Tartışma:Anasayfa/Arşiv17

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

@Sakhalinio, uçak kazası maddesinde AK resmi kullanılmış (daha önce de çıkmış hatta ana sayfaya). Onu kaldırabilir misin? Bir de hem HSM'de hem GM'lerde, madde adları sonrasında virgül eklense iyi olur :)--NanahuatlEfendim? 09.27, 11 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

Resmi değiştirdim. --Khutuckmsj 11.39, 11 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

15 Ocak 2021, Cuma SR açıklaması[kaynağı değiştir]

"Sombrero Gökadasının, Hubble Uzay Teleskobu ve kızılötesi Spitzer Uzay Teleskobunun çektiği görüntülerinin kompozitinde görünümü." cümlesindeki "Sombrero Gökadasının" ifadesini "Sombrero Gökadası'nın" olarak değiştirebilirmiyiz? Robingunes 10.49, 15 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

@Vito Genovese Robingunes 15.33, 15 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]
Robingunes: Bir düzenleme yaptım. "kompozitinde görünüm" ne demek bilmiyor ben ama uzmanına bir anlam ifade ediyordur herhal.
Vito Genovese 20.07, 15 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]
Vito Genovese: Onu "birleştirilmiş görünümü" yapabilir miyiz? 4 fotoğrafın birleştirilmesiyle oluşturulmuş bu görüntü. Görünüm ve görüntü tuhaf duruyor dersen "birleştirilmiş hali" de olur herhalde.
"Sombrero Gökadasının, Hubble Uzay Teleskobu ve kızılötesi Spitzer Uzay Teleskobu tarafından çekilen görüntülerinin birleştirilmiş görünümü." --anerka'ya söyleyin 20.34, 15 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]
Anerka: Beyle iyi mi?
Vito Genovese 20.38, 15 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]
On numara! --anerka'ya söyleyin 20.42, 15 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

vikipedinin 20. yılı neden vikipedinin(wikipedia tr) simgesinde gösterilmemiş??[kaynağı değiştir]

ingilizce vikipedi'de 20.yılla ilgili bir kutlama var, neden bu tr'de yok? bence eklenmeli. Modern primat (mesaj) 15.46, 19 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

Yeni anasayfaya doğru[kaynağı değiştir]

Herkese merhaba,

Anasayfa tartışması uzun bir süre açık kaldı, birçok konuda fikir birliğine ulaşıldı, ama bazı konularda da netleşme sağlanamadı. Bir süredir bu netleşemeyen konular için mecburi bir oylama başlatılması gerekiyor, onu da bir süre sonra başlatmayı planlıyorum.

Yeni Vector görünümü konusunda fikir birliği sağlamıştık hatırlarsanız. Bunun için gerekli temaslar kuruldu. Ocak ayında geçecektik, ancak bizden bağımsız aksaklıklar olmuş grup içerisinde. O yüzden Şubat ayına kaldı. Günü tam belli olmamakla birlikte, bu ay içinde Yeni Vector görünümüne geçeceğiz ve projemiz varsayılan olarak fr:Wikipédia örneğindeki gibi görünmeye başlayacak. Tercihler -> Görünüm menüsünde "Eski Vektörü Kullan" kutusunun seçimini kaldırarak bu yeni görünümü bireysel olarak kullanmanız da mümkün an itibarıyla. Hatırlatmak gerekirse, içerik alanındaki daralma bilimsel bir temele dayanıyor ve okunabilirliği artırmayı hedefliyor. Şu ana kadar deneyen hemen herkes de kısa sürede alıştığını bildirdi. Ben de şu anki varsayılan olan Eski Vector'e geçtiğimi düşünemiyorum kendi adıma, o denli alışmış durumdayım. Tüm WMF projelerini yeni görünümde kullanıyorum.

Yeni Vector, şu anda frwiki gibi yeni görünümü kullanan sitelerde geçerli olmayan bir değişiklikle beraber devreye girecek. Bu değişiklik, üste logonun yanına taşınmış olan arama çubuğundaki sonuçların File:Sketch of search results with images and descriptions for Desktop improvements project.jpg örneğindeki gibi görünmesini sağlayacak. Daha sonra Mart ayında sol bölmede bulunan dil bağlantıları (intervikiler), File:Graphic identifying the changes to language switching capabilities on the vector skin.png örneğinde olduğu gibi sayfaların sağ üst tarafına taşınıp açılır menüye dönüştürülecek. Bu gelişmeyle de dillerarası geçişin pratikleştirilmesi hedefleniyor. Yakın bir zamanda sağ üstte kullanıcı bağlantılarımız da File:Consolidated user tools prototype for Desktop improvements project.gif örneğindeki gibi bu tür bir açılır menüye dönüştürülecek ve sayfa tepesindeki logo ve arama çubuğu alanları da File:Search prototype for the Desktop improvements project.gif örneğindeki gibi sayfalarda aşağıya insek de sabit olarak üstte kalır hâle getirilecek.

Anasayfa tartışmasını sonuçlandıracak oylamayı başlatmak için Yeni Vector'e geçişi beklemeyi düşünüyorum [şair burada bildiğiniz ayak yapıyor, tembelim de başlatmaya üşendim dememek için...], zira Yeni Vector anasayfadaki sol-sağ bölme içerik hizalamasını etkiliyor ve herkes şu anda yeni görünümü deneyenlerin gördüğünü görür hâle geldiğinde daha sağlıklı karar almak mümkün olur diye düşünüyorum.

Diğer yandan, seçkin içerik sorumlularımızla yaptığım görüşmelerde, anasayfa tartışmasında üzerinde fikir birliği sağlanmış olan değişiklikleri artık bekletmeden uygulamaya başlatmanın uygun olacağı görüşü öne çıktı. Bu doğrultuda, LostMyMind'ın olağanüstü emekleriyle büyük ölçüde temizlenip sisteme oturtulan Tarihte Bugün sayfaları yeni fikir birliği uyarınca eski 10 olay + 5 doğum + 5 ölüm düzeninden yeni 5 olay + doğum-ölüm özet satırı düzenine geçirildi. Bunu da bugün, yani 1 Şubat itibarıyla anasayfada uygulamaya başladık. Diğer bir ifadeyle, 31 Ocak günündeki şu görünümden 1 Şubat günündeki şu görünüme geçtik.

Yine tartışma doğrultusunda iki madde içeren Günün Maddesi kutusu, tek madde içeren Günün Kaliteli Maddesi kutusuna dönüştürüldü. Eski GM kutularında yer alan statüsüz maddeler artık anasayfada yer almayacak dolayısıyla.

Üçüncü bir değişiklik ise yine üzerinde fikir birliğine varılan Biliyor Muydunuz? içeriği. Her günün bir tümcesi olacak ve her tümce anasayfada 5 gün boyunca kalacak. Şu an 1 Ocak 2021'in girdisi kutuda tek başına yer alıyor. Kutuyu, 5 girdinin devridaim yapacağı düzende tasarladım. Bu düzende kutuda yukarıdan aşağıya sırayla günün tümcesi, 1 gün öncesinin tümcesi, 2 gün öncesinin tümcesi, 3 gün öncesinin tümcesi ve 4 günün öncesinin tümcesi olmak üzere 5 tümce yer alıyor. Yani kutunun tam görünümüne 5 Şubat günü ulaşacağız. 6 Şubat günü geldiğinde de 6 Şubat tümcesi 5 Şubat tümcesinin üzerinde belirecek ve şu andaki 1 Şubat tümcesi anasayfadan çıkmış olacak. Bu da her girdiye anasayfada 5 gün geçirme fırsatı sağlayacak. Kademeli koruma sayesinde de anasayfaya giren girdi 5 gün dolana kadar yalnızca hizmetliler tarafından değiştirilebiliyor olacak, yani farklı bir günün girdisi anasayfada diye vandalizme açık olmayacak.

