Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Ekim 2023

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




"Beautiful, Dirty, Rich", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ilk stüdyo albümü The Fame'de yer alan bir şarkıdır. 16 Eylül 2008'de albümün tanıtım single'ı olarak yayımlandı. Yüksek tempolu dans-pop türünde olan synthesizerların çokça kullanıldığı şarkının sözleri Gaga'nın Lower East Side'da mücadele eden bir şarkıcıyken yaşadığı deneyimleri konu almaktadır. Gaga şarkıyı "uyuşturucu kullandığı" ve "olup biteni anlamaya çalıştığı" bir zamanda yazdığını belirtti. "Beautiful, Dirty, Rich" eleştirmenlerden olumlu yorumlar aldı; özellikle sözleri ve eğlenceli yapısı övgüye değer bulundu. UK Singles Chart'ta seksen üçüncü olan şarkı az da olsa bir başarı yakaladı. Şarkının klibinin iki versiyonu yayımlandı; bir tanesi ABC dizisi Dirty Sexy Money'nin tanıtıcı görüntülerinden oluşurken diğeri tam uzunlukta bir klipti. (Devamı...)

(Düzenle)


Litvanya Konseyi (LitvancaLietuvos Taryba, AlmancaLitauischer Staatsrat, LehçeRada Litewska) ya da 11 Temmuz 1918'den sonraki adıyla Litvanya Devlet Konseyi (LitvancaLietuvos Valstybės Taryba), 18-23 Eylül 1917 tarihleri arasında gerçekleşen Vilnius Konferansı'nda seçilen konseydir. Konseyin ilk üyeleri farklı yaş, sosyal statü, meslek ve siyasi ilişkilere sahip yirmi kişiden oluşuyordu. Litvan halkı adına yürütme yetkisi verilen konsey, bağımsız bir Litvanya devleti kurmakla görevlendirildi. 16 Şubat 1918'de konsey üyeleri Litvanya Bağımsızlık Yasası'nı imzaladı ve Litvanya'yı demokratik ilkelere dayanan bağımsız bir devlet olarak ilan etti. 16 Şubat "Litvanya Devlet Restorasyon Günü" (LitvancaLietuvos valstybės atkūrimo dieną) olarak kutlanmaya başlandı. Konsey, 1918 sonbaharına kadar ülkede Alman Ordusu'na bağlı askerî birliklerin bulunmasına rağmen bağımsızlık ilan etmeyi başardı. 1919 baharında konsey üyeleri sayısı yaklaşık iki katına çıktı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Bart the General", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun beşinci bölümüdür ve 4 Şubat 1990 tarihine yayımlanmıştır. Bölümde Bart'ın kabadayı Nelson Muntz ile yaşadığı sorun anlatılmaktadır. Bölüm, John Swartzwelder tarafından yazıldı ve David Silverman tarafından yönetildi. Lisa, öğretmeni Bayan Hoover için bir yığın kek yapar. Bart, okul servisinde kendisine kek vermesi için ona yalvarır ve en sonunda Lisa, yere düşmüş olan bir keki Bart'a verir. Okulda bir zorba, Lisa'nın keklerini çalarak onları mahveder. Bart, Lisa'yı savunmak için zorbaya karşı hamlede bulunur fakat okulun en kötü kabadayısı Nelson Muntz tarafından alıkonur. Bart, mücadele eder fakat yanlışlıkla Nelson'un burnundan kan gelmesine neden olur. Nelson, okul çıkışı Bart'ın işini halledeceğine dair yemin eder. Bart, gününü Nelson'un kendisini öldürdüğüne, sınıf arkadaşları ile ailesinin cenazesine geldiğine dair hayaller içinde geçirir. (Devamı...)

(Düzenle)


En İyi Klasik Müzik Performansı, Opera veya Koro Grammy Ödülü, Grammy Ödülleri kapsamında, yılın en iyi klasik opera veya koro performansına sahip olduğu belirlenen orkestra veya koro şefine ya da orkestra sanatçısına verilen ödüldür. Grammy Ödülleri'ni dağıtan Kayıt Akademisi bu ödülü, 1959'daki 1. ve 1960'taki 2. Grammy Ödülleri kapsamında iki kez verdi. 1961 yılında, ayrı ayrı dağıtmak üzere kategoriyi En İyi Klasik Opera Yapımı ve En İyi Klasik Müzik Performansı-Koro adlarıyla ikiye böldü. 1959'da Roger Wagner, 1960'ta Erich Leinsdorf, kategoride verilen ödüllerin sahipleri oldular. Kategori, en kısa ömürlü Grammy kategorilerinden biri olurken klasik müzik alanındaki kategorilerin ise en kısa ömürlüsüydü. İki kez takdim edilmesinin ardından, En İyi Opera Kaydı ile En İyi Koro Performansı adlı iki kategoriye ayrıldı ve hiç birleşmeyecek şekilde dağıtılmaya başlandı. (Devamı...)

