Ankara belediye başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı
Görevdeki
Mansur Yavaş

8 Nisan 2019 tarihinden beri
Görev süresi 5 yıl, aday olma
sınırlaması yok
Oluşum 1923
26 Mart 1984 (Büyükşehir)
Açılışı yapan Kütükçü Ali Bey

Bu maddede Ankara belediye başkanları listesi yer almaktadır.

Belediye başkanları listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Valiler (1923-1963)
Vali Görev Başlangıcı Görev Bitişi Görev Süresi Parti
1 Kütükçü Ali Bey 1923 1924 1 yıl Cumhuriyet Halk Partisi
2 Mehmet Vehbi Demirel 1924 1924 1 yıldan az
3 Mehmet Ali Bey 1924 1924 1 yıldan az
4 Ali Haydar Bey 1924 1926 2 yıl
5 Asaf Bey 1926 1928 2 yıl
6 Nevzat Tandoğan 1929 1946 17 yıl
7 Osman Sabri Adal 1946 1946 1 yıldan az
8 İzzettin Çağpar 1946 1948 2 yıl
9 Ragıp Tüzün 1948 1950 2 yıl
10 Fuat Börekçi 1950 1950 1 yıldan az
11 Mehmet Atıf Benderlioğlu 1950 1954 4 yıl Demokrat Parti
12 Kemal Aygün 1954 1955 1 yıl
13 Cemal Göktan 1955 1955 1 yıldan az
14 Orhan Eren 1955 1957 2 yıl
15 Kemal Aygün 1957 1958 1 yıl
14 Abdullah Dilaver Argun 1958 1960 2 yıl
16 İrfan Baştuğ 1960 1960 1 yıldan az Askerî
17 İhsan Orgun 1960 1961 1 yıl
18 Nuri Teoman 1961 1962 1 yıl
19 Enver Kuray 1962 1963 1 yıl
Belediye Başkanları (1963-1984)
Belediye Başkanı Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti
20 Halil Sezai Erkut 17 Kasım 1963 2 Haziran 1968 4 yıl 6 ay 2 hafta 2 gün (1659 gün) Cumhuriyet Halk Partisi
21 Ekrem Barlas 2 Haziran 1968 9 Aralık 1973 5 yıl 6 ay 1 hafta

(2016 gün)

Adalet Partisi
22 Vedat Dalokay 9 Aralık 1973 12 Aralık 1977 4 yıl 3 gün (1464 gün) Cumhuriyet Halk Partisi
23 Ali Dinçer 12 Aralık 1977 12 Eylül 1980 2 yıl 9 ay (1005 gün)
24 Süleyman Önder[1] 15 Eylül 1980 30 Mart 1984 3 yıl 6 ay 1 hafta 6 gün (1290 gün) Askerî
Büyükşehir Belediye Başkanları (1984-günümüz)
Büyükşehir Belediye Başkanı Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti
25 Mehmet Altınsoy 30 Mart 1984 26 Mart 1989 5 yıl 1 gün (1827 gün) Anavatan Partisi
26 Murat Karayalçın 26 Mart 1989 21 Eylül 1993 4 yıl 5 ay 3 hafta 5 gün (1640 gün) Sosyaldemokrat Halkçı Parti
27 Vedat Aydın 21 Eylül 1993[A] 27 Mart 1994 6 ay 6 gün (187 gün)
28 İbrahim Melih Gökçek 27 Mart 1994 18 Nisan 1999 23 yıl 7 ay 1 gün

(8616 gün)

Refah Partisi
Fazilet Partisi[B]
18 Nisan 1999 28 Mart 2004
Bağımsız[C]
Demokrat Parti[Ç]
Adalet ve Kalkınma Partisi[D]
28 Mart 2004 29 Mart 2009
29 Mart 2009 30 Mart 2014
30 Mart 2014 28 Ekim 2017
29 Doç. Dr. Mustafa Tuna 6 Kasım 2017[E] 8 Nisan 2019 1 yıl 5 ay 2 gün (518)
30 Mansur Yavaş 8 Nisan 2019 Görevde Görevde Cumhuriyet Halk Partisi

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

A. ^ Murat Karayalçın'ın 21 Eylül 1993 tarihinde başbakan yardımcısı olması üzerine göreve Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından seçilen Vedat Aydın getirildi.
B. ^ Refah Partisi'nin 1998'de kapatılmasının ardından Fazilet Partisi'ne geçti.
C. ^ Fazilet Partisi'nin 2001'de kapatılmasının ardından bağımsız siyasetçi olarak kaldı.
Ç. ^ 2002 yılında Demokrat Parti'ye geçti.
D. ^ 2003 yılında Demokrat Parti'den ayrıldı ve Adalet ve Kalkınma Partisi'ne geçti.
E. ^ İbrahim Melih Gökçek'in 28 Ekim 2017 tarihinde istifa etmesi üzerine göreve Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından seçilen Doç. Dr. Mustafa Tuna getirildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kemah Kaymakamlığı". 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2019.