Biliyor muydunuz? kutuları için geçmişten kalan yüklü bir depomuz var. Şimdilik yenilerinin seçilmesiyle ilgili süreçlerin hazırlığını ertelemek durumundayım. Seksen iki yüz kırk beş ile konuştuğumuz ve en son benim üstlenmem üzerinde mutabık kaldığımız konuydu. Ancak depomuz sağlam olduğu için diğer konuları hâlledene kadar yenilerin seçimini bekletmekten yanayım. Çeşitli sadeleştirme işlemlerinden sonra yeni girdilerin de aday gösterilebilmesi elbette mümkün olacak. İşin teknik boyutunda yapmamız gereken ise, ilk etapta Vikipedi:Biliyor muydunuz?/Arşiv/Ekim 2010 öncesi sayfasında yer alan, daha sonra da Vikipedi:Biliyor muydunuz?/Arşiv/2010-2019 sayfasında yer alan depolardan gün sayfalarına içerik kopyalamak. Bu noktada LostMyMind ve Seksen'e ek olarak SİSlerimiz Khutuck ve Maurice Flesier de haberdar edilmeli tabii.

Anasayfa tartışması netleştiğinde şu anki içeriğe ek olarak Seçkin Liste, Kardeş Proje İçerikleri, Diğer Diller ve düşük bir olasılıkla da Güncel Olaylar kutularının anasayfaya eklenmesi mümkün. Bunlar açılacak oylamaya göre netleşecek. An itibarıyla anasayfaya eklenmesi yönünde fikir birliği olmasına rağmen eksik olan tek kutu, Haftanın İşbirliği kutusu. Bunu da kısa bir hazırlıkla entegre etmemiz mümkün, ama tabii proje sorumluları olan LostMyMind, Ornek11222 ve moladan dönünce Caskination'a görev düşecek. Yapılması gereken, her hafta için Vikiproje:Anasayfa/2020/Modüler/Haftanın iş birliği örneğinin içerik parametresini dolduracak bir tanıtım metninin oluşturulması. Bugün başlayan yeni haftanın kutusunu oluşturabilirseniz anasayfaya eklemeyi de hızlıca yapabiliriz.

Haftanın iş birliği kutusu, sol ve sağ bölmeler arasındaki şu an için sağlanmış olan hizalamayı bozacak biraz muhtemelen. O yüzden, biraz da geçici anasayfa evresinde olmamızdan cesaret alarak Seçkin Resim kutusunu alta, kardeş proje kutusunun üstüne, %100 genişliğe almak gibi bir niyetim var. Buradaki amacım, çoğu zaman içeriğini hiçbir şekilde algılayamadığımız, görsel gücünden yararlanamadığımız resimleri daha etkili kullanabilmek. İtirazınız yoksa onu da bu vesileyle uygulamak istiyorum. Sonrasında yeni kalıcı tasarımda ne seçilirse o zaten yürürlüğe girip geçicinin yerini alacak.

Her şeyi bir anda uygulamaya koymaktansa kademeli bir geçişin elimizde ne var ne yok görmek, hazırlıklarımızı da daha sağlıklı yapmak için ideal olduğu düşüncesindeyim. Her türlü görüş ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Vito Genovese 01.36, 1 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Daha yazdiginizi okumadim ama baktigim anda fark ettigim tek sey "biliyor muydunuz" kutusunun basliginin digerlerine gore cok daha doygun oldugu :p biraz daha yumusak/"muted" bir renk olursa genel temaya daha cok uyar gibi. --Betseg (mesaj) 01.41, 1 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Aynı fikirdeyim, Betseg. Şuradaki mevcut başlık renkleri içinden güzel bir tane seçip değiştirelim derim. Başka öneri de olabilir tabii.
Vito Genovese 01.56, 1 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Betseg: Daha mat bir tona geçirdim.
Vito Genovese 01.46, 3 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Günün kaliteli maddesinin altı çok boş olmuş. Birşey eklenecek mi oraya? Robingunes 13.18, 1 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
(@Vito Genovese seslenmeyi unutmuşum.) Bu imzasız yazı Robingunes (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 13.19, 1 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
@Robingunes, sanıyorum ki yeni vector görünümünü değil, başka görünüm kullanıyorsun, ondan kaynaklanıyor olabilir. Her görünüm ayarında genişlik vs farklardan dolayı farklı farklı görünüyor, ama anasayfa bileşenlerini ayarlarken belirli bir görünümü de baz almak gerekiyor, yoksa her görünüme uyan bir yerleşim bulmak pek zor. İki tarafı olabildiğince dengeli tutmaya gayret etsek de her içerik sabit bir boyutta olamadığından dolayı günden güne farklı görünümler ortaya çıkabiliyor. Yeni vector görünümü ilk denendiğinde yanlarda fazla boşluk varmış hissi verse de, alışınca kesinlikle okumayı kolaylaştırıyor. Artık yeni vectorden çıktığım anda gözlerimi iki yandan tutup kenarlara doğru çekiyorlar zannediyorum. Bence sen de bir deneyebilirsin. Sevgiler. --LostMyMind (mesaj) 13.39, 1 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Yeni anasayfada V. Genovese ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Şöyle bir tespitim oldu: Evdeki 14 inç dizüstü bilgisayarda anasayfa düzgün görünüyor. Gün içinde işyerindeki 22 inç bilgisayarda bakmıştım, geniş ekranda, sol kısımda boşluk görünüyor. Bunun için yapacak bişey olduğunu sanmıyorum, Vikipedi'nin dinamik yapısı gereği farklı ekranlarda farklı görünecek artık. Sadrettin 15.00, 1 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Merhaba @Vito Genovese. Acaba anasayfanın en altında bulunan Wikimedia Vakfı projeleri başlığının renginin diğer başlıklar gibi arka planına göre biraz daha koyu olması daha iyi olmaz mı? İyi vikiler!Terry1344💬 01.42, 3 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Terry1344: Haftanın İş Birliği'nin mevcut tonunu oraya alıp HİB için yeni bir renk bulabiliriz belki.
Vito Genovese 01.45, 3 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Merhaba @Vito Genovese. Arka plan için #a3ff9c, çerçeve için de #76c270 kullanılabilir, Günün kaliteli maddesinin arka plan rengiyle karışmaması için de belki biraz daha koyu olabilir diye düşünüyorum. İyi vikiler!Terry1344💬 01.53, 3 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Terry1344: Arka planla çerçeve arasında standart olarak iki düzeyli geçiş bırakıyorum, o yüzden kenarlığı #82CC7C yaptım ve şöyle bir sonuç oldu. Uygunsa şu an uğraştığım diğer sorunun düzeltmesini uygularken bunu da güncellerim.
Vito Genovese 01.59, 3 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Merhaba @Vito Genovese. Diğer kullanıcılar ve sizin için de uygunsa benim için bir problem yok :) Wikimedia Vakfı projeleri başlığıyla değiştirip kullanabiliriz. Bir de diğer sorun dediğiniz nedir acaba, belki yardımcı olabilirim.--Terry1344💬 02.03, 3 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Mobil Chrome'un masaüstü görünümünde yazı boyutlarının kafasına göre hareket etmesiyle ilgili bir sorun. İşlevsiz viki tablosu içine alınan metinler normal (...den kasıt sol bölmedeki menü yazıları vs. ile aynı) boyutta gösterilirken "tablolanmayan" metinler büyük görünüyor. Tablolama da bazen oluyor bazen olmuyor. Günün Kaliteli Maddesi bile dün normalken bugün büyük görünüyor yine. Şu anki Anasayfaya bakınca sorunun görülebiliyor olması lazım mobil Chrome'un masaüstü görünümünde.
Vito Genovese 02.09, 3 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Merhaba @Vito Genovese. Bilgisayarda, Chromium tabanlı farklı bir tarayıcının (hâlizhazırda telefonumda Chrome yüklü değil çünkü) geliştirici aracının sağlamış olduğu responsive moduyla telefon boyutunda baktım fakat normal görünüyordu.Terry1344💬 02.18, 3 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Orada görünmüyor, evet. Mobil Chrome ve mobil Opera'da görüyorum şu an. Ama maddeler de varsayılan olarak böyle göründüğü için belki de büyükleri küçültmek yerine küçükleri büyültmeye baksam daha iyi olabilir.
Vito Genovese 02.31, 3 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Merhabalar. Wikimedia Vakfı projeleri başlığının yazı rengi de diğer başlıkların yazı rengiyle aynı olabilir. Tabi bu şekilde tasarlamanızın herhangi bir farklı sebebi yoksa. İyi vikiler!--Terry1344💬 02.54, 3 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
İstek yapıldı Yapıldı.
Vito Genovese 03.04, 3 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Aynı sorun izleme listesinde de oluyor, telefondan Chrome masaüstünü açıp izleme listesine baktığımda bazı satırlar büyük bazılarıysa küçük kalıyor, genel bir sorun bence bu. --anerka'ya söyleyin 06.54, 3 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Not düşeyim: Sağ bölmeye Haftanın İş Birliği kutusu eklendi. Günün Seçkin Resmi altta %100 genişliğe alındı.

