Su yüzdesine göre ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Su yüzdesine göre ülkeler listesi, ülkelerin kara ve su alanlarının yüzdesine göre oluşturulmuş bir listedir.[1]

Sıra Ülke Toplam alan Kara alanı Su alanı  % su m² su/ha
Britanya Hint Okyanusu Toprakları Britanya Hint Okyanusu Toprakları 54,400 60 54,340 99.89 9,989
Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları ABD Virgin Adaları 1,910 346 1,564 81.88 8,188
 Dünya 510,072,000 148,940,000 361,132,000 70.80 7,080
Porto Riko Porto Riko 13,790 8,870 4,921 35.69 3,569
1 Bahamalar Bahamalar 13,940 10,070 3,870 27.76 2,776
2 Gine-Bissau Gine-Bissau 36,120 28,000 8,120 22.48 2,248
3 Malavi Malavi 118,480 94,080 24,400 20.59 2,059
4 Hollanda Hollanda 41,526 33,883 7,643 18.41 1,841
5 Uganda Uganda 236,040 199,710 36,330 15.39 1,539
6 Liberya Liberya 111,370 96,320 15,050 13.51 1,351
Fransız Polinezyası Fransız Polinezyası 4,167 3,660 507 12.17 1,217
7 Gambiya Gambiya 11,300 10,000 1,300 11.50 1,150
8 Tayvan Tayvan 35,980 32,260 3,720 10.34 1,034
9 Finlandiya Finlandiya 338,145 304,473 33,672 9.96 996
10 Hindistan Hindistan 3,287,590 2,973,190 314,400 9.56 956
11 Kanada Kanada 9,984,670 9,093,507 891,163 8.93 893
12 Kolombiya Kolombiya 1,138,910 1,038,700 100,210 8.80 880
13 İsveç İsveç 449,964 410,934 39,030 8.67 867
14 Brunei Brunei 5,770 5,270 500 8.67 867
15 Guyana Guyana 214,970 196,850 18,120 8.43 843
16 Burundi Burundi 27,830 25,650 2,180 7.83 783
17 Nikaragua Nikaragua 129,494 120,254 9,240 7.14 714
18 Bangladeş Bangladeş 144,000 133,910 10,090 7.01 701
19 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri 9,826,630 9,161,923 664,707 6.76 676
20 Tanzanya Tanzanya 945,087 886,037 59,050 6.25 625
21 Ruanda Ruanda 26,338 24,948 1,390 5.28 528
22 Sudan Sudan 2,505,810 2,376,000 129,810 5.18 518
23 Norveç Norveç 323,802 307,442 16,360 5.05 505
24 Tunus Tunus 163,610 155,360 8,250 5.04 504
25 Özbekistan Özbekistan 447,400 425,400 22,000 4.92 492
26 Endonezya Endonezya 1,919,440 1,826,440 93,000 4.85 485
27 Arnavutluk Arnavutluk 28,748 27,398 1,350 4.70 470
Hong Kong Hong Kong 1,092 1,042 50 4.58 458
28 Estonya Estonya 45,226 43,211 2,015 4.46 446
29 Ermenistan Ermenistan 29,743 28,454 1,289 4.33 433
30 Togo Togo 56,785 54,385 2,400 4.23 423
31 Tonga Tonga 748 718 30 4.01 401
Batı Şeria Batı Şeria 5,860 5,640 220 3.75 375
32 Gabon Gabon 267,667 257,667 10,000 3.74 374
33 İsviçre İsviçre 41,290 39,770 1,520 3.68 368
34 Kırgızistan Kırgızistan 198,500 191,300 7,200 3.63 363
35 Gana Gana 239,460 230,940 8,520 3.56 356
36 Demokratik Kongo Cumhuriyeti Kongo Demokratik Cumhuriyeti 2,345,410 2,267,600 77,810 3.32 332
37 Venezuela Venezuela 912,050 882,050 30,000 3.29 329
38 Solomon Adaları Solomon Adaları 28,450 27,540 910 3.20 320
39 Pakistan Pakistan 803,940 778,720 25,220 3.14 314
40 Myanmar Myanmar 678,500 657,740 20,760 3.06 306
41 Romanya Romanya 237,500 230,340 7,160 3.01 301
42 Panama Panama 78,200 75,990 2,210 2.83 283
43 Çin Çin 9,596,960 9,326,410 270,550 2.82 282
44 Nepal Nepal 147,181 143,181 4,000 2.72 272
45 İzlanda İzlanda 103,000 100,250 2,750 2.67 267
