:49, 27 Temmuz 2013 (UTC)
  • @ Sn. Seyit. Kaç defadır "(...) başkası çıkar başka maddelerde ise şunu ele alalım der." "Yarın başkası çıkacak şu siteyi alın bu siteyi alın diyecek." diyorsunuz da bir örnek bile veremiyorsunuz... M.F.Eirtibat 23:49, 27 Temmuz 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı Örneğin Diyanet İşleri'nin resmi olarak kabul etmediği Alevilik ile ilgili madde de Diyanet terminolojisi kullanılmış. Alevîlik, mensûb, İsnâ‘aşer’îyye, Bâtınû'l, Fâtımî, sülâle gibi nasıl okunduğu bile belli olmayan, maddeyi anlaşılmaz hale getiren kesme işaretleri, inceltme işaretleri vs. kullanılmış. Kaldı ki Türkçe'de zaten bu sözcüklerin yazılışı var. İkinci bir Türkçe dili icat etmek Wikipedia'nın ciddiyetine zarar verir. Vikipedi bir din kitabı veya dini bir ansiklobedi değil değil, sadece bir ansiklobedidir. Ayrıca seyit'in burada karşı oy kullananlar için kullandığı "istemezük" benzeri tabirleri Vikipedi nezaket kurallanarına uymamaktadır. Cem Yıldız (mesaj) 15:58, 6 Ağustos 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı - Dil işleriyle din işlerini ayırmak lazım. Diyanet "din" ile ilgilenir, dini terimlerin doğru yazımlarını belirlemek veya Türkçeyi şekillendirmek gibi "dil" ile alakalı görevleri yoktur. --Khutuckmsj 14:24, 11 Ağustos 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı Diyanet'in işi ne zamandan beri TDK'nın işlevini yerine getirmek oldu? - Lubunya 16:02, 24 Ağustos 2013 (UTC)
  • Karşı Karşı TDK ile Diyanet'i karıştırmamak lazım. Ayrıca aşırı şapkalar filan, maddenin bulunmasını zorlaştırıyor. --i.e.msj 21:41, 8 Eylül 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum Kurala bağlanırsa biri de çıkıp a'ları şapkalı yapın lütfen filan gibi uyarırsa hiç üşenmem yapıştırırım cevabı, "noumenon olaydı o yazardı" :) Yok böylesi daha doğru (bence de şapkalılar doğrudur) bot yaparız diyorsanız eyvallah. Öteki türlü zor oluyor. --Boyalikus (mesaj) 22:08, 8 Eylül 2013 (UTC)
Bir ara şapka taktıydım botuma, her yana şapka bastıydı. --Khutuckmsj 17:37, 21 Eylül 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum Daha önceki yorumumda da benzeri açıklamada bulunmuştum. ' ^ ' nın kullanılıp/kullanılmaması ile ilgili olarak iki cümleyi karşılaştırmak sanırım konunun daha da iyi anlaşılmasında yarar sağlayacaktır.
Farz edilsin ki, ticaretle uğraşıyorum, işlerim de iyi gitti:)Bunun üzerine:
- Bu yılki kârım çok iyi! (Çok para kazandım) ifadesini kullandım. Bunu yazarken/okurken ' ^ ' yi dikkate almasaydım/kullanmasaydım:
- Bu yılki karım çok iyi! gibi bir ifade ortaya çıkacaktı.(Sanki her yıl farklı bir karım/hanımım varmış gibi:)) O yüzden kullanılması gereken yerde ' ^ ' işaretinin kullanılmasa da olur deyip, uygulamamak/kullanmamak büyük bir yanlışlığa sebebiyet verecektir..--Eğitmenmahmut msj 14:17, 15 Eylül 2013 (UTC)

Teklif 2[kaynağı değiştir]

En sık kullanım esas alınmalı. Ortalama bir insan mesela "Dînî" mi "Dini" mi yazar? Okunuş için ise zaten IPA kullanılmalı. Vikipedi sıradan insanlar için yazılmaalıdır, uzmanlar için değil. Maddelerde yeri geldiğinde alternatif yazılımlar anlatılabilir (Örneğin yukarida belirtilen Araf maddesi). -- Bilinen Bir Beyaz Kedi çi? 17:21, 19 Temmuz 2013 (UTC)

Sık diye yaygın yanlışların doğru olarak kabul edilmesine karşıyım. Klasik örneğim, Sharapova yaygın yanlıştır, Türkçe için doğrusu Şarapova'dır.--RapsarEfendim? 22:15, 19 Temmuz 2013 (UTC)
Tabiki göz göre göre yazım yanlışlarını doğru kabul etmeyeceğiz. Ama genel olarak en sık kullanımı tercih etmeliyiz. Alternatif yazılımlar (örneğinizdeki Sharapova gibi) yanlış dahi olsa yönlendirilmeli veya anlam ayrımı sayfası şeklinde derlenmelidir. Tutupta Rahibe Teresaya Agnes Gonca Boyacı veya Anne Teresa diyemeyiz. Bunun kolay bir kuralı olamaz ama sanıldığı kadar kaotik de değildir. -- Bilinen Bir Beyaz Kedi çi? 21:25, 20 Temmuz 2013 (UTC)

Karşı Karşı M.F.Eirtibat Teklíf sáhibi Bilinen Bir Beyaz Kedi'ye ve iki cümle de Rapsar'a:

  1. "Ortalama bir insan" tabiriniz; "kavram olarak" nerede geçiyor ki burada ispat olarak sunabiliyorsunuz? Lütfen topluluğa öncelikle bunu açıklamanızı rica ediyorum sizden...
  2. İnsanları, "sıradan" ve "uzman" olarak ayıramayız. Çünkü herkes, her yerde aynı yazıları okuyor. Bir kitap, 100.000 adet satılmışsa o 100.000 kişi de aynı yazıları okuyor. Önemli olan, doğru okutmaktır. Deseniz ki "uzman diliyle değil, herkes anlasın diye halk diliyle yazılmalı."; tamamdır fakat konumuz, bu değil.
  3. "Araf" şeklinde yazdığınız ve bu adla bir film oynatılıncaya kadar Türkiye'nin %90'ının duymadığı, %5'inin ise duyup da bilmediği bu kelime; bir çırpıda mı okunuyor yoksa en azından ilk hecede bir uzatma mı vár? Sizin yazımınıza göre, bir çırpıda okunmalıdır... Üzerine yazı yazılan gerecin adını yazarken de "şapka" denilen fakat kullanımında eksiklik ve hatâlar barındıran işâreti neden kullanıyor TDK? Kâğıda "kağıt" diyenler ("kâğıt" diyemeyenler), çok değil nasıl olsa. Diyemeyenler de okula başladığında henüz Türkçe bilmeyenlerdir. Örneğin, Mardin Arapları. Fakat onların Türkçe bilen büyükleri, çok rahat "kâğıt" derler. Hem de kendi kendilerine. Meselâ gelirler; "Hocam, beyaz kâğıt var mı? Kaymakam'a dilekçe için" derler... Yânî ilgili bir hátırámı da nakletmiş olduğum bu kelime için, TDK neden gerek duymuş şapka kullanmaya? Zaten okunuşu yerleşmiş bir kelime. Üstelik karıştırabileceğimiz, benzer yazımlı ikinci bir kelime de yok; "eşsesli" tâbîr edilen... Neden kullanıyor TDK: Doğru okutmak için... Yine TDK; "hâlâ" kelimesinin Arapça kökenini "hālā", okunuşunu ise "ha:lâ:" şeklinde veriyor. Bu kelimenin ilk hecesi, "A'râf" kelimesinde olduğu gibi uzun okunduğu hálde; "ha'lâ" şeklinde yazmıyor. Çünkü orijinalinde virgül yok. Demek ki TDK'nın "sık kullanım", "sıradan insan" veyá "ortalama bir insan diye kuralları yok... Hoş, ikinci kelimemizi de "Araf" diye yazmış ya o da kendi iç çelişkilerinden biri!
  4. "Sıradan insanlar veya "sık kullanım" esâs alınacaksa, şu kelimeyi hayâta geçirelim: "orjinal"
  5. Yukarıda dediğim gibi, şapka işâretinin kullanımında eksiklik ve hatâlar olsa da doğru okutmak için kullanıyorum. Daha farklı işáretler kullanmamın sebebi ise bahsettiğim "şapka açmazı". Bázı Wikipedia kullanıcıları; tartışma sayfalarında benim farklı işáretler kullanışıma tepki gösteriyorlar da TDK'nın, kelime kökenini verirken "ā" harfini kullanmasına neden bir şey demiyorlar?
  6. "Şarapova" örneği de bu konunun dışında. Ayrıca sizin bahsettiğiniz "sık kullanım" ile de ilgili değil: Çoğunluk "Şarapova"; azınlık da "Saharapova, Seharapova, Sıharapova, Siharapova, Soharapova, Söharapova, Suharapova, Süharapova veyá Sarapova" demiyor ki. Herkes, "Şarapova" diyor. Sanırım, siz zaten bunu söylemek istemediniz. Fakat Rapsar'ın "yaygın yanlış", sizinse "alternatif yazılım" dediğiniz "Sharapova" imlâsı hakkında Google-TR, biraz farklı düşünüyor:
    1. Şarapova, 10.700.000 sonuç; Bunu mu demek istediniz? Sharapova
    2. Sharapova, 31.000.000 sonuç. İlk aramada "Yazımı düzeltilmiş şu sorgu için sonuçları görüyorsunuz: Sharapova. Yine de girdiğiniz şu sorguyu mu aramak istiyorsunuz?: Şarapova" diye bir uyarı çıkmıştı. İkinci aramayı yapınca ilk sayfayı kaybettim. Siz, "Şarapova" yazarsanız görürsünüz herhâlde.
    3. Maria Sharapova, 55.700.000 sonuç
    4. Wikipedia TR'deki adıyla: Mariya Şarapova, 672.000 sonuç. Bunu mu demek istediniz? Maria SharapovaМарія Шарапова, 2.270.000 sonuç (Rapsar; "yaygın yanlış"lara dáir klâsik örneklemesi üzerinde düşünmelidir. Şarapova'yı bilen; adının İngilizce yazımına da yabancı değildir záten. Üstelik İngilizcede "sh" birleşiminin Türkçede "ş" olduğunu bilmeyenlerin sayısı; özellikle web dünyásında azdır. Çünkü hem okullarda İngilizceye verilen ağırlık artmıştır hem de yabancılarla web üzerinden sohbet yapabilmek için web sözlüklerinde İngilizce araştırmaları yaparken öğrenenler várdır...
  7. Sık kullanımı baz alacak olursak, yüksek tahsîl yapmış çoğu kişi bile; nokta, virgül, soru işâreti gibi ilkokul ikinci sınıf çocuğuna öğretilen imlâ ile yetinir. Zamán zamán bunları bile doğru kullanamaz. Ki bütün kullanım alanlarından da bîhaberdir. Bunu Wikipedia hizmetlilerinde bile görmekteyiz. Hiç kimse kusûra bakmasın ve lâfım meclîsten dışarı. Eskiden kalıp günümüze ulaşan ve sonradan eklenen (Türkçe ve Batı kökenliler dáhil) kelime dağarcığı zayıf olan veyá sáhip olduğu kelime haznesiyle orantılı olarak konuşamayan insánlar; yazı konusunda da sıkıntı çekmektedirler. Çáreyi ise aruz veyá hece vezninde -san'atlı veyá san'atsız- şiir yazamayanların "serbest şiir'" adıyla nesri nazma yaklaştırmaları veya nesri nazım tarzında yazmaları gibi, kural tanımamazlıkta bulmuşlardır. --M.F.Eirtibat 02:12, 22 Temmuz 2013 (UTC)
    Bir gazeteyle elime aldığım üslup halk dilidir. Rastgele bir gazeteden rastgele seçtiğim bir yazı: http://www.hurriyet.com.tr/kultur-sanat/haber/24548045.asp İçinde inceltme işareti göremedim. Bahsettiğim nokta da budur. -- Bilinen Bir Beyaz Kedi çi? 11:51, 23 Ağustos 2013 (UTC)
  • Destek Destek Kullanılan noktalama işaretleri ve inceltme işaretleri herhangi bir düzene uymuyor. Örneğin Türkçe'de â harfi örneğin Estonya dili'ndeki ë harfine benzer. Kâğıt gibi belli başlı birkaç sözcükte kullanılır. Ama aynı harfi lâf sözcüğünde farklı okunmaması gerekir. Bu uydurma harflerin herhangi bir standartı yok ve Vikipedi için kesinlikle uygun değil kullanılmalar.Cem Yıldız (mesaj) 16:10, 6 Ağustos 2013 (UTC)
    • Ayrıca "aruz veyá hece vezninde -san'atlı veyá san'atsız- şiir yazamayanların "serbest şiir'" benzeri bazı yoruma açık, kişisel fikir beyanı veren cümleler kurmuşsunuz, Vikipedi serbest şiiri veya aruz şiirlerinin hangisinin daha iyi olduğunu tartışacağınız bir ortam değildir. Bunun için kendinize bir blog sayfası açmanızı öneririm.Cem Yıldız (mesaj) 16:24, 6 Ağustos 2013 (UTC)
  • Destek Destek Bazen şapkalı harfleri kullanmaya mecbur kalıyoruz ancak aslında yaygın kullanım daha önemli. Az önce Emlak sayfasını TDK gereği mecburen Emlâk yaptım mesela. Ama aslında Emlak olarak kalmalı bana göre. Daha yaygın bir kullanım ve insanlar (ben dahil) bu şapkalı harfleri kullanmakta zorluk çekiyoruz. Yönlendirmeler bunun için var ama aramalarda sorun çıkıyor. Ayrıca bu şapkalı harfleri aramalara dahil etmek için ne yapabiliriz? Ayrıca artık birleşmiş kelimeler var mesela. Örneğin yine az önce açtığım Devre mülk aslında çoğu yerde devremülk olarak kullanılıyor gibi.--i.e.msj 21:50, 8 Eylül 2013 (UTC)

Nisbet i'si (î) Kaosu "bilerek ve bilmeyerek" (Derhál tedbír alınmalı)[kaynağı değiştir]

Merhaba,
Kendisini "tam veyá yarı gönüllü kullanıcı" olarak görenlerin tamámına yakını; nispet (aslında "nisbet") i'sinin görevini ve kullanımını biliyordur. Bu gruptan olup da bilmeyenler; bilse de önemsemeyenler ve -en kötüsü- kural tanımazlar da vardır elbette. Záten problem de bundan kaynaklanıyor. Böyle madde adı veyá içerik gördükçe düzeltmeye çalışıyorum. Fakat yönlendirme hedefi boş değilse, benim işim orada yarım kalıyor!..
Burada iş; değişiklik onaylayıcılara düşüyor. Bir değişiklik kontrolü yaptıklarında hatálı "nisbet i'si" kullanımı görürlerse değişikliği onaylayıp o küçük düzeltmeyi de yapabilirler. Aslında hatálı değişikliği onaylamakla vazífelerini savsaklamış oluyorlar. Böyle bir madde belki yoktur -bakmadım- fakat ilk değişikliklerini yapan kullanıcılara gösterilecek tolerans (görmezden gelme) dışında, hatálı değişiklik onaylamak; her hálükârda Wikipedia anlayışına sığabilir değildir...
Karşılaştırmanız için tek bir örnek vereceğim:
27 Şubat 2013: Devriye-teknisyen Rapsar'ın şu iki değişikliği]
Şubat 2007 ve Mart 2011: Hizmetli-bürokrat Vito Genovese ile hizmetli Khutuck'un botunun şu değişikliği
Rapsar'ın değişikliğinin bilinçli olduğu belli de diğer değişiklikte -bilmezlikten öte- hiç de hoş olmayan bir önyargı mı var?
NOT: İlk iş olarak Mevlevilik sayfasının nisbet i'li hále" aktarılmasını ricá ediyorum. M.F.Eirtibat 08:24, 9 Temmuz 2013 (UTC)