(Düzenle)


Invincible, Amerikalı sanatçı Michael Jackson'ın onuncu ve son stüdyo albümüdür. Albüm, 30 Ekim 2001'de Epic Records etiketiyle yayımlandı. Invincible, Jackson'ın 1997'de yayınlanan Blood on the Dance Floor albümünden beri yeni materyal içeren ilk ve HIStory: Past, Present and Future, Book I'dan beri ilk stüdyo albümüdür. Albümün yazımında ve yapımında Jackson, Rodney Jerkins, R. Kelly ve Teddy Riley görev aldı. Jackson'ın önceki çalışmaları gibi, Invincible'daki konular da genel olarak Jackson'ın kişisel tecrübeleri, aşk ve paranoyadır. Invincible, müzik eleştirmenleri tarafından olumlu karşılandı. Albümden üç adet single piyasaya çıktı; "You Rock My World", "Cry" ve "Butterflies". İlk ikisi uluslararası alanda yayımlanırken, üçüncüsü yalnızca ABD'de radyolarda çalındı. Albümün birinci ve üçüncü single'ları Billboard Hot 100 listesinde ilk ona girmeyi başarırken; "Cry" daha az başarılı oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


"Hella Good", Gwen Stefani, Tony Kanal ve The Neptunes tarafından No Doubt'ın beşinci stüdyo albümü Rock Steady (2001) için yazılan bir şarkıdır. Elektro, rock ve funk etkileri taşıyan parça; müzik eleştirmenlerinden olumlu yönde tepkiler aldı ve genellikle Afrika Bambaataa ve Madonna'nın çalışmalarıyla karşılaştırıldı. "Hella Good", albümün ikinci single'ı olarak Nisan 2002'de piyasaya çıktı. Şarkıya Roger Sanchez tarafından yapılan remix, Billboard Dance Club Songs listesinde zirveye ulaştı. 2003 Grammy Ödülleri'nde "Hella Good", En İyi Dans Kaydı dalında ödüle aday gösterildi ve şarkının Sanchez remixi En İyi Remix Kaydı dalında ödül kazandı. Şarkıya siyah-beyaz olarak çekilen video klipte, grup üyeleri boş bir gemiye yerleşirken görülmektedir. (Devamı...)

(Düzenle)


V. Aleksios Megas Komninos (YunancaἈλέξιος Σκαντάριος Μέγας Κομνηνός, romanizeAlexios Skantarios Megas Komnēnos; 1454 - 1 Kasım 1463), Nisan 1460'ta bir süre tahtta kalan Trabzon imparatorudur. Amcası IV. İoannis'in yerine tahta geçen Aleksios, diğer amcası David tarafından tahttan indirildi. Aleksandros, IV. İoannis ile birlikte ortak imparator olsa da 1459'daki ölümüyle tahtın veraseti Aleksios'a kaldı. Aleksios'un tahta çıkmasından hemen sonra David, nüfuzlu Kavazites ailesinin desteğiyle Aleksios'u tahttan indirerek tahta geçti. Aleksios, ailesinin geri kalanıyla birlikte Osmanlılar tarafından 1463'te, Trabzon Kuşatması'ndan iki yıl sonra, David'in Osmanlı İmparatoru II. Mehmed'e hıyanet etmekle suçlanmasından sonra idam edildi. V. Aleksios, Trabzon ortak imparatoru Aleksandros Megas Komninos ile Midilli Lordu I. Dorino Gattilusio'nun kızı Maria Gattilusio'nun bilinen tek çocuğuydu. Daha önceleri V. Aleksios'un, Aleksandros'un kardeşi IV. İoannis'in oğlu olduğu düşünülse de son belgelerle Aleksandros'un oğlu olduğu ortaya çıktı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Homer's Odyssey", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun üçüncü bölümüdür. İlk kez 21 Ocak 1990 tarihinde Fox kanalında yayımlandı. Bu bölümde Homer, Springfield'deki vatandaşların güvenliği için mücadeleci olur ve tüm santralin Nükleer Güvenlik Müfettişi pozisyonuna terfi edilir. Bölüm, Jay Kogen ve Wallace Wolodarsky tarafından yazıldı ve senaryosu tamamlanan ilk Simpsonlar bölümü olmasına rağmen prodüksiyon sırasına göre üçüncü bölümdü. Bayan Krabappel, Bart'ın sınıfını Springfield Nükleer Enerji Santrali'ne bir geziye götürür ve herkes, Homer'ın kullandığı elektrik arabasıyla bir havalandırmaya çarparak ona zarar verişine tanık olur. Homer, bu kazadan ötürü işten atılır ve ardından yeni bir iş aramaya başlar fakat iş bulmada başarılı olamaz. Başarısızlık hissetmesiyle bir veda notu yazar ve kendisini bağladığı kaya ile bir köprüden aşağıya atarak intihar etmeye karar verir. (Devamı...)

