Şarap mantarı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir Fransız şarap mantarı

Şarap mantarları, şarap şişelerini kapatmak için kullanılan bir tıpadır. Sentetik malzemeler kullanılabilmesine rağmen, tipik olarak mantardan (mantar meşesinin kabuğu) yapılırlar. Yaygın alternatif şarap kapakları arasında vidalı kapaklar ve cam tıpalar bulunur. Tüm mantarların yüzde 68'i şarap şişesi tıpaları için üretilmektedir.

Gazsız şaraplar için olduğu kadar köpüklü şaraplar için de mantar üretilir. Bu tip şaraplar basınç altında şişelenir ve bu tıpalar mantar şekli almaya zorlar. Muselet olarak bilinen tel kafesle bağlanırlar.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sentetik şarap mantarları

17. yüzyılın ortalarına kadar, Fransız şarap tüccarları mantar tıpa kullanmıyor, bunun yerine şişelerin boyunlarına doldurulmuş yağa bulanmış paçavralar kullanıyorlardı.[1] Mantar bazlı şarap tıpalarının mucidi bilinmemektedir. Günlük söylentiler, Benedikten keşişi Dom Pérignon'a atfedilir. Tıpalar yaklaşık 1600'lere kadar uzanıyor. 21. yüzyılın başlarında, mantar lekesi sorunu yaygınlaştı ve birçok üreticinin alternatifler lehine mantar kullanmayı bırakmasına neden oldu. Vidalı kapaklar, 2010 yılına kadar özellikle Avustralya ve Yeni Zelanda'da öne çıktı. Mantarın çoğu, Okyanusya ülkelerinden uzakta, Akdeniz Havzası çevresinden geliyordu.[2]

Mantar lekesi ile ilgili sorunların ardından, mantar endüstrisi yeni tekniklere ve ekipmanlara yatırım yaparak şaraptaki TCA kimyasallarını yüzde 95 oranında azalttı. Mantar üreticileri, mantarın çevresel ve ekonomik faydalarını tanıtmaya başladı.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Prlewe, J. Wine From Grape to Glass. New York: Abbeville Press, 1999, s. 110.
  2. ^ a b John Gifford (25 Şubat 2016). "How Millennials (Almost) Killed the Wine Cork". The Atlantic. 26 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]