Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Temmuz 2021

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




Malmö Arena, İskandinav ülkelerinden İsveç'in Malmö şehrinde yer alan çok amaçlı bir kapalı arena; aynı zamanda Hockeyallsvenskan liginden buz hokeyi kulübü Malmö Redhawks'a ev sahipliği yapan yer. Hokey maçlarının yanı sıra konserler ile hentbol, florbol ve atletizm müsabakalarına da ev sahipliği yapmıştır. Öte yandan 14, 16 ve 18 Mayıs 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması da burada düzenlenmiştir.

MM Matsson Konsult AB'den Mats Matson, Pöyry Mimarlık'tan Hannu Helkiö ve Wingårdh arkitektkontor'dan Gert Wingårdh tarafından tasarlanan arena, sahibi Parkfast AB tarafından işletilir. Temeli 10 Ocak 2007'de atılan ve 6 Kasım 2008'de açılışı gerçekleştirilen Malmö Arena'nın inşaat maliyeti 750 milyon İsveç kronuydu. Arena, Hyllie Tren İstasyonu'na 80 metre (260 ft) uzaklıkta olup; Malmö Garı, Kopenhag Havalimanı ve Kopenhag Garı'na tren ve otobüs bağlantısı vardır. 2007'de imzalanan on yıllık bir sözleşme sonucu, mekânın isim hakkı Malmö Belediyesi'ne aittir. (Devamı...)

(Düzenle)


Ben Bazen, Türk şarkıcı Simge'nin ilk stüdyo albümüdür. 1 Haziran 2018'de Doğan Music Company tarafından yayımlandı. Oryantal bir tarzı olan "Miş Miş" (2015) şarkısıyla Türkiye'de liste başı olarak şöhretini artıran Simge, daha sonra yayımladığı düşük tempolu "Yankı" (2016) şarkısıyla müzikal tarzını "Miş Miş"ten daha farklı bir yere konumlandırdı ve gelecekteki ilk albümünün tarzına dair ipuçları vermeye başladı. Dört yılda hazırlandığı albümünün yapımcılığını Ozan Bayraşa ile birlikte üstlendi ve şarkılarda Bayraşa dahil olmak üzere Alper Narman, Ersay Üner, Onurr ve Sezen Aksu gibi isimlerle çalıştı.

Genel anlamda bir dans-pop albümü olan Ben Bazen aynı zamanda deep house, R&B, rock, trap ve türkü gibi çeşitli müzik tarzlarından da beslendi. Simge'nin genelinde bir hikâye oluşturmaya çalıştığı albümde şarkı sözleri aşkı anlatan bir kadına yer verdi ve bu kadın kimi şarkılarda pes etmediğinden, kimisinde ise yaşadığı yerin bunalımından kaçmak istediğinden bahsetti. (Devamı...)

(Düzenle)


The Pilot (diğer adlarıyla "The One Where It All Began", "The One Where Monica Gets a New Roommate" veya "The First One"), Amerikan durum komedisi dizisi Friends'in NBC (National Broadcasting Company)'de 22 Eylül 1994'te yayınlanan bölümüdür. Senaryosu dizinin proje tasarımcıları David Crane ve Marta Kauffman tarafından yazılmış ve bölümün yönetmenliğini James Burrows yapmıştır. Pilot bölüm genel olarak dizininin New York'ta yaşayan altı ana karakterini tanıtır. Monica (Courteney Cox) bir şarap satıcısıyla çıktığı ilk randevudan sonra onunla birlikte olur fakat adamın onunla yatabilmek için yaptığı oyun ortaya çıkınca çok sinirlenir ve hayal kırıklığına uğrar. Monica'nın abisi Ross (David Schwimmer) yeni boşandığı ve lezbiyen olduğunu öğrendiği eski karısı evden mobilyaları götürdüğü için depresyondadır. Monica'nın eski okul arkadaşı Rachel (Jennifer Aniston) düğününü yarıda bırakıp kaçar ve Monica'nın yanına taşınır. Monica ve Ross'un arkadaşları Joey, Chandler ve Phoebe (Matt LeBlanc, Matthew Perry ve Lisa Kudrow) onlara bu sorunlarında destek olup tavsiyede bulunurlar. (Devamı...)

(Düzenle)


Lamb of God, beş kişiden oluşan Amerikan groove metal ve metalcore grubudur. 1994 yılında Virginia eyaletinin Richmond şehrinde kurulan grup; vokalist Randy Blythe, gitaristler Mark Morton ile Willie Adler, bas gitarist John Campbell ve baterist Chris Adler'dan oluşmaktadır. Grup ayrıca New Wave of American Heavy Metal hareketinin bir parçası kabul edilir.

Kuruluşundan bu yana Lamb of God, altı stüdyo albümü, bir konser albümü, bir toplama albüm ve üç DVD yayınladı. ABD'deki toplam satışları iki milyonu buldu. 2007'de "Redneck" şarkısıyla Grammy Ödülleri'ne En İyi Metal Performansı dalında aday gösterildi. 2006'da ikisi Ozzfest ve biri Slayer'ın The Unholy Alliance Tour'u olmak üzere üç kez turneye çıktı. Download Festival, Sonisphere Festival, Soundwave Festival ve Megadeth'in ana grup olduğu Gigantour da dahil olmak üzere pek çok festivalde sahne aldı. 2008-2010 yılları arasında Metallica (World Magnetic Tour) ile turneye çıkarken, bunun hemen ardından Mayhem Festival 2010'da ana grup olarak sahne aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Rockstar 101, Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 2009 çıkışlı dördüncü stüdyo albümü Rated R'dan bir şarkıdır. Şarkıda rock grubu Guns N' Roses'ın Britanyalı-Amerikalı gitaristi Slash Rihanna'ya eşlik etti. 18 Mayıs 2010'da albümünün beşinci single'ı olarak yayımlandı. Rihanna, şarkının yazımını yapımcılar The-Dream ve Christopher "Tricky" Stewart ile birlikte tamamladı; vokallerin yapımı Makeba Riddick tarafından gerçekleştirildi. Albüm versiyonu hip hop tarzında olan parça, daha sonra satışa sunulan EP'sinde Dave Audé ve Mark Picchiotti gibi müzisyenlerin yaptığı remikslerle dans, dubstep ve elektronik müzik tarzlarını barındırdı.

"Rockstar 101" müzik eleştirmenlerinden karışık geri dönüşler aldı, bazıları Rihanna'nın "kabadayılığını" överken bazıları "agresif" ses tonunu eleştirdi. Şarkı ABD Billboard Hot 100 listesinde 64 numarada yer aldı ve Hot Dance Club Songs listesinde iki numaraya kadar yükseldi. Tanıtımlar için Rihanna, Nisan 2010'da American Idol'da sahne aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Hong Kong bayrağı ya da Çin Halk Cumhuriyeti, Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi bayrağı (Geleneksel Çince: 中華人民共和國香港特別行政區區旗; Basitleştirilmiş Çince: 中华人民共和国香港特别行政区区旗), kırmızı zemin üzerinde Hong Kong'a özgü bahunya çiçeğini temsil eden beş taçyapraktan oluşur. Zemin rengi olan kırmızı, Çin'in resmî bayrağına bağlı kalınarak seçilmiştir.

Hong Kong bayrağı 16 Şubat 1990 tarihinde tasarlanmış ve 4 Nisan 1990'da Yedinci Çin Ulusal Halk Meclisi'nin üçüncü oturumunda kabul edilmiştir. Birleşik Krallık yönetiminden çıkarak Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlanma kutlamalarının yapıldığı 1 Temmuz 1997'de ilk kez resmî olarak göndere çekilmiştir. Bayrağın kesin kullanım alanı ve kuralları Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'de toplanan danıştay toplantısında yasalara göre düzenlenmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, (İngilizceNorth Atlantic Treaty Organization, NATO; FransızcaOrganisation du Traité de l'Atlantique Nord, OTAN) 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 18 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifaktır.

Örgüt üyeleri herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapmaktadır. NATO'nun merkezi, örgütün Kuzey Amerika ve Avrupa'daki 30 üyesinden biri olan Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunmaktadır. 21 ülke NATO'nun "Barış İçin Ortaklık" adlı girişiminde yer alırken 15 ülke kurumlaşmış diyalog programlarına dâhildir. Tüm NATO üyelerinin toplam askerî harcaması, dünyadaki savunma harcamalarının %70'inden fazladır. Üyelerin savunma harcamalarının GSYİH'lerinin %2'si kadar olması gerekmektedir.

NATO, Kore Savaşı üye ülkeleri harekete geçirene ve yüksek rütbeli iki Amerikalı komutanın yönlendirmesiyle birleşik bir askerî yapı kurulana kadar siyasi bir ortaklıktan ötesi değildi. Soğuk Savaş süreci, 1955'te kurulan Varşova Paktı'na üye ülkelerle çekişmelere yol açtı. (Devamı...)

(Düzenle)


Bermuda, 12-28 Şubat 2010 tarihleri arasında Kanada'nın Vancouver şehrinde organize edilen 2010 Kış Olimpiyatları'nda, kayaklı koşudaki bir sporcuyla mücadele etti. Bu, ülkenin katıldığı 6. Kış Olimpiyatları olurken bir kayak disiplinindeki ilk katılımıydı. Ülke adına yarışan tek sporcu olan Tucker Murphy, mücadele ettiği 15 kilometre serbest stil kategorisini 42:39.1'lik derecesiyle 88. sırada tamamladı. Bermuda, 1992'de Fransa'da düzenlenen Albertville Oyunları ile ilk kez Kış Olimpiyat Oyunları'na katıldı ve daha sonra düzenlenen tüm Kış Olimpiyatları'nda yer aldı. Kayaklı koşucu Tucker Murphy, 2010 Kış Olimpiyatları'nda Bermuda'yı temsil eden tek sporcuydu ve Bermuda'nın bir kayak disiplininde yarışan ilk sporcusu oldu. Aynı zamanda Murphy, Bermuda'yı Kış Olimpiyatları'nda temsil eden üçüncü sporcu olmuştu. Hem açılış töreni hem de kapanış töreninde ülkesinin bayrağını taşıyan isimdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Hedwig Potthast (5 Şubat 1912, Köln - 22 Eylül 1994, Baden-Baden), Heinrich Himmler'in sekreteri ve metresi olan Alman kadındır.

1912'de Köln'de doğan Potthast, 1936'da Himmler'in sekreteri olarak çalışmaya başladı. 1938 yılı itibarıyla sevgili oldular. 1941'de görevinden istifa etmesi sonrasında, Himmler'den bir erkek ve bir kız olmak üzere iki çocuğu oldu. II. Dünya Savaşı'nın ardından evlendi ve hayatının geri kalanını kamuoyunun gözünden uzak bir şekilde yaşadı. Savaş sonrası yaptığı röportajlarda Himmler'in Nazi savaş suçlarındaki rolü hakkındaki soruları cevaplamaktan kaçındı. 1994'te, Baden-Baden'de öldü.

Babası bir iş insanı olan Hedwig Potthast, 5 Şubat 1912'de, Kuzey Ren-Vestfalya'daki Köln şehrinde doğdu. Lisedeki Abitur sınavlarının ardından yabancı dil ağırlıklı bir sekreterlik eğitimi aldı. 1928'de eğitimini tamamladıktan sonra Koblenz'te çalışmaya başladı. (Devamı...)

(Düzenle)


Üçüncü Harkov Muharebesi (Almanca: Die dritte Schlacht um Charkow), Almanya'nın Güney Ordular Grubu tarafından Kızıl Ordu'ya karşı 19 Şubat ile 15 Mart 1943 tarihleri arasında, Harkiv çevresinde gerçekleştirilen bir dizi saldırı harekâtıdır. Almanlarca Donets Seferi olarak, Sovyetlerce Don Havzası ve Harkov Harekâtı olarak da bilinen harekâtta; Sovyetlerin 52 tümeni bozguna uğramış, Harkov ve Belgorod şehirleri Almanlar tarafından yeniden ele geçirilmiştir. Bu muharebede Erich von Manstein'in kullandığı taktik, "Rochade" (Rok), "Schlagen aus der Rückhand" (Backhand blow, Ters vuruşlu darbe) olarak anılır.

Alman 6. Ordusu, 23 Kasım 1942 tarihinde Stalingrad'da kuşatılmış ve Kızıl Ordu Ocak ve Şubat ayının ilk günlerinde Alman Güney Ordular Grubu'nun kuşatma dışında kalan unsurlarına karşı daha geniş alanlı taarruzlara girişmiştir. Bu taarruzlarla Kızıl Ordu, Ocak ayı ile Şubat ayının başlarında Alman savunmasını kırarak Harkov, Belgorod ve Kursk’u geri aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


İstanbul Profesyonel Ligi, 1952-1959 yılları arasında Türkiye'nin İstanbul ilinde düzenlenen ve yalnız bu ildeki takımların katılabildiği eski futbol ligidir.

Ülkede profesyonel futbola geçilmesinin ardından kurulan ligin ilk sezonu 1952'de gerçekleştirildi. Sekiz takımın mücadele ettiği ligde, ikinci sezondan itibaren on takım yer aldı. 1956-57 sezonunda İstanbul Profesyonel 2. Ligi'nin kurulması sonrasında İstanbul Profesyonel 1. Ligi olarak da anılmaya başlandı. Daha önceleri herhangi bir takımın düşmediği ligde, 1957-58 sezonunu son sırada tamamlayan takım ligden düşerken İstanbul Profesyonel 2. Ligi'ni birinci sırada tamamlayan takım bu lige yükseldi. 1958-59 sezonunda son kez düzenlenen ligde ilk sekiz sırayı alan takımlar, 1959 sezonunda ilki gerçekleştirilen ulusal çaptaki Millî Lig'e katıldı. İstanbul Profesyonel Ligi ise yerini İstanbul Mahallî Ligi'ne bıraktı. Toplamda sekiz sezon düzenlenen ligde Fenerbahçe ve Galatasaray üçer, Beşiktaş ise 2 şampiyonluk elde etti. (Devamı...)

(Düzenle)


Avustralya, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na iki sporda mücadele eden bir sporcuyla katıldı. İngiltere doğumlu olan, hayatının büyük bir kısmını Avustralya'da geçiren ve oyunların düzenlendiği dönemde Londra'da ikamet eden Edwin Flack, Uluslararası Olimpiyat Komitesi olarak Avusturya adına yarışmış olarak kabul edilmektedir. Üç atletizm ile bir tenis etkinliğinde yarışan Flack, atletizmdeki 800 metre ve 1500 metre etkinliklerinde altın madalyanın sahibi olarak hem bu branşlardaki ilk Olimpiyat şampiyonu oldu hem de ülke tarihinin ilk Olimpiyat madalyasını kazandı. Maraton yarışını ise tamamlayamadı. Flack, tenisteki tek erkekler turnuvasının ilk turunda elenirken çiftler müsabakalarında ise Britanyalı partneriyle mücadele etmesinden ötürü bu etkinlikte karma takımlar adına yarışmış olarak gösterilmektedir. (Devamı...)

(Düzenle)


Oliver Kahn (Almanca telaffuz: [ˈɔlɪvɐ ˈkaːn]; d. 15 Haziran 1969), Alman eski futbolcudur. Kaleci pozisyonunda oynayan oyuncu, kariyerine Karlsruher SC yıldız futbol takımında başladı. İlk profesyonel karşılaşmasına 1987 yılında çıktı. 1994 yılında 4.600.000 Alman markı karşılığında kariyerinin sonuna kadar oynayacağı Bayern Münih'e transfer oldu.

Sekiz Bundesliga, altı DFB-Pokal, bir UEFA Kupası (1996), UEFA Şampiyonlar Ligi (2001) ve Kıtalararası Kupa (2001) şampiyonluğu yaşayan Kahn, Alman futbolunun yakın tarihte yetiştirdiği en başarılı oyunculardan oldu. Bireysel çapta gösterdiği başarılar ona art arda dört UEFA Avrupa'nın En İyi Kalecisi, üç IFFHS Dünyanın En İyi Kalecisi ve iki kez de Almanya'da Yılın Futbolcusu ödülü kazandırdı. 2002 FIFA Dünya Kupası'nda aldığı Altın Top Ödülü ile birlikte, turnuva tarihinde bu ödülü kazanan ilk ve tek kaleci unvanını elde etti.

1994'ten 2006'ya kadar Almanya millî futbol takımında oynayan Kahn, Andreas Köpke'nin millî takımı bırakmasından sonra sahaya ilk 11'de çıkmaya başladı. (Devamı...)

(Düzenle)


Lisa Goes Gaga, Simpsonlar'ın yirmi üçüncü sezonunun yirmi ikinci ve son bölümüdür. 20 Mayıs 2012'de ABD'de Fox'ta yayımlanmıştır. Bölümde Amerikalı şarkıcı Lady Gaga, tüm sakinleri depresyonda olan Springfield'ı ziyaret eder. Ana karakter Lisa Simpson, Springfield'taki en depresif kişidir ve Gaga, Lisa'ya mutluluğun anlamını öğretmeye karar verir.

Tim Long tarafından yazılan bölümü Matthew Schofield yönetmiştir. Lady Gaga konuk yıldız olarak yer aldığı bölümde kendi çizgi karakterini seslendirmiştir. James L. Brooks programın hayranlarından Gaga'nın 60 Minutes'te bir röportajını gördükten sonra dizi sorumlusu Al Jean Gaga'yla ilgili bir metin yazdı. Tasarım ekibi Gaga'nın sıra dışı kişiliğine uygun olarak sanatçının daha önce giydiği ve aralarında et elbisenin de bulunduğu kostümleri alaya alan on sekiz kıyafet tasarladı. "Lisa Goes Gaga"nın seslendirmesi Ağustos 2011'de Los Angeles'ta dört günde yapıldı. Bölüm eleştirmenlerden farklı tepkiler aldı; Gaga'nın performansı övülürken bölümün konsepti beğenilmedi. Bölüm yayımlandığı gün, Nielsen Media Research tarafından yapılan açıklamaya göre 4,79 milyon kişi tarafından izlendi. (Devamı...)

(Düzenle)


Life on the Fast Lane, ayrıca "Jacques To Be Wild" olarak da bilinir, Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun dokuzuncu bölümüdür. İlk kez 18 Mart 1990 tarihinde yayımlandı. John Swartzwelder tarafından yazıldı ve David Silverman tarafından yönetildi. Albert Brooks, Jacques rolüyle bölümde konuk oyuncu olarak yer aldı ve jenerikte adı "A. Brooks" olarak geçti. Bölümde Homer'ın düşüncesizliğinin Marge'ın bowling hocası Jacques'e vurulmasını nasıl hızlandırdığı ve Marge ile Homer'ın evliliğinde krize yol açtığı anlatılmaktadır. Bölüm için hazırlanan orijinal planda, Brooks (diyalogları doğaçlama yapan) Björn adlı İsveçli bir tenis antrenörünü seslendirecekti ve bölümün adı "Björn To Be Wild" olacaktı. Bölümde, Subay ve Centilmen filminin bir parodisi mevcuttur. Bölüm ayrıca 1990 yılındaki En İyi Animasyon Programı Emmy Ödülü'nü kazandı. (Devamı...)

(Düzenle)


İsveç, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen ve modern Olimpiyat Oyunları'nın ilki olma niteliği taşıyan 1896 Yaz Olimpiyatları'na bir sporcuyla katıldı. Oyunlardaki 14 ülkeden biri olan İsveç'i temsil eden Henrik Sjöberg; atletizm ve jimnastikte, toplamda beş farklı branşta mücadele etti.

İlk olarak atletizm etkinlikleri kapsamında yapılan 100 metre yarışlarına katılan Sjöberg, eleme turunu geçemeyerek final aşamasına katılamadı. Sonrasında atletizmdeki disk atma ile uzun atlama ve jimnastikteki atlama yarışmalarında mücadele etti. Sjöberg, son olarak yüksek atlama branşında yarıştı ve etkinliği dördüncü sırada tamamlayarak oyunlardaki en iyi derecesini elde etti. (Devamı...)

(Düzenle)


Lütf-i Celil (Osmanlı Türkçesi: ﻟﻄﻒ ﺟﻠﻴﻞ Anlamı: "İlahi Lütuf"), Osmanlı Donanması'nın Lütf-i Celil sınıfının öncü gemisi olan zırhlı savaş gemisidir. Başlangıçta Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı özerk bir devlet olan Mısır Hidivliği tarafından sipariş edilen Lütf-i Celil, Osmanlı hükûmetinin Mısır'ı gemiyi teslim etmeye zorlaması ile Fransa'daki Forges et Chantiers de la Gironde tersanesinde yapım aşamasındayken Osmanlılara devredildi. Lütf-i Celil, 1877'de 93 Harbi sırasında aktif görevde bulundu ve Rus güçlerinin Tuna'yı geçmesini önlemek için operasyonlarda bulundu. 11 Mayıs'ta devriye gezerken bir Rus topçu bataryasıyla çatışmaya girdi. Geminin kazan dairesine isabet eden bir top mermisinin yol açtığı patlamada gemi mürettebatının çoğu ölürken gemi de battı. (Devamı...)

(Düzenle)


Speechless, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın üçüncü EP'si The Fame Monster'dan bir şarkıdır. Gaga şarkıyı babası Joseph Germanotta'yı aort kapağının tedavisi için açık kalp ameliyatı olmaya ikna etmek ve genç hayranlarına ailelerinin değerini bilmelerini anımsatmak amacıyla yazdı. "Speechless", Gaga'nın "Ölüm Canavarı Korkusu" hakkındadır.

1970'lerin rock müziği esintili balad, eleştirmenlerden karışık geri dönüşler aldı. Queen'den izler taşımasından ve içtenliğinden dolayı övülürken "sahte göründüğü" için eleştirildi. "Speechless", Billboard Hot 100 listesine 12 Aralık 2009 tarihinde doksan dördüncü sıradan giriş yaptı. Gaga, şarkıyı canlı olarak 2010 Grammy Ödülleri, 2009 Amerikan Müzik Ödülleri, 2009 Royal Variety Performance ve The Monster Ball Tour'da söyledi. (Devamı...)

(Düzenle)


[[Dosya:|sağ|150px]] Nasıl Delirdim?, Türk şarkıcı Hande Yener'in beşinci stüdyo albümüdür. 15 Mayıs 2007'de Erol Köse Production etiketiyle piyasaya sürülmüştür. Elektronik, pop, house, downtempo, dans ve club ritimleri içerir. Şarkıcının 2006 yılında satışa sunulan Apayrı albümünden sonraki ilk stüdyo albümüdür. Albümdeki dokuz şarkının sözlerini yazıp bestesini yapan Boaz Aldujeli, albümde en çok adı geçen söz yazarıdır. Albümün prodüktörü Hande Yener'dir.

Toplam 15 şarkıdan oluşan Nasıl Delirdim?, müzik eleştirmenlerinden olumlu geri dönüşler aldı ve en iyi Türkçe albümlerden biri olarak gösterildi. Kayıtları T-Ekspres Studio'da tamamlanmıştır, çıkış şarkısı ve ilk klibi "Kibir (Yanmam Lazım)" olarak seçilmiştir. İkinci klip "Romeo" ve üçüncü klip "Yalan Olmasın" şarkısına çekildi, tüm kliplerin yönetmenliğini, albüm fotoğraflarını da çeken Kemal Doğulu üstlendi. (Devamı...)

(Düzenle)


"One of Us", ABD'nin ABC kanalında yayınlanan Lost dizisinin üçüncü sezonunun on altıncı bölümüdür. 11 Nisan 2007'de yayınlanan bölümün yazarları Carlton Cuse ve Drew Goddard, yönetmeni Jack Bender'dır. Elizabeth Mitchell tarafından canlandırılan Juliet Burke karakterinin merkezinde olduğu bölüm, dizinin altmış beşinci bölümü olarak yayınlandı. Bölümün adı sadece, ikinci sezonda yayınlanan "One of Them" bölümüyle değil, aynı zamanda Jack'in diğer kazazedeleri, Juliet'in Diğerleri'nden farklı olarak kendilerinden (bizden biri) olduğuna dair ikna etmesiyle de bağlantılıdır.

