Vikipedi:Engelleme politikası/Topluluğun sabrını zorlayan kullanıcılar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:EPT sayfasından yönlendirildi)

Bu sayfada, Vikipedi Engelleme politikası, Madde #10 nedeniyle engellenen kullanıcıların isimleri, engellenmelerine neden olan olay ve/veya davranışların ayrıntıları ve topluluk desteğinin bu yönde olduğuna dair nedenler belirtilir. Ayrıca topluluktan, eğer arzu ederlerse gerekli yorumlarla gerçekten engellemenin topluluk onayı ile olup olmadığını doğrulamaları istenir. Eğer topluluğun büyük bir kısmı, yorumları ile birlikte, engellenmiş şahsın engellenmesinde topluluğun desteğinin olmadığını, şahsın Madde #10 gereğince engellenemeyeceğini belirtirse, konan engel meşru sayılmaz ve kaldırılır.

Her hizmetli Vikipedi Engelleme politikası Madde #10 nedeniyle yaptığı engeli, yukarıda belirtilen şekilde, buraya kaydetmek zorundadır. Yukarıda belirtilen yapıyı oluşturmak için şu şekli örnek alabilirler:

Engellenmiş kullanıcının adı[kaynağı değiştir]

Neden: Engele neden olan olay ve/veya davranışlar ayrıntılarıyla anlatılır.

Süre: Engelin süresi belirtilir.

Yorumlar[kaynağı değiştir]

Topluluk istediği takdirde fikirlerini bu başlık altında belirtebilir.


  • Neden: Israrla tanımlayıcı nitelikte olmayan veya tanımlayıcı nitelikte olup ansiklopedik olmayan maddeler girmek. Özellikle girdiği oğun sözlük maddeleri nedeniyle defalarca uyarıldı, kendisine Vikisözlük önerildi ama davranışlarına devam etti. Hakkında Vikipedi:Şikayet'te şikayet yapıldı ve bu şikayet destek gördü. Bu nedenle topluluğun huzurunu bozduğu için ilk seferliğine 24 saatlik engel konmuştur. Eğer aynı harekete engel süresi dolduktan sonra da devam ederse uyarılmadan daha uzun süreler için engellenebilecektir.
  • Süre: 24 saatlik, ilk seferliğine VP:EP 10. maddeden engel.

Neden: Defalarca uyarılar kendisine yapılmıştı. Topluluktan da hatırı sayılır bir şikayet alıyordu. Bugün tekrar iyi niyetten uzak bir münakaşa ve ısrarcılık yaparak, Vikipedi kurallarını umursamaz davranışını tekrarladı. Kendisine yaptığım açıklama: Uzun süredir topluluğun sabrını zorlamaktasınız. Kuralları anlamak yerine mantıklısı doğrusu budur diyererek kendinize göre eylemler yapmaktasınız. Bunu yanı sıra Fethullah Gülen maddesini tekelinize almış bir tutum ve direniş gösterek Vikipedi özgürlüğünü kısıtlamaktasınız ve biraz önce de bunu tekrarladınız. Genel Wikipedia madde değiştirme mantığını kabul etmeyip, sizin üzerinizden geçen bir metin üzerinde ısrar ediyorsunuz ki, bu Vikipedi özgürlüğünde kısıtlama meydana getirmektedir. Kimse bir maddenin sahibi değildir. Ayrıca genel tutumunuzdan dolayı bir çok Vikipedist'ten şikayet aldınız ama Vikipedi'nin kolektif çalışma sistemini kabul etmeyip, sizin gibi düşünmeyen herkesi taraflı ya da maksatlı ilan edip haksız bir münakaşa ortamı yarattınız.

Süre: Bu sebepten ilk cezalandırılışı olduğundan dolayı 24 saat.

Yorumlar[kaynağı değiştir]

Neden: Israrlı politika ihlali ve tahrik edici, taraflı içerik girişi. Bu nedenle topluluk rahatsızlığını belirtmiştir: Vikipedi:Şikayet. Topluluk tarafından bu kişilerin aynı kişi oldukları düşünülmekte, fakat somut kanıt yok.

Süre:Israrlı taraflı ve huzur bozucu katkılarından ötürü ilk seferliğine 24 saatliğine olmak üzere engellenmiştirler. Aynı işlemi tekrarlamaları halinde daha uzun süreliğine engellenebilirler.

Vikipedi'de uygunsuz davranışlarına devam ediyor. Daha önceden de engellenmiş. 1 hafta oturup düşünmesi için fırsat. --Özgür 18:16, 13 Eylül 2006 (UTC)

Neden: Kayıt olduğundan itibaren sürekli spam link eklemek sureti ile şikayet edilmiş ve topluluğu rahatsız etmiştir. Bu sebeple iki kez engellenmesine rağmen aynı davranışı devam ettirmiştir.

Süre: Bu madde nedeniyle verilen ilk engel 1 haftadır.--renegademsj 05:54, 19 Temmuz 2007 (UTC)

Neden: [bu sayfada gösterilen katkılar], Vikipedistleri hedef alan millet kavramlı ırkçı tutum ve ayrımcılık yapmak gerekçesiyle VP:EP 10'un yanında VP:EP 2 ve VP:KSY ihlalleri

Süre: Diğer ihlaller ve önceki engellemeler ışığında bir hafta engelleme verilmiştir.--Machiavelli' msj 13:05, 24 Ağustos 2007 (UTC) Aşağıdaki tartışma sonucu süre 1 aya çıkarılmıştır

Aşağıdaki bölüm VP:Ş'den alıntıdır.

  • Sağlamcı'ya gönderilen son mesajdan sonra engel süresinin 1 ay olmasını talep ediyorum. Bu tip ırkçı ifadeler Vikipedi'nin kişisel saldırılar yasaktır politikasının en bariz ihlalidir. Kendisi geçmişte bu konuda uyarılmış, hatta engellenmiş olmasına rağmen Vikipedi'yi bir savaş alanı olarak kullanmayı tercih etmektedir. Engel süresinde yaptığı hatanın farkına varacağından pek ümitli olmasamda, en azından verilen engelin ciddiyetini kavrayabilmesi için 1 aylık sürenin gerekli olduğunu düşünüyorum. --Pinar 13:22, 24 Ağustos 2007 (UTC)
  • Hala mana veremediğim kuklacılık davaları sonucu Erdemsenol, Etrüsk ve Uannis gibi kaliteli katkılar yapan kişilerin süresiz engellenmiş olduğunu göz önünde bulundurursak, Simon Bolivar denen zavallı vikipedistin bu yaşta bu korkunç tümceleri yazabilecek parmaklara sahip olmaktan süresiz engellenmesi gerekmektedir. 1 hafta engelleme bence de azdır. Bu tip terbiye sınırlarını aşabilen kişilerin (keşke yüzlerce kuklası olsaydı da bu tümceleri yazmasaydı dedirten bu kimselerin) süresiz engellenmesi vikipedinin sağlığı için daha hayırlı gözüküyo bana. Sevgiler... --maderibeyzamsj 13:36, 24 Ağustos 2007 (UTC)

13:56, 24 Ağustos 2007 (UTC)

Yaptiklari ve uyarilar dogrultusunda verilen cezanin 1 aya cikarilmasini destekliyorum. Ayni hatayi tekrarinda suresiz ya da uzun sureli uzaklastirilmali diyorum. saygilar, Citrat 14:19, 24 Ağustos 2007 (UTC)