(Düzenle)


Balıkçılgiller (Ardeidae), pelikansılar takımına ait, tatlısu ya da tuzlusu kıyılarında yaşayan uzun bacaklı kuşları kapsayan bir familyadır. Balıkçıl türlerinin sınıflandırılması şimdilik zorlukla ilerletilen bir konudur ve hâlâ Ardea ile Egretta cinsleri içine hangi türlerin alınacağı tam olarak belirlenememiştir. Ayrıca, familya içinde cinslerin birbirleriyle olan bağlantıları da tam olarak çözülememiştir. Ancak daha önceden tek başına monotipik bir familya olan Cochlearidae'yi oluşturan kayık gagalı balıkçıl artık balıkçılgiller familyasının bir üyesi olarak sayılmaktadır. Balıkçılgiller familyasında yer alan kuş türleri, leylekgiller, aynakgiller ve turnagiller familyalarında sınıflandırılan kuş türlerine benzerlik gösterseler de bunlardan uçarken boyunlarını uzatmak yerine geriye çekmeleri ile ayrılırlar. Familya üyeleri çoğunlukla sulak alanlarda yaşayan, balık, kurbağa ya da diğer sucul canlılarla beslenen kuşlardır. Karasal formları dışında suya uyum sağlamışlardır. Bu kuşların çoğu ağaçlara gruplar halinde yuvalarlar, bunlar dışındakiler ise sazlıkları tercih ederler. (Devamı...)

(Düzenle)


Bangır Bangır, Türk şarkıcı Gülşen'in dokuzuncu stüdyo albümüdür. 29 Nisan 2015'te Doğan Music Company tarafından yayımlandı. Çıkışı hakkındaki ilk bilgiler Şubat 2014'te duyuruldu ve Gülşen'in diğer meslektaşlarına şarkı yazıp bestelemesi yüzünden hazırlıkları bir süre ertelendi. İstanbul ve Londra'daki stüdyolarda yapılan kayıtları yılın ikinci yarısında başladı ve 2015'in ilk çeyreğinde de devam etti. 2013 çıkışlı önceki stüdyo albümü Beni Durdursan mı?'ya benzer şekilde şarkıcı, albümdeki parçaların neredeyse tamamını tek başına yazıp besteledi. Tüm şarkı düzenlemeleri, aynı zamanda albüm yapımcılığını da üstlenen Ozan Çolakoğlu tarafından tamamlandı. Ağırlıklı olarak dans şarkıları içeren bir pop albümü olan Bangır Bangır, içerdiği şarkılarda sokak ağzıyla yazılmış kısımlara ve slogan niteliği taşıyan sözlere yer verdi. Albüm, eleştirmenlerden karışık eleştiriler topladı. (Devamı...)

(Düzenle)


Willa Brown (22 Ocak 1906 - 18 Temmuz 1992), Amerikalı pilot, lobici, öğretmen ve sivil haklar aktivistidir. ABD'de pilot lisansı kazanan ilk Afroamerikalı kadın, Amerika Birleşik Devletleri Kongresine aday olan ilk Afroamerikalı kadın, Civil Air Patrol'daki ilk Afroamerikalı subay ve ABD'de hem pilot lisansı hem de uçak tamircisi lisansına sahip olan ilk kadın oldu. Havacılık alanında olduğu kadar orduda da toplumsal cinsiyet ve ırk eşitliğini savundu. Siyahi pilotların o dönemde ırka göre ayrım yapılan Amerika Birleşik Devletleri Hava Kolorduları ve federal Sivil Pilot Eğitim Programına (CPTP) entegrasyonunu savunarak lobicilik faaliyetleri yaptı. Cornelius Coffey ile birlikte Coffey Havacılık Okulunu kurdu ve bu kurum, ABD'deki Afroamerikalıların sahip olduğu ve işlettiği ilk özel uçuş eğitim akademisi olarak tanımlandı. Yüzlerce pilotun eğitiminde rol oynadı. II. Dünya Savaşı süresince sadece siyahilerin alındığı Tuskegee Airmen'de görev alan pilotlar da onun eğittiği pilotlar arasındaydı. (Devamı...)

(Düzenle)


Yusuf el-Azma (Arapçaيوسف العظمة; d. 1883 - ö. 24 Temmuz 1920), Ali Rikabi ve Haşim el-Etasi hükûmetlerinde Suriye savaş bakanı ve Kral I. Faysal döneminde Arap Ordusu genelkurmay başkanıydı. Ocak 1920'den Meyselun Muharebesi sırasında Fransız istilasına karşı Suriye kuvvetlerine komuta ederken ölümüne kadar savaş bakanı olarak görev yaptı. El-Azma toprak sahibi, Şamlı bir aileden geliyordu. Osmanlı ordusunda subay oldu ve I. Dünya Savaşı'nda birçok cephede savaştı. Yenilen Osmanlılar Şam'dan çekildikten sonra el-Azma, Arap Ayaklanması'nın lideri Emir Faysal'a hizmet etti ve Ocak 1920'de Şam'da Arap hükûmetinin kurulmasının ardından savaş bakanı olarak atandı. Yeni kurulmakta olan Suriye Arap Ordusunu inşa etmekle görevlendirildi. Bu arada ülke, Faysal hükûmetini tanımayan Fransa'nın mandater bölgesi olarak belirlenmişti. El-Azma, Fransız yönetimine en yüksek sesle karşı çıkanlar arasındaydı ve Fransız birlikleri Lübnan'dan Şam'a doğru ilerlerken onlara karşı koymakla görevlendirildi. (Devamı...)