Bölümün flashbackinde Dr. Juliet Burke (Elizabeth Mitchell) karakterinin neden ve nasıl adaya geldiği yer aldı. One of Us'ta Burke, Jack Shephard (Matthew Fox), Kate Austen (Evangeline Lilly) ve Sayid Jarrah (Naveen Andrews) ile birlikte kazazedelerin kamp alanına döndüklerinde Claire Littleton (Emilie de Ravin) gizemli bir hastalığa yakalanır. (Devamı...)

(Düzenle)


Osmaniye, 1860'larda Osmanlı donanması için inşa edilmiş dört zırhlı fırkateynden oluşan bir gemi sınıfıdır. Sınıf; öncü gemi Osmaniye ile Aziziye, Orhaniye ve Mahmudiye'den oluşmaktaydı. Osmanlı İmparatorluğu için inşa edilecek demir zırhlı tipteki ilk gemilerdi. İlk üçü Robert Napier and Sons, dördüncüsü ise Thames Iron Works tarafından olmak üzere tamamı Birleşik Krallık'ta inşa edildi. Gemiler borda toplu zırhlılardı; taşıdıkları birer 229 mm top üst güvertenin ön kısmında, geri kalan on dörder 203 mm ve onar 36 librelik Armstrong top ise geminin bordalarında dizilmişti.

Gemiler, boyut bakımından görece büyük ve dolayısıyla riske atmak için fazla değerli olmaları sebebiyle 93 Harbi sırasında fazla görev almadılar ve kariyerleri boyunca görece daha az aktif hizmette bulundular. Osmanlı donanmasının 93 Harbi sonrasındaki yirmi yılı Haliç'te geçirdiği sırada Osmaniye sınıfındaki dört gemi de daha modern barbet tipi gemiler olarak yeniden inşa edildi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Speak Now", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in country pop tarzındaki şarkısıdır. Sözleri Swift'e, yapımcılığı da Swift ve Nathan Chapman'a ait olan şarkı, 25 Ekim 2010 tarihinde sanatçının üçüncü stüdyo albümü Speak Now'ın promosyon teklisi (single'ı) olarak, Big Machine Records etiketiyle satışa sunuldu. Swift şarkıyı bir arkadaşının ona anlattıklarından ilham alarak yazdı. Arkadaşının Swift'e, eski sevgilisinin yakında başka biriyle evleneceğinden bahsetmesi üzerine sanatçı, bu şarkıyı eski sevgilisinin başka bir kadınla evleneceğinde neler olabileceğini hayal ederek yazdı. Şarkıda akustik gitar kullanılmıştır ve şarkı eski sevgilisinin düğününü basan ve onu geri kazanmak isteyen bir kadının perspektifini anlatır.

Şarkının sözleri olumlu eleştiriler aldı; şarkı Kanada ile Birleşik Devletler'de iyi bir ticari başarı elde etti. Speak Now hem Canadian Hot 100 hem de Billboard Hot 100 listesine sekiz numaradan giriş yaptı. Ayrıca bu, Taylor Swift'in Hot 100 listesine ilk ondan giriş yapan altıncı şarkısı oldu ve böylece beş şarkılık eski rekor kırıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Some Enchanted Evening", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun on üçüncü ve final bölümüdür. 13 Mayıs 1990 tarihinde yayımlanmıştır. Dizinin ilk bölümü olarak yapılmasına rağmen önemli animasyon hataları nedeniyle sezon finali olarak gösterilmiştir. Bölümde Bart, Lisa ve Maggie sahte bebek bakıcısı Ms. Botz ile mücadele eder. Homer ile Marge bir bebek bakıcısı bulup, aralarındaki sorunları çözmek için geceyi dışarıda geçirmek isterler. Aradıkları şirketten Bayan Botz'u gönderirler. Sonrasında Bayan Botz'un sahte bebek bakıcısı olduğu ve büyük çocukları bağlayıp aileyi soyduğu ortaya çıkar.

Bölümde The Night of the Hunter, Psycho ve A Star Is Born filmlerine çeşitli göndermeler yapılmıştır. Bölüm eleştirmenlerden karışık geri dönüşler almıştır. Bazı eleştirmenler bölümü sezonun en iyisi olarak değerlendirirken diğerleri en kötü bölüm olduğunu belirttiler. (Devamı...)

(Düzenle)


"Stranger in a Strange Land", Lost dizisinin üçüncü sezonunun dokuzuncu ve toplamda elli sekizinci bölümüdür. Bölüm, Elizabeth Sarnoff ve Christina M. Kim tarafından yazılırken; Paris Barclay tarafından yönetildi. İlk kez 21 Şubat 2007'de Amerika Birleşik Devletleri'nde ABC kanalında yayınlandı.

