Çoğaltma

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Philosophia Reformata'dan 'Multiplicatio' amblemi (Johann Daniel Mylius, 1622). Burada çoğaltım, bir pelikan ve yavrularını besleyen bir aslanın görüntüleri kullanılarak gösterilmektedir.

Çoğaltma, Batı simyasında felsefe taşının iksiri veya projeksiyon tozunun gücünü artırmak için kullanılan süreçtir. Sonraki projeksiyonun getirisini arttırmak için magnum opus'un sonlarında meydana gelir.[1]

Çoğaltma, simyanın esas olarak fiziksel altın ve gümüşün yeniden üretimiyle ilgili endişeli yönünü tanımlamak için de kullanıldı. IV.Henry'nin 1404 kanununda durum böyledir.[2] VI.Henry, simya uygulaması için patentler çıkarmaya başladı, ancak çoğaltmayı uygulamaya karşı parlamento yasası 1689 yılına kadar yürürlükten kaldırılmadı.

Yöntem[değiştir | kaynağı değiştir]

Ripley, çoğaltım konusundaki tartışmasında ilacı veya iksiri ateşle karşılaştırmaya devam ediyor. Çoğaltım yöntemlerinin konjelasyon, cibasyon ve fermantasyon işlemleri ile alakalı olduğunu da belirtmektedir. Bunu yaparken çoğaltımın içsel önemini de ima ediyor.

  1. ^ Stanton J. Linden. The Alchemy Reader: from Hermes Trismegistus to Isaac Newton. Cambridge University Press 2003. p.18
  2. ^ Sir Edward Coke.The third part of the Institutes of the laws of England: concerning high treason, and other pleas of the crown, and criminal causes. 1797.