Açıkçası bende engel süresini verirken bir miktar düşündüm ve 1 ay ile bir hafta arasında kaldım. Daha önce 2 defa engellendiği ve engeli açıldıktan sonra hemen kişisel saldırı niteliğinde yazılar yazdığı, yöneticilerin iyi niyet göstererek engelleme yerine uyarmasına rağmen devam etmesi en son olarak yukarıda belirttiğim mesajı yazması ve bu mesajın yarattığı politika ihlallerinin çokluğu sebebiyle sürenin azlığı konusundaki eleştirilerinizi haklı buluyorum ve süreyi 1 aya uzatıyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar.--Machiavelli' msj 14:24, 24 Ağustos 2007 (UTC)

Küfürlü değişiklik yaptıktan sonra [1] engellenmesi üzerine değişik kullanıcılarla yaptığı yazışmalar, kullanıcı sayfalarına Türkçe olmayan, anlamını açıklamadığı ve kullanıcılara anlamak zorunda değilsin tarzında mesajlar bırakması ([2], [3], [4], Köy çeşmesinde anlamsız isteklerde bulunarak [5] topluluğun vaktini alması, bilmezden gelip küfürlü değişikliklere devam etmesi [6], Vikipedi'ye katkıda bulunmaktan çok ortamı karıştırmaya yönelik davranışlarda bulunması [7] üzerine ilk olarak uyarıldı: [8]. Uyarıldıktan sonra köy çeşmesinde anlamsız isteklerine devam etmesi [9] ve sebebiyle 24 saatliğine engellenmiştir. --Mskyrider ileti 18:19, 8 Ekim 2007 (UTC)

Şikayet sayfasında da belirtildiği ve detayları açıklandığı üzere, topluluğun sabrını zorlayan davranışlar sergilemektedir. Bu nedenle 24 saat engellenmiş ve durum (troll niteliği arzeden hareketlerinin devamı halinde süresiz engellenebileceği) kendisine tebliğ edilmiştir. --Metal Militia ileti 18:39, 16 Ekim 2007 (UTC)

Şikayet bir suç değil haktır. İsterseniz bu düzeyden tartışalım, tabii niyetiniz anlaşmazlıkları tartışarak çözmekse. (Vikipedi bürokrasi değildir: Anlaşmazlıklar; kurallara veya prosedürlere sıkıca bağlı kalınarak değil, tartışmalarla çözülmelidir.) Kalbinizi ve zihninizi gerçeklere açın! Vincit Omnia Veritas! --Hayrola 09:24, 18 Ekim 2007 (UTC)

Evet burada adım listelendiğinden beri, ki üstelik süresiz engellenmekle tehdit edildik, buna rağmen 11 gün geçti ama kimse gelip de "Sülüngiller maddesini düzenliyordum geldi bozdu" veya "bana de sürekli saçma sapan mesajlar atıyor" gibi tepkilerde bulunmadı. Dilerim topluluğun sabrını zorlama bahanesi ne benim üstümde ne başka kullanıcılar üzerinde bir daha kullanılmaz. --Hayrola 08:42, 27 Ekim 2007 (UTC)

Kullanıcının katkılarında görüldüğü üzere, tavırlarının düzeldiğine dair hiç bir belirti yok. Yine sadece şikayet ve kullanıcı sayfalarına yazıyor, herhangi bir yapıcı katkıda bulunmuyor. Burada da görüleceği üzere hakkındaki şikayetler devam ediyor. Daha önce uyarıldığı üzere süresiz engellendi. Filanca

Neden: Uzlaşma aramaksızın ve diğer kullanıcıların itirazlarına kulak asmaksızın ısrarlı değişikliklerde bulunmak ki bunların bir kısmı temel içerik politikası ihlâli (bunun gibi) barındırmaktadır. Ayrıca ısrarlı kişisel saldırı, olayları kişiselleştirme, kişileri şikâyet etmekle tehdit etmek, tartışmalarda kendisiyle aynı fikirde olmayan herkesi sebebli sebebsiz yere şikâyet etmek (bunun gibi)

Süre: 48 saat. (önceden engellemesi olduğu için ilk seferlik engeli değil)

  • Not: Engellemeyi veren ben değilim, dalgınlığa gelmiş olmalı bu notun düşülmesi unutulmuş ilgili kullanıcının engellenmesinin ardından bu sebeple ben düşüyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 22:46, 7 Ocak 2008 (UTC)

  • Kullanıcı VP:EP , #2 #10 ile VP:GÖRÜŞ'ten ikinci engellemesini almıştır.
  • Süre: 1 ay.
  • Bazı notlar: Kendisiyle tartışmaya giren veya kendisine engelleme veren neredeyse her yöneticiyi şikâyet etti ki bazıları yöneticilik fonksiyonlarını dahi kullanmamışlardı... en son VP:EP #10 ve GÖRÜŞ'ten aldığı engelleme sonrası tekrar aynı hatayı yineledi. Bariz VP:Troll davranışı sezdiğim için bunu uygun gördüm. Bu tek sebepli bir engelleme değildir belirtildiği gibi #10'un yanı sıra diğer sebepler de engelleme nedeni olarak sunulmuştur. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 00:02, 9 Ocak 2008 (UTC)

Yorumlar[kaynağı değiştir]

  • VP:Troll sayfasındaki açıklamalara uygun olarak, Vikipedi:Şikâyet sayfasında yaptığı şikayeti ile "Vikipedi'ye katkı sağlayan kullanıcıların, yöneticilerin, program geliştiricilerin, Vikipedi'yi kullanmasını 'kasten ve maksatlı' olarak engellemeye çalışan kullanıcı" tanımına girdiğini, iyi niyetli olmadığını aksine kötü niyetli olduğunu düşündüğüm için daha önce de VP:EP #10'dan engellendiğini gözönünde bulundurarak süresiz olarak engelledim. --Mskyrider ileti 11:16, 23 Mart 2008 (UTC)

Yorumlar[kaynağı değiştir]

  • Vikipedi:Şikâyet sayfasında yaptığı şikayeti ısrarla tekrarladığından VP:EP #10'dan dolayı engellenmesi doğaldır. Ancak Kullanıcı:Kibele is a god kötü niyetli kuklası olmakla birlikte Kullanıcı:Orijinnal'nın kukla ustası olup olmadığı (ihtimali yüksek gibi görünüyorsa da) kanıtlanmamıştır. İyi niyetle yaklaşırsak, bir ihtimal söz konusu durumu gören kötü niyetli biri kendini Kullanıcı:Orijinnal gibi göstererek Kullanıcı:Kibele is a god hesabını açmış olabilir. Bu da ihtimal olup kanıtlanmış değildir. Kendisinin hizmetliye doğrudan e-posta atmaktan başka itiraz edebilecek yer verilmelidir. Sadece bu seferki mesele için değil diğer meselelerde de itiraz haklarını tanırsak olayın daha aydınlatılacağı düşünüyorum. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 18:09, 23 Mart 2008 (UTC)
  • Kaykay maddesini sahiplenmesinin ötesinde, içeriğini sürekli olarak kontrol etmeye yönelik davranışları, içeriğini boşaltarak çalışma yaptığını iddia etmesi, Vikipedi:Şikayet sayfasında iyi niyet içermeyen, aksine kötü niyet içeren, VP:Troll davranışları sergileyen, ve "Vikipedi'ye katkı sağlayan kullanıcıların, yöneticilerin, program geliştiricilerin, Vikipedi'yi kullanmasını 'kasten ve maksatlı' olarak engellemeye çalışan kullanıcı" tanımına uyduğunu düşündüğüm kullanıcıyı, dha önceki engellenmelerini de gözönünde tutarak süresiz olarak engelledim. --Mskyrider ileti 11:22, 23 Mart 2008 (UTC)

Yorumlar[kaynağı değiştir]

nedenleriyle VP:EP #10 gereği 24 saat için engellenmiştir. Levent Abi ileti 19:43, 14 Nisan 2008 (UTC)

Yorumlar[kaynağı değiştir]

  • birinci madde tartışma sayfasında konuşulup çözülebilecek bir konu. bir şablonu kaldırdı diye sahiplenme atfetmek gereksiz. bunun 10 katy ileri örneklerini burada sizin de tahmin edebileceğiniz gib sıralamak mümkün.
  • belki tabirlerinde kastını aşmış olabilir. ancak bu durumun kendisine en başta bir uyarı ile bildirilmesi gerekir. kuralları pek bilmediği kanaatindeyim.
  • değişiklik savaşı durumu belli ise o sebepten engelleyebilirdiniz.
  • kendisine uygun yol gösterilmediği kanaatindeyim. kişisel saldırı varsa onu sebep gösteriniz.
  • yukarıdaki
  • telif ihlalinden engelleyiniz. bu konu net değil sanırım. zannediyorsam tartışma var.

