İçeriğe atla

Semillon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Semillon
Üzüm (Vitis)
KökenFransa
Önemli üretim yerleriFransa, Avustralya, Şili, Arjantin, Güney Afrika, Yeni Zelanda
VIVC kimliği11480

Semillon, çoğunlukla Fransa ve Avustralya'da sek beyaz ve tatlı şarap yapmak için kullanılan altın renkli beyaz bir üzüm çeşididir. İnce kabuğu ve Botrytis cinerea'ya duyarlılığı sayesinde tatlı şarap bölgesi Sauternes AOC ve Barsac AOC'de geniş bir alanda yetiştirilmektedir. Adelaide Üniversitesi'nin 2010 yılında açıkladığı istatistiklere göre dünyada yaklaşık 22000 hektar bir alanda ekilidir.[1]

Semillon üzümü, Bordeaux bölgesine özgüdür. 1736'da bölgede Sémillon de Saint-Émilion olarak biliniyordu. Avustralya'ya ilk olarak 19. yüzyılın başlarında götürüldü.17. yüzyılda Fransa'dan Güney Afrika'ya götürülen üzüm 1820'lerde, Güney Afrika'nın üzüm bağlarının % 90'ından fazlasında ekiliydi. Orada Wyndruif, yani "şarap üzümü" anlamına geliyordu. Artık durum böyle olmasa da, bir zamanlar dünyanın en çok ekilen üzüm çeşitlerinden biriydi.[1] 1950'lerde Şili'nin üzüm bağlarının %75'in üzerinde Semillon'dan oluşurken, bugün, 900 hektardan daha az bir ekili alan kalmıştır. Güney Afrika ise 1200 hektar bir alanda ekilidir.[2]

Columbia Vadisi AVA'sından, geç hasat Semillon üzümlerinden yapılan Washington şarabı

Yetiştirilmesi nispeten kolay olan Semillon, kuvvetli asmalarından dönüm başına altı ila sekiz ton üzüm üretebilir.[3] Çürüme dışında diğer hastalıklara karşı oldukça dayanıklıdır. Üzüm, sıcak iklimlerde pembemsi bir renk alarak erken olgunlaşır. İnce bir kabuğa sahip olduğu için sıcak iklimlerde güneş yanığı riski de bulunmaktadır. Güneşli günler ve geceleri serin olan bölgeler uygun yetişme koşullarını sunar.

Semillon üzümü, düşük asitliği ve neredeyse yağlı bir dokusu ile oldukça gövdeli bir şaraptır. Kaliteli Semillon şarapları yıllandırılmaya uygundur. Semillon, Sauvignon blanc ve Muscadelle ile, Bordeaux bölgesindeki onaylı üç beyaz şarap üzüm çeşidinden biridir.

Üzüm aynı zamanda Sauternes gibi tatlı şarapların üretiminde de anahtar rol oynamaktadır. Tatlı şarap üretiminde kullanılacak üzümlerin Botrytis cinerea'dan ("asil küf" olarak da bilinir) etkilenmiş olmaları gerekir. Bu mantar üzümleri kuruturak üzüm meyvesindeki şeker ve tatları yoğunlaştırmaktadır.

Üretim bölgeleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransa'da Semillon üzümü çoğunlukla Bordeaux'da yetiştirilir. Bölgede Sauvignon blanc ve Muscadelle ile kupaj yapılmaktadır. Sek beyaz şarapları, Bordeaux blanc olarak anılır ve Pessac-Léognan, Graves, Entre-Deux-Mers apelasyonlarında kullanılmasına izin verilir. Bu kupajlarda, Semillon genellikle karışımda küçük bir bileşendir. Bununla birlikte, Bordeaux'nun tatlı beyaz şaraplarını (Sauternes, Barsac ve Cérons'tan olanlar gibi) yapmak için kullanıldığında ise genellikle baskın çeşittir. Bu tür şaraplarda üzüm tanesinin su içeriğini tüketen ve içeriğindeki şekeri yoğunlaştıran Botrytis cinerea'ya "asil küf" maruz bırakılır. Üzüm, Botrytis cinerea tarafından saldırıya uğradığında büzülerek asit ve şeker seviyeleri artar.

Üzüm çeşidinin azalan popülaritesi nedeniyle, fidanlıklarda daha az klon yetiştirilmekte ve üreticilerin kaliteli şaraplık fidan sıkıntısı çekmesine neden olmaktadır. 2008'de Château d'Yquem, Château Olivier, Château Suduiraut ve Château La Tour Blanche dahil 17 Bordeaux şarap üreticisi kendi klonlarını büyütmek için bir dernek kurdu.[4]

Semillon Üzümleri (Château Doisy-Védrines, Barsac, Sauternes)

Semillon, Avustralya'da, özellikle uzun süredir "Hunter River Riesling" olarak bilinen Sidney'in kuzeyindeki Hunter Vadisi'nde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Erken toplanan Semillon üzümlerinden yapılan bu tarz, düşük alkol seviyeli ve uzun yıllandırma potansiyeline sahiptir. Bunun dışında genellikle Chardonnay veya Sauvignon blanc ile harmanlanan ticari bir tarzın içerisinde kullanılır. Hunter Vadisi dışında, Semillon, Barossa Vadisi ve Margaret Nehri bölgelerinde Avustralyalı üreticiler tarafından işlenmektedir. Daha soğuk bir ilklim olan Adelaide Hills, Semillon için gelişen bir bölge haline gelmektedir.

Semillon, Cape'in tarihi beyaz üzüm çeşitlerinden biri olarak kökenleri 17. yüzyılın başlarında Fransa'dan getirilen asmalara dayanır.

Diğer bölgeler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Son yüzyılda Semillon ekimleri azalmaktadır. Yukarıda belirtildiği gibi, üzüm hala Güney Afrika ve Şili'de ekilmektedir. Bazı Kaliforniyalı yetiştiriciler, Semillon'u Sauvignon blanc ile harmanlamak için kullanırlar. Washington Eyaleti'nde, 1980'lerin başından beri monosepaj olarak üzümü işleyen bazı şarap imalathaneleri vardır; bununla birlikte diğer şaraphaneler aktif olarak Ice wine ve geç hasat tatlı şaraplar için üretmektedir. Üzüm ayrıca Arjantin, Kanada (Niagara ve Britanya Kolumbiyası) ve son zamanlarda Yeni Zelanda'da ekilmektedir.

  1. ^ a b "Semillon: the naked grape – Tim Atkin – Master of Wine" (İngilizce). 7 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2020. 
  2. ^ The Oxford companion to wine. Fourth edition. Robinson, Jancis,, Harding, Julia,, Smart, Richard E.,, Lavigne, Valérie,, Dubourdieu, Denis,. Oxford, United Kingdom. ISBN 978-0-19-870538-3. OCLC 921140648. 
  3. ^ "Semillon". web.archive.org. 18 Mayıs 2019. 18 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2020. 
  4. ^ "Semillon:". wineguy.nz. 23 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2020.