46 Polonya Polonya 312,679 304,459 8,220 2.63 263
Yeni Kaledonya Yeni Kaledonya 19,060 18,575 485 2.54 254
47 Laos Laos 236,800 230,800 6,000 2.53 253
48 Meksika Meksika 1,972,550 1,923,040 49,510 2.51 251
49 Botsvana Botsvana 600,370 585,370 15,000 2.50 250
50 Kamboçya Kamboçya 181,040 176,520 4,520 2.50 250
51 İtalya İtalya 301,230 294,020 7,210 2.39 239
52 Ekvador Ekvador 283,560 276,840 6,720 2.37 237
53 Paraguay Paraguay 406,750 397,300 9,450 2.32 232
54 Kenya Kenya 582,650 569,250 13,400 2.30 230
55 Almanya Almanya 357,021 349,223 7,798 2.18 218
56 Mozambik Mozambik 801,590 784,090 17,500 2.18 218
57 Papua Yeni Gine Papua Yeni Gine 462,840 452,860 9,980 2.16 216
58 Senegal Senegal 196,190 192,000 4,190 2.14 214
59 İsrail İsrail 20,770 20,330 440 2.12 212
60 Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti 78,866 77,276 1,590 2.02 202
61 İrlanda İrlanda 70,280 68,890 1,390 1.98 198
62 Çad Çad 1,284,000 1,259,200 24,800 1.93 193
63 Makedonya Cumhuriyeti Makedonya 25,333 24,856 477 1.88 188
64 Benin Benin 112,620 110,620 2,000 1.78 178
65 Kazakistan Kazakistan 2,717,300 2,669,800 47,500 1.75 175
66 Avusturya Avusturya 83,870 82,444 1,426 1.70 170
67 Lübnan Lübnan 10,400 10,230 170 1.63 163
68 Danimarka Danimarka 43,094 42,394 700 1.62 162
69 Saint Lucia Saint Lucia 616 606 10 1.62 162
70 Somali Somali 637,657 627,337 10,320 1.62 162
71 Mali Mali 1,240,000 1,220,000 20,000 1.61 161
72 Zambiya Zambiya 752,614 740,724 11,890 1.58 158
73 Letonya Letonya 64,589 63,589 1,000 1.55 155
74 Karadağ Karadağ 14,026 13,812 214 1.53 153
75 El Salvador El Salvador 21,040 20,720 320 1.52 152
76 Uruguay Uruguay 176,220 173,620 2,600 1.48 148
77 Jamaika Jamaika 10,991 10,831 160 1.46 146
78 Singapur Singapur 692.7 682.7 10 1.44 144
79 Nijerya Nijerya 923,768 910,768 13,000 1.41 141
80 Moldova Moldova 33,843 33,371 472 1.39 139
81 Fildişi Sahili Fildişi Sahilleri 322,460 318,000 4,460 1.38 138
82 Litvanya Litvanya 65,200 1.35
82 Sri Lanka Sri Lanka 65,610 64,740 870 1.33 133
83 Birleşik Krallık Birleşik Krallık 244,820 241,590 3,230 1.32 132
84 Bolivya Bolivya 1,098,580 1,084,390 14,190 1.29 129
85 Vietnam Vietnam 329,560 325,360 4,200 1.27 127
86 Kamerun Kamerun 475,440 469,440 6,000 1.26 126
87 Türkiye Türkiye 780,580 770,760 9,820 1.26 126
88 Irak Irak 437,072 432,162 4,910 1.12 112
89 Surinam Surinam 163,270 161,470 1,800 1.10 110
90 Arjantin Arjantin 2,766,890 2,736,690 30,200 1.09 109
91 Şili Şili 756,950 748,800 8,150 1.08 108
92 İspanya İspanya 504,782 499,542 5,240 1.04 104
93 Zimbabve Zimbabve 390,580 386,670 3,910 1.00 100
94 Madagaskar Madagaskar 587,040 581,540 5,500 0.94 94
95 Svaziland Svaziland 17,363 17,203 160 0.92 92
96 Avustralya Avustralya 7,686,850 7,617,930 68,920 0.90 90
97 Yunanistan Yunanistan 131,940 130,800 1,140 0.86 86
98 Kosta Rika Kosta Rika 51,100 50,660 440 0.86 86
99 Belçika Belçika 30,528 30,278 250 0.82 82
100 Japonya Japonya 377,835 374,744 3,091 0.82 82
101 Macaristan Macaristan 93,030 92,340 690 0.74 74
102 İran İran 1,648,000 1,636,000 12,000 0.73 73
103 Dominik Cumhuriyeti Dominik Cumhuriyeti 48,730 48,380 350 0.72 72
104 Belize Belize 22,966 22,806 160 0.70 70