Topluluğun sabrını zorlayan kullanıcılar maddesi gerekçe gösterilerek engellenmesi bence uygun değildir.

  • Engellemeden önce söz konusu kullanıcının bu maddeden haberdar edilip uyarılması şarttır. maddesini sağlamıyor. kişiye mesaj atılıp bu madde herhangi bir yerde bir linkle bildirilmemiş.

eğer diğer politika ihlalleri söz konusu ise. onları gerekçe gösteriniz.--Qwl ye yaz 20:26, 14 Nisan 2008 (UTC)

Yoruma Yanıt[kaynağı değiştir]

  • Saptırmak diye buna denir sayın Qwl: şablonu kaldırdığı için sahiplenmek değil; sahiplendiği için şablonu kaldırdığından sözedildi. Kelime oyunu yapmayın.
  • Kullanıcının kuralları ne denli iyi bildiği, bugün içinde yazdığı mesajlardan gayet net olarak anlaşılmaktadır. Tabirlerinde kastını aşmak gibi masumane gösterilerek aşılacak bir durum olmaının ötesinde olduğu için defalarca uyarılmıştır.
  • Değişiklik savaşı, telif ihlali, kişisel saldırı vb. nedenlerle o ana kadar engellenmemiş olması, kendisine de belirtildiği gibi tamamen iyiniyetli olduğunun varsayılmasından dolayıdır.
  • Topluluğun sabrını zorlama gerekçesinin uygun olmaması, sizin de altını çizerek belirttiğiniz gibi sadece size göre uygun değil.
  • Engellenmeden önce yeterince uyarı almış olması, buna rağmen kasten engellenmeyi doğuracak şekilde hareket tarzıyla kullanıcı:Timurberk bu sonucu bilerek hareket etmiştir. Konuyla ilgili olan sizin davranışlarınızı burada ele almaya ise gerek yok; mesaj sayfanıza eklenen uyarı ve bilgilendirmeler, Vikipedi politikalarına tamamen uygun, yeterli düzeyde bulunuyor. Engellemenin gerekçesinin yazılmasını bekleme sabrını göstermeden tarafıma ileti yazıp sözde "hatırlatmanız", üstelik bunu bir de vandal anonim kullanıcıyla ? paylaşmanız birçok soruı işaretini de beraberinde getirmektedir. Levent Abi ileti 21:30, 14 Nisan 2008 (UTC)
benim sayfamda verdiğin cevapta bu kuralı bildiğin hiç anlaşılmıyor.
Gerekçeyi yazdım: Topluluğun sabrını zorlamak. Başka bir sorun var mı? Levent Abi ileti 19:18, 14 Nisan 2008 (UTC)
bu sebeple ikinci mesajı ve bilgilendirmeyi yaptım. birinci madde tavuk yumurta ilişkisi şeklinde. uzatmaya gerek yok. benim itirazım şekiledir. diğer noktalarda engeleme hakkınız varken bu hassas maddeyi kullanmak yersiz. ayrıca bu maddenin işletilmesi doğru yapılmamış.
  • Engellemeden önce söz konusu kullanıcının bu maddeden haberdar edilip uyarılması şarttır. maddesini sağlamıyor.

bu sebeple bu madde ile engellenceğini bildirmeden engellemeniz Vikipedi maddesinde yazan kurala aykırı. başka madde gerekeçesi var zaten onu kullanınız. ben maddenin işletilmesi hatalıdır diyorum.--Qwl ye yaz 21:42, 14 Nisan 2008 (UTC) benim yazdıklarım için de lütfen iyi olduğunu varsayınız.--Qwl ye yaz 21:51, 14 Nisan 2008 (UTC)


~

  • 07:35 te kullanıcı:kibele'nin "engelleneceksiniz", ve 07:47'de benim (son bir kez) yazılı iletilerimiz de yeterince uyarı değilse nedir? Qwl, yazdıklarınızın iyiniyetli hareket olduğunun varsayılması için; sizi sağduyuya ve objektif olmaya davet ediyorum. Bu konuyu daha fazla polemik şekline getirmeye çalışmaktan ve kişiselleştirmekten vazgeçin. Levent Abi ileti 21:54, 14 Nisan 2008 (UTC)

ben onları demiyorum. haklısınız değilsiniz o konuyu da demiyorum. kişiselleştirmeye de çalışmıyorum. sadece bu kural hassas bir kural. diğerleri gibi değil. kullanılması için gerekçeleri var. o sebeple yukarıda da belirttiğim gibi kullanıcının bu maddeden haberdar edilmesi lazım deniyor. bu yapılmamış. ben teknik olarak bakıyorum. futbol tabiriyle ofsayttan gol olmaz :). arkadaş suçludur suçsuzduru aramıyorum. kuralları rastgele kullanmak uygun değil. diğer noktalarda bir çok sebep var. bu kural pek delile dayalı bir madde değil. o sebeple bu kadar katı ve bu sayfa da konuşuyoruz.--Qwl ye yaz 22:20, 14 Nisan 2008 (UTC)

Kullanıcı bahsettiğiniz kural hakkında burada bilgilendirilmiş.Lütfen yorum yaparken yapılan uyarıları,yazılan mesajları inceleyip daha sonra tartışınız.İyi çalışmalar.--Eldarion 22:43, 14 Nisan 2008 (UTC)

Neden: Sürekli VP:KSY kuralını ihlal ediyor.Genellikle tarafsız olan maddeleri milli ansiklopedi kullanır gibi,taraflı yazıyor.Ayrıca Kırımı ile devam eden maddelere Soykırım yazıyor.VP:TBA'na da uygun olmayan hareketleri var.Ayrıca Azeri Vikipedi'yi ve Azerileri aşağılayacak lafları bile var.Kullanıcının katkılarında bile belli oluyor. Hem Azerice Vikipedi daha yeni gelişiyor.Ve her kırım ile devam eden maddeye soykırım yazmasının sebebinede Sadece Çünkü Soykırımdır ve diğer Vikipedi sayfalarında (Tabii ki Azerice Vikipedi hariç) öyle geçiyor.

