Morecambe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Morecombe
Morecombe plaji
İngiltere üzerinde Morecombe
Morecombe
Morecombe
ÜlkeBirleşik Krallık Birleşik Krallık
Kurucu Ülkeİngiltere İngiltere
BölgeKuzey Batı İngiltere
KontlukLancashire
İkinci seviyede metropoliten olmayan bölgeLancaster Şehri
Nüfus
 • Toplam42,589
Zaman dilimiUTC±00.00 (BAS)
 • Yaz (YSU)UTC+01.00 (BAYS)
Alan kodu01524

Morecombe, Birleşik Krallık'a bağlı İngiltere'nin Kuzey Batı İngiltere bölgesinde idari bakımdan birinci seviyeli yerel idare olan Lancashire kontluğuna bağlı olan Lancaster Şehri ikinci seviyeli metropoliten-olmayan yerel idare bölgesinde bulunan ve kendi ismini taşıyan br koy/semt (parish) alt-yerel idaresinin merkezi olan bir küçük deniz sahili kentidir.

Morecombe'nin nüfusu (2011 Nüfus Sayımı itibarıyla) 34.768 kişidir. Morecambe'a bitişik olan Heysham'in birleşik nüfusu (2011 Nüfus Sayımı itibarıyla) yaklaşık 17.016 kişidir.

Coğrafi konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Morecombe İrlanda Denizi üzerinde "Morecombe Korfezi"'nin başlangıcı olan bir deniz sahilinde kurulmuştur. Morecombe'nin civarında bulunan küçük kent, kasaba ve köyler şunlardır:

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Görülecek yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Deniz tatili merkezi: Morecambe 19. ve 20. yy başlarında önemli bir deniz tatili merkezi idi. Özellikle Yorkshire ve İskoçya'dan trenlerle gelen fabrika işçilerinin yaz tatillerini geçirmeleri için Blackpool ile yarışmaktaydı. 1956 ile 1989 döneminde Morecambe "Miss Büyük Britanya" güzellik kraliçesi yarışmasının yapıldığı kent idi. Ancak 1960'lı yıllarda "charter" uçuşlarla özellikle Güney Avrupa'da tatillerin çok ucuzlaşıp popüler olması dolayısıyla Morecambe çok büyük sayıda turizm müşterisi ve bunlardan turizm geliri kaybetmiştir. Bu nedenle kentin turistlere sağladığı eğlence ve alışveriş merkezleri kapanmış ve köhneleşmiştir. Kentte 19.yüzyılda deniz üzerine kurulmuş olan, deniz tatili kentlerine tipik, iki eğlence rıhtımı yanmış ve yıkılmıştır. Kentte bulunan iki lunapark sıra ile kapanmıştır. Bunlardan birinden arkada kalan Polo Kulesi'nin çökmekte olduğu için iskeleler içine alınmıştır. Turizmle ilgili otoriteler çeşitli girişimlerle kent deniz tatili turizmini ayakta tutmaya çalışmaktadırlar. Ama bazı girişimleri (örneğin bir kent lunaparkını "Blobby" adlı bir çocuk programı imajı ile geliştirme projesi) uygunsuz sonuçlar doğurmuştur. 2003'te hazırlanmış olan "İşe yaramaz Kasabalar: Birleşik Krallık'ta 50 En kötü İşe yaramaz Yerleşim Yerleri (Crap Towns: The 50 Worst Places to Live in the UK)" adlı bir gayriresmî turizm kılavuzu Moreçambe'yi baş 3 arasında göstermiştir.
  • Morecambe plajı
  • Midland Hotel: Kent plajında 1930'lu yıllarda bir lüks otel olarak yapılmış bir yapıdır ve yapısı ve içinin dekorasyonu "Art Deco" mimarı sanatı akımın çok bariz bir örneği olduğu kabul edilmektedir. Otelde ünlü İngiliz heykeltıraş Eric Gill tarafından yapılmış birçok röliyef eser bulunmaktadır. Bu yapı £7mil. sarfı ile renove edilmiş ve 2008'de yeniden açılmıştır.
  • Ornitoloji merkezi: Morecombe Körfezi'nin geniş doğal güzelliğinin ve bu deniz kıyısında yaşayan çok sayıda değişik deniz kuşlarının gözlenmesi için kent turizm merkezi "Tern Projesi" adlı özel bir enformasyon girişimi uygulamaktadır.
  • Film çekim: Kent yıllardır sinema prodüktürlerine mizansen sağlamaktadır ve son yıllarda bu bir turizm çekme girişimi haline sokulmuştur. Örneğin 1960 yapımlanmış Laurence Olivier ve Joan Plowright başrollerini oynadığı The Entertainer Moreçambe'da çekilmiştir.

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Morecambe köy/semt alt-yerel idaresi şu yabancı kentlerle kardeş şehir bağlantısı kurmuştur:

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]