New Jersey (albüm)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
New Jersey
Bon Jovi stüdyo albümü
Yayımlanma13 Eylül 1988
Kaydedilme1988, Little Mountain, Vancouver, Kanada
TarzHard rock
YapımcıBruce Fairbain
Bon Jovi kronolojisi
Slippery When Wet
(1986)
Keep The Faith
(1992)
New Jersey albümünden çıkan single'lar
  1. "Bad Medicine"
    Yayımlanma: 1988
  2. "Born to Be My Baby"
    Yayımlanma: 1988
  3. "I'll Be There for You"
    Yayımlanma: 1989
  4. "Lay Your Hands on Me"
    Yayımlanma: 1989
  5. "Living in Sin"
    Yayımlanma: 1989

New Jersey, 13 Eylül 1988'de Mercury Records tarafından satışa sunulan Bon Jovi 'nin dördüncü stüdyo albümüdür. Prodüktörlüğünü Bruce Fairbain'in üstlendiği albüm Kanada'nın Vancouver şehrindeki Little Mountain stüdyolarında kaydedilmiştir. New Jersey, büyük bir ticari başarı elde ederek grubun 1986 yılında yayınlanan Slippery When Wet albümü ile birlikte Bon Jovi'nin 80'li yılların en başarılı rock müzik gruplarından biri olmasında büyük rol oynadı. New Jersey, Amerikan müzik tarihinde beş şarkısı Amerikan müzik listesinin ilk onuna giren ilk ve tek hard rock albümüdür.[1]

New Jersey, Bon Jovi'nin 11 ve 12 Ağustos 1989 tarihlerinde Moskova'daki "Moskova Müzik ve Barış Festivali" kapsamında Lenin Olimpiyat Stadı'nda verdiği konserlerin ardından o dönemlerde ABD ile soğuk savaş içerisinde bulunan Sovyetler Birliği'nde "Sovyet Melodiya" etiketi ile, batılı bir gruba ait yayımlanan ilk albümdür.[2]

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Bon Jovi, büyük başarı elde eden ve grubu müzik dünyasının zirvesine taşıyan üçüncü albümleri Slippery When Wet için çıktıkları 16 aylık dünya turunun ardından, tek bir albümlük grup olmadıklarını ve Slippery When Wet'in başarısının rastlantılarla gelen bir başarı olmadığını kanıtlamak istemeleri nedeniyle dinlenmeden dördüncü albümlerinin çalışmalarına başlamıştı.

Jon Bon Jovi 1989 yılında verdiği bir demeçte bu konu ile ilgili şu şekilde konuşmuştur;

« "Bir sürü insan, bu kez beceremedin demeyi bekliyor, ve kendi kendinize düşünüyorsunuz, 'Acaba bunu tekrar başarabilir miyim?' Benim tek söylediğim, Slippery When Wet den daha iyi olacak' oldu. Tavrınızın pozitif olması gerekiyor sonuçta, yoksa dibe doğru giden yolu yarılamışsınız demektir."  »

Prodüksyon ve kayıt[değiştir | kaynağı değiştir]

Slippery When Wet'te olduğu gibi albümün prodüktörlüğünü Bruce Fairbain miksajını ise Bob Rock üstlenmiştir ve yine Kanada'nın Vancouver şehrindeki Little Mountain stüdyolarında kaydedilmiştir. Bir önceki albümde olduğu gibi Desmond Child, beste aşamasında Jon Bon Jovi ve Richie Sambora'ya katılarak beraber "Bad Medicine", "Born To Be My Baby", "Blood On Blood" ve "Wild Is The Wind" şarkılarını yazdılar. Albümdeki diğer şarkılar Jon Bon Jovi ve Richie Sambora tarafından yazıldı. Albümde tamamen Jon Bon Jovi tarafından yazılan tek şarkı olan Living in Sin'i Jon Bon Jovi, idolü Bruce Springsteen'e ithaf etmiştir. "Lay Your Hands On Me" Jon Bon Jovi ve Richie Sambora tarafından albümün stüdyo kayıt çalışmaları esnasında Vancouver'da yazıldı. Mono olarak kaydedilen "Ride Cowboy Ride" şarkısını yazan kişiler kısmında söz edilen "Captain Kidd" ve "King of Swing", Jon Bon Jovi ve Richie Sambora'nın lakaplarıdır. Jon Bon Jovi ve Richie Sambora tarafından yazılan bir diğer şarkı "Love For Sale", New Jersey'deki "Chalet Sound" adındaki bir mekanda verilen bir parti esnasında canlı olarak kaydedilmiştir.

Grup bu albümde yer alacak şarkıları belirlemek için Slipery When Wet albümünde uyguladıkları yöntemin bir benzerine başvurmuştur. Grup 50 kişiyi stüdyoya çağırarak yeni şarkılarını çalmış ve en çok beğenilenleri albüme koymaya karar vermiştir. albümünün ismi olarak ilk önce "Son of Beaches" düşünülmüştür fakat daha sonra grup üylerinin doğup büyüdükleri şehir olan "New Jersey" den esinlenilerek albümün isminin New Jersey olmasına karar verilmiştir. Albüm kapağı ise Jon Bon Jovi'nin Slippery When Wet turnesinde giydiği ve üzerinde "Bon Jovi-New Jersey" yazan kot monttan esinlenilerek hazırlanmıştır.

New Jersey'nin ilk önce iki cd'den oluşan toplam 26 şarkının yer alacağı ikili bir albüm olarak yayınlanması planlanmıştı. Fakat plak şirketi Mercury Records'un yüksek fiyattan dolayı albümü insanların almak istemeyeceği kaygısı nedeni ile albüm 12 şarkının yer aldığı tek bir cd olarak yayınlanmıştır.

