Buğu-Kırgız Sultanlığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Buğu-Kırgız Sultanlığı
1785-17 Ocak 1855
BaşkentBarsgan
Yaygın dil(ler)Kırgızca
HükûmetMonarşi
Han 
• *
Birnazar Aldaş Ulu
• *
Borombay Bekmurat Ulu
Tarihçe 
• Kuruluşu
1785
• Dağılışı
17 Ocak 1855
Öncüller
Ardıllar
Tagay-Kırgız Konfederasyonu
Rus İmparatorluğu
Günümüzdeki durumu Kırgızistan
 Kazakistan
 Doğu Türkistan

Buğu-Kırgız Sultanlığı 1785 yılında Issık Gölünün kuzeyinde Tekes Irmağı etrafında Kırgız boylarının en büyüğü olan Buğu boyu tarafından kurulmuştur. Buğu Türkçe kelime anlamı geyiktir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Birnazar Aldaş Ulu tarafından Kırgız Buğu boyunu bölgeye getirerek kurmuştur. Birnazar Aldaş Ulu ölünce akrabası olan Bekmurat Manap ailesinden olan Borombay Bekmurat Ulu yönetime geçti.[1] Borombay en güçlü Kırgız hükümdarı olduğundan dolayı Sultan ünvanını aldı. Borombay Bekmurat Ulu Kara-Kırgız Hanlığı'nın lideri Ormon Han ile birlikte Ruslarla ittifak kurdu. 1840 yılından itibaren Rus İmparatorluğu ilişkiler çok iyiydi. Borombay Bekmurat Ulu bir zor durumda Buğu boyunun görüşüne büyük önem veriyordu. Diğer Kırgız boylarıyla olan savaşlar ve Kazak Hanlığı ile savaşlar yüzünden zayıflıyordu.

1844'ten itibaren Borombay Bekmurat Ulu Rus vatandaşı olma talebiyle 1848 ve 1853 yılarında Rus İmparatorluğu'na birkaç elçi gönderdi. Rus İmparatorluğu 17 Ocak 1855'te Omsk'ta Bugu boyunun adına Borombay Bekmurat Ulu'nun büyükelçileri Rus İmparatoruna yemin ederek onun tebaası oldular.[1] Borombay Bekmurat Ulu Rus ordusunda albay rütbesini aldı.[1] Rus İmparatorluğuna bağlılık Buğu boyuna sınırlı katkı sağladı.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Чотонов У.Ч., Абдрахманов Д.А. История Кыргызстана: учебно-методическое пособие для выпускников вузов / Под ред. профессора Джаманкулова Ж.М.. — Бишкек: ИИМОП КНУ им. Ж. Баласагына, 2009. — С. 29. — 176 с. — ISBN 9967-02-335-X.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]