Atlantis (Yıldız Geçidi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Atlantis (Stargate) sayfasından yönlendirildi)
Atlantis'in yukarıdan görünüşü

Atlantis şehri bilimkurgu dizisi Yıldız Geçidi Atlantis'te yer alan aynı zamanda bir yıldızgemisi olan gelişmiş bir Kadim yapısıdır. Atlantis, Yıldız Geçidini kullanarak diğer gezegenleri keşfeden ana karakterler için bir operasyon üssü olarak hizmet vermektedir. Yıldız Geçidi mitolojisine göre şehir Kadimler tarafından milyonlarca yıl önce inşa edilmiştir ve Antik Yunanların "Kayıp Şehir Atlantis" efsanesine dayanmaktadır.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Atlantis (bazıları tarafından Atlantus olarak da söylenebiliyor), Kadimler tarafından milyonlarca yıl önce inşa edilmiştir. Şehir, beş on milyon yıl önce yeryüzünde Antarktika'da bulunuyordu, ama ortaya çıkan bir tür veba yüzünden bazı Kadimler Atlantis'le birlikte Pegasus gökadasına gitmek zorunda kaldırlar. Daha sonra Atlantis'i okyanusu olan bir gezegene indirirler. Burada da aynı işlemleri yaparlar, bilumum yaşam olan gezegene daha teknolojik Yıldız Geçitleri bırakıp bir yandan da insan ırkının gelişimini sağlıyorlar. Fakat, nasıl Samanyolu gökadasında Goa'uld türemişse, gezegenin birinde; Pegasus gökadasında bir gezegende de iratus adında hayat emiş gücüne sahip bir böcek türü gelişiyor. Bir şekilde Kadimler'in geliştirdiği insan ırkının ya da bir şekilde daha önceden gökadada var olan insan ırkının DNA'ları bu böceklerinkiyle birleşiyor ve moden zamanın vampirleri olan, hayat gücünü emerek sonsuza dek yaşama kapasitesine sahip Wraith adında yaratıklar ortaya çıkıyor. Wraithler, zaman geçtikçe gelişiyor ve Atlantis'e saldırmaya başlıyorlar, şehrin gelişmiş kalkan ve silahları bir süre idare ediyor fakat daha sonra yenildiklerini anlayan Kadimler, Atlantis şehrini suyun altına daldırdıktan sonra, tek çare olarak Yıldız Geçidi'yle Dünya'ya geri dönüyorlar. Dünya'ya dönen Kadimler, buradaki insanlarla zaman geçtikçe iç dış oluyorlar, yani topluma karışıyorlar, bu da Dünya'daki Kayıp Şehir Atlantis efsanesini doğuruyor ve Atlantis şehri, okyanusun tabanında boş bir şekilde tam on bin yıl yatmıştır.

Şehir düzeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Atlantis, büyük bir kar tanesi şeklindedir; üstü gökdelenlerle kaplı, merkezinde ise sivri-uzun bir ana kule bulunmaktadır. Ana kule adı üstünde şehrin kumanda odasının bulunduğu kısımdır, ayrıca Yıldız Geçidi'de bu kulenin zemin kapında yer alıyordur. Şehrin alt kısmında ise bir karakol vardır. Ayrıca şehir alt uzay motorları sayesında bir yıldızgemisine dönüşebilmektedir.

Alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yardımcı kontrol merkezi, şehrin büyük bir yeraltı odasıdır. Eğer ana operasyon odasına ulaşılamıyor ise şehirdeki insanlar bu odandan kontrol edilir.
  • Hapishane, odaları güçlü bir enerji kalkanı ile desteklendirilmiş yatay ve kalın parmaklıklardan oluşan, orta boylu odacıklardır, burası tehlikeli varlıkları veya insanları kilitlemek için kullanılır. Atlantis ekibi yakalanan bazı Wraith ve Genii'leri hapsetmek için bu odaları birkaç kez kullanmıştır.
  • Sandalye odası, Antarktika'daki eski Kadim Karakolu gibi, Atlantis'de de bir kontrol sandalyesi bulunmaktadır. Atlantis'teki sandalyeyi genelde John Sheppard tarafından drone silahlarını ateşlemek için veya şehri uçurmak için kullanılmıştır.
  • Toplantı odası, önemli meseleleri görüşmek üzere liderler tarafından kullanılan ortasında geniş bir masa bulunan odadır. Küçük olan toplantı odasında üçgen şeklinde bir masa ve etrafında sandalyerleri vardır; bu odada üç-beş kişi toplantı yapabilir, büyük olan toplantı odasında ise uzunca bir tablo ve birçok kişinin katıabileceği sayıda sandalyesi vardır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]