Rahmi Turan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rahmi Turan
Doğum1939 (84-85 yaşında)
İstanbul
MilliyetTürk
MeslekGazeteci, yazar

Rahmi Turan (d. 1939, İstanbul), Türk gazeteci ve yazardır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1939 yılında İstanbul’da doğdu ancak nüfus kaydına babası tarafından Bilecik olarak yazdırıldı. Öğrencilik yıllarında spor muhabiri olarak gazeteciliğe başladı. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi. 1960-61 yıllarında yedek subay olarak vatani görevini yaptıktan sonra önce Yeni Sabah, sonra Akşam gazetesinde önce spor muhabiri, sonra spor şefi ve spor sorumlu müdürü olarak görev yaptı. 1966-67 yıllarında Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin yarışmasında mizanpaj birincisi oldu.

1967 yılında Hürriyet gazetesine transfer oldu. Aynı yılın sonunda Hürriyet’in yan yayını olan Son gazetesinin Yazı İşleri Müdürlüğü’ne getirildi.

1968 yılının Kasım ayında, ön dönemin en ünlü gazete patronu olan Haldun Simavi, yeni çıkaracağı gazetenin sorumluluğunun 29 yaşındaki Rahmi Turan’a verdi. Turan, 26 Kasım 1968’de, ofset tekniği ile yayınlanan ilk gazetelerden olan Günaydın gazetesini kurup yayına başlattı. Günaydın gazetesi kısa sürede Türkiye’nin en çok satan gazetesi haline geldi. Tirajı zaman zaman 1 milyonu aştı. 1969 yılında Günaydın gazetesindeki başarısıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin mizanpaj başarı ödünü kazandı. Rahmi Turan 1983 yılında, Günaydın’ın yan yayını olan Tan gazetesini çıkardı. Mizah ve espri yönü ağır olan Tan bir buçuk milyon tiraja ulaşarak rekor kırdı. 1985 yılında Yeni Asır Grubu’nun patronu Dinç Bilgin’le anlaşan Rahmi Turan, Sabah gazetesini hazırlayıp yayın hayatına soktu. Sabah gazetesi Rahmi Turan zamanında net 650 bin satışa ulaşarak Türkiye’nin önde gelen gazeteleri arasında yer almasını sağladı. Turan, 1989-90 yıllarında bir süre Hürriyet Genel Yayın Yönetmenliği görevinde bulundu. 1989 yılında Bugün gazetesini, Asabi gazetesini Dinç Bilgin tarafından, 1990 yılında Meydan gazetesini, 1996 yılında Gözcü gazetesini Aydın Doğan tarafından kurdu ve yönetti. Tüm bu gazeteler yüksek tirajlara ulaştı. Daha sonra yayın hayatına geçen Sözcü gazetesinin kurulmasında da yardımları olmuştur. Gazete yöneticiliği görevini bırakan Rahmi Turan Hürriyet gazetesinde yaklaşık 3 yıl köşe yazarı olarak çalışmıştır. 24 Temmuz 2013 tarihinden beri haftada 4 gün Sözcü gazetesinde "başyazar" olarak yazı yazmaktadır.

Rahmi Turan, Türkiye’de yüksek tirajlı gazete çıkartma rekortmenidir. Bugüne kadar 7 gazeteyi hazırlayıp yayın hayatına sokmuştur. Bu yalnız Türkiye’de değil, dünyada bir rekordur.[kaynak belirtilmeli]

 Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Rahmi Turan’ın basılmış çok sayıda kitabı da vardır. Bunların en ünlüleri Dağların Sesi romanı ile Kara Murat dizisidir. Dağların Sesi romanı üç ayrı kitabevi tarafından basılmıştır. Kara Murat romanları 18 cilttir. Bunların 9’u Erler Film tarafından sinemaya aktarılmış, Kara Murat rolünü aktör Cüneyt Arkın canlandırmıştır.

 Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Emel Hanım ile evli ve Murat ve Pınar adında iki çocuk babasıdır. Oğlu İktisatçı Murat Turan Murat Muratoğlu ismiyle Sözcü'de ekonomi yazıları yazmaktadır aynı zamanda ekonomi üzerine bir YouTube kanalı vardır.

 Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Rahmi Turan’ın meslek hayatı boyunca kazandığı ödüllerin sayısı çok fazladır. Bazıları şunlardır: