Mutus Liber

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mutus Liber'in ön kapağı

Mutus Liber veya Sessiz Kitap (Latin), 1677'de La Rochelle'de yayınlanan Hermetik felsefi türde bir eserdir. Tıpkı Michael Maier'in yazdığı Atalanta Fugiens gibi, Erken Modern edebiyatta simya üzerine yazılmış başlıca kitaplar arasında yer almaktadır. Defalarca yeniden basılması bunu kanıtlar niteliktedir..

Versiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Mutus Liber'in ilk baskısı, Pierre Savouret tarafından La Rochelle'de yayınlanan 1677 tarihli baskıdır.[1] On iki orijinal nüsha, başlıca Batı kütüphanelerinde yer almakta ve korunmaktadır. 1702 gibi erken bir tarihte Cenevre'de yeni plakalarla yeniden basıldı ve Jean-Antoine Chouet ve Jean-Jacques Manget tarafından düzenlendi. Eugène Canseliet, 1725'ten kalma bir Paris baskısının bazı sayfalarını gördüğünü iddia etmektedir. Ancak bu baskının varlığı hiçbir zaman kesinlik kazanamamıştır. Mutus Liber'in üçüncü bir versiyonu, 1760 civarında Paris'te tamamen yeniden basıldı ve bu üçüncü baskı son derece nadirdir. 20. yüzyılın başından bu yana, baskılar çoğaldı, bazen içeriğini aşağı yukarı tam olarak detaylandıran önsözler eşlik etti. Mutus Liber'in ana sürümleri şunlardır:

  • 1867, Clermont Ferrand'daki Thibaud yayınevi tarafından;
  • 1914, Nourry, başında Pierre Dujois, diğer adıyla Magophon;
  • 1943, yayıncı Paul Derain tarafından;
  • 1966, Pauvert yayıncıları tarafından, Eugène Canseliert tarafından önsözle;
  • 1967, L'Unité yayıncıları tarafından, başında Serge Hutin;
  • 1991 Sürümü Weber, Amsterdam, Jean Laplace tarafından giriş. Tüm plakalar faksta, 19 x 28 Kuşe kağıt üzerine cm. E. Canseliet'nin Martin P. Steiner tarafından Almancaya çevrilen 1966 tarihli baskısındaki üç önsöz ve derinlemesine yorumlarıyla;
  • 2015, Editions à l'Envers, Raymond Meyer'in yeni kalıplarıyla.

Atıfların tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Mutus Liber, yazarının ve mucidinin adlarını açıkça belirtir. İlki, "Hermès'in yüksek kimyasında bilgin" olan Altus'tur. İkincisi, Marez Efendisi Jacob Saulat'tır.

Tollé aslında kimyayı kullanması ve bakış açısına hakim olmasıyla tanınan bir Rochelais doktoruydu.[2] Bu iki özelliği, onun uzun süre yazar olarak kabul görmesini ortaya koymaktadır. Ancak Jean Flouret'nin makalesinden bu yana Mutus Liber'in yazarının aslında Isaac Baulot olduğu ortaya çıktı.

Mutus Liber ve çağdaş belgelerdeki ipuçlarını kullanan Patrick Sembel, Isaac Baulot ile üç kişinin ilişkisi olduğunu öne sürüyor. Abrahaim Thévenin, Mutus Liber'in ilk resimli sayfasındaki para sembolünün varlığının gösterdiği gibi, muhtemelen plakalar üzerinde çalıştı. Elie Bouhéreau ve Elie Richard kitabın tasavvuruna katkıda bulunmuş olmalılar. Elie Bouhéreau, Académie française'in sekreteri Valentin Conrard'ı ve dönemin birçok önemli yazarını ve filozofunu tanıyordu. Mutus Liber'in yazarlığını Isaac Baulot'ya atfeden odur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ For an analysis of the editions and attributions of authorship, see SEMBEL, Patrick, Hermès Atlantique, Le Mutus Liber, 1677, L'éloge d'éther, 2015, 65 p. 978-2-9555442-0-4.
  2. ^ MONCONYS, Balthasar de, Journal des Voyages, Lyon, Boissat & Remeus, 1665, p. 20

Dış kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]