  • Bu á harfi ne zaman girdi acaba Türkçe yazımına? --Mskyrider ileti 10:54, 9 Temmuz 2013 (UTC)
    • Araştırınız; TDK'dan bilgi alınız. Kullanımlarım, "é" harfinden hareketledir.
      • ç TDK'ya standart harfler dışında sadece â, î ve û harfleri kullanılıyor. Kaldı ki sizden veya bir kaç yüz kişiden başka kimsenin nasıl okunduğunu bile bilmediği bir harf neden Vikipedi'de yer almalı? Herşeyin bir standartı olmalı, tersi sadece ortalığı bilgi çöplüğüne çevirir.Cem Yıldız (mesaj) 16:20, 6 Ağustos 2013 (UTC)
  • Ben ne anlatılmak istendiğini anlayamadım açıkçası yukarıda.--RapsarEfendim? 12:10, 9 Temmuz 2013 (UTC)
    • Verdiğim örnekle ilgili araştırma yapmam gerekiyor. Ardından bilgi vereceğim. M.F.Eirtibat 02:46, 23 Temmuz 2013 (UTC)
Açıklama aşağıdadır. M.F.Eirtibat 19:52, 3 Ağustos 2013 (UTC)
Kaos mu? - Seyit mesaj 22:24, 11 Temmuz 2013 (UTC)
Hmm derin konuymuş ben şapkalı a kullanamıyorum, şapkalı i de kullanamıyorum. Noumenon olaydı o hep doğru yazar. --Boyalikus (mesaj) 22:27, 11 Temmuz 2013 (UTC)
Siz kullanamıyorsanız burada nasıl değişiklik yapabiliyorsunuz, nasıl devriye olabildiniz? Alaylı (Hmm) ifádenizden, düzeltme işâreti kullanımına karşı olduğunuz da anlaşılıyor ki ifádenizi size iáde ediyorum. Eğer "derin konu"ysa ne diye yorum yazdınız? Yorumyerine değerlendirme yapamayacak durumda iseniz nasıl "devriye" oldunuz siz?.. "Şapkalı a" bir tarafa, nisbet i'si de kullanmayarak yanlış yaptığınız meydanda. Demek ki siz; "millî" ile "mil-li"yi, "hâlâ" ile "hala"yı ayırmamakta bir sakınca görmüyorsunuz. Öyleyse sizin, TDK'yı esás alanlardan olmadığınızı söyleyebiliriz... M.F.Eirtibat 02:46, 23 Temmuz 2013 (UTC)
TDK'nın kullanımında veyá, záten, hatá, ricá ve mevlevîlik kullanılmıyor. Güncel Türkçe sözlükte tüm bu kelimeler nisbetsiz şekilde yer alıyor. Kesin merci TDK'dır. Bana kalırsa, Yunanlar değil Yunanlılar ama TDK'nın aksini söylediği şey konusunda viki de diretmiyorum. Size de tavsiye ediyorum. Yaptığınız iş çok güzel ama suçlayıcı ifadeler yerine, daha uzlaşmacı ifadeler seçerseniz(böyle yapsak nasıl olur?, bak yazım konusunda şöyle bir karar alınmış, uygulayalım gibi) çok iyi olur. --Ollios (mesaj) 15:32, 14 Temmuz 2013 (UTC)
Benim kullandığım "á, í, ú" gibi karakterlerle yazılmış kelimeleri örnek verip TDK ile bağlantı kurarak saptırmaya çalışmayın, lütfen. Burada gündeme getirdiğim; bu harfler değil, nisbet i'si değişikliklerindeki kaotik durum. TDK, "Mevlevîlik" kelimesinde şapka kullanmamış diye, yaptığının doğru olduğunu savunamazsınız. Bu kelime, "Mevlevilik" diye okunmuyor; "Mevlevi:lik" diye uzatılarak okunuyor. Çünkü bir nisbet i'si var. Mevlevî kelimesinde de kullanmıyor ama "millî" kelimesinde kullanıyor. Bu, tezatı nasıl açıklarsınız? Ya şu kelimelerdeki TDK imlâsına ne diyeceksiniz: Efko-Vîrgo süreci (Metalbilim işlem terimi), vîmek (vermek, virmek), haricî, bêzme, menâzîl teyyi menâzîl (mekân yokluğu), bıkâm (bakalım), berevî (haylaz), olmak (derviş kalığına girmek), (alay kelimesi), ağêr, azîcıcik, hazîni, kîzîl karakîzîl, hîzîran, mazîfa, sızîltu, zît, zîtin... M.F.Eirtibat 02:46, 23 Temmuz 2013 (UTC)
Verdiğim örnekler Diyakritik işaretler konusunda sizin görüşünüzü göstermesi açısından önemlidir. Ayrıca bana karşı yaptığınız, konuyu saptırma suçlamanıza sizi de dahil etmek istiyorum. Öncelikle konu hakkındaki tek gerçek otorite olan TDK'ı reddediyorsunuz ( TDK, "Mevlevîlik" kelimesinde şapka kullanmamış diye, yaptığının doğru olduğunu savunamazsınız.). Ben bundan daha kaotik bir durum düşünemiyorum. İkinci olarakta TDK'dan örnek gösterip "ne diyeceksiniz" diye soruyorsunuz. İnsanın kabul etmediği kaynağını tekrar tekrar kullanması ne ironik. Ben size şapka kullanımı konusunda TDK'ya bakalım dedim zaten, onun kullandığı her nisbetli kelime, aynen o şekilde vikide yer almalıdır, sizde sözlerimi saptırmayın. TDK'yı baz almazsanız da size kolaylıkla söyleyebilirim ki şapka kullandığımız kelimelerin yarısından fazlasında şapka kullanmazdık. Halkın genel eğilimi şapka kullanmamak yönündedir.--Ollios (mesaj) 16:12, 24 Temmuz 2013 (UTC)
@ Sn. Ollios. Á É ê í gibi harfler konusunda benim ne düşündüğüm ile buradaki konunun ilgisi yokken siz onları örnek veriyorsunuz. Ayrıca ben, TDK'yı kaynak olarak kullanmadım. Verdiğim örneklerde TDK'nın zıtlığını gösterdim. Sizin dediğinizle alâkası yok. Şu da var ki burada sádece işáretler üzerine bir yaklaşım vár. Meselâ TDK'nın, noktalama işáretlerinin nerelerde kullanılacağına dáir açıklamalarına ítirázım yoktur. Yánî TDK'yı hepten yabana atmış değilim. Benim TDK'yı (TDK'ı değil) reddettiğimi de nereden çıkardınız? TDK'nın kendi içinde zıt bir uygulamasına karşı çıktık diye her şeyine karşı çıkmamız mı gerekiyor? Hayır; gerekmiyor... TDK'nın sorduğum tezatlarını açıklamak yerine, "Halkın genel eğilimi şapka kullanmamak yönündedir." diyorsunuz. TDK yerine halkı mı esás alacağız? "Hayır" diyecekseniz, halkın eğiliminden neden bahsediyorsunuz? Halkın eğilimini mi ölçtünüz? Kaynağınız nedir? Diyelim ki elinizde resmî veriler vár. Buradan "demek ki öğretmenler öğretememiş" sonucu çıkar. Yoksa halkın eğilimi deyip de TDK'yı veyá herhangi bir kurumu, elinizin tersiyle itemezsiniz... M.F.Eirtibat 00:14, 28 Temmuz 2013 (UTC)
  • @ Sn. Rapsar. Meselâ; bir metinde bazı değişiklikler yapılmış ve örneğin "milli bayram" diye bir ifáde geçmekte. Wikipedia ilkelerine aykırılık yoksa, devriye/hizmetli; değişikliği onaylar, ardından nisbet i'sindeki hatáyı giderir. Böylece hatásız bir katkı meydána gelmiş olur. Hattá ilgili devriye/hizmetli; nisbet i'sini hatálı kullanan kişiye, yardımsever bir uyarı mesajı da atabilir. Öte yandan Nakşibendilik maddesi diyeceğime öbürünü demişim. Başta verdiğim iki örnekteki bağlantı oklarının üzerine gelince açılan pencerede iki madde arasında nisbet i'si kullanımı açısından fark olduğu görünüyor. Burada ya Rapsar yanlış ya da Vito Genovese. Vito'nun değişikliği, eskiden kalmış ama TDK, nisbet i'sine 5 yıldır yer veriyor değil. Sn. Rapsar. Mevlevilik maddesini taşıdığınız gibi, Nakşibendilik maddesini de Nakşibendîlik adına taşır mısınız? M.F.Eirtibat 00:28, 28 Temmuz 2013 (UTC)
@Sn M.F.E. Gülüyim mi ağlayayım mı bilmiyorum. Galiba bir "Nisbet Lobisi" 'yle karşı karşıyayım burada. Nispet i'si biraz bekleyebilir. Bizim şu anda çok daha ciddi nisbet i ile alakalı olmayan bir iletişim problemimiz var.
  • Á É ê í gibi harfler ve nisbet i'si konusundaki tutumunuz aynı ağacın dalları, siz bağlantıyı nasıl göremiyorsunuz bende buna şaşıyorum. Ben kullanınca alakasız ama siz bıkâm, bêzme gibi sizce konu ile ilişkisiz harfler içeren örnekler verince, konu ile ilişkili mi oluyor?
  • TDK ve kaynak vermedim konusu için; Bağlantı vermek = Kaynak vermek = Link vermek, sanırım bolca yaptınız bunu.
  • "Benim TDK'yı (TDK'ı değil) reddettiğimi de nereden çıkardınız?" için lütfen kelimeler üzerinde dolanmayın,

-TDK, "Mevlevîlik" kelimesinde şapka kullanmamış diye, yaptığının doğru olduğunu savunamazsınız.

-Yánî TDK'yı hepten yabana atmış değilim.(demek ki bir yabana atma durumu var ama hepten değil) Bu cümlelerden anlaşılıyor ki TDK ile tam uyumlu değilsiniz. Bazı konularda onu reddediyorsunuz Not: Düzeltme için teşekkürler

  • "TDK'nın sorduğum tezatları" Sizle ayrıldığımız temel konu bu. Her dilbilimci işin doğrusu bu diye ortaya çıksa siz asıl o zaman görün KAOTİK ortamı. Bu kurumlar ortak tek bir dil yaratmak için konulmuştur. Onlar yanlış biliyor(haklı olsalar bile)mantığıyla herkes kafasının dikine gitse, ortak dil diye bir şey kalmaz. Bu yüzden tartışmalar akademik ortamlardan yapılır. Resmiyet kazanırsa tüm toplumun yeni şekli kullaması teşvik edilir. Adalet sisteminde verilen cezayı az bulunca siz kendiniz mi ceza veriyorsunuz? Siz şimdi yine ne alakası var diyeceksiniz ama yaptığınız benim için tamamiyle bu.
  • "...halkın eğiliminden neden bahsediyorsunuz?" Dili halk konuşur. Dil halk içindir.
  • Dil zorbalara boyun eymez. Dilsel evrim sonucu şekillenen dil, nasıl su yukarı doğru akmıyorsa, o da bu şekilde zorlamaları kabul etmez. Söyleyiş ve yazımca kolay olan yola doğru gider ve senin yana benim süslü kurallarımızı dinlemez. Kırk yıllık hastahane'yi sana hastane olarak kabul ettirir.--Ollios (mesaj) 08:02, 28 Ağustos 2013 (UTC)
  • Benim bildiğim Türkçede sadece Düzeltme işareti var. Burada farklı bir şey mi tartışılıyor. Anlamadım açıkçası. Sadrettin mesaj 17:00, 4 Eylül 2013 (UTC)
  • Botumun yaptığı değişikliğin i-î harfiyle ilgisi yok, REDIRECT kodunu YÖNLENDİR yapmış. --Khutuckmsj 09:04, 14 Eylül 2013 (UTC)

AVEA IP aralığı[kaynağı değiştir]

IRCye gelen birisi AVEA IP aralığının engellendiğini söyledi. Sanırım 5.46.x.x aralığına geliyor. Bununla ilgilenilebilir mi? WP:COLLATERAL mantığından dolayı engellenmemesi gerekir diye düşünüyorum. Cep telefonu IPleri sıklıkla değişir. Bu kişinin cep telefonuyla hareket halinde olmasından veya baz istasyonları arasında başka nedenlerle (kötü sinyal, yoğunluk vs) sürekli IP değişikliğine yol açar. -- Bilinen Bir Beyaz Kedi çi? 16:07, 19 Temmuz 2013 (UTC)

Bazı kötüye kullananlar olabiliyor ancak ben Türkçe Vikipedi'de Vikipedi:Açık proxyler yasaktır politikasının da uygun olmadığını ve kaldırılması gerektiğini yıllardır söylüyorum.--i.e.msj 16:15, 19 Temmuz 2013 (UTC)
Engel aralıklarının yeniden düzenlenmesi gerektiğinden erişim kısıtlaması kaldırılmıştır. --Superyetkinileti 16:20, 19 Temmuz 2013 (UTC)
@İE: Kötü amaçlı kullanıldıkları oluyor doğru ama bu sürekli engellenmelerini gerektirmemeli. Mobil cihazlar yaygınlaştıkça daha fazla kişi bu tür dinamik aralıklardan değişiklik yapacaktır. Açık proxiler sansür sorunu çeken Çince vikipedi gibi vikilerde daha serbest olarak kullanılabiliyor. Vandalizm riskini beraberinde getirmesi söz konusu olduğundan daha detaylı irdelenmeli derim. -- Bilinen Bir Beyaz Kedi çi? 17:11, 19 Temmuz 2013 (UTC)

Vikipedi'de güvenli olmayan yazı girişi engellenmelidir.[kaynağı değiştir]

Vikipedi olarak adımı taşıyan Önder Paker maddesi defalarca saygısız ve terbiyesiz eklemelerle değiştirilirken, bu durumu bildirecek herhangi bir şikayet sayfanızın olmadığını üzülerek görüyorum. Önder Paker maddesinin kaldırılmasını tüm hukuki haklarımla birlikte sizlere bildiriyorum. Başıboş, denetimsiz bir site olarak çalışmaya devam etmeniz halinde bu sayfayla ilgili tüm sorumlular hakkında hukuk işlemleri başlatacağımı bildiriyorum.Bu imzasız yazı Pakeronder (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Madde telifli ve gördüğüm kadarıyla ekşi sözlükten alınmış. Bu yüzden maddeyi sildim. Her maddenin tartışma sayfasına madde ile ilgili şikayetinizi yazabilirsiniz. Ayrıca Vikipedi:Yaşayan insanların biyografileri politikası çerçevesinde hareket ettiğimiz için yaşayan insanlar hakkında iki kat dikkatli olmaya çalışıyoruz. Vikipedi başıboş bir site değildir, ilke ve politikaları Vikipedi:Politika ve yönergeler sayfasından okuyabilirsiniz. Mukaddimeileti 17:33, 24 Temmuz 2013 (UTC)
Kullanıcı yasal yollarla tehdit politikası ihlali sebebiyle süresiz engellenmiştir. --Garbino ileti 19:35, 24 Temmuz 2013 (UTC)
Gelen giden tehdit ediyor :) --Khutuckmsj 14:27, 11 Ağustos 2013 (UTC)

Madde 6 'ya göre kişinin çok ünlü olması değil değerli olması önemlidir ..‏[kaynağı değiştir]

Merhaba yaklaşık bir ay önce kadar Bekir Kavruk'un biyografisi hakkında katkıda bulunmuştum. Fakat wikipedia madde 6'yı ihlal ettiğim gerekçesiyle red edilmiş bu katkım.