Bölümde, Kate Austen (Evangeline Lilly), Karl (Blake Bashoff) ve James "Sawyer" Ford'un (Josh Holloway) esas adaya yolculukları sürerken; Jack Shephard (Matthew Fox) ve Alex (Tania Raymonde) de Juliet Burke'ü (Elizabeth Mitchell) infazdan kurtarmaya çalışırlar. Flashbacklerde, Jack'in dövmeleri anlatıldı. Bai Ling'in konuk oyuncu olarak rol aldığı bölüm, eleştirmenlerden olumsuz yorumlar aldı.

Flashbacklerde Jack Phuket, Tayland'dadır ve burada Achara (Bai Ling) adında bir kadınla tanışır. Daha sonra sevgili olurlar. Onun bir dövme salonu sahibi olduğunu öğrenen Jack; kendisine dövme yapmasını ister. (Devamı...)

(Düzenle)


SMS Pommern, Deutschland sınıfından bir ön dretnot idi; Kaiserliche Marine'e katılmak üzere 1904 - 1906 yılları arasında inşa edildi. İsmi Prusya'nın Pomeranya bölgesinden gelmektedir, Stettin'in AG Vulcan tersanesinde inşa edildi, 22 Mart 1904 tarihinde kızağa kondu ve 2 Aralık 1905'te denize indirildi. 6 Ağustos 1907 tarihinde donanmaya katıldı. Deutschland sınıfı gemiler hizmete girdiklerinde hız, zırh, büyüklük ve ateş gücü bakımından dreadnought gemilerin ardında kalmıştı.

Pommern, donanmaya katıldıktan sonra I. Dünya Savaşı'na 2 yıl kala Açık Deniz Filosu'nun II. Savaş Filosuna atandı. Pommern, 31 Mayıs - 1 Haziran 1916 tarihleri arasındaki Jutland Muharebesi'ne bulundu. Pommern ve kardeş gemileri David Beatty komutasındaki kruvazörler tarafından derhal durduruldu; Pommern HMS Indomitable'nin 30,5 cm'lik toplarının hedefi oldu. Gece muharebesinde gemi bir veya iki defa isabet aldı, HMS Onslaugh destroyerinin torpido saldırısına maruz kaldı, 17,5 cm'lik top bataryasında patlama oldu. Kısa süre içinde Pommern battı ve mürettebatı öldü. (Devamı...)

(Düzenle)


Mahmudiye, (Osmanlıcaمحموديه) Osmanlı donanması için 1860'lı yıllarda Birleşik Krallık'ta inşa edilen, Osmaniye sınıfı dört zırhlı fırkateynin sonuncusu olan zırhlı savaş gemisidir. Geminin inşaatı 1863'te başladı, Aralık 1864'te denize indirildi. Osmaniye sınıfında Thames Ironworks and Shipbuilding Company'te inşa edilen tek gemi olan Mahmudiye, adını Sultan II. Mahmud'dan alıyordu. Gemi bordalara dizili on dört 203 mm ve on 36-libre Armstrong topa ek olarak, burunda bir adet 229 mm Armstrong top taşıyordu. Gemi kariyeri boyunca sınırlı aktif hizmet gördü. 1877-78'deki 93 Harbi esnasında riske atmak için çok değerli olması sebebiyle donanma komutanlığı tarafından yedekte tutuldu. Gemi 1880'li yılları hizmet dışında geçirdi. 1890'lı yılların başında yeniden inşa edildi ve daha modern bir barbetli gemiye dönüştürüldü; ancak yeniden inşasının hemen ardından başlayan 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başında bakımsız durumdaydı. Bu savaşta hiçbir çatışmada yer almadı ve savaştan sonra silahsızlandırıldı. 1909'dan 1913'e kadar kısa bir süre kışla gemisi olarak kullanılmasından başka aktif hizmet görmedi. 1913 yılında hurda olarak gemi sökücülere satıldı ve parçalandı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Mean", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in üçüncü stüdyo albümü Speak Now 'da yer alan country pop tarzındaki şarkıdır. Şarkının sözleri Swift'te ait olup yapımcılığını da Nathan Chapman ve Swift üstlenmiştir. 17 Ekim 2010'da Big Machine etiketiyle, albümün tanıtımı amacıyla yayımlandı. Şarkı, içerisinde yoğun olarak keman ve banjo ezgileri içermesi nedeniyle, eleştirmenler tarafından albümün en "country" şarkısı olarak nitelendirildi. Swift bu şarkısını, şarkıları ve yetenekleri hakkında sürekli olumsuz yorum yapan insanlar için yazdığını söyledi.

