İçeriğe atla

Cru (şarap)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Grand Cru classé St. Emilion

Cru, yüksek kaliteli bir üzüm bağını veya üzüm bağı grubunu belirtmek için kullanılan bir şarap ve şampanya terimidir.[1] Başlangıçta hem bir bölgeyi, hem de içinde yetiştirilen her şeyi ifade etmek için kullanılan bir Fransızca kelimedir, ancak artık çoğunlukla hem bir üzüm bağını hem de şaraplarını ifade etmek için kullanılmaktadır. Terim genellikle Fransız şarabı sınıflandırmalarında kullanılır. Sonuç olarak, şarap etiketinde cru adını gösteren (veya göstermesine izin verilen) bir şarabın, bu üzüm bağının veya üzüm bağı grubunun tipik özelliklerini sergilemesi beklenir. Premier cru ve grand cru terimleri, farklı şarap bölgelerinde çeşitli şekillerde tanımlanan varsayılan kalite seviyelerini belirtir.

Premier cru, "ilk büyüme"ye karşılık gelen ve farklı şarap bölgelerinde farklı anlamlara sahip sınıflandırılmış üzüm bağları, şarap imalathaneleri ve şarapları ifade etmek için kullanılabilen bir Fransızca şarap terimidir:[2]

  • Bordeaux şarabı için bu terim sınıflandırılmış şarap imalathanelerine uygulanır:
    • 1855 Bordeaux Şarap Resmi Sınıflandırmasında Premier cru veya Premier cru classé, Médoc ve Graves'ten gelen kırmızı şaraplar için "Grand cru classé " tanımındaki beşlinin en üst seviyesidir ve Sauternes'de en yüksek üçüncüsü Premier cru supérieur'dur (üstün birinci büyüme).
    • Saint-Émilion şarabının sınıflandırmasında en yüksek seviye Premier grand cru classé A ve ikinci en yüksek Premier grand cru classé B'dir. Saint-Émilion grand cru terimi, genel Grand cru classé seviyesinin altındaki şarap imalathanelerini veya şarapları ifade eder ve unvan kurallarına entegre edilmiştir .
  • Burgonya şarabı için, terim sınıflandırılmış bağlara uygulanır, Premier cru , grand cru'nun altında ve temel köy AOC'lerinin üstünde ikinci en yüksek sınıflandırma seviyesidir. Burgonya şarapları için, premier cru (kısaltılmış 1er cru) terimleri genellikle İngilizceye çevrilmek yerine tutulur.
Grand Cru şampanya

Ayrıca bakınız: Grand cru (yiyecek ve içecek)

Grand cru (Fransızca'da 'iri büyüme' anlamına gelir),[3] şarap üretimindeki olumlu ünüyle bilinen bir üzüm bağını belirten bölgesel bir şarap sınıflandırmasıdır. Genellikle üzümleri, şarabı, şampanyayı veya konyağı tanımlamak için kullanılsa da, terim teknik olarak başlı başına bir şarap kalitesi sınıflandırması değildir, ancak üzüm bağının veya teruarın potansiyelini belirtmek için tasarlanmıştır. Burgonya veya Alsace'den appellation d'origine contrôlée (AOC) şaraplarının en üst düzey sınıflandırmasıdır. Aynı terim Saint-Émilion'daki şatolar için de kullanılır, ancak bu bölgede farklı bir anlamı vardır ve sınıflandırmanın en üst seviyesini temsil etmez.

Burgonya'da Tarih

[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız: Burgonya Grand Cru listesi

Erken Burgonya şarap tarihi, Katolik Kilisesi'nin Orta Çağ'ın büyük bölümünde başlıca bağ sahibi olmasıyla, Sistersiyenlerin çalışmalarıyla belirgin bir şekilde işaretlenmiştir. Ondalık, bağış ve af karşılığında toprak ve bağ alan rahipler, bireysel parsellerdeki şarapların kalitesini dikkatle gözlemleyebildiler ve zamanla, benzer aroma, gövde, renk ve canlılıkta şarap üreten alanları izole etmeye ve bunları cru olarak belirlemeye başladılar.[4]

Burgonya'da Grand cru bağları

1855 Bordeaux Şarap Resmi Sınıflandırmasının başarısının ardından Jules Lavalle, Côte d'Or Tarihi ve İstatistikleri adlı kitabında Côte d'Or üzüm bağlarının gayrı resmi bir sınıflandırmasını geliştirdi. 1861'de Lavalle'in sınıflandırması Beaune Tarım Komitesi tarafından resmileştirildi.[5] Grand cru ve Premier cru tanımları daha sonra 1930'larda AOC sisteminin oluşturulmasıyla geliştirildi ve genişletildi.[5]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "Definition of cru". web.archive.org. 2012-10-06. Erişim tarihi: 2024-07-29. 
  2. ^ "The Oxford Companion to Wine, 3rd Edition: 9780198609902 - AbeBooks". www.abebooks.com (İngilizce). Erişim tarihi: 2024-07-29. 
  3. ^ "grand cru: definition of grand cru in Oxford dictionary (American English) (US)". web.archive.org. 2014-08-09. Erişim tarihi: 2024-07-29. 
  4. ^ "Vintage: The Story of Wine - Johnson, Hugh: 9780671687021 - AbeBooks". www.abebooks.co.uk (İngilizce). Erişim tarihi: 2024-07-29. 
  5. ^ a b "The Oxford Companion to Wine, 3rd Edition: 9780198609902 - AbeBooks". www.abebooks.com (İngilizce). Erişim tarihi: 2024-07-29.