Cağolday Hanlığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cağolday Hanlığı
1438-1500
Art'a göre, XV yüzyılın ilk yarısında Chernihiv-Siversky topraklarının bir parçası olarak Tatar beyliklerinin haritası :
 Cağolday Hanlığı
 Ahmet Bek Hanlığı
 Mansur Hanlığı
BaşkentCağoldaykent
Yaygın dil(ler)Tatarca
HükûmetIrsî monarşi
Tarihçe 
• Kuruluşu
1438
• Dağılışı
1500
Öncüller
Ardıllar
Altın Orda Devleti
Litvanya Büyük Dükalığı
Günümüzdeki durumu Rusya,
 Ukrayna

Cağolday Hanlığı 1438 yılında Cağolday Sarayeviç liderliğinde Altın Orda devletindeki Türk, Kuman ve Tatar boylarından gelen göçmenler tarafından kurulmuştur.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

1438 yılında Kazan Hanlığı kuran Uluğ Muhammed Han ile rekabet içerisindeydi ancak başarısız oldu.[1] Bunun üzerine etrafındaki askerler ve aileleri ilk önce Donets Nehri'nin yakınlarına geldi. Sonra Oskol Nehri'ni takip ederk günümüz Rusya'nın Belgorod Oblastı, Kursk Oblastı ve Ukrayna'nın bir kısım topraklarına yerleştiler.[2] Kursk Oblastının Oboyan şehrinin yakınlarında Cağoldaykent adında yerleşim yeri kurdular ve başkent yaptılar.

1450 yılından sonra Cağolday Sarayeviç'in oğlu Roman Cağoldayeviç kızı Moskova Knezliği prenslerinden Yuri Borisoviç Vyazemsky ile evlendi. 1494 yılında Litvanya Büyük Dükü Alexander Jagiellon tarafından özerk verilerek ilhak edildi. Prens Yuri Borisoviç Vyazemsky eşi ile birlikte Moskova'ya kaçtı.[3] 1500 yılında Rus-Litvanya savaşı (1500-1503) savaşı başladı aynı yıl hanlık işgal edildi ve toprakları Rus egemenliğine girdi.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tyszkiewicz J., Tatarzy na Litwie i w Polsce: studia z dziejów XIII-XVIII w., Warszawa 1989, s. 130, 161.
  2. ^ Sobczak J., Położenie prawne ludności tatarskiej w Wielkim Księstwie Litewskim, Warszawa 1984, s. 27.
  3. ^ Borawski P., Tatarzy w dawnej Rzeczypospolitej, Warszawa 1986, s. 66; Borawski P., Dubiński A., Tatarzy polscy: dzieje, obrzędy, legendy, tradycje, Warszawa 1986, s. 43.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]