Norveç hükümdarları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Norveç Kraliyet Arması

Norveç hükümdarları listesi 872'de başlamaktadır. Geleneksel olarak anlatıya gore bu tarihte Hafrsfjord Muharebesi yapılmış ve bu muharebede galip gelen İ. Harald Güzelsaçlı birkaç küçük Norveç krallıklarını babasının hükümdarlık yaptığı küçük devlete ilhak ederek tüm Norveç'i tek bir hükümdarlık içinde birleştirmiştir. Harald'in kral olduğu bu tek krallık sonradan "Norveç Krallığı" olarak bilinmeye başlanmıştır.

970'de I. Harald'in torunu Kral II. Harald hiç erkek çocuğu olmadan ölünce I. Harald'in kurduğu "Güzel Saçlılar (Hårfagreætta) ) Hanedanı" sona ermiştir. 10. yüzyıl ve 11. yüzyıl sonlarında kısa dönemlerde için Norveç'in Danimaraka hükümdarları tarafından yönetilmesi harcınde, 14. yüzyıla kadar Norveç Krallığı yerli asıllı hanedanlar (ve II. Olaf, III. Harald ve Sverre gibi kral unvanını taşıyanlar) tarafından yönetilmiştir. 1130-1240'de Norveç'de çıkan bir iç savaşta kendileri değişik hanedana ait olan ve kendilerinin Norveç hükümdarı olduklarını iddia eden birkaç hükümdar adayı aralarında rekabet ve çatışmalara girişmişlerdir. Bu iç savaş döneminde hükümdarlık iddiası ile ortaya çıkan bazı kişilerin meşru olan krallık iddiaları bulunmadığı kabul edilip bunlar gelensel olarak Norveç hükümdarları listelerinde ve bu listede ihtiva edilmemektedir.

1387'de Norveç, İsveç ve Danimarka Kalmar Birliği adını alan bir şahsi krallık birliği kuruldu. Kalmar Birliği'nde üç devlet ve üç ülke birbirinden ayrı olduğu kabul edilmekle beraber tek bir şahıs bu birliğin kralı olarak tahtta bulunmakta idi. 1523'de İsveç Kalmar Birliği'nden ayrıldı ve kendi hükümdarı İsveç'de hüküm sürmeye başladı. Fakat Danimarka hukumet yonetim kurumu politik bakımdan üstünluk kurup Norvec'in bir Danimarka yarı-bağımsız eyaleti olduğunu ilan ederek Danimarka hükümdarının tek bir hükümdar olarak şahsen Danimarka Kralı ve Norveç Kralı olduğu kabul edildi. 1450-1814 dönemindeki Norveç Kralları Oldenberg Hanedanı'ndan olup tek şahıs Copenhagen başkentinden hem Norveç Kralı ve hem de Danimarka Kralı olarak hükümdarlık yapmakta idi. Bu tek kral için "mutlak monarşi" idare sistemi 1660'da yapılan kanunlla kabul edilmişti.[1]

1814'de Norveç siyasi bağımsızlık kazandı. Danimarka ve Norveç Kralı olarak hüküm sürmüş olan VI. Frederick tahttan feragat etti ve veliaht olan Christian Fredrick Norveç kralı da olarak tahta geçti. Fakat Norveç'teki politik merkezler Norveç'in meşrutî monarşi sistemi ile yönetildiği kabul ettiler ve Norveç Krallığı için meşrutiyet ilan edildi. Norveç yeni Norveç Krallığı kralı olarak İsveç Kralı olan XII. Karl'i seçti. Böylece Norveç ve İsveç şahsi krallık birliği olup ayrı ülkeler ve ayrı devlet olmakla beraber her iki krallığın hükümdarı da tek kişi oldu. İsveç ve Norveç kralı olan XII. Karl anayasanın kraldan daha üstün olduğunu içeren Norveç Anayasası'nı kabul etmesi ve uygulaması gerekti.[2]

Norveç için 1905'de yeni bir değişme oldu. Tek olarak Norveç Kralı ve İsveç Kralı olan II. Oskar 1905'de krallık tahtlarından feragat etmek zorunda kaldı. İsveç ile Norveç arasında bulunan şahsi krallık birliği ortadan kaldırıldı. Norveç Krallığı'na Oldenberg Hanedanı'ndan ve VIII. Frederik'in ikinci oğlu ve Danimarka veliahtı olan Prens Karl Danimarkalı bir referendum ile Norveç kralı olarak seçildi ve VII. Haakon ismi ile Norveç Krallık tahtına geçti.

Günümüzde, 9. yüzyılda kurulmuş olan Norveç Krallığı 1,100 yıldan daha eski tarihi ile Avrupa'da bulunan krallıklardan en eskisidir. 1991'den beri Norveç Krallığı tahtında kral olarak bulunan V. Harald 64. hükümdardır.[3]

Norveç Krallığı'nın Birinci Evresi (872-1387)[değiştir | kaynağı değiştir]

Güzel Saçlılar (Hårfagreætta) Hanedanı (872-970)[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk Norveç Kralı'nın I. Harald Güzelsaçlı olduğu ve bu kral Hafrsfjord Muharebesi'nde diğer küçük yörel krallık galip gelmiş; mağlup ettiği bu krallıkları kendisine babası "Halfdan Kara"'dan kalan devlet olan "Vestfold"'a ilhak etmiş ve hepsini tek bir hükümdarlık içinde birleştirmiştir. Sonradan bu tek krallık "Norveç Krallığı" olarak bilinmeye başlanmıştır. I. Erik Haraldsson Kanlı Balta babasının ölümünden üç yıl önce babası ile birlikte ortak kral olarak hüküm sürmeye başlamıştı. Babasının ölümünden sonra tek kral olarak taç giydirilmişti. Ama erkek kardeşlerinin her birine birer yöre vermiş ve bunların herbiri kendi yönettiği bölgede bir "tabi kral" statüsü taşımışlar ve Erik Kanlı Balta ise üst kral olarak kabul edilmişti.[4] Harald Gri Kürklü'de erkek kardeşlerini tabi krallar yapıp onlar üzerinde bir "üst-kral" olarak hükümdarlık yaptı.[5] "Güzel Saçlılar Hanedanı" bilgilerinde ve maddenin Orta Çağ ve bazı Yeni Çağ'a ait kısımlarında verilen tarihler son birkaç yüzyilki tarihçilerin tahminleridir ve onun için değişik kaynaklarda ufak farklar gösteren tarihlerin bulunması olasıdır.[6][7][8]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlanma Bitiş
I. Harald
Güzel Saçlı (Hårfagre)
Flateyjarbok Haraldr Halfdan.jpg 850 civarı 872 civarı
Norveç'in birleştirilmesi
933 civarı
ölüm
(?) Ragnhild Eriksdotter
Asgari bir oğul
(?) Åsa Håkonsdotter
??
Halfdan Kara ve Ragnhild'ın oğlu 1
I. Erik Haraldsson
Kanlı Balta (Blodøks)
895 civarı 933 civarı
meşru olarak tahta çıkma
934 civarı
tahttan indirilme
(ölüm: 954 civarı)
Gunhild Danimarkalı
Birkaç çocuk
I. Harald ve Ragnhild'in oğlu 2
I. Haakon Haraldsson
İyi'
920 934 civarı
taht gaspetme
960 civarı
ölüm
- I. Harald'in ve (muhtemelen) Åsa'nın oğlu;
Hristiyanlık dinini kabul etme
3
II. Harald Eriksson
Gri Kürklü
935 civarı 960 civarı
seçilme
970 civarı
suikastle öldürülme
- I. Erik ve Gunnhild Gormsdóttir'in oğlu 4

Knýtlinga Hanedani ve Lade Jarları (970-995)[değiştir | kaynağı değiştir]

961'de İ. Erik Haraldsson Kanlı Balta ile amcası olan Kral I. Haakon Haraldsson İyi arasında yapılan son muharebe olan Fitjar Muharebesi'ni takiben, I. Haakon galip gelmesine rağmen bu muharebede aldığı yaralardan oldu. Iİ. Eric'in oğullarından olan II. Harald Eriksson Norveç Kralı oldu. Fakat o da 970 civarında bir suikasta kurban giderek öldürüldü. Danimarka Kralı olan İ. Harald Danimarka Kralı Norveç'in tümünü işgal edip (de jure) Norveç kralı oldu. Norveç'e ait "Viken" bölgesini Danimarka'ya ilhak ettikten sonra, Norveç Krallığı'nın gerçek(de facto) yönetimini, kendisi üst kral olarak, tabi Norveç Kralı olarak atadığı Harald Gri Kürklü'ye devretti. Bundan bir müddet sonra Danimarka Kralı Mavi-diș Harald, "Harald Gri Kürk"'e verdiği desteği kesti ve onun rakibi olan yörel idareci "Lade Jarlı" olan Haakon Sigurdsson'a destek sağlamaya başladı. Haakon Sigurdsson sonunda Harald Gri Kürklü'nün tabi kral olarak hükümü altında bulunan tüm araziler kendi eline geçirdi ve yine Danimarka Karlı'na tabi vasal olarak hükümdarlığa başladı. Bu hükümdaralık döneminde Norveç Krallık arazilerinde gerçekte gayet bağımsız olarak yönetici olamakla beraber kendine Norveç Kralı ünvanı verilmemiştir. Haakon'un Norveç Krallığı'nda vasal yönetici olarak hüküm sürmesi 970-995 döneminde olmuştur.[9]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş

Mavi Diş
(de jure)
1200 Harald Blåtand anagoria.jpg 911 civarı 970 civarı
Haakon Sigursson tarafından
1 Kasım 987
ölüm
(1) Gyrid İsveçli
Asgari iki erkek çocuk ve iki kız çocuk
(2) Tova Obodritli
çocuksuz
Gorm Yaşlı ve Thryra'nın oğlu
Danimarka Kralı;
Hristiyanlık dinini kabul etmesine itiraz eden kendine tabi vasal Norveç hükümdarı Haakon Sigurdsson'in tabiyetten ayrılması nedeniyle Norveç hükümdarlığını kaybetmesi
5
Haakon Sigurdsson
(de facto)
935 civarı 970 civarı
Harald tarafından atanma
995 civarı
ölüm
Tora Skagesdatter
birkaç kız çocuk
Başlangıçta Danimarka Krallığı'na tabi vasal hükümdar. Gayet bağımsız şekilde hüküm sürme ama "Kral" unvanini taşımamakta. -

Hanedansız (995-1000)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
I. Olaf Trygvasson, Norveç Kralı Olav Tryggvason coin (front).png 963/964 995 civarı
seçilme
9 Eylül (?) 1000
savaşta ölüm
Dört evlilik Harald Güzel Saçlı'nin büyük torunu;
Hristiyanlık dinini kabul etti ve ilk Norveç kilise hiyerarşisini kurup organize etti.
6

Knýtlinga Hanedanı ve Lade Jarları (yeniden hükümdarlık) (1000-1015)[değiştir | kaynağı değiştir]