(Düzenle)


1963 Suriye askerî darbesi ya da Suriye hükûmetinin adlandırmasıyla 8 Mart Devrimi (Arapçaثورة الثامن من آذار), Arap Sosyalist Baas Partisi'nin Suriye Bölgesel Şubesi Askerî Komitesi tarafından 8 Mart 1963'te gerçekleştirilen askerî bir darbeydi. Planlamada ve bu planın uygulanmasında, partinin Irak Bölgesel Şubesinin Şubat 1963'te gerçekleştirdiği askerî darbeden esinlenilmişti. Darbe, Baas Partisinin sivil liderliğinden ziyade Askerî Komite tarafından planlanmıştı ancak partinin lideri Mişel Eflak darbeye rıza göstermişti. Planlama süreci boyunca ve iktidarı ele geçirdikten hemen sonra Askerî Komitenin önde gelen üyeleri, azınlıktaki Nusayri topluluğuna mensup Muhammed Ümran, Salah Cedid ve Hafız Esad'dı. Komite, Nâsırcı Raşid el-Kuteyni ve Muhammed es-Sufi ile bağımsız Ziyad el-Hariri'nin desteğini aldı. Darbe aslında 7 Mart'ta planlanmıştı, ancak hükûmetin darbecilerin nerede toplanmayı planladığını keşfetmesinin ardından bir gün sonraya ertelendi. (Devamı...)

(Düzenle)


Mansur el-Atraş (Arapçaمنصور الأطرش, 3 Şubat 1925, el-Kureyya - 14 Kasım 2006), Suriyeli bir siyasetçi ve gazetecidir. El-Atraş, üniversite arkadaşlarıyla birlikte 1947'de Baas Partisinin ve Suriye bölgesel kolunun kurucu üyelerindendi. Edib Çiçekli'nin devlet başkanlığı sırasında (1951-54) hükûmet karşıtı bir aktivist oldu ve iki kez mahkum edildi. Çiçekli'nin, El-Atraş'ın babası Sultan el-Atraş'ın desteğini kazanmak için yaptığı başarısız bir girişim sebebiyle serbest bırakıldı. Çiçekli'nin bir askerî darbe sonucu devrildiği 1954'te el-Atraş, parlamento seçimlerinde milletvekili seçilse de Said el-Gazi hükûmetinde görev alma teklifini reddetti. Birleşik Arap Cumhuriyeti döneminde (1958-61), Mısır'ın Pan Arabist Cumhurbaşkanı Cemal Abdünnâsır'ın destekçilerindendi. Suriye'nin Birleşik Arap Cumhuriyeti'nden ayrılmasına karşı çıktı ve bunu protesto etmek için art arda gelen ayrılıkçı hükûmetlerde görev alma tekliflerini geri çevirdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Milyonlarca Kuştuk..., Türk şarkıcı Candan Erçetin'in yedinci stüdyo albümüdür. 3 Haziran 2013'te Pasaj Müzik etiketiyle yayımlanan albüm; Erçetin'in 2011 yılındaki Aranjman 2011 adlı çalışmasından sonra yayımladığı ilk albümü, 2009 yılındaki Kırık Kalpler Durağında albümünden sonra yayımladığı ilk stüdyo albümüdür. Pop müzik tarzındadır, şarkıcının önceki albümlerinde olduğu gibi Balkan müziği ögelerini taşır. Yapımcılığını Erçetin üstlenmiştir. Stüdyo çalışmaları 12 ayda tamamlanan Milyonlarca Kuştuk..., toplam 15 şarkıdan oluşur. Erçetin, dokuz şarkının sözlerini tek başına yazarak albümde en çok adı geçen söz yazarı olmuştur. Albüm, Zeki Müren'in seslendirdiği "Yaralı Gönlüm" şarkısını ve Nâzım Hikmet'in "Herkes Gibisin" şiirinin Erçetin tarafından bestelenerek seslendirilen hâlini de içerir. Albüme adını veren ve ilk video klip olan "Milyonlarca Kuştuk..." şarkısı, Zümrüd-ü Anka efsanesini konu alarak insan ruhunun dünyevi tuzaklara düşüp yolunu kaybetmesini anlatır. (Devamı...)

