Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta yaptığı operasyonlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta yaptığı operasyonlar listesi, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Türkiye'ye karşı artan saldırılara karşı ilk sınır ötesi operasyonunu 1983'te Irak'ta dönemin Baas rejimiyle yapılan anlaşmayla gerçekleştirilmiş, operasyonda Kuzey Irak'taki Kürt peşmergeler ve sınırın beş kilometre ötesindeki PKK'ya ait kamplar hedef alındı. PKK'nın güvenlik güçleri ve sivilleri ait doksanlı yıllarda artan saldırılarına karşılık Kandil Dağları'nda bulunan yöneticileri ve örgüt militanlarını hedef alan askeri ve hava hareketleri gerçekleştirilmiştir.

Operasyonlar listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Operasyon adı Yer Hedef Başlangıç Bitiş Komutan Yöntem/Birlik Ölen askerler Ölen militanlar Kaynak
Sıcak Takip Operasyonu Kuzey Irak PKK militanları 27 Mayıs 1984 11 Ekim 1984 [1]
1986 sınır ötesi harekâtı Kuzey Irak PKK sığınakları 15 Ağustos 1986 15 Ağustos 1986 [1]
1987 sınır ötesi harekâtı Kuzey Irak PKK'ya ait kamp, depo ve sığınaklar 4 Mart 1987 4 Mart 1987 [1]
Süpürge Harekâtı Kuzey Irak PKK'ya ait kamp, depo ve sığınaklar 5 Ağustos 1991 13 Ağustos 1991 Doğan Güreş 2 35 [2]
1992 sınır ötesi harekâtı Kuzey Irak PKK'ya ait kamp, depo ve sığınaklar 5 Ekim 1992 15 Kasım 1992 Doğan Güreş 12 1492 [3]
Hakurk Operasyonu Kuzey Irak PKK'ya ait kamp, depo ve sığınaklar Ekim 1992 [4]
Çelik Harekâtı Kuzey Irak PKK'ya ait kamp, depo ve sığınaklar 21 Mart 1995 2 Mayıs 1995 Hasan Kundakçı 64 568 [5]
Atmaca Harekâtı Kuzey Irak PKK'ya ait kamp, depo ve sığınaklar Nisan 1996 Nisan 1996 Hilmi Özkök 40 241 [5][6]
Tokat Operasyonu Kuzey Irak PKK'ya ait kamp, depo ve sığınaklar 14 Haziran 1996 Ocak 1997 11 290 [5]
Çekiç Harekâtı Kuzey Irak PKK'ya ait kamp, depo ve sığınaklar 12 Mayıs 1997 7 Temmuz 1997 Altay Tokat 114 2730
Şafak Harekâtı Kuzey Irak PKK'ya ait kamp, depo ve sığınaklar 25 Eylül 1997 15 Ekim 1997 İsmail Hakkı Karadayı
Hüseyin Kıvrıkoğlu
İlhan Kılıç
31 865
Murat Operasyonu Kuzey Irak PKK'ya ait kamp, depo ve sığınaklar Nisan 1998 Mayıs 1998 3 58
Güneş Harekâtı Kuzey Irak PKK'ya ait kamp, depo ve sığınaklar 21 Şubat 2008 29 Şubat 2008 İlker Başbuğ 24 240
2011 sınır ötesi harekâtları Kuzey Irak PKK'ya ait kamp, depo ve sığınaklar 17 Ağustos 2011 24 Ekim 2011 Necdet Özel Yok 270 [7]
Şehit Yalçın Operasyonu Kuzey Irak PKK'ya ait kamp, depo ve sığınaklar 24 Temmuz 2015 25 Temmuz 2015 Hulusi Akar Yok 160 [8]
Hendek operasyonları Türkiye PKK'ya ait barikat, sığınaklar 8 Ağustos 2015 günümüz Hulusi Akar 70 +7600 [9]
Kararlılık Harekâtı Kuzey Irak PKK'ya ait barikat, sığınaklar 11 Mart 2018 günümüz Hulusi Akar

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c İhsan Dörkardeş (20 Ekim 2011). "Irak'a yapılan en büyük kara harekatı". DHA. 14 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "En çok şehit verdiğimiz dördüncü saldırı". DHA, Hürriyet. 20 Ekim 2011. 3 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Namık Durukan (13 Ekim 1992). "Peşmergeler mevzide". Milliyet. 5 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ İhsan Bal. "Kuzey Irak'a Operasyon". Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu. 31-07-2006 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Tarih değerini gözden geçirin: |arşivtarihi= (yardım)
  5. ^ a b c "Sınır ötesi operasyonlar 1983'te başladı". CNN Türk. 22 Şubat 2008. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Değer, Evren (27 Nisan 1996). "Atmaca-1 sona erdi: 241 PKK'lı öldürüldü". Milliyet. s. 26. 
  7. ^ "Hakkari'de Operasyon Bitti". kağızmanfm.com. 24 Ekim 2011. 
  8. ^ "Hava saldırısında 35 IŞİD militanı öldürüldü". Haber7.com. 24 Temmuz 2015. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Erdoğan: 7 bin 600'ün üzerinde PKK'lı etkisiz hale getirildi". 14 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]