Letonya Ulusal Bağımsızlık Hareketi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Leton Bağımsızlık Gününde Šiauliai'da Leton Anavatan ve Özgürlük Partisi tarafından katılınan bir etkinlik.

Letonya Ulusal Bağımsızlık Hareketi (LetoncaLatvijas Nacionālās Neatkarības Kustība, LNNK), 1988 yılından 1990'ın ortasına kadar Letonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren siyasi organizasyon.[1] Lider kadrosu Eduards Berklavs, Aleksandrs Kiršteins, Andrejs Krastiņš, Einars Repše ve Juris Dobelis'ten oluşuyordu.

Letonyalı radikal milliyetçiler tarafından 1988 yılında kuruldu.[2] Çoğunluğun desteklediği ılımlı muhalefet yapan Letonya Halk Cephesi otonomi için mücadele ederken, LNNK kuruluş anından itibaren tam bağımsızlık talep ediyordu.

Letonya bağımsızlığını kazandıktan sonra siyasi partiye dönüşen hareket, faaliyetlerini Ulusal Muhafazakâr Parti adıyla devam ettirdi. 1993 yılında yapılan parlamento seçimlerinde 100 sandalyeden 15'ini kazandı. Başbakan adayları olan Joachim Siegerist, ikinci turda sadece bir oyla başbakanlığı kaybetti.

1994 yılındaki yerel seçimlerde de başkent Riga'nın belediye başkanlığını kazandılar. Ancak sonraki yıllarda hızla taraftar kaybetti ve popülaritesini yitirdi. 1995 yılındaki seçimlerde, Letonya Parlamentosu Saeima'daki koltuklarının yarısını kaybettiler. Sonrasında ise, diğer bir milliyetçi parti olan Tēvzemei un Brīvībai (Atavatan için özgürlük) ile birleşerek tüzel varlıklarına son verdiler.

Birleşmeden sonra parti, Letonyalı olmayı ön plana çıkartan, halkı sadece Letonya mallarını tüketmeye teşvik eden, Letonyalı olmayanlardan gelecek tehdit ve tehlikelere dikkat çeken bir dizi tartışmalı siyasi propagandanın merkezinde yer aldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Latvians campaign for national independence, 1989-1991 | Global Nonviolent Action Database". Nvdatabase.swarthmore.edu. 27 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2017. 
  2. ^ "The restoration of Latvian independence 1986-1992". Latvian History. 28 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2017.