Süre: Tam 5 kez engellenmiş bir kullanıcı. Bunların 4'ü bu sebeplerden.Sadece 5 ayda (Şubat-Haziran) 4 sefer engellenmiş (Metal Milita 2 kez ve Yabancı 2 kez).Yani artık süresiz engellenmesi lazım görüşlerinizi bekliyorum...--Batuhan 09:58, 24 Temmuz 2009 (UTC)

Engellenme süresi 10 Temmuz da dolmasına rağmen kullanıcı şu an için aktif değil. Döndüğünde / dönerse ve ısrarla politika ihlaline devam edecek olursa kuralların gereği yapılır. --M.M.ileti 10:13, 24 Temmuz 2009 (UTC)
Öncelikle Ermeni Kırımı başlığını Ermeni Soykırımı yapması VP:TBA'na aykırı bir davranış sayılmaz. Azerice Viki'deki faaliyetleri Türkçe Vikiyi ilgilendirmez. Kendisinin olumsuz tarafı hem tartışma sayfalarında yazılanların aksi yönünde değişiklikleri yapması ve tartışmaya açık olmaması. Umarım değişmiştir. Çok ama çok olumsuz tarafı ise küfür etmektir. Yine umarım değişmiştir. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 10:24, 24 Temmuz 2009 (UTC)
  • Kullanıcı:Koc61 VP:EP #2-Karşıtlık ve rahatsızlık vermek ve #10-Topluluğun sabrını zorlamak ve sorun çıkarmak nedenleriyle süresiz olarak engellenmiştir. Vikipedi'nin amacı olan özgür bilginin yayılması için kurulmuş olan bu projeye yarardan çok zarar getirmektedir. Topluluğa uyumlu bir katılım ile devam etmek yerine topluluğu yaralamak için çaba sarfetmektedir. İyiniyetli bir kullanıcı olmadığı yaptığı yorumlar ile kendini açıkça belli etmektedir. Bu nedenlerden ötürü süresiz olarak projeden uzaklaştırılmıştır. --Mskyrider ileti 16:25, 16 Kasım 2011 (UTC)
bence bu karar cok agir olmus. Sonucta önce 24 saat engellebilir ve daha sonra da toplumun görüsü alinabilirdi. Bu karari bir daha düsünülse iyi olur bence.--Xberger 18:31, 20 Kasım 2011 (UTC)
Bahsi geçen engelleme maddelerinde, cezanın ilk seferde 24 saati geçemeyeceği belirtilmiştir. Bu şartın ihmal edildiği gerekçesiyle cezanın yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca maddelerde bahsi geçen uyarının yapılmaması da cezanın ağırlığını yersiz görmemdeki önemli bir diğer etken. Nazif İLBEK 20:27, 20 Kasım 2011 (UTC)
Şahsın engellenmesinde topluluğun desteğinin olmadığını, şahsın Madde #10 gereğince engellenemeyeceğini düşünüyorum. Vikipedi topluluğunun fikirleri alınmadan uygulanan bu karar bende soru işaretleri oluşturdu. Bir gidiyorum ve döndüğümde olanlar gerçekten üzücü. Her şey bir tarafa sınırsız engel vermenin mantığını kavrayabilmiş değilim halen. Topluluğun kararı olmadan uygulanan bu kararın gözden geçirilmesi gereklidir. --Goktr 20:40, 20 Kasım 2011 (UTC)
Cezanın yeniden değerlendirilmesinin gerektiğini düşünüyorum. Ben kendim bu topluluğun bir parçasıyım; ama Koc61′in süresiz engellenmesi ile ilgili kararın alınmasında benim desteyim olmamıştır. Zaten hiç bir Vikiprojede böyle durumun yaşanmasını oylamıyorum. Koc61 bana göre Vikipolitikasını iyi anlayan birisi. Engel aradan kalkarsa onun Vikipediye armağan edebileceği sonsuz katkılarını görebiliriz. Saygılı Goktr001′e de katılarak, şahsın engellenmesinde topluluğun desteğinin olmadığını, şahsın Madde #10 gereğince engellenemeyeceğini düşünüyorum. Topluluğun kararı olmadan uygulanan bu kararın mutlaka gözden geçirilmesi gereklidir. Sayın Mskyrider kendisi bu kararı yeniden gözden geçirirse, süresiz engel aradan kalkırsa çok iyi olur. Aksi halde TrVikini hiç de iyi günler beklemiyor. Böyle kararların alınmasıyla sorunların çözülemeyeceğini biliyorum. Şimdi sıra sayın Mskyrider′de. Bu sıra Koçu geri getirmek sırası. Umarım bunu Mskyrider yapabilir. ----Safir yüzüklü CekliAltından konuş 08:06, 21 Kasım 2011 (UTC)
  • Politika #2'de Engellemeden önce kullanıcı en az bir kez uyarılmalıdır. diyor. Ancak görüyoruz ki bir uyarı kullanıcıya verilmemiş. Onun dışında son hizmetlilik başvurusunda 28 destek toplayan kullanıcı nasıl oluyor da topluluğu yaralıyor ve topluluğun sabrını zorluyor? Bunları yapsaydı 28 oyu görebilecek miydi? Tabii ki hayır. #10 ...ilk seferliğine 24 saatten fazla olmaması kaydıyla engellenebilir. Engellemeden önce söz konusu kullanıcının bu maddeden haberdar edilip uyarılması şarttır... nerede uyarı? Uyarı geçtik nerede 24 saat? Politikanın hizmetliler tarafından bence tekrardan okunması gerekli. Ayrıca bu engelin gözden geçirilmesi şart. Emperyan-ileti 15:05, 25 Kasım 2011 (UTC)
HB'den sonra sabrı(mızı) zorlamaya başlamış diyemez miyiz?--Rapsar da ne ki? 19:20, 25 Kasım 2011 (UTC)
  • Yok artık diyorum, Emperyan'a katılıyorum.-- --Betelgeuse-Seginus 08:50, 26 Kasım 2011 (UTC)
  • Engellemede sorun olduğunu halen düşünüyorum, zira topluluğun sabrını zorlaması için toplulukta bu yönde fikir birliği olması gerek ki bu durumda bu yok. Topluluk adına konuşulmuş; ama topluluğun kayda değer bir bölümü bunu onaylamamış. Kullanıcının sabır zorlayıcı hareketleri olmuştur; ama bu süresiz bir engele yol açacak kadar, düzeltilmesi mümkün olmayan bir durum mudur? Bence hayır. Ancak şu da var, şu değişikliğe dikkat çekerim. IP Polonya'ya çıkıyor, Koc61 olduğundan emin değilim; ama eğer oysa engelin mantığı haklıdır ve engeli desteklerim. --seksen 15:18, 26 Kasım 2011 (UTC)
  • Neden: Daha önce küfürlü değişiklik ve vandalism sebebiyle 6 defa engellenmiş. Sahte oylarla doldurulmuş bir adaylıkla bürokrat olma denemesi yapmış. Son olarak da uyarılmasına rağmen ısrarla yeni kullanıcıların çalışmalarına süre tanımadan HS etiketi eklemek suretiyle ısırmaktadır.
  • Süre: 6 aylık engellenmiştir. -- Hakan·IST 10:40, 8 Aralık 2016 (UTC)
  • Neden: Daha önce çeşitli sebeplerle Türkçe vikipedide 4 defa engellenmiştir. Diğer vikimedya projelerinde vandalizm/küfür vs. davranışları Türkçe vikipediye de yansımaktadır. Uyarılara rağmen üslubunu ısrarla düzeltmeyerek ve tartışmalarda bu üslubu kullanarak, kullanıcıların ansiklopedik katkılarına zarar vermiştir.
  • Süre: 6 aylık engellenmiştir. --Vikiçizer (mesaj) 20:15, 14 Ocak 2017 (UTC)
  • Vikiçizer tarafından yönlendirilmem üzerine, hizmetli duyuru panosunda değindiğim noktaları burada da vurgulamak isterim. Bu kullanıcıya süresiz engel verilmeli. Topluluktan kendisinin trol olduğuna ilişkin çok sayıda kullanıcı tarafından görüş bildirildi zaten bugüne dek. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 21:24, 11 Ağustos 2017 (UTC)