105 Haiti Haiti 27,750 27,560 190 0.68 68
106 Etiyopya Etiyopya 1,127,127 1,119,683 7,444 0.66 66
107 Brezilya Brezilya 8,511,965 8,456,510 55,455 0.65 65
108 Suriye Suriye 185,180 184,050 1,130 0.61 61
109 Filipinler Filipinler 300,000 298,170 1,830 0.61 61
110 Slovenya Slovenya 20,273 20,151 122 0.60 60
111 Moğolistan Moğolistan 1,564,116 1,554,731 9,385 0.60 60
112 Mısır Mısır 1,001,450 995,450 6,000 0.60 60
113 Azerbaycan Azerbaycan 86,600 86,100 500 0.58 58
114 Fransa Fransa 643,427 640,053 3,374 0.52 52
115 Mauritius Mauritius 2,040 2,030 10 0.49 49
116 Portekiz Portekiz 92,391 91,951 440 0.48 48
117 Rusya Rusya 17,075,200 16,995,800 79,400 0.47 47
118 Tayland Tayland 514,000 511,770 2,230 0.43 43
119 Guatemala Guatemala 108,890 108,430 460 0.42 42
120 Peru Peru 1,285,220 1,280,000 5,220 0.41 41
121 Malezya Malezya 329,750 328,550 1,200 0.36 36
122 Ürdün Ürdün 92,300 91,971 329 0.36 36
123 Samoa Samoa 2,944 2,934 10 0.34 34
124 Bulgaristan Bulgaristan 110,910 110,550 360 0.32 32
125 Güney Kore Güney Kore 98,480 98,190 290 0.29 29
126 Tacikistan Tacikistan 143,100 142,700 400 0.28 28
Şablon:Ülke veri Metropolitan France Metropolit Fransa 547,030 545,630 1,400 0.26 26
127 Hırvatistan Hırvatistan 56,542 56,414 128 0.23 23
128 Honduras Honduras 112,090 111,890 200 0.18 18
129 Sierra Leone Sierra Leone 71,740 71,620 120 0.17 17
130 Kongo Cumhuriyeti Kongo Cumhuriyeti 342,000 341,500 500 0.15 15
131 Burkina Faso Burkina Faso 274,200 273,800 400 0.15 15
132 Eritre Eritre 117,600 101,000 16,600 0.14 14
133 Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Cumhuriyeti
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti KKTC
9,250 9,240 10 0.11 11
134 Kuzey Kore Kuzey Kore 120,540 120,410 130 0.11 11
135 Slovakya Slovakya 48,845 48,800 45 0.09 9
136 Cibuti Cibuti 23,000 22,980 20 0.09 9
137 Fas Fas 446,550 446,300 250 0.06 6
138 Moritanya Moritanya 1,030,700 1,030,400 300 0.03 3
139 Bosna-Hersek Bosna-Hersek 51,209.2 51,197 12.2 0.02 2
140 Nijer Nijer 1,267,000 1,266,700 300 0.02 2
Türkmenistan Türkmenistan 488,100 488,100 Önemsiz 0.00 0
Saint Martin Saint Martin 54.4 54.4 Önemsiz 0.00 0
Cezayir Cezayir 2,381,740 2,381,740 0 0.00 0
Suudi Arabistan Suudi Arabistan 2,149,690 2,149,690 0 0.00 0
Libya Libya 1,759,540 1,759,540 0 0.00 0
Angola Angola 1,246,700 1,246,700 0 0.00 0
Güney Afrika Güney Afrika Cumhuriyeti 1,219,912 1,219,912 0 0.00 0
Namibya Namibya 825,418 825,418 0 0.00 0
Afganistan Afganistan 647,500 647,500 0 0.00 0
Orta Afrika Cumhuriyeti Orta Afrika Cumhuriyeti 622,984 622,984 0 0.00 0
Ukrayna Ukrayna 603,700 603,700 0 0.00 0
Yemen Yemen 527,970 527,970 0 0.00 0
Batı Sahra Batı Sahra 266,000 266,000 0 0.00 0
Gine Gine 245,857 245,857 0 0.00 0
Umman Umman 212,460 212,460 0 0.00 0
Beyaz Rusya Beyaz Rusya 207,600 207,600 0 0.00 0
Küba Küba 110,860 110,860 0 0.00 0
Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri 83,600 83,600 0 0.00 0
Sırbistan Sırbistan 77,474 77,474 0 0.00 0
Gürcistan Gürcistan 69,700 69,700 0 0.00 0
Svalbard Svalbard 61,020 61,020 0 0.00 0
Bhutan Bhutan 47,000 47,000 0 0.00 0
Lesotho Lesotho 30,355 30,355 0 0.00 0
