2007 Ankara saldırısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2007 Ankara saldırısı
Harita
BölgeUlus, Altındağ, Ankara, Türkiye
Tarih22 Mayıs 2007
18.30
HedefSiviller
Saldırı türü
İntihar saldırısı
Ölü9
Yaralı110+
İşleyenGüven Akkuş
Örgüt(ler)PKK
Üstlenen: TAK[1]

2007 Ankara saldırısı, Türkiye'nin Ankara ilinin Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan Anafartalar Çarşısı önünde, 22 Mayıs 2007 günü 18.30 sıralarında meydana gelen bombalı intihar saldırısı. Patlamada 8'i Türk, 1'i Pakistan vatandaşı olmak üzere 9 kişi öldü, 110'dan fazla kişi de yaralandı.[2] Saldırıyı, PKK mensubu Güven Akkuş'un gerçekleştirdiği tespit edildi.

Saldırı sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaralananların arasında dört de Pakistan vatandaşı bulunuyordu. Polis, olayın bir intihar bombacısı tarafından gerçekleştirilmiş olması ihtimali üzerinde durmuştur.[3][4][5][6]

Polis telsizlerinden geçen anonslara göre kırmızı bir motosiklet ve Doğan model bir otomobil patlamadan hemen sonra olay yerinden hızla uzaklaşmıştır.

Ankara Valisi Kemal Önal'ın yaptığı açıklamada saldırıyı gerçekleştiren kişinin Sivas'ın Zara ilçesine bağlı Çaypınar nüfusuna kayıtlı, 1979 doğumlu Güven Akkuş olduğunu belirtmiştir. Vali Önal, canlı bombanın kimliğinin kopan iki parmaktan saptandığını açıklamıştır.[7]

Canlı bomba Güven Akkuş, geçmişte "yasa dışı afiş asmak, 1 Mayıs gösterileri sırasında polise mukavemet ve yasa dışı örgüt üyesi olmak"tan 1996 yılında tutuklanmış, iki yıl cezaevinde kalmış ve 1998 yılında tahliye edilmiştir. Cezaevine girmeden önce Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği üyesi olan Akkuş, tahliye olduktan sonra PKK'ya katılmış ve Kuzey Irak'ta canlı bomba olmaya karar vermiştir.[8]

Saldırının etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

18.30'daki patlamadan sonra siyasetin ve bürokrasinin merkezi olan başkentin ileri gelenleri vakit geçirmeden olay yerinde incelemelerde bulundular. Öncelikle Deniz Baykal, daha sonra dönemin Türkiye başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül olay yerine geldiler. Olaydan sadece iki saat sonra da kuvvet komutanları ve genelkurmay başkanı da olay yerinde incelemelerde bulundu. Patlamanın etkisiyle giriş katıyla birlikte dört katlı olan Anafartalar Çarşısı'nın tüm camları parçalanmış, girişi ve önündeki otobüs duraklarında da hasar meydana gelmiştir. Patlamanın iş çıkışı saatlerine denk gelmesi nedeniyle ölü ve yaralı sayısı çok fazla olmuştur.[kaynak belirtilmeli] Ayrıca Ankara'nın Karapürçek, Akdere, Türközü, Abidinpaşa, Kayaş semtlerine giden otobüs duraklarının burada bulunması da yaralı sayısının bu denli fazla olmasına neden olmuş, Ankara Valiliğinin 200 m karşısında meydana gelen patlamadan hemen sonra ambulanslar, polis ve itfaiye hemen olay yerine intikal etti. Dönemin içişleri bakanı da hemen olay yerine gelerek incelemelerde bulunmuştur. Ankara'nın tarihî kent merkezi olan Ulus'un şehrin merkezinde olması nedeniyle yaralılar çok çabuk bir şekilde hastanelere nakledilmişlerdir.

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Anafartalar Çarşısı önünde meydana gelen patlamada iş yerleri hasar gören esnaf, polis tarafından kimlik kontrolünden geçirilerek iş yerlerine alındı. İş yerlerine gelen esnaf ilk olarak kırılan camlarını değiştirdi ve mağazalarının pencerelerine Türk bayrağı astı. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Anafartalar Çarşısı'nı Cumartesi günü mehter takımı ve İstiklal Marşıyla beraber tekrar açacaklarını söyledi. Aygün, "Bu işin altında yatan Türkiye'nin birlik ve beraberliğini bozma amacıdır. Onlara bu fırsatı vermeyeceğiz. Çok daha fazla bayrakla iş yerlerimizin başında olacağız." dedi.

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hamsici, Mahmut (20 Aralık 2016). "Türkiye'de son dönemde çok sayıda saldırıyı üstlenen TAK kimdir?". BBC Türkçe. 16 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2017. 
  2. ^ Saymaz, İsmail (24 Mayıs 2007). "Saldırgan Kuzey Irak'ta eğitim almış". İstanbul: Radikal. 1 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2015. 
  3. ^ "Bombalı saldırıda sürpriz tanık". Hürriyet. 4 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2007. 
  4. ^ "Anafartalar saldırısında ölü sayısı 7'ye yükseldi". Hürriyet. 9 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2007. 
  5. ^ "8'inci kurban". Hürriyet. 21 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2007. 
  6. ^ "Anafartalar'da ölü sayısı 9'a çıktı". Hürriyet. 6 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2007. 
  7. ^ Canlı bombanın kimliği parmaktan tespit edildi 7 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. NTV.com.tr. 24 Mayıs 2007. Erişim: 29 Temmuz 2015.
  8. ^ Saldırgan Kuzey Irak'ta eğitim almış 1 Temmuz 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Radikal. 24 Mayıs 2007. Erişim: 29 Temmuz 2015.