Norveç Kralı Olaf Tryggvason ve kendine düşman olan Danimarka Kralı Çatalsakal Sweyn ve bir grup Norveçli asilin oluşturduğu bir ittifakın gemileri arasında Baltık Denizi'nin batısında yapılan Svolder Deniz Muharebesi'nde Kral Olaf'un 10 gemisi 70 gemilik bir müttefikler düşman filosu baskınına uğradı. Kral Olaf'ın gemileri birer birer batırıldı ve son gemisinde bulunan Kral Olaf denize atılıp boğuldu. Bu deniz muharebesinden sonra Danimarka Kralı Çatalsakal Sweyn Norveç'i eline geçirdi. Viken bölgesi tekrar Danimarka Krallığı'na bağlanıp bir vasal devlet olarak idareye başlandı. Norveç'in geri kalan arazileri (Batı Norveç ve Trøndelag,) Çatalsakal Sweyn 'e tabi hükümdar olarak Lade Jarları olan Eric Haakonsson ve Sweyn Haakonsson tarafından vasl krallik olarak idare edilmeye başlandı; am bunlara kral unvanı verilmedi. 1000-1012 döneminde bunlardan Eric Haakonsson Norveç'in de facto hükümdarı idi. Kardeşi Sweyn Haakonsson ona destek sağlayarak ortak hükümdar olarak görev yaptı. Erik Haakonsson 1012'de vasal hükümdarlıktan feragat edip ayrılınca yerine geçen Haakon Eriksson 1015'e kadar ortak hükümdarlık yaptı .[10]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
I. Sweyn, Danimarka Kralı
Çatalsakal
960 civarı 1000
I. Olaf'ın galip gelmesi
3 Şubat 1014
ölüm
(1) Gyrid, II. Olof Björnsson'un kızı
(2) Thora, Oborit olan Mstivoj'un kizi
Mavi diş Harald ve Tove Obotritli'nin oğlu;
986'ya kadar Danimarka Kralı;
1013'e kadar İngiltere Krallığı|Ingiltere Kralı
7
Jarl Erik Haakonsson 960 civarı 1000
I. Olaf'ın galibiyeti
1012
tahttan feragat etme
(ölüm:1020 civarı)
Gytha Svendsdatter
iki erkek çocuk
Haakon Sigurdsson ve Gunhild Mieszcosdatter'un oğlu;
Danimarka Kralı I. Sweyn adına erkek kardeşi Erik Hákonarson ile ortak tabi hükümdarlik
Jarl Sweyn Haakonsson 970 civarı 1015
hükümdarlıktan uzaklaştırma
(ölüm: 1016 civarı)
Holmfrid Eriksdatter
iki kız çocuk
Haakon Sigurdsson ve Thora Skagesdatter'un oğlu;
(1000–1012) Erkek kardeşi Erik Hákonarson ile ortak tabi hükümdarlik
(1012–1015) torunu Haakon Eiríksson ile ortak tabi hükümdarlık
Jarl Haakon Eiriksson 998 civarı 1012
meşru olarak hükümdar olma
1015
hükümdarlıktan uzaklaştırma
(ölüm: 1029/30)
Gunhild
bir kız çocuk
Erík Haakonsson'un oğlu
Dedesi Sweyn Haakonsson ile ortak tabi hükümdarlik
-

Aziz Olof Hanedanı (1015-1028)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
Aziz
II. Olaf Haraldsson
Cesur
Rex Perpetuus Norvegiae
Olav der Heilige07.jpg 995 civarı 1015
auto-proclamatosi Re
1028
tahttan indirilme
(ölüm: 29 Temmuz 1030 Stiklestad Muharebsi)
Astrid Olofsdotter
bir kız çocuğu
Muhtemelen Harald Güzel Saçlı'nın büyük-büyük-torunu 8

Knýtlinga Hanedanı ve Lade Jarları (ikinci defa yeniden hükümdarlık) (1028-1035)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
Büyük Knud
Büyük
Cnut the Great Obverse.jpg 995 civarı 1028
fethetme
1035
tahttan indirme (ölüm: 12 Kasım 1035)
(1) Aelfgifu Northamptonlu
iki erkek çocuk
(2) Emma Normandiyalı
bir erkek çocuk ve bir kız çocuk
Çatalsakal Sweyn'in oğlu;
((1018–1035): Danimarka Kralı 1016–1035);
İngiltere Kralı[11]
9
Svein Knudsen 1015 civarı 1030
babası tarafından ortak kral yapılma
1035
tahttan indirilme (ölüm: 1035)
Hiç evlenmedi Büyük Knud ve Aelfgitu Northamptonlu'nun oğlu 10

Aziz Olaf Hanedanı (yeniden geri getirilme) (1024-1047 )[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
I. Magnus Olafsson
İyi
Magnus den gode mynt p (obverse).jpg 1024 civarı 1035
seçimle
25 Ekim1047
ölüm
- II. Olav'ın ve Alfhild'in evlilik dışı oğlu;
1042'den itibaren Danimarka Kralı
11