Madde 6 ‘ya göre kişinin çok ünlü olması değil değerli olması önemlidir .. Bu bağlamda Bekir Kavruk’a haksızlık yapılıyor ve Bekir Kavruk yazıları dikkatle incelendiğinde çok değerli bir kişidir. Çünkü :

1 ) Yazılarının Türk basınında hiç başka bir benzeri yoktur , yazılarının geleceğe yönelik ( Örnek : 21.Yüzyıl teknolojileri…. , 21.yüzyıl stratejileri…. , 21.yüzyıl gidişatında … ) vizyonları okuyucuyu derinden bilgilendirmektedir. Bundan ötürü ana arama motorları Google ve Yandex’te yazıları en çok tıklanan yazılar arasındadır ve bunu doğruluğunu kolayca kontrol edebilirsiniz.. Örneğin Link : Mega Krizde buzdağının görünmeyen yüzü ve Türkiye (29.09.2011) yazısı eşsizdir..

2 ) Bekir Kavruk dünyada yaşanan Mega Krizi Türkiye’de çok önceden ilk tahmin eden kahinler arasındadır.. Bakınız :13.2.2008 tarihli : Adım adım global krize giden süreç (13.02.2008)

3 ) Vikipedi’deki yazıda yazıldığı üzere krizleri çok önceden öngörmesi çok değerli yazı ve öngörülerdir. Bu hususlar yazının silinmesi gerekçesi olan Madde 6 ‘da maalesef hiç dikkate alınmamıştır..

4 ) Bekir Kavruk Türkiye’ye kariyerinde çok değerli hizmetlerde bulunmuş olup , bunu popülarite için hiç kullanmamış , basında ve çevresinde mütevazi kişiliği ile tanınmıştır..


Bu ve benzeri hususların tekrar dikkate alınarak Bekir Kavruk gibi gerçekten değerli bir kişiyi ele alan bu yazının yayınına izin verilmesini ivedilikle talep eder bilgilerinize sunarım.. Mesut Yasli Bu imzasız yazı Mesutyasli (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Maddeyi SAS'a taşıdım. Ancak iletiyi yazan, Kullanıcı:Mesutyasli'nin, VP:TBA politikasını bir okumasını rica ediyorum. Yani maddeyi geçtik, burada bile ileri TBA (Tarafsız Bakış Açısı) ihlalleri var.--i.e.msj 08:57, 30 Temmuz 2013 (UTC)

Teknik[kaynağı değiştir]

Türkçe Vikipedi'den Commons'a dosya taşıma sorunum[kaynağı değiştir]

Türkçe Vikipedi'ye kendi çalışmalarım olarak yüklediğim tüm dosyaları, daha çok yerde kullanılsın diye Wikimedia Commons'a taşımaya çalışıyorum bu yaz (bakınız: dosyalar). Taşıma sihirbazı şurası. Aynen şu şekilde dolduruyorum. Ne diyorsa yapıyorum. Buraya kadar sorun yok. Sorun "Get Next" düğmesine bastıktan sonra geliyor. Dolayısıyla taşıyamıyorum. :( Yanlış mı yapıyorum, yoksa sorun daha mı farklı? Yardımcı olabilecek biri var mı? --- C@no58 | mesaje-posta 2 Temmuz 2013, 08.34 (UTC)

Sen direkt olarak dosyayı Commons'a yükle, sonra benim yüklediğim şu dosyadaki her şeyi kopyala ve kendi resmine göre düzenle. Tabi bunları kendi çektiklerin için yapacaksın :)--RapsarEfendim? 08:36, 2 Temmuz 2013 (UTC)
Ayrıca ek olarak uygun kategorileri de bulman gerekiyor.--i.e.msj 12:47, 2 Temmuz 2013 (UTC)
Şimdi doğru mu anlamışım? Bilgisayarımda bulunan, aynı zamanda Vikipedi'de yüklü olan dosyayı seçeceğim ve şuradan direkt/normal şekilde yükleyeceğim. Sonrada şunu yapıştırıp, kendi dosyama göre düzenleyeceğim:
=={{int:filedesc}}==
{{Information
|description={{en|1=Paragliding in [[:en:Ölüdeniz|Ölüdeniz]], [[:en:Fethiye|Fethiye]].}}{{tr|1=[[:tr:Ölüdeniz|Ölüdeniz]], [[:tr:Fethiye|Fethiye]]'de yamaç paraşütü.}}
|date=16 July 2011
|source={{own}}
|author=[[User:Rapsar|Rapsar]]
|permission=
|other_versions=
|other_fields=
}}

=={{int:license-header}}==
{{self|cc-by-sa-3.0}}


[[Kategori:Uploaded with UploadWizard]]
Aslında bir tane dosyayı öyle yapmıştım. Vikipedi'deki hali. Aynı bu şekilde mi olacak? --- C@no58 | mesaje-posta 3 Temmuz 2013, 08.34 (UTC)
Yarım kalmış gibi olmasın, kullanıcıyı bilgilendirmeye çalıştım mesaj yoluyla, sorun kalmadı.--RapsarEfendim? 22:56, 22 Temmuz 2013 (UTC)

Visual Editor[kaynağı değiştir]

Birkaç gün önce ingilizce wikipediada Visual Editor adında bir uygulama gördüm. Bu sistem gerçekten mükemmel yenilikler içeriyor. Türkçe vikipedide de bu sistemin aktif hale getirilebilmesi mümkün müdür acaba? --Talha Çakırileti 21:27, 22 Temmuz 2013 (UTC)

Fransızlarda kullanmaya başladılar. Bende yaklaşık 1 önce felan gördüm ve çok pratik olduğunu düşünüyorum.--SAİT71 (mesaj) 12:38, 27 Temmuz 2013 (UTC)
  • Bütün vikilere geliş tarihi henüz belirlenmedi. Empi-ileti 17:09, 27 Temmuz 2013 (UTC)
Sen takip etmesen kim takip edecek bunları be kardeşim. Yanıt için teşekkürler. Emeklerine sağlık. Türkçeleştirme işi tamam mı? Yardıma geleyim mi? :) --i.e.msj 17:57, 27 Temmuz 2013 (UTC)
Türkçeleştirme derken, VisualEditoru mu kastettiniz yoksa başka bir konu mu sayın i.e.? --Talha Çakırileti 19:18, 28 Temmuz 2013 (UTC)
Evet Talha.(Mesajı geç gördüm.)--i.e.msj 23:04, 28 Temmuz 2013 (UTC)
Arayüz metni çevirileri. Şu an yüzde 41'i çevrilmiş. --Sadrettin mesaj 19:58, 28 Temmuz 2013 (UTC)
Arkadaşlar, bir senedir vikipediye üye olmama rağmen, ilginçtir ki yeni fark ediyorum translatewikiyi. Peki çeviriler tamamlandıktan sonra direkt kullanıma geçiyor mu sistem yoksa gerçekleşmesi gereken bazı prosedürler var mı? Bir de; lütfen o ekipte olan arkadaşlar şu çeviriyi el ele verip bitirelim, ben de çevirmenlik yetkisi için başvurdum, en kısa sürede güzel bir işbirliği dahilinde vikipedimize çok güzel bir yenilik katmış oluruz. --Talha Çakırileti 21:58, 28 Temmuz 2013 (UTC)
Son durum hakkında bilgilendirme: Çeviri: %92 ve İnceleme:%77 --Talha Çakırileti 23:14, 31 Temmuz 2013 (UTC)

Google indekslemesin[kaynağı değiştir]

  • Herkese merhaba, Danışma masasında şöyle bir istekle karşılaştık. Google'ın söz konusu bağlantıyı indekslememesi için bildiğiniz gibi, indekslenmemesi istenilen sayfalar robots.txt dosyasına aktarılıyor. Acaba robots.txt dosyasına eklenmesi gerekenleri, biz SAS sonucu silinmiş sayfalara nasıl uygulayabiliriz? Bu konuda bir bilgisi olan var mı? Daha önce İngilizce Vikipedi'de benzer bir şey okumuştum. Ancak şu anda bulamıyorum.--i.e.msj 09:05, 30 Temmuz 2013 (UTC)
    • __NOINDEX__ koduyla bir sayfanın arama motoru sonuçlarında çıkmaması sağlanabilir. --Superyetkinileti 16:14, 30 Temmuz 2013 (UTC)
      • Bu kodu {{SAS Silinsin}} şablonu içerisine ekliyorum, o zaman. Teşekkürler.--i.e.msj 16:57, 30 Temmuz 2013 (UTC)

Bağlantı düzenlemeleri[kaynağı değiştir]

Biraz önce tüm Bank Asya 1. Lig bağlantıları peykbot yardımıyla 1. Lig haline dönüştürüldü. Bu gibi çok sayıda düzenlenmesi gereken bağlantı isteklerini VP:BOTİS'e yazabilirsiniz. Topluluğa duyurmuş olayım. --Sadrettin mesaj 17:26, 30 Temmuz 2013 (UTC)

Politika[kaynağı değiştir]

Adlandırma kuralları[kaynağı değiştir]

  • Vikipedi:Adlandırma kurallarına Temmuz 2012'de eklenmesi planlanan ve 12 Mayıs 2013'te Takabeg tarafından bir kez daha sunulan öneriyi, şu şekilde basitleştirerek ilgili politika sayfasına ekledim. Üç kez çağrı yapılmasına karşın katılımcı sayısı görece az oldu; ancak bir fikir birliği oluştu. Topluluğun bilgisine.--RapsarEfendim? 08:05, 7 Temmuz 2013 (UTC)
  • Yapılan bu değişikliği geri aldım. Maalesef ortada bir fikir birliği oluşmuş görülmüyor tartışma sayfasında. Üç kez çağrı yapılmasına rağmen katılımcı sayısının görece az olması bu şekilde politikanın değişikliğinin "aceleci" bir yaklaşımla fikir birliği olmuş gibi kabul edilmesi için yeterli bir gerekçe değildir. --Mskyrider ileti 18:52, 7 Temmuz 2013 (UTC)
1 yıl beklemek mi aceleci davranmak?--RapsarEfendim? 20:18, 7 Temmuz 2013 (UTC)
"Aceleci" derken geçen süreyi değil görüş bildiren kullanıcı sayısının azlığına rağmen yapılan değişikliği kastetmiştim.--Mskyrider ileti 05:17, 8 Temmuz 2013 (UTC)

Yasal tehditler yasak politikasının isminin ve içeriğinin düzenlenmesi[kaynağı değiştir]

Merhabalar, Vikipedi'nin Yasal tehditler yasak politikasının isminde ve içeriğinde geçen "yasal tehdit" ifadesinin anlam karışıklığına yol açabileceğini düşünüyorum. Bu noktada TDK'nın Güncel Türkçe Sözlüğünden yasal kelimesinin anlamını paylaşarak yazıma başlıyorum:

yasal: sıfat, hukuk Yasanın, dinin ve kamu vicdanının doğru bulduğu, yasalara uygun, kanuni (I), meşru, legal

Kelimenin sözlükte anlamı doğrultusunda, insanların zihninde "yasal tehdit" ifadesinin "meşru olan tehdit", "yasalara uygun olan tehdit" vb. anlamlar çağrıştıracağı kanaatindeyim. Sanıyorum ki, birçok insan ifadeyi ilk gördüğünde aslında ne demek istediğini anlıyor, ancak yine de küçük bir kesimin ifadeden yanlış bir sonuç çıkarması düşük bir ihtimal de olsa mevcut. Üstelik anlaşılmada zorluk yaşanması yerine insanların zihnini doğrudan anlatılana yöneltmenin daha doğru olduğunu ve sadece başlık aracılığıyla politikadan fikir edinilebilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Politikanın özgün, İngilizce metninden legal kelimesi yasal olarak tercüme edilmiş. Ancak legal kelimesinin hukuki, adli gibi anlamları var.

Bu noktada aşağıdaki gerekçeli öneri metnini oluşturdum:

  1. VP:YTY politikasının madde başlığının değiştirilmesi için topluluktan öneriler alınsın, oylama yapılsın.
  2. Politika başlığı oylanırken, yanlışlığı dil bilimsel olarak kesin olan veya politika ve yönergelere uygun olmayan/etik ya da ahlaki olmayan öneriler hariç olumsuz oy verilmesin, bir vikipedist birden fazla öneriye oy verebilsin. Topluluğun en çok benimsediği öneri politika başlığı olarak kabul edilsin.
  3. Politika başlığı kökten değişse bile, "yasal tehdit" ifadesi yerine daha uygun bir ifade bulunsun. Politika metninde sıklıkla tekrarlanan ifade, yeni ifade ile değiştirilsin.
  4. Ek öneri: Politikanın tartışma sayfasında, Pinar isimli kullanıcının 6 yıl önce teklif ettiği, politika metninin İngilizce metninden tercüme edilerek genişletilmesi önerisi hakkında oylama sonucu doğrultusunda gereken yapılsın.
  5. Bu öneri kabul edilirse, önerinin gerektirdiklerinin yapılmasına, politikanın tartışma sayfasında devam edilsin.


Gerekçeler

Öneriler;

  1. Başlıkta anlaşılma zorluğu bulunduğu, politikalarla ilgili değişikliklerde topluluğun görüşünün alınması gerektiği için;
  2. Pek çok mantıklı önerinin gelebileceği, vikipedistlerin kararsız kalması ya da iki öneriye de aynı olumlulukla yaklaşabilecekleri için birden fazla oy kullanabilmesi amacıyla ve birden fazla oy kullanılacağı için bazı kimselerin benimsedikleri öneri haricindeki önerilere olumsuz oy vererek oylamayı manüple etme risklerine karşın;
  3. Sorun sadece politika başlığıyla sınırlı olmadığından;
  4. Bu konuda topluluğun olumlu oy vermiş olmasına rağmen, 6 yıldır bir çalışma başlatılmadığı için;
  5. Sürecin biraz uzun olacağı düşüncesiyle, köy çeşmesini meşgul etmemek adına;

yazılmıştır.

Öneride hatalar olabilir, öncelikle eksik yerleri tamamlar ve hataları düzeltip, sonra öneriyi kabul ya da reddedersek daha doğru olur diye düşünüyorum. Hiç sorun olmadığı üzerinde anlaşırsak doğrudan reddedebiliriz elbette.

