Elektronik yapı
Kuantum kimyasında elektronik yapı, sabit olan çekirdek tarafından oluşturulan elektrostatik alandaki elektronların hareket durumudur.[1] Terim, hem elektronların dalga fonksiyonlarını hem de bu dalga fonksiyonları ile ilişkili enerjileri kapsar. Elektronik yapı, kuantum mekanik denklemlerinin yukarıda bahsedilen sabit çekirdek problemi için çözülmesi ile elde edilmektedir.
Elektronik yapı problemleri Born-Oppenheimer yaklaşımına dayanır. Nükleer dinamiklerle birlikte, elektronik yapı problemi bir moleküler sistemin kuantum mekanik hareketini incelemenin iki adımından biridir. Hidrojen benzeri atomlar gibi basit problemlerin haricinde, elektronik yapı problemlerinin çözümü modern bilgisayarlar gerektirir.
Elektronik yapı problemi rutin olarak kuantum kimyası bilgisayar programları ile çözülmektedir. Elektronik yapı hesaplamaları, tüm bilimsel hesaplamalar arasında en yoğun hesaplama gerektiren görevler arasında yer almaktadır. Bu nedenle, kuantum kimyası hesaplamaları birçok bilimsel süper bilgisayar tesisinde önemli bir paya sahiptir.
Elektronik yapıları elde etmek için bir takım yöntemler mevcuttur. Yöntemlerin uygulanabilirlikleri vakaya göre değişir.[2]
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]- Born – Oppenheimer yaklaşımı
- Moleküler Hamiltoniyen
- Schrödinger denklemi
- Kuantum kimyası bilgisayar programları
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Jack Simons (20 Mart 2003). An Introduction to Theoretical Chemistry (PDF) (İngilizce). Cambridge University Press. ISBN 0521823609. 18 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Mart 2020.
- ^ David Yarkony (1995). Modern Electronic Structure Theory (İngilizce). World Scientific. ISBN 978-9810229870.