Hardrada Hanedanı (1046-1135)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
III. Harald Sigurdsson
Hardråde (Merhametsiz)
Harold-III-Coin.png 1015 civarı 1046
tahta geçirilme
25 Eylul 1066
İngiltere'de Stamford Bridge Muharebesi'nde ölmesi
(1) Elisiv Kievli
iki kız çocuk
(?) Tora Torbergsdatter (gayrimeşru çifte evlilik)
iki erkek çocuk
Åsta Gudbrandsdatte ve ikinci kocası olan Sigurd Syr'in oğlu;
II. Olav'ın küçük erkek kardeşi
12
II. Magnus Haraldsson 1048 civarı 1066
tahta geçirilme
28 Nisan 1069
ölüm
Hiç evlenmedi III. Harald ve Tora Torbergsdatter'in büyük oğlu 13
III. Olav Haraldsson
Barışcıl (Kyre)
Olav Kyrre mynt 1 (obverse).jpg 1050 civarı 1067
tahta geçirilme
22 Eylul 1093
ölüm
Ingerid Danimarkalı
çocuksuz
III. Harald ve Tora Torbergsdatter'in küçük oğlu 14
Haakon Magnusson
Toresfostre (Tore'nin evlatlığı)
1068 civarı Eylul 1093
secim
Şubat 1095
ölüm
II. Magnus'un evlilik dışı oğlu;
Guneydoğu Norveç'te III. Magnus'a karşı kral olarak hükümdarlık
15
III. Magnus Olavsson
Yalınayak
Magnus III Barefoot of Norway coin 1865.png 1073 civarı 24 Ağustos 1103
ölüm
Margaret Fredkulla
çocuksuz
III. Olav'in evlilik dışı oğlu;
1095'de Haakon Magnusson ölünceye kadar ona karşı hükümdar; sonra tek başına Norveç Kralı
1102–1103 döneminde İrlanda'da Dublin Kralı
16
I. Eystein Magnusson Oeystein.jpg 1088 civarı Ağustos 1103
meşru olarak tahta çıkma
29 Agustos 1123
ölüm
Ingebjørg Guttormsdatter
bir erkek çocuk
III. Magnus'un evlilik dışı oğlu;
Krallık gücünü kardeşi ile ortsk kral olarak paylaştı.
17
I. Sigurd
Haçlı Seferci
1090 civarı 26 Mart 1130
ölüm
(1) Blathmin O'Brien
çocuksuz
(2) Malmfred di Kiev
bir kız çocuk
III. Magnus'un evlilik dışı oğlu;
Krallık gücünü kardeşi ile onun ölümüne kadar ortak kral olarak paylaştı
18
Olav Magnusson 1099 civarı 22 Aralık 1115
ölüm
III. Magnus'un evlilik dışı oğlu;
yetişkin olmadığı için kral unvanını efektif olarak hiç hüküm sürmeden sadece ismen olarak taşımıştır
19
IV. Magnus Sigurdsson
Kör
1115 civarı (1) Mart 1130:
meşru olarak ortak kral olarak ilk tahta çıkma ve sonra tek kral olmasi.>
(2) 1135:İsyancı gaspc Sigurd Slembe ile birlikte ortak kral olarak tahta çıkması>
(1) 7 Ocak 1135
tahttan indirilme ve kor, hadim ve topal edilmesi.
(2) I. Inge Kambur tarafından yenilip tahtı kaybetmesi
{12 Kasım 1139 Holmengrå Muharebesi'nde öldürüldü )
Christina Danimarkalı
çocuksuz
I. Sigurd'un ve Borghild Olavsdatter'in evlilik dışı oğlu;
1130'da amcası Harald Gille ile ortak kral oldu. Farlev Muharebesi'nde Harald Gille'yi yendi. Ordusunu dağıtıp Bergen'e cçekildi. Yeni bir ordu ile gelen Harald Gille'ye 7 Ocak 1135 yenilip esir oldu. Gözleri kör edilip, hadım edilip bir bacağı kesilip topal edilip bir manastıra yerleşti. 1135 krallik gasp etmek için isyanci Sigurd Slembe tarafından manastırdan çıkartılıp ortak kral ilan edildi. Kral I. Inge Kambur tarafından yenilip tahttan indirildi. 1136'da "Harald Gille" "Sigurd Slembedjakn" adlı bir başka gaspcı tarafından öldürüldü. IV. Magnus tahta geçmeye girişimler yaptı. Sonunda ortak krallar olan "I. Inge Kambur", "II. Sigurd" ve muhafızları tarafından 12 Kasım 1139'da Holmengrå Muharebesi'nde Sigurd Slembe birlikte kararlı olarak yenilip öldürüldüler.
20

I. Sigurd'un 1130'da ölümünden sonra "Norveç İç Savaşı" ( Borgerkrigstida) adı ile bilinen bir karışıklık dönemi ortaya çıkmıştır. Norveç İç Savaşı 1240'a kadar sürmüştür. Bundan sonra krallık tahtına evlilik dışı doğan oğulların hak iddia edip böylece tahtı gasp edip tahta geçme çabaları ön plana geçmiştir. Bunun için hükümdar olduklarını iddia eden birkaç kral adayının aynı zamanda ülkede bulunması çok muhtemel olmuştur. Bunlar iddia ettikleri krallık haklarını bir iç harp çıkartma için bahane olarak kullanılmışlar ve Norveç'i keşmekeşe döndürmüşlerdir. Norveç asilleri, üyeleri ve organize edilişleri değişen şekillerde, Bagler ve Birkebeiner adlı iki rakip klike ayrılmışlar ve bu klikler arasında mücadele iç savaş boyunca devam etmiştir.

Gille Hanedani, (1130-1184)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
IV. Harald
Gille
1103 civarı 1130
secilme
14 Aralik 1136
olum
Ingrid Ragnvaldsdottir
bir erkek ccouk
III. Magnus'un evlilik disi oglu oldugunu iddia etti. 21
II. Sigurd Haraldsson
Munn (Ağız)
1133 civarı Aralik 1136
secilme
6 Subat 1155
olum
- IV. Harald'in evlilik disi oglu 22
I. Inge Haraldsson
Kambur
1135 civarı 3 Subat 1161
savasta olum
- IV Harald ve Ingrid Isvecli'nin oglu 23
II. Eystein Haraldsson 1125 civarı 1142
-
1157
olum
Ragna Nikolasdatter
cocuksuz
IV. Harald ve Biadoc'un evlilik disi oglu 24
II. Haakon Sigurdsson
Genis Omuzlu
1147 civarı 1157
nominato da Eystein II
7 Agustos 1162
Savasta olum
- II. Sigurd ve Thora'nin evlilik disi oglu 25

Hardrada Hanedani (yeniden geri getirilme), (1162-1184)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
V. Magnus Erlingsson Magnus Erlingssons saga-Vignett-G. Munthe.jpg 1156 civarı 1162
-
15 Haziran 1184
deniz savasi sonunda olum
- Erling Skakke ve (I. Sigurd'un kizi) Kristin Sigurdsdatter'in oglu;
babsi taht naipligi yapti.
26

