Ankara belediye başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı
Görevdeki
Mansur Yavaş

Mart 2019'dan beri
Görev süresi 5 yıl, aday olma
sınırlaması yok
Açılışı yapan Kütükçü Ali Bey
Oluşum 1923
26 Mart 1984 (Büyükşehir)

Bu maddede Ankara belediye başkanları listesi yer almaktadır.

Belediye başkanları listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Valiler (1923-1963)
Vali Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti
1 Kütükçü Ali Bey 1923 1924 Cumhuriyet Halk Partisi
2 Mehmet Vehbi Demirel 1924 1924
3 Mehmet Ali Bey 1924 1924
4 Ali Haydar Bey 1924 1926
5 Asaf Bey 1926 1928
6 Nevzat Tandoğan 1929 1946
7 Osman Sabri Adal 1946 1946
8 İzzettin Çağpar 1946 1948
9 Ragıp Tüzün 1948 1950
10 Fuat Börekçi 1950 1950
11 Mehmet Atıf Benderlioğlu 1950 1954 Demokrat Parti
12 Kemal Aygün 1954 1955
13 Cemal Göktan 1955 1955
14 Orhan Eren 1955 1957
15 Kemal Aygün 1957 1958
14 Abdullah Dilaver Argun 1958 1960
16 İrfan Baştuğ 1960 1960 Askerî
17 İhsan Orgun 1960 1961
18 Nuri Teoman 1961 1962
19 Enver Kuray 1962 1963
Belediye Başkanları (1963-1984)
Belediye Başkanı Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti
20 Halil Sezai Erkut 17 Kasım 1963 2 Haziran 1968 Cumhuriyet Halk Partisi
21 Ekrem Barlas 2 Haziran 1968 9 Aralık 1973 Adalet Partisi
22 Vedat Dalokay 9 Aralık 1973 12 Aralık 1977 Cumhuriyet Halk Partisi
23 Ali Dinçer 12 Aralık 1977 12 Eylül 1980
24 Süleyman Önder[1] 12 Eylül 1980 25 Mart 1984 Askerî
Büyükşehir Belediye Başkanları (1984-günümüz)
Büyükşehir Belediye Başkanı Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti
25 Mehmet Altınsoy 25 Mart 1984 26 Mart 1989 Anavatan Partisi
26 Murat Karayalçın 26 Mart 1989 21 Eylül 1993 Sosyaldemokrat Halkçı Parti
27 Vedat Aydın 21 Eylül 1993[A] 27 Mart 1994
28 Melih Gökçek 27 Mart 1994 18 Nisan 1999 Refah Partisi
Fazilet Partisi[B]
18 Nisan 1999 28 Mart 2004
Bağımsız[C]
Demokrat Parti[Ç]
Adalet ve Kalkınma Partisi[D]
28 Mart 2004 29 Mart 2009
29 Mart 2009 30 Mart 2014
30 Mart 2014 28 Ekim 2017
29 Mustafa Tuna 6 Kasım 2017[E] 8 Nisan 2019
30 Mansur Yavaş 8 Nisan 2019 Görevde Cumhuriyet Halk Partisi

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

A.   Murat Karayalçın'ın 21 Eylül 1993 tarihinde başbakan yardımcısı olması üzerine göreve Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından seçilen Vedat Aydın getirildi.
B.   Refah Partisi'nin 1998'de kapatılmasının ardından Fazilet Partisi'ne geçti.
C.   Fazilet Partisi'nin 2001'de kapatılmasının ardından bağımsız siyasetçi olarak kaldı.
Ç.   2002 yılında Demokrat Parti'ye geçti.
D.   2003 yılında Demokrat Parti'den ayrıldı ve Adalet ve Kalkınma Partisi'ne geçti.
E.   Melih Gökçek'in 28 Ekim 2017 tarihinde istifa etmesi üzerine göreve Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından seçilen Mustafa Tuna getirildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kemah Kaymakamlığı 27 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.