Vito Genovese 02.43, 3 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Bir yorum eklemek isterim. Hergün anasayfaya bakmaya özen gösteriyorum. Biliyor muydunuz bölümündeki her gün eklenen yeni bilgi şeklindeki çalışma düzeni çok başarılı. Önceki günlerde okuduğum bir bilgiyi de hatırlıyor ayrıca eklenen yeni bilgiyi de öğreniyorum. Bölüm içeriğini her gün tamamen değiştirmektense şu an ki sitem çok iyi. İfade etmek istedim 😊 -- Sadrettin 14.39, 24 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Anasayfada Türkçe Olmayan Sözcükler ve Yazım Yanlışı Bulunuyor[kaynağı değiştir]

Vikipedi anasayfasında Türkçe olmayan sözcükler ve başlık yazım yanlışları bulunuyor. Türkçe olmayan "ansiklopedi" sözcüğünün "bilgilik" olarak ve "arşiv" sözcüğünün "belgelik" olarak değiştirilmesini ve başlıkların ilk harflerinin büyük harf olmasını talep ediyorum. Bu imzasız yazı Doğru Tercüman (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 17.10, 2 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Doğru Tercüman: Sözcük seçimlerimizi ödünçleme olmayan sözcükler içinden yapmak gibi bir kuralımız yok. Aksine, yaygın seçeneği tercih ediyoruz ve doğal olarak ödünçleme sözcükler de Türkçenin bir parçası. Ayrıca Vikipedi genelinde başlıkların tamamı büyük harf yazılmıyor.
Vito Genovese 17.14, 2 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Vikipedi'de başlıların başlıkların ilk harfle yazılmadığını biliyorum. Türkçe'ye uygun bir şekilde olması içinde zaten de ilk harflerinin büyük harf ile yazılması gerekiyor. "Ansiklopedi" ve "Arşiv" sözcükleri Türkçe ve Türkçe kökenli değildir. Fransızca kökenlidir. Doğru Tercüman (mesaj) 17.20, 2 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Bir kelimenin Türkî asıllı olmaması, o kelimenin Türkçe olmadığı mânâsına gelmez. Bu tarz kelimelerin çoğu asırlardır Türk lisanında var olan ve Türkçeye dahil kullanımlar. Vito Genovese'nin ifade ettiği üzere Vikipedi'de herhangi bir kullanımın Türkçe asıllı olma mecburiyeti yok. Gogolplex (mesaj) 17.33, 2 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Doğru Tercüman: Türkçe kökenli değildir ve Türkçe değildir arasında somut bir fark var. Kökeninin bir önemi yok, dilin parçası.
Vito Genovese 17.22, 2 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Ek olarak, Vito Genovese'nin bu yorumunun tüm Vikipedi genelinde geçerli olduğunu bir kez daha vurgulamak ve ayrıca Vikipedi'nin "saf, ari Türk dili" vizyonu bulunmadığını belirtmek isterim. Dr. Coalmesaj 17.23, 2 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Bu ani değişimin insanların kafasını karıştıracağını ve rahatsız olacaklarını düşünüyorum. Wikipedia okur yazarlarını kaybetme tehlikesine girmemek amacıyla bu konuyu şu an red ediyor ve konunun ilerideki tarihlerde tekrardan açılması önerisinde bulunuyorum.
Saygılarımı sunarım.
Alp Azim (mesaj) 14.21, 31 Ekim 2021 (UTC)[yanıtla]

Önbellek sorununa dair[kaynağı değiştir]