Sverre Hanedanı (1184-1204)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
I. Sverre Sigurdsson 1145 civarı 15 1184
V. Magnus'a karşı bir deniz muharebesinde galibiyet
9 Mart 1202
ölüm
Margherita İsveçli
bir kiz çocuğu
II. Sigurd ve Gunnhild'in evlilik dışı oğlu olduğunu iddia etmiştir. 27
III. Haakon Sverresson 1182 civarı 9 Mart 1202
meşru olarak tahta çıkma
1 Ocak 1204
ölüm (muhtemelen zehirlenerek)
- I. Svere'nin evlilik dışı oğlu 28
I. Guttorm Sigurdsson 1199 civarı 2 Ocak 1204
seçcim
11 Ağustos 1204
ölüm
- I. Swere'in büyük oğlu olan Sigurd Lavard'ın evlilik dışı oğlu
"Baglar" kliki tarafından 4 yaşında iken tahta geçirildi ama taht naipi "Birkebeiner" kliğinden "Haakon Galen (Deli)" oldu. Dört ay sonra beklenmedik bir zamanda öldü.
29

Gille Hanedanı (kolu) (1204-1217)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
II. İnge Baardsson 1185 civarı Ağustos 1204
seçim
23 Nisan 1217
ölüm
Hiç evlenmedi Bard Guttormsson ve (V. Magnus'un kızı olan) Cecilia Sigurdsdatter'in oğlu 30

Svere Hanedani (1217-1319)[değiştir | kaynağı değiştir]

III. Haakon'un öldükten sonra doğan ve evlilik dışı oğlu olduğunu iddia eden IV. Haakon Haakonsson'un kral olması ile, İsveç Krallığı'nda ic savas sona ermis ve krallik sulh ve sukuna kavuşmuştur. Bundan sonra kralliik tahtina evlilik dışı doğan oğulların hak iddia etmeleri; böylece tahta geçmeye çalışmaları ve bunun ıcin hükümdar olduklarını iddia eden birkaç kral adayının aynı zamanda ülkede bulunması ve bunların iddia ettikleri krallaik haklarını bir iç harp çıkartma için bahane olarak kullanılması sona ermiştir.

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
IV. Haakon
Yasli'
Kong Haakon Haakonsson PI III 1.jpg Mart- Nisan 1204 Haziran 1217
secim
16 Aralik 1263
ölüm
Margrete Skulesdatter
uc erkek cocuk ve bir kiz cocuk
III. Haakon oldukten sonra Inga Varteig'den dogan evlilik disi oglu
1240'da kendine rakip olan ve taht naip olan "Skule Bardsson" a karsi galip geldi ve boylece Norvec ic savasini sona erdirdi.
31
Haakon Haakonsson
Genc
Kong Haakon den Unge PI IV 1.jpg 10 Kasim 1232 1 Nisan 1240
tahta cikartilma
5 Mayis 1257
ölüm
Rikissa Birgersdotter
bir erkek cocuk
IV. Haakon'u ve Margrete Skulesdatter'in oglu;
babasi ile oratk kral ama daima ondan daha katta yonetici. Babasindan daha once oldu.
Blason Norvège.svg
VI. Magnus Haakonsson
Kanun iyilestiren
Magnus Haakonsson (Stavanger cathedral).jpg 1 Mayis 1238 14 Eylul 1261
tahta cikartilma
16 Aralik 1263
mesru olarak tahta cikma
9 Mayis 1280
olum
Ingeborg Danimarkali
dort erkek cocuk
IV. Haakon ve Margrete Skulesdatter'in oglu 32
Blason Norvège.svg
II. Eirik Magnusson
Eirik Magnusson (Stavanger cathedral).jpg 1268 9 Mayis 1280
mesru olarak tahta cikma
15 Temmuz 1299
olum
(1) Margherita Iskocyali
bir kiz cocugu
(2) Isabel Bruce
bir kiz cocugu
VI. Magnus ve Ingeborg Danimarkali'nin oglu 33
Blason Norvège.svg
V. Haakon Magnusson
Haakon Magnusson (Stavanger cathedral).jpg 10 Nisan 1270 15 Temmuz 1299
mesru olarak tahta cikma
8 Mayis 1319
ölüm
Eufemia Rügenli
bir kiz cocugu
VI. Magnus ve Ingeborg Danimarkali'nin oglu 34

Bjelbo veya Falkung Hanedanı (1319-1387)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
Armoiries de Hakon VI de Norvège et de Suède.svg
VII. Magnus Eriksson
Magnus Eriksson (cropped).jpg Nisan 1316 Ağustos 1319
seçim
18 Ağustos 1355
tahttan feragat etme (ölüm: 1 Aralık 1374)
Blanche Namurlu
iki erkek çocuk
Eric, Södermanland Dükü ve İngeborg Norveçli'nin oğlu;
aynı zamanda İsveç Kralı (1319-1364)
35
Armoiries de Hakon VI de Norvège et de Suède.svg
VI. Haakon Magnusson
Genç
Kong Haakon VI Magnusson PI XVII 1.jpg 1340 15 Ağustos 1343
tahta çıkartılma
1380
ölüm
[[Margrete Valdemarsdatter
bir erkek çocuk
IV. Magnus ve Blanche Namurlu'nun ikinci oğlu 36
Armoiries de Hakon VI de Norvège et de Suède.svg
IV. Olav Haakonsson
Oluf 2 of Denmark (Kronborg tapestries) cropped.jpg Aralık 1370 1380
meşru olarak tahta çıkma
23 Agustos 1387
ölüm
Hiç evlenmedi. VI. Haakon Magnusson ve Margaret Danimarkalı'nın tek oğlu;
aynı zamanda Danimarka Kralı (1376-1387) ve İsveç Kralı (1385-1387);
Effektif devlet iktidari annesi I. Margaret elinde idi.
37