  • Neden: Sadece beni değil aktif kullanıcı sayısı engelden ötürü azalmış Vikipedi'yi gereksiz polemikler yaratarak meşgul etmesi, politikaları uygulamama rağmen engelini ona karşı kişisel bir husumete dayanarak verdiğimi iddia edip hatalarından hiçbir ders çıkarmaması, son zamanlarda olumsuz hareketlerinin yanında olumlu hareketlerinin çok ufak kalması, birçok tartışmada muhafazakar kimliğini vurgulayarak resmen ben tarafsız değilim, yolum Reisin yoludur demesi, engel verdikten sonra Adalet Yürüyüşü'nün ısrarla Kılıçdaroğlu'nun bireysel yürüyüşü değil CHP'nin toplu yürüyüşü olduğu yanlış bilginin doğruluğunu savunup e-postayla beni (Meta'nın çok büyük çaplı olmadıkça vikilerin kendi iç işleyişine karışmadığı gerçeğinden bihaber şekilde) Meta'ya şikayet edeceğim diyerek art arda yolladığı mesajlarla taciz ve tehdit etmesi, maddedeki şablon değişti diye CHP'nin yürüyüşe katıldığı yazılmasa da haksız olduğumu yineleyerek konuyu sürekli 1 aylık engele getirmek suretiyle Vikipedi'ye önem verip ansiklopedik katkı yapmak yerine son katkılarıyla (kışkırtma ve manipülasyonlarla) başka bir hesaplaşma içerisine girdiğini açıkça göstermesi, engel sonrası yolladığım uyarı mesajını dikkate almayıp 3 geri dönüş ihlali yaptığını reddederek engelin haksız olduğunu savunup siyasi duruşundan ötürü mağdur olduğunu yinelemesi, birçok tartışmada ve mesaj sayfasında trollüğe benzer davranışlar sergilemesi, "Tartışmada üstünlük sağlamak adına engel veren hizmetli Sabri76" ya da "Rapsar tarafından şahsıma ve inançlarımı aşağılama" gibi başlıklarla topluluğu gereksiz yere meşgul edecek şikayetlerde bulunması ve kullanıcının ne kadar uyarı alırsa alsın, bu uyarıları tehdit olarak algılayarak dikkate almaması, düşmanca bir tavra girmesi ve davranışlarıyla bir daha değişmeyeceğini ortaya koymuştur. Kendisi, 6 Ocak'taki Vikiçizer'in 6 aylık engelinin ardından tavır ve katkılarında hiçbir düzelme belirtisi göstermeyip bilakis daha da geriye gittiğinden kendisinin ansiklopedik katkı dışında bir amaçla dönmesine artık hiçbir şekilde ihtimal vermemekteyim. Bu satırlar yazılırken kendisi @Vikiçizer'den 24 saatlik engel almışsa da engel bittiğinde yine aynı davranışlar süreceğinden, bir yıl da engel verilse iki yıl da engel verilse tavırlarında bir değişiklik olacağına dair tüm inancımı kaybettiğimden ve kısa süreli engellerin kullanıcı için normalleştiği için hiçbir etkisi olmadığını ve bu kullanıcının sürekli karşıtlık yaratarak, politikalara aykırı hareket etmekten çekinmeyerek topluluğun sabrını zorlamasını ve bunu sistematik hale getirmesini engellemenin tek yolunun süresiz engel olarak göründüğü aşikardır.
Aldığı inisiyatif ve verdiği bu son derece yerinde engel nedeniyle Sabri'ye teşekkür ederim. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22:57, 11 Ağustos 2017 (UTC)

Sonunda ya, teşekkürler. Neden bu kadar müsamaha gösterildiğini ise anlamadim açıkçası. Hani yıllarca katkı yapan, onu geçtim katkı yapan biri olsaydı anlardım ama o da yok. Teşekkür ediyorum kendi adıma tekrar.--RapsarEfendim? 23:04, 11 Ağustos 2017 (UTC)

gerçekten de böylesi daha iyi. İsabetli ve cesurca bir karar. Benzer şikayetlere emsal olmasını diliyorum. --Maurice Flesier message 23:13, 11 Ağustos 2017 (UTC)

Biraz geç olsa da uygun bir karar. Darısı Türkçe kelimeleri Arapça kökenlilerle çaktırmadan değiştirmeye çalışan ve ürettiği yeni tamlamaları zorlamaya çalışanların başına. Teşekkürler.--❣Paseyn ileti 23:27, 11 Ağustos 2017 (UTC)

Açıkça troll faaliyeti yürüten, katkı değil tartışma yaratan ve her tartışmada daima haklı olduğunu öngörüp üyeleri kışkırtan bir kullanıcıya bu kararı vermek için bu kadar beklenmesi bile son derece vahimdi. --Ahmet Turhan (mesaj) 23:32, 11 Ağustos 2017 (UTC)
Bununla birlikte @Maurice Flesier, yukarıda bahsini geçirdiği linkte (ki söz konusu linkteki alt-başlıkta yer alan kullanıcı yorumlarından herşey açık) şahsıma yönelik emsal karar olması talebiyle bir süresiz ban talebi yaparak, yukarıda bahsettiğim aynı kışkırtıcı tavrın yine burada da mevcut olduğu bize bir kez daha ispatlıyor. Hizmetliler söz konusu linkte yer alan yine aynı linkte bir üst başlıkta da ele alınan bu konuya da aynı hız oranında eğilirlerse gerek ben gerek tüm topluluk daha rahat bir nefes alacaktır. İlk şikayeti 5 Ocak 2017'de vermiştim zira, bugün 12 Ağustos 2017. Halen bekliyor da. --Ahmet Turhan (mesaj) 23:38, 11 Ağustos 2017 (UTC)
@Sabri76 aldığınız karar ve inisiyatiften ötürü tebrik ederim... chanseyMesajYaz 08:12, 12 Ağustos 2017 (UTC)

niveles'in engellendiğini ve vikipedi'den uzaklaştığını düşünürsek yanılırız. kendisi engel sürelerinde de hiç gitmedi zaten ve zaten ilk kullanıcı hesabı da değildi.. ortalıkta ördek gibi yürüyen en az iki kullanıcı her zaman oldu, şu anda da var. koşa koşa 'vandal değil' diye beyaz liste ve devriyelik yetkileri vermeden önce biraz bakmak ve görmek gerek.. yoksa her kullanıcı adına yeni muamelesi yaparsak bu zincirleme kaza vikipedi'yi meşgul etmeyi sürdürür.. --kibele 10:26, 12 Ağustos 2017 (UTC)

Öncelikle teşekkür ediyorum size @Sabri76 ama ben bu durumun çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Bu sefer Meta'ya gider üst yetkililere şikayet eder. Ama kendisi de az değil elbet onun da haklı olduğu yerler var diğerlerinin de. Bu üslup ve davranışlarla trol görüntüsü veriyor ve bu durumdan da artık rahatsız olunduğu için sonu engelle bitiyor. Şimdi süresiz engel aldı ve muhtemelen çok sinirlenmiştir. Nedense engellenince veya şikayet edilince tripten tribe giriyoruz :) --Toppolila 4 (mesaj) 11:37, 12 Ağustos 2017 (UTC)