Önemli Not: Yazıyı yazmak için pek vaktim olmadığı için örgüde sorun yaşadım. Öneri kısmı uzadı ve sorunu anlattığım kısım kısaldı. Elbette hiç sorun da olmayabilir ve öneriyi reddedebiliriz, sorunun varlığı kabul edilmeden yazmam etik oldu mu tam anlamıyla bilmiyorum, ama sorunun varlığı kesin değil, öneriyi böyle yazmam sorunun varlığının sabit olduğuna tek başıma karar verdiğim izlenimini uyandırmış olabilir. Hatam varsa affola. VikipediBilginimesaj? 17:53, 21 Temmuz 2013 (UTC)

  • Ortada çok ciddî bir sorun olduğunu düşünmemekle birlikte, kamu vicdanını rahatlatmak açısından hukukî tehditler yasaktır ya da adlî tehditler yasaktırgibi bir değişikliğe sıcak bakabilirim :) --Abuk Sabuk 20:08, 28 Temmuz 2013 (UTC)
  • İlgili politikayı 2005'te çevirmiştim ama o vakitler Türkçem pek yeterli bir seviyede değildi. "Yasal tehdit" yerine "Hukukî tehdit" veya "Adlî tehdit" ifadesinin kullanılması gerektiğine katılıyorum. Politikanın güncel ve gelişmiş İngilizce sürümünden tekrar çevirilmesini de destekliyorum. — Pınar (mesaj) 12:23, 21 Ağustos 2013 (UTC)
  • Politika adının değişmesi yönünde ben de olumlu bakıyorum. "Hukuki yollarla tehdit yasak" yapabiliriz. Pek tabi başka alternatifler düşünülebilir. İngilizce maddenin çevirisi konusunda ise, yine boş bir vaktinde Pınar el atsa süper olurdu. "Sakin ol Pınar, o elindekini sakince yere bırak" :) --Théoden ileti 12:44, 21 Ağustos 2013 (UTC)
  • Ah nerede o eski üniversite yıllarımdaki boş zamanlarım! Aradan neredeyse 8 yıl geçmiş. Bir şekilde el atacağız artık. Her şeyi devletten beklememek lazım Pınar (mesaj) 09:53, 22 Ağustos 2013 (UTC)
  • Bence burada tartışabiliriz, görünürlük artar; çok kabarırsa sayfanın tartışma sayfasına taşıyalım. Ben de adın değişmesinden yanayım; "hukuki" de olur, "adli" de olur, tercihim azıcık "hukuki"den yana. Ayrıca yeni bir çeviri yapılacaksa yardımcı olmaya hazırım. ataka 12:44, 21 Ağustos 2013 (UTC)
Biraz önce yasal tehdit sebep engellediğim bir kullanıcıdan mail aldım ve mail'de, "ayrıca yasal tehditin suç olduğunu bilmiyordum acaba yasa dışı mı tehdit etseydim? diye de kendime sormadan edemedim" diye bir cümle kurmuş. Bu da politikanın ismen yanlış algı doğurduğu ve gerçekten isim değişikliğine gitmek gerektiğinin önemli bir göstergesi bence. --Théoden ileti 16:26, 13 Eylül 2013 (UTC)
  • Bence bu sayfanın başlığını şimdi "Adli tehditler yasak" biçiminde değiştirelim. Bu terimin Türkçesi "türel", ama "adli" sözcüğü sanırım çok daha anlaşılır olacak. "Hukuki" veya "hukuksal" da "hukuka uygun" gibi bir anlam taşıyor (hatta benim aklıma gelen ilk anlamı bu), "adli" için böyle bir karışıklık olasılığı daha az. Böyle bir değişikliğe itiraz benim gördüğüm kadarıyla zaten yok, sonradan itiraz gelirse bir daha değiştiririz. Ufak bir lehte/alehte oylaması yapalım mı?
  • Destek Destek Bu politikanın başlığı "Adli tehditler yasak" olsun. ataka 16:58, 13 Eylül 2013 (UTC)
  • Eğer o zamana kadar kimse başlamazsa, ben yarın şu andaki İngilizce Wikipedia'da bulunan metni çevirmeye başlarım (bu akşam başlamama olanak yok). Onu da tartışma ve oylama süreçlerinden geçiririz. ataka 16:58, 13 Eylül 2013 (UTC)
  • Açıkçası bireysel fikrim Adli yerine Hukuki olması. Kavraması daha kolay bir başlık olacaktır böylelikle. Diğer şekliyle yine farklı yorumlanabilir endişesi duyuyorum. Tabi topluluğun görüşü daha önemli. --Théoden ileti 20:21, 13 Eylül 2013 (UTC)
"Hukuki" de olabilir. Ben ikisi arasında gidip geliyorum, çekimser kalmam en iyisi. ataka 20:31, 13 Eylül 2013 (UTC)
O zaman iki ayrı başlıkla hukuki / adli oylaması açalım. Eğer başka alternatifler olursa, başlıklandırır oylamaya ekleriz. --Théoden ileti 20:57, 13 Eylül 2013 (UTC)
Öncelikle topluluğun dikkatini bu konuya çeken VikipediBilgini'ne teşekkürler. Yasal tehditler yasaktır politikasının içeriğinde özet olarak Vikipedi kullanıcılarından herhangi birine karşı yasal işlem yollarına başvuracağına dair bir tehditde bulunmanın yasak olduğu ifade edilmektedir. Bununla birlikte yasal yollara başvurmayı tercih eden kişilerin bu haklarını elbette kullanabileceği belirtilmektedir. Yani "bana yaptığın hakaret dolayısıyla sana dava açacağım" bu bir "yasa"ya dayanarak ve zımni(kapalı) şekilde yapılmış "tehdittir". Sonuç olarak "yasal işleme başvurma tehdididir". Ancak "senin yaşadığın yeri bulup seninle hesaplaşıcağız" belli bir yasaya dayanmayan ve hatta konusunda suç unsurunu barındıran sarih(açık) bir tehditdir. Dolayısıyla bu da "doğrudan kişiyi tehdittir". Öncelikle politikanın içeriğini belirlememiz gerekmektedir. Bir kullanıcıyı yasal yollara başvurup hakkını arayacağına dair kapalı bir tehdit mi, yoksa doğrudan kullanıcıya bir suç unsuru olarak yapılan açık tehdit mi yasaklanmalıdır? İkisinin arasında büyük fark vardır. Önerilere gelecek olursak, Adli tehditler yasaktır demek kanuni yollara başvurma anlamına gelmemektedir. Kanuni/yasal yollara başvurma işlemi çok daha farklıdır. Bu nedenle "adli" unsurunun yerinde olmadığını düşünüyorum. Diğer taraftan hukuki tehditler yasaktır ifadesinin yasal tehditler yasaktır ifadesinden anlam kargaşası itibariyle farklı olmadığını düşünüyorum. Çünkü hukuk, içerisinde yalnızca kanunları barındırmaz. Hatta kanunun olmadığı yerde yazısız hukuk devreye girer(örf adet vb.). Ayrıca hukuki tehdit ifadesi bir bakış açısına göre "meşru tehdit" anlamını da gelebilmektedir. Zaten hukuki tehdit diye bir kavramda literatürde bulunmamaktadır. Bununla birlikte "yasal tehdit" kavramı ilgili yasaları dayanak almak suretiyle karşıdakini tehdit etmektir ki bu ifade ise doğru ancak bizim politikamız için eksik bir tanımdır. Sonuç olarak bir tehdit ya yasal yollara başvurma yoluyla yapılan tehdittir(ki bu bizim politikamızın içeriğinde ifade edilmek istenenle örtüşüyor) ya da konusunu suç unsurunun oluşturduğu tehdittir. Bu nedenlerle eğer genel olarak kullanıcıları her ikisindende korumak istiyorsak buna "kullanıcılara yapılan tehdit yasaktır"(ki bu nasıl bir tehditten bahsedildiğini ifade etmediği için öznel yorumlara neden olur); eğer kullanıcılara karşı yasal yollara başvuracağına ilişkin tehditlerin yasaklanmasını istiyorsak "yasal işleme başvurma tehdidi yasaktır / yasal yollara başvuracağına ilişkin tehdit yasaktır" şeklinde ifade etmemiz gerekmektedir. Diğer vikipedilerde incelediğim kadarıyla ve bizim politikamızın içeriği itibariyle ikinci ifadenin daha uygun olacağını düşünüyorum. Beyazmavi ileti 08:22, 14 Eylül 2013 (UTC)
Aslında sorun bahsettiğin yoğun anlam çıkartmalardan biraz farklı. Bana kalırsa, "Yasal yollarla tehdit" yani mevcut hali en uygunu, ancak diğer kullanıcılar bunu "yasal bir şekilde tehdit edersen cezalandırılırsın" olarak algılıyor. Yani söz konusu durum; bireyin işi kendi yasallığına yorması. Şu yazdığımı okursan daha iyi anlayabilirsin. İçinde yine yasal geçen bir politika yarattığımızda, kullanıcıların algısı farklı çalışmayacak. Çünkü onlara göre aynı yola çıkıyor olacak. Bu sebeple, diğer kullanıcıların daha rahat anlaması ve başka manalar çıkartmamasını öncelikli tutmak gerekiyor. Yoksa söylediklerinde haklısın. --Théoden ileti 09:26, 14 Eylül 2013 (UTC)
Evet kullanıcılar ilgili ifadeyi yanlış yorumlayabiliyorlar. Ancak inanın "hukuki tehdit yasaktır" ifadesi çok daha fazla sorun teşkil edecektir. Zira hukuki tehdit bir nevi "meşru tehdit" anlamına da gelmektedir. Yani aynı sorun buradada yaşanacaktır. Üstüne bir kez daha basarak belirtmek isterim "hukuki tehdit" diye bir kavram hukuk literatüründe bulunmamaktadır. Ve bu kavramın kullanılması bizi yanlışa götürür diye düşünüyorum. O nedenle politikanın içeriğini okuduğumuzda eğer bize "bir kullanıcının başka bir kullanıcıyı yasal yollara başvurmak suretiyle tehdit etmesi yasaktır" ifadesini veriyorsa maddenin başlığını da bu şekilde tanımlamalıyız. Bahsettiğiniz sorunda haklısınız. Ancak inanın "hukuki tehdit yasaktır" ifadesi çok daha fazla anlam kargaşasına yol açacaktır. Sonuç olarak "Yasal işleme başvurma yoluyla diğer kullanıcıları tehdit etmek yasaktır" şeklinde veya buna benzer bir ifade aradığımız sorunu çözecektir diye düşünüyorum. Neticede ne olursa olsun "yasaktır" ifadesini kullanacak olmamız nedeniyle hangi başlığı seçersek seçelim, yukarıda bahsettiğiniz cezalandırılır mıyım? sorusu akıllara gelecektir. Saygılar. Beyazmavi ileti 09:46, 14 Eylül 2013 (UTC)
Son olarak şunu da belirtmek isterim. Yapmış olduğum yorum ve öneri sizler gibi doğru olanı arama çabasıdır. Bu nedenle topluluk ne şekilde karar verirse versin bu karara saygı duyarım. Sadece yeni önerilerin ilgili sorunu çözemeyeceğini ve hatta daha farklı anlam çıkarımlarına neden olacağını düşünmekteyim. Bu nedenle madde başlığı hakkında biraz daha tartışılmasını topluluktan rica ederim. Saygılar. Beyazmavi ileti 10:14, 14 Eylül 2013 (UTC)
Zaten oylamanın sonucu kısa süre içerisinde belli olmaz. Kaygıların eminim ki, diğer kullanıcılar tarafından dikkate alınacaktır. Acelemiz yok, önemli olan politika için sağlıklı bir işleyiş oluşturmak. Meraklanma bu yüzden. --Théoden ileti 10:21, 14 Eylül 2013 (UTC)
Biraz önce Théoden'un yukarıda bahsetmiş olduğu kullanıcıdan e-posta aldım. Ve Théoden'un yukarıda yazmış olduğu ifadelerin aynısını bana da yazmış. Kısacası engelin kaldırılmasını istiyor. Malum ilgili politikamızda Diğer Vikipedi kullanıcılarına karşı yasal tehditlerde bulunmayınız. başlığı altında metin düzenlenmiş. Sadece en altta Eğer sorununuz Vikipedi'yi kapsıyorsa, Vikipedi'nin ana kuruluşu Wikimedia Foundation ile irtibata geçiniz. demekte. Yani bir kuruluş olarak Vikipedi'ye yönelik tehdit unsuru düzenlenmemiş. Kullanıcının belirttiği tartışma sayfasında ise Vikipedi'yi ihbar edeceği yazıyor. Yani bir kullanıcıyı tehdit etmiyor. Sanırım bu politikanın ciddi anlamda düzenlenmeye ihtiyacı var. Atmış olduğu e-posta'ya neye dayanarak yanıt verilmesi gerektiği belli değil. Tabi eğer Théoden özel olarak e-posta'dan tehdit edildiyse bu ayrı birşey. Kısacası konu yalnızca başlık değil, içerikte de düzenleme yapmamız gerekmekte. Beyazmavi ileti 11:18, 14 Eylül 2013 (UTC)
Söz konusu durumda Vikipedi'yi tehdit etmek ile, herhangi bir kullanıcıyı tehdit etmek arasında bir fark görmüyorum. Nitekim, bunun geçmişte birçok örneğini görmüştüm. Aklıma gelen bir tanesi ise, geçen yıl yaşanmıştı. Günümüzde hapisten yeni çıkmış bir milletvekilinin, eski rektörü olduğu üniversitenin hukuk muşavirliği, maddesinin içeriğindeki bilgiler sebebiyle Vikipedi'yi dava edeceğini beyan etmişti ve yine aynı politika sebep kullanıcı süresiz engellenmişti. Şuanki durumda bundan farklı değil, kullanıcının ihbar etmekle tehdit ettiği site yine yasal bir işleve tabii. Bunun dışında İngilizce wiki'de yer alan aynı politikanın orijinalinin çevrilmesi bu tür karmaşıklıkları giderecektir. Çeviriyi Atakan yapacağını belirtmişti. --Théoden ileti 11:36, 14 Eylül 2013 (UTC)
Kesinlikle katılıyorum. Gerek kullanıcıyı gerekse Vikipedi'yi tehdit etmek, aynı şey. Sadece bu gibi durumlarda gereken cevabın verilmesi için politikada da yazılı olması gerektiğini belirtmek istedim. En azından düşünceyle değil, somut olarak gerekçeleri gösterme şansımız olur.Beyazmavi ileti 11:45, 14 Eylül 2013 (UTC)
Dediğim gibi orijinal politikanın çevrilmesi bu tür durumların önüne geçecektir. Eğer o da yetersiz gelirse yine çeşitli eklemelerle, her türlü tehdit unsurunun sakıncalı olduğu ve engel doğurduğu göz önüne serilebilir. --Théoden ileti 11:53, 14 Eylül 2013 (UTC)
  • Farketmiş olabileceğiniz gibi çeviriye başladım. Buradaki kaygılarımızı giderecek değişiklikler veya eklentileri çeviri sırasında da yapabiliriz. ataka 12:22, 14 Eylül 2013 (UTC)
Ellerine sağlık. Yardımımız olabileceğini düşündüğün şeyleri buraya yazarsan seviniriz.--i.e.msj 12:43, 14 Eylül 2013 (UTC)
Şimdiden ellerine sağlık. --Théoden ileti 12:44, 14 Eylül 2013 (UTC)
  • Çeviriyi bitiremedim, bir süre ara vereceğim. Belki de bu arada bir başkası bitirir? Çevrilen kısımlara da bir bakarsanız çok iyi olur, insanın kendi çevirdiği ne olursa olsun anlamlı gibi gelebiliyor. ataka 13:01, 15 Eylül 2013 (UTC)
Çeviri yapma gibi bir zorunluluğumuz olmadığını da hatırlatayım. Devam edecekler, çeviri yapmaksızın da ilgili sayfada çalışma yapabilir.--RapsarEfendim? 13:12, 15 Eylül 2013 (UTC)
  • Konuya çok uzak kalmışım uzun süredir girmediğim için. Aslında ben bunu ilk yazdığımda "Hukuki yaptırımlar tehdit aracı olarak kullanılamaz" diye bir öneri getirecektim. Ancak politika ismi için çok uzun geldi bana. O nedenle açıklamaktan çekindim. Şimdi açıklamaya karar verdim, fazladan fikir kimseye zarar vermez nihayetinde. Öte yandan "adli" kelimesine kesinlikle karşıyım. Çünkü idari yaptırımların da var olduğunu unutmamak gerekir bence. VikipediBilginimesaj? 16:46, 18 Eylül 2013 (UTC)