Şarkının promosyon single olarak yayınlanmasının ardından, eleştirmenler onun çoğunlukla barındırdığı yoğun country müziği ve sözleri hakkında yorum yaptı. "Mean" Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da iyi bir ticari başarı yakaladı, Billboard Hot 100 listesine on bir numaradan ve Kanada Hot 100 listesine de on numaradan giriş yaptı. (Devamı...)

(Düzenle)


Türkiye, 12-27 Şubat tarihleri arasında Norveç'in Lillehammer şehrinde yapılan 1994 Kış Olimpiyatları'nda, kayaklı koşudaki bir sporcuyla mücadele etti. Bu, Türkiye'nin katıldığı 11. Kış Olimpiyatları oldu. Ülke adına yarışan tek sporcu olan Mithat Yıldırım, mücadele ettiği 10 km klasik kategorisini, 32:34.8'lik derecesiyle 87. sırada tamamladı.

1924, 1928 ve 1932'deki olimpiyatlara katılmayıp, 1936 Kış Olimpiyatları'ndan beri etkinliğe katılan Türkiye; bu tarihten sonra 1952, 1972 ve 1980 yıllarındakiler olmak üzere oyunların üçüne katılmamıştı.

1994 Kış Olimpiyatları 12-27 Şubat 1994 tarihleri arasında 67 ülkeden 1737 sporcunun katılımıyla yapıldı. İki yıl önceki 1992 Kış Olimpiyatları'nda da Türkiye'yi temsil eden Mithat Yıldırım, açılış töreninde ülkesinin bayrağını taşıyan isim oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


No Doubt, Amerikan üçüncü dalga ska grubu No Doubt'ın 17 Mart 1992 tarihinde Interscope Records'tan çıkardığı kendi adını taşıyan albümüdür. Albüm, esasen kayıt şirketinden bağımsız olarak kaydedildi fakat grubun, Interscope ile kontrat yapması sonucu, albüm tekrar kaydedildi. Dito Godwin tarafından prodüksiyonu yapıldı ve Los Angeles'ta bir kayıt stüdyosunda kaydedildi.

Albüm, No Doubt'ın iyimser ticarî soundunun hemen hemen tam karşıtı olan, global sorunlara duyarlı grunge müziğinin ABD'de merkezde olduğu bir dönemde piyasaya sürüldü. Güçlü turnelere rağmen, sadece 30.000 kopya satışıyla kayıt şirketinin umduğu başarıyı elde edemedi. Kayıt şirketi, albümden bir single (tekli) yayımlanması için para sağlamayı reddetti, bu nedenle No Doubt, albümün tek single çalışması "Trapped in A Box"ı bağımsız olarak çıkardı. (Devamı...)

(Düzenle)


Melek, Türk şarkıcı Candan Erçetin'in beşinci stüdyo albümüdür. 17 Haziran 2004'te Pasaj Müzik etiketiyle yayımlandı ve Erçetin'in bu şirketten çıkan ilk çalışması oldu. Melek için hazırlıklar, şarkıcının dördüncü stüdyo albümü Neden'in Mayıs 2002'deki çıkışından hemen sonra başladı. Pop müzik tarzındaki çalışmada en çok adı geçen söz yazarı ve besteci, altı şarkıyı tek başına yazan Erçetin'dir. Albümün yapımcılığını ise Rıza Erekli üstlenmiştir.

Melek, daha önceden Zeki Müren'in seslendirdiği Türk sanat müziği parçalarından ikisini de barındırır. Toplam 14 şarkıdan oluşan albümdeki sekizinci şarkı "Şehir"de müzisyen Ceza düet şarkıcısı olarak yer alır. Albümün çıkış şarkısı "Melek", aynı zamanda ilk klip olarak gösterime girdi. İkinci klip ise "Meğer"e çekildi. İki klibi de, albümün sanat yönetmenliğini de üstlenen Bozkurt Bayer yönetti. (Devamı...)

(Düzenle)


Margaret "Maggie" Simpson, Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'da yer alan kurgusal bir karakterdir. İlk kez 19 Nisan 1987 tarihinde The Tracey Ullman Show kısası "Good Night"ta göründü. Maggie, James L. Brooks'un ofisinin lobisinde beklemekte olan karikatürist Matt Groening tarafından yaratıldı ve tasarlandı. Groening, karaktere küçük kız kardeşi Margaret "Maggie" Groening'in adını verdi. The Tracey Ullman Show'da üç sezon yayımlandıktan sonra, Simpson ailesi, 17 Aralık 1989 tarihinde Fox'ta yayımlanmaya başlanan kendi şovuna sahip oldu.

Maggie, Simpson ailesinin en küçük bireyi ve Homer ile Marge'ın küçük kızı, Bart ve Lisa'nın ise kız kardeşidir. Her zaman ağzında emziğiyle görülür ve yürürken elbisesine takılarak yüzüstü düşer. Maggie, konuşamadığı için Simpson ailesinin en az görülen ve duyulan karakteridir. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 2 Mayıs 2024, Perşembe ; saat 11.11 UTC