Albüm için yaptıkları diğer şarkıların bazıları ilerleyen yıllarda grubun yayımladığı singlelarda B-Side olarak yer almıştır. Bu şarkılardan biri olan "Love Is War", "Living In Sin"'in singleında yer almıştır. Bir Thin Lizzy klasiği olan The Boys Are Back In Town Bon Jovi'nin konserlerinde sıkça çaldığı ve çok sevdikleri bir şarkıydı. Grup şarkıyı New Jersey albümü için kaydetti fakat albümde yer verilmedi. Yine, New Jersey albümü için yazılmış şarkılardan biri olan "Does Anybody Really Fall in Love Anymore?" Cher'in 1989 yılında yayımlanan "Hearts Of Stone" albümünde yer alırken "Rosie", Richie Sambora'nın 1991'de yayımladığı Stranger in This Town albümünde yer almıştır. Jon Bon Jovi ve Richie Sambora'nın her seferinde yazıkları şarkılar arasında en sevdiklerinden biri olduğunu belirttikleri "Diamond Ring" grubun 1995'te yayınladığı These Days albümünde kendisine yer bulmuştur. "Lets Make It Baby" ise 1996 yılında sadece Avrupa'da yayımlanan These Days Special Edition'da yer almıştır.

Yayınlanış ve single'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

New Jersey, 13 Eylül 1988 tarihinde tüm dünyada aynı anda satışa sunuldu. Albüm, Bon Jovi'nin İngiltere'deki ilk 1 numara albümü olarak 1 Ekim 1988 tarihinde İngiltere albüm satış listelerine 1 numaradan giriş yaptı ve 2 hafta 1 numarada yer aldı.[3] Albüm grubun o dönemki popülerliği ve bir önceki albüm Slippery When Wet'in de başarısının etkisi ile ABD, Kanada, Avustralya,[4] Yeni Zelanda,[4] İrlanda, İsviçre,[4] Norveç ve İsveç[4] gibi birçok ülkenin listelerinde 1 numaraya kadar yükseldi. Sadece ABD'de yayınlanışının ilk beş ayında 4 milyon satan New Jersey, Billboard dergisinin belirlemiş olduğu 1989 yılının en çok satan albümleri sıralamasında dördüncü sırada yer aldı. Albüm sadece ABD'de 7 milyonluk bir satış gerçekleştirdi.[5]

ABD'de albümden iki tane bir numara şarkı çıktı. Bad Medicine ve I'll Be There for You.[6] Albümden yayımlanan diğer üç tekli Born to Be My Baby, Lay Your Hands on Me ve Living in Sin'in de ilk ona girmesi[6] ile albüm rock müzik adına bir rekor olan Billboard Hot 100 listesinde beş tane ilk ona giren single yayımlanan ilk ve tek hard rock albümü unvanını ele geçirdi. Bu rekor hala herhangi bir rock grubu tarafından ele geçirilememiştir.

New Jersey, grubun 11-12 Ağustos 1989 tarihlerinde Moskova'daki "Moskova Müzik ve Barış Festivali" kapsamında Lenin Olimpiyat Stadı'nda 160,000 kişi önünde verdiği konserlerin ardından o dönemlerde ABD ile soğuk savaş içerisinde bulunan Sovyetler Birliği'nde yayımlanmıştır. New Jersey "Sovyet Melodiya" etiketi ile Sovyet Rusya'da yayımlanan bir batılı gruba ait ilk albümdür. New Jersey, Q dergisinin 1988 yılının sonunda hazırladığı yılın en iyi albümleri sıralamasında üçüncü sırada yer almıştır.

Şarkı listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No. BaşlıkŞarkı yazar(lar)ı Süre
1. "Lay Your Hands On Me"  Bon Jovi, Sambora 6:12
2. "Bad Medicine"  Bon Jovi, Sambora, Child 4:50
3. "Born To Be My Baby"  Bon Jovi, Sambora, Child 5:07
4. "Living In Sin"  Bon Jovi 6:30
5. "Blood On Blood"  Bon Jovi, Sambora, Child 5:36
6. "Homebound Train"  Bon Jovi, Sambora 4:30
7. "Wild Is The Wind"  Bon Jovi, Sambora, Child 5:44
8. "Ride Cowboy Ride"  Captain Kidd, King Of Swing 5:54
9. "Stick To Your Guns"  Bon Jovi, Sambora, Knight 5:06
10. "I'll Be There For You"  Bon Jovi 5:27
11. "99 In The Shade"  Bon Jovi, Sambora 5:06
12. "Love For Sale"  Bon Jovi, Sambora 5:27

Kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jon Bon Jovi – Vokal
  • Richie Sambora – Gitar
  • Tico Torres – Davul
  • David Bryan – Klavye
  • Alec John Such – Bas Gitar
  • Bruce Fairbairn - Yapımcı
  • Bob Rock - Miksaj
  • John Allen - Ses teknisyeni
  • Chris Cavallaro - Ses teknisyeni
  • Chris Taylor - Asistan ses teknisyeni
  • Peter Berring - Aranjör, Vokal Aranjeleri
  • Scott Fairbairn - Cello
  • Audrey Nordwell - Cello
  • Goudin Dido Morris - Perküsyon
  • Hugh Syme - Albüm kapağı dizayn
  • Tim White - Fotoğraf
  • Cameron Wong - Fotoğraf

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Guardian 14 Aralık 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 5 Top 10 Hiti
  2. ^ classic rock 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Rusya
  3. ^ Everyhit 12 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ingiltere listeleri
  4. ^ a b c d hitparade 17 Mayıs 2012[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. dünya listeleri
  5. ^ "American album certifications – Bon Jovi – New Jersey" (İngilizce). RIAA. 
  6. ^ a b allmusic 2 Şubat 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Billboard Hot 100 1988