The Substitute

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"The Substitute"
Lost bölümü
Bölüm no.6. sezon
4. bölüm
YönetmenTucker Gates
SenaristElizabeth Sarnoff
Melinda Hsu Taylor
Prodüksiyon no.604
Yayın tarihi16 Şubat 2010
Konuk oyuncular
L. Scott Caldwell
Billy Ray Gallion
Kenton Duty
Joshua Smith
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"What Kate Does"
Sonraki →
"Lighthouse"
Lost (6. sezon)
Lost bölümleri

"The Substitute", American Broadcasting Company'de gösterilen Lost'un altıncı ve final sezonunun dördüncü, toplamda 107. bölümüdür. Bölüm, ABD'de 16 Şubat 2010 tarihinde yayınlandı. Bölümün yönetmenliğini Tucker Gates yaparken, senaryosunu Elizabeth Sarnoff ile Melinda Hsu Taylor yazdı.[1][2]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

2004[değiştir | kaynağı değiştir]

John Locke (Terry O'Quinn), Australya'dan 815 uçuşu ile dönüşünden sonra eve varır. Evlenmeyi düşündüğü nişanlısı Helen Norwood (Katey Sagal) onu karşılar. Locke işe döner ve yönetici Randy (Billy Ray Gallion), ona Sidney'deyken konferansa katılmadığını ve kendisinin yalan söylediğini bildirir. Locke özür dilemeye açlışır fakat Randy, onu işten kovar. Şirketten ayrılan Locke, kendi arabasının yanına park etmiş bir arabayı fark eder, bu da tekerlekli sandalyesiyle arabasına binmesini zorlaştırmaktadır. Sinirlenmiş bir durumda arabaya vurur ve bu sırada arabanın sahibi Hugo "Hurley" Reyes (Jorge Garcia) gelir. Hurley, Locke'ın öfkesini dindirerek, şirketin patronu olduğunu söyler. Randy'yi "hıyarın teki" olarak tanımlar ve Locke'a işini geri vermeyi önerir. Locke bunu reddeder fakat Hurley, Locke'u sahibi olduğu geçici işler bulan ajansa yönlendirir. Ajansta, Rose Nadler (L. Scott Caldwell), Locke'ın engeline yakınlık duyar çünkü kendisi de kanser ile savaşmaktadır. Locke, bir inşaat şirketinde site koordinatörü olmak ister fakat Rose, Locke'ın sakat oluşunun buna engel olacağını belirtir. Ona, Ben Linus'ın (Michael Emerson) da Avrupa tarihi öğrettiği okulda vekil öğretmenlik işi bulur. İkili, öğretmenler odasında karşılaşırlar ve Locke, çay için istekte bulunur. Bu arada Locke, Helen'e neden işini kaybettiğini açıklar ve Avustralya'ya konferans için değil bir "gezi" için gittiğini söyler. Helen Locke'ı, Dr. Jack Shephard'ı (Matthew Fox) aramaya teşvik eder. Locke, bunu yapmayı reddeder çünkü mucizelere inanmadığını belirtir ve Helen'in kendisini o olduğu için sevmesini ister.

2007[değiştir | kaynağı değiştir]