Anasayfada 5 yıldan uzun süredir devam eden önbellek sorununun yeni anasayfa çalışmalarıyla birlikte yeni bir aciliyet kazandığını düşünüyorum. An itibarıyla anasayfada HSM dışındaki tüm bölümler günlük güncellenmekte ve bunlar eski GM'nin aksine belli bir kalite süzgecinden geçen içerikler. Üstelik yakın zamanda K:LostMyMind'ın büyük emekleriyle toparlanan tarihte bugün bölümünü maalesef bu önbellek sorunu anlamsızlaştırma tehlikesine sahip. Phabricator sayfasına baktığımda daha büyük çaplı bir Vikipedi'de olsa kısa sürede çözüleceğine emin olduğum bu soruna pek aceleci yaklaşılmadığını gözlemleyebiliyorum. Oradaki thread'deki son gönderi gerçi Türkçe Vikipedi kullanıcılarından geri bildirim beklendiğiyle ilgili (ki sorun çözülmedi), ancak kesin bir çözüm üretilene dek kendi göbeğimizi kendimizin kesme ihtimali yok mudur? Anasayfada değişiklik yapıldığında malum o günkü içerik gösteriliyor. Her gün UTC 00.00'da anasayfada fark yaratmayan bir değişiklik yapıp o günkü içeriğin gösterilmesini sağlayacak bir bot kullanılması mümkün müdür, mümkünse ne düşünülür? Özellikle botu olan hizmetlilerimiz K:Khutuck, K:ToprakM ve K:Superyetkin'in görüşlerini duymak isterim. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 00.57, 3 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Özellikle Phabricator'daki son mesaj konusunda Superyetkin ve HakanIST gibi kullanıcıların yapılabilecek bir şey varsa yapması şahsen beni çok mutlu eder. Bu sorunun çözülmemesi anasayfa tartışmalarımızı da etkiliyor ve sergilediğimizi zannettiğimiz şeyi aslında sergilemiyoruz; günlük mü haftalık mı tartışması da sağlıklı bir zeminde olamıyor dolayısıyla.
Botun işlevsiz değişiklik yapmasına da şahsen itirazım yok.
Vito Genovese 01.03, 3 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Ana sayfanın dibine bir yere yorum içinde <!-- 1 --> gibi bir sayı veya o günün tarihini koyup günlük güncelleme yapılabilir ama koruma sebebiyle sanırım hizmetli hesabı gerekecektir. --Khutuckmsj 02.02, 3 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Hizmetli hakkına sahip ana hesaptan yapılması mümkünse, sanıyorum VP:BOTPOL gereği sınırsız bot yetkisine sahip kullanıcıların (Khutuck ve Superyetkin) bürokrat onayına tabi olarak kişisel hesaptan çalıştırma hakları olacaktır, veya "adminbot" olayını ad hoc olarak bu konu için getiriveririz. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 02.25, 3 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Khutuck Bot ve YBot'un madde açmak dışında hiçbir iş için onaya ihtiyaçları yok, ama hizmetlilik yetkisi gerektiği için ikisinden birinin açacağı yeni bir hesaba botluk ve hizmetlilik yetkisi veririm usulen yapılacak bir başvurunun sonunda.
Vito Genovese 02.40, 3 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Botu yazıp Khutuck hizmetli hesabından çalışacak şekilde ayarladım. Günde tek bir görünmez düzenleme yapacak. Şimdilik işimizi görür ama bunu yazılımcıların düzgün şekilde çözmesi lazım. --Khutuckmsj 02.45, 3 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

5 Şubat tarihli GKM[kaynağı değiştir]

"Et elbise" sozu etrafinda fazladan bir set tirnak var. --Betseg (mesaj) 07.05, 5 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Düzeltildi.
Vito Genovese 07.33, 5 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
@Vito Genovese: 4 tirnaktan 3 tirnaga indi hala fazladan 1 tirnak var. --Betseg (mesaj) 07.45, 5 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Kör olmak böyle bir şey. :/
Vito Genovese 07.50, 5 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Haftanın seçkin maddesi ve günün kaliteli maddesi bağlantıları[kaynağı değiştir]

@Vito Genovese, Haftanın seçkin maddesi direk seçkin maddelere bağlanıyor, acaba Haftanın seçkin maddesine bağlanması daha mı doğru olur, birde günün maddesi sayfası da haftanın seçkin maddesi gibi bir tasarıma getirilebilir, yapmayalım mı sence de?Sait* 17.50, 5 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

SAİT71: Bu konu tamamen SİS'lerin (@Khutuck, Maurice Flesier, LostMyMind) kararı. Benim naçiz önerim eski GM sayfasının tepesine bir {{tarihsel}} koyup yeni bir sayfa düzeni oluşturmak olur, çünkü aday göstermesi şusu busu derken epey bir prosedürsel sayfa var orada. Anasayfada görev alan şablonun kendisi için yeni bir sisteme geçtik, altyapısı için de bunu yapabiliriz. SM sayfalarını kopyalayıp basit bir renk değişikliği yapmaya bakar. Uğraşan olursa daha iyisi de mümkün elbette.
Vito Genovese 18.02, 5 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

HSMnin doğrudan seçkin maddeye bağlanmasının mahsurunu anlamadım. Amaç o değil mi zaten: O haftaki seçkin içeriği sergilemek. GM sayfası artık kalktığı ve GKM geldiği için, KMler de zaten adaylık sonucu seçildiği için ayrıca aday gösterme gereği yok, dolayısıyla Vito +1 diyorum o tarihsel işareti koyma konusunda. LostMyMind (mesaj) 21.15, 5 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Mahsur var demedim de, ancak hali hazırda içeriğin amacını açıklayan bir sayfa mevcut. O kadar önemli bir konu değil zaten görmüşken söylemek istedim, mesajı yok sayabilirsiniz.Sait* 21.38, 5 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Sait'in ilk sorusunun yapı olarak "A yerine B olsa?" biçiminde olması ikisi arasında tercihe getirmiş konuyu görebildiğim kadarıyla, LostMyMind da ikisi arasından daha önemli gördüğü seçeneği vurgulamış, ancak A veya B seçimi yapmamız gerekmiyor. Sait'in kastının bu olduğunu varsayarak, A + B'nin yarar getireceğine ben de katılıyorum. en:Wikipedia:Today's_featured_article/February_6,_2021'den de görülebileceği üzere, alta basit bir (veya onların yaptığı gibi iki) satır ekleyerek mevcudun üzerine koyan yararlı bir geliştirme adımı atabiliriz. GKM için de aynısı uygulanabilir, ama tercihen KM olayları biraz daha oturduktan sonra.
Vito Genovese 22.25, 5 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

HSM'nin bağlantısını SM sayfasına veriyorsak (ki bence öyle yapalım), GKM bağlantısını niye KM sayfasına vermiyoruz? --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 02.13, 8 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

İstek yapıldı Yapıldı.
Vito Genovese 02.28, 8 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Madde uzunlukları[kaynağı değiştir]

Bu haftanın seçkin maddesi ile bugünün kaliteli maddesi arasında uzunluk bakımından bariz bir fark var. Bu maddeler anasayfaya çıkarılırken ziyaretçilere sunulan kısmın kaç kelime ile sınırlı tutulacağı konusunda bir standart belirlense iyi olmaz mı?--BSRF 💬 09.27, 8 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Evet, aklımda. Bir yerde konuştuk yakın zamanda ama bulamadım ilk bakışta. 900 ila 1100 karakter gibi bir şey hatırlıyorum ama nerede konuştuğumuzu hatırlayan varsa çok hora geçer. Ona göre uzatır, kısaltırız.
Vito Genovese 09.32, 8 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
@Vito Genovese muhtemelen bunu hatırlıyorsun? --anerka'ya söyleyin 11.18, 8 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Anerka: Hay yaşa! Evet bu. Bugün bir formül düşüneyim buna.
Vito Genovese 11.24, 8 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Diğer diller[kaynağı değiştir]

Baglantilar olmasi gerekmez mi? --Betseg (mesaj) 07.16, 10 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

@Betseg kenar çubuğunda diğer dillerin bağlantıları var. Bilmiş Profesör mesaj yaz- e-posta yolla 07.30, 10 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
İmleçle üzerine gelince metin görüntüleme sistemi bağlantıyı desteklemiyor.
Vito Genovese 07.35, 10 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
@Vito Genovese, burada bir sey denedim oldu? --Betseg (mesaj) 10.34, 10 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Çok güzel çözüm, eline sağlık. İlk fırsatta uygularım.
Vito Genovese 10.39, 10 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Bağlantıları ekledim. ‒ToprakM  12.34, 10 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Günün seçkin resmi[kaynağı değiştir]