(Düzenle)


"Underneath It All", Gwen Stefani ve Dave Stewart tarafından No Doubt'ın beşinci albümü Rock Steady (2001) için yazılan şarkıdır. Reggae etkisinde olan parçada DJ Lady Saw konuk vokal olarak yer aldı. Parça, eleştirmenler tarafından karışık eleştiriler aldı. "Underneath It All", albümün üçüncü single'ı olarak 2002 yılı ortalarında yayımlandı. Şarkı, No Doubt'ın Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en başarılı single'ı olmasına rağmen; diğer ülkelerde daha düşük başarı gösterdi. 2004 Grammy Ödülleri'nde En İyi Pop Grup Performansı dalında ödül kazandı. Ayrıca, 50 İlk Öpücük (2004) filminde de kullanıldı. Şarkı, Stefani'nin Londra'da sevgilisi Gavin Rossdale'i ziyareti sırasında Stefani ve Stewart tarafından yazıldı. İkili, şarkıyı on dakikada yazmak için geride yaylı örnekleri kullandı. Şarkı, Stefani'nin Rossdale ile ilişkisini anlatmaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


"Christmas Tree", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ilk stüdyo albümü The Fame'de yer alan bir şarkıdır. 16 Aralık 2008'de dijital olarak yayımlanan şarkının yazımını ve yapımcılığını Gaga, Martin Kierszenbaum ve Space Cowboy üstlendiler. Cowboy, şarkıda konuk sanatçı olarak da yer aldı. "Christmas Tree", müzikal olarak dans-pop ve elektropop etkilerine sahip bir Noel şarkısıdır. Klasik Noel şarkısı "Deck the Halls"tan örnekler taşımakta ve giriş bölümünde başka bir Noel şarkısı "The Little Drummer Boy"daki "Rum pum pum pum" sözlerini barındırmaktadır. Şarkı sözlerinde cinsel imalar bulunmaktadır. Şarkı, eleştirmenlerden karışık tepkiler aldı. Bazıları diğer Noel şarkılarına göre daha yaratıcı olduğu ve bireyselliği ön plana çıkardığı için şarkıyı överlerken diğerleri cinsel imalardan dolayı eleştirdikleri şarkının "aile için" olmadığını belirttiler. Yakaladığı satış rakamlarından dolayı şarkı, Ocak 2009'da Canadian Hot 100 listesinde yetmiş dokuzuncu sıraya yerleşti. (Devamı...)

(Düzenle)


Hamidiye, 1885'te tamamlanan, Osmanlı donanması için inşa edilmiş sınıfının tek örneği zırhlı savaş gemisidir. Silahlarının çoğu merkezi bir kazamata monte edilmiş merkezi bataryalı bir gemiydi. Tersane-i Amire tarafından inşa edilen geminin tamamlanması yaklaşık yirmi yıl sürdü. Aralık 1874'te kızağa kondu, 1885'te denize indirildi ve 1894'te inşası tamamlandı. İnşasının görece uzun sürmesi nedeniyle hizmete girdiğinde modası geçmişti. Kötü dinamik karakteristikleri ve düşük kaliteli zırhı, neredeyse tamamını sabit bir eğitim gemisi olarak geçirdiği görece kısa bir kariyere yol açtı. 1897'deki Osmanlı-Yunan Savaşı sırasında bir süre kullanılsa da, eski Osmanlı filosunun geri kalanı gibi hizmete gireli sadece üç yıl olmasına rağmen kötü durumdaydı. Osmanlılar, savaşta donanmanın başarısızlığının ardından bir yeniden yapılanma programına başladı; ancak Hamidiye, 1903 yılında çok kötü bir durumdaydı; yeniden inşası mantıklı olmadığı için o yıl hizmetten çıkarıldı, 1909'da satışa çıktı ve 1913'te sökülmek üzere satıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Lamb of God, beş kişiden oluşan Amerikan groove metal ve metalcore grubudur. 1994 yılında Virginia eyaletinin Richmond şehrinde kurulan grup; vokalist Randy Blythe, gitaristler Mark Morton ile Willie Adler, bas gitarist John Campbell ve baterist Chris Adler'dan oluşmaktadır. Grup ayrıca New Wave of American Heavy Metal hareketinin bir parçası kabul edilir. Kuruluşundan bu yana Lamb of God, altı stüdyo albümü, bir konser albümü, bir toplama albüm ve üç DVD yayınladı. ABD'deki toplam satışları iki milyonu buldu. 2007'de "Redneck" şarkısıyla Grammy Ödülleri'ne En İyi Metal Performansı dalında aday gösterildi. 2006'da ikisi Ozzfest ve biri Slayer'ın The Unholy Alliance Tour'u olmak üzere üç kez turneye çıktı. Download Festival, Sonisphere Festival, Soundwave Festival ve Megadeth'in ana grup olduğu Gigantour da dahil olmak üzere pek çok festivalde sahne aldı. 2008-2010 yılları arasında Metallica (World Magnetic Tour) ile turneye çıkarken, bunun hemen ardından Mayhem Festival 2010'da ana grup olarak sahne aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Hard Candy, Amerikalı şarkıcı Madonna'nın on birinci stüdyo albümüdür. 19 Nisan 2008'de Warner Bros. tarafından yayımlandı. Albüm sanatçının Warner Bros. etiketiyle yayımlanan son stüdyo albümü oldu ve 25 yıllık kayıt geçmişini noktaladı. Madonna albümün üzerinde çalışmaya 2007'nin ilk aylarında başladı ve Justin Timberlake, Timbaland, Pharrell Williams ve Nate "Danja" Hills ile iş birliğine gitti. Genelinde R&B havası bulunan albüm özünde dans-pop türündedir. Warner Bros. Pet Shop Boys'a albümde Madonna ile çalışmayı teklif etti, daha sonra fikir değiştirerek daveti geri çekti. Madonna, Timberlake'in 2006 yılında çıkan albümü FutureSex/LoveSounds'u dinleyince sanatçıyla iş birliği yapmayı düşündü. Birlikte albüm için birkaç şarkı hazırladılar, fakat bu hazırlıkların temeli Williams'ın demolarıydı. Madonna'nın elinde albüm için yazılmış bazı şarkılar vardı; Timberlake bunları görünce şaşırdı. Bir şarkıyı kaydetmeden önce aralarında yoğun tartışmalar yaptılar. (Devamı...)