Ekvator Ginesi Ekvator Ginesi 28,051 28,051 0 0.00 0
Fiji Fiji 18,270 18,270 0 0.00 0
Kuveyt Kuveyt 17,820 17,820 0 0.00 0
Vanuatu Vanuatu 12,200 12,200 0 0.00 0
Falkland Adaları Falkland Adaları 12,173 12,173 0 0.00 0
Katar Katar 11,437 11,437 0 0.00 0
Kosova Kosova 10,887 10,887 0 0.00 0
Trinidad ve Tobago Trinidad Tobago 5,128 5,128 0 0.00 0
Yeşil Burun Adaları Yeşil Burun Adaları 4,033 4,033 0 0.00 0
Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları 3,903 3,903 0 0.00 0
Lüksemburg Lüksemburg 2,586 2,586 0 0.00 0
Komorlar Komorlar 2,170 2,170 0 0.00 0
Faroe Adaları Faroe Adaları 1,399 1,399 0 0.00 0
São Tomé ve Príncipe São Tomé ve Príncipe 1,001 1,001 0 0.00 0
Hollanda Antilleri Hollanda Antilleri 960 960 0 0.00 0
Kiribati Kiribati 811 811 0 0.00 0
Dominika Dominik 754 754 0 0.00 0
Mikronezya Federal Devletleri Mikronezya 702 702 0 0.00 0
Bahreyn Bahreyn 700 700 0 0.00 0
Man Adası Man Adası 572 572 0 0.00 0
Guam Guam 541.3 541.3 0 0.00 0
Kuzey Mariana Adaları Kuzey Mariana Adaları 477 477 0 0.00 0
Andorra Andorra 468 468 0 0.00 0
Palau Palau 458 458 0 0.00 0
Seyşeller Seyşeller 455 455 0 0.00 0
Antigua ve Barbuda Antigua ve Barbuda 442.6 442.6 0 0.00 0
Barbados Barbados 431 431 0 0.00 0
Turks ve Caicos Adaları Turks ve Caicos Adaları 430 430 0 0.00 0
 Heard Adası ve McDonald Adaları 412 412 0 0.00 0
Saint Vincent ve Grenadinler Saint Vincent ve Grenadinler 389 389 0 0.00 0
 Jan Mayen 377 377 0 0.00 0
Mayotte Mayotte 374 374 0 0.00 0
Gazze Şeridi Gazze Şeridi 360 360 0 0.00 0
Grenada Grenada 344 344 0 0.00 0
Malta Malta 316 316 0 0.00 0
Maldivler Maldivler 300 300 0 0.00 0
Wallis ve Futuna Wallis ve Futuna Adaları 274 274 0 0.00 0
Cayman Adaları Cayman Adaları 262 262 0 0.00 0
Saint Kitts ve Nevis Saint Kitts ve Nevis 261 261 0 0.00 0
Niue Niue 260 260 0 0.00 0
Saint Pierre ve Miquelon Saint Pierre ve Miquelon 242 242 0 0.00 0
Cook Adaları Cook Adaları 236.7 236.7 0 0.00 0
Amerikan Samoası Amerikan Samoası 199 199 0 0.00 0
Aruba Aruba 193 193 0 0.00 0
Marshall Adaları Marshall Adaları 181.3 181.3 0 0.00 0
Lihtenştayn Lihtenştayn 160 160 0 0.00 0
Britanya Virjin Adaları Britanya Virgin Adaları 153 153 0 0.00 0
Christmas Adası Christmas Adası 135 135 0 0.00 0
Jersey Jersey 116 116 0 0.00 0
Anguilla Anguilla 102 102 0 0.00 0
Montserrat Montserrat 102 102 0 0.00 0
Guernsey Guernsey 78 78 0 0.00 0
San Marino San Marino 61.2 61.2 0 0.00 0
Bermuda Bermuda 53.3 53.3 0 0.00 0
 Bouvet Adası 49 49 0 0.00 0
Pitcairn Adaları Pitcairn Adaları 47 47 0 0.00 0
Norfolk Adası Norfolk Adası 34.6 34.6 0 0.00 0
Makao Makau 28.2 28.2 0 0.00 0
Tuvalu Tuvalu 26 26 0 0.00 0
Nauru Nauru 21 21 0 0.00 0
Şablon:Ülke veri Cocos (Keeling) Islands Cocos Adaları 14 14 0 0.00 0
Tokelau Tokelau 10 10 0 0.00 0
Cebelitarık Cebelitarık 6.5 6.5 0 0.00 0
Wake Adası Wake Adası 6.5 6.5 0 0.00 0
 Clipperton Adası 6 6 0 0.00 0
Navassa Adası Navassa Adası 5.4 5.4 0 0.00 0
 Spratly Adaları <5 <5 0 0.00 0
 Ashmore ve Cartier Adaları 5 5 0 0.00 0
 Mercan Denizi Adaları <3 <3 0 0.00 0
Monako Monako 1.95 1.95 0 0.00 0
Vatikan Vatikan 0.44 0.44 0 0.00 0

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]