Çok mu boş kalmış? Sağı, solu... enwiki gibi yapsak ya..-thecatcherintheryeileti💬 16.58, 10 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Tam olarak o niyetim. Yapı biraz karmaşık, bu hafta sakin bir anda bakacağım. Genişliği fazlaysa resim üstte yazı altta, uzunluğu fazlaysa resim solda yazı sağda olacak. Tabii metinleri de artırmamız gerekecek. Şablon yapısını kurunca o konuda bir duyuru yapacağım topluluğa ilgi gösterilmesi için.
Vito Genovese 17.05, 10 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]
Heyecanla beklemekteyim...-thecatcherintheryeileti💬 17.57, 10 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Bugünkü resim bir paronamaymış, lâkin resim çok küçük olmuş ve resmin yanlarında kocaman boşluklar bırakılmış. Biri resmi büyütebilir mi? Resmin bu kadar küçük olmasına, yandaki boşlukların da bu kadar büyük olmasına hiç gerek yok bence. Bambi'nin annesi (mesaj) 10.43, 8 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

Düzeltildi.
Vito Genovese 11.43, 8 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

15 şubat HSM ve BM[kaynağı değiştir]

HSM
İlk cümle çok garip başlıyor, kullandığımız şablonla alakalı.
BM
Resim ve cümle arasındaki yeni satırın kaldırılması lazım.

--Betseg (mesaj) 02.02, 15 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Bunu dün görmemişim. BM'yi dün ben de görüp düzeltmiştim. HSM de şimdi tamam.
Vito Genovese 11.44, 16 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Biliyorsunuz NASA Mars’a uzay aracı perseverance’ı yolladı.Bu herkesin ilgisini çekmekte.Nasa belli aralıklarla Mars’tan gelen fotoğrafları komuoyu ile paylaşmakta.Bizde Mars’tan gönderilen bu fotoğrafları zaman zaman Anasayfada gösterebilir isek hem daha ilgi çekici sayfa olur hemde insanlar bu fotoğraflara Wikipedia aracılığıyla daha hızlı ulaşmış olurlar diye düşünüyorum. Kafanızı biraz şişirdiysem de bir öneri olarak görmenizi isterim.Okuduğunuz için de teşekkür ederim. Mıhallemider (mesaj) 12.28, 11 Mart 2021 (UTC)[yanıtla]

👏👏 Senol.eu (mesaj) 22.06, 13 Mart 2021 (UTC)[yanıtla]
Bunun için fotoğrafların VP:SRA sürecinden geçmeleri gerekiyor.
Vito Genovese 01.35, 14 Mart 2021 (UTC)[yanıtla]

Haklısınız bencede böyle birşey olmalı Yunus emre incebey (mesaj) 11.46, 6 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]

Bende destekliyorum Özcanaep (mesaj) 20.45, 13 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]

Günün Türk dillerinden bir madde bölümü?[kaynağı değiştir]

İsveççe Vikipedi'de görmüştüm de bana enteresan gelmişti. Haftanın her günü bir İskandinav maddesi Norveç, Danimarka ve İsveç'te paylaşılıyor. https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Dagens_skandinaviska_artikel Norveç anladığım kadarıyla Bokmål ve Nynorsk standartları yüzünden iki madde yayınlıyor. Acaba Azerice'yle en azından böyle bir işbirliği yapılabilir mi? Mataiótes mataiotéton (mesaj) 05.14, 12 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

Çok güzel bir düşünce, ben de olmasını isterdim. Hatta bunun sadece Oğuz grubu bir Türk dili ile değil, ilginin artması için sayfa sayısı az olan Türk dilleri ile yapılması daha hoş olurdu. Salih Çınar 08.27, 17 Ağustos 2021 (UTC) Kullanıcı:Tulpar05

Günün Seçkin Resmi bölümü[kaynağı değiştir]

Merhaba. "Sovyetler Birliği Yüksek Komtanlığı adına" geçen bir cümle gördüm düzeltebilir misiniz ? Eren456123 17.57, 18 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

Uyarı için teşekkürler @Eren456123, güncelledim. --Khutuckmsj 19.02, 18 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

HİB 16. hafta[kaynağı değiştir]

16'ya degil 9'a baglanti veriyor. --Betseg (mesaj) 01.37, 19 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

@Betseg Güncellendi. --Khutuckmsj 01.43, 19 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

1 Mayıs günün kaliteli maddesi[kaynağı değiştir]

Madde adi kisminda sorun var.--Betseg (mesaj) 10.27, 1 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Düzeltildi, teşekkürler. --Superyetkinileti 12.55, 1 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]
@Superyetkin Ana sayfada AK resmi var. Rica etsem değiştirebilir misin. -- Sadrettin 19.47, 1 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Büyük harf[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2021-05-14 sayfasındaki "batılı" sözcüğünün ilk harfi büyük olmalı.--BSRF 💬 05.25, 14 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

İstek yapıldı Yapıldı --Superyetkinileti 10.29, 14 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Günün seçkin resmi[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar selam, bugünkü Günün Seçkin Resmine dair bir şeyler yazmama izin verin lütfen. Çarpıcılık ve kalite olarak seçkin bir resim olabilir ancak bir hayvansever olarak bu resim beni rahatsız ediyor. Bir daha anasayfada kullanmazsak ne güzel olur. Saygılarımla...Ogün Eratalay mesaj 08.04, 28 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Katılıyorum. Anasayfada bir canlıya ait ceset görmek hoş olmuyor. --Pragdonmesaj 14.49, 29 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]

Ana sayfada seçkin listeler de görülsün[kaynağı değiştir]

Günün kaliteli maddesi haftanın seçkin maddesi vb. var bir tek seçkin liste yok. Bence diğer diller kısmına günün seçkin listesini koyalım diğer diller kısmını da İngilizce Vikipedi'deki gibi en alta koyalım. Ne dersiniz? Ya da günün seçkin listesine gerek var mı anasayfada sizce? hulusi bey hadi bana mesaj at 08.56, 1 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]

Katılmıyorum. Örneğin Leonardo DiCaprio filmografisi maddesini anasayfaya nasıl koyacağız? Oynadığı tüm filmleri mi yazacağız? Robingunes; 23.21, 1 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]
İngilizce Vikipedi liste maddesinin ilk paragrafını koyuyor. --Betseg (mesaj) 21.05, 20 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]

Bugünkü anasayfa hk.[kaynağı değiştir]

"Suudi Arabistan'ın resmî sloganı şehadettir." Şeklinde bir yargı var ana sayfada. "Biliyor muydunuz?" kısmında Şehadet kelimesinden şehit sayfasına yönlendiriyor, sanırım doğrusu Kelime-i şehadet olacak. Denizkavi (mesaj) 08.26, 15 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]

Resim boyutu[kaynağı değiştir]

Ana sayfada Kamran Aziz'in fotoğrafı biraz küçültülse daha iyi olacak. Bu haliyle orantısız görünüyor. -- Sadrettin 17.10, 17 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]