Kalmar Birliği (1387-1523)[değiştir | kaynağı değiştir]

Munsö-Estridsen Hanedanı (1387-1412)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
National Coat of arms of Denmark no crown.svg
I. Margaret
Margaret of Denmark, Norway & Sweden (1389) effigy 2010 (2).jpg Mart 1353 23 Ağustos 1387
meşru olarak tahtta çıkma
28 Ekim 1412
ölüm
Norveç Kralı VI. Haakon
bir erkek çcocuk
İV. Valdemar ve Schleswig'li Helvig'ın en küçük kızı;
IV. Olav'in annesi;
Kalmar Birliği kurucusu , anche aynı zamanda Danimarka Hükümdar Kraliçesi ve İsveç Hükümdar Kraliçesi
38

Pomorenya Hanedanı (1412-1442)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
Armoiries medievales d Eric de Poméranie 1382-1459.svg
III. (VIII.) Eric
Eryk I Pomorski Darłowo.jpg 1381/2 8 Eylül 1389
ortak kral
1442
tahttan indirilme (ölüm: 3 Mayıs 1459)
Philippa İngiltereli
çocuksuz
VII. Wartislaw, Pomorenya Dükü ve Mary Mecklenburg-Schwerinli'nin oğlu;
asıl adı Boguslav;
aynı zamanda Danimarka Kralı ve VIII. Eric adı ile İsveç Kralı
39

Wittelsbach Hanedanı (1442-1448)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
Armoiries de Christophe de Bavière.svg
Bavyeralı Christopher
Christopher of Bavaria crop.jpg 26 Şubat 1418 2 Haziran 1442
seçim
6 Ocak 1448
ölüm
Dorothea Brandenburglu
çocuksuz
Johan, Palatina-Neumarkt Dükü ve Catherine Vratislava (III. Eric'in kızkardeşi)'nın oğlu
br />aynı zamanda Danimarka Kralı ve İsveç Kralı
40

Bonde Hanedanı (1449-1450)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
Armoiries de Karl Knutson Roi Norvège 1449-1450.svg
VIII. Karl
Karl Knutsson Bonde
Carl II of Sweden 15th century by Bernt Notke 1982 .jpg 5 Ekim 1409 20 Kasım 1449
seçim
Haziran 1450
tahttan indirme (ölüm: 15 Mayıs 1470)
(1) Birgitta Turesdotter
bir erkek çocuk ve bir kız çocuk
(2) Katarina Karlsdotter
dört kız çocuk
(3) Kristina Abrahamsdotter
bir erkek çocuk ve bir kız çocuk
Knut Tordsson (Bonde) ve Margareta Karlsdotter (Sparre av Tofta)'in oğlu
İsveç Kralı
41

Oldenburg Hanedanı (1450-1523)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
Royal Arms of Norway, Denmark & Sweden (1460-1523).svg
I. Christian
Christian I of Denmark, Norway & Sweden 1440s.jpg Şubat 1426 2 Ağustos 1450
seçim
21 Mayıs 1481
ölüm
Dorotea Hohenzollern
dört erkek çocuk ve bir kız çocuk
Oldenburg Kontu Dietrich ve Helvig Schauenburglu'nun oğlu;
Oldenburg Kontu;<br /aynı zamanda Danimarka Krali ve Isvec Krali
42
Royal Arms of Norway, Denmark & Sweden (1460-1523).svg
Hans
1455 Johann.JPG 5 Haziran 1455 20 Temmuz 1483
seçim
20 Şubat 1513
ölüm
Christina Saksonyalı
dört erkek çocuk ve bir kız çocuk
I. Christian (Danimarka Kralı) ve Dorotea Hohenzollern'in oğlu;
aynı zamanda Danimarka Krali ve İsveç Kralı
43
Royal Arms of Norway, Denmark & Sweden (1460-1523).svg
II. Christian
ChristianII of denmark.jpg 2 Temmuz 1481 22 Temmuz 1513
seçim
20 Ocak 1523
tahttan indirme (ölüm: 25 Ocak 1559)
Isabella Hohenzollern
dört erkek çocuk ve iki kız çocuk
Hans (Danimarka, İsveç, Norveç Kralı) ve Christina Saksonyalı'nın ikinci oğlu;
aynı zamanda Danimarka Kralı ve Isvec Krali
44

Danimarka Norvec birleşik şahsi krallık 1523-1814)[değiştir | kaynağı değiştir]

6 Haziran 1523'de İsveç Krallığı'nın Kalmar Birliği'nden ayrılması ile bu birlik ortadan kalktı. 1523'da Danimarka Gizli Konseyi, Norveç üyeleri haricinde olan, üyeleri ile bir toplantı yaparak tek yanlı olarak Norveç'i Danimarka'nın bir eyaleti olarak ilan etti. Bu toplantıya çağrılmayan Norveç üyeleri bu karar için danışılmadilar ve hiçbir katkı yapamadılar. Gerçekte Norveç özel statülü ve yarı-bağımsız olarak, Norveç'e has değişik özel kurumlar ile, yönetilmeye başlandı. Fakat Norveç'in ana kara dışında bulunan denizaşırı ülkeleri Danimarka kontrolü altına girdi.