1- 'Adli tehditler yasaktır' olsun[kaynağı değiştir]

2- 'Hukuki tehditler yasaktır' olsun[kaynağı değiştir]

  • Destek Destek Daha anlaşılır olacağını ve bu sebeple, farklı bir algı doğmasını önleyeceğini düşünüyorum.. --Théoden ileti 20:57, 13 Eylül 2013 (UTC)
  • Destek Destek Adli, hukukun görüldüğü yer ve alanlara ek bir terim olarak kullanımı yaygın. Örneğin Adli yargı mahkemeleri, ... adliyesi gibi. Hukuki ise; birey, toplum ve devletin hareketlerini, birbirleriyle olan ilişkilerini; yetkili organlar tarafından usulüne uygun olarak çıkarılan, kamu gücüyle desteklenen, muhatabına genel olarak nasıl davranması yahut nasıl davranmaması gerektiğini gösteren ve bunun için ilgili bütün olasılıkları yürürlükte olan normlarla düzenleyen normatif bir bilim. Bu nedenle hukuki olmasından yanayım. --i.e.msj 21:39, 13 Eylül 2013 (UTC)
  • Destek Destek Mantıklı gözüküyor.--RapsarEfendim? 07:05, 14 Eylül 2013 (UTC)
  • Destek DestekPınar (mesaj) 07:20, 14 Eylül 2013 (UTC)
  • Destek Destek Bu terim daha uygun.--Alperen (mesaj) 08:00, 14 Eylül 2013 (UTC)
  • Destek Destek 'Yasa ile tehdit' de denebilir.--B.S.R.F. 💬 10:04, 14 Eylül 2013 (UTC)
  • Destek Destek Hukuka ilişkin anlamında güzel bir biçimdir.--Kafkasmurat (mesaj) 10:44, 11 Ekim 2013 (UTC)

3- 'Yasal işleme başvurma tehditleri yasaktır' olsun[kaynağı değiştir]

  • Destek Destek Yukarıda vemiş olduğum gerekçe nedeniyle. Beyazmavi ileti 08:27, 14 Eylül 2013 (UTC)

4- 'Hukuki yaptırımlar tehdit aracı olarak kullanılamaz' olsun[kaynağı değiştir]

  • Destek Destek Durumu en iyi özetleyen cümlenin bu olduğunu düşünüyorum. Çünkü Hukuk kuralları ve özellikleri'nde belirtildiği gibi yaptırım kelimesi, "hukuk kurallarının dışına çıkıldığında öngörülen sonuç/ceza" olarak değerlendiriliyor. VikipediBilginimesaj? 16:46, 18 Eylül 2013 (UTC)

Güvenilir kaynaklar politikamızda "ikinci el kaynak" ve "üçüncül kaynak" konusunda bir karmaşa vardı. Wikipedia'daki ilgili politikalardan, kendi ifadelerimle biraz toparladım. Özellikle akademisyen arkadaşlar bir göz atarsa sevinirim. İtirazı olanlar şimdi konuşsun :) --Abuk Sabuk 20:02, 28 Temmuz 2013 (UTC)

  • "Kaynak materyallerinin çeşitleri" kısmını okudum. Bir akademisyen olarak itiraz edilesi bir nokta görmedim. Yalnız orada "ikinci el" denilen kaynaklara, ben olsam "ikinci ağızdan" derdim. Bu "ikinci el" kullanımı yaygın mı? ataka 12:56, 21 Ağustos 2013 (UTC)

İlginize[kaynağı değiştir]

Temizlik Takımı: Diriliş[kaynağı değiştir]

Uzun bir süredir, senelerce, ihmal edilmiş olan Temizlik Takımının varlığı, 200.000 maddeyi aşkın vikipedimiz için son derece elzemdir. Bugüne kadar yapılan temizlik işlemleri bazı arkadaşlarımızın çalışmaları sayesinde gerçekleşmiştir. Ancak bu kişiler vikipediye girmedikleri zaman temizlik işlemleri aksamış ve ciddi birikmeler oluşmuştur. Ben türkçe vikipedisinin artık birkaç sene öncesine göre çok daha prestijli olduğunu düşünüyorum. Bu doğrultuda yapılacak her türlü temizliğin bir merkezden yani Temizlik Takımı tarafından yapılmasını öneriyorum. İşlerin bir merkezden yürütülmesi herkesin işini rahatlatacak ve işlemlerin de daha hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır. İşte bu sebeplerden dolayı arkadaşlar, hepinizi buradaki oylamaya çağırıyor ve adaylıklarınızı koymanızı bekliyorum. İyi Günler! --Talha Çakırileti 11:00, 29 Haziran 2013 (UTC)

Adayları bekliyoruz.--i.e.msj 15:35, 1 Temmuz 2013 (UTC)

KM/SL adaylıklarına ilgi...[kaynağı değiştir]

Seçkin liste adaylıkları ve kaliteli madde adaylıkları sayfalarında kapatılma zamanı gelmiş birçok adaylık görüşlerinizi bekliyor. Bunca tartışma yaşandı, ancak hâlâ daha ilgisizlik sorunu yaşıyoruz. Lütfen biraz ilgi. İyi çalışmalar.
- Seyit mesaj 22:01, 1 Temmuz 2013 (UTC)

Maddenin geliştirilmesi gerek[kaynağı değiştir]

Mısır'da kıyamet kopuyor, Türkçe Vikipedi'de bir şey yok. Şu madde biraz geliştirilmeli. İlginize... --- C@no58 | mesaje-posta 4 Temmuz 2013, 09.03 (UTC)

vikipedi bir haber sitesi değil de bir ansiklopedi olduğu içindir.. dün akşam tv'de konuşanlar, 15 dakikada bir söylediklerini yenilemek durumunda kaldılar gelişmeler karşısında. bu tip sıcak durumların maddeleri, ilk günlerin heyecanıyla an be an güncelleniyor, sonra ansiklopedik hale getirilirken de epeyce kırpılıyor. benim tavsiyem, maddeyi geliştirirken bunun gözönünde bulundurulması, emeklerin ziyan olmaması yönünde.. --kibele 07:27, 4 Temmuz 2013 (UTC)
Haklısınız. Ancak İngilizce Vikipedi kitap yazmış :) --- C@no58 | mesaje-posta 4 Temmuz 2013, 09.40 (UTC)

Diğer diller[kaynağı değiştir]

Yeni sayfa oluşturduğumda diğer dillerdeki "bağlantı ekle" kısmını göremiyorum. Normal sayfalarda "bağlantı ekle" kısmı görülüyor. Alexandre M. 11:31, 4 Temmuz 2013 (UTC)

Universal Language Selector will be enabled on 2013-07-09[kaynağı değiştir]

Gagavuz Vikipedi Hakkında[kaynağı değiştir]

Merhaba ben gagavuzca öğreniyorum ve gagavuz vikipediye ara sıra elimden geldiğince katkı yapmaya çalışıyorum.Gagavuz vikipedisini açtığımda ana sayfada türkçe azerice ve gagavuzca karışık yazılar olduğunu görüyorum bu da beni çok üzüyor orası gagavuz vikipedinin ana sayfası yazılar gagavuzca olmalı Ana sayfa korumalı olduğu için gagavuzca düzeltme yapılamiyor ayrıca onlarca türkçe ve azerice sayfalar var türkçe ve azerice sayfaları silecek ve gerekli düzeltmeleri yapacak biri var mı acaba bu konu çok önemli lütfen birisi yardımcı olsun.Yanıt verirseniz çok sevinirim. Gagauzca vikipediden Hüseyin

Gagauz Wikipedia - pages in Turkish or Gagauz?[kaynağı değiştir]

Hello! I recently was asked to delete some content on the Gagauz Wikipedia (gagwiki). I completed the request, which involved many deletions. However, I was wondering if anyone could verify that the text is indeed Turkish. Here is a short sample: "Kehanet. Değişik Türk dillerinde Yur ve Moğolcada Yor olarak da söylenir. Özellikle rüyalardan sonuç çıkarmak." If any more is needed to differentiate between these languages, please ask. I would appreciate comments on Meta - m: SN#Wrong_language_pages_on_gagwiki PiRSquared17 (mesaj) 17:15, 5 Temmuz 2013 (UTC)

Yes, the text that you wrote is definitely Turkish :)--Talha Çakırileti 11:25, 9 Temmuz 2013 (UTC)


Ben bundan birşey anlamıyorum!!! Nasıl olur da "English" ve "Simple English" değişik dil olup değişik Wikipedia'ları oluyor da Türkçe ve Gagauzca değişik Wikipedia'ları olmuyor? Acaba çifte standard mı uygulanıyor?Bu imzasız yazı Noyder (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
@Noyder: Gagauzça Vikipediya var zaten: gag:Baş yaprak --Mskyrider ileti 14:43, 11 Temmuz 2013 (UTC)

Ana Sayfa çalışması[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar, hizmetli seçilmeden önce, seçilirsem Ana Sayfa ile ilgileneceğimi belirtmiştim. Dün üzerinde biraz çalışılırsa Günün Maddesi olabileceğini düşündüğüm maddelerden bir liste oluşturmaya çalıştım. Bir de şöyle bir takvim oluşturdum. İlk iş olarak Günün Maddelerini ele almak istiyorum. Şu anda GM'ler haftada bir değişiyor, bunu 2-3 günde bire çıkarabilirsek iyi bir sonuç olur sanırım. Bunun için en doğru yaklaşımın bir çalışma grubu oluşturmak olacağını düşündüm. Benle birlikte Ana Sayfa çalışmasında yer alacak arkadaşlar arıyorum. Bu çalışmayı Vikipedi:VikiProje Ana Sayfa bölümünde sürdürebiliriz. Önerilerinizi, görüşlerinizi ve tabii ki katılımızı bekliyorum. Mukaddimeileti 09:32, 9 Temmuz 2013 (UTC)

Ana Sayfa projesinde bazı değişiklikler yaptım. Vikipedi tartışma:VikiProje Ana Sayfa tartışma sayfasında bir açıklama yaptım. Desteğinizi beklerim. Mukaddimeileti 22:15, 15 Temmuz 2013 (UTC)

Birkaç kullanıcının ben iyisini bilirim şeklinde, aceleci ve sahiplenici tavırları vikipediye zarar veriyor. Bu nedenle aktif kullanıcı sayısı çok sınırlı kalıyor; vikipedi gelişemiyor. Yeni kullanıcılar kucaklanmalı, yeni fikirler dinlenmeli ve fikir derinliği sağlanmalı. Aditdigo (mesaj) 12:43, 9 Temmuz 2013 (UTC)

Vikipedi politikalarını hatırlatmak ve olup/olmaması gerekenler konusunda yine politikalar çerçevesinde bilgi vermek; "aceleci ve sahiplenici tavır" olarak yorumlanamaz ancak, diğer tüm kullanıcıların yanlış bildiği, yalnızca kendinizin doğruyu bildiği kanısıyla hareket etmek "aceleci ve sahiplenici tavır" olarak yorumlanabilir. Evet; tüm yeni kullanıcılarımız cesur olmalı, ama bizi daha yakından tanıdıktan sonra ve yine iletinizde belirttiğiniz; "Ben doğrusunu bilirim" tavrıyla değil. --Garbino ileti 13:05, 9 Temmuz 2013 (UTC)
Yukarıdaki kullanıcı bunu yazar yazmaz neden beyaz listeye dahil edildi anlamadım. Hele hele son değişikliklerinin çoğu ben ve diğer devriye arkadaşlarca reddedilmişken.--RapsarEfendim? 00:15, 11 Temmuz 2013 (UTC)
Ben de Birkaç kullanıcının ben iyisini bilirim şeklinde, aceleci ve sahiplenici tavırları cümlesi geçince cevap verecek ilk iki kişinin kim olacağını nasıl bu kadar iyi tahmin ettiğimi anlamaya çalışıyorum. Demek ki hayatta bazı şeyleri anlaması güç. Özellikle geniş bir perpektiften sakin bir şekilde bakış olmadan. Aditdigo (mesaj) 08:03, 11 Temmuz 2013 (UTC)

Telif hakkı yasası, fikir ve bilgilerin kendilerini değil, fikirlerin yaratıcı ifadelerini yönetir[kaynağı değiştir]

Birçok maddede yeni kullanıcıların internette gördüğü bazı kaynaklardan bilgileri copy/paste yaptıklarını görüyorum. Bunların bir kısmı gerçekten de kaynak olabilecek nitelikte kaynaklar oluyor ve sırf insanlar bunları kendi cümleleri ile yazmadıkları için, doğal olarak telifli oldukları gerekçesi ile siliniyor. Buna neden olan şeyin sadece tembellik değil de, telif konusunun nasıl olduğunun bilinmemesi olduğunu düşünüyorum. Kısacası bu internetten bilgi bulma, vikipediye girme, sonra bunları telifli oldukları gerekçesiyle silme, sonra yeniden başka birisi tarafından bulunup girilmesi epey bir emek israfına yol açıyor. Halbuki aslında elimizde bulunmuş kaynaklar varken, bunları telifli oldukları gerekçesiyle silerken, bu kaynakları maddenin bir yerine, mesela bir şablona eklesek ve içeriği telifli olduğu gerekçesiyle silerken, üstüne de bu şablonu yapıştırsak.. Bu şablona şöyle bir not yazılabilir: Aşağıdaki telifli kaynak/kaynaklardan alacağınız bilgileri, kendi cümlelerinizle ve kaynak göstererek yazarak, Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz. Bilin ki, telif hakkı yasası, fikir ve bilgilerin kendilerini değil, fikirlerin yaratıcı ifadelerini yönetir. Bu nedenle, bir ansiklopedi maddesi veya başka bir çalışmayı okuyup kendi cümlelerinizle yeniden yazmanız ve Wikipedia'ya sunmanız tümüyle yasaldır.

