Günaydın (gazete)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.08, 8 Ocak 2017 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18024831 numaralı sürüm (Kopyalandı: Kategori:Türkçe gazeteler -> Kategori:Günlük gazeteler (Katalitik))
Günaydın Gazetesi
Dosya:Gunaydin.png
TürGünlük gazete
FormatOrta boy
Kuruluş tarihi26 Kasım 1968
Siyasi görüşüUlusalcılık, Milliyetçilik, Sosyal Demokrat
DilTürkçe
Son yayım tarihi1998

Günaydın, 26 Kasım 1968'de yayına başlayan, İstanbul'da yayımlanan günlük gazete. Yeni Asır, Akşam, Cumhuriyet, Hürriyet, Milliyet ve Tercüman'dan sonra yayına başladı.

Gazetenin kurucusu Haldun Simavi'dir. Gazetenin sorumluluğunu Rahmi Turan 'a vermiştir. Rahmi Turan 'nın genel yayın yönetmenliğini yaptığı gazetenin ilk dönem yazarları arasında Necati Zincirkıran, Mehmet Barlas, Esfender Korkmaz, Hasan Cemal, Can Ataklı, Akgün Tekin, Ruhat Mengi, Bekir Coşkun, Melih Aşık sayılabilir. Günaydın'ın yanı sıra Gün, Saklambaç, Okey, Ayrıntılı Haber adlı gazeteler de aynı grup tarafından yayınlanmıştır. Günaydın gazetesi basında "Günaydın ekolü" olarak bilinen yeni bir tarz yaratmış ve bu tarz halen Türkiye basınında etkisini göstermektedir.

Günaydın, ideolojik olarak milliyetçi ve muhafazakar görüşleri benimsedi. Dönemin Başbakan'ı Süleyman Demirel'e karşı yürüttüğü muhalif yayınlarıyla ses getirdi. Web Ofset tekniğiyle renkli olarak yayınlanan gazete, 1 milyon tirajıyla en çok satan gazete ünvanını uzun süre elinden bırakmadı. 1988 tarihinden Asil Nadir tarafından satın alındı, siyasi değişimlerden sonra 1998'de eski gücü kalmadı ve kapandı. Yeniden açılacağında gazete fazla ilgi görmedi ama yayın hayatına devam edeceği söylenmektedir.

Günaydın Gazetesi Günümüzde Sabah Gazetesinin yanında bir ek olarak verilmektedir.