Dmitri Mendeleyev

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Dmitriy Mendeleyev sayfasından yönlendirildi)
Dmitri Mendeleyev
1897'de Mendeleyev
Kendi dilinde adıДми́трий Ива́нович Менделе́ев
DoğumDmitri İvanoviç Mendeleyev
8 Şubat 1834(1834-02-08)
Verkhnie Aremzyani, Tobolsk Guberniyası, Rus İmparatorluğu
Ölüm2 Şubat 1907 (72 yaşında)
Sankt-Peterburg, Rus İmparatorluğu
Diğer ad(lar)ıDmitri Ivanovich Mendeleev
Mezun olduğu okul(lar)Saint Petersburg Üniversitesi
Tanınma nedeniKimyasal elementlerin periyodik tablosunun formüle edilmesi
Evlilik
  • Feozva Nikitichna Leshcheva
    (e. 1862; b. 1882)
  • Anna Ivanovna Popova (e. 1882)
Ödüller
Kariyeri
Dalları
Akademik danışmanlarıGustav Kirchhoff
İmza

Dmitri İvanoviç Mendeleyev (RusçaДми́трий Ива́нович Менделе́ев; 8 Şubat 1834, Tobolsk - 2 Şubat 1907, Leningrad), Rus kimyager ve mucittir. Periyodik tabloyu sıralamak için Periyodik Kanun'u bulmuş, bunun sayesinde o zamana kadar bulunmuş olan bazı elementlerin özelliklerini düzeltmiş, henüz bulunmamış 8 elementin özelliklerini de tahmin etmiştir. Periyodik tablonun icadının yanı sıra meteoroloji, ölçüm çalışmaları ve hatta tarım ile endüstri alanlarında da bilimsel çalışmalarda bulunmuştur.[2]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ailesinin 17 çocuğundan en küçüğü olan Mendeleyev'in büyük babası Sibirya'nın ilk gazetesini çıkarıyordu; babası ise bir lise müdürüydü. Mendeleyev, ilköğrenimini sürgünde yaptı; babası ölünce annesi ona daha iyi öğrenim koşulları sağlamak amacıyla Batıya göçtü.

Mendeleyev, St. Petersburg (Leningrad) Üniversitesi'nde kendini tanıttı ve doktorasını ilginç bir konu olan "alkol ve suyun birleşmesi" tezi üzerinde yaptı. Fransa ve Almanya'daki incelemeleri, ona, 1858 Karlsruhe Kimya Konferansı'na katılma olanağını sağladı. Bu konferansta, Avogadro Hipotezi üzerinde ateşli tartışmalar yapılmıştı. Daha sonra, ilk petrol kuyusunu görmek için Pensilvanya'daki petrol bölgelerini gezdi. Rusya'ya döndükten sonra yeni bir ticari damıtma yöntemi geliştirdi.

Daha 32 yaşında iken Sankt-Peterburg Üniversitesi'nde kimya profesörü oldu. Düzenlilikleri araştırmak için, elementleri özelliklerine göre sıraladı. Böylece kimyacıların sessiz bilgisayarı olan periyodik tabloyu elde etti. Bu cetvelden yola çıkarak o zaman henüz bilinmeyen bazı elementlerin bulunacağını ve onların bazı özelliklerini öngördü.[3]

Varlığını bildirdiği elementlerden bazıları birkaç yıl sonra bulununca periyodik tablonun önemi anlaşıldı ve Mendeleyev, büyük bir bilgin olarak tanındı.

Periyodik tablo, Mendeleyev'in yorumculuğu ve kaşifliğinin bir ürünüdür. Mendeleyev'in çalışmaları 25 büyük kitaptan oluşur. O'nun izomorfizm hakkındaki bilgileri organize etmesi, jeokimyanın gelişmesini sağlamıştır. Ayrıca, kritik kaynama noktasını bulup, çözeltilerin hidrat teorisini geliştirmesi onun büyük bir fizikokimyacı olarak anılmasına sebep olmuştur. Mendeleyev, 70 kadar akademi ve ilim topluluğunun üyesi idi. Kendi deyimiyle onun birinci hizmeti ilmi araştırmaları, ikincisi ise öğretmenlikti.

Mendeleyev toplumsal konularla da ilgiliydi. Hükûmetin işlerine karışmaması için, verilen emri dinlemektense profesörlükten istifa etmeyi uygun buldu. Liberal düşünceleri destekliyor, saçlarını kestirmeyi reddediyor ve Çar'ın isteklerine karşı koyuyordu. Buna karşın "Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu" müdürlüğüne atandı. Mendeleyev, ilk periyodik cetveli bastırdığı zaman henüz 63 element biliniyordu. Ölümünden bir yıl sonra bilinen element sayısı 86'ya çıkmıştı. Bu hızlı artış, kimyanın en önemli genellemesi olan periyodik cetvel yoluyla sağlanmıştır.

1955 yılında Glenn Seaborg başkanlığındaki Amerikalı fizikçiler tarafından sentezlenen 101 atom numaralı elemente, Dmitri Mendeleyev onuruna "mendelevyum" adı verilmiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Fellows of the Royal Society". Londra: Royal Society. 16 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Ocak 4; 2021 (4 Ocak 2021). "Periyodik Tablo'nun Mucidi Dimitri Mendeleyev Kimdir? - Eğitim". EğitimveİletişimNasıl. 21 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2021. 
  3. ^ "Periyodik cetvelin babası: Dimitri Mendeleyev". LABMEDYA. 30 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]