Oldenburg Hanedanı (1523-1814)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
Royal Arms of Norway & Denmark (1523-1535).svg
I. Fredrick
Frederik 1-detail.jpg 7 Ekim 1471 20 Ocak 1523
meşru olarak tahta geçme
10 Nisan 1533
ölüm
(1) Anna Brandenburglu
bir erkek çocuk ve bir kız çocuk
(2) Sofia Pomeranyalı
üç erkek çocuk ve üç kız çocuk
I. Christian ve Dorothea Brandenburglu'nun dördüncü oğlu;
Danimarka Kralı
45
Kral bulunmayan dönem (1533–1537) - Taht naibi Olav Engelbrektsson
Royal Arms of Norway & Denmark (1535-1559).svg
III. Christian
Christian III of Denmark.jpg 12 Ağustos 1503 4 Temmuz 1534
seçim
1 Ocak 1559
ölüm
Dorothea Saxe-Lauenburglu
üç erkek çocuk ve bir kız çocuk
I. Frederick ve Anna Brandenburglu'nun tek oğlu;
ilk Protestan kral;
Danimarka Kralı
46
Royal Arms of Norway & Denmark (1559-1699).svg
II. Frederick
1581 Lorck Frederik 2.(crop).jpg 1 Temmuz 1534 1 Ocak1559
meşru olarak tahta geçme
4 Nisan 1588
ölüm
Sophie Mecklenburg-Gustrowlu
dört erkek çocuk ve dört kiz çocuk
III. Christian ve Dorothea Saxe-Lauenburglu'nun en büyük oğlu;
Danimarka Kralı
47
Royal Arms of Norway & Denmark (1559-1699).svg
IV. Christian
Kristian IV av Danmark, malning av Pieter Isaacsz 1611-1616.jpg 12 Nisan 1577 4 Nisan 1588
meşru olarak tahta geçme
28 Şubat 1648
ölüm
(1) Anne Catherine Brandenburglu
dört erkek çocuk ve iki kız çocuk
(2) Kirsten Munk
Oniki cocuk
II. Frederick ve Sophie Mecklenburg-Gustrowlu'nun en büyük oğlu;
Danimarka Kralı
48
Royal Arms of Norway & Denmark (1559-1699).svg
III Frederick
Frederik 3 by window.jpg 18 Mart 1609 1 Mayıs 1648
seçim
9 Şubat 1670
ölüm
Sophie Amalie Brunswick-Luneburglu
üç erkek çocuk ve beş kız cocuk
IV. Christian ve Anne Catherine Brandenburglu'nun üçüncü oğlu;
Danimarka Kralı;
mutlak monarşi sisteminin kabul edilmesi
49
Royal Arms of King Frederick IV of Denmark and Norway.svg
V. Christian
Christian V of Denmark.jpg 15 Nisan 1646 9 Şubat 1670
meşru olarak tahta geçme
25 Ağustos 1699
ölüm
Charlotte Amalie Hesse-Kassel'li
altı erkek çocuk ve iki kız çocuk
III. Frederick ve Sophie Amalie Brunswick-Luneburglu'nun en büyük oğlu;
Danimarka Kralı
50
Royal Arms of King Frederick IV of Denmark and Norway.svg
IV. Frederick
Frederik den 4.jpg 11 Ekim 1671 25 Agustos 1699
meşru olarak tahta geçme
12 Ekim1730
ölüm
(1)Louise Mecklenburg-Gustrowlu
dört erkek cçocukve bir kiz çocuk
(2) Elisabeth Helene von Vieregg
1 erkek çocuk
(3)Anna Sofia Reventlow
iki erkek çocuk ve bir kız çocuk
V. Christian ve Charlotte Amalie Hesse-Kasselli'nin en büyük oğlu;
Danimarka Kralı
51
Royal Arms of Denmark & Norway (1699–1819).svg
VI. Christian
Christian VI.jpg 30 Kasım 1699 12 Ekim 1730
meşru olarak tahta geçme
6 Ağustos 1746
ölüm
Sofia Maddalena Brandeburgo-Kulmbachlı
bir erkek çocuk ve iki kız çocuk
IV. Frederick ve Louise Mecklenburg-Gustrowlu'nin ikinci oğlu
Danimarka Kralı
52
Royal Arms of Denmark & Norway (1699–1819).svg
V. Frederick
Pilo - Frederik V of Denmark.jpg 31 Mart 1723 6 Ağustos 1746
meşru olarak tahta geçme
13 Ocak 1766
ölüm
(1)Louise Britanyalı
iki erkek cocuk ve üç kız çocuk
(2) Juliana Maria Brunswick-Wolfenbuttelli
bir erkek çocuk
VI. Christian ve Sophia Magdalene Brandenburg-Kulmbachlı'nın tek oğlu;
Danimarka Kralı
53
Royal Arms of Denmark & Norway (1699–1819).svg
VII. Christian
Christian VII 1772 by Roslin.jpg 29 Ocak 1749 13 Ocak 1766
meşru olarak tahta geçme
13 Mart 1808
ölüm
Caroline Matilda Gallerli
bir erkek çocuk ve bir kız çocuk
V. Frederick ve Louise Britanyalı'nın ikinci oğlu;
Danimarka Kralı
54
Royal Arms of Denmark & Norway (1699–1819).svg
VI. Frederick
Fiedrichvidenmark.jpg 28 Ocak 1768 13 Mart 1808
meşru olarak tahta geçme
7 Şubat 1814
tahttan feragat etme (ölüm: 3 Aralık 1839)
Marie Sophie Hesse-Kasselli
iki erkek çouck ve altı kız çocuk
Frederick Danimarka Prensi ve Düşes Sophia Frederica Mecklenburg-Schwerinlu'nun en büyük oğlu;
1784-1800 doneminde gorevi taht naibi;
Danimarka Kralı
55

Danimarka İsveç birleşik şahsi krallık (1814-1905)[değiştir | kaynağı değiştir]

Holstein-Gottorp Hanedanı (1814-1818)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
Serafimersköld Carl XIII Riddarholmen 1814 1818.svg
II./XIII. Karl,
İsveç Kralı
Charles XIII of Sweden.jpg 7 Ekim 1748 4 Kasım 1814
seçim
5 Şubat 1818
ölüm
Carlotta Holstein-Oldenburglu
bir erkek çOcuk ve bir kiz çocuk
1809'dan itibaren XIII. Karl ismiyle İsveç Kralı 57

Bernadotte Hanedanı (1818-1905)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
Karl XIV Johan Roi de Suède et de Norvège.svg
III. (XIV.) Karl Johan,
İsveç ve Norveç Kralı
CarlXIVJohnSweden.jpg 26 Ocak 1763, Pau, Fransa 5 Şubat 1818
meşru olarak tahta çıkma
8 Mart 1844
ölüm
Désirée Clary
bir erkek çocukı

Jean Henri Bernadotte ve Jeanne de Saint-Vincent'un oğlu idi
Orijinal adı Jean-Baptiste Jules Bernadotte idi ve Napolyon Bonapart'ın ordusunda bir general idi. II. Karl Johnan adını 1810'da aldı.
İsveç Kralı
58
Coat of Arms of the Union between Sweden and Norway.svg
I. Oscar,
İsveç ve Norveç Kralı
Crownprince Oscar of Sweden painted by Joseph Karl Stieler.jpg 4 Temmuz 1799, Paris, Fransa. 5 Şubat 1844
meşru olarak tahta çıkma
8 Temmuz 1859
ölüm
Josephine Leuchtenberg'li
dört erkek çocuk ve bir kız çocuk
Jean-Baptiste Jules Bernadotte ve Désirée Clary'in oğlu;
İsveç Kralı
59
Coat of Arms of the Union between Sweden and Norway.svg
IV. (XV.) Karl,
İsveç ve Norveç Kralı
Bertha Valerius - Porträtt av Karl XV.jpg 3 Mayıs 1826, Stockholm Sarayı, 8 Temmuz 1859
Josephine Leuchtenberg'li<n oğlu
19 Ağustos 1872
ölüm
Luise Hollandalı
bir erkek çocuk ve bir kız çccuk
I. Oscar ve Josephine Leuchtenbergli'nin oğlu;
İsveç Kralı
60
Coat of Arms of the Union between Sweden and Norway.svg
II. Oscar,
İsveç ve Norveç Kralı
Oscar II of Sweden.jpg 21 Ocak 1829
Stockholm
19 Ağustos 1872
Jean Henri Bernadotte ve Jeanne de Saint Vincent
26 Ekim 1905
tahttan indirme
Sofia Nassaulu
dört erkek çocuk
I. Oscar ve Josephine Leuchtenbergli'nin oğlu
İsveç Kralı
61

Norveç Krallığı'nın İkinci Evresi (1905-günümüze kadar)[değiştir | kaynağı değiştir]

Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg Hanedanı (1905-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum Tarihi Hükümdarlık Evlilik Notlar No:
Başlama Bitiş
Royal CoA of Norway.svg
VII. Haakon
Haakon VII FSA.jpg 3Ağustos 1872 18 Kasım 1905
seçilms
21 Eylül 1957
ölüm
Maud Galli
bir erkek çocuk
Danimarka Kralı VIII. Frederik ve Louise İsveçli'nin oğlu.
Tam adı Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel.
1905'e kadar taşıdığı ad Prens Karl Danimarkalı.
62
Royal CoA of Norway.svg
V. Olav
Olav V of Norway.jpg 2 Temmuz 1903 21 Eylül 1957
meşru olarak tahta çıkma
17 Ocak 1991
ölüm
Märtha İsveçli
bir erkek çocuk, iki kız çocuk
VII. Haakon'un ve Maud Galli'nin oğlu;
Tam ismi Olav Alexander Edward Christian Frederik Danimarkalı idi.
63
Royal CoA of Norway.svg
V. Harald
King Harald V of Norway Trondheim2010- 1.jpg 21 Şubat 1937 17 Ocak 1991
meşru olarak tahta çıkma
Yaşamakta Sonja Haraldsen
bir erkek çocuk ve bir kız çocuk
V. Olav ve Märtha İsveçli'nin oğlu' 64

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tarih" ((İngilizce)). Kraliyet Sarayı. http://www.kongehuset.no/c27269/seksjonstekst/vis.html?tid=27680. Erişim tarihi: 17-6-2008. 
  2. ^ "Union with Sweden in 1814" ((İngilizce)). Kraliyet Sarayı. http://www.kongehuset.no/c27320/seksjonstekst/vis.html?tid=28691. 
  3. ^ [1] (İngilizce)
  4. ^ Krag, Claus. "Eirik 1 Haraldsson Blodøks" (Norveççe). Norsk biografisk leksikon. http://snl.no/.nbl_biografi/Eirik_1_Haraldsson_Blod%C3%B8ks/utdypning. 
  5. ^ Krag, Claus. "Harald 2 Eiriksson Gråfell" (Norveççe). Norsk biografisk leksikon. http://snl.no/.nbl_biografi/Harald_2_Eiriksson_Gr%C3%A5fell/utdypning. 
  6. ^ Bu listede verilen tarihler İtalyanca Wikipedia "Sovrani_di_Norvegia" maddesi ve İngilizce Wikipedia "List of Norwegian monarchs" maddesinde verilen tarihlerdir.
  7. ^ [2]
  8. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Norwegian_monarchs
  9. ^ Krag Claus. "Vikingtid og rikssamling: 800-1130" (Norveçce). Aschehougs norgeshistorie. ISBN 8203220150. 
  10. ^ Krag, Claus. "Eirik Håkonsson" (Norveççe). Norsk biografisk leksikon. http://snl.no/.nbl_biografi/Eirik_H%C3%A5konsson/utdypning. 
  11. ^ İngiltere'de adı "Canute" olarak bilinmektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]