180px olarak ayarlandı. --Superyetkinileti 17.37, 17 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]

Anasayfa yazım hataları...[kaynağı değiştir]

ile dolu. "Kudüs Yasasıyla" buna bir örnek sadece. Anasayfaya içerik ekleyen kopyalayıp yapıştırıyor galiba. Redaksiyon diye bir şey yok resmen. Burası bir ansiklopedi. İçeriği ekleyen de konuya hakim olmalı tabi. --Tragic Kingdom (mesaj) 06.05, 22 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]

"Gammaz Yürek"'e kısmı da hatalı. Doğrusu "Gammaz Yürek"e (italiksiz ve kesme işareti olmadan). --Tragic Kingdom (mesaj) 06.14, 24 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]
@Vikiçizer, hikaye olduğundan tırnak içinde yazılması gerek, sonrasındaki kesme işareti de fazla. Bakabilir misin? NanahuatlEfendim? 07.42, 24 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]
@Nanahuatl, o kısımda burada söylendiği gibi küçük bir değişiklik yaptım. @LostMyMind'ın da haberi olmsaı için sesleneyim. Vikiçizer (mesaj) 16.45, 27 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]

@Tragic Kingdom, keşke anasayfa için emek verenlere biraz bir hürmet etseydiniz de doğru düzgün ifade etseydiniz düşüncenizi, söyleyiş şekliniz maalesef hoş değil. Yazım hatası olabilir, vardır, ben de anasayfada hata görünce hizmetlilere haber veriyorum düzeltilmesi için, ama yapana da laf etmiyorum. Biraz saygı lütfen. Anasayfa işleri göründüğünden daha fazla vakit alan ve çok az kişinin ilgilendiği işler. Keşke daha çok kişi elini taşın altına koysa da, biri hazırlasa biri düzeltse biri kontrol etse, böylelikle hatalar olmasa. LostMyMind (mesaj) 13.50, 28 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]

@LostMyMind, şu elini taşın altına koyma olayı cidden bir süreden sonra sıkıyor. Anasayfada şu an benim emek verdiğim iki içerik mevcut. Ben yazım hatasız eklerken maddeyi, sorumlu kişi yazım hatalarıyla ekliyor. Eğer Türkçe yazım ve imla kuralları bilinmiyorsa bu görev alınmamalı. İsterseniz bana verin görevi. Bir aylık görevi iki günde hazırlarım. Biz millet olarak yapılan hataları dile getirdiğimizde direkt kişiyi suçluyoruz. Bu arada bir kere değil, eğer anasayfaya sürekli bakarsanız sürekli yazım yaa da noktalama hataları olduğunu görürsünüz. Yine de hata bildirmemek lazımmış. Zaten sorumlu kişinin en azından redaksiyon bilmesi gerektiğini belirtmişim. Kötü bir şey de değil. Olması gereken özellik. --Tragic Kingdom (mesaj) 19.22, 28 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]
Anasayfanın bir sorumlusu veya görev veren görev alan kişiler yok, maaşlı çalışanı da yok, gönüllü olarak yapılan işler bunlar. Beğenmeyen daha iyisini yapmakta ve yapılanlardaki hataları düzeltmekte özgür, burası özgür ansiklopedi. LostMyMind (mesaj) 05.09, 30 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]
Hangi iki içerik Tragic Kingdom? Katkı günlüğüne göre maddeler üzerinde değişiklik yapmış olmalısın, şablonlar üzerinde değil; yazım hatasız içeriğin yazım hatalı olarak eklendiğini mi öne sürüyorsun? Ayrıca farkedildiğinde gerekli revize yapılmakta (bkn: Özel:Fark/25664580, Özel:Fark/25664586). "Redaksiyon" bilen olarak :) içerik anasayfaya çıkmadan önce şablonları gezerek kontrol yapabilirsin. abc 09.31, 30 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]

16 Temmuz: Biliyor muydunuz?[kaynağı değiştir]

İçerik mevcut değil. Hedda Gabler (mesaj) 06.53, 16 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]

Anasayfada bekleyen değişiklikler[kaynağı değiştir]

Anasayfada bekleyen değişiklikler var. Teknik bir hata mı acaba? ×Elvorixmesaj 10.27, 18 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]

25 Temmuz Biliyor muydunuz[kaynağı değiştir]

Yanlış görsel var. Betseg (mesaj) 02.55, 26 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]

Düzeltildi, teşekkürler. --Superyetkinileti 15.53, 26 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]

4 Ağustos Tarihte Bugün[kaynağı değiştir]

Eski uzun halli bir Tarihte Bugün var. Ayrıca bugün de bekleyen değişiklikler çıkmış. Betseg (mesaj) 13.52, 4 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]

Hafta'nın kitabı[kaynağı değiştir]

Her hafta pazartesi günleri çok tercih edilen bir kitap yayınlamamız insanlar ın kitap tercihlerini kolaylaştıracağını düşünüyorum Yunus emre incebey (mesaj) 11.45, 6 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]

@Yunus emre incebey Bunun Vikikitap'ta yapılması daha uygun olur. ‒ToprakM  11.51, 6 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]

Haklısın Yunus emre incebey (mesaj) 07.33, 9 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]

Güncel olaylar kısmı eklentisi.[kaynağı değiştir]

Burayı düzenleyen admin kim bilmiyorum ama eğer bu isteği görürse çok güzel olur. Vikipedi'ye girince görülen onca şey çok ilgi çekici ve bunlara İngilizce versiyondaki gibi güncel olaylar kısmı da eklenmeli bence. --ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ (mesaj) 20.24, 15 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]

@Beyoglou, bu tartışılmıştı, güncel tutulamayacağı düşünüldüğü için yapılmamasına karar verildi. Betseg (mesaj) 00.30, 17 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]

16 Ağustos Tarihte bugün[kaynağı değiştir]

Neden bu kısımda doğumlar ve bölümler başlığı var? Normalde yoktu. Sayfa uzadıkça uzamış. Sol tarafta boşluk oluşmuş bu yüzden. Hedda Gabler (mesaj) 10.43, 16 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]

O kısımları çıkardım. Diğer tarihlerdeki gibi yeni bir satıra birkaç kişinin doğum/ölüm tarihini ekledim. Şimdi daha iyi gibi. --Gökhan (mesaj) 11.17, 16 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]

Türk Dilli Vikipediler Bölümü[kaynağı değiştir]

Türk dilinin bir parçası olan Azerice, Kazakça gibi Vikipedi sayfalarında "Türk dilindeki Vikipediler" bölümü var. Bu bölüm bizde de olmalı. Kazakça Vikipedi'de, Vikipedi listesinin altında "Türk dilinde Vikipediler" var, en azından bu şekilde eklenebilir. Hatta sadece Türk dilleri için madde sayısını gösteren sayfa bile açılmış [1]. Diğerlerinin bunu yapıp da bizim yapmamamız bana hep eksiklik gibi geliyor. Salih Çınar 08.36, 17 Ağustos 2021 (UTC)

HSM Resim Boyutu[kaynağı değiştir]

... çok büyük. Hedda Gabler (mesaj) 18.00, 18 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]

Boyutunu küçülttüm. ‒ToprakM  18.09, 18 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]