Daha iyi anlaşılması için bir örnek vereyim. Biraz önce Sarıköy, Gönen maddesinden uzunca bir bölüm sildim, halbuki burda kullanılan kaynaktan yararlanarak rahatlıkla telif sorunu olmayan bir metin yazılabilirdi. Şu anda başka işlerle uğraşmayı düşündüğüm için bunu yapmaya zamanım yok, ama başka birisi bunu yapmaya hazır olabilir. Benzer şekilde telifli olduğu için silinen veya kırpılan çok madde görüyorum.

Bu şablonun kullanılmasının iki yararı olabileceğini düşünüyorum. Birincisi yeni kullanıcıların telif konusunda bilgileri olmuyor ve bir metinin kopyalanması ile yeniden ve kendi cümleleri ile yazılması arasındaki kendileri için pek önemli olmayan, ama vikipedi açısından çok büyük önemi olan bu farkın vurgulanıyor olması, onları teşvik edebilir ve bunun yararlarını zamanla görebiliriz. İkincisi bu şablonun olduğu maddeleri bir kategoriye ekleyerek zaman içinde Kategori:Vikipedi düzenle benzeri bir kategori oluşturabiliriz ve mesela iş birliği projelerinin konusu yapılabilir. Yani güvenilir sayılabilecek kaynaklar ve madde hazır, sadece birilerinin uğraşmasını gerektiriyor. Kaynaklar maddede kullanılınca da şablon kaldırılır. Mukaddimeileti 07:52, 11 Temmuz 2013 (UTC)

Bu şablonun eklenmesi ile gereğinin yapılması arasında geçen süre çok çok az olmadıkça ki bu işleyişle mümkün görünmüyor telifli içeriğin bir gün bile kalması sakıncalıdır. Yani fikrim telifli içeriğin farkedildikten sonra saniyeler içinde yok edilmesi.Aditdigo (mesaj) 08:07, 11 Temmuz 2013 (UTC)
Ben silinmesin demiyorum, silelim ama bir şablon ile kaynağı da belirtelim ve böylelikle kullanıcıları copy/paste yapmak yerine kendi cümleleriyle yeniden yazmayı teşvik etmeye çalışalım diyorum. Mukaddimeileti 09:09, 11 Temmuz 2013 (UTC)
Yeni fikirlerden daha güzel ne olabilir ki? Etrafta inovatif ve geniş düşünebilen kullanıcıları görmek hoş doğrusu.Aditdigo (mesaj) 10:38, 11 Temmuz 2013 (UTC)
Gayet güzel bir fikir. Yeni kullanıcıların, vikipediyi tanıması açısından çok yararı olacaktır. Destekliyorum şahsen...--SAİT71 (mesaj) 12:00, 11 Temmuz 2013 (UTC)
Yanlış mı anladım bilmiyorum, ama telifli içerik gerekçesiyle içeriği silerken değişiklik özetine ana metin kaynağını yapıştırsak olmaz mı zaten?--RapsarEfendim? 23:06, 12 Temmuz 2013 (UTC)
Evet, dediğin şekilde kaynak bir yerde olmuş oluyor, ama maddelerin tepelerindeki şablonlar bir taraftan psikolojik bir etki yaratıyor. Yani şablonda metnin taraflı olduğuna dair birşeyler yazıyorsa güvensizlik hissi veriyor, şunu yaparak katkıda bulunabilirsiniz derse katkı yapma arzusu doğuruyor. Değişiklik özetini sadece vikipedistler okur ve zaten onlar da bir maddeyi değiştirecek ise araştırma yapar. Özellikle yeni kullanıcıların bu konuda sıkıntı yaşadıklarını ve birçok kişinin yaptığı birkaç hataya aldığı uyarılar, ihtarlar üzerine terk-i diyar ettiğini düşünüyorum. Nüfusa oranla katılımın en az Vikipedilerden biri olmamızın arkasında böyle psikolojik nedenler olabilir. İkinci olarak bu tür maddeler bir kategoride toplanırsa İş birliği projelerine konabilir diye düşünüyorum. Mukaddimeileti 22:09, 15 Temmuz 2013 (UTC)

mukaddime'nin endişesini anlıyorum, kimi zaman metni çıkartırken kapıldığım bir duygu bu benim de.. ama şöyle bir sıkıntı var. telif meselesinin sadece 'cümle değiştirmek' olarak değerlendirilmesinin ve tek kaynaktan metin aktarımının olumlanması, desteklenmesini de beraberinde getirir. birinin oturup araştırıp derlediği metindeki yüklemler değişiyor, cümleler kırpılıyor, telif ortadan kalkmış gibi davranılıyor kimi zaman. --kibele 09:06, 13 Temmuz 2013 (UTC)

Hımm, bu konu üzerinde düşünmek gerekiyor. Tek kaynağa bağlı olmanın bir sorun yaratacığını kabul ediyorum. Ama telif sorununu cümle değiştirmek biçiminde çözmek hangi durumlarda yanlış olur? Aklıma fazla bir durum gelmiyor açıkçası. Birinin araştırmasından yaratıcı nitelikte olan ifade biçimleri kullanılmadığı sürece bilgileri almanın bir sorunu var gibi gelmiyor bana. Sanki tek sorun içeriğin tek kaynağa bağlı olması, dolayısıyla TBA'yı riske atması olur gibi görünüyor.
Bu arada bir şablon hazırladım ve Sarıköy, Gönen maddesine koydum, tabii test amaçlı henüz. Önce bu fikirin işler olup olmadığını netleştirmek lazım. Bu şablonun olduğu maddeler Kategori:Vikipedi kendin yaz kategorisine ekleniyor. Mukaddimeileti 22:03, 15 Temmuz 2013 (UTC)
İsteyen bu kaynaklara zaten ulaşabiliyor ve böyle bir şablonun madde tepelerinde yer almasını gereksiz buluyorum. Ek olarak telifli metin kaldırılırken, metnin ana kaynağı değişiklik özetine yazılabilir, isteyen oradan ekler. En olmadı "en mantıklısı", dış bağlantılar kısmına bu bağlantı eklenir, maddeyi geliştirmek isteyen oradaki bağlantılara yönelir zaten.--RapsarEfendim? 22:10, 15 Temmuz 2013 (UTC)
En mantıklısı yerine bana göre en mantıklısı sözcüklerini kullanmak daha yerinde olur. Mukaddime'nin önerisi ve şablonu alışılmadık görünse de yararlı olabilir. Denemek ve sonucu görmek gerek. Yeni fikirler iyidir. Aditdigo (mesaj) 05:52, 16 Temmuz 2013 (UTC)

Topluluğun KT ve SAS adaylıklarına ilgi göstermesi rica olunur. Katılım azlığı nedeniyle sonuçlandırılamayan birçok tartışma mevcut. Teşekkürler. --Superyetkinileti 10:37, 14 Temmuz 2013 (UTC)

Article Translation Request from English (Ingilizce'den madde ceviri ricasi)[kaynağı değiştir]

Hi! Do you do article requests or know where I may post these?

I only need short stubs of these articles. You don't need to translate the whole thing

Thank you WhisperToMe (mesaj) 21:58, 15 Temmuz 2013 (UTC)

İngilizce maddelerdeki further reading alt başlığı Türkçe makalelerde ek okumalar şeklinde çevrilerek yer alıyor. Bence bu çeviri oldukça eğreti duruyor. Ben bugüne kadar hiç bir yerde bu tabire rastlamadım. Bunun yerine daha doğru bir tabir kullanmayı öneriyorum. Aditdigo (mesaj) 07:12, 17 Temmuz 2013 (UTC)

Aslında bazı maddelerde ileri okumalar şeklinde bir kullanım da mevcut --вяí¢αи76ileti 14:11, 18 Temmuz 2013 (UTC)
Bu başlık bibliyografya olarak da kullanılıyor. --Superyetkinileti 15:52, 18 Temmuz 2013 (UTC)
Doğrudan İngilizce'den çeviri olmuş. Biraz "Çok İngilizce, az Türkçe" kokuyor. "Konuyla ilgili çalışmalar" ya da "... kitaplar" olabilir bana kalırsa. Tam olarak "bibliyografya"yı içermiyor gibi, daha çok özellikle önerilen kısmı bibliyografyanın. Burada bir Alman arkadaşıma sordum, onun da yorumu böyle. --Makedon (mesaj) 00:17, 20 Temmuz 2013 (UTC)
Acilen uygun bir terim bulup değiştirilmeli bu alt başlıklar.Aditdigo (mesaj) 16:41, 20 Temmuz 2013 (UTC)

"Uygun bir terim bulmak" iyi olur. Fakat kim yapacak bunu. Doğal olarak BİZ yapacağız. Artık sen de BİZden birisin Aditdigo, Bu konuda BİZe öncülük edebilirsin. Bu arada yeri gelişken hazır, aramıza hoş geldin arkadaşım. --Makedon (mesaj) 19:14, 20 Temmuz 2013 (UTC)

Konuyla ilgili yayınlar olabilir, pek tavsiye etmesem de önerilen yayınlar olabilir.--RapsarEfendim? 20:09, 20 Temmuz 2013 (UTC)
Ek bilgi güzel olabilir bence. - Seyit mesaj 16:04, 27 Temmuz 2013 (UTC)

Merhaba Kategori:LGBT sineması alt kategorisi LGBT ile ilgili televizyon programları'ndaki şu isimlendirme karışıklığı olan (tema mı, teması mı içeriyor olmalı) hususu üzerinde görüşlerinizi bekliyorum. Malum bir dizinin bir bölümünde bir veya birkaç LGBT olayı (Arka Sokaklar, Kayıp Şehir gibi..) işlenebilmekteyken bir başka dizinin tüm konusu (Queer as Folk) LGBT olabilmekte.

► LGBT temalı televizyon bölümleri‎ ► LGBT temalı televizyon dizileri‎ ► LGBT teması içeren televizyon dizileri‎

- Lubunya 00:49, 18 Temmuz 2013 (UTC)

VP:KT'de bir tartışma başlatılabilir.--RapsarEfendim? 07:51, 18 Temmuz 2013 (UTC)
Gerek duymuyorum sadece yorum yeterli kanaatindeyim. - Lubunya 08:51, 18 Temmuz 2013 (UTC)
Zaten bunun olması gereken yer orası. Silinmeye aday göstermek gibi, yeniden adlandırmaya aday göstermek lazım. Oradan yorumlar yapılır.--RapsarEfendim? 09:00, 18 Temmuz 2013 (UTC)
Bahsettiğin KTS'de; şu an topluluğun aktif olmadığı bir tartışma sayfasında kati önem arz etmediğim bir isimlendirme görüşünü KT veya köy çeşmesine sunup sunmamam sizi bağlamaz. Yorum istiyorum; gerekeninin yapılması değil. - Lubunya 09:36, 18 Temmuz 2013 (UTC)

Denetçilik başvurusu[kaynağı değiştir]

Şu sayfada belirtilen görüşlerin topluluk kararı olarak değerlendirilebilmesi için daha çok kullanıcının katılımı gerekmekte. Topluluğun ilgisine sunulur. --Superyetkinileti 18:05, 18 Temmuz 2013 (UTC)

Şikayet Sayfası[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar,

Şikayet sayfasında yer alan şikayetlerin çoğunun altında yazdığım içeriği buraya da kopyalayarak Şikayet sayfası içerğini temizliyorum, hepinize içten sevgilerimi sunuyorum;

Yukarıda yazılan seçkin içerikleri sonuna kadar okudum, evet seçkin dedim çünkü bu çaba ve bu emekler ile bir kaç seçkin madde daha çıkartabilirdik, bu şikayetler silsilesinde herkes hatalarını, vikipediye katkılarını ve zararlarını eminim anlamıştır. Lütfen hatalarınızı tekrarlamayın ve Vikipediye katkıda bulunun. Şikayet sayfasında imzası bulunan bütün kullanıcılardan dileğim politika, din, kişisel özgürlük konularında daha dikkatli olmaları, kullanıcı sayfalarını kendi politik ve kişisel özgürlük propogandası yapma yeri haline getirmemeleridir. Bu bölgenin bir ansiklopedi habitatı olduğunu lütfen unutmayın. Bu toplu kararı Köy Çeşmesinde de belirteceğim ve bu zamanımızı boşa harcadığımız şikayet sayfasını bir kez daha temizleyeceğim, umarım zorunlu kalmadıkça kimse bu çirkin odanın kapısını çalmaz, sevgilerimle... --e.c. 13:15, 21 Temmuz 2013 (UTC)

Her şeyi kapamak, olayları güzel yapmıyor ki? Bazı kullanıcıların gördüğü sorunlar var ortada, ve bunlar çeşit çeşit alanlarda katkıları olan kullanıcılar. Sorun çözülmedi ki şimdi?--RapsarEfendim? 13:50, 21 Temmuz 2013 (UTC)

Sevgili Rapsar,

O sayfa temizlendiğinde sorunların çözülmeyeceğini hepimiz biliyoruz, ama oradaki kaos ortamından farklı olarak herkesin hatalarını görerek çözümlemeye çalışmasını beklemek güzel değil mi? Çözmeyenler hakkında elbette ki Vikipedi kuralları dahilinde gereken yapılacaktır. Siz tecrübeli bir kullanıcısınız, yukarıda yazdıklarımı ilk önce sizin desteklemenizi beklerdim, sevgiler... --e.c. 17:25, 21 Temmuz 2013 (UTC)

Kendi açımdan konuşmam gerekirse, bir kullanıcıyı defalarca uyarmama rağmen, başkalarının da aynı konularda defalarca uyarmasına rağmen o kullanıcı aynı davranışlara devam ediyorsa, şikayet sayfasından başka bir yol kalmıyor. Ben genel olarak kişisel yorumlar gibi ansiklopedi dışı olan konularda oraya başvurmam, başvurduğum konu ise İngilizce Vikipedi'de çok rastladığım ve buraya da sıçramasından rahatsızlık duyduğum bir bilinçli olarak okur yönlendirme konusuydu. Bu, benim açımdan Vikipedi'nin başına gelebilecek "en kötü şeydir". Ben bu konudaki endişelerimi dile getirdim, başkaları da buna katıldı. Bu davranışların göz göre göre devam ettirilmesini doğru bulmuyorum.--RapsarEfendim? 18:49, 21 Temmuz 2013 (UTC)
Şikayet sayfası yanlış hatırlamıyorsam bi kez SAS gösterilmişti, silinseydi güzel olurdu. Yerine daha güzel bir sayfa getirilebilirdi. --bermanya 18:15, 21 Temmuz 2013 (UTC)

Promoting the Wikimedia Vision in Turkey[kaynağı değiştir]

Hello, everyone. I apologize for not being able to write in Turkish.

(Perhaps a community member would be kind enough to translate for others?)

My name is Asaf Bartov, and I work for the Wikimedia Foundation (WMF) in the United States, the non-profit operating the Wikipedia infrastructure around the world. I am in charge of one of the WMF's grants programs, as well as of developing Wikimedia's reach and participation in the developing world.

You may remember I have visited Turkey in May 2012 and have had the pleasure of meeting some of you in Istanbul and at the Bilkent University event in Ankara.

