Güneş (gazete)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güneş
22 Kasım 2009 tarihinin gazete görüntüsü
TürGünlük gazete
FormatBerliner
SahibiTürkMedya
İmtiyaz sahibiMehmet Bülent Ergin
YayımcıMurat Büyükçelebi
EditörAydın Türkmen
Baş editörCengiz Kaluç
Yardımcı editörErcan Kaluç
Haber editörüKenan Kurtkaya
Kuruluş tarihi19 Şubat 1982 (İlk Açılış)
4 Şubat 1997 (Tekrar Açılış)
Siyasi görüşüSağ
DilTürkçe
Genel merkezMerkezefendi Mahallesi Davutpaşa Caddesi No:34 Zeytinburnu, İstanbul
Tirajazalış 105.070
(7 Eylül - 13 Eylül 2015)[1]
Slogan"Halkın cesur sesi"
Kardeş gazetelerAkşam
Star
Resmî siteGüneş Gazetesi
29 Ağustos 1982 tarihli Güneş gazetesi (1982)
Güneş gazetesi'nin ilk logosu

Güneş, günlük ulusal Türkçe gazete. Yayın hayatına 1982 yılında başlamıştır. Güneş gazetesinde adliye haberleri, siyasi konular, haber ve yorumları ağırlıktadır. 2013 yılında TMSF'ye devredilmiş ve ardından Ethem Sancak tarafından satın alınmıştır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Güneş gazetesi, 19 Şubat 1982 günü Ömer Çavuşoğlu tarafından yayınlandı. Yönetim Kurulu Başkanlığını Ahmet Kozanoğlu'nun üstlendiği gazetede murahhas üye ve Genel Yayın Yönetmeni Güneri Cıvaoğlu'dur.

Güneş, sahiplerinin mali dar boğaza düşmesinden sonra, 1983 Temmuz ayında iş insanı-müteahhit Mehmet Ali Yılmaz tarafından satın alındı. 9 Mayıs 1984'te, uzun ve çalkantılı bir dönem sonunda Güneri Cıvaoğlu gazeteden ayrıldı. Dönemin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Dünya gazetesinin sahibi Nezih Demirkent'in Genel Müdür olarak görev aldığı gazetede Yayın Konseyi'nde Hakkı Öcal, Nail Güreli, Hasan Tuncay ve Oktay Ekşi görev yaptı. Murahhas Aza olarak Oktay Ekşi, bir dönem Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlendi. Mehmet Ali Yılmaz'a göre "iyi gazete yapılamadığı" gerekçesiyle, Güneri Cıvaoğlu 3 Mart 1985 tarihinde, Yılmaz tarafından yeniden görevine çağrıldı. Bu çağrıyı kabul eden Cıvaoğlu, 24 Ekim 1986 tarihinde görevinden ayrıldı. Yerine, Kasım 1986'da Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazar olarak Mehmet Barlas getirildi. Barlas, Nisan 1988'de görevden alındı, yerine Nahit Duru getirildi.

Güneş, 19 Şubat 1989'da Asil Nadir tarafından satın alındı. Metin Münir'in 24 Ekim 1990 tarihinde, Asil Nadir'in isteği üzerine ayrıldığı Genel Yayın Yönetmenliği'ne Ankara Temsilcisi Uluç Gürkan atandı. Mart 1991'de ayrılan Uluç Gürkan'dan sonra Suavi Kaptan görevlendirildi. O sırada Londra'da Asil Nadir tarafından yetkili kılınan Ömer Erdal Yılmaz'ın, Güneş gazetesinin yönetimine gelmesi akabinde, Suavi Kaptan ve 70 kişilik ekibinin o hafta istifa etmesi nedeniyle, İmtiyaz sahibi Ömer Erdal Yılmaz; önce Erkan Özmen 3 haftalık kısa bir süre için Genel Yayın Yönetmenliği'ne atadı. Sonrasında ise, Şeref Durugönül'ün tanıştırdığı ve tavsiye ettiği Günaydın gazetesinin Ankara temsilcisi Yavuz Gökmen'i Genel Yayın Yönetmenliği'ne atar. Ardında da Nahit Duru,1 Eylül 1991'de Genel Yayın Yönetmeni olur.

Gazetenin, 6 Mart 1992'de mali kriz nedeniyle yayımına ara vermesinden sonra gazete binasında nöbette kalan çalışanlardan Rıza İpek, geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Asil Nadir'in gazetelerin ve dergilerin sahibi olduğu dönemde idari yönetim kadrolarında da önemli değişiklikler yaşandı. Eski Tifdruk Genel Müdürü Mehmet Bayraktaroğlu, eski Emniyet Genel Müdürü Fahri Görgülü, ceza hukuku profesörü Çetin Özek ile Günaydın ve Tan Pazarlama'nın yöneticisi Ömer Erdal Yılmaz, Nadir tarafından yetkili kılındı. Mali kriz nedeniyle maaş alamadıkları gerekçesi ile gazeteyi basmamakta direnen ve matbaa binasını işgal eden bir kısım çalışanın işten tazminatsız çıkarılması sonucu başlayan çadırlı eylem sürerken, gazetenin imtiyaz sahipliği yoğun icra takiplerini bertaraf edebilmek ve gazetenin devamını sağlayabilmek için, Yönetim Kurulu kararıyla Güçlü Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ'den Gün Holding AŞ'ye, sonra da Adalar Gazeik Matbaacılık Ltd'ye devredilir.

4 yıl ara verilmesinin ardından Güneş, 1996 yılında Ilıcak ailesi tarafından 4 Şubat 1997'de tekrar Güneş'in bir türevi olarak yayın hayatına başladı. Güneş gazetesi, Nisan 1997'de Akşam gazetesi ile beraber Çukurova Holding tarafından satın alındı.[2] Mayıs 2013'ten sonra bir süre TMSF tarafından el konuldu.

21 Kasım 2013 tarihinde Çukurova Holding Yönetimi ve Sancak Grubu arasındaki görüşmeler anlaşmayla sonuçlanmış olup Güneş gazetesi ve bağlı olduğu Turkmedya, Sancak Grubu'na satılmıştır. Sancak Grubu'nun gazeteyi satın almasının ardından 19 yıl boyunca Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yapan Murat Büyükçelebi[3] ile yollar ayrılmış ve yerine Murat Kelkitlioğlu göreve getirilmiştir.

20 Şubat 2015 tarihinde Murat Kelkitlioğlu'nun Akşam gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni olmasının ardından Ülke TV'de "Sıradışı" adlı programı yapan Turgay Güler getirilmiştir.

Gazete yönetimi, 31 Aralık 2019 tarihinde günlük baskılı yayına son vererek, Akşam gazetesi'nin bir eki olarak ve internet üzerinden yayına devam etme kararı almıştır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "7 Eylül-13 Eylül 2015 Haftaları Arası Tiraj Tablosu". 11 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2014. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]