  • Neden: Kullanıcı, daha önce engelleme politikasının "karşıtlık verme" (#2) ve "nezaket ihlali" (#13) gerekçeleriyle toplamda 3 kez kısa sürelerle engellenmiştir. Ne var ki uygulanan bu engeller, kullanıcının; belirli kişilere odaklanarak herhangi açık bir ihlal teşkil etmese de bilinçli biçimde tahrik edici üslup kullanmasını önlemekte yeterli olmamıştır. Kaldı ki kullanıcı, gelinen noktada, bu tahrik ile başka kullanıcıların engellenmesine yol açmakta ve sonrasında engellenen kullanıcıların mesaj sayfalarında yazışmalar yaparak bu durumdan beslendiğini açıkça göstermektedir. Kullanıcıya, böylesi tahrik maksatlı davranışlardan kaçınması gerektiği, tarafımca uygulanan 31 Ocak 2021 tarihli ilk engelin gerekçesinde ilgili değişiklik bağlantılarıyla belirtilmiştir: "#2-Karşıtlık ve rahatsızlık vermek: Burada ve burada açıklanan nedenler, üzerine burada 'danışma' adı altında sürdürülen karşıtlık ve provokasyon amaçlı değişiklik üzerine." Sonraki süreçte başka hizmetli ve kullanıcılar tarafından da kendisine benzer hatırlatma ve uyarılar yapılmış olsa da bahse konu kullanıcı, içerisinde yer aldığı hemen hemen her içerik anlaşmazlığında karşısındakini sindirmek amacıyla aynı davranış örüntüsünü göstermektedir. Bunun son örneği olarak Cumhuriyet Halk Partisi maddesinde yaşanan içerik anlaşmazlığına dair tartışma ve kaynaktaki bağlamından kopararak özgün bir yorumla bilgi ekleme ısrarının, topluluğa nasıl enerji ve vakit kaybettirdiği incelenebilir. Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, kullanıcıya daha önce yapılmış uyarılardan birini tekrar etmenin etkili olmayacağı açıktır. İşbu gerekçe altında aylara yayılı süreğen davranış örüntüsünün, Vikipedi'nin gelişimi ve Türkçe Vikipedi topluluğunun huzuru için zararlı olduğunun etkili, gözden kaçmayacak, çarpıcı bir biçimde gösterilmesi gerekmektedir.
  • Süre: Yukarıda yer verilen davranış örüntüleri, bu davranışların sürdürüldüğü süre, yol açtığı ve açabileceği sonuçlar bir arada değerlendirildiğinde, gerekçenin sonunda belirtilen "etkili, gözden kaçmayacak, çarpıcı" bir tepkinin, engellemenin amacı da göz önünde bulundurulduğunda, 1 ay gibi bir süre ile karşılık bulacağı kanaati doğmuşsa da; engelleme politikasının "topluluğun sabrını zorlayan ve topluluğa karşı sorun çıkaran kullanıcılar" (#10) maddesi, "ilk seferliğine 24 saatten fazla olmaması kaydıyla engellenebilir" demektedir. Bu gerekçeyle uygulanan ilk engel olacağı için, engel süresi 24 saat ile sınırlıdır.

Topluluğun takdirine sunulur. Dr. Coalmesaj 21.20, 22 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Yorumlar[kaynağı değiştir]

Engelin esasıyla ilgili bir yorumda bulunmadan, bahsedilen Hezars engellemesini veren hizmetli olarak bir not düşmek isterim. @Dr. Coal "bu tahrik ile başka kullanıcıların engellenmesine yol açmakta" demiş. Verilen engel tahrik sonucu gerçekleştirilen spesifik bir davranışın sonucu değildir. Hezars'ın engelin hemen öncesinde gerçekleştirdiği bir kişisel saldırısı olduğu ve bunun da göz önünde bulundurulduğu doğrudur, ancak engel EP#2 gereği verilmiş ve özel bir harekete referansta bulunulmamıştır, zira hesap yalnızca Visnelma'ya saldırmak, taciz ve tahrik etmek üzere oluşturulmuş olarak gözükmektedir. CHP tartışması değerlendirilirken bu hususu gözardı etmemekte fayda vardır. Özellikle Türk Kurtuluş Savaşı tartışmasının malum olduğu şekilde Viki dışında büyütülmesiyle İngilizce tartışma sayfasında belli görüşleri ifade eden kullanıcılara karşı tehdit ve saldırı faaliyetleri yürütüldüğünü, bu çerçevede örneğin İngilizce Vikipedi'de Buidhe'nin de çeşitli şekillerde hedef alındığını belirtmek isterim. Söz konusu engellenen kullanıcı bu kapsamda olmayabilir elbette, ancak bu konuyu not düşmekte yarar var. Dolayısıyla verilen engelde Visnelma'nın herhangi bir davranışının rolü bulunmamaktadır. Belirttiğim üzere, bu yorum engelin esasıyla ilgili bir değerlendirme olmadığından (ki bu değerlendirmeyi an itibarıyla yapabilmem vakit itibarıyla mümkün gözükmüyor) bir itiraz olarak algılanmamalıdır. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 01.39, 23 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Seksen iki yüz kırk beş, not için teşekkür ederim! Zannediyorum bir yanlış anlaşılma oldu, benim bahsettiğim konu biraz daha geçmiş tarihe ve ayrıca kullanıcının genel tavır ve davranış örüntüsüne bir gönderim. Senin uyguladığın engellemenin farkındayım ama orada böyle bir durum oldu mu, olmadı mı, bakmadım doğrusu. Dr. Coalmesaj 01.47, 23 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]
Geç vakit ve genel yoğunluktan mütevellit benim tarafımda yanlış anlaşılma olabilir @Dr. Coal, yazılan metin tam olarak bugünkü olaya uyduğundan bu yönde bağlantı kurdum, kusuruma bakma. Spesifik bağlantı vermekte fayda olabilir. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 01.51, 23 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]
Yok, "böylesi tahrik maksatlı davranışlardan kaçınması gerektiği, tarafımca uygulanan 31 Ocak 2021 tarihli ilk engelin gerekçesinde ilgili değişiklik bağlantılarıyla belirtilmiştir" diyerek sorunun uzun zamana yayılı olduğunu ifade ettiğimi düşünüyordum ama "(...) yol açmakta ve sonrasında engellenen kullanıcıların mesaj sayfalarında (...)" kısmı tamamen bu son meseleyle ilgili gibi olmuş, doğrudur Seksen iki yüz kırk beş. Kullanıcının katkıları arasındaki mesaj ve tartışma sayfaları ile şikayet sayfası geçmişini değişiklikler ve özetleri için müsait bir vakitte tarayacağım. Dr. Coalmesaj 02.00, 23 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]
engel icin tesekkurler Dr. Coal, gayet yerinde olmus. 82-145, bu kullanici toplulugun sabrini zorlamaktadir, ayrica kaynaklari dogru kullanmamakta, ve laf oyunlari yapmaktadir - hele bu son bahsettigim durum sizin de aktif olarak icinde bulundugunuz bir tartismada yasandi, bu esnada her ne kadar @Esc2003 buna dikkat cekmeye calissa da siz ya gormediniz ya da gormek istemediniz yasanani. Ben bunlari ne etik buluyorum ne de dogru. Sahsen, yasanan bu tip olaylardan dolayi da dogrusu katki yapmak hic icimden gelmiyor. Kolay gelsin.--Dakmor Tojira 03.28, 23 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Kendisi iletişime kapalı ve niteliksiz makine çevirilerine durmadan devam ediyor. Çeviri aracı çok geliştiği için maddelerin %80-85'i iyi çevrilmiş oluyor ve aralardaki Türkçe imla ve anlam bozukluklarını tespit etmek epey güçleşiyor. Oldukça yoran ve sabrı zorlayan bir kullanıcı. İyi Türkçe bildiğini de düşünmüyorum. Bu nedenle 1 hafta engelledim.--Śαвяí¢αи76ileti 20.08, 2 Mart 2022 (UTC)[yanıtla]

Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Erlik sayfası üzerindeki VP:GÖRÜŞ ve VP:İÜY niteliğindeki yorumları ve kullanıcılara karşı olan tutumundan dolayı kendisini kez uyardım, akabinde kendisini şu yorumundan dolayı yine aynı sayfasındaki diğer değişikliklerinden dolayı VP:EP#10'dan işlem uygulanacağı yönünde uyardım. Kendisi yine aynı şekilde eylemlerine devam ettiği ve topluluğun sabrını zorladığı için VP:EP#10 gerekçesi ile 24 saatliğine engellenmiştir.
𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 01.21, 12 Haziran 2022 (UTC)[yanıtla]

Nanahuatl'ın engel günlüğü zamana yayılı ve tekrar eden bir davranış problemini göstermektedir. Engel nedenleri VP:EP#2-Karşıtlık ve rahatsızlık verme: #13-VP:N, VP:İÜYYKÜD ve VP:TA ihlâleri başlıkları altında toplanmış; kullanıcıya, gerek katkı incelemesi gerekse verdiği sözler ve beyanları doğrultusunda birden fazla şans verilmiş, ancak davranışları zamanla aynı döngüye girmeye devam etmiştir. Tarafımca verilmiş bir önceki engelini meta üzerinden gönderdiği mesaj doğrultusunda kaldırdığımda bu uyarıya yer vermiştim. O günden bu yana olan süreçte, nükseden durum engel açılırken yaptığım uyarı doğrultusunda işlem ihtiyacı doğurmuştur. Topluluğun bilgisine sunarım.
𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 18.24, 8 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]