I would like to start an online discussion with the wider Turkish Wikipedia editing community regarding possible ways to support you in making progress toward our shared vision. We are eager to support the Turkish community in whatever ways appropriate -- with sharing experience, with funding for projects and events, with services or infrastructure -- to help you reach more people with the free knowledge you create in Turkish, and to help more people participate in the creation and curation of this free knowledge (i.e. recruit more editors).

From my outside perspective, Turkey seems to have a lot of potential to develop, with its vibrant economy, burgeoning higher-education sector, and active editor community.

I realize these are turbulent times in Turkey, and your attention is perhaps not easy to devote to long-term thinking, but I thought I would ask anyhow. Please let me know, on this page, whether you would be personally interested in participating in this strategic thinking process (without any commitment!), whether you can't yourself but support the process, or whether you think it's not a good time, or totally unnecessary. Once we get a sense of the community's wishes, we shall see how to proceed (or not!). Thanks! Ijon (mesaj) 22:08, 22 Temmuz 2013 (UTC)

(please sign below, but also feel free to leave any comments or thoughts beyond signing! Also, please help by translating the subtitles below as well. Thanks! Ijon (mesaj) 22:08, 22 Temmuz 2013 (UTC))

I think it's a good idea and would like to participate![kaynağı değiştir]

I think it's a good idea but can't participate myself[kaynağı değiştir]

It's not a good time now; maybe in the future[kaynağı değiştir]

It's not a good idea. We don't need/want any involvement by WMF[kaynağı değiştir]

Wikimedia Türkçeye teşvik[kaynağı değiştir]

Bir kullanıcı şu mesajında Türkiye'de Wikimedia Vizyon teşvik başlığıyla Türkçe Vikipedistlerden ilgiyi, mümkünse dil çevirisinin birebiri bu alana yansıtılmasını istemiş. - Lubunya 22:54, 22 Temmuz 2013 (UTC)

  • Çıkartılmış mesajı geri ekledim. Lütfen bu tür mesajlarda orijinal versiyonu çıkartmayın, mesajın görülmesi zorlaşıyor. --Khutuckmsj 09:12, 2 Ağustos 2013 (UTC)
  • Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize)#Türkiye'de Vikimedya Vizyonunun tanıtımı mesajını okursanız mesajın -çıktı maksadını anlarsınız. Gerçi zaten eklenmiş Türkçesi. Şimdi soralım yukarıdaki İngilizce sürümünü kaç kullanıcı anlayacak 1-2-3. ? İdrak rica ediyorum. İyi çalışmalar. - Lubunya 23:25, 2 Ağustos 2013 (UTC)
  • Globalden gelen mesajları lütfen olduğu gibi bırakınız, isterseniz altına tercümesini yapınız. Böylece topluluğun tamamını ilgilendiren önemli konular gözden kaçmamış olur, tartışma için 10 gün vakit kaybetmemiş oluruz.--Khutuckmsj 20:21, 3 Ağustos 2013 (UTC)
    İyi dedin.--i.e.msj 21:48, 3 Ağustos 2013 (UTC)

Pywikipedia is migrating to git[kaynağı değiştir]

Hello, Sorry for English but It's very important for bot operators so I hope someone translates this. Pywikipedia is migrating to Git so after July 26, SVN checkouts won't be updated If you're using Pywikipedia you have to switch to git, otherwise you will use out-dated framework and your bot might not work properly. There is a manual for doing that and a blog post explaining about this change in non-technical language. If you have question feel free to ask in mw:Manual talk:Pywikipediabot/Gerrit, mailing list, or in the IRC channel. Best Amir (via Global message delivery). 13:52, 23 Temmuz 2013 (UTC)

vikipedi ve psikoloji[kaynağı değiştir]

Burada geçirdiğim sürede arada bir uğrayıp katkı yapan kullanıcıların yanısıra ne zaman uğrasam değişiklik yaparken gördüğüm ve bundan anlaşıldığı üzere gece gündüz burada olan kullanıcılar görüyorum. Vikipedide katkı yapmanın basit oyun sitelerinde oynamak ya da sadece sörf yapmaktan çok daha karmaşık ve kafa yorucu olduğunu düşünürsek bu 24 saat katkı yapma davranışının o kullanıcının veya kullanıcıların psikolojisini olumsuz etkileme şansı çok yüksek. Bu da gereksiz baş ağrısı ve hırçınlığa yol açabilir. Yani demek istediğim bu konuda çalışma veya tartışma yapıldı mı daha önce? Veya benim kendini aşırı kaptırma olarak nitelendirebileceğim davranış modelini uygulayan kullanıcılara ortak tavsiyemiz olabilir mi? Herkese saygılar. Aditdigo (mesaj) 14:02, 24 Temmuz 2013 (UTC)

24 saat bilgisayar başında bulunan birine daha ne tavsiyen olacak, arkadaş? Tavsiyen vardı madem, durum bu kadar ilerlemeden söyleseydin ya. Bu kadar ağır vakaların tedavisi yok ne yazık ki tıpta.
PS: Bu bir şakadır. Lütfen ciddiye almayınız. Demokrasinin Demosu (mesaj) 20:12, 3 Ağustos 2013 (UTC)
Her akşam güneş battıktan sonra veya sabah erkenden kendini yormadan açık havada düzenli spor yap. Koşu, başlarda yorucu olur, tempolu yürüyüşlerle başlayıp koşu veya basketbolla devam ettirebilirsin. Günde en az 1 saat spor. Açık hava çok önemli, kapalı spor salonu olmamalı. Tavsiye ederim, çok faydasını görürsün. --Sadrettin mesaj 20:53, 6 Ağustos 2013 (UTC)

Futbol takımı kadro şablonları[kaynağı değiştir]

Konuyla ilgilenenler bilir, Şablon:Chelsea FC kadrosu gibi kadro dolaşım şablonlarını güncelledikten sonra Chelsea FC gibi takım maddelerindeki kadro kısmını da güncellemek gerekiyor. Çoğu zaman tekini güncelleyen kullanıcı diğerini unutuyor, bu da ikisi arasında farklılıklara yol açıyor. Kullanıcı:Sadrettin ile birlikte burada bir çalışma yaptık. Bu sayede hem kadro dolaşım şablonu hem de kulüplerdeki kadro kısmı tek bir sayfadan güncellenecek, ikisi arasındaki senkron farkı ortadan kaldırılacak. Kullanımı ise çok basit. Şu an için yalnızca kulüp maddelerindeki ilgili başlığı boşaltacağız ve yerine {{Chelsea FC kadrosu|1}} yazacağız. Bu konuda topluluğun olumlu/olumsuz görüşü var mıdır?--RapsarEfendim? 21:50, 24 Temmuz 2013 (UTC)

Bu konuyla ilgili olan 3-4 kişi aramızda da konuştuk. Çok pratik olacak. Rapsar ve Sadrettin'in özgün çalışması. Futbol konusunda özelliklede kadro şablonu güncelleyenler, ekleyenler sistemin çalışma şeklini anlarlar. Bu sistem diğer spor dallarınada uygulanabilir zamanla. Rapsar'ın bir önerisi daha çok iyiydi. Tepegöz ile şablonu değiştiren Vikipedis'e uyarı mesajı gösterilecek. Bu mesajda da iki şablonu aynı anda güncellemesi ve güncellediği tarihide belirtmesi istenecek. Buna ek olarakta benim aklıma küçük bir fikir daha geldi. Tepegöz uyarısının altınada bir bağlantı verip Spor portalına yönlendirebiliriz. Bu bağlantı bi nevi şablona yabancı olanlara Yardım şeklinde olabilir. ""Eğer ki şablonu kullanmayı bilmiyorsanız, değişiklik yapmadan önce yardım alını" gibi bir şey. Ve bizde Spor portalına gelen kullanıcıya yol gösterebiliriz. Şablonun uygulanma kararından sonra, gönüllü olanlara bir lig verilsin ve o ligde takımların kadro şablonlarını sekronize etsin. Mesela ben Süper Lig'i alabilirim ilk olarak... Desteğim tamdır.--SAİT71 (mesaj) 22:04, 24 Temmuz 2013 (UTC)
Kesinlikle faydalı olacağına inandığım, işlerin pratikleşmesini sağlayacak bir şablon güncellemesi bence. Emeği geçen arkadaşları buradan tebrik etmek isterim. --Talha Çakırileti 23:05, 24 Temmuz 2013 (UTC)
Çalışma çok faydalı gözüküyor.ben bu çalışmaya ek bir fikir sunmak istiyorum.eğer yapılabilirse turkuaz rengi olan oyuncu adı pozisyonu başlığını ilgili takımın renklerine göre renklendirecek bir kodda verilirse çok daha iyi olacağını düşünüyorum.ingilizce hariç birçok vikipedide ve türkçe vikipedi'deki basketbol ve voleybol maddelerinde yapılan bir durum ve görsel açıdan daha iyi olacağını düşünüyorum.Beyazmavi ileti 21:57, 29 Temmuz 2013 (UTC)
Buradaki görsellik takdir edersiniz ki göreceli bir kavram ve şahsi düşüncem güzel durmadığı yönünde.--RapsarEfendim? 22:46, 29 Temmuz 2013 (UTC)
Bende Beyazmavi'ye katılıyorum Rapsar'ın da belirtmiş olduğu gibi göreceli bir kavram olmuş olmasına rağmen bazı takımların sayfası vikipedi ile özdeşleşmiş durumda ve de sayfa içerisinde kendi renklerinin teması bulunduğuna göre şimdi şöyle herşey sarı kırmızı ancak takım şablon kısmı turkuaz bu anlamsız duruyordu açıkcası Beyazmavi bu uygulamayı yapınca özellikle süper lig ekiplerinin sayfalarında gayet şık durdu benim görüşüm bu konuda kesinlikle olumlu ve önceki yazışmalarda Beyazmavi'de bahsetmiştim. Rapsar'ın hassasiyetini anlıyorum ancak yinede bu çalışma belirttiği kadar kötü ve anlamsız durmuyor. İyi günler (Şakşakcı7 (mesaj) 11:15, 30 Temmuz 2013 (UTC))

Tartışmaya ilgi[kaynağı değiştir]

Merhaba, şuradaki konunun çözüme ulaşması için katılıma gerek duyulmaktadır. İlginize sunarım. --esc2003 (mesaj) 05:24, 25 Temmuz 2013 (UTC)

2013 Taksim Gezi Parkı protestoları‎ maddesindeki kutu(cuk) üzerine[kaynağı değiştir]

Merhaba. 2013 Taksim Gezi Parkı protestoları‎ maddesinde kullanılan kutucukta "Taraflar" diye bir kısım var. Ben burada verilen bilgilerin durumu özetleyeyim derken yanlışa kaçtığını dolayısıyla faydadan çok zarar verdiğini, bu nedenle de bu kısmı kaldırmamız gerektiğini düşünüyorum. Ancak burada referansları verilmiş, konu hakkında önemli bilgiler de var. Dolayısıyla kaldırmanın da sakıncaları ortada. Bu konuda maddenin tartışma sayfasında fikirlerinizi belirtebilir misiniz? ataka 09:23, 25 Temmuz 2013 (UTC)

Topluluğun şu başvuruya ilgi göstermesi önemle rica olunur. Teşekkürler, iyi çalışmalar. --Superyetkinileti 17:41, 25 Temmuz 2013 (UTC)

Son aylarda Viki'yi çok iyi izleyemediğimden, salakça bir şey yapıyorsam affola, sormak istediğim şey, kullanıcı Superyetkin neden bir başka kullanıcının denetçi seçilmesini, Köy Çeşmesi'ne, ".. önemle rica olunur." ifadesiyle getiriyor. Konunun önemi nedir, anlayamadım acizane. --Makedon (mesaj) 19:14, 25 Temmuz 2013 (UTC)
Çünkü oylamanın geçerli sayılabilmesi için en az 25 kullanıcının katılımı gerekmekte. İlgi bekleyen daha birçok adaylık var ve zaman zaman bunlar da benzer ifadelerle köy çeşmesinde topluluğa duyuruluyor. --esc2003 (mesaj) 19:30, 25 Temmuz 2013 (UTC)

doğrudur, ilgi için köy çeşmesine gelinmesinde sakınca yok. ancak ilk kez bir oylamanın ikinci kez uzatıldığına tanık oluyoruz. buradaki gerekçe nedir? bürokratlar bilgilendirirlerse durum netleşir. --kibele 19:37, 25 Temmuz 2013 (UTC)

  • Konunun "önwmi" süreye bağlı oylamaların Vikipedi'de zaman zaman gözlenen ilgi azlığından ötürü sonuçlandırılamamasından ileri gelmektedir. Kuşkusuz ki, hiçbir kullanıcı bir tartışmada oy kullanmaya zorlanamaz; ancak, bu tür anımsatmalar oy vermeyi düşünüp de türlü nedenlerle buna fırsat bulamayan Vikipedistleri bilgilendirmek için verimli bir yoldur.
  • Oylama süresinin ikinci kez uzatılmasının nedeni ise 19 destek ve 0 karşı oy almış bir başvurunun başarısız olarak değerlendirilemeyecek oluşudur. Bu tür adaylıklarda önemli olan nokta görüş birliğine hangi oranda varıldığı olduğundan, topluluğun kararını daha net bir biçimde ortaya koymayı kolaylaştıracak bu tür duyurular zaman zaman gerekli olmaktadır. --Superyetkinileti 09:23, 26 Temmuz 2013 (UTC)
biraz daha netlik gerekiyor sanırım, belki diğer bürokratlar da fikir bildirirlerse daha doğru bir sonuca ulaşabiliriz. mesela bu uzatmaların bir sınırı var mıdır ve bundan sonra yeterli oy sayısına ulaşmayan oylamalarda da uzatma istenirse durum ne olacaktır? --kibele 10:56, 26 Temmuz 2013 (UTC)

Topluluğun ilgisi rica olunur[kaynağı değiştir]

Selamlar,

Şikayet sayfasının anlaşmazlıkların giderilmesinde yetersiz kaldığını ve yarardan çok zarar getirdiğini düşünüyorum; eminim siz de öyle düşünüyorsunuz. Daha öncesinde silinmeye aday gösterilen şikayet sayfası, sanırım alternatif eksikliğinden dolayı silinemedi. Ancak gözlemim şu ki, şikayet sayfasında anlaşmazlıklar giderilmiyor bilakis yaralar derinleşiyor, kırgınlıklar düşmanlığa dönüşüyor. Mskyrider güzel bir şey söylemiş; şikayet sayfasında "Oh oldu, engellettim seni" düşüncesi hakim.

Şikayet sayfasında bir mahkeme havası var. Vikipedi'yi aşırı derecede katı ve bürokratik gösteriyor, bu da yetmezmiş gibi şikayet sayfasında çok ciddi kişisel saldırılar ve tartışmalar oluyor. Daha baştan bir politikayla çelişiyor şikayet sayfası. Vikipedi'nin savaş alanına dönmesine katkıda bulunuyor. Mskyrider bunları başarılı biçimde anlatmış. Aynen altına imzamı atıyorum ve şikayet sayfasının çözüm olmadığını belirtiyorum. E.c.'nin deyimiyle "çirkin bir sayfa". Bu sayfayı unutmak ve daha iyi şekilde çözüm aramak için Vikipedi:Diyalog ve uzlaşı sayfası'nı hazırladım. Desteklerseniz, şikayet sayfasının silinmesini ve artık diyalog-uzlaşı sayfasının kullanılmasını tavsiye ediyorum. Diyalog-uzlaşı sayfasının şikayet sayfasına göre artıları neler?

