Preston Şehri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Preston Şehri
City of Preston
Yerel İdare merkez kenti Preston panoramasi
Preston Şehri arması
Arma
Preston Şehri (Lancashire içinde)
Preston Şehri (Lancashire içinde)
ÜlkeBirleşik Krallık Birleşik Krallık
Kurucu Ülkeİngiltere İngiltere
BölgeKuzey-Batı İngiltere
"Shire" KontlukLancashire
Yüzölçümü
 • Toplam142.22 km²
Nüfus
 (2019)
 • Toplam143,135
Zaman dilimiUTC±00.00 (BAS)
 • Yaz (YSU)UTC+01.00 (BAYS)
Alan kodu01772

Preston Şehri (İngilizce: City of Preston), Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesi Kuzey-Batı İngiltere bölgesinde birinci seviye yerel idare olan Lancashire kontluğuna (county) bağlı bulunan bir "metropoliten-olmayan borough" statülü ikinci seviyede bir yerel idare birimidir ve 2002'den itibaren de bir "şehir" olma statüsü taşır. Bu yerel idare biriminin merkezi bu yerel idare bölgesi içinde en büyük yerleşke olan Preston, Lancashire kentidir.[1][2]

Preston metropoliten-olmayan yerel idare bölgesi 1972'de kurulmadan önce aynı alanda 19. yüzyıl ve daha önceki yasalarına göre kurulmuş olan şu değişik yerel idare birimleri bulunmaktaydı: "Preston Kontluk Beldesi (County Borough)", "Fulwood Şehirsel Bölgesi" ve "Preston Kırsal Bölgesi"'nin büyük bir kısmı.

Preston Şehri yüzölçümü 142 km² ve en son 2019 nüfus sayımına göre bu sınırlar içindeki nüfus 143,135 kişidir.

İdare sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerel idare sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Preston Şehri (City Of Preston) Lancashire Kontluğu birinci seviyedeki yerel idareye bağlı olan ikinci seviyede "metropoliten-olmayan bölge" yerel idaresi birimidir. Genel olarak büyük stratejik konular üzerindeki kararlar ve idare Lancashire Kontluğu'nda ve Kontluk Konseyinde alınıp oradan yürütülür. Daha detaylı taktik idare kararların alınması ve yürütülmesi Preston Şehri Yerel İdaresi ve Yerel İdare Konseyi tarafından yapılmaktadır. Bu iki seviyeli yerel idare sistemi için yetkiler ve görevler 1972 Yerel İdare Kanunu ile kesinlikle belirtilmiştir.

Preston Şehri altında "semt/köy" adı verilebilecek "civil parish" idareleri bulunmaktadır. Bu görev ayrımı Birleşik Krallık'ta genel bir standart yerel idare ayrımı olmayıp "semt/köy idaresi (cıvıl parish)" kurmak bir üst yerel idarenin kararına bağlıdır ve bu alt yerel idarelere verilecek görev ve yetkiler çok sınırlıdır.

"Preston Şehri Yerel İdare Konseyi", "semt/köy idaresi (civil parish)" sistemini kısmen kullanmayı seçmiştir. Böylece 1972'den önce yerel idareleri olan kırsal alanlarda şu sekiz tane "semt/köy (civil parish)" alt-yerel idarelerini kurmuştur: Barton, Broughton-ın-Amounderness, Goosnargh, Grimsargh. Haighton, Lea and Cottam, Whittingham, Woodplumpton. Bu listede "Preston Şehri" sınırları içinde bulunan merkez kent Preston, Lancashire yerleşkesi için bir "semt/köy idaresi (civil parish)" sistemi bulunmaz ve bu türlü idare sistemi bulunmayan bölgeye gerçek Preston adı verilmektedir.

Yerel idare konseyi siyasi görünümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Preston Şehri Yerel İdare Konseyinde 57 tane yerel idare meclis üyesi bulunur. Bu üyeleri seçmek için şehir alanı 22 yerel seçim bölgesine bölünmüştür; bu yerel seçim bölgelerinden 9'u 2 meclis üyesi; 13'ü ise üçer meclis üyesi seçerler. 2 üye seçilen seçim bölgesinde yaklaşık 3.600 seçmene bir meclis üyesi; 3 üye seçilen seçim bölgesinde yaklaşık 5.500 seçmene bir meclis üyesi düşer. Her üye için görev süresi 4 yıldır. Fakat her yıl seçim bölgesinde sadece tek bir üye için seçim yapılır. Bu nedenle her 4 yılda bir yıl Preston Şehir Konseyi için seçim yapılmaz ve bu yıl için seçim sadece Lancashire Kontluğu Konseyi için yapılır.

2007 yerel seçiminden sonra Preston Şehri Konseyine seçilen en büyük parti 24 üye ile İşçi Partisi olmakla beraber 20 üyeli Muhafazakâr Parti ile 10 üyesi olan Liberal Demokrat Parti koalisyon kurarak Preston Şehri'nin idaresini kontrolleri altına almışlardı. Sonraki yıllarda bir iki değişme olmakla beraber şehrin kontrolü değişmedi. En son Mayıs 2011 seçimleri sonucu olarak "İşçi Partisi" Preston Şehir Konseyi'nde 28 üye ile kontrolü eline geçirdi ve "İşçi Partisi"'nden Peter John Rankin Preston Şehri Yerel İdare Konseyi lideri oldu.

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Krallık'ta nüfus sayımları 10 yılda bir yapılmaktadır ve 2011 sayımı yapılmış olmakla beraber sonuçlar daha belli olmamıştır. Eldeki en son 2001 nüfus sayımına göre Preston Şehri için nüfus 131,900 kişidir. Bu yerel idare birimini merkezi olan Preston'da ise nüfus 114.500 kişidir. 1970 kurulması karar verilen ve Preston ve bir grup uydu köyden oluşan "Merkezi Lancashire Yeni Şehri" nüfusu ise yaklaşık 335.000 kişidir.

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Preston Şehri'nin şu şehirlerle resmî kardeş şehir anlaşmaları vardır:

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bu belki bir karışıklık yaratmaktadır. Ama "Preston Şehri" bir yerel idare birimi ve "Preston" bir coğrafi bir yerleşke adı olduğunun anlaşılması gerekir. Yerel idare birimi olan "Preston Şehri" alanı "Preston" coğrafi biriminden büyüktür ve "Preston" coğrafi birimi dışında bulunan irili ufaklı yerleşkeleri de içine alır.
  2. ^ Bir daha karışıklık "şehir" terimi kullanılmasından ortaya çıkar. Birleşik Krallık'ta her kent şehir değildir ve "şehir (city)" niteliği özel bir şeref niteliğidir. Ya eski tarihî gelişmelerle veya tarihi krallık berati ile verilir. 2002'de Kraliçe II. Elizabeth'in 50. hüküm sürme yılı etkinliklerinden biri olarak metropoliten-olmayan bölge statülü "Preston" yerel idare birimine Kralice Berati ile "Şehir (City)" adı taşıma şerefi tanınmıştır. Bu şehir statüsü ile, "Preston Şehri" metropoliten-olmayan-yerel idare bölgesi olma yanında bir şeref unvanı olan "Şehir (City)" statüsünü de taşımaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]