İçeriğe atla

Manisa Osmanlı Müzesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Manisa Osmanlı Müzesi
KonumYunusemre, Manisa
TürEtnografya
YöneticiYunus Emre Belediyesi
Resmî sitemanisaosmanlimuzesi.com
Yunus Emre Belediyesi bünyesindeki diğer müzeler

Manisa Osmanlı Müzesi Manisa'nın Yunusemre ilçesinde yer almaktadır. Osmanlı temalı eserlerin sergilendiği bir müzedir. Manisa'nın Yunusemre Belediyesi, kentin tarih ve kültür turizmine katkı sağlayacak projeyi tamamlayarak "Yüzyılın 100 Projesi" taahhüdü kapsamındaki Osmanlı Müzesi'ni ziyarete açmıştır. Osmanlı’nın yükselme ve yıkılma devrine kadar olan kısmını kapsar ve geçmiş kültürü şimdiki toplumlara göstermek amacıyla yoluna devam etmektedir.[1] İçerisinde Manisa sancağında yetişen Osmanlı şehzadeleri, o dönemin ünlü Türk düşünürleri ve Osmanlı’nın günlük yaşamını gösteren birçok heykel bulunmaktadır. Ziyaret saatleri haftaiçi 09.00-17.00, haftasonları 10.00-18.00 şeklinde işlemektedir.[2]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen “Yüzüncü Yılda Yüz Proje” kapsamı içinde bulunan, Manisa Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi gözetiminde ilerleyen bir proje olmuştur. Müze yapım aşamasında ünlü arkeolog Barış Sağıroğlu ve ekibiyle çalışılmıştır. Müze 2021 yılının ikinci yarısında açılmıştır.

Yunusemre Belediyesi'nin katkılarıyla müzede, Osmanlı padişahlarının şehzadeliklerini Manisa’da geçirdiği, Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Manisalı milli mücadele kahramanları, ünlü Türk düşünürü olan Yunus Emre ve Taptuk Emre’nin heykellerinin yer aldığı o dönemi temsil eden tasvirleri yer almaktadır.

Müze Binası[değiştir | kaynağı değiştir]

Müze binası, Manisa’nın Yunus Emre Kültür Parkı içinde belediye tarafından Osmanlı mimarisini temsil etmesi amacıyla yapılan dört konaktan biridir. Konaklar genellikle vatandaşlara hizmet etmek amacıyla inşa edilmiştir, bu konaklardan bir tanesi de 49 yıllığına müze yapılmak için kiralanmıştır. Manisa Osmanlı Müzesi’nin bulunduğu konak 2 katlı inşa edilmiştir ve içerisinde 6 adet salon ve 2 koridor vardır. Müzenin dış kapısı ziyaretçilerin daha müzeye girmeden dikkatini çeker. İslamiyet’in Anadolu’ya gelmesiyle Türk İslam mimarisinin temel unsurlarından biri, kapılar ve kapı motifleri olmuştur. Manisa Osmanlı Müzesi’nin kapısı da Teac Ağacı’ndan yapılmış üzerinde çiçekli bezemelerin, geometrik desenlerin ve Rumi kompozisyonların tüm zemini kapladığı 300 yıllık bir kapıdır.[3]

Koleksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

1- Müzenin giriş kapısında ziyaretçileri karşılayan salonda kahve kültürünün nasıl yayıldığını, Osmanlı'da ne anlama geldiğini anlatan figürler bulunuyor.

2- Giriş kısmının diğer bir kısmında bulunan eski Türk askerlerinin çocukluktan yetişkinliğe kadar olan süreci temsil eden heykeller bulunuyor.

3- Anadolu topraklarında 13. yüzyılın ortalarında yaşamış bir halk ozanı olan Yunus Emre odasında, Yunus Emre ve Taptuk Emre’nin heykelleri ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Ayrıca odanın içerisinde bulunan vitrinde 12 Tarikatı temsil eden serpuşlar yer alıyor.

‘Has oda’ ismi verilen oda Osmanlı padişahları için ayrılmış. Şehzadelik dönemini Manisa ilinde geçiren 7 adet padişah ve kapıkulu askerlerini gösteren heykeller bulunuyor. Ayrıca odada sergilenen Fatih Sultan Mehmet Han Hazretlerinin İstanbul Topkapı Müzesi'nde bulunan kılıcının birebir ağırlığıyla üzerindeki yazılarıyla işlemeleriyle birebir replikası da sergilenmektedir.

4- Konağın ikinci katına çıkıldığında, ziyaretçileri geleneksel kıyafetlerin sergilendiği bir koridor karşılar. Burada bulunan heykeller, her yörenin kültürüne ve geleneksel kıyafetlerine uygun olarak farklı ve çeşitli bir şekilde orijinal kıyafetlerle süslenmiştir.

5- Müzede, Ayşe Hafsa Sultan’ın temsil edildiği Hafsa Sultan odası da bulunmaktadır.

6- Müzenin diğer odaları Bey Odası şeklinde isimlendirilmiş olup Osmanlı dönemi zamanında günlük yaşamı konu alan ve genelde ev içi yaşamı göstermesi amacıyla dizayn edilmiş, salon, yatak odası, yemek odası gibi odacıkların bulunduğu büyük bir alandır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Manisa Osmanlı Müzesi". manisaosmanlimuzesi.com. 17 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2024. 
  2. ^ "OSMANLI MÜZESİ HAFTANIN YEDİ GÜNÜ ZİYARETÇİ AĞIRLIYOR - T.C. Yunusemre Belediyesi". www.yunusemre.bel.tr. 7 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Müze Hakkında - Manisa Osmanlı Müzesi". manisaosmanlimuzesi.com. 7 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2024.