Kadim teknolojisi (Yıldız Geçidi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kino[değiştir | kaynağı değiştir]

Kapalı durumdaki bir Kino

Kino Kadim yapımı bir çeşit kameradır, Rusça'da sinema anlamına gelen Kino ismi Eli Wallace tarafından bulunmuştur. Küre şeklinde ve beyzbol topu büyüklüğündedir. Cihaz uzaktan kumanda ile kontrol edilmektedir. Kino'ların çeşitli özellikleri vardır, sesli görüntü kaydı yapabildiği gibi, kumandasındaki mikrofon sayesinde canlı olarak da sesi kameranın üstünde bulunan hoparlörden aktarabilmektedir.

Kino'lar, keşfedilmemiş bir gezegene Yıldız Geçidinden gönderilebilir, bu sayede bir sonda görevi de görmektedir; hatta bir sondadan daha gelişmiş bile sayılabilir. Destiny'de en azından çalışan iki tane Kino vardır, ekip bunlarla geminin gidemedikleri yerlerini incelemektedirler. Büyük mitarda enerjisi olmasına rağmen, üstünde enerji miktarını gösteren bir gösterge yoktur. (SGU: "Air, Part 2")

Bir Kino, Destiny'nin bilgisayarlarına bağlandıktan sonra Yıldız Geçidi aracılığıyla otomatik olarak dağıtıldığında gönderildiği gezegenin atmosfer bilgileri gibi birçok ayrıntıyı gösterebilir.

Sıfır Noktası Modülü (SNM)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıfır Noktası Modülü

SNM'nin Türkçe açılımı Sıfır Noktası Modülü'dür, İngizilce kısaltması ZPM ve orijinal açılımı; Zero Point Module'dür.

Stargate evreninde kullanılan, şu andaki enerji tipleri ile kıyaslandığı zaman neredeyse sınırsız gibi görünen, silindirik, enerji kaynağıdır. Diziye Zero Point Energy kavramından girmiş olması muhtemeldir. İstenildiği zaman süper patlamalar yaratabilmesi de ayrı bir özelliğidir.

Kısaca SNM[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıfır Noktası Modülü, güçlü ve çok uzun süre dayanabilecek enerji bulunduran şehirler ve galaksiler arası uzay araçlarında da kullanılan bir enerji kaynağıdır. SNM, Kadimler tarafından icat edilmiş ve hem Dünya'da hem de Pegasus galaksisinde saptanmıştır. Atlantis ekibinin üyeleri şehirdeki SNM tükenmek üzere olduğu için ve Atlantis şehrini ayakta tutabilmek için Pegasus galaksisindeki gezengenlerde mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yeni bir SNM bulmak zorundadırlar. Atlantis için bir SNM hayatta kalma veya yenilgi arasındaki fark anlamına gelir, ve ekibin Dünya'ya dönmesi için gerçekten çok önemlidir.

SNM Çalışma Mantığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıfır noktası enerjisi (İng. İngilizcezero-point energy) diye tabir edilen olguda olabilecek en düşük düzeyde bile olsa bir sistemde yine de sıfırın üstü bir değerde enerji bulunması prensibinden hareketle çalışan Stargate (ve Star Trek) teknolojisidir. Teorik olarak bu sıfır noktası enerjisini çekmeyi bir şekilde başarabilirseniz bu enerji sıfır noktası enerjisi olduğu, yani bundan düşük bir enerji düzeyi mümkün olmadığı için sınırsız (daha doğrusu sadece enerji çekme hızınızla sınırlı, sonsuz) bir enerji kaynağına kavuşursunuz Ancient (Kadim) ırkı bir şekilde bunu başarmış, bu yöntemi kullanarak da Sıfır Noktası Modül'leri yaratmıştır. Bu modüller öyle güçlüdürler ki, birinin patlaması bir güneş sistemini tamamen yok edebilir. Asgard'ların bile elinde henüz bu boyda bir teknoloji mevcut değildir, SGC (Stargate Center)'in normalde kullandığı Naqahdah Jeneratörleri, ki el kadar bir Naqadah Jeneratörü SGC'nin neredeyse bütün enerji ihtiyacını karşılayabilmektedir, kelimesinin yanından bile geçemez. Yani Atlantis'te daha iyi anlaşılır; sekiz tane gayet haşmetli olan Naqadah reaktörü şehrin ancak temel fonksiyonlarını çok düşük bir düzeyde çalıştırmaya yeterken, bir SNM şehrin bütün sistemlerini ve muazzam kalkanlarını aktif hale getirmeye yetmektedir. Tabii şehrin havalanıp uzaya çıkması, hiperuzaya girmesi, inanılmaz hızlarda galaksilerarası seyahat etmesi vs. için üç tane SNM gerektiği gerçeği Atlantis'in ne kadar büyük, karmaşık ve güçlü bir eser olduğunu da gösterir.

Stargate (Yıldız Geçiti)[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe çevirisi Yıldız Geçidi olan bu kadim teknoloji uzaydaki uzak 2 nokta arasında hızlı bir şekilde seyahat edilmesini sağlar. Stargate kurgusal bir süperiletkendir,üzerinde toplamda 38 sembol bulunur her sembol uzayda bir noktayı temsil eder. SG-1 Sezon 10 da kullanılan Gate Drive haricinde uzayda seyahat için en hızlı yoldur. Bildigimiz kadarıyla kadimler tarafından Hem Samanyolu galaksisine hem de Pegasus'u galaksisindeki her yaşanılabilen gezegene yerleştirilmiştir. Bunun yanı sıra Stargate in ilk versiyonları Kadim gemisi Destiny (Türkçe çevirisi "Kader") ile bilinmeyen uzaklıklarda yaşanılanbilir gezegenlere hala yerleştirildiği bir gerçektir (Stargate aleminde).

Stargate Çalışma Mantığı
Stargate uzayda 2 nokta arasında sabit bir Wormhole (solucan deliği) yaratarak tek taraflı seyahat etmemizi sağlar. Stargate uzayda 2 nokta arasında 7 sembol ile (aynı galaksi içinde) uzayda 6 koordinat bir noktayı simgeler 7. nokta ise Stargate'in bulunduğu gezegenin kodudur. Farklı galaksiler arasında 8 sembol ile çalışırlar normalde olduğu gibi 6 sembol varış noktası 7. sembol başlangıç noktası 8. sembol ise uzaklığı belirler. Son olarak SGU (Stargate Universe) serisinde Stargate'in temel olarak 9 sembolden oluşmasından ileri gelerek bu 9 sembolün özel bir sembol olduğunu öne sürerek yeterli enerji ile Destiny'i hedefleyen bir semboller grubu olduğu öne sürülmüştür.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]