  • Verilen engel yanlış. Engelin veriliş gerekçesi yanlış. Engelin veriliş tarzı yanlış. Engel sonrası tutum yanlış. Engeli veren hizmetli yanlış.
Şikâyet sayfasında Nanahuatl hakkında bir şikâyet oluşturulmuş, her şey Vikipedi'nin akışına olağan gidiyor ve topluluk Nanahuatl tarafından politikaların ihlal edilip edilmediğini tartışıyor. Tartışmaya katılan kullanıcı sayısı çok fazla değil ve tartışma yeni başlamış. Henüz olgunlaşmamış, süren bir tartışma var ortada ve Nanahuatl'in süresiz engellenmesi gerektiğini öne süren kullanıcının ortaya koymuş olduğu örnekler süresiz engel için yeterli değil. Yani tartışılmalı, tartışma sürmeli ve olgunlaşmalıydı ama tartışma olgunlaşamadan Vikipolimer tarafından -Adem'in yaptığı yorum sonrası- Nanahuatl'e süresiz engel verildi. Yani tartışmanın olgunlaşması, gelişmesi beklenmedi. Vikipolimer bu noktada verdiği engelin 2022'ye dayandığını söylüyor. 2022'ye baktığımızda durum çok daha vahim çünkü Vikipolimer tarafından 2022'de verilen engel de yanlıştı. Bunu o zaman da belirtmiştim, anlatmıştım. İki kullanıcı arasındaki Telegram görüşmeleri engele gerekçe olamaz. Bu bir emsal yaratır, önümüzdeki yıllarda başımızı ağrıtır demiştim. Vikipolimer Vikipedi dışı bir konuşmayı gerekçe göstererek, topluluğun görmediği, göremeyeceği konuşmaları gerekçe göstererek Nanahuatl'i engelledi. 2022'de olan buydu. Şimdi engeli veren hizmetli Vikipolimer diyor ki "2022'de bunlar yaşandı, bana şu şu sözler verildi." açıkçası ben Nanahuatl tarafından 2022'de verilen sözlerin baskı sonucu oluştuğunu düşünüyorum. Evet orada Nanahuatl "Sorunlarım vardı, hata ettim." diyor ama aslında bunu söyleme sebebi engelin açılmasını istemesi bence çünkü engel sonrası mesaj sayfama bıraktığı mesajlarda durumun karşılıklı olduğunu söylüyor. Vikipedi'yi ilgilendiren bir ihlal var mı yok mu hâlâ bilmiyorum ama iki kullanıcı arasında karşılıklı saygı sınırlarının aşıldığı bir konuşma var. Evet Nanahuatl belki engelinin açılması için bazı sözler vermiş ama engel sonrası ilk söyledikleri mesaj sayfamda duruyor. Şimdi siz 2022'de yanlış, haksız bir engel vermişsiniz, kullanıcıyı resmen yıldırmışsınız, bazı sözleri söyletmişsiniz sonra da "Bak sen bunları söylemiştin." diyerek 2024'te engel veriyorsunuz ki orada şikâyeti başlatan kullanıcının rahatsız olduğu noktalar ile 2022'de verilen engelin uzaktan yakından hiçbir ilgisi de yok. Yani evet, bir kullanıcı Nanahuatl'den rahatsız olabilir ve Nanahuatl ihlal yapıyor da olabilir fakat bunun tartışılması gerekir. Siz tartışılmasına izin vermeden, 2022'de verdiğiniz yanlış engeli de gerekçe göstererek, tartışmanın olgunlaşmasına da izin vermeyerek yanlışın üstüne yeni bir yanlış bina ediyorsunuz. Bu tartışmanın sürmesi lazımdı. Topluluğun bir karara ulaşması lazımdı. Bu sebeple engel yanlış, engelin veriliş tarzı yanlış, engelin gerekçesi de yanlış.
Bunun dışında Vikipolimer'in orada devreye girmesine gerek de yok çünkü Nanahuatl tarafından Thecatcherintherye isimli kullanıcıya bir ihlal yapıldı mı, evet yapıldı. Bu engelle kim ilgilendi? Vincent Vega ilgilendi. Kanaati 24 saat olmasıydı bu engelin. Eğer topluluk bu noktada Nanahuatl tarafından yapılan bu ihlalin uzun süren bir davranış örüntüsünün son halkası olduğunu düşünüyor, daha fazlasını istiyorsa bu engeli güncelleyecek olan Vincent Vega'nın kendisiydi. Yok hadi bunla ilgisi yoksa, şikâyet sayfasında ilgili bölümü açın, bakın. Seksen konuya dahil olmuş. "Konuyu takip ediyorum," demiş, topluluk görüşlerini bekleyeceğini söylemiş ve Nanahuatl'e de gel yorum yap demeye getirmiş yani aslında kararı kendisinin vereceğini belirtmiş ki Nanahuatl'in engel günlüğünü açarsanız, Seksen tarafından da Nanahuatl'e engel verildiğini, hatta tam da şikâyette geçen alanlarda bir engel verildiğini görürsünüz. Yani eğer konu Thecatcherintherye ile yaşanansa, Vincent Vega zaten dahil olmuş, karar vermiş. Yok ad alanında yapılan hatalarsa, engel veren bir hizmetli "Konuyu takip ediyorum," diyerek yorumunu yapmış, sorumluluğu üstlenmiş. Ne hikmetse Adem'in yorumu sonrası Vikipolimer bir anda geliyor, kullancıyı engelliyor, dediğim gibi engel olarak 2022'de verdiği fecaat kararı gösteriyor. Yani ortada iki hizmetli konuya dahil, 2022'de verilen engelle şikâyet arasında bağ yok, tartışma olgunlaşmamış, gelip engel veriyorsunuz. Yanlış. Bana kalırsa Vikipolimer'in Nanahuatl ile ilgili konulara dahil bile olmaması gerekir çünkü çoktan tarafsızlığını kaybetmiş bir kullanıcı. 2022'de vermiş olduğu talihsiz engel sebebiyle yorum yaptığım için "İki kullanıcı da 'yakıştıramadım.' ifadesi kullanmış." şeklinde argümanlar ortaya koyarak Nanahuatl ile benim kuklacılık yaptığımı iddia etmişti. O zamanki iddiası, zannediyorum yakıştıramadım ifadesi kullandığımız için, aynı kişi olduğumuzdu. Hadi buna da tamam. Engeli verdin, engel yanlıştı, engele yanlış diyenle ilgili denetçi de başlattın. Hepsine tamam. 2 yıl sonra başka bir engel veriliyor, mesaj sayfanıza mesaj bırakıyorum "Topluluğa açıklama yapın." diyorum çünkü kurallarımız bunu gerektiriyor, cevap olarak bana şu cevap veriliyor. Bu sefer kukla değiliz, canlı kuklayız ve orada Vikipolimer "ya da bu soruyu sordurana" gibi bir cümle kullanıyor. Ben burada anlamsız bir hırs ve düşmanlık görüyorum. Daha da ötesinde orada engeli veriliş gerekçesini açıkladım demiş mesela, açıyoruz engelin gerekçesini Nanahuatl'e yönelik "Kimse size özel engeller uyduramaz." gibi bir cümle var. Neden uydurulmasın? Topluluğumuz içinde ad alanında engellenmiş kullanıcılar yok mu? Böyle bir kural yok mu? Örneği var. Hatta Nanahuatl'in engel geçmişinde de böyle bir engel söz konusu Seksen tarafından ama bu engeli vermemek için gerekçeniz "Kimse size özel engeller uyduramaz." daha da garibi, şikâyet alanında Nanahuatl'in böyle bir engel alması gerektiğini söyleyen kullanıcı da var ve bu kullanıcı 2022'deki engelin içindeki kullanıcı. Yani bu konu da tartışmaya açık, Nanahuatl ad alanında engellenebilir ama Vikipolimer hem tartışmanın sürmesine izin vermiyor hem de ad alanı engelinin önünü tamamen keyfi şekilde kapatıyor ve engel sonrası anlamsız bir hırs, düşmanlık içinde. 2 yıl önce aynı kişi olduğunu düşündüğü kişilere bu sefer "canlı kuklasınız siz." diyerek saldırılar yapıyor.(…) henüz 2,5 yıldır burada ve soğukkanlılığını koruyamıyor, fevri davranıyor. Bu engelde sorumluluk almamalıydı. İki hizmetli zaten olayın içinde ve karar vermesi gereken onlar ama hadi onlar karar vermiyorsa, karar vermesi gereken yine Vikipolimer değil bence şu eldeki veriler sonrası. Yani engeli veren hizmetli de engel sonrası tutum da yanlış.
Şahsi kanaatim Nanahuatl'e verilen bu engelin hiçbir doğruluğu olmadığı, topluluğun bu yönde bir kanaatinin oluşmadığı şeklinde. Yani bu engel yanlış ve sorgulamaya açık. Vikipolimer bu hatasından dönmeli, tartışma sürmeli ve Vega veya Seksen bu konuda karar vermeli. Bu benim görüşüm. Hiçbir şey değişmeyecek olsa bile bunu buraya eklemek istiyorum.
Son olarak şunu söylemek istiyorum. Normalde ismi geçen kullanıcılara ping vermedim, ilgilenen kullanıcı gelir okur zaten, ilgilenmeyeni rahatsız etmeye de gerek yok fakat burada @Adem'e ping vereceğim (…). Gözünden kaçar, okumaz vs. bunlar yaşanmasın, adının geçtiği noktada gelsin okusun. Doğru olan budur. Adem'in şikâyet tartışmasında yapmış olduğu yorumların Vikipedi açısından fazlaca zararlı olduğu kanısındayım. Önce "Ben çok fazla kişiyle konuştum, belirli adaylıkları manipüle ediyor." ifadesiyle başlayan manipülatif cümleleri, ek yorum olarak belirttiği kısımda katlanarak devam etti. "Biz şu kadar kişi çağırıyoruz, şu kadar kişiyi davet ediyoruz, Nanahuatl yüzünden tecrübeliler gidiyor." gibi cümleleri var. Şikâyet açılmış, size yüz yüze kim ne söyledi biz bilemeyiz. Size kim ne yakındıysa gelecek, şeffaf olarak orada görüşünü belirtecek. Siz de eğer "Tecrübeli kullanıcılar buradan soğudu." diyorsanız örnek vereceksiniz. Şikâyet sayfasında yapmış olduğunuz bu yorumların "normal şartlar altında" Vikipedi'de hiçbir şekilde geçerli olmaması gerekirdi çünkü dediğim gibi bir tane şahidiniz yok. Ben bir kullanıcının zorbalığına uğruyor olsam, sözlü olarak başka insanlarla o kullanıcı hakkında konuşuyor olsam, gelir şikâyet sayfasında iki kelam ederdim. Aynı şekilde bir kullanıcıya "Sen insanları buradan soğuttun." gibi bir iddiada bulunacaksam adil olabilmek adına kesinlikle örnek gösterirdim. Cümlelerinizi okuduğum zaman Nanahuatl'den onlarca insanın rahatsız olduğunu, Vikipedi'yi terk eden bütün kullanıcılardan Nanahuatl'in sorumlu olduğunu çıkarıyorum fakat "Kim? Kimler?" diye sorduğum zaman elde tek bir kanıt yok. Bu noktaya kadar okuyan hizmetlilerden ricam Adem'in bu tarz manipülatif cümlelerine dikkat edilmesi. Daha önce şikâyet sayfasında manipülatif yorumlarla engelletilen ilk kullanıcı Nanahuatl değil, Adem daha önce de bunu yapıyordu. Sebebinin ideolojik bir tartışma olduğunu düşünüyordum fakat Nanahuatl ile böyle bir sorunu da yok. Yalan söylemek ve suçlamak istemem, bu iki örnek harici başka bir örneğe denk gelmedim veya hatırlamıyorum fakat bu sistematik bir durumsa, burada barındırmak istemediği kullanıcılara yönelik bir psikolojik harekâta girişiyor, bu şekilde manipülatif ifadeler kullanıyorsa hizmetliler bu konuda adil olmalılar ve ilgili kullanıcıyı iyi takip etmeliler diye düşünüyorum.
Benim Nanahuatl engeli ile ilgili söyleyeceğim son sözler bunlardır. Vikipedi ilkelerine dayanarak, herhangi bir ihlal yapmamaya özen göstererek, tamamen objektif ve şeffaf olarak kendimi ifade etmeye çalıştım. Bir şey değişir veya değişmez. Topluluk gelir görüş belirtir veya belirtmez. Sayfayı biraz yukarı kaydırdığım vakit 2011'den değişiklikler görüyorum. Bugün yaptığım değişiklik de yıllar sonra okunacak. Önemli olan adil olmak, adaleti savunmak ve doğru tarafta durabilmek bana kalırsa, benim açımdan da doğru olan budur. Şu ana kadar vaktini aldığım bütün kullanıcılardan özür diliyorum. Herkese iyi çalışmalar. Göktürk97 (mesaj) 23.18, 13 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]
Yanıt Engeli veren hizmetli yanlış ne demektir? engel işlemlerinde sizden müsade mi isteyelim sayın @Göktürk97 işlemimin sonuna kadar arkasındayım başka da açıklamam yok, gereken tüm açıklamayı yerinde ve zamanında yapmıştım. Böyle destan yazar gibi yorumlar yazanı haklı çıkarmaz ;)
𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 23.25, 13 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]

Köy çeşmesinde kullanıcının Vikipedi'yi kullanımının etik boyutu konusunda toplulukta oluşan geniş çaplı huzursuzluk ve kullanıcının anlaşmazlık çözümü prensipleri dahilinde öngörülen sürece makul bir sürede katılım göstermemesi nedeniyle ilk raddede 24 saatlik olarak engel uyguluyorum. Bunun ardından sürece katılımı için tekrar fırsat sunulacaktır. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22.29, 11 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]