(Düzenle)


Girne Kapısı, Lefkoşa surlarında yer alan bir kapıdır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan kapı; şehrin kuzeye, dolayısıyla Girne'ye ulaşımını sağlamaktaydı. 1567 yılında inşa edilmiş olup, Venediklilerin yaptığı üç kapıdan biridir. 1821 yılında Osmanlılar tarafından tadilattan geçirilmiştir. 1931 yılında her iki yanındaki surlar yıkılarak motorlu araçlar için yol açılmıştır. Günümüzde Lefkoşa Turizm Enformasyon Ofisi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Kapının batısında Cephane Burcu, doğusunda ise Musalla Burcu bulunmaktadır. Kapının önünde ise Mustafa Kemal Atatürk'ün bir heykeli bulunur. Bu heykel 29 Ekim 1963 tarihinde açılmıştır. Bu ikisinin arasına iki büyük top yerleştirilmiştir. Bu toplar 1790 yılında, Büyük Britanya kralı III. George tarafından Napolyon Savaşları sırasında kullanılmak üzere yapılmış, sonradan Osmanlılar tarafından satın alınmıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


"Government Hooker", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın 2011 yılında yayımlanan ve ikinci stüdyo albümü olan Born This Way'den bir şarkıdır. Yapımında ve söz yazımında Gaga'nın yanı sıra Fernando Garibay, Paul Blair ve DJ White Shadow görev aldı. Melodisi daha önceden Shadow ve DJ Snake tarafından yapılmış ve hiç kullanılmamışken Vince Herbert ile birlikte Gaga için parçalar seçerlerken ortaya çıktı. Şarkının kayıtları ise Las Vegas'taki Studio at the Palms'ta yapıldı. "Government Hooker", müzikal açıdan elektronik müziğin trance, post-disko, endüstriyel ve tekno gibi alt tarzlarını birleştiren elektropop türünde bir parçadır. Şarkının sözleri feminizm ve cinsel üstünlük temalarını içerirken, oyuncu Marilyn Monroe ile eski ABD Başkanı John F. Kennedy'nin arasında olduğu düşünülen ilişkinin metaforudur. Born This Way yayımlandıktan sonra eleştirmenler, şarkının müstehcen ve karanlık yapısı ile müzikal kompozisyonunu beğendiler. (Devamı...)

(Düzenle)


TCG Berk ya da Osmanlı donanmasındaki adıyla Berk-i Satvet, Osmanlı donanması ve sonrasında Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet gören Peyk-i Şevket sınıfının ikinci ve son torpido kruvazörüdür. 1906-1907 yıllarında, Kiel, Almanya'daki Germaniawerft tersanesinde inşa edilmiş ve Kasım 1907'de Osmanlı donanması hizmetine girmişti. Geminin ana silahı üç 450 mm torpido tüpü ve bir çift 105 mm toptu ve gemi, 21 knot (39 km/sa; 24 mph) maksimum hıza ulaşabiliyordu. 1911-1912 yıllarındaki Trablusgarp Savaşı'nda Osmanlı donanmasının geri kalanıyla beraber Marmara'da kaldı. 1912-1913 yıllarındaki Balkan Savaşları sırasında sırasıyla Yunan ve Bulgar güçlerine karşı Ege ve Karadeniz'de görev yaptı. Osmanlı İmparatorluğu I. Dünya Savaşı'na girdikten sonra Berk-i Satvet, Karadeniz'de devriyelerde görevlendirildi. 29 Ekim 1914'teki Karadeniz Baskını'nda, Midilli ile birlikte Novorossiysk'i vurdu. Ocak 1915'te, Zonguldak'a hareket eden bir konvoya eşlik ederken bir deniz mayınına çarpması sonucunda aldığı hasarın onarımı boyunca, Nisan 1918'e kadar hizmet dışı kaldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Slav Thomas (y. 760 - Ekim 823), 9. yüzyıl Bizans askerî komutanıdır. Amoriumlu II. Mihail'e (h. 820-829) karşı 821-823 yılları arasında yaşanan geniş ölçekli isyanın lideridir. Günümüz Türkiye'sinin kuzeydoğu bölümünde yer alan Pontus bölgesinden Slav asıllı bir ordu subayıydı. Geleceğin imparatorları Ermeni Leon ve Amoriumlu Mihail ile birlikte General Bardanes Turkos'un himayesinde yükseldi. 803 yılında Bardanes'in isyanının başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra, Ermeni Leon'un V. Leon olarak tahta geçip onu orta Anadolu'nun kıdemli askerî komutanlığına atamasına kadar kızağa çekildi. Leon'un öldürülmesinden ve Amoriumlu II. Mihail'ın tahtı gasp etmesinden sonra Thomas isyan edip, tahtı kendisi için talep etti. Birçok thema ve Anadolu'da bulunan birliklerin desteğini alırken; ilk başlarda Mihail'i yenilgiye uğrattı ve Abbâsîler ile ittifak sağladı. Deniz gücü olan themaların sağladığı gemiler ile Avrupa tarafına ordusuyla geçti ve Konstantinopolis'i kuşattı. (Devamı...)

