Splendor Solis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Venüs ile ilişkilendirilen taçlı bir şişedeki tavus kuşu

Splendor Solis ("Güneşin Görkemi"), Salomon Trismosin'e atfedilen ışıklı simya metninin bir versiyonudur. Bu sürüm yaklaşık 1582'den kalmadır.

Orta Almanca yazılmış en eski versiyon 1532-1535 tarihlidir ve Berlin'deki Devlet Müzeleri'ndeki Kupferstichkabinett Berlin koleksiyonunun bir parçasıdır. Parşömen üzerine aydınlatılmış, saat kitabı gibi dekoratif bordürlü, özenle boyanmış ve altınla vurgulanmıştır. Londra, Kassel, Paris ve Nürnberg'deki sonraki nüshalar da aynı derecede iyidir. Dünya çapında yirmi versiyon mevcuttur.

Yedi bölümden oluşan Splendor Solis'in orijinali Augsburg'da çıktı . Minyatürlerde Albrecht Dürer, Hans Holbein ve Lucas Cranach'ın eserleri kullanılmıştır. El yazmasının yazarının, Paracelsus'un öğretmeni olduğu iddia edilen efsanevi Salomon Trismosin olduğu düşünülse de, adının bir takma ad olduğuna inanılıyor. Çalışma, süslü bordürler ve nişler içine yerleştirilmiş 22 ayrıntılı resimden oluşuyor. Sembolik süreç, kralın klasik simyasal ölümünü ve yeniden doğuşunu gösterir ve her biri o zamanlar bilinen gezegenlerden biriyle ilişkili bir dizi yedi şişe içerir. Şişelerin içinde, kuş ve hayvan sembollerinin Kraliçe ve Kral'a, beyaz ve kırmızı tentüre dönüşmesini içeren bir süreç gösterilmektedir. Splendor Solis tezhiplerinin tarzı daha erken bir tarihi düşündürse de, bunların 16. yüzyıla ait olduğu açıktır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]