Ribble Valley (borough)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ribble Valley (borough)
Borough of Ribble Valley
Ribble Valley (borough) Lancashire içinde konumu
Ribble Valley (borough) Lancashire içinde konumu
ÜlkeBirleşik Krallık Birleşik Krallık
Kurucu Ülkeİngiltere İngiltere
BölgeKuzey Batı İngiltere
KontlukLancashire
Yüzölçümü
 • Toplam583,2 km²
Nüfus
 (2019)
 • Toplam60,888
 • Yoğunluk100/km²
Zaman dilimiUTC±00.00 (BAS)
 • Yaz (YSU)UTC+01.00 (BAYS)

Ribble Valley (borough) (İngilizce:Borough of Ribble Valley), Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesi Kuzey Batı bölgesinde birinci seviye yerel idare olan Lancashire Kontluğu'na (county) bağlı bulunan bir "metropoliten-olmayan bölge" statülü ikinci seviyede bir yerel idare birimidir. Bu yerel idare biriminin merkezi bu yerel idare bölgesi içinde en büyük yerleşke olan Clitheroe kentidir.

Ribble Valley (borough) metropoliten-olmayan yerel idare bölgesi 1972 kanununa göre resmen 1974'te kurulmadan önce aynı alanda 19. yüzyıl ve daha önceki yasalarına göre kurulmuş olan şu değişik yerel idare birimleri bulunmaktaydı: "Clitheroe Belediye Borough"'şu, "Longridge Şehirsel Bölgesi" ve "Blackburn Kırsal Bölgesi"; "Burnley Kırsal Bölgesi"; "Preston Kırsal Bölgesi" kısımları ile tarihsel olarak "West Riding Yorkshire" Kontluğuna" bağlı "Bowland Kırsal Bölgesi". Bu yeni kurulan "Lancashire" Kontluğu altında bulunan ikincil yerel idareye eskiden "West Riding, Yorkshire" Kontluğu'na bağlı arazilerin katılmasına atıfla "Ribble Valley Borough" resmî arması üstünde hem "Lancashire" simgesi olan "Kırmızı Gül" hem de "Yorkshire" simgesi olan "Beyaz Gül" bulunmaktadır.

Ribble Valley Borough yüzölçümü Lancashire'a bağlı diğer yerel idarelere nisbetle büyük, 583,2 km² olmakla beraber, bu arazinin önemli bir kısmı İngiltere'de ender olarak işsiz kırsal ve insan eli az değmiş kırsal arazilerdir. Bunlar arasında en önemlisi "Bowland Ormanı" olmakta ve bu nedenle bu bölgeye doğayı seven çok sayıda turist çekmektedir. Ribble Valley Borough'nun sınırları içindeki nüfus, en son 2001 nüfus sayımına göre 53.960 kişi ve 2008 tahminlerine göre ise 58.500 kişidir.

İdare sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerel idare sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ribble Valley Borough Lancashire Kontluğu birinci seviyedeki yerel idareye bağlı olan ikinci seviyede "metropoliten-olmayan bölge" yerel idare birimidir. Lancashire Kontluğu'nda ve Kontluk Konseyinde genel olarak büyük stratejik konular üzerindeki kararlar alınmaktadır ve bunların yürütülmesi bu konsey yetkisi altındadır. "Ribble Valley Borough Yerel İdaresi" ve Yerel İdare Konseyi" ise daha detaylı taktik idare kararlarının alınması ve yürütülmesi yetkileri ve görevlerini taşımaktadır. Bu iki seviyeli yerel idare sistemi için yetkiler ve görevler 1972 Yerel İdare Kanunu ile kesinlikle belirtilmiştir.

Ribble Valley Borough altında "semt/köy" adı verilebilecek "civil parish" idareleri bulunmaktadır. Bu alt-yerel-idare kurulması zorunlu ve standart olarak Birleşik Krallık'ta her yerel idareye uygulanmaz. "Semt/köy idaresi (civil parish)" kurmak bir üst yerel idare konseyinin tercihine ve kararına bağlıdır. Zaten bu alt yerel idarelere verilen görev ve yetkiler çok sınırlıdır. "Ribble Valley Borough Yerel İdare Konseyi" arazisinin tümü için ikincil "semt/köy idaresi (civil parish)" sistemini kullanmayı seçmiştir. Böylece 41 tane irili ufaklı "semt/köy (civil parish)" alt-yerel idaresi kurulmuştur: "Aighton, Bailey and Chaigley"; "Balderstone"; "Bashall Eaves"; "Billington ve Langho"; "Bolton-by-Bowland"; "Bowland Forest Higher Division"; "Bowland Forest Lower Division"; "Bowland-with-Leagram"; "Chatburn"; "Chipping"; "Clayton-le-Dale"; "Clitheroe" (kent); "Dinckley"; "Downham"; "Dutton"; "Easington"; "Gisburn Forest"; "Gisburn"; "Grindleton"; "Horton"; "Hothersall"; "Longridge" (kasaba); "Mearley"; "Mellor"; "Middop"; "Newsholme ve Paythorne"; "Newton-ın-Bowland"; "Osbaldeston"; "Paythorne"; "Pendleton"; "Ramsgreave"; "Read"; "Rıbchester"; "Rimington"; "Sabden"; "Salesbury"; "Sawley"; "Simonstone"; "Slaidburn"; "Thornley-with-Wheatley"; "Twiston"; "Waddington"; "West Bradford"; "Whalley"; "Wılpshire"; "Wiswell"; "Worston".

Yerel idare konseyi siyasi görünümü[değiştir | kaynağı değiştir]

"Ribble Valley Borough Yerel İdare Konseyi"nde 40 tane yerel idare meclis üyesi bulunur. Bu üyeleri seçmek için yerel idare alanı 24 yerel seçim bölgesine bölünmüştür.

"Ribble Valley Yerel İdare Konseyi" için Mayıs 2011'de yapılan yerel seçimlerden sonra "Ribble Valley Yerel İdare Konseyi"nde Muhafazakâr Parti'den 33 üye; Liberal Demokrat Parti'den 6 üye; ve "Bağımsız" 1 üye bulunmaktadır. Muhafazakâr Parti büyük bir mutlak çoğunluk ile Konseyin politikasını kontrol etmektedir. Konseyin idaresi 1990'lı yıllarda birçok yerel idare konseylerinde kabul edilen "yürütücü kabine ile idare" şeklinde değildir. Bu yıllardan daha önceki klasik "komitelerce idare" şeklini korumaktadır. Konsey Lideri Muhafazakâr Parti konsey grup lideri olan Michael Ranson'dir.

"Ribble Valley Borough" yerel idareyi törensel ve sembolik olarak temsil etmek için her iki senede değişen bir "Belediye Reisi"'de seçmektedir.

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Krallık'ta nüfus sayımları 10 yılda bir yapılmaktadır ve 2011 sayımı yapılmış olmakla beraber sonuçlar daha belli olmamıştır. Eldeki en son 2001 nüfus sayımına göre Ribble Valley (borough) için nüfus 53.960 kişi ve en son 2008 tahminine göre de 58.500 kişidir. Bu yerel idare biriminin merkezi olan Clitheroe'da ise nüfus (2001 sayımı ile) 14.697 kişidir.

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]