20 Ağustos: Tarihte bugün[kaynağı değiştir]

kısmında yine doğumlar, ölümler altbaşlık şeklinde. Hedda Gabler (mesaj) 10.35, 20 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]

31 Ağustos: Tarihte bugün[kaynağı değiştir]

kısmında doğum ve ölüm başlıkları var. Yeni sisteme göre düzenlenebilir mi? Hedda Gabler (mesaj) 15.18, 31 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]

Günün seçkin resmi[kaynağı değiştir]

Bugünkü günün seçkin resmi hiç gözükmüyor, sadece "Şablon:GSR/2021-09-03" diyen kırmızı bir bağlantı var. İlgililerin bilgisine sunulur. --SplendidSnowLeopardheyyo! 12.18, 3 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

Düzeltildi. Teşekkürler. --Gökhan (mesaj) 14.03, 3 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

Biliyor muydunuz - 4 Eylül[kaynağı değiştir]

Zaman gazetesi ile ilgili cümle ya kaldırılmalı ya da geçmiş zaman kipi kullanılarak düzenlenmeli. Gazete artık basılmıyor.--BSRF 💬 09.24, 4 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

O kısmı kaldırdım. Teşekkürler. --Gökhan (mesaj) 10.13, 4 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

Tarihte bugün[kaynağı değiştir]

Tarihte bugün kısmında neredeyse her gün doğum ve ölümler alt başlığı oluşuyor ve bundan ötürü sayfa uzayınca sol taraftaki sütunlar boş kalıyor. Hizmetliler her gün anasayfayı incelesin lütfen. Bu arada özellikle günün kaliteli maddesi kısmının başlığı albüm, dizi olunca eğik yazılmıyor; şarkı olunca tırnağa da alınmıyor gibi birçok VP:BEK ihlali de var onları yazmaya üşeniyorum. - Hedda Gabler (mesaj) 06.07, 12 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

Bugünkü sorunlar düzeltildi. Teşekkürler. --Gökhan (mesaj) 18.42, 12 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

Bugünde de sorun var. Hedda Gabler (mesaj) 07.02, 16 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

Bunları ve sonraki günü düzelttim. Teşekkürler. --Gökhan (mesaj) 16.41, 18 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]
Bugünde de sorun var. Hedda Gabler (mesaj) 10.39, 3 Ekim 2021 (UTC)[yanıtla]

maddesine, örnekteki gibi virgül koyabilir misiniz. Nevmit ☛☛ mesaj 16.59, 4 Kasım 2021 (UTC)[yanıtla]

maddelerine, örnekteki gibi virgül koyabilir misiniz? Nevmit ☛☛ mesaj 17.20, 4 Kasım 2021 (UTC)[yanıtla]

maddelerine, örnekteki gibi virgül koyabilir misiniz? Nevmit ☛☛ mesaj 18.38, 4 Kasım 2021 (UTC)[yanıtla]

maddesi kapalı görünüyor. Neden? sorusu ortaya çıkıyor. (Tabi sayfayı okumaya yönlendiren bir hamle olarak da değerlendirebiliriz :) ama
şeklinde değiştirilebilir mi? Nevmit ☛☛ mesaj 20.22, 4 Kasım 2021 (UTC)[yanıtla]

15 eylül BM yanlış bilgi[kaynağı değiştir]

BM'de 1. sırada denilen stadyum şu anda 2. sırada. Betseg (mesaj) 20.59, 15 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

Kıbrıs depreminin iç bağlantısı yarısına verilip diğer yarısı iç bağlantısız kalmış. Hedda Gabler (mesaj) 07.03, 16 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

Düzeltildi. --Superyetkinileti 15.04, 16 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

Bugünün BM’si tırnak içinde ve kalın yazılan kısmı yok. Hedda Gabler (mesaj) 13.27, 17 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

Bucak teşkilatı[kaynağı değiştir]

BM'deki Bucak (idari birim) ile ilgili bilgi yanlış görünüyor. Zira, ilgili maddede Bucak teşkilatlarının 2014'te 5747 sayılı kanunda yapılan değişiklikle kapatıldığı yazıyor. Kaynakta ctrl+f yapıp "bucak" araması yapılabilir. -- Sadrettin 17.53, 19 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

BM kaldırıldı. --Superyetkinileti 19.13, 19 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

Maddenin başlık adı, 50 Cent’in şarkısına gidiyor. Yanlış madde. — Hedda Gabler (mesaj) 09.32, 4 Ekim 2021 (UTC)[yanıtla]

Anasayfa sorunları[kaynağı değiştir]

Haftanın iş birliği[kaynağı değiştir]

Merhaba, Haftanın iş birliği kısmı boş görünüyor. Düzeltebilir misiniz? Turk ansiklopedici ☎️ 12.07, 11 Ekim 2021 (UTC)[yanıtla]

Türk Portalı/Bölümü[kaynağı değiştir]

Merhabalar,

Vikipedi anasayfasında bir Türk portalı bulunması teklifi hakkında olacak bu yazım. Daha önce yine bu sayfada benzer bir teklif verildiğini ancak üzerine hiç konuşulmadığını görünce yeni bir başlık altında konuyu ele almaya karar verdim.

Diğer dillerde Vikipedide dil portalı[kaynağı değiştir]

  • Arapça, İngilizce, Rusça, Çince, İspanyolca, Portekizce, Fransızca, İtalyanca, Almanca, Lehçe, Felemenkçe gibi diller, anasayfalarında kendi dil aileleriyle ilgili bir portal kullanmıyor. Onların kullanmamaları bir kıyas kabul etmez. Bağımsız bir Vikipedi'yiz sonuçta. Vikipedi:Vikipediler sayfasında yukarıdan İngilizce bir, Sebuanca/Sabuanca (burada da bir standardizasyona ihtiyaç var Vikipedi'de, konuyu dağıtmamak adına girmeyeceğim) iki derken buldum.
  1. Sebuanca Vikipedi anasayfasında Filipince portalı görebiliyoruz. Bağımsız Vikiler olarak 6 tanesinde (Sebuanca, Bikol, İlokano, Kapampangan, Tagalogca, Varayca), Kuluçka Vikipedi olarak 5 tanesinde (Rinconado Bikol, Hilugaynon, Karay-a, Tausug dili, Capiznon dili) olmak üzere Filipince Portal mevcut.
  2. Chabacano dili Vikipedi'nin anasayfasında "Kardeş İspanyol dilleri" veya "İspanyol kreolü kullanan diller" diye tabir edebileceğimiz bir dil portalı mevcut.
  3. Aragonca Vikipedi'nin anasayfasında "Diğer Roman dilleri" veya "Aragon dilleri" diye tabir edebileceğimiz bir dil portalı mevcut. Portaldaki diğer dillerden de bunu kullananlar mevcut.
  4. Emilian-Romanyol Vikipedi'nin anasayfasında "Prema/Pramma lehçeleri" adı altında 10 dili kapsayan bir portal mevcut. Listedeki diğer dillerden de bu portalı kullananlar mevcut.
  5. Korsikaca Vikipedi ve Liguryaca Vikipedi anasayfasında "Wikifræ Projesi" veya "Wikifratilite Projesi" diye adlandırılan Avrupa'daki bölgesel dilleri gösteren bir dil portalı mevcut. Projedeki diğer dillerden de bu portalı kullananlar mevcut.