  1. Karar yok. Sonuç var; hiçbir yaptırım uygulanmıyor ve mahkeme havası ortadan kalkmış oluyor. Dahası kullanıcıların nazik ve tavizkâr biçimde konuşmaları amaçlanıyor. Şöyle düşünün; küçük çocukların kavga etmesi ve anne babanın araya girmesiyle küçüklerin barışması. Pek doğru bir benzetme olmayabilir ama anlaşmazlıkların giderilmesi politikasıyla tam uyum sergilediğini kabul etmeliyiz diyalog-uzlaşı sayfasının..
  2. Suçlayıcı ifadeler yok. Bakın şikayet sayfasına, suçlayıcı ve kırıcı ifadeler ilk saniyelerde gözünüze çarpacaktır. Diyalog-uzlaşı sayfasında buna yer yok. Dostane ve nazik biçimde konuşma amaçlanıyor. Elbette diyalog-uzlaşı sayfasında kurallara uyulmasını sağlayacak olanlar Vikipedi topluluğu.
  3. Taraf tutma ve suçlama yok. Şikayet sayfasında üçüncü kişiler "Şu kullanıcı hatalı", "Hak veriyorum", "Kesinlikle engellenmeli" gibi talihsiz ifadelere başvuruyor (Kim bilir belki de ben de kullanmışımdır). Diyalog-uzlaşı sayfasında buna da yer yok. Üçüncü kişilerin tek görevi iki kişiyi barıştırmak ve Vikipedi'nin bir ansiklopedi olduğunu hatırlatmak.

Diyalog-uzlaşı sayfası için gerçekten emek verdim. Umarım destek görür. Topluluk uygun görürse, bu sayfanın faal olmasını ve şikayet sayfasının silinmesini de öneriyorum. Diyalog-uzlaşı sayfasında "Vandalizm, tehdit, küfür gibi bariz ihlaller için şikayet sayfasına başvurun" diyor. Şikayet sayfasının silinmesini istemem tezat oluşturuyor gibi ama orası kolay; şikayet sayfası silinirse bariz ihlaller için şikayet sayfasına değil herhangi bir aktif hizmetliye başvurulsun. Onlar ilgilensin.

Biraz uzun yazdım kusura bakmayın. İlginizi ve sabırla okumanızı rica ediyorum. Diyalog-uzlaşı sayfasını da değerlendirmeniz önemli.

Ne dersiniz?

Kolay gelsin.

--bermanya 19:02, 27 Temmuz 2013 (UTC)

  • Çok güzel bir fikir. Şikayet sayfası gibi Vikipedi'ye yakışmayan bir sayfa yerine böylesine arabulucu bir sayfanın olması daha iyi. Şikayet sayfası oldukça kişiselleşmeye başladı.--SAİT71 (mesaj) 19:10, 27 Temmuz 2013 (UTC)
İlgin için teşekkürler Sait. Keşke topluluk biraz daha ilgili olsa. Yoksa şikayet sayfasından bir tek ben mi şikayetçiyim ne? --bermanya 02:08, 28 Temmuz 2013 (UTC)
Diyalog/uzlaşı yolunun şikayet sayfasına gidilmeden denenmesi lazım normalde de zaten. Ayriyeten böyle bir sayfaya ihtiyaç olmaması gerekiyor yani. Ama varlığı zarar vermez, faydalı bile olabilir. Şikayet sayfasının yerini tümüyle alamaz ama. Kişisel görüşüm elbette. Ara etap olarak eklenebilir. Yani burada da uzlaşamazsanız şikayete (mahkemeye) gidiyorsunuz, bak!
Şikayet sayfasının çirkinliğine ya da bu sayfadan memnun olmamaya gelince, bu düşünceleri çok kişi paylaşıyordur herhalde. Fakat belki bir çözüm yolu göremediklerinden ses çıkarmıyorlardır. Şahsen bana, şikayet sayfasına bazen pek eften püften şeyler için gidiliyor ve bu durum hem şikayetlerin zamanında değerlendirilerek karara bağlanmasını, hem de sayfanın ciddiyetini (ağırlığını!) olumsuz etkiliyor gibi geliyor.
Önerim şu: Şikayet sayfasına düşen her şikayet titizlikle incelensin. Bunun için ne kadar zaman ve çaba gerekiyorsa ayrılsın, yapılsın. Adil bir karar alınması için hiçbir "masraftan" kaçınılmasın. Çünkü adalet gerçekten de mülkün temelidir. Fakat o eften püften davaları önlemek için "masrafın" "suçluya" ödetilmesi kuralı getirilsin. Yani şikayetine bakarım arkadaş, işin özünü ortaya çıkarmak için her türlü fedakarlığı yaparım. Şikayet ettiğin kişi gerçekten suçluysa, cezası neyse veririm. Ama o suçsuz çıkarsa, "mahkemeyi" boş yere meşgul ettiğin anlaşılırsa, kişiye isnat ettğin (ve işlemediği anlaşılan) suçun cezasını sana veririm. Dava açmadan iki kere düşün bence.
Bu yöntem uygulanırsa şikayetlerde önemli azalma olabilir. Çünkü çoğu kişinin şikayet başvurusu bile bile lades demekten başka birşey değildir. Cezayı göze alarak açılan şikayetler için de "bu işte bir iş var" diye düşünülür, ilgilenilir.
"Dava, mahkeme, suçlu, ceza" gibi ifadeler kolaylık olsun diye, mecazen kullanıldı. Bunlara takılmasın lütfen. Öneriyi yaparken, sağlıklı işlemesini engelleyecek ve benim gözden kaçırdığım bir husus vardır belki. İşte ona takılabilir. Demokrasinin Demosu (mesaj) 20:02, 3 Ağustos 2013 (UTC)

Kitap oluşturmada problem[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de bir kitap oluşturmak istedim fakat bazı resimler PDF dosyasında görünmüyor. Mesala Vehbi Koç'un resmi görülürken Hüsamettin Yalhı'nın resmi görünmüyor.
Neden?
Yardımcı olabilir misiniz?--M. Yalçın Yalhı ileti 11:32, 29 Temmuz 2013 (UTC)

Seçkin resim adayları[kaynağı değiştir]

Futbol takım kadro şablonu[kaynağı değiştir]

Selamlar, belki bazı kullanıcıların dikkatini çekmiştir geçtiğimiz günlerde futbol takım kadrolarının şablonlarında bir çalışma yapmıştım. bu çalışmayla; örnek olarak burada görmüş olduğunuz turkuaz rengi mavi çubuğu, ekleyeceğimiz iki kodla burada göreceğiniz gibi takımın renklerinde yapabiliyoruz..eğer topluluk fikir birliğine varırsa bu değişikliği yapmak isterim..takdir sizlerindir.Beyazmavi ileti 00:10, 30 Temmuz 2013 (UTC)

Şu Linkteki Resimde Google arama çubuğunda (sağ üstte) yazanı ben mi yanlış görüyorum acaba? Suicide Girls erotik bir terim ve bu resim vikipedi'ye eklenmiş. --Fikirmsj 14:43, 30 Temmuz 2013 (UTC)

İngilizce Vikipedi'de SuicideGirls isimli bir madde var zaten. Ve Türkçe Vikipedi aramalarında da bazı sonuçlar çıkıyor. Resimde açılan madde başka zaten. Sorun yok.--i.e.msj 15:08, 30 Temmuz 2013 (UTC)
Ekleyen kullanıcının gözünden kaçmış diyelim, ilginçmiş :)--RapsarEfendim? 23:55, 30 Temmuz 2013 (UTC)

Rizespor ve Karabükspor[kaynağı değiştir]

Sevgili vikipedi dostları rizespor ve karabükspor sayfalarını taşıdım ve çaykur ile kardemir sponsor onları kaldırdım tartışma başlatmak için yazdım karar verilsin ve onaylansın derim. Sevgilerle

Bence bu anonim kullanıcı doğru bir konuya parmak basmış ancak anonim olması vandal riskini arttırmasıyla beraber birde öneri yapmakla beraber değişiklikleri yapmasından ötürü dikkate alınmaya bilinir ama şöyle ki belirttiği gibi bu kulübün adı Rizespor'dur ancak Çaykur bir sponsor firması konumundadır ancak bazı sponsorluklardan ayıran nokta tüzük değişiklikleri mesela Torku Konyaspor, Sanica Boru Elazığspor, Faturavizyon Kahramanmaraşspor gibi takımlara baktığımızda bu şirketler yada kuruluşlar takıma belirli süreliğine daimi olmayan isim sponsoru olmuşlardır. Ancak Kardemir şirketi Karabükspor'un kongreye gidip tüzüğünden çıkartması koşuluyla ayrılabileceği bir sponsorudur ki Kardemir Karabükspor değil Kardemir Demir Çelik Karabükspor olmalıdır vikipedi sayfasında da yanlış yazılmış bir şekildedir. Keza MKE Ankaragücü sayfasına bakarsak Makine Kimya Endüstrisi, Ankaragücü'nün daimi sponsorudur aynı Çaykur'un Rize'ye olduğu gibi ancak yinede Vestel, Manisa örneğine bakarsak bu şirketler ileride sponsorlukları bozarsa o zaman yine eski adlarıyla kalırlar bence tartışma başlatılsın ve kulüpler gerçek isimleriyle vikipedi de bulunsun sponsor isimleri madde içinde belirtilsin üstte belirttiğim ekipler de olduğu gibi ? (Şakşakcı7 (mesaj) 15:20, 31 Temmuz 2013 (UTC))
Selamlar, Rizespor'un sponsporluğunun içeriğini bilmiyorum ancak mesela MKE Kırıkkalespor askeri fabrikaların kurucusu ve müdür Tümgeneral Fikret Karabudak'ın zamanında kuruldu. Bu sebeple eskiden beridir isim konusunda MKE firmasıyla bir anlaşma içindeler. Logoda bile MKE amblemi var. Bunun karşılığı olarakta ücretsiz MKE'nin sosyal ve sportif tesislerinden yararlanabiliyor. Bir kaç sene öncesine kadar Fikret Karabudak stadyumunu kullanıyordu. Bu farklı bir şey ancak gelip geçici sponsorluklar farklıdır. MKE Ankaragücü'de Kırıkkalespor gibi. Fikret Karabudak Ankaragücü'ndede başkanlık yapmış birisi. Eğer böyle birşey varsa ismine sponsorun ismi eklenebilir. --SAİT71 (mesaj) 19:24, 31 Temmuz 2013 (UTC)
Onlar Sanica Boru Elazığspor gibi sponsor adı değil, Reb Bull Salzburg gibi Türk Telekomspor gibi kulüplerin esas ve daimi adları.--RapsarEfendim? 22:01, 31 Temmuz 2013 (UTC)
Sevgili arkadaşlar zaten üstte demiş olduğunuz hususu belirttim yani Sanica Boru Elazığspor, Faturavizyon Kahramanmaraşspor, Torku Konyaspor gibi takımlar ile MKE Ankaragücü, MKE Kırıkkalespor, Çaykur Rizespor ve Kardemir DÇ Karabükspor sayfaları farklı statü de ancak yönetim kurulunun kongreye gidip tüzük değişikliğine gitmesi karşılığında bu bağlarını koparabilirler ama ne olursa olsun bu kurumlarda bu takımların sponsorları durumunda bu bağ yakın tarihte Vestel Manisaspor içinde böyleydi ama Vestel şirketi bir anda kongreye gidip logodanda isim sponsorluğunda da Manisasporda ayrılmak istedi ve ayrıldı yani yarın ne olacağı bilinmez bir şekilde olmaktansa bu takımlar ilk kurulduklarında Rizespor, Ankaragücü Spor Kulübü, Kırıkkalespor, Karabükspor olarak faaliyet gösterdiler ki hala bu isimlerle duruyorlar ama uzun yıllar aynı sponsorlarla yani bende diyorum ki bu sporsorlukları da Sanica Boru Elazığspor da olduğu gibi sayfa içinde belirtelim ama sayfa adı Rizespor olsun ? Bu sadece anonimin belirttiği husus sonrası aklıma gelen bir konu fikirler doğrultusunda kararımız kesin olur ayrıca eğer bu şekilde kalacaksa Kardemir Karabükspor sayfası yanlış yazılmış durumda çünkü resmi adı Kardemir Demir Çelik Karabükspor'dur ya bu şekilde taşınmalı sayfa yada Kardemir DÇ Karabükspor olarak ? (Şakşakcı7 (mesaj) 20:36, 1 Ağustos 2013 (UTC))
Lakin şöyle birşey var; Bildiğim kadarıyla Ankaragücünün ismi resmi olarak MKE Ankaragücü diye geçiyor. Yani biz sadece Ankaragücü diye yazarsak yanlış yapmış oluruz. Tam emin değilim bu konuda ama tüzüğünde MKE Ankaragücü veya Kırıkkalespor diye geçiyor olması lazım. Rizespor felan nasıl bilgim yok.--SAİT71 (mesaj) 23:10, 1 Ağustos 2013 (UTC)
Şöyleki Sanica Boru Elazığsporun ismi de resmen bu Faturavizyon Kahramanmaraşsporun da Torku Konyasporunda ancak MKE Ankaragücü nitecede Ankaragücü Spor Kulübü, Rizespor, Karabükspor ancak tüzüklerinden çıkarması için kongreye gitmeleri gerekmekte diğer ekipler yönetim kurulu vasıtasıyla çıkartabilir çünkü daimi değil belli kısa süreliğine alıyorlar isim sponsorluklarını tabi bunu da kongre de yetki almak koşuluyla yapabiliyorlar yani bütün ekipler sponsorlu olan tüm takımlar gerçek isimleriyle olursa doğru olanın olduğunu düşünüyorum ulusal basın bile kimi zaman Rizespor, Karabükspor olarak adlandırıyor çünkü neticede 1966 da kurulan bu ekiplerin (tarihler değişebilir genel olarak bu senelerde anadolu kulüplerine izin verildi) kuruluş isimleri bu hala da böyle (Şakşakcı7 (mesaj) 22:29, 2 Ağustos 2013 (UTC))

freerangestock[kaynağı değiştir]

freerangestock.com ve benzeri şekilde fotoğrafları ücretsiz kullanıma açan sitelerdeki içerikler Vikipedi'de kullanılamaz mı? Anladığım kadarıyla fotoğraf sahipleri fotoğraflarının ücretsiz olarak kullanımasını kabul ederek siteye yüklüyor ve sitenin reklam gelirinden pay elde ediyorlar. --cobija 15:26, 31 Temmuz 2013 (UTC)

İlgili site telif haklarını "Copyright © 2013 Freerange Stock, LLC. All Rights Reserved." korumakta. Kullanıcıları, kullanılmasını kabul ederek yüklüyor olabilir ancak, yükledikleri site telif haklarını korurken yapabilecek bir şeyimiz olmadığını düşünüyorum. --Garbino ileti 15:42, 31 Temmuz 2013 (UTC)