Locke'un formundaki Man in Black (Siyahlı Adam), Richard Alpert (Nestor Carbonell) ile James "Sawyer" Ford'u (Josh Holloway), kendi deyimiyle adadan ayrılmak için toplamaya çalışır. Her birine ada hakkında cevaplar vereceğine dair söz verir; Richard reddeder ve Sawyer, onunla olmayı kabul eder. Ormanda ikisi de bir çocuk görürler, Siyahlı Adam çocuğun peşine düşer. Çocuk ona, "Kuralları biliyorsun; onu öldüremezsin" der. Bu sırada, Siyahlı Adam, sinirlenir ve bağırarak gerçek Locke'ın eskiden söylediği gibi "bana ne yapamayacağımı söyleyemezsin" der. Bu esnada Richard gelir, Sawyer ile konuşur ve Man in Black'in gerçek amacının adadaki herkesi öldürmek olduğunu belirtir. Locke Sawyer'a, içinde bir terazi ve terazinin kefelerinde siyah ve beyaz taşların olduğu bir mağaraya gitmek üzere önderlik yapar. Locke, beyaz taşı alır ve denize fırlatır. Locke, Sawyer'a mağaranın içine doğru ilerlemesi için öncülük eder, mağarada birçok kişinin adı yazılıdır ve kimisinin üzeri çizilmiştir. İsimler, Sawyer ile Jarrah, Shephard, Reyes, ile Kwon'u (Sun mı Jin mi olduğu bilinmiyor) da içermektedir. Çoğu ismin üzeri çizilmiştir ve Man in Black, "Locke"ın adının üzerini de çizer. Her altı isme, bir sayı (Locke, Reyes, Ford, Jarrah, Shephard ve Kwon'a sırasıyla 4, 8, 15, 16, 23 ve 42) tekabül etmektedir. Adaya, Jacob tarafından getirildiklerini, çünkü onların, adanın koruyucusu olmaya dair birer aday olduklarını açıklar. Man in Black, Sawyer'ın da diğerleri gibi hayatının bir noktasında Jacob tarafından manipüle edildiğini iddia eder ve Saywer'a üç seçeneği olduğunu belirtir: hiçbir şey yapmayabilir ve "işlerin nasıl olduğunu" görür, ikinci seçenekte yeni Jacob olup adayı korur ve son seçenekte ise Man in Black ile adadan ayrılır. Sawyer, adanın neyden korunduğunu sorduğunda Man in Black, "hiçbir şeyden" diye cevap verir ve adayı korumanın anlamsız olduğunu belirtir. Sawyer, adayı onunla birlikte terk etmeye karar verir.

Bu arada heykelin kalıntılarının olduğu yerde, Ilana (Zuleikha Robinson), Ben'e arkadaşlarına ne olduğunu sorar. Ben, Man in Black tarafından öldürüldüklerini söyler. Ben ayrıca yalan söyleyerek Jacob'ın da Man in Black tarafından öldürüldüğünü ve Jacob'ın ateşte yandığını belirtir. Ilana, kesesine Jacob'ın küllerinden biraz alır. Ben, Ilana'ya Locke'ın cesedinin neden heykelin yanına getirildiğini sorunca, orada bulunan insanların ne ile karşı karşıya kaldıklarını bilmek istediklerini söyler ve Ben, karşı karşıya olunan şeyin tekrar şekil değiştirmesine neyin engel olabileceğini sorduğunda, Man in Black'in artık şekil değiştiremeyeceğine ve Locke'ın formunda (şeklinde) kalacağına dair cevap alır. Ilana, Sun-Hwa Kwon (Yunjin Kim), Frank Lapidus (Jeff Fahey) ve Ben Linus'dan oluşan grubun tapınağa gitmeleri gerektiğini belirtir. Sun, önce Locke'ın cesedini gömmeleri gerektiğini belirtir ve kazazedelerin gömüldüğü mezarlığa giderler. Cesedi gömerken, Ben Linus bir konuşma yapar: Locke'u "inançlı" olarak niteler ve Locke'un kendisinden "daha iyi" biri olduğunu söyler. Ardından, Locke'ı öldürdüğü için üzgün olduğunu söyler.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, ilk üç bölüme göre daha olumlu yorumlar aldı. Eleştiri sitesi Metacritic, bölüme 100 puan üzerinden 88 puan vererek bölümün "Evrensel Beğeni" aldığını gösterdi. Böylece 100 üzerinden 64 alan önceki bölümleri geçmiş oldu.[3] IGN'den Chris Carbot, bölüme oldukça olumlu yorum yaparak 10 üzerinden 9.4 puan verdi.[4] Zap2it'ten Ryan McGee, bölümü övdü ve "inanılmayacak kadar iyi" olarak tanımladı.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Weekly Primetime Schedule: January 18-February 14, 2010" (PDF). ABC Medianet. 10 Şubat 2010. 23 Şubat 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2010. 
  2. ^ Fordis, Jeff (10 Şubat 2010). "Lost (2/16)". ABC Medianet. 29 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2010. 
  3. ^ Dietz, Jason (17 Şubat 2010), "Episode Review: Last Night's Lost, Season 6, Ep. 4: 'The Substitute' 20 Şubat 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Metacritic. 19 Şubat 2010 tarihinde erişilmiştir.
  4. ^ Carabott, Chris (18 Şubat 2010). "Lost: "The Substitute" Review". IGN. 18 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2010. 
  5. ^ McGee, Ryan (18 Şubat 2010). "'Lost' shows the writing on the wall in 'The Substitute'". Zap2it. 5 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]