Türk dillerinde Vikipedide dil portalı[kaynağı değiştir]

  • Türk dillerinde 18 bağımsız Vikipedi, 18 tane de Kuluçka Vikipedi olmak üzere 36 Vikipedimiz bulunuyor.
  1. Bağımsız Vikipedilerden 13 tanesi (Kazakça, Güney Azerbaycanca, Tatarca, Azerbaycanca, Çuvaşça, Yakutça, Kırım-Tatarca, Türkmence, Uygurca, Tuvaca, Gagavuzca, Karakalpakça ve Güney Altayca) Türk dili portalını kullanıyor.
  2. Kuluçka Vikipedilerden 13 tanesi (Sibir Tatarcası, Salarca, Kaşkayca, Nogayca, Kumukça, Hakasça, Karayca, Kırımçakça, Şorca, Kuzey Altayca, Çulımca, Eski Türkçe ve Horasan Türkçesi) Türk dili portalını kullanıyor.

Sonuç[kaynağı değiştir]

Türkçe Vikipedi olarak bu hüsnühale dahil olmamız gerektiğini düşünüyorum :) Nevmit ☛☛ mesaj 14.27, 27 Ekim 2021 (UTC)[yanıtla]

Bu tartışma sayfasında aktif gördüğüm bazı kişilerden görüş talep edeceğim :) @Robingunes, @Betseg, @Gökhan, @Superyetkin, @Hedda Gabler, @ToprakM, @Turk ansiklopedici, @Mskyrider, @Khutuck, @Vito Genovese. Nevmit ☛☛ mesaj 09.39, 28 Ekim 2021 (UTC)[yanıtla]
Merhaba, anasayfaya Türk dillerinin olduğu bir bölüm eklenmesinin güzel olacağını düşünüyorum. İlerleyen zamanlarda buna ek olarak "Türk Dilleri Portali" de oluşturulabilir. Turk ansiklopedici ☎️ 10.24, 28 Ekim 2021 (UTC)[yanıtla]

Martin Luther[kaynağı değiştir]

"Martin Luther, Wittenberg'de 95 tezini kilise kapısına asarak Protestanlığı ilan etti" ibaresi bana yanlış geldi. Tezini oluşturduğu zaman Luther'ın aklında Protestanlık veya yeni bir din yaratma amacı yoktu. Katolik Kilisesi'nde gördüğü problemleri eleştiriyordu...

At Wittenberg Luther also led an attack on the ascendancy of Scholasticism in the curriculum and in September 1517 issued his "Disputation against Scholastic Theology," followed in October by the Ninety-Five Theses calling into question the efficacy of indulgences.[1]

  1. ^ Mullett, Michael A. (2010). Historical dictionary of the Reformation and Counter-Reformation. Lanham, Md.: Scarecrow Press. s. 306. ISBN 978-0810858152. 

--~Tywyllwchİvit? 08.55, 31 Ekim 2021 (UTC)[yanıtla]

Düzeltildi, teşekkürler. --Superyetkinileti 12.01, 31 Ekim 2021 (UTC)[yanıtla]

Tarihte Bugün'deki yazıların daha dikkatli seçilmesi, yayınlanmadan önce ön hazırlık yapılması[kaynağı değiştir]

31 Ekim 2021 Pazar günü, yani bugün, yayınlanan Tarihte Bugün penceresinde bulunan '1517 - Martin Luther, Doksanbeş Tez adlı eleştiri yazısını yayımladı.' içerikli maddede tarihe adını kazımış bir din adamı olan Martin Luther adlı maddenin içeriğindeki kaynakların böyle bir içeriğe göre çok az olması sebebiyle doğru bilgiden uzak olma ihtimalinin olduğunu düşünüyorum. Bu bilginin yetersiz kaynak içerdiğini açıklayan şablonu maddenin başına yerleştirdim. Ancak bu olayın başka maddelerde tekrarlanmasından korkuyorum. Bu yüzden Wikipedia Anasayfa'sında yayınlanılacak olan maddelerin önceden gözden geçirilmesini ve gerekli ekleme ve düzenlemelerin yapılması hususunu;

Saygılarınıza arz ederim.

Alp Azim (mesaj) 14.31, 31 Ekim 2021 (UTC)[yanıtla]

Merhaba @Alp Azim, dilerseniz bunu başkasının yapmasını beklemek yerine siz de gerçekleştirebilirsiniz. Alakalı şablonu değiştirmeniz yeterli. ‒ToprakM  14.56, 31 Ekim 2021 (UTC)[yanıtla]
Eğer bu konu üzerinde bilgi sahibi olsaydım bunu seve seve yapardım ancak konu hakkında bilgisiz kalıyorum. Bunun için maddede olmayan 'ek kaynak gerekli' şablonunu yerleştirdim. Eğer alanımda bilgi sahibi olduğum bir madde ile karşılaşacak olursam düzeltirim.
Saygılarımı sunarım.
Alp Azim (mesaj) 15.07, 31 Ekim 2021 (UTC)[yanıtla]

Haftanın Seçkin Maddesi[kaynağı değiştir]

Haftanın Seçkin Maddesi'ndeki Belarus Arması fotoğrafı güncel fotoğraf değil. Fotoğrafın güncel haliyle değiştirilmesi hususunu;

Saygılarınıza arz ederim.

Alp Azim (mesaj) 07.39, 1 Kasım 2021 (UTC)[yanıtla]

İstek yapıldı YapıldıToprakM  08.03, 1 Kasım 2021 (UTC)[yanıtla]
görsel güncellendi ama yazıdaki açıklama güncel değil, eski armayı anlatıyor. --Betseg (mesaj) 17.25, 1 Kasım 2021 (UTC)[yanıtla]
Maddenin mevcut girişini aktardım. Bildirim için teşekkürler. ‒ToprakM  17.35, 1 Kasım 2021 (UTC)[yanıtla]

BM İçeriği[kaynağı değiştir]

BM içeriğinin büyük çoğunluğu Yahudileri ele alıyor. Ekleyen arkadaşlar en azından farklı konuları sıralarsa daha iyi olacaktır. — Hedda Gabler (mesaj) 05.26, 5 Kasım 2021 (UTC)[yanıtla]

@Hedda Gabler elimde kullanılmamış, topluluk onaylı başka BM içeriği kalmadı bu nedenle Yahudiler'le ilgili içerikler arttı. Vaktin varsa Vikipedi:Biliyor muydunuz önerileri arasından doğrulama yapabilirsen/yapan olursa yeni içerikleri dengeli dağıtabilirim, yeni seçilmezse mecburen eskileri döndürmeye başlayacağım. Hem doğrulayıp hem seçildi diye depoya kaldırıp hem de anasayfaya ekleyen ben olmayayım istiyorum, doğru gelmiyor. --anerka'ya söyleyin 18.37, 5 Kasım 2021 (UTC)[yanıtla]

Biliyor muydunuz'daki Hadis'in kaynağı belirtilmeli[kaynağı değiştir]

Wikipedia'nın kaynak temelli modeline aykırı geldiğini düşünüyorum

--88.230.226.69 13.50, 19 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]