(Düzenle)


Ray of Light, Amerikalı şarkıcı Madonna'nın yedinci stüdyo albümüdür. 22 Şubat 1998'de Maverick Records tarafından yayımlandı. İlk çocuğu Lourdes'un doğumundan sonra Madonna, yapımcılar Babyface ve Patrick Leonard ile birlikte albümün çalışmalarına başladı. Bu çalışmalardan sonra İngiliz yapımcı William Orbit ile iş birliği yaparak müzik kariyerinde yeni bir sayfa açtı. Dört ayda tamamlanan kayıtlar sırasında Orbit'in Pro Tools düzenlemelerini yaptığı donanımların bozulması sebebiyle, tamir edilmesine kadar olan süreçte kayıtlar ertelenmek zorunda kaldı. Şarkıcının önceki çalışmalarından farklı olarak Ray of Light; tekno, trip hop, drum and bass, ambient, rock ve klasik müzik dahil olmak üzere çeşitli tarzları birleştiren elektronika tarzında bir albümdü. Madonna, şarkılardaki vokallerinde daha geniş ve daha dolgun bir ton kullandı. Kabbala'ya yönelmesi, Hinduizm ve Budizm'i öğrenmesi, bunun yanı sıra günlük Hatha Yoga yapmasının etkisiyle sözlerde ve bestelerde mistik temalar geniş bir yer tuttu. (Devamı...)

(Düzenle)


Anavatan Çağırıyor (Rusça: Родина-мать зовёт - Rodina-mat' zovyot), Volgograd'daki Mamayev Kurganı tepesinde bulunan ve Stalingrad Muharebesi anısına inşa edilen heykeldir. Tasarımı heykeltıraş Yevgeni Vuçetiç ve inşaat mühendisi Nikolay Nikitin tarafından yapılan heykel, 1967 yılında açılışı gerçekleştirildiğinde dünyanın en büyük heykeliydi. Anavatan Çağırıyor, elinde kılıçla arkasındakileri düşmana karşı savaşmaya çağıran bir kadın figürüdür. Yapımında 5.500 ton beton ve 2.400 ton metal kullanılan heykelin ana yüksekliği 85 metre, ağırlığı yaklaşık 8.000 tondur. 1949 yılında Berlin'de inşa edilen Sovyet Savaş Anıtı ve 1979 yılında Magnitogorsk'ta inşa edilen Geri Cephe Anıtı ile birlikte triptik üçlemesinin bir parçasıdır. Bu üç heykel de savaş kılıcı taşıyan insan tasviridir. Kızıl Ordu mensubu yaklaşık 35 bin asker, heykelin yer aldığı Mamayev Kurgan tepesinde gömülüdür. Heykel günümüzde Rusya'nın ulusal sembolleri arasında sayılır ve Volgograd Oblastı'nın resmî arması ile bayrağında yer alır. (Devamı...)

(Düzenle)


"Give It 2 Me", Amerikalı şarkıcı Madonna'nın on birinci stüdyo albümü Hard Candy'de yer alan bir şarkıdır. 24 Haziran 2008'de Warner Bros. Records tarafından albümün ikinci single'ı olarak yayımlandı. Madonna ve Pharrell Williams tarafından bir marş havasında, kendi manifestosu gibi yazılan şarkı dans ve seks hakkında olup Madonna'nın müzik endüstrisindeki otuz yıla yayılan kariyerine bir göndermedir. "Give It 2 Me", müzikal açıdan yüksek tempolu bir dans-pop şarkısıdır ve enstrüman olarak Batı Afrika perküsyonları ile inek çanlarına yer vermektedir. Arka vokalleri Pharrell Williams tarafından seslendirilmiştir. "Give It 2 Me" müzik eleştirmenlerinden çoğunlukla olumlu geri dönüşler aldı ve Madonna'nın Billboard Hot Dance Club Play listesindeki otuz dokuzuncu bir numaralı single'ı oldu. Billboard Hot 100 listesinde yalnızca bir hafta kalabildi ve radyolarda az çalınması nedeniyle elli yedinci sırada yer aldı. Hollanda, İspanya, Macaristan, Türkiye ve Venezuela'da liste başı olan şarkı, birçok ülkede ilk ona girdi. (Devamı...)

(Düzenle)


SMS Brandenburg, Alman Donanması'nın 1890'ların başında inşa edilen Brandenburg sınıfı dört pre-dreadnought zırhlısından ilkidir. Sınıftaki diğer gemiler SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm (daha sonra Barbaros Hayreddin), SMS Weißenburg (daha sonra Turgut Reis) ve SMS Wörth'tür. Brandenburg, Alman Donanması için inşa edilen ilk pre-dreadnought gemidir. Donanma daha önce sadece kıyı savunma gemileri ve zırhlı fırkateynler inşa etmişti. Geminin omurgası 1890'da AG Vulcan tersanesinde serildi. 21 Eylül 1891'de denize indirilen gemi donatımının tamamlanmasının ardından 19 Kasım 1893'te Alman Donanması'na katıldı. Brandenburg ve üç kardeş gemisi, taşıdıkları altışar topla dönemin dört top taşıyan zırhlılarına kıyasla daha modern tasarımlardı. Geminin adı Almanya'nın Brandenburg ilinden gelmektedir. Brandenburg ilk aktif görevini 1900 yılında, üç kardeş gemisiyle beraber Boxer İsyanı'nı bastırmak üzere Çin'e giderek gerçekleştirdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Sinek kuşu veya kolibri, sinek kuşugiller (Trochilidae) familyasını oluşturan küçük kuş türlerinin ortak adıdır. Havada asılı kalıp kanatlarını çok hızlı çırparak durabilmeleriyle tanınırlar. Türüne bağlı olarak saniyede 15 ila 80 kez kanat çırpabilirler. Havada asılı kalmalarının yanı sıra, geriye doğru ve dikey olarak uçabilirler ve çiçeklerin nektarlarını ince gagalarıyla emerken sabit konumda kalabilirler. Kanatlarını hızlıca çırpmaları, insanın ağzı kapalıyken ses çıkartmaya çalışmasına benzer bir ses oluşturur. Bu yüzden İngilizce'de "hummingbird" (hımlayan kuş) ismini almıştır. Sinek kuşları, başta kırmızı çiçeklerinki olmak üzere birçok çiçek özüne ilgi duyarlar. Genelde çiçek nektarlarından beslenirler ve özellikle dar ağızlı çiçeklerin polenlerini taşımakta önemli rol oynarlar. Birçok sinek kuşu özellikle yavrularını beslerken böcek de yer. Karayip Adaları'nda yaşayan arı sinek kuşu (Mellisuga helenae), 1,8 gram ağırlığıyla dünyanın en küçük kuşu sayılır. (Devamı...)

(Düzenle)


The Documentary, Amerikalı rapçi The Game'in ilk stüdyo albümüdür. 18 Ocak 2005'te Interscope Records aracılığıyla yayımlandı. 2001 yılında vurulduktan sonra rap kariyerinin peşinden gitmeye karar veren The Game, Dr. Dre tarafından keşfedildi ve Aftermath Entertainment şirketi ile anlaşma imzaladı. Albümün prodüksiyonu Dr. Dre, Kanye West, Just Blaze, Cool & Dre ve Timbaland tarafından sağlanırken; 50 Cent, Nate Dogg, Eminem, Mary J. Blige, Busta Rhymes ve Faith Evans gibi isimler albümde konuk sanatçı olarak bulundular. The Documentary, yayımlandığı hafta 586.000 kopya sattı ve Billboard 200 listesine bir numaradan giriş yaptı. RIAA albüme Mart 2005'te iki kez platin plak verdi ve albüm, dünya çapında beş milyondan fazla kopya sattı. Müzik eleştirmenleri albümün prodüksiyonunu övdü; ancak bazıları The Game'in önemli müzisyenlerden sık sık bahsetmesini eleştirdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Friedrich Nietzsche (15 Ekim 1844 - 25 Ağustos 1900), Alman filolog, filozof, kültür eleştirmeni, şair ve bestecidir. Din, ahlâk, modern kültür, felsefe ve bilim üzerine metafor, ironi ve aforizma dolu bir üslupla eleştirel yazılar yazmıştır. Nietzsche'nin kilit fikirlerini Apollon-Dionysos ikiliği, Perspektivizm, Güç istenci, "Tanrı'nın ölümü", Üstinsan ve bengi dönüş oluşturur. Felsefesinin merkezini oluşturan şey, kişinin coşkun enerjisini sömüren her türlü öğretinin, toplumsal olarak ne kadar geçerli olursa olsun sorgulanarak "hayatın olumlanması"dır. Hakikatin değeri ve nesnelliği üzerine yürüttüğü kökten sorgulaması, geniş çaplı yorumların odağını oluşturur ve etkisi özellikle kıta felsefesi geleneğinde varoluşçuluk, postmodernizm ve postyapısalcılık da dahil olmak üzere devam etmektedir. Nietzsche, felsefeye dönmeden önce kariyerine klasik filolog (Yunan ve Roma metin eleştirmeni) olarak başladı. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 27 Nisan 2024